Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Приемането ни в ЕС не ни направи европейци - трябва сами да решим да станем...
Автор: thomas Категория: Лични дневници
Прочетен: 2168078 Постинги: 141 Коментари: 3067
Постинги в блога от 16.11.2008 г.
Никакво земетресение не е имало вчера - това поне е изводът от страницата на Геофизическия (наричащ себе си още Геофизичен) институт на БАН.

Реших, че ако някъде ще намеря истината за това какво точно са били земетресенията снощи и сутринта, то това трябва да е при тях. Логично, нали? С google страницата му беше на една стъпка разстояние (малко несигурна стъпка, защото както казах, дори и самият институт не успява да се самоопредели еднозначно по име, но все пак излиза на достатъчно челно място).

http://www.geophys.bas.bg/ (уж на английски)
http://www.geophys.bas.bg/index_bg.htm (на български)

Не ми се говори за дизайна на главната страница, нито за това защо в английския й вариант новините са на български, нито защо поне в Mozilla Firefox всичко изглежда ужасно, нито дори защо оформлението на страницата няма нищо общо със стила на страницата на самия БАН, част от който се явява и този институт. Не, аз не исках да се занимавам с тези подробности. Исках да отида направо на същественото - информацията за земетресението.

Доволен открих, че линкът "Сеизмична информация" се намира на челно място, макар и да се чете трудно заради ужасната несъвместимост на сайта със съвременните браузъри. Цък!

http://www.geophys.bas.bg/seismo/felterq/seis_inf_bg.htm

Тук се оказа, че за да стигнеш до заветната информация, трябва "да минеш още едно ниво" - да кажеш дали ще попълваш Анкета или те интересуват Усетени земетресения. Ясно какво искам. Цък.

http://www.geophys.bas.bg/seismo/felterq/felterq_bg.htm

И ето какво открих там (не снощи, не! днес - в деня след земетресението в 22:08 снощи, а и след това от 7:03 сутринта):

Усетени земетресения


2008

2008, 5 ноември 07:37 UT 43.15 N 27.46 Дълбочина 10 km Md 3.9 Io 5 EMS


Ми това е положението. Според БАН в България не е имало земетресения от точно 10 дена. Надолу има информация и за други, по-ранни земетресения, като предишното е от 12 май 2008 година. Което някак си пак ми говори за пропуснати събития - не може на цялата територия на България да не е имало усетено нито едно земетресение повече от 6 месеца, което да е достойно поне за споменаване на тази страница. Още повече за онова от 5 ноември научих точно от нея - не си спомням да са го споменавали по медиите.

Излиза, че както немалко хора казаха снощи, това май не беше земетресение, а взрив. От друга страна, макар и усещането наистина да не беше като от земетресение, а като от изтърван много тежък предмет, все пак обхванатата територия и липсата на звук от взрив или паднал метеорит където и да е в София (а и на взривени сгради, които да потвърдят тази теория), говори, че всъщност е имало точно земетресение. Даже две, почти идентични. Малко по-особени, защото изглежда епицентърът им е бил насред София, под Южния парк, малко странни и по продължителност (не повече от 2-3 секунди всяко), но все пак земетресения. Достатъчно силни и сериозни като явления, за да развълнуват милиони и да предизвикат хиляди коментари във всеки новинарски сайт и портал. Само не и да развълнуват баш професионалистите от Геофизическия (или геофизичен, обърках се вече) институт на БАН, които да ги отразят в сайта си.

Само че тях земетресението ги е изненадало. Събота все пак е почивен ден - какви са тия земни своеволия, за тия земни недра работно време няма ли!?

Банално ще е да кажа "ето такава е цялата ни работа в България". Ама какво друго мога да кажа!?

Още повече за няколкото часа след излизането на този пост научих, че положението не е по-добро и в сайта на Националната служба Гражданска защита към Министерство на извънредните ситуации, където последният бюлетин за положението в страната е от петък, 14 ноември. Сутринта.

И в заключение ето един полезен линк на Европейско-средиземноморския сеизмиологичен център, който дължа на gothic и в който винаги може да се намери информация за последните земетресения, станали в произволна точка на планетата.

http://www.emsc-csem.org/index.php?page=current&sub=list

Ох, и това не е краят на поста ми...

http://www.emsc-csem.org/index.php?page=how&sub=rts

На този адрес има списък с всичките станции, които предоставят сеизмична информация в реално време на въпросния Европейско-средиземноморски сеизмиологичен център. Сред тях е и БАН, София, България. Хайде сега цъкнете на линка на неговия сървър... От умрял - писмо. Впрочем в този момент реших да проверя има ли и друга станция с невалиден линк. В интерес на истината - има и още няколко, които не са си актуализирали информацията за собствения уеб сайт - например Ирак и Германия. И все пак и в това сме от негативните изключения.

А самият сайт на Европейско-средиземноморския сеизмиологичен център е направо вълшебен. Анимирани карти, които показват прецизно епицентъра на всяко едно земетресение по света, анкетни формуляри, в които може да се попълни свидетелска информация за преживяно земетресение, включително и да да качи снимков материал. Изобщо - сайт-мечта.
Категория: Технологии
Прочетен: 30635 Коментари: 58 Гласове: 0
Последна промяна: 17.11.2008 00:00
Търсене

За този блог
Автор: thomas
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2168078
Постинги: 141
Коментари: 3067
Гласове: 4316
Календар
«  Ноември, 2008  >>
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930