Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Приемането ни в ЕС не ни направи европейци - трябва сами да решим да станем...
Автор: thomas Категория: Лични дневници
Прочетен: 2150856 Постинги: 141 Коментари: 3067
Постинги в блога от Февруари, 2008 г.
На пръв поглед тя беше една съвсем обикновена торбичка за повръщане в самолет, брандирана от наивен дизайнер, който формално е изпълнил предполагаемото изискване на възложителя върху нея да са поставени логата на обединения превозвач България еър / Хемус еър, българското знаме и информация за какво служи торбичката (на 3 езика).

image

Дори на пръв поглед си е свършил работата, въпреки че лично аз имам известно съмнение дали като сложиш тези лога върху нещо, в което ще се повръща, не се получава така, че пътникът, на който случайно му е станало зле, не ти казва без да иска "да ви повръщам на авиокомпанията" (или може би направо "на държавата").

Но може да значи и друго - нашите самолети возят толкова добре, че никой няма да си използва пликчето по предназначение. То от возене наистина може би не, но като си сваля масичката пред себе си и намеря някоя добре залепена и размазана дъвка, непочистена преди следващия полет, може и да ми се случи.

Но сега не искам да плюя по България еър / Хемус еър - в края на краищата съм по-скоро доволен от услугата, която ми предлагат в повечето случаи и продължавам да си ги ползвам най-редовно.

Мисълта ми е по-различна. Че занимавайки се с баналното (да си маркират "територията", т.е. да си брандират всяка вещ на борда), хората от рекламата на авиокомпанията са изпуснали една златна възможност да придадат на своето послание съвсем различен смисъл. Възможност, която България, и в частност София, най-щедро им предоставя всеки ден. Какво ми се случва да видя при едно минаване през града?


image
Сутринта, когато си излизам от гаража в блока, пред него виждам това. Да поясня, че става дума за елитен нов квартал. В деня на тази снимка там имаше само кутии от цигари, опаковки от вафли и малко тоалетна хартия, но преди няколко дена видях много трици (използвани от нечий хамстер),  преди това бях срещал руси къдрици от домашното подстригване на нечие дългокосо хлапе, а след Нова година - и цели две елхи, изхвърлени направо от балкона.


image
Почти до НДК, докато си карам по бул. България, утринната свежест се допълва от този строен комин, който бълва незнайно какво в самия център на любимата ни столица. Разбира се, той ми прави впечатление само когато пред мен не се намира някой зле регулиран дизел, който да ми направи проблема с чистотата на въздуха далеч по-личен.


image
Ето така пък изглеждат от доста време насам шахтите на моста на влюбените. Да припомня, че този мост видя много украсяване, много осветяване, фотоизложба от световна величина и още не едно и две мероприятия. И при всичките изсипани пари за култура (и реклама), не се намериха стотина лева за няколко решетки. Докато си се разхождаш по него замечтан (евентуално влюбен), по едно време нещо в теб се пречупва. Най-вероятно е глезен.


image
Но да не се занимаваме само с обществената мръсотия. Ето и малко лична. Вярно, в случая - езикова, а това в днешно време не се счита за голям проблем, защото не мирише. Пак съвсем близо до НДК някой си е поставил на таблото на колата този документ, на който пише "ОригиналА е в мен, крадЪт се". Всъщност от правописните мръсотии мога да напълня цял отделен пост, но хайде - друг път.


image
Насред китния и аристократичен столичен квартал Лозенец, на ъгъла на емблематичните улици Лозенец и Развигор, пред една доста известна обществена сграда, пък ме очакваше гледката, която виждате на снимката над този текст. Предполагам, че тази инсталация символизира победата на социализма над капитализма. Творецът е изобразил социализма като Москвич, а капитализма - като БМВ, премазано под неговата тежест.


image
Вечерта отивам в Метро да напазарувам малко сирена за фондю. Там попадам на едно сирене, на вида на което някой клиент не е устоял и го е захапал още на място. Но явно не му е харесало, затова го е оставил - може пък на някой друг да му хареса и да си го вземе. Случката само ми напомни за една предишна, пак там, в която някой беше разрязал една тетрапак кутия с натурален сок от литър, беше забол една голяма сламка в нея, беше си пийнал, колкото му се е искало в момента, и беше оставил кутията със забитата отстрани сламка.

Ако след цялата тази серия от красоти, които всеки от нас може да наблюдава всеки ден, край пътя човек види един билборд, на който пише

"България еър - ползвай при прилошаване",

определено ще го засърби паспорта и ще се втурне за билети!

А вместо това какво? На билбордовете им някакви самолетчета излитат от монитора на един лаптоп, хванат от дъщерята на шефа на рекламата, която някой фотограф, на когото са платили много малко, за отмъщение я е снимал така, че да прилича на баба си.
Категория: Лични дневници
Прочетен: 11866 Коментари: 19 Гласове: 0
Последна промяна: 07.02.2008 21:23
Нямам намерение да доказвам колко е героично да убиеш човек - мисля, че това е еднакво голямо нещастие и за убития, и за този, който е причинил смъртта му, освен ако не е било умишлено.

Българите обаче масово не могат да погледнат отвъд принципа "зъб за зъб, око за око" и това само показва колко сме далеч от цивилизоваността като нация. Споменатият принцип е измислен много отдавна, в едни нецивилизовани времена, и то с цел да се утвърди правото да се защитаваш и отмъщаваш, когато УМИШЛЕНО ти причиняват зло. У нас обаче, и то през 2008 година, той се приема безусловно и независимо от това как е причинена злината и дали в причиняването й е имало умисъл. Нещо повече, смятам, че и законите ни са доста изостанали в това отношение и само подклаждат и без това силната омраза между хората.

Защо изобщо трябва да се предвижда наказание със затвор за неумишлено деяние, още повече при първо провинение?! И изобщо не говоря само за Максим Стависки, който определено заслужава по-специално отношение заради това, което е направил за страната ни. Но за подобен случай дори не би трябвало да се налага да се прибягва до клауза от типа на "за специални заслуги".

Нима някой иска да каже, че с едно такова наказание на някой ще му стане по-добре? На роднините на убития? Надали. Може би ще се чувстват по-спокойни, защото по пътищата ще има един пиян по-малко? Глупости - и със, и без Максим, по пътищата на България винаги ще има предостатъчно нарушители. Прости, арогантни и безотговорни. И често такива, които няма и да съжаляват, ако сторят нещо подобно, нито пък ще се чувстват длъжни да помогнат на жертвите.

ОК, разумно е да се ограничи правото на хора с подобни сериозни провинения да продължават да могат да ги извършват - в този смисъл отнемането на правото за шофиране е съвсем в реда на нещата, включително и за дълъг период, както е в този случай. Но дори и да не му отнемат правото да шофира, смятате ли, че Максим Стависки някога ще посмее да кара пак по начин, по който може да причини подобно произшествие?! Абсурд. В този смисъл по-добре да бъдат пратени в затвора всички, които още не са убили човек - защото именно те си мислят, че това няма да им се случи точно на тях, пък и по теория на вероятностите шансът при тях е много по-голям.

Ефективната присъда със затвор е варварско и безполезно решение и е редно да бъде изобщо изключена като възможност, а не да бъде избягвана с цената на невероятни усилия. Много по-добре би било, ако всичките тези усилия можеха да бъдат насочени към това да се помогне на жертвите.

И сега, за всички онези, които може би още не са чели предишни мои мнения по темата и ще започнат да ми обясняват защо ги говоря такива:

  • Не, не мисля така, защото не ми се е случвало да убият мой роднина - точно обратното.
  • Не, не говоря така, защото смятам, че Максим е съществен, а жертвите му не са. И обратното да беше станало, щях да съм на същото мнение.
  • Не, не пиша така, защото самият аз карам редовно пиян и искам законът да ме защитава - смятам, че подобно нещастие може да се случи с почти същата вероятност и на напълно трезвен шофьор.
Категория: Политика
Прочетен: 8348 Коментари: 25 Гласове: 0
Последна промяна: 02.02.2008 12:25
Търсене

За този блог
Автор: thomas
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2150856
Постинги: 141
Коментари: 3067
Гласове: 4316
Календар
«  Февруари, 2008  >>
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829