Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Приемането ни в ЕС не ни направи европейци - трябва сами да решим да станем...
Автор: thomas Категория: Лични дневници
Прочетен: 2150917 Постинги: 141 Коментари: 3067
Постинги в блога от Октомври, 2008 г.
Разбира се, по тази тема очаквам сериозен отпор. Но аз си имам мое мнение и изобщо не считам, че то е без сериозни основания.

Икономическата криза в САЩ. Как и откъде се взе в една толкова силна икономически страна?

Ами от невъзможността на робите да изкарват и плащат непрекъснато по толкова, колкото са се съгласили, сключвайки различните си договори за кредит.

Какви са тези роби през 21 век? Същите, които бяха и през 20 век - тези хора, които купуват всичко на кредит и които са се съгласили да изплащат къщите си по 30 години само защото месечната вноска им е изглеждала поносима в момента на сключване на договора. А всъщност къщата им излиза няколко пъти по-скъпа заради лихвите и още с поне 50-60% - заради строителите, които могат да си позволят да продават с повече печалба, понеже хората фактически не плащат със свои пари, а с парите на банките. И със своята бъдеща свобода, разбира се.

Днес слушам как и продажбите на нови коли в САЩ са спаднали с над 20%. По същата причина. Банките вече не финансират толкова лесно купуването на кола, а американците просто са отвикнали, че можеш да си позволиш едно нещо тогава, когато си изкарал парите, с които да си го купиш. Отделно от това напълно са забравили и че трябва да си купиш една кола тогава, когато предишната вече не ти върши работа. Ама може пък и да се научат... Разбира се, това е лошо за автомобилната индустрия, която се ширеше сред изобилието от разглезени клиенти, които безотговорно си сменяха колите на всеки 1-2 години. Това неизбежно беше довело до огромно свръхпроизводство и сега дори и производството на коли да спадне 2 пъти, при новите потребителски навици това може да се окаже напълно достатъчно за нуждите на хората.

Разбира се, положението бързо се "поамериканчва" и у нас. И тук все повече жилища се купуват на кредит, а все повече коли - на лизинг (и се сменят на всеки 2 години без никаква основателна причина, освен възможността да се купи следващата, още по-скъпа кола, и пак на лизинг). И смея да кажа, че ние сме дори по-безотговорни от американците в това отношение. Масово приехме само за няколко години да ни заробят по този начин, като изобщо не обръщахме внимание, че това повиши цените на земите над 10 пъти и на жилищата - около и над 3 пъти (предимно спекулативно), а поскъпнаха и автомобилите (пак заради възможността да се разсрочва плащането им).

Естествено, все още нивото на кредитната задлъжнялост тук е доста по-ниско, но причината за това е само техническа - просто толкова е бил капацитетът на банките за подписване на нови договори. Но ако се продължава със същите темпове, само до 2-3 години ще има толкова хора, взели кредити и неспособни да ги обслужват, че неизбежно ще дойде моментът да се спука и нашият балон. И като се има предвид, че той е доста по-кух от американския (поради ниската ни производителност и нищонепроизвеждащата ни икономика), неговото спукване не е въпрос на вероятност, а само на конкретен момент.
Категория: Бизнес
Прочетен: 58155 Коментари: 103 Гласове: 0
Последна промяна: 05.10.2008 14:33
Търсене

За този блог
Автор: thomas
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2150917
Постинги: 141
Коментари: 3067
Гласове: 4316
Календар
«  Октомври, 2008  >>
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031