Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Приемането ни в ЕС не ни направи европейци - трябва сами да решим да станем...
Автор: thomas Категория: Лични дневници
Прочетен: 2160404 Постинги: 141 Коментари: 3067
Постинги в блога от 07.04.2010 г.
От няколко дена се вихри страхотна словесна битка около една ситуация, която на практика би трябвало да е доста очевидна.

Един прокурор, арестуващ за корупция бивш министър на отбраната, приказва едни неща, които нарушават основния принцип на правото - презумпцията за невинност, кара спецполицаите да прилагат сила и унижение към човек, който не оказва абсолютно никаква съпротива и изобщо се държи като пиян каубой, като на всичко отгоре МВР с гордост разпространява запис с стази очевидна излагация, за която би трябвало не само издънилият се прокурор, но може би и министърът на вътрешните работи да си подадат оставките на секундата.

Този гаф, макар и с подценяване на сериозността му, се оценява като голям проблем, излагация и действие, уронващо престижа на и без това почти лишената от престиж съдебна система от страна на премиера, министъра на вътрешните работи, прекия шеф на прокурора, етичната комисия, от адвокати, журналисти, правозащитници и от всички трезвомислещи хора.

Обаче не така мисли българският народ. Масово се надигат движения в подкрепа на прокурора със слабите нерви и каубойския нрав. Масово се твърди, че така трябва, че с престъпниците иначе не може и така нататък. Формират се групи по социалните мрежи, пишат се призиви по блогове и т.н. Дори се стигна до призив "Подкрепете Роман Василев, подкрете закона", на който пък аз реших да базирам своето заглавие, което, смея да твърдя, че доста по-издържано логически, юридически и по всякакъв друг начин, освен популистки.

Имаше хубава съвременна американска "поговорка":

Bombing for peace is like fucking for virginity.
(Да бомбардираш за мир е като да чукаш за девственост).

Няма как да се бориш за законност чрез беззаконие.

Не може да подкрепяш човек, който нарушава основни принципи на нашата цивилизация изобщо, плюс законите, на базата на които се основава неговата работа, плюс всички възможни действащи в момента инструкции за това как трябва да се проведе един арест, и в същото време да твърдиш, че подкрепяш закона.

Така че изборът е само един - или подкрепете Роман Василев, или подкрепете закона. Но няма как да подкрепите и двете. Ако подкрепяте Роман Василев, значи казвате "майната му на закона". Но тогава не чакайте законност и справедливост. Ако пък подкрепяте закона, имате само един избор - да поискате оставката или отстраняването на Роман Василев - заради това, че човекът, който трябва да олицетворява закона, си позволява да го нарушава, и то без абсолютно никаква причина за това и никаква вероятност с това поведение да постигне нещо по-добро като краен резултат от своите действия!
Категория: Политика
Прочетен: 7099 Коментари: 12 Гласове: 2
Последна промяна: 20.04.2010 19:17
Търсене

За този блог
Автор: thomas
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2160404
Постинги: 141
Коментари: 3067
Гласове: 4316
Календар
«  Април, 2010  >>
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930