Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2007 08:43 - Как да четем обяви за недвижими имоти :-)
Автор: thomas Категория: Бизнес   
Прочетен: 4345 Коментари: 9 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В последно време се убедих, че когато се четат обяви за недвижими имоти, българският не е достатъчен: струва ти се, че всички думи са ти познати, но когато отидеш на оглед, разбираш, че всъщност нищо не си разбрал както трябва. Ето един пресен пример...

Обявата за един офис изглеждаше така:

Квадратура: 200
Етаж: 3
Телефон: ДА
ТЕЦ: ДА
"На много хубаво място, в нова тухлена кооперация, с ТЕЦ, девет работни помещения, две бани, предлага се с два гаража - в цената на наема - единият е 110 кв.м. - за около 5-6 коли, другият е 60 кв.м. за две коли"

Какво си представихте? Каквото и аз ли? Нещо такова?

image

Дълбоко се лъжете... По-скоро беше нещо такова:

image

И така, да опитаме да преведем това, което бяха написали брокерите:

на много хубаво място:
Всъщност мястото наистина не беше лошо, на метри от ул. Гео Милев и на не повече от 200 метра от зала Фестивална. Само че, влизайки на уличката, на която е къщата, изведнъж сякаш правиш хиперпространствен преход и от елитен квартал изведнъж попадаш на село. На 20 метра по-нагоре, на съседната уличка има прилично модерни кооперации. Всичко тук обаче са къщи от късния социализъм или първите години на прехода, достойни за квартала вдясно от Ботевградско шосе далеч след Подуене.

в нова тухлена кооперация:
Тук вярното е тухлена. Всичко останало няма нищо общо с истината. Нито е нова, нито е кооперация. Със сигурност беше безлична къща от края на 80-те или началото на 90-те, построена почти без архитектурен проект и с куп отклонения от разрешените норми - стъпалата на стълбището например бяха по-високи, отколкото дълбоки (т.е. ъгълът на изкачване беше над 45 градуса - изключително некомфортно, но пък това е дало някой допълнителен квадрат на етажите).

девет работни помещения:

Хаотично разхвърляни малки кутийки, по не повече от 10-11 квадрата едната. Всъщност като се замисля, вече имам сериозни съмнения и за общата квадратура, защото коридорите не ядяха толкова много пространство, но може пък и да се лъжа за техните размери, а имаше и балкони... Но във всеки случай под "работно помещение" си представям нещо по-различно от 10 квадратни метра, и евентуално не покрито с балатум.

две бани:
Не че чак толкова ми трябва баня в офис, но тъй или иначе една имаше. Даже с 2 душ кабини в нея. Гадни, но поне не противоречат на описанието. Другото обаче беше тоалента от максимум един квадратен метър, в която имаше място точно за една тоалетна чиния и нищо повече.

два гаража от 110 и 60 кв.м., в цената на наема:
Тук вече идваме до нормалната за България практика да се лъже, за да се привлече клиента поне за оглед. Оказа се, че първо цената за наема на имота не била точно тази, която са написали преди няколко дена в обявата си, ами с 10% повече, и второ, че гаражите "можело да се наемат допълнително", както и че не са два, а само един (по-малък от по-малкия от двата посочени), и че разбира се, изобщо не са включени в цената.

Изобщо имотът изглеждаше така, че не бих преговарял не само за това колко да плащаме, за да го наемем, но не бих се пазарил дори и за това колко ТЕ ДА НИ ПЛАЩАТ, за да стоим там. Няма цена, на която бих се съгласил фирмата ни да се помещава там.

Чудя се какво можем да правим в подобни случаи, когато агентите по недвижими имоти ни се подиграват така открито? От мои познати съм чувал, че това е съвсем нормална практика, на самия мен за последната седмица вече ми се случва нещо подобно за втори път (само че това беше по-комично от другия случай, затова реших да го опиша). Може би органите за защита на потребителите трябва да почнат да се занимават не само с шампоани, на които не са им преведени на български указанията за ползване :-)


Тагове:   как,   обяви,   недвижими,


Гласувай:
0



1. tupal4ev - не винаги е така
18.02.2007 09:10
За съжаление с нароилите се агенции с глад за бърза печалба се получава понякога точно това. Това не означава, че няма и добре подготвени професионалисти с изградена практика основаваща се основно на коректност, честност и грижа за клиента. В някой страни не можеш да я практикуваш ако нямаш сертификат за това, точно за да се избегне непрофесионализма.
цитирай
2. platttonnn - Не се съмнявам
18.02.2007 10:25
във вашият интелект,за да може човек да отсее нормалното от безумното,трябва да зададе няколко тестващи въпроса и всичко се прояснява.Аз извършвам подобна дейност,и съм готов да ви направя безплатна услуга,ако желаете,за да компенсирам разочарованието ви и да покажа,че при нас има и друго ниво.Също ме интересува дали вие можете да сте ми полезен в делово отношение.
цитирай
3. анонимен - ето няколко примера и от мен
18.02.2007 11:14
наскоро търсих жилище. и впреки, че обстойно обясних критериите си брокерите ме влачиха по всякакви дупки. но проблемът не е само в това. за да бъда честен трябва да кажа, че имаше и брокери (броят се на пръстите на ръката на невнимателен шлосер), които ясно разбираха какво търся и честно ми описваха какво ще видя. така спестихме няколко безсмислени огледа.
по повод на обявите е наистина важно да знаеш как да ги четеш. обикновено това се научава след някколко огледа
- тихо място - ще рече - че трудно ще стигаш до там, а околната инфраструктура е само добро пожелание
- комуникативно място - ще рече - има наблизо някаква спирка
- много комуникативно място - има няколко спирки
- след основен ремонт - означава - след козметичен ремонт. Това е основно неразбиране на брокерите. налага се да уточнявам на всеки брокер, че основен ремонт означава подмяна на базисна инфраструкрура в апартамента в рамките на последната 1-2 год. т.е. дограми, ВИК, ЕЛ, настилки, облицовки в мок. пом-я и др.
99% от брокерите разбират основен ремонт като - нов латекс на стените и изцикляне на стар паркет.
- подържан вход -ще рече - има наета чистачка и няма фасове по земята - обикновено не е боядисван през последните 20 години и тук там боята е ожулена
- осигурено парко място - ще рече има - паркинг пред входа, но не и запазено парко място.
- оферта само за частни лица - ще рече, че като ви покажат апартамента и решите да го купите им дължите 2.5% комисионна. Същата по обем комисионна те или техни колеги (ако продавача работи с друга агенция) ще вземат и от продавача. Сумарно това прави 5% (или 4% ако ви направят отстъпка).
тук идва най интересното - и за първо курсник по икономика е ясно че и двете комисионни се плащат от купувача. Продавача определя цена, която сметне за подходяща. Върху нея агенцията си начислява 2.5% и така се формира цената посочена в обявата. като се обадите, направите оглед и стигнете до предварителен договор вие като купувач съшо дължите 2.5% върху посочената в обявата цена на съответната агенция. тук няма значение дали агенцията е една (за купувач и продавач) или две представляващи съответно продавач и купувач.
това за съжаление не е всичко. получава се така, че плащате комисионна върху комисионна и жилището се оскъпява не с 5% (2.5%+2.5%), а с 5.12%, заради ефекта на комисионна върху комисионна.
за сега толкова
поздрави и успех
цитирай
4. platttonnn - Грешите
18.02.2007 12:48
с тези прецизни сметки,не забравяйте,че икономията е майка на мизерията.Един добър брокер винаги може да е полезен, с информацията която притежава,той е безценен помощник за разумните участници в пазара на Н.И..
цитирай
5. анонимен - повече сметки преди сделката = по-малко главоболия след това
18.02.2007 14:20
иначе platttonnn е прав наистина един добър брокер може да направи много за клиента си както може и нищо да не неправи. в никакъв случай не искам да омаловажавам работата на брокерите. Напротив смятам, че те са необходима и дори задължителна страна по сделките...НО, НО, НО описания бизнес модел по нинакъв начин не опавдава размера на комисионната от 5.12%. за да станат необходима страна по сделките трябва да се проустанови описаната от мен доста порочна практика
1. Комисионната трябва да се фиксира на 2.5 или 3% и да е една. ако участват две агенции те трябва да си поделят комисионната, защото си поделят работата.
2. брокерите да проверяват по-задълбочено имота за проблеми от всякакъв характер. тяхното участие в сделката генерира стойност (3%) и трябва да намалява риска за инвеститора (Купувача) от правни усложнения
3. Внимателно да слушат и педантично да спазват изискванията на клиентите (купувачи) за търсене на подходящ вид имот.
4. внимателно да обясняват на клиентите (продавачи), че имотите са нисколиквиден актив т.е. бързата продажба означава или сериозен отбив от цената
или че исканата от тях цена може да отнеме известно време за да се намери клиент за нея.
цитирай
6. streetsmart - Уви, мога само да се съглася с констатациите на останалите потърпевши преди мен
19.02.2007 15:12
Преди 2 години бях в същата ситуация и на пренаситения от агенции софийски пазар успях да намеря 1 (една) агенция, която да ми свърши работа. Впоследствие майка ми се опита да ползува услугите на същата агенция, за да продаде нейния апартамент - оказа се не просто излишно, но направо вредно - водеха й се за оглед "клиенти", които или се оказваха представители на други агенции, които си попълваха картотеката или хора, изрично заявили, че няма да купят жилище на нисък етаж или без ТЕЦ. Невероятно е как конкуренцията прави болшинството брокери по-скоро безскрупулни, отколкото старателни в генерирането на стойност за клиента.
цитирай
7. thomas - Има и положителни примери все пак...
21.02.2007 07:21
За да кажа, че не всичко е толкова черно, признавам, че в последните няколко дни попаднах и на описания от агенции, напълно отговарящи на това, което виждах при огледите. Но това са по-скоро изключения.

Имам и нови негативни наблюдения - за обявите-капани. Виждаш някакво много атрактивно предложение, обаждаш се за него, описват ти го, ти казваш, че искаш да го видиш, а те след малко ти обясняват, че в момента не могат да се свържат със собствениците (или че собствениците не са в София в момента), но пък те, в агенцията, имат други предложения, които смятат, че са даже много по-подходящи за теб. Е, много по-малки и много по-скъпи, но кой това ти гледа! ;-)
цитирай
8. анонимен - Iso 9000
26.02.2007 23:25
докато в тоя бранш не се плащат данъци, работят хора, които са приели да са на % т.е. трудно биха си намерили работа на постоянна заплата (т.е. бранша има и псевдосоциални функции; няма законова регулация, касаеща отговорността на фирмите и последно - брокерите са 90% хора без необходимите 1.квалификация, 2. образование, 3.възпитание, 4. манталитет, 5.обличане - КАЧЕСТВО на услугите, респ. тия дето ги предлагат няма да има. И не може. Лично аз имам агенция - опитвам се да работя коректно (защото и клиента е едно племе...) - но и на мен се случва да ходя на оферти на колеги които звучат прекрасно и са ги гарантирали с 3 клетви по цялата рода, а всъщност са гнусни дупки. Прочие - ИСКАМ НС да приеме УБИЙСТВЕНО високи данъци за Център и жилища над 20 години, които не отговарят на ХЕИ норми! Ако не понасям нещо повече от некомпетентни колеги - това са дъртите реститутки и младите им потомци - рентиери, които дават / продават жилища подобни на къщата на сем. Адамс. А за селянията която пести 10 лева за пукница от наема - няма да коментирам. Това е положението Томасе - нема регулация - нема качество!
цитирай
9. thomas - Вече си имам офис...
06.03.2007 06:05
Имам си вече нов, голям и много хубав офис, за парите, които ни се даваха, и с дългосрочен договор. За щастие една оферта се оказа напълно вярна, а аз - достатъчно бърз, за да се обадя буквално в първия час след публикуването й и да изпреваря други кандидати.

Каква обаче беше изненадата ми, че на следващия ден след подписването на договора същата оферта се появи ОБНОВЕНА в imot.bg от същата агенция, на която платих комисионата за сделката, и на чиято територия всъщност сключихме договора със собственика.

Обадих се да попитам защо така, а те ми смотолевиха нещо от типа на "колегите явно още не са успели да свалят офертата", което беше очевидна лъжа, защото часът на обновената оферта беше късно вечерта в деня, в който на обяд подписахме договора.

И впрочем, събитията, за които разказвам, бяха преди повече от 2 седмици, а офертата още си е онлайн. Което само доказва теорията ми за офертите-капани, от които на агенциите не им се ще да се откажат само защото имотът вече не е на пазара... :-)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thomas
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2156048
Постинги: 141
Коментари: 3067
Гласове: 4316
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031