Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Приемането ни в ЕС не ни направи европейци - трябва сами да решим да станем...
Автор: thomas Категория: Лични дневници
Прочетен: 2159892 Постинги: 141 Коментари: 3067
Постинги в блога от 13.01.2007 г.
Днес явно ми беше ден за шопинг. След като по обяд се сдобих с нов фотоапарат и един много хубав обектив, по-късно следобяд реших да си напазарувам и аксесоари за новата баня. Принципно елементарна задача. Освен ако не трябваше да я решавам в България. Няма да коментирам доста бедния избор въпреки многото места, на които се продават подобни стоки, а нещо много по-елементарно, което днес ми избоде очите - грубото разминаване между официално и реално работно време на водещи софийски магазини.

Въпреки че се намирах доста далеч от там, реших да отида на мястото, където бях видял няколко интересни модела при последното си посещение на това място: става дума за новия Декор керамик на бул. Сливница (красиво подреден, прилично зареден и обилно рекламиран по интериорните списания с лика на Гала шоурум за обзавеждане за бани). Пристигнах там в 16:20, за да заваря вратите му вече заключени, а вътре някакви служителки нещо си правят на бюрата. Не успях дори да си говоря с тях, защото нямаха никакво желание да ми отворят и обяснят защо не работят, но поне с жестове и погледи се разбрахме, че вече е затворено. Нормално, събота е - казах си аз.

Разбира се, погледнах какво пише на стъклената врата, през която си говорехме, и видях, че работното време в събота наистина е малко късичко, но все пак беше до 16:30. Предвид, че добре знаех какво търся, от 16:20 до 16:30 направо щях да си свърша работата и да им оставя една прилична сума. Но не би - явно, че на дамите вече им се ходеше и изобщо не искаха да мислят повече за работа.

"Щом не искате - няма да ви дам парите си", казах си аз и тръгнах към едно още по-лъскаво и красиво място, за което се надявах, че ще работи до по-късен час. Става дума за Summer на Стамболийски. Почти срещу него се намира и шоурумът на Форма Д, където също бях забелязал интересни аксесоари преди известно време, но в този час (16:35) не беше просто затворено, ами и решетките бяха пуснати.

Всъщност, на това даже се зарадвах, защото щеше да ме изкушава, ако работи, а пък съм се зарекъл там да не пазарувам. Защо ли? Там не заради работното време, ами защото преди месец-два ми казаха при едно пазаруване "а дали нямате по-хубава 50 левова банкнота, че тази ми се вижда малко старичка".

Вярно, тогава заради тази проява на самозабравилата се продавачка се стигна до тежки извинения от управителката, придружени с разтреперан глас, плюс, надявам се, искрена молитва да не подам оплакване от магазина в Комисията за защита на потребителите, но все пак лошото чувство си остана :-)

Та така, влязох в Summer. Много голям и много скъп шоурум, на улица с много висок наем, особено при площта, която заема той. С две думи, място, което би трябвало да има явен интерес да продава.

И какво да видя? Уж е отворено, но една дама, която май трябваше да ме обслужи, каза че се канят да си тръгват (самата тя си обличаше палтото), но все пак попита какво търся, аз обясних, а тя ми каза, че за съжаление в момента имат само няколко модела и от никой от тях практически нямало пълен комплект, така че по-добре да съм се отбиел другата седмица. Не пожелаха изобщо и да ми покажат какво точно представляват тези модели, че да видя има ли за какво да се отбивам.

Тръгнах си и оттам. Пак погледнах за работното време на вратата и какво да видя?! В събота работят до 18:00. А в този момент нямаше още и 16:45. Хайде, Декор керамик бяха затворили 10 минути преди края (или поне аз тогава отидох при тях), но тук ставаше дума за час и 15 минути по-ранно запразняване.

До скоро се сърдех на германците, че магазините им, след като работят до 20:00 вечерта, не можеш да ги накраш и една минута след това да те обслужат. Дори един път ми се беше случило да се отправям към пробните в един голям магазин в 19:52 и един служител да ми каже "няма да имате време да пробвате тези дрехи". Човекът имаше предвид, че докато пробвам 2 костюма и реша дали ще ги купувам, вече няма да мога да бъда на касата преди 20:00. Но не един път ми се е случвало, след като вече съм застанал на касата, да продължат обслужването и до 20:10, ако има необслужени клиенти. И никога, ама никога не ми се е случвало да намеря някой магазин затворен дори и минута преди официално обявения час. То иначе за какво ги обявяват тези часове?!

Но тук нещата явно отиват не към Европа, а към социалистическото време, когато собственик на всички магазини беше държавата. Вярно, днес не е тя, но пък собствениците също имат нужда от почивка и поне в по-богатите фирми (като двете, които описах по-горе), съботите са оставени в ръцете на персонала, който си прави каквото си иска.

От цялата излагация на Декор керамик и Summer спечели Мосю Бриколаж, който и в 19:05, когато излязох оттам с пълна количка с покупки, си работеше с пълна пара.

Нещо поевропейчването ни и в областта на обслужването се отлага за неопределено време. Лошото е, че ми се струва, че днес в това отношение сме по-далеч от Европа, отколкото бяхме преди 10-12 години. Нищо че днешните магазини са далеч по-лъскави и красиви.
Категория: Бизнес
Прочетен: 10375 Коментари: 18 Гласове: 0
Последна промяна: 06.02.2007 07:39
Търсене

За този блог
Автор: thomas
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2159892
Постинги: 141
Коментари: 3067
Гласове: 4316
Календар
«  Януари, 2007  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031