Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Приемането ни в ЕС не ни направи европейци - трябва сами да решим да станем...
Автор: thomas Категория: Лични дневници
Прочетен: 2150933 Постинги: 141 Коментари: 3067
Постинги в блога от Декември, 2007 г.
Тази вечер най-после се видях с време и тръгнах да си купувам елха и украса за нея. Не знам защо изобщо не ги забранят тези празници - поне у нас няма по-нервно време от навечерието на голям празник. Колкото по-голям - толкова по-нервно е. Какво предлага едно предколедно пазаруване в София?

Първо, колосални задръствания (подсилени и от малоумието, наречено Световна купа по сноуборд, което се организира на централния площад на София - една от малкото столици, която с има истинска хубава планина на 5 километра - все едно в Рио де Жанейро да решат да правят Световно първенство по плажен волейбол на централния площад, вместо на плажа)

Второ, изнервени клиенти навсякъде - тръгнали да харчат пари, но прекарали повечето време от деня си в чакане по задръствания, опашки за паркиране и блъскане по препълнените магазини.

Трето, уморени и нещастни продавачи, работещи като пълни идиоти, когато всички други си почиват (че и обикновено за смешни заплати). Да вметна, явно празниците стават и повод за смяна на работата - преди няколко дена слушах как една касиерка в голям магазин обясняваше на своя колежка, че напуска, защото са я сложили дежурна на 31 декември и на 1 януари следобед. Това пък неизбежно значи и много нерви за нейните работодатели.

Четвърто, наточени ценови брадви, замаскирани като коледни намаления :-)

И пето, за което всъщност ще говоря сега, търговци, които смятат, че могат да продадат всякакви боклуци, защото е празник. Хайде, към софийските молове единстевните ми забележки са, че цените са над европейските и че опитвайки се да изцедят всеки квадратен милиметър, като го превърнат в търговска площ, скапаха луксозната атмосфера и постигнаха навалица, достойна за "китайската палата" в Илиянци. Но поне техните сгради са добре проектирани и отговарят на всички норми за естетика, ергономия и комфорт и остават такива дори и когато са претоварени.

Обаче аз имах глупостта да отида на едно място, което напоследък доста ми хвалят като предлагащо голямо разнообразие и добри цени за коледни украси - комплексът от магазини преди Била на бул. България, състоящ се от магазините Jumbo и Sprider Store, в случая в Jumbo, който по принцип е магазни за детски стоки, но има и голяма секция за домашна декорация и коледна украса. Тук попаднах на нещо, пред което металните халета на Била, Кауфланд и Мосю Бриколаж приличат на петзвезден хотел, а селекцията на Метро напомня изискаността поне на Harrod"s в Лондон.

Сградата, в която се намират двата магазина, представлява апогей на грозотията, неудобството, липсата на вкус и е тотално антихуманна по замисъл и изпълнение. Убеден съм, че за да заработи този магазин във вида, в който го видях днес, са изръсени ужасни суми за подкупи, иначе такова архитектурно и строително безумие никога не би могло да бъде узаконено.

Чудя се откъде да почна описанието му...

Може би най-логично е от подземния паркинг.

Той е направен на принципа "видяла жабата, че подковават Мола". Та понеже моловете имат подземни паркинги, и тук са си направили такъв. Къде са разликите? Първо, надолу се слиза по клаустрофобичен коридор, който може спокойно да не стигне за по-едричък джип, при това се слиза под голям наклон. Второ, долу помещението не е особено голямо, освен това е много ниско и е претъпкано от коли, на които никой не е казал, че няма защо да слизат, защото място просто няма. Указателните табели са недостатъчни, режим на пропускане и някакъв контрол на трафика липсват напълно. Разбирам защо не са сложили нито един служител долу - той не би оживял, защото там няма и вентилация. Не съм убеден, че ако някой остане повече от 5 минути в този подземен паркинг, няма да се наложи да го изнесат на носилка. Само че няма и да има кой да го изнесе, така че ако изобщо някой ще го изнася, ще е най-добре да са направо хората на някоя погребална агенция. В крайна сметка клиентите не си намират място и тръгват нагоре, след като намерят изхода (поне към него тук-там има по някоя табела). Това "нагоре" прилича много на онази реклама, в която се показва колко може да катери и спуска по наклони Toyota Landcruiser. Не смятам, че съществува по-тесен и по-струмен изход от паркинг някъде в цивилизования свят. Колите издават ужасяващи звуци с форсираните си двигатели, за да тръгват след спиране по този наклон (с което бълват и купища отровни газове) и това се случва неперкъснато, защото накрая на ужасния наклон за капак на всичко има и някаква гърбица за прескачане. Истината е, че излезеш ли горе, изпитваш невероятно облекчение. Но после се оказва, че е било рано за него...

Намираш си някак място за паркиране над земята (евентуално насред булеварда, както е новата българска традиция) и влизаш в самия магазин. Тук е по-строго и от затвора, а може би и от ада на Данте Алигери. Още щом си си взел количка и си влязъл, разбираш, че връщане назад няма. Или по-точно, обърнеш ли се, прочиташ, че ако излезеш обратно, ще викнат полиция - това било само вход. Вътре е ниско, подтискащо, щандовете са така подредени, че между тях има точно по една количка разстояние и яко някой е спрял нещо да разгледа, трябва да се премести, за да минеш ти. Разликата между гъстотата тук и в Метро е като между хората на плажа на Слънчев бряг през лятото и през зимата. А както сигурно знаете, в Метро си е доста претъпкано.

В магазина не само е ужасно претъпкано, но и няма никакви указатели за разделите (т.е. изобщо не знаеш къде би могло да е това, което търсиш). За капак като че ли няма и нито един служител, когото да попиташ за нещо. И да е имало, явно са без униформи и реално не можеш да намериш никой, който да те упъти. Слизането от партерния към подземния етаж (откъдето е и единствения изход), става отново по едни тесен коридор, в който също не са пропуснали да подредят и малко стока, така че ширината отново да не надхвърля една количка. Сигурен съм, че с липсата на нормална проходимост за клиентите са нарушени куп правила за безопасност и съм сигурен, че ако в този магазин се случи някоя авария, примерно пожар, или дори само ако спре тока за няколко минути, резултатът ще бъде фатален за немалко клиенти на магазина. Поради специфичната му ориентация много от тези жертви ще са бременни жени, майки и деца.

Корупцията не е престъпление само защото някой е взел неправомерно пари - истинският проблем при нея е, че взелият парите позволява да видят бял свят проекти, които не би трябвало да се реализират никога, защото представляват опасност за много хора.

Третият очевиден проблем е, че всичките стоки в този магазин, без изключение са китайски (в лошия смисъл на думата), а етикетите са им са предимно на гръцки, което ми показва, че собствениците са гърци. Всъщност в това, че стоките са китайски, само по себе си не би имало нищо лошо, ако не бяха и безвкусни и зле подбрани. Т.е. те не са просто китайски - има и хубави китайски стоки, те са откровено едни от най-евтините и скапани китайски стоки. Очевидно и гърците, създали това гротескно подобие на магазин, са най-скапаните гръцки инвеститори у нас и истински срам за цялата гръцка бизнес общност, която като цяло се представя тук доста добре.

И така, ако някой иска да ме послуша, мога само да ви посъветвам да избягвате този магазин. Нямах нерви, време, а и не ми влизаше в плановете да проверявам дали организацията и качеството на обслужване в Sprider Store е на същото ниво, но съм почти убеден, че не може да е нещо различно. Но и да е, най-малкото ще трябва да ползвате същия паркинг и вероятно аналогична организация на вътрешното пространство...
Категория: Бизнес
Прочетен: 17829 Коментари: 31 Гласове: 0
Последна промяна: 23.12.2007 13:59
"По-добре да замълчиш и да те помислят за глупак, отколкото да кажеш нещо и с това да разсееш всички съмнения"

Отправям предложение тази мисъл да стане официалното мото на blog.bg. Тя е на великия полски афорист Станислав Лец и ако всеки автор тук я имаше предвид, преди  да натисне бутона "Публикувай", любимият на всички ни блог портал ще остане такъв и в бъдеще време. Напоследък обаче количеството на постингите, казаното в които сигурно е скучно и за най-близките на авторите, определено е за сметка на качеството, а пък модерацията изглежда вече е поверена на спортния тотализатор.
Категория: Изкуство
Прочетен: 4763 Коментари: 9 Гласове: 0
Някога "Господари на ефира" беше едно много забавно и смешно предаване, което се усмихваше на грешките, които се случват в телевизионното ежедневие. Гледах го с удоволствие и заради забележителните водещи (само че имам предвид Васил Василев - Зуека и Малин Кръстев), и заради наблюдателността и острия ум на тези, които откриват и комбинират гафовете. Сигурно, дори и да не си го признавам и на себе си, и заради чара на адреналинките (ама пак ония, предишните) и въпреки шизофреничната камера, която танцува много повече от тях.

С удоволствие гледах и техните критични забележки в най-различни области от живота - и там имат добри попадения. Признавам и постиженията им в решаването на различни проблеми в обществото, както и изобличаването на различни шарлатани или измамници, въпреки че там вече опасно доближават границата, след която започват да изземват функциите на полиция, прокуратура и съд.
Историите със скрита камера, макар и любопитни за публиката, според мен често нагазват във води, в които някои "по-обикновени" хора (примерно румънски журналисти) биха били арестувани и поне заплашвани със съд, ако не чак и осъдени. Много неприятно е и това, че не просто заснемат и показват на широката публика разобличаващи материали, но си позволяват и да се подиграват и да унижават онези, които са разобличили.

Това като действие само по себе си не е лошо нещо (въпреки че законността му е малко съмнителна), но крие съществена опасност от включване на лични разбирания и пристрастия към обективната истина, които могат да доведат до нейното изкривяване.

Ярък представител на необективното отразяване е винаги глупаво хилещият се журналист с "будна гражданска съвест", по-известен като "Приятно ми е Мавриков", който съвсем скоро показа, че е тотално лишен от такт и съчувствие при гаврата над колегата си Николай Колев. Нееднократно заради негови лични пристрастия или обикновен популизъм, предаването си позволява да обвинява хора, които може би не са толкова еднозначно виновни. Яркият пример от последно време в това отношение беше нескрито обидното му отношение към туристическата агенция Mondo, имала нещастието да се окаже агент на издънилата се нискобюджетна авиокомпания German Wings, заради чийто провал някакъв брой пътници все още си чакат парите за билетите. Въпросите "кога ще им върнете парите", отправени към представителя на тази агенция, бяха типично джафкане по грешното дърво - тъй като агенцията е просто агент на авиокомпанията и е достатъчно пострадала от това, че се е доверила на грешен партньор, за да й висят на врата и хората, чиито пари просто са минали през ръцете й.

Но в последните няколко дни капката наистина преля. Да правиш сеир (и то във формат сериал) от личните драми на една слаба и нередовна студентка, която иска да мине незаслужено напред, и преподавател-коцкар със слаби ангели, при това чрез умишлено провокиране, е не просто грозно и неморално, а би трябвало да е и забранено. Лошото е, че в хора вече се включиха не само "Господари на ефира", но някак си и цялата Нова телевизия, а високоморалната Лора Крумова дори възмутено попита няколко пъти преподавателя за годините му, вместо да си гледа нейните.

Нека оплюването ми започне сега...

Опс, само още секунда! :-) Не защитавам сексуалния тормоз, само оспорвам правото на една телевизия да решава дали има такъв. Защото тя може да има причини и интереси да го прави спрямо точно определени хора и да се превърне в класически ловец на вещици.
Категория: Изкуство
Прочетен: 3681 Коментари: 11 Гласове: 0
Последна промяна: 07.12.2007 17:46
Търсене

За този блог
Автор: thomas
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2150933
Постинги: 141
Коментари: 3067
Гласове: 4316
Календар
«  Декември, 2007  >>
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31