Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Приемането ни в ЕС не ни направи европейци - трябва сами да решим да станем...
Автор: thomas Категория: Лични дневници
Прочетен: 2168023 Постинги: 141 Коментари: 3067
Постинги в блога от 07.12.2007 г.
Някога "Господари на ефира" беше едно много забавно и смешно предаване, което се усмихваше на грешките, които се случват в телевизионното ежедневие. Гледах го с удоволствие и заради забележителните водещи (само че имам предвид Васил Василев - Зуека и Малин Кръстев), и заради наблюдателността и острия ум на тези, които откриват и комбинират гафовете. Сигурно, дори и да не си го признавам и на себе си, и заради чара на адреналинките (ама пак ония, предишните) и въпреки шизофреничната камера, която танцува много повече от тях.

С удоволствие гледах и техните критични забележки в най-различни области от живота - и там имат добри попадения. Признавам и постиженията им в решаването на различни проблеми в обществото, както и изобличаването на различни шарлатани или измамници, въпреки че там вече опасно доближават границата, след която започват да изземват функциите на полиция, прокуратура и съд.
Историите със скрита камера, макар и любопитни за публиката, според мен често нагазват във води, в които някои "по-обикновени" хора (примерно румънски журналисти) биха били арестувани и поне заплашвани със съд, ако не чак и осъдени. Много неприятно е и това, че не просто заснемат и показват на широката публика разобличаващи материали, но си позволяват и да се подиграват и да унижават онези, които са разобличили.

Това като действие само по себе си не е лошо нещо (въпреки че законността му е малко съмнителна), но крие съществена опасност от включване на лични разбирания и пристрастия към обективната истина, които могат да доведат до нейното изкривяване.

Ярък представител на необективното отразяване е винаги глупаво хилещият се журналист с "будна гражданска съвест", по-известен като "Приятно ми е Мавриков", който съвсем скоро показа, че е тотално лишен от такт и съчувствие при гаврата над колегата си Николай Колев. Нееднократно заради негови лични пристрастия или обикновен популизъм, предаването си позволява да обвинява хора, които може би не са толкова еднозначно виновни. Яркият пример от последно време в това отношение беше нескрито обидното му отношение към туристическата агенция Mondo, имала нещастието да се окаже агент на издънилата се нискобюджетна авиокомпания German Wings, заради чийто провал някакъв брой пътници все още си чакат парите за билетите. Въпросите "кога ще им върнете парите", отправени към представителя на тази агенция, бяха типично джафкане по грешното дърво - тъй като агенцията е просто агент на авиокомпанията и е достатъчно пострадала от това, че се е доверила на грешен партньор, за да й висят на врата и хората, чиито пари просто са минали през ръцете й.

Но в последните няколко дни капката наистина преля. Да правиш сеир (и то във формат сериал) от личните драми на една слаба и нередовна студентка, която иска да мине незаслужено напред, и преподавател-коцкар със слаби ангели, при това чрез умишлено провокиране, е не просто грозно и неморално, а би трябвало да е и забранено. Лошото е, че в хора вече се включиха не само "Господари на ефира", но някак си и цялата Нова телевизия, а високоморалната Лора Крумова дори възмутено попита няколко пъти преподавателя за годините му, вместо да си гледа нейните.

Нека оплюването ми започне сега...

Опс, само още секунда! :-) Не защитавам сексуалния тормоз, само оспорвам правото на една телевизия да решава дали има такъв. Защото тя може да има причини и интереси да го прави спрямо точно определени хора и да се превърне в класически ловец на вещици.
Категория: Изкуство
Прочетен: 3738 Коментари: 11 Гласове: 0
Последна промяна: 07.12.2007 17:46
Търсене

За този блог
Автор: thomas
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2168023
Постинги: 141
Коментари: 3067
Гласове: 4316
Календар
«  Декември, 2007  >>
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31