Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Приемането ни в ЕС не ни направи европейци - трябва сами да решим да станем...
Автор: thomas Категория: Лични дневници
Прочетен: 2160091 Постинги: 141 Коментари: 3067
Постинги в блога от 18.02.2007 г.
В последно време се убедих, че когато се четат обяви за недвижими имоти, българският не е достатъчен: струва ти се, че всички думи са ти познати, но когато отидеш на оглед, разбираш, че всъщност нищо не си разбрал както трябва. Ето един пресен пример...

Обявата за един офис изглеждаше така:

Квадратура: 200
Етаж: 3
Телефон: ДА
ТЕЦ: ДА
"На много хубаво място, в нова тухлена кооперация, с ТЕЦ, девет работни помещения, две бани, предлага се с два гаража - в цената на наема - единият е 110 кв.м. - за около 5-6 коли, другият е 60 кв.м. за две коли"

Какво си представихте? Каквото и аз ли? Нещо такова?

image

Дълбоко се лъжете... По-скоро беше нещо такова:

image

И така, да опитаме да преведем това, което бяха написали брокерите:

на много хубаво място:
Всъщност мястото наистина не беше лошо, на метри от ул. Гео Милев и на не повече от 200 метра от зала Фестивална. Само че, влизайки на уличката, на която е къщата, изведнъж сякаш правиш хиперпространствен преход и от елитен квартал изведнъж попадаш на село. На 20 метра по-нагоре, на съседната уличка има прилично модерни кооперации. Всичко тук обаче са къщи от късния социализъм или първите години на прехода, достойни за квартала вдясно от Ботевградско шосе далеч след Подуене.

в нова тухлена кооперация:
Тук вярното е тухлена. Всичко останало няма нищо общо с истината. Нито е нова, нито е кооперация. Със сигурност беше безлична къща от края на 80-те или началото на 90-те, построена почти без архитектурен проект и с куп отклонения от разрешените норми - стъпалата на стълбището например бяха по-високи, отколкото дълбоки (т.е. ъгълът на изкачване беше над 45 градуса - изключително некомфортно, но пък това е дало някой допълнителен квадрат на етажите).

девет работни помещения:

Хаотично разхвърляни малки кутийки, по не повече от 10-11 квадрата едната. Всъщност като се замисля, вече имам сериозни съмнения и за общата квадратура, защото коридорите не ядяха толкова много пространство, но може пък и да се лъжа за техните размери, а имаше и балкони... Но във всеки случай под "работно помещение" си представям нещо по-различно от 10 квадратни метра, и евентуално не покрито с балатум.

две бани:
Не че чак толкова ми трябва баня в офис, но тъй или иначе една имаше. Даже с 2 душ кабини в нея. Гадни, но поне не противоречат на описанието. Другото обаче беше тоалента от максимум един квадратен метър, в която имаше място точно за една тоалетна чиния и нищо повече.

два гаража от 110 и 60 кв.м., в цената на наема:
Тук вече идваме до нормалната за България практика да се лъже, за да се привлече клиента поне за оглед. Оказа се, че първо цената за наема на имота не била точно тази, която са написали преди няколко дена в обявата си, ами с 10% повече, и второ, че гаражите "можело да се наемат допълнително", както и че не са два, а само един (по-малък от по-малкия от двата посочени), и че разбира се, изобщо не са включени в цената.

Изобщо имотът изглеждаше така, че не бих преговарял не само за това колко да плащаме, за да го наемем, но не бих се пазарил дори и за това колко ТЕ ДА НИ ПЛАЩАТ, за да стоим там. Няма цена, на която бих се съгласил фирмата ни да се помещава там.

Чудя се какво можем да правим в подобни случаи, когато агентите по недвижими имоти ни се подиграват така открито? От мои познати съм чувал, че това е съвсем нормална практика, на самия мен за последната седмица вече ми се случва нещо подобно за втори път (само че това беше по-комично от другия случай, затова реших да го опиша). Може би органите за защита на потребителите трябва да почнат да се занимават не само с шампоани, на които не са им преведени на български указанията за ползване :-)
Категория: Бизнес
Прочетен: 4350 Коментари: 9 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: thomas
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2160091
Постинги: 141
Коментари: 3067
Гласове: 4316
Календар
«  Февруари, 2007  >>
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728