Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Приемането ни в ЕС не ни направи европейци - трябва сами да решим да станем...
Автор: thomas Категория: Лични дневници
Прочетен: 2150939 Постинги: 141 Коментари: 3067
Постинги в блога от Февруари, 2010 г.
Преди известно време си позволих да изразя колеблива надежда, че май ще вземем все някога да се оправим. Поводът беше приемането на закон за тотална забрана на тютюнопушенето на общестени места. Подчертавам, и тогава имах съмнения, че това наистина ще се случи в нашата калпава държава, но ако се случеше, това щеше да е индикатор, че оправянето ни не е абсолютно невъзможно. Защото щеше да се види, че имаме поне някакво желание за вървим към по-добро. Е, оказа се, че скептицизмът ми е имал повече основания от плахата надежда.

Вчера ГЕРБ даде заден ход на този закон и беше убедително подкрепен и от много от останалите партии. От ГЕРБ обяснили намерението си да отменят невлязлата още в сила забрана със загриженост за туристическия бранш и с аргумента, че в България закони и забрани така или иначе не се спазвали. Мотивът: криза е в туризма, ще помогнем на тютюнопроизводителите, а и кой ли спазва законите в България.

Ето какво чух да казват пред камерите на БТВ Бойко Борисов и някои народни представители насред безобразно задименото барче на Парламента (предполагам, че беше то, защото репортажът започна в кулоарите и продължи с помещение с прави маси с бели покривки и много депутати около тях), в което камерата на оператора умело се местеше от хората, които се изказваха, през облаците дим, към гнусната гледка на купчините фасове по масите. Въпреки че, както поясниха по-късно от БТВ, там отдавна било забранено да се пуши. А в действителност помещението приличаше на лисичарник и мога само да съжаля горките журналисти, принудени да работят в тази обстановка като парламентарни репортери.

Запазвам точния изказ на всеки от коментиралите темата, а моите коментари ще бъдат веднага след техните изказвания.

Бойко Борисов, министър-председател: Познаваме се, българите. На мене от вчера, да речеме, когато взехме това решение, ми се обадиха доста хора. И викат "браво, че можеме, нали, ако има 2-3 маси в ресторанта за пушачи, другите за непушачи, да са отделени".

Умерен и позитивен, както винаги. Ето, направихме нещо добро за дребния бизнес - казва премиерът с тези думи. А защо не направихте нещо добро например за една друга част от бизнеса през миналата есен, когато забранихте на всички бюджетни организации да си поръчват календари и рекламни сувенири за Коледа?!

И още нещо по самото изказване - не се сещам кое е това заведение, в което ще отделят само 2-3 маси за пушачи, а останалите ще са за непушачи. По-скоро очаквам да видя обратното - да има 2-3 маси за непушачите, които просто няма да се виждат от дима, който се стеле около тях.

Ще си позволя да пусна и още един цитат от Бойко Борисов, който излезе от собствената му уста също вчера, и който идеално допълва неговата позиция по темата: "Предходното правителство е приело закон, чрез който от 1 юни отпада възможността да се пуши на обществени места. Това обаче няма как да се случи - нито веднага, нито когато и да е. Познаваме се, българите"

Всъщност законите не ги ли приемаха в Парламента!? Преди няколко дена Цветан Цветанов каза, че щял да иска наказание за октоподите, сега пък предишното правителство било приело закон...

И като се познаваме българите, защо искате да ни убедите да спазваме другите закони, г-н Борисов?
След като сам ни казвате, че българите не спазват закони и правила, как сте се заели с това да въведете ред в държавата? Как ще го направите, след като явно е невъзможно? Може би със сила? И ако да, защо пък да не я приложите точно по отношение на забраната за усмърдяване на обществените места чрез тютюнопушене?

Да погледнем и към изказванията на останалите депутати...

Светлин Танчев, ПГ на ГЕРБ: Вие знаете, и в селата, където са нашите избираеми райони, почти е нереалистично да си мислиме, че ако направиме тотална забрана, някой, хората, ще отидат да си пият ракията или кафето и да не използват цигари.

Ясно, този много държи ГЕРБ да се хареса на "широките народни маси". На хората в селата и малките градове, за които спокойствието да си консумират салатката, ракийката и цигарката са гаранция ако не чак и за бъдещи изборни успехи, то поне за спокойно придвижване напред през мандата.

И пак да попитам, какво прави един законодател в Парламента, ако смята, че това, което създава - законите, няма да се спазва!? Изглежда, че просто усвоява едни пари...

Веселин Методиев, ПГ на Синята коалиция: Ние сме малко по-друга култура. Ние сме като в Италия. Там 8 пъти спираха да пушат (хили се) по държавна линия. Мисля, че и в България ще е така (продължава да се хили).

Г-н Методиев, ако е за въпрос, като гледам каква чалга и мръсотия е около нас, ние изобщо не сме някаква култура, не просто да сме "малко по-друга". Но това е друга тема. Важното е като си защитавате позицията, да използвате истини, иначе само се излагате. Не знам колко точно пъти са спирали да пушат в Италия, аз знам само за последния път, преди малко повече от 2 (или 3) години. След него просто не са почвали, надали и някога ще почнат. По мои лични наблюдения забраната се спазва във всички заведения, в които съм влизал - никакви изключения! При анличаните също, а те пият повече и от нас (това го казвам като аргумент срещу онези, които ми обясняват как не можели да пият, без да пушат).

Румен Петков, ПГ на Коалиция за България: Примерно има неща, които трябва да бъдат категорично забранявани и трябва да бъдат криминализирани. Например проституцията. Но мисля, че случая с пушенето не е такъв.

Проституцията не е хубаво нещо, г-н Петков - вярно. Наркотиците и те не са хубаво нещо, въпреки че не знам защо ги пропуснахте. Може би за да не направим връзката с това, че пушенето също е форма на наркомания, макар и по-лека? Е, може и да е лека, но пък е мноооого миризлива. И не - никой не иска да го криминализира, само да го ограничи леко и то да се извършва на места, където няма да се усмърдяват дрехите, косите и кожата на невинните хора, които не желаят това. Това - в случай, че решим да отхвърлим здравния аргумент като "недоказан".

Иван Костов, съпредседател на ПГ на Синята коалиция: Много е неевропейско да започваме тоя дебат от начало. Той е воден преди много време.

Г-н Костов, забележките ми към Вас като политик през годините са били много, обаче за това мъжко изказване мога само да Ви стисна ръката. Наистина типичните наши шменти-капели от типа на отмятане от поети обещания, каквото всъщност правим в този случай, са нещо крайно неевропейско. И ако ще се отмятаме, по-добре да се бяхме отметнали от затварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ Козлодуй! :-)

Андрей Пантев, ПГ на Коалиция за България: Тази идея, че пушенето значи чибук със одалиски!?, които танцуват под гъгнива музика и пашата ги наблюдава, това е доста комично. Европа ще пропуши отново, защото това е част от човешката природа, част от насладите в този свят, не може аксетизмът да надделее толкова плътно.

Г-н Пантев, съжалявам, че не знам какво значи одалиски, ако изобщо правилно чух думата - много пъти повторих репликата Ви, но така и не можах от нея да извадя друга дума, която да знам. Обаче схванах основната идея. За Вас пушенето е форма на наслада от живота, а отказът от него - аскетизъм. Е, нека ви обърна внимание, че може да има и друга гледна точка. Например такава, според която пушенето е гнусно и много миризливо занимание, което казват, че дори е вредно, а насладите в този свят включват да усещаш хубавите миризми и вкусове.

Рамадан Аталай, ПГ на ДПС: В България обичаме да нарушаваме законите. Всеки, който нарушава закона, показва, че е един много по-голям бабаит, отколкото онзи, който чувства вътре в себе си, че закона е закон и трябва да се спазва.

Винаги съм усещал, че има доста неща, в които турците са много по-европейци от нас, българите. Г-н Аталай го показа още един път. Да, и той потвърди, че тук, в България, не обичаме да спазваме законите и онези, които не ги спазват, ги издигаме в статут на герои. Но поне не беше щастлив от този факт. Не изглеждаше щастлив и от отмяната на забраната, въпреки че би следвало да е, защото тютюнопроизводителите почти без изключение са електорат на ДПС.

Впрочем, именно от последното ми разсъждение лъсна и още един факт - че като дава заден на закона за тоталната забрана на пушенето на обществени места, ГЕРБ се опитва да се хареса на електората на ДПС. Същото ДПС, с чиито престъпления Бойко Борисов толкова много обещаваше да се заеме, а не направи абсолютно нищо.

След това репортажът продължи при собственици на заведения, които също се делят на поддръжници и противници на идеята за отмяна на още невлязлата в сила забрана.

От тази част на репортажа ще се спра само на един самодоволен сервитьор с балкантуристка физиономия, който обясняваше с радост как и сега забраната за пушене в зоните за непушачи не се спазва. "По принцип не се пуши, но сега, на клиента може ли да се откаже!" В този момент сервитьорът на име Лъчезар Куков изглеждаше наистина много щастлив, усмивката му се задържа на лицето му още 2-3 секунди, след които доволно завърши с "Не може".

Същият заяви веднага след това, че дори и да остане в сила пълната забрана, нищо няма да се промени. "Същите хора, просто няма да пушат" - загадъчно каза той. Последва тарикатска усмивка, след която поясни за неразбралите: "Емиии, ще пушат под сурдинка и като дойдат проверяващите, ще се правиме на луди". И тук вече усмивката му стана наистина доволна и много, много широка. В смисъл, "ето, пак измислихме как да излъжем държавата".

Е, още ли мислите, че може да се оправим? Че аз вече мисля да си сменя мотото на целия блог от "Ще се оправим ли" на "Няма да се оправим".



Категория: Политика
Прочетен: 3586 Коментари: 3 Гласове: 3
Търсене

За този блог
Автор: thomas
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2150939
Постинги: 141
Коментари: 3067
Гласове: 4316
Календар
«  Февруари, 2010  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728