Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2007 22:41 - Трябва ли за всеки влак да има пътници или шопинг мъки по Коледа
Автор: thomas Категория: Бизнес   
Прочетен: 17862 Коментари: 31 Гласове:
0

Последна промяна: 23.12.2007 13:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Тази вечер най-после се видях с време и тръгнах да си купувам елха и украса за нея. Не знам защо изобщо не ги забранят тези празници - поне у нас няма по-нервно време от навечерието на голям празник. Колкото по-голям - толкова по-нервно е. Какво предлага едно предколедно пазаруване в София?

Първо, колосални задръствания (подсилени и от малоумието, наречено Световна купа по сноуборд, което се организира на централния площад на София - една от малкото столици, която с има истинска хубава планина на 5 километра - все едно в Рио де Жанейро да решат да правят Световно първенство по плажен волейбол на централния площад, вместо на плажа)

Второ, изнервени клиенти навсякъде - тръгнали да харчат пари, но прекарали повечето време от деня си в чакане по задръствания, опашки за паркиране и блъскане по препълнените магазини.

Трето, уморени и нещастни продавачи, работещи като пълни идиоти, когато всички други си почиват (че и обикновено за смешни заплати). Да вметна, явно празниците стават и повод за смяна на работата - преди няколко дена слушах как една касиерка в голям магазин обясняваше на своя колежка, че напуска, защото са я сложили дежурна на 31 декември и на 1 януари следобед. Това пък неизбежно значи и много нерви за нейните работодатели.

Четвърто, наточени ценови брадви, замаскирани като коледни намаления :-)

И пето, за което всъщност ще говоря сега, търговци, които смятат, че могат да продадат всякакви боклуци, защото е празник. Хайде, към софийските молове единстевните ми забележки са, че цените са над европейските и че опитвайки се да изцедят всеки квадратен милиметър, като го превърнат в търговска площ, скапаха луксозната атмосфера и постигнаха навалица, достойна за "китайската палата" в Илиянци. Но поне техните сгради са добре проектирани и отговарят на всички норми за естетика, ергономия и комфорт и остават такива дори и когато са претоварени.

Обаче аз имах глупостта да отида на едно място, което напоследък доста ми хвалят като предлагащо голямо разнообразие и добри цени за коледни украси - комплексът от магазини преди Била на бул. България, състоящ се от магазините Jumbo и Sprider Store, в случая в Jumbo, който по принцип е магазни за детски стоки, но има и голяма секция за домашна декорация и коледна украса. Тук попаднах на нещо, пред което металните халета на Била, Кауфланд и Мосю Бриколаж приличат на петзвезден хотел, а селекцията на Метро напомня изискаността поне на Harrod"s в Лондон.

Сградата, в която се намират двата магазина, представлява апогей на грозотията, неудобството, липсата на вкус и е тотално антихуманна по замисъл и изпълнение. Убеден съм, че за да заработи този магазин във вида, в който го видях днес, са изръсени ужасни суми за подкупи, иначе такова архитектурно и строително безумие никога не би могло да бъде узаконено.

Чудя се откъде да почна описанието му...

Може би най-логично е от подземния паркинг.

Той е направен на принципа "видяла жабата, че подковават Мола". Та понеже моловете имат подземни паркинги, и тук са си направили такъв. Къде са разликите? Първо, надолу се слиза по клаустрофобичен коридор, който може спокойно да не стигне за по-едричък джип, при това се слиза под голям наклон. Второ, долу помещението не е особено голямо, освен това е много ниско и е претъпкано от коли, на които никой не е казал, че няма защо да слизат, защото място просто няма. Указателните табели са недостатъчни, режим на пропускане и някакъв контрол на трафика липсват напълно. Разбирам защо не са сложили нито един служител долу - той не би оживял, защото там няма и вентилация. Не съм убеден, че ако някой остане повече от 5 минути в този подземен паркинг, няма да се наложи да го изнесат на носилка. Само че няма и да има кой да го изнесе, така че ако изобщо някой ще го изнася, ще е най-добре да са направо хората на някоя погребална агенция. В крайна сметка клиентите не си намират място и тръгват нагоре, след като намерят изхода (поне към него тук-там има по някоя табела). Това "нагоре" прилича много на онази реклама, в която се показва колко може да катери и спуска по наклони Toyota Landcruiser. Не смятам, че съществува по-тесен и по-струмен изход от паркинг някъде в цивилизования свят. Колите издават ужасяващи звуци с форсираните си двигатели, за да тръгват след спиране по този наклон (с което бълват и купища отровни газове) и това се случва неперкъснато, защото накрая на ужасния наклон за капак на всичко има и някаква гърбица за прескачане. Истината е, че излезеш ли горе, изпитваш невероятно облекчение. Но после се оказва, че е било рано за него...

Намираш си някак място за паркиране над земята (евентуално насред булеварда, както е новата българска традиция) и влизаш в самия магазин. Тук е по-строго и от затвора, а може би и от ада на Данте Алигери. Още щом си си взел количка и си влязъл, разбираш, че връщане назад няма. Или по-точно, обърнеш ли се, прочиташ, че ако излезеш обратно, ще викнат полиция - това било само вход. Вътре е ниско, подтискащо, щандовете са така подредени, че между тях има точно по една количка разстояние и яко някой е спрял нещо да разгледа, трябва да се премести, за да минеш ти. Разликата между гъстотата тук и в Метро е като между хората на плажа на Слънчев бряг през лятото и през зимата. А както сигурно знаете, в Метро си е доста претъпкано.

В магазина не само е ужасно претъпкано, но и няма никакви указатели за разделите (т.е. изобщо не знаеш къде би могло да е това, което търсиш). За капак като че ли няма и нито един служител, когото да попиташ за нещо. И да е имало, явно са без униформи и реално не можеш да намериш никой, който да те упъти. Слизането от партерния към подземния етаж (откъдето е и единствения изход), става отново по едни тесен коридор, в който също не са пропуснали да подредят и малко стока, така че ширината отново да не надхвърля една количка. Сигурен съм, че с липсата на нормална проходимост за клиентите са нарушени куп правила за безопасност и съм сигурен, че ако в този магазин се случи някоя авария, примерно пожар, или дори само ако спре тока за няколко минути, резултатът ще бъде фатален за немалко клиенти на магазина. Поради специфичната му ориентация много от тези жертви ще са бременни жени, майки и деца.

Корупцията не е престъпление само защото някой е взел неправомерно пари - истинският проблем при нея е, че взелият парите позволява да видят бял свят проекти, които не би трябвало да се реализират никога, защото представляват опасност за много хора.

Третият очевиден проблем е, че всичките стоки в този магазин, без изключение са китайски (в лошия смисъл на думата), а етикетите са им са предимно на гръцки, което ми показва, че собствениците са гърци. Всъщност в това, че стоките са китайски, само по себе си не би имало нищо лошо, ако не бяха и безвкусни и зле подбрани. Т.е. те не са просто китайски - има и хубави китайски стоки, те са откровено едни от най-евтините и скапани китайски стоки. Очевидно и гърците, създали това гротескно подобие на магазин, са най-скапаните гръцки инвеститори у нас и истински срам за цялата гръцка бизнес общност, която като цяло се представя тук доста добре.

И така, ако някой иска да ме послуша, мога само да ви посъветвам да избягвате този магазин. Нямах нерви, време, а и не ми влизаше в плановете да проверявам дали организацията и качеството на обслужване в Sprider Store е на същото ниво, но съм почти убеден, че не може да е нещо различно. Но и да е, най-малкото ще трябва да ползвате същия паркинг и вероятно аналогична организация на вътрешното пространство...


Тагове:   влак,   шопинг,   мъки,


Гласувай:
0



1. ianchefff - мразя празниците,
23.12.2007 01:12
заради всичко, което си казал.
И заради още 1000 причини.
Дивотия.
Поздрав за текста.
цитирай
2. prayer4eto - :)
23.12.2007 01:44
Не трябва, но винаги ще има :))). Прсто това не е твоят влак ...
цитирай
3. chara - @thomas
23.12.2007 09:01
през изминалата седмица попаднах в Jumbo, търсейки детски скутер. За моя изненада открих. Действително етикетите на скутера бяха на гръцки, а като извадих играчката от кутията, тя, за мое учудване, изглеждаше като от "направи си сам"... Не я купих. Така че за миг преживях и радост и разочарование. Това беше нищо обаче с опита ми да напусна магазина! Не предполагах, че е възможно човек да се окаже в такъв лабиринт, по-скоро капан от рафтове със стоки, лутащи се хора и т.н... Идваше ми да спра в средата /или това което реших, че е среда/ на халето и да крещя! С други думи - никога повече там! Такова нещо в София не съществува!
А за празниците - аз не бих ги отменяла! Все пак ако на възрастните са омръзнали, децата ги очакват!
цитирай
4. thomas - @chara
23.12.2007 09:20
Радвам се, че си съгласна с мен... за всичко. За магазина даже си го казала по-добре и от мен. Аз все пак използвах "хладен ум", за да преценя какво може да се случи и защо хората се чувстват зле, дори и да не го усещат - просто защото който е измислил този магазин, по-скоро е бил специалист по организация на пространството във ферми.

Що се отнася до празниците, никак даже не съм се уморил, само че това тук не са празници, а само едни ужасно нервни дни, в които някой хитрец ти е внушил, че трябва да купуваш като луд, и ти опитваш по цели дни да намериш нещо хубаво, а накрая купуваш каквото намериш, защото до това, което искаш, може и просто да не успееш да стигнеш от задръстванията.

Празници има в големите западноевропейски градове и там не пропускам да им се радвам.
цитирай
5. анонимен - Мисля, че преувеличаваш.
23.12.2007 09:23
Сградата отвън е елегантна. Има големи, разноцветни букви "J", "U", "M", "B" и "O", както и приветствени табла с надпис "ОТВОРИХМЕ". Почти сигурен съм, че и вътре всичко е на най-високо, европейско ниво. Просто на българина му дай да мрънка и да се оплаква. Отделно, подобни тенденциозни статии непременно биват отпечатвани на първа страница. Поздрави от мен и приятелите ми stid и vlagoliub!
цитирай
6. thomas - Прав си за буквите
23.12.2007 09:25
Те са му хубавото на този магазин. Извинявам се, че не погледнах на позитивното, както ни учеше Дедо.

И сега се сетих за още едно хубаво нещо в Jumbo - много хубави пликове дават на касата... Най-големият е направо като големия чувал на Дядо Коледа...
цитирай
7. filipa - Важното е,че го разказваш
23.12.2007 15:29
СБлъскал си се с нещо и го споделяш. С името си, с името на нещото за което разказваш. И всичко това, подплатено с доказателства...
цитирай
8. thomas - Не ми е приятно да го разказвам...
23.12.2007 17:32
Предпочитах да беше в резултат на положително усещане. Случват се и такива - не съм от онези, които разказват само за лошото... Утре може би ще разкажа за двама таксиджии, които в един ден ми върнаха надеждата в тази професия :-)
цитирай
9. eien - Ще ви послушам, кракът ми никога няма да стъпи там, нито по празници, нито в делници...
23.12.2007 18:20
въпреки, че съм за тип "Оскар" по пазаруване.
цитирай
10. lemonpie - ~
23.12.2007 18:41
Не знам дали ти е било нервно и дори ядосано докато си се блъскал напред-назад, но аз определено се посмях добре за твоя сметка. Надявам се, че търсенето ти се е увенчало с успех на друго място и вече се настройваш по-празнично. ;)
цитирай
11. thomas - Не, не ми е било...
23.12.2007 22:29
Радвам се, че си се смяла на написаното от мен, вместо да преживяваш самото пазаруване. Като не ми хареса в Джъмбо, си избрах ролята на страничен наблюдател. Тя често ми позволява да не преживявам това, което се случва, а само да усещам това, което изпитват другите - много е хитро, когато можеш да си позволиш това, което става около теб, да не те засяга.

Относно продължението на пазаруването, поне до тази вечер попадах само на места, на които да ми хареса евентуално само по едно нещо. Така бяха и Хит, и Метро, и Комо, а Мосю Бриколаж ми го затвориха под носа в 19 часа, та някои от основните неща, които съм убеден, че там са добре представени, ми остават за утре сутринта. Като цяло обаче качеството на селекцията на коледните артикули тази година е пълна трагедия - беден избор и безвкусни предложения.
цитирай
12. анонимен - В последния момент
23.12.2007 22:52
Когато се оставя всичко за последния момент, така става. Сам си създаваш поводи за мрънкане и недоволство. Друг път трябва по от рано да се подготвяш.
цитирай
13. thomas - Не ме разочаровай :)
23.12.2007 23:00
Днес, точно заради Коледните празници, реших да пусна коментари и на анонимни читатели, защото си казах, че по тази тема сигурно и хора, които изобщо не са блогъри, ще искат да се изкажат. А това точно... по-добре да не го беше казвал. Не ти ли хрумва, че щом съм оставил това пазаруване "за последния момент", сигурно преди това не съм имал възможност да го направя, примерно заради работата си. Не смятам, че 2-3 дена преди Коледа е последния момент, когато си купуваш украса за елха. А и аз не се оплаквам, че щандовете са празни - напротив - пълни са, само че с боклуци. Не вярвам да е защото са останали само боклуците, по-скоро ми се струва, че търговците считат потребителя за тъп и без вкус, затова гледат да му пробутват привидно не много скъпи неща, но без никаква естетическа стойност (които те логично придобиват на много ниска цена и така си максимизират печалбата).
цитирай
14. анонимен - За Вазов и Алеко...
24.12.2007 11:09
Беше в стара твоя тема, но я видях късно. Искам сега да те поправя, че не Вазов, а Алеко Константинов е написал "Пази боже сляпо да прогледа". Знам, че обичаш българската граматика, но не подценявай и българската литература.
цитирай
15. thomas - Вярно - и чичко Гугъл го потвърди...
24.12.2007 11:15
И всъщност даже не беше в моя тема, а в една на Артанис. Е, нали все пак за класик иде реч! :-) Някак си го бях свързал с името на Вазов - не знам защо...
цитирай
16. viovioi - весела коледа сладур!!
24.12.2007 14:16
И щастлива Нова Година! С пожелание за здраве, късмет, успех в личния живот и успешна реализация в професията!!! Пожеланията са придружени с две звучни целувки и подплатени с безброй усмивки !!!Виолета.
цитирай
17. laura - Много ме радва дистанцираността ти -
25.12.2007 03:12
все едно падаш от друга галактика. И я виж- България насреща - каква изненада!
Ти къде си отрасъл, много интересно? Всички сме тук и сами сме си го направили, а ти да не си наблюдател от 15-та планета (дето я няма, да поясня за невежите) ????????????
цитирай
18. thomas - @laura
25.12.2007 10:13
Виж сега, има различни видове дистанцираност.

При едната нямаше изобщо да пиша за случката, а сигурно и щях да намеря най-бързия път за касите и да изчезна за минута-две, след което да побързам да забравя.

При онази, която си избрах в случая, си казвам, че в края на краищата това, за което съм там, изобщо не е толкова важно за мен, че да си струва да го преживявам като нещо свое и тогава се включвам в режим "наблюдател". Не виждам никакъв проблем да го правя и живеейки си на тази планета. :-)
цитирай
19. анонимен - mnogo zabavno
04.01.2008 23:15
Определено доста се посмях,четейки това което си написал! Просто си мисля, че човек трябва да се готви за празниците поне месец предварително! Не разбирам защо всички чакат последният момент, когато търговците излагат всички боклуци, защото знаят че сега е моментът на необмислените покупки!
цитирай
20. thomas - За готвенето за празниците...
05.01.2008 18:05
Определено и аз мисля като теб - че човек трябва да се готви за празниците месец-два преди това. Това разбира се, стига да става дума за неща, които ще му се правят за тях по поръчка. Ако обаче иска да си купи няколко дреболии, колкото да се присъедини към празничното настроение, което изглежда да е обхванало останалите, не виждам защо да не може да го направи в последните 1-2 дни. В края на краищата нали магазините точно затова работят до последния момент. А и елхата мисля, че предпочита да стои навън, отколкото в апартаментите ни, нали?! ;-)

И извинявай много, ама що е то обмислена покупка за Коледа?! :-)
цитирай
21. анонимен - обмислена покупка е...
05.01.2008 20:59
Обмислена покупка е закупуването на продукти, които са ти необходими...всичко останало се купува по празниците:)...а относно елхата, определено предпочита да стои навън...но ако ще я поканиш у вас...направи го другият път месец преди Коледа...за да имаш цял месец на разположение да и се радваш...така както правят навсякъде по света,дреболийките можеш да си ги купиш и през януари, когато ще се разхождаш на воля в празните от хора магазини
цитирай
22. thomas - И на мен ми се иска...
06.01.2008 00:25
Примерно ми се иска да продавам календари и подаръци за Коледа на фирмите (което ми е работата) хайде, да не е през януари, ама поне през май-юли ако може! Ама не може. Няма ли го студът, който да напомня, че иде Коледа - просто не се получава.

А една елха... мислиш ли, че може да оживее цял месец? Аз гледам да я вкарам 2-3 дена преди Коледа, че поне да изкара до след Нова година, преди да й окапят всичките иглички.

И съвсем между другото, през януари магазините за коледни стоки са празни не само от купувачи, но и от стока ;-)
цитирай
23. анонимен - Коледа по български...
06.01.2008 12:30
Ами да ти кажа откровено, когато си купувам естествена елха винаги го правя първите дни на декември.Издържа точно около месец и то с доста иглички.Относно коледните играчки и тях ги продават поне месец преди Коледа навсякъде!Но мъжете обикновено не ги забелязвате тези неща!То пак добре, че ти си от тези които все пак си купуват такава!По принцип си прав, но искам да ти кажа само че всички сме си виновни за хаоса...просто не се подготвяме предварително и винаги го правим в последния момент!Живяла съм в чужбина и там Коледната еуфория започва дори без студ още в края на ноември...но това по света...тук къде настроение за такива неща...забелязвам напоследък, че у нас масово хората дори и не украсяват вече...за жалост!А и за жалост всички стоки са изчезнали на 01 януари, докато в чужбина...всичко си стои само дето на половин цена...тук изчезва, за да ни го предложат отново другата година на двойна цена!:)
цитирай
24. ngg - @thomas - изумен съм
06.01.2008 15:01
Не разбирам защо се оплакваш от такива неща, тъкмо ти. С това ни демонстрираш разликата между истинския и разумен любител на пазаруването и разглезения западен консуматор. И при условие, че цялата тарапана е заради купуването на отсечена елха, просто нямам думи.
цитирай
25. thomas - @ngg
06.01.2008 15:06
Не че разбрах какво искаш да кажеш... А за отсечената елха какво... ти хартия (поне тоалетна) не ползваш ли? Замисляш ли се колко ли елхи се отсичат за нея годишно само заради теб?! :-) И не ме карай да съм любител на елхите, продукт на петролната индустрия - после ще искаш да предпочитам соево пиле и надуваема жена... Между другото, както при производството на хартия, така и при елхите, си има начин всичко това да се прави по начин, при който екологията да не страда изобщо. Виж, истинската демагогия е елхата в саксия, но това е друга тема... И накрая - случаят с елхата беше съвсем между другото в темата ми, но явно те мързи да четеш по-задълбочено...
цитирай
26. анонимен - не те разбрах определено
06.01.2008 20:50
деята ми беше, че не може да правим всичко в последния момент всички...аз затова избързвам с тези приготовления та после да не се блъскам в лудницата от хора...това посъветвах и теб...а последните ти два коментара толкова ме озадачиха, че се замислих дали се отнасят за мен...но все едно, опитах се да дам съвет, в случай че не ти е от полза ще си го ползвам сама:)
цитирай
27. thomas - Последните ми коментари...
06.01.2008 21:12
Последните ми 2 коментара са с номера 22 и 25. Ако зад "анонимен" седи един и същи човек, то на 22 явно си ми отговорила. Що се отнася до 25, да, правилно усещаш, че не е до теб - до ngg е, както съм и написал в заглавния му ред.

Съгласен съм, че важните неща човек е по-добре да ги върши навреме. В този смисъл, както казах - резервирането на места за пътувания за празника, поръчването на някакви неща, чиято изработка изисква време, и т.н., си е нещо, което е най-добре да се направи навреме (въпреки че случайността често предлага на закъснелите интересни и понякога много изгодни last-minute решения). И изобщо не се оплаквам от това, че в деня на Бъдни вечер не съм намерил лампички. Напротив - намерих! И то на сергия, на открито, и хората имаха колкото си щеш! Оплаквам се от това, че грамадни хипермаркети, представящи ни се за най-доброто, което търговията може да предложи, предлагат боклуци. Дето се вика, ако претичаха до пазара и изкупеха всичката стока, щяха да реализират добра печалба - беше ми направило впечатление, че при тях същата стока месец по-рано струваше поне двойно. Още повече се оплаквах от нечовешките условия на пазаруване и изобилната, но безвкусна селекция в един конкретен хипермаркет.

В крайна сметка проблем няма - намерих всичко, което исках, просто искам празник, а не търчане в търсене на стоки. Не мисля, че щеше да е много по-различно месец по-рано. Но щеше да е съвсем друго в Германия или Англия.
цитирай
28. анонимен - разбрахме се
06.01.2008 21:43
Разбрахме се...:)
цитирай
29. lisana - Честита Нова година! Хареса ми ...
10.01.2008 03:27
Честита Нова година!
Хареса ми чувството ти за хумор, сатира и забава! :)) Въпреки, че не ти е било никак забавно, доколкото разбирам. Да не наливам масло в огъня, ама... "Приемането ни в ЕС няма да ни направи европейци - трябва ние да решим да станем..." Още коментари нужни ли са? Поздрави. :)
цитирай
30. анонимен - ne e vqrno!
11.02.2008 22:32
pi4, ti si lud. magazinite sa si super, samo deto ti si dostatu4no lud, 4e da ne moje6 da se opravi6 v tqh!!!! :)))
цитирай
31. thomas - о, да :-)
11.02.2008 23:05
Следващия път ще те помоля отгоре да сложиш заглавие "платено съобщение" или "официално изявление на собствениците" ;-)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thomas
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2156290
Постинги: 141
Коментари: 3067
Гласове: 4316
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031