Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Приемането ни в ЕС не ни направи европейци - трябва сами да решим да станем...
Автор: thomas Категория: Лични дневници
Прочетен: 2167784 Постинги: 141 Коментари: 3067
Постинги в блога от 26.02.2007 г.
Тази година ни сервираха следните промени в официалните празници с решение на Министерския съвет:

1. 30 април (понеделник) става почивен ден, а вместо него ще се работи на 21 април (събота).
2. 25 май (петък) става почивен ден, а вместо него се работи на 19 май (събота)
3. 7 септември (петък) става почивен ден, а вместо това се работи на 15 септември (събота)
4. 31 декември (понеделник) става почивен ден, а 15 декември (събота) става работен.

Голяма каша, нали?

В първите два случая дните се отработват преди самите празници  - може би е добра идея: работиш една събота, но следващата седмица те чакат 4 дена почивка вместо 2. Само че го има и другия момент - че хората не обичат първо да дават, а после да получават компенсация. Да не говорим в колко фирми може да забравят да си отработят бъдещия почивен ден...

В третия обаче - изненадаааа! - ще се работи в съботата СЛЕД седмицата с Деня на Съединението, при това точно на 15 септември, което се пада в съботата преди първия учебен ден. Сещайте се каква работа ще падне за всички родители, които в понеделника след тази събота ще трябва да изпращат учениците си на училище. Те какво да правят в тази събота по-напред? Последни покупки на неща, нужни на учениците си, или да си стоят на работните места? И колко пълноценни ще са, ако са на работа при всичките си мисли и грижи?

Що се отнася до 31 декември, просто нямам думи. Тези хора за толкова години не разбраха ли, че този ден просто НЯМА КАК да бъде работен, каквото и да разпореждат?! Просто трябваше най-после да го обявят официално за почивен ден и готово - за какво сега е тази събота, 15 декември, на която да се отработва 31 декември!? И на всичко отгоре тук вече имаме ден, който отстои на цели 16 дена от празника, чийто съседен ден трябва да се компенсира!

Според мен всичките тези промени в празниците се отразяват негативно на икономиката на страната. 4 поредни почивни дни действат разлагащо на настроението за труд на всички нас. А и колко фирми се чувстват добре, ако в 4 поредни дни в касите им не влезе нито лев? Не по-добре действа и наличието на само един почивен ден в също толкова случаи, благодарение на тези 4 работни съботи.

Тези решения трябваше да бъдат оставени на бизнеса. Той е достатъчно зрял и отговорен, за да прецени за себе си подобни промени. Ако някоя фирма е наясно с това как й вървят нещата, тя може да реши да даде на служителите си (или примерно само на тази част от тях, които смятат да пътуват някъде в конкретния случай) този допълнителен ден. При това изобщо не е необходимо да се компенсира този допълнителен почивен ден с работна събота, защото по този начин никой не е доволен - нито бизнесът от гърчавата компенсация (една работна събота никога не прилича на един работен ден, колкото и подписа на Кабинета да са я провъзгласили за такъв), нито работещите от това, че трябва да се претоварват, лишавайки се от нормалните два почивни дни в седмицата.

На всичко отгоре, разбирам това да се случваше ЕДИН ПЪТ в годината, ами то се случва цели ЧЕТИРИ! Това е ужасно много и ужасно вредно!
Категория: Политика
Прочетен: 4866 Коментари: 10 Гласове: 0
Последна промяна: 26.02.2007 21:30
Търсене

За този блог
Автор: thomas
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2167784
Постинги: 141
Коментари: 3067
Гласове: 4316
Календар
«  Февруари, 2007  >>
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728