Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Приемането ни в ЕС не ни направи европейци - трябва сами да решим да станем...
Автор: thomas Категория: Лични дневници
Прочетен: 2168556 Постинги: 141 Коментари: 3067
Постинги в блога от 22.10.2007 г.
С много възмущение след интервюто с режисьора Иван Добчев по БТВ тази сутрин.

Започвам с това, че може би всичко, което чух в телефонното интервю по БТВ (и после видях написано и в Стандарт), е само театър. Тъй като по принцип става дума за една пиеса... Но да допуснем, че е сериозно. Какво се е случило всъщност?

Пловдивският митрополит Николай е поискал (и постигнал) спирането на една още непоставена пиеса от афиша на Пловдивския театър. Пиесата е "Лазар и Исус", нейният автор е Емилиян Станев, а поставянето й на сцена е свързано и с честването на 100-годишнината на знаменития ни писател.

"Емилиян Станев е обсебен от Сатаната, неговите текстове са като отрова в чаша вода." - това е мнението на митрополит Николай.

Според същия пиесата е "безцеремонно поругаване на евангелския текст, свързан с праведния Лазар и сестрите му Марта и Мария"

И тук аз питам, без да се интересувам от това истина ли говори църковният властелин, И КАКВО ОТ ТОВА, дори и да е истина?!

Как може през 21 век на Църквата да се дава право да се държи като средновековната инквизиция?

Никой не им пречи да си разказват приказките, никой не пречи и на хората, които искат да ги слушат, да го правят. Нещо повече - Църквата се ползва с благоволението на държавата във всяко едно отношение - никой не им закача имотите и не ги търси за данъци, политиците им се подмазват отляво и отдясно, получават медийно внимание винаги когато си поискат и т.н., и т.н.

Само че според мен те изобщо не си знаят мярката и отново започват да се бъркат там, където не им е работа. Първата голяма грешка на държавата беше това, че допусна религиозното обучение да се върне в училищата ни. Пълно безумие! Вече искат да го направят и задължително. Ако и това им позволят, това ни връща поне 100 години назад и зачерква целия прогрес! Сега започват да командват какви филми и пиеси може да се гледат. Утре ще кажат и че Земята не е кръгла и тогава вече ще дойдат следващите "комунисти", които ще ги натикат пак в миша дупка.

Защо Далай Лама не пречи с действията си на никого (освен на китайците, но не с религията, на която служи), защо дори католиците вече не налагат (с малки изключения) на света около себе си своите разбирания, а нашите православни бабаити напоследък се държат все по-неадекватно?!

Когато някой е казал, че човек не трябва да е по-католик от Папата, може би е имал предвид точно хора като митрополит Николай?

Разбира се, има и друга версия... Митрополит Николай заедно с режисьора на пиесата използва описаните по-горе привилегии на Църквата, за да направи мощен PR на новата постановка, а после си споделят успеха и  ручат заедно в петък постна шунка (направена само от чисто месце).

И като така и така навлязох в рекламата, някой има ли идея защо Българската православна църква не скочи срещу тази реклама, която очевидно й се подиграва!? А доколкото пък тази реклама гребе с пълни шепи от творчеството на бъгларски класици като Елин Пелин, няма да е лоша идея да се заеме и с тяхното забраняване - защо да спира само до Емилиян Станев, като има на разположение цялата азбука (да не говорим, че Елин Пелин ще го намери още на същата буква)...
Категория: Изкуство
Прочетен: 13723 Коментари: 45 Гласове: 0
Последна промяна: 22.10.2007 16:48
Търсене

За този блог
Автор: thomas
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2168556
Постинги: 141
Коментари: 3067
Гласове: 4316
Календар
«  Октомври, 2007  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031