Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Приемането ни в ЕС не ни направи европейци - трябва сами да решим да станем...
Автор: thomas Категория: Лични дневници
Прочетен: 2150872 Постинги: 141 Коментари: 3067
Постинги в блога от Юни, 2007 г.
Първо и безспорно - Дани Клайн може да пее. И то страхотно. Тя е един от хората с късмета да имат различен и разпознаваем глас, който и да не е точно идеален в смисъл на нежност и мекота, но точно това се оказва негово предимство.

Второ, вече субективно - това, че песните й от края на 80-те години, изпяти през 2007 година, са в много различен и далеч по-джазов стил, не ги прави изобщо по-лоши и в новия вариант също много й отиват.

Но това, че тя на практика обвини нас, публиката, за това, че в залата нямало роми, а и се възмути защо жените на толкова много места по света (визирайки и България) не получавали лесно правото да правят същите неща, които и мъжете, вече си беше двойка гафове, които не отиват на звезда от подобна величина (пък и с подобни качества).

Нямам нищо против това, че тя всъщност "нямала нищо против мъжете", "даже много обичала тяхната компания" и "си прекарвала много добре с тях" (като за последното се обърна за потвърждение към четиримата си музиканти - мъже), въпреки че някой би казал, че това е прекалено открита демонстрация на хомосексуални предпочитания, която не е нужно да бъде показвана на публиката. Може и да беше само защита от евентуално обвинение във феминизъм, но прозвуча доста многозначително.

Но да размахва некомпетентността си по политическите ни проблеми (визирайки такива, които нямаме и не казвайки нищо за такива, които със сигурност имаме), просто не беше нейна работа. Разбира се, публиката ще й го прости заради таланта и музиката, която получи от нея, но във всеки случай нещата, които каза, ще остави следи в паметта ни.

Предполагам, че изобщо не осъзнава, че и да подареше 4000 билета на любимите си роми, (срещу пари не биха си купили сигурно и един, дори и евтин билет), те нямаше да дойдат в НДК, защото нейната красива и много стилна музика просто не е това, което те биха искали да слушат. Но затова пък щяха да врътнат яка търговия с билетите без никакво съмнение, даже сигурно щяха да ги продадат по няколко пъти. :-) Ако пък отидеше да си направи концерта във Филиповци, може и да събереше доста публика, но само незнанието на български щеше да й помогне да не разбере какво си мислят и говорят за нея, а само една много добра охрана можеше да я спаси това, което говорят, да не й се случи наистина.

Разбирам я - явно им дължи нещо. Каза, че ако ги нямало тях, нямало да я има тази вечер пред нас. Имаше предвид техния химн, чиято мелодия използва за една от своите песни (Je L"Aime, Je L"Aime), след като си поискала и получила разрешението им да го направи. Така и не разбрах от кого го е поискала това разрешение - от някой белгийски цар Киро ли, но тъй или иначе явно им е благодарна, че са й казали "давай".

Но за пореден път се убеждавам, че музикалният талант не върви задължително в комплект с добро познаване на околния свят. Спомням си как преди петнайсетина години, пак на концерт в НДК, на въпрос какво мисли за музиката на Queen, иначе великият Мишел Льогран попита кои са те и каза, че не ги познава и не се интересува от такава музика. Та и сега попаднахме на велика изпълнителка, която си мисли, че ние бием циганите, а не те - нас.
Категория: Музика
Прочетен: 8313 Коментари: 20 Гласове: 1
Последна промяна: 10.06.2007 11:15
Търсене

За този блог
Автор: thomas
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2150872
Постинги: 141
Коментари: 3067
Гласове: 4316
Календар
«  Юни, 2007  >>
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930