Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.08.2008 10:57 - Време за боза в моловете на София
Автор: thomas Категория: Бизнес   
Прочетен: 5240 Коментари: 10 Гласове:
0

Последна промяна: 02.08.2008 13:03


"Ориентът започва от там, където клозетите миришат и се пие боза."
Уинстън Чърчил

Когато построиха двата първи и засега единствени истински шопинг молове в София (City Center Sofia и Mall of Sofia), един от първите въпроси, които си зададох след първите посещения там, беше "докога ли тоалетните им ще останат така перфектни". Мина месец, минаха два, мина половин година. О, чудо - все още всичко беше наред - чисти кабинки, чисти тоалетни чинии, чисти капаци, идеално работещи батерии на мивките, чудесен течен сапун и даже винаги налични тоалетни кърпи в диспенсърите до тях... А от самите помещения постоянно се носи приятната миризма на щедро и редовно използвани професионални хигиенни препарати за поддръжка на санитарни помещения (характерното за тези препарати е, че не само ароматизират, но и неутрализират химически онези вещества, които иначе причиняват миризмата на тоалетна).

Първото предупреждение, че тази идилия може и да не продължи вечно, дойде даже не от България, а от Италия, където през февруари попаднах в необичайно мръсни за средното европейско ниво тоалетни в един голям и луксозен търговски център в Болоня. В началото даже не можех да повярвам на очите си, та даже си направих снимки за всеки случай - ако някой ден реша, че съм бълнувал. И оттогава зачаках да видя "кога ще ги стигнем италианците".

Не се наложи да чакам много дълго.

Преди около месец-два (не ходя прекалено често в моловете, затова събитията могат да се сторят раздалечени и с;учайни за хора, които са там през ден) за пръв път в CCS ми направи впечатление, че тоалетната на втория етаж не беше на предишното ниво: поразклатени бяха панелите с бутоните за водата на тоалетните чинии, една от клетките даже явно беше с развален датчик, защото водата почти не спираше да тече, имаше няколко липсващи закачалки на вратите (за какво ли са му на този, дето ги е взел - дали като в песента на Тошко Колев - "да си ги сложи отзад (става въпрос на задното стъкло)"), дори и заключващите механизми започваха да приличат на разтропани, разни дребни проблемчета имаше и около умивалните, а най-важното - онази толкова характерна миризма на чисти тоалетни беше започнала да си отива.

Няколко седмици по-късно направих втори опит, този път в Mall of Sofia, и също забелязах някои от първите признаци на упадък, каквито иначе в самите магазини изобщо няма. Т.е. за пореден път бяхме показали, че при нас, българите, има огромна разлика между грижите за своето и грижите за общото (тоалетните на моловете, както знаете, се водят "общи части").

А вчера вече преля и последната капка на търпението ми, когато се отбих в тоалетните на последния етаж на City Center Sofia, които не само, че са от по-малко натоварените, но и се намират в близост до едно от най-хубавите и скъпи заведения там - италиански ресторант Pastarito, който би трябвало да е силно заинтересован тоалетните, които се посещават от неговите клиенти, да са в изрядно състояние, което да отговаря на собственото му търсено ниво. Впрочем друга интересна подробност е, че на същия етаж се намира и мениджмънтът на мола - а подобна близост с командирите, поне в казармата, обикновено гарантираше съществено по-чисти от останалите тоалетни.

Тук обаче - нищо подобно. Ако четете този блог по време на вечеря, по-добре първо си довършете вечерята, и тогава продължавайте нататък...

В мъжката тоалетна на този етаж има три клетки. Подът и на трите беше прилично мръсен, а от онази "миризма на чисто" не беше останало нищичко. Две от трите тоалетни чинии бяха откровено мръсни (с по-малки и по-големи засъхнали "кафяви петънца", сещате се от какво). Единствено чинията в средната клетка приличаше малко на чиста (въпреки че капакът й изобщо не можеше да се нарече много чист), но за сметка на това там нямаше... тоалетна хартия - просто и двете ролки в подаващия механизъм бяха свършили и явно нямаше кой да ги смени от много време. Впрочем сигурно затова и тази клетка беше по-малко използвана и съответно - с по-малко петънца.

Както бях забелязал още предишния път (макар и не точно там), закачалките, където погледнах за тях, също бяха отишли нанякъде и нямаха намерение да се върнат отново. Сега ми хрумва, че може да са свалили хубавата миризма и да са забегнали заедно на някой остров. Но във всеки случай без тях молът вече не е същият. Заприличва на някакъв ориенталски мол. Според дефиницията на Чърчил, разбира се - мисля, че изобщо не е редно да обиждаме дубайските молове, нито пък онези в Хонконг, Сингапур и Банкок - все места, които съвременните западноевропейци също наричат Ориент. Но ако се върнем към Чърчил, мисля, че само остава етажа със заведенията на моловете ни да се появи боза, и вече ще сме част от истинския Ориент.

Явно е, че неуспешното ни влизане в Европа изобщо не се измерва само с неспособно правосъдие, корупция във всичко и неумение за усвояване на европейски фондове. Много преди тези политико-икономически причини да не можем да бъдем истински европейци, стоят и чисто културните причини. Една от които е неумението да си поддържаме околната среда приятна за обитаване. Разбира се, далеч съм от мисълта, че за този минипровал, който описах по-горе, е виновен само мениджмънтът на софийските молове. Факторите са много повече. От едната страна са клиентите на моловете, които въпреки финансовите си възможности, нямат нужното културно ниво, което да ги кара когато излизат от тоалетната, след тях да е поне толкова чисто, колкото е било пред тях. От втората са небрежните работници, които занемаряват работата си по поддръжката и не докладват за проблемите, които са извън техните преки задължения. Тук хем важи принципът "те ме лъжат, че ми плащат, аз ги лъжа, че им работя", хем и поведението на клиентите изобщо не ги стимулира да бъдат съвестни. И накрая идва и ролята на мениджмънта, който не успява да налага спазването на стандартите да не деградира с времето.

Като съвсем страничен детайл от обстановката в City Center Sofia, направи ми впечатление за пореден път и нещо друго, също характерно за Ориента (който освен с миризливи тоалетни се характеризира и с изобилие от нископлатен и разхищаван човешки ресурс). На изхода от паркинга има автомат, в който трябва да си пъхнеш валидирания билет за паркиране, и веднага след това бариерата ти се вдига и можеш да потеглиш. Само че дали защото много от клиентите не успяват да спрат до автомата така, че да могат да си пъхнат билетчето, или защото някакви работници от паркинга просто искат да показват колко са заети, но до този автомат от доста време винаги виси поне по един служител на мола, който ти взима билетчето от ръката и го пъха в автомата. От една страна, изглежда, че това е за наше улеснение. От друга - за какво тогава е този скъп автомат, чиято основна идея е да спестява на собствениците работни места!? Не казвам, че непременно тези кибици трябва да бъдат пратени да чистят тоалетните, но може би все пак над идеята си струва да се помисли, защото явно моловете имат значителен излишък на персонал, където не е нужен, и очевиден недостиг - там, където той наистина трябва.

Във всеки случай, вървейки в подобни посоки, надали някога ще станем европейци.


Тагове:   моловете,   боза,


Гласувай:
0



1. artanis - За Пастарито
02.08.2008 11:44
Пастарито, според мен, като храна е на ниво семеен италиански ресторант (траториа) в българска среда (неадекватно обслужване и интериор, въпреки добрия замисъл).

Първия път много ми хареса, а втория път се натрових (май от гадна мазнина). Трети път нямаше.

Бих препоръчал ресторантът (бар) за суши на третия етаж. Не ми харесва само, че се пуши и с това се опорочава самата идея за суши. На същия етаж това не са ресторанти, а заведения за бързо хранене.

поздрави:
цитирай
2. thomas - :-)
02.08.2008 11:55
На етажа, на който са Pastarito и Standby (суши ресторантът), не са заведенията за бързо хранене. Те са на по-долния етаж, където е киното.

Pastarito наистина е не съвсем постоянен в качеството си, но не е само надолу - и аз съм имал едно разочарование, ни в повечето случаи се представят добре.

Що се отнася до сушито в Standby, определно предпочитам други места в София, когато става дума за суши. Дори и да допуснем, че самото му суши не е лошо, то интериорът няма нищичко общо с японските традиции, а по-скоро с питейно заведение, в което се слуша ambient и lounge...
цитирай
3. lelya - Мисля, че си прав, защото всичко ...
02.08.2008 12:56
Мисля, че си прав, защото всичко опира до манталитета. Дано шефовете в мола прочетат поста и малко се засрамят. Май проблемът ни е в това, че нямаме срам от нищо, не ни е заложено генетично това чувство.
цитирай
4. krankar - мениджмънта на мола понамирисва...
03.08.2008 20:18
Основното предимство на моловете, е че те имат управление, т.е. всички площи се отдават от един собственик и той е назначил мениджъри да го управляват. В това се изразяват и предимствата на моловете в сравнение с други търговски центрове, където има доста собственици на отделни магазини. Задача на наемателите на мола е незабавно да повдигнат въпроса за тоалетните, защото те плащат наем и за т.н. общи части и задължително те са си платили и за поддържането на хигиената. Вината е изцяло на мениджмънта, който по принцип взема доста високи наеми за площите в мола. При тези наеми тоалетните трябва да са в идеално състояние, а при констатирани нередности да се плаща неустойка от страна на мениджмънта, а не само да се събират високи наеми защото това е мол и е много модерно сега да има молове.
цитирай
5. mapplethorpecala - това, което томас казва в този си ...
04.08.2008 19:02
това,което томас казва в този си пост е това,което влиза под поговорката"децата приличат на родителите си" .по всичко личи ,че "порастна бебето" и сега се вижда уродливостта на порочното му зачатие.Родилно петно ,зарди брак между братоBчеди ,свидетелства за това,колко трудно е у нас да се изграждат жизнени форми и
придружаващата ги материя по западни образци и как този градеш е градеж в полето на едно желание,което бързо се опервезвестява,поради значително много по-лесното му поставяне като изпълнено ,докато всъщност то никога не е било желано в този му вид..както и да е желанието много скоро показва уродливостта на своята причина и това,колко лесно е било постигнато,в момента когато е било пожелавано тъкмо заради
самата уродливост на този желаещ субект..лесно привнесено ,непълно пожелано и почти откраднато,или просто посадено,не желание а лумпенски волунтаризъм,стихийност,сродна с престъпността на зловонието на инцеста от оплождането на или от родителя.Гниене,което започва преди самото гнойно да забере.Гниене в себе си,така да се каже!!!гнилоч,гной гною...
в началото тези молове тръгнаха с една много гнусна кампания.
чрез бойко батай борисов моловете постигнаха затваряне на витошка..идеята е точна такава,колите и хората от витошка да се пренесат там.днес е така.

искам тук да кажа няколко важни неща.
борисов е корумпиран?
това HE е изненада,но ме изненада,колко е корумпиран,прогнил лумпенo-пролетариата,който прие новоната за затварянето на бул.Витоша едва ли не с празнични л у д у в а н и я , в стил бедния се радва,че богатия губи.
няма да забдравя довода на кисьов,тогава седящ плътно до Б:
-ами ние искаме да махнем "аудитата" от витоша булевард!FORMIDABLE,изказване на ex-пълномощния министър в брюксел по костово.
да кажем,че кмет на париж каже"искаме да махнем фераритата и фиатите от шам'с елисее.
или зам кмет.
на народа му беше казано както правят либералите,че в решението за затврянето булеварда ще има екологическа полза."заигравката" на либералите с екологията не за пръв път е ставала обект на присмех от моя страна.
само че,тъпия лумпенопролетарият(лумпенопролетарията няма нищообщо с
пролетариaта,както пък пролетариaта няма нищо общо с работническата класа ,ама нека
не се отвличаме сега с толкоз приятни неща да ги осавим за след тирамису,крем- за- след крема...)

какво стана днес..в райoна на опълченска -стамболийски се струпва неимоверно количество пушек,смог,отровни газове и гъзове.не на бул.витошка,а на 1000 метра западно.голяма полза за екологически чувствителния лумпен.
на всичкото отгоре колите са много повече и се движат там много бавно,което е далеч по-угнетително.ако сложите бяла мишка в паркинга на мол стамболийски тя не само,че ще стане черна,но и може би след около 3-4 часа ще умре.
има нещо,което ми прави и на мен впечетление..през седмицата,през август,молът е
лишен от охладителната си уредба.
все повече детето заприличва на родителя си..ако предоложим,че това е булеварда,от който то искаше да избяга с принудителна мярка на кмета.
мола все повече се държи като улица..така не става ясно,защо ни е нуждна улица,която

е поставена във голяма сграда.днес мола прилича на българска улица ,в която обаче се

диша много по-трудно ,въпреки че в тази страна по начало се диша трудно!


btw, Standby

е може би най-добре направеното пространство по отношение на двата Mall-а.
едва ли бих могъл да се сетя за някаква много по-добра интериория в софия.доколкото става дума за места от този среден регистър commodious
цитирай
6. thomas - :-)
04.08.2008 20:24
Виж, обещавам ти, ако речеш да си въведеш ред в пунктуацията (и правописа), да помагам безплатно :-) За опростяване и изясняване на мисълта не мога да помогна толкова - понякога не успявам да я разбера достатъчно ясно...

Но все пак схванах някои от нещата, които казваш, да не говорим, че с някои съм и съгласен. И все пак:

Молът, исторически погледнато, е една покрита улица. Това, че в последно време са почнали да я вдигат на повече етажи, е само за повече икономическа ефективност. А целта му е да е комфортен и да предлага на посетителите си толкова приятно обществено пространство, че да му се прииска да харчи пари. Но Наоми Клайн е разказала всичко това много по-добре, така че няма да се опитвам да я повтарям.

За Mall of Sofia предполагам имаш предвид, че не са му работели климатиците в паркинга, а не тези в търговската част, нали? Да поясня - в паркингите и на двата мола климатици изобщо няма - не че не работят през деня през август. Има само някаква вентилация, но не съм забелязал ползата от нея. Чувал съм, че само в Дубай слагат климатици и в паркингите на моловете. Иначе и в други държави ми е правило впечатление, че за това какво дишат и през какво минават посетителите с колите в най-различни паркинги, се мисли много слабо.

Въпреки, че очевидно не може да има екологическа полза от построяването на един или два (или двайсет) мола, то със сигурност може да се каже, че поне бул. Витоша днес е едно по-приятно място, отколкото беше преди да ги има моловете. Лошото е само и че е и едно по-тъжно място, особено за собствениците на магазините по него.

Но проблемът с многото магазини, бедния избор, безсмислените стоки и техните почитатели, е нещо съвсем различно от мръсните тоалетни, така че можем да го оставим за обсъждане в някоя следваща тема.

А Standby... и то е друга тема. И все пак не казах, че интериорът му не ми харесва, а че прилича на място, на което ще се слуша chillout, а не такова, на което ще се яде сашими.
цитирай
7. mapplethorpecala - thomas, симпатично ми е желан...
05.08.2008 06:14
thomas,симпатично ми е желанието ти да произведеш по-правилна форма на терен,който е напълно безнадежден.
няма как да не ми е много мило,че се грижиш и за моето чувство за точка(.) ,[...]многоточие,запетая{,},междуметие(oh!) и синтагма.даже се опитвам тук таме да не ти угодя с прилежност,но ми отслабва желанието към края.
за климатиците в мола преди обяд става дума..през седмицата.
има няколко кафенета там.през зимата ми изстудиха главата ,и онова нещо ,врата ми се схвана няколко пъти.тъкмо вчра ми се случи да установя,че или не работи или пък беше пуснат твърде слабо.

имам един познат,който е криминално проявен,delinquent..той ми каза за мола:
-тези тук много се лъжат,ако си мислят,че ще дойда да си купя яке за 3 хиляди лева от тях..
виж им само закачалките.колко са метални.дори той схваща по перфектен начин смисълът
на това ,лукса да е на място,където да може отношенията ни с него да се парадира.да се получи нещо като събитие с него.
а не толкова безотрадно да скочиш в скъпа вещ,която има претенции през цената си да
бъде по някакъв начин лусксозна.тук няма да правя анализ близък до този от 1-ви том на Капитала,или пък да реферирам към пасажи у Маркса ,а ще ползвам усетливостта за тези неща на човек,чийто социален облик е някъде между каторгата ,диспансера,дегенерацията и лумпенното.шом той схваща това ,какво остава за по-чувствителните присъствия.а не можем ли да си кажем..ами ако този мой познат схваща това,то онова,което той представлява са 90% от българите.
то тогаз се получава нещо твърде стряскащо:
Мол-ът им е под нивото..ха-ха-ха!либералното измислие Молът е под нивото на лумпено-пролетариата...
цитирай
8. santov - :))))
23.08.2008 15:36
Ето още малко материал за тоалетни, гащи и манталитет:
http://santov.blog.bg/viewpost.php?id=224798
цитирай
9. bqlaroza - моловете
29.08.2008 10:57
ми харесват, този до хемус ми е любим
цитирай
10. thomas - Не говорехме за самите молове...
29.08.2008 11:13
А за един детайл от тях. Положението впрочем не се подобрява - преди няколко дена проверих. А на теб, bglaroza, след като явно си почитателка на моловете, пожелавам да видиш някой и друг истински - примерно в Хонконг или Дубай, за да усетиш разликата...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thomas
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2156211
Постинги: 141
Коментари: 3067
Гласове: 4316
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031