Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Приемането ни в ЕС не ни направи европейци - трябва сами да решим да станем...
Автор: thomas Категория: Лични дневници
Прочетен: 2158424 Постинги: 141 Коментари: 3067
Постинги в блога от 02.02.2008 г.
Нямам намерение да доказвам колко е героично да убиеш човек - мисля, че това е еднакво голямо нещастие и за убития, и за този, който е причинил смъртта му, освен ако не е било умишлено.

Българите обаче масово не могат да погледнат отвъд принципа "зъб за зъб, око за око" и това само показва колко сме далеч от цивилизоваността като нация. Споменатият принцип е измислен много отдавна, в едни нецивилизовани времена, и то с цел да се утвърди правото да се защитаваш и отмъщаваш, когато УМИШЛЕНО ти причиняват зло. У нас обаче, и то през 2008 година, той се приема безусловно и независимо от това как е причинена злината и дали в причиняването й е имало умисъл. Нещо повече, смятам, че и законите ни са доста изостанали в това отношение и само подклаждат и без това силната омраза между хората.

Защо изобщо трябва да се предвижда наказание със затвор за неумишлено деяние, още повече при първо провинение?! И изобщо не говоря само за Максим Стависки, който определено заслужава по-специално отношение заради това, което е направил за страната ни. Но за подобен случай дори не би трябвало да се налага да се прибягва до клауза от типа на "за специални заслуги".

Нима някой иска да каже, че с едно такова наказание на някой ще му стане по-добре? На роднините на убития? Надали. Може би ще се чувстват по-спокойни, защото по пътищата ще има един пиян по-малко? Глупости - и със, и без Максим, по пътищата на България винаги ще има предостатъчно нарушители. Прости, арогантни и безотговорни. И често такива, които няма и да съжаляват, ако сторят нещо подобно, нито пък ще се чувстват длъжни да помогнат на жертвите.

ОК, разумно е да се ограничи правото на хора с подобни сериозни провинения да продължават да могат да ги извършват - в този смисъл отнемането на правото за шофиране е съвсем в реда на нещата, включително и за дълъг период, както е в този случай. Но дори и да не му отнемат правото да шофира, смятате ли, че Максим Стависки някога ще посмее да кара пак по начин, по който може да причини подобно произшествие?! Абсурд. В този смисъл по-добре да бъдат пратени в затвора всички, които още не са убили човек - защото именно те си мислят, че това няма да им се случи точно на тях, пък и по теория на вероятностите шансът при тях е много по-голям.

Ефективната присъда със затвор е варварско и безполезно решение и е редно да бъде изобщо изключена като възможност, а не да бъде избягвана с цената на невероятни усилия. Много по-добре би било, ако всичките тези усилия можеха да бъдат насочени към това да се помогне на жертвите.

И сега, за всички онези, които може би още не са чели предишни мои мнения по темата и ще започнат да ми обясняват защо ги говоря такива:

  • Не, не мисля така, защото не ми се е случвало да убият мой роднина - точно обратното.
  • Не, не говоря така, защото смятам, че Максим е съществен, а жертвите му не са. И обратното да беше станало, щях да съм на същото мнение.
  • Не, не пиша така, защото самият аз карам редовно пиян и искам законът да ме защитава - смятам, че подобно нещастие може да се случи с почти същата вероятност и на напълно трезвен шофьор.
Категория: Политика
Прочетен: 8379 Коментари: 25 Гласове: 0
Последна промяна: 02.02.2008 12:25
Търсене

За този блог
Автор: thomas
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2158424
Постинги: 141
Коментари: 3067
Гласове: 4316
Календар
«  Февруари, 2008  >>
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829