Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Приемането ни в ЕС не ни направи европейци - трябва сами да решим да станем...
Автор: thomas Категория: Лични дневници
Прочетен: 2168193 Постинги: 141 Коментари: 3067
Постинги в блога от 04.07.2009 г.
В последните дни буквално от всички страни в интернет ни заливат призиви за гласуване - блогове, форуми, facebook. Имам чувството, че особено днес в блог.бг на има-няма 2 минути излиза поредният умник, който счита, че е открил топлата вода и трябва да изкрещи пред всички своето откритие. Вече се плаша да отворя Google - страх ме е, че каквото и да търся, ще ми върне отговор daglasuvash.com. Призивът на всички е, меко казано, досаден, а доводите им - първично наивни. Вярно, методите им нямат нищо общо с купуването на гласове, така че сигурно са законни, но затова пък разчитат на сеенето на страх, което не бих казал, че е много по-коректен метод - защото при купуването поне нещо ти дават, а тези само те плашат.

И така, какви са основните доводи на привържениците на гласуването на всяка цена, с които искат да ни убедят, че непременно трябва да гласуваме (и какви са моите коментари по тях):

1. Гласувай, за да неутрализираш гласовете на турците.
Турците гласуват 100%, затова трябва и вие да гласувате 100%, за да ги неутрализирате и те да заемат само полагащите им се проценти. Това сигурно е вярно, но мирише на етническа нетърпимост и злоба. Утре ще почнат да ни казват и да раждаме по 4 деца, защото турците раждали по толкова, иначе ще ни намалее процентът в общия брой на населението. Е, и? А после по 8, защото циганите раждат по толкова? Не искам да правя нещо само защото други го правят.

2. Гласувай, за да неутрализираш купените цигански гласове.
Честно казано, купени или не, циганите ще гласуват винаги за този, за който им кажат техните племенни водачи. Така че това дали са купени или не, няма особено значение. Ама те не гласували с мисъл и не правели информиран избор? Ами нормално - въпрос на образование и култура. Дайте по-добре да измислим как да им забраним да гласуват (примерно като за гласуването се добави образователен ценз, вместо само възрастов). Или по-радикално, вместо само бюлетина, в която трябва да задраскаш избраната партия, най-добре да трябва и да решиш вярно и някакъв тест, с което да докажеш някакво ниво на интелигентност и познание за устройството на обществото, в което живееш, даващо ти право да избираш бъдещето на цялата нация.

3. Гласувай, за да неутрализираш останалите купени гласове.
Тук основните спрягани виновници са различните малки партии, използващи метода на корпоративния вот. Гласувайте за нас, за да си запазите работните места, казват най-често те на своите. Ами има логика, нали? Ако те са на власт, техните фирми ще имат повече и по-изгодни поръчки, ще "усвояват" повече европари и така на хората, работещи в тях, могат да им се разминат съкращенията. Звучи ми къде-къде по-реалистично от обещанието, че Синята коалиция ще оправи живота на всички с магическа пръчка (след като вече видяхме, че и СДС действа по корпоративния метод при предишното си управление).

4. Гласувай, за да неутрализираш гласовете на червените бабички.
Тук се визират онези неразумни и юроде, на които 45 години (и 20 след тях) не им стигнаха, а продължават да искат социална държава. На какви се правят тия, бе, на шведи ли!? Или на американци? Всъщност привържениците на дясната идея (сред които спадам и аз с всичка сила), ако се огледат внимателно, могат да видят един парадокс - "комунистите" въведоха най-дясното нещо в данъчната политика за последните 20 години - плоският данък, а онези, които наричат себе си десни, го размахват като голям грях на социалистите и обещават да го премахнат. Абе луда работа. Едно време, когато и аз ходех по митингите, бях искрено бесен, че БСП бяха обяснили съкращението СДС като Стани Да Седна. Сега разбирам, че са имали своите основания.

5. Гласувай, за да имаш право да критикуваш онези, които си избрал.
Да бе, да. И ако гласувам за едни, пък народът избере други, кои имам право да критикувам? Това е най-глупавият от всички доводи. Честно!

6. Гласувай, за да свалиш комунистите от власт.
Лошо няма. Наистина бих искал да ги сваля. Стига да знаех кого ще кача на тяхно място. От всички, които се кандидатират в момента, не виждам нито един, който да е по-различен от тях. Онези, наричащи себе си "добрите", се оакаха достатъчно здраво, когато имаха възможност да покажат колко са добри, и от тогава до сега почти не могат да вземат ръка. Нищо не ми подсказва, че ако им дам втори шанс, ще се представят по-добре.

7. Гласувай, за да покажеш гражданската си позиция.
Не напразно в нашата конституция се говори за право на глас, а не за задължение за глас. Даже и за граждански дълг не се споменава - излиза, че и него са го измислили партийните агитатори. Сигурно има някаква причина да е така. Правото е точно онова нещо, което имаш свободният избор да направиш или да не направиш. И по двата начина показваш еднакво силно своята гражданска позиция. Смятам, че като не виждам някой, за когото да изпитвам желание да гласувам, е много по-честно да не гласувам за никого. И за да покажа, че това няма нищо общо с мързела, бих приел една промяна, която ще направи гласуването задължително и тогава гласуването с празна бюлетина ще има вече съвсем различна стойност. Над 50% празни бюлетини - невалидни избори. Дайте ни нови кандидати, за които да имаме желание да си дадем гласа.

8. Гласувай, за да спасиш България от катастрофа.
За да спасиш България от катастрофа, трябва да избереш такива хора, които имат желание да работят за нейно добро. Ако не виждаш такива, и с гласуване, и без гласуване - все няма да я спасиш. Впрочем причините за перманентната катастрофа на България не са толкова конкретно в политиците, колкото в българите като цяло, а политиците са просто статистическо отражение на това, което представлява целият народ.

9. Гласувай, ако ще и само за да избереш по-малкото зло.
Не, благодаря. Искам да избера нещо добро. Ако не виждам такова, предпочитам да не избирам. Когато всички откажем да им купуваме малкото зло, може пък някой да се сети, че е време да пусне на политическия пазар и нещо наистина добро.

10. Ако не гласуваш, все едно гласуваш за комунистите (или турците, или и двете).
И с това не съм съгласен. Като не гласуваш, показваш своята позиция на нехаресване и на комунистите, и на тези, които искат да ги сменят в управлението. А техните проценти те могат да си ги вземат само от онези, които наистина гласуват за тях.

Изобщо, моят призив би звучал така - гласувай само ако наистина вярваш, че избираш нещо добро. И не си завирай главата в пясъка, отказвайки да чуеш доводите защо твоето добро всъщност не струва.

Категория: Политика
Прочетен: 25370 Коментари: 80 Гласове: 0
Последна промяна: 04.07.2009 19:59
Търсене

За този блог
Автор: thomas
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2168193
Постинги: 141
Коментари: 3067
Гласове: 4316
Календар
«  Юли, 2009  >>
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031