Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.10.2008 09:22 - Животът на кредит - единствено възможен?
Автор: thomas Категория: Бизнес   
Прочетен: 58252 Коментари: 103 Гласове:
0

Последна промяна: 05.10.2008 14:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Разбира се, по тази тема очаквам сериозен отпор. Но аз си имам мое мнение и изобщо не считам, че то е без сериозни основания.

Икономическата криза в САЩ. Как и откъде се взе в една толкова силна икономически страна?

Ами от невъзможността на робите да изкарват и плащат непрекъснато по толкова, колкото са се съгласили, сключвайки различните си договори за кредит.

Какви са тези роби през 21 век? Същите, които бяха и през 20 век - тези хора, които купуват всичко на кредит и които са се съгласили да изплащат къщите си по 30 години само защото месечната вноска им е изглеждала поносима в момента на сключване на договора. А всъщност къщата им излиза няколко пъти по-скъпа заради лихвите и още с поне 50-60% - заради строителите, които могат да си позволят да продават с повече печалба, понеже хората фактически не плащат със свои пари, а с парите на банките. И със своята бъдеща свобода, разбира се.

Днес слушам как и продажбите на нови коли в САЩ са спаднали с над 20%. По същата причина. Банките вече не финансират толкова лесно купуването на кола, а американците просто са отвикнали, че можеш да си позволиш едно нещо тогава, когато си изкарал парите, с които да си го купиш. Отделно от това напълно са забравили и че трябва да си купиш една кола тогава, когато предишната вече не ти върши работа. Ама може пък и да се научат... Разбира се, това е лошо за автомобилната индустрия, която се ширеше сред изобилието от разглезени клиенти, които безотговорно си сменяха колите на всеки 1-2 години. Това неизбежно беше довело до огромно свръхпроизводство и сега дори и производството на коли да спадне 2 пъти, при новите потребителски навици това може да се окаже напълно достатъчно за нуждите на хората.

Разбира се, положението бързо се "поамериканчва" и у нас. И тук все повече жилища се купуват на кредит, а все повече коли - на лизинг (и се сменят на всеки 2 години без никаква основателна причина, освен възможността да се купи следващата, още по-скъпа кола, и пак на лизинг). И смея да кажа, че ние сме дори по-безотговорни от американците в това отношение. Масово приехме само за няколко години да ни заробят по този начин, като изобщо не обръщахме внимание, че това повиши цените на земите над 10 пъти и на жилищата - около и над 3 пъти (предимно спекулативно), а поскъпнаха и автомобилите (пак заради възможността да се разсрочва плащането им).

Естествено, все още нивото на кредитната задлъжнялост тук е доста по-ниско, но причината за това е само техническа - просто толкова е бил капацитетът на банките за подписване на нови договори. Но ако се продължава със същите темпове, само до 2-3 години ще има толкова хора, взели кредити и неспособни да ги обслужват, че неизбежно ще дойде моментът да се спука и нашият балон. И като се има предвид, че той е доста по-кух от американския (поради ниската ни производителност и нищонепроизвеждащата ни икономика), неговото спукване не е въпрос на вероятност, а само на конкретен момент.


Тагове:   кредит,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Никой не ни е заробил според мен.
02.10.2008 09:25
Просто българина е толкова кухо парче, че се самозаробва.
цитирай
2. thomas - Че то не става насила...
02.10.2008 09:27
При американците също е било доброволно :-)
цитирай
3. valsodar - Външна задлъжнялост
02.10.2008 09:38
Все пак това е основното което ни различава от тях.
Имат да изплащат дългове още 50 години напред, но все някога ще трябва да го направят.
Тук се игра по тънката струна на народопсихологията ни, за дом и семейство.
И поради факта, че лесно се вярва на медии, мнозина счетоха рекламите за реалност, приеха за чиста монета "експертните" мнения в медиите и сега са с дългосрочни ипотеки, с постоянно повишаващи се тежести по изплащането им.

Няма нищо лошо в това да се оперира с банкови пари, стига този , който го прави да преценява ясно възможностите си, за връщането им .

При нас явно има масово надценяване в това отношение, така че нищо чудно догодина повечето банки кредитирали ипотечни заеми да се превърнат в агенции по недвижими имоти.
цитирай
4. thomas - @valsodar
02.10.2008 09:42
Не ти разбрах първото изречение... Кое ни различава от тях и кой е по-зле? САЩ имат някакви трилиони външен дълг, ние имаме над 20 милиарда евро. Като си сравним населението, може би са малко по-зле от нас. Като си сравним обаче производителността, ние сме направо в царевицата...

Разбира се, че няма нищо лошо в това да се оперира с банкови пари, но по-скоро когато става дума за бизнес, а не за потребление. Защото бизнесът е това, което ползва парите за гориво и с него може да създава още пари, а потреблението е една черна дупка.
цитирай
5. andreytcho - life on credit
02.10.2008 10:00
Всички за забравили този лаф - "Всеки да се простира според чергата си"

На кой му е нужен телефон за 1000лв на лизинг когато той изкарва 1000лв на месец?

Трябва ли да купуваш нещо за 200лв на кредит само и само защото е 20лв на месец?

Когато си тъп, си тъп!

Но пък с нетърпение чакам такъв колапс след години тук и да си купя 2-3 имота на безценица :)
цитирай
6. thomas - Ти се шегуваш...
02.10.2008 10:01
Аз познавам хора, дето и с 500 лева заплата си купуваха телефон по 1000 лева и очила за 600, и то не на кредит :-) Ама това вече си е чисто българска черта...
цитирай
7. patilan - @thomas
02.10.2008 10:45

"Защото бизнесът е това, което ползва парите за гориво и с него може да създава още пари, а потреблението е една черна дупка."

Съжалявам че трябва да се изразая по този начин, но изглежда не виждаш по - далече от носа си, в случая очевидно си производител.
Това което пропускаш, е че и потребители и производители са двете страни на една монета.
Ако потребителите не консумират, за кого ще произвеждат производителите ?

Кредитът е също толкова важен за потребителите колкото и за производителите.
Друг е въпросът, за какво и как се използва кредитът. При производителите това обикновено е целенсаочено, докато при потребителите често своеволно.
цитирай
8. prayer4eto - Тази криза се очакваше...
02.10.2008 10:45
... и аз в момента се чудя кои са абдалите - те, че не са я предвидили или ние, че им вярваме, когато го казват ?
цитирай
9. thomas - @hara73
02.10.2008 10:46
Изборът само донякъде е личен... Другата част я решават "отгоре". Банките решават, че имат пари за раздаване (и заробване на доброволци). Ако доброволците са достатъчен брой, в играта се включват строителни предприемачи, дилъри на автомобили, търговци на техника и обзавеждане. И общото ниво става трудно достижимо за почти всички, поради което всеки, който иска да живее "сега, а не утре", се включва в играта. И все пак не е задължително - остава си изборът днес да живееш малко по-прибрано, докато успееш да натрупаш и разиграеш някакъв собствен капитал. Не казвам, че е лесно, но алтернативата е да избереш да си роб в луксозна клетка.
цитирай
10. thomas - @patilan
02.10.2008 10:53
Абсолютно всеки е и производител, и потребител - така че не виждам как успя да ме поставиш само в една от двете категории. Нещо повече, ако следваме твоята логика, за мен трябва да е чудесно, че днес потребителите имат възможност да харчат почти колкото си искат, а не колкото са изкарали.

Разбира се, че за производителите е по-добре потребителите да купуват колкото се може повече. Но ако това не става за задоволяване на естествените им потребности, а само за да става оборот, подобно поведение не е далновидно и след него следва криза.

Последният ти параграф е доста точен, но той с нищо не противоречи на това, което твърдя аз. Казвам, че само бизнесът влага пари, за да изкара пари. В този смисъл за него е най-сигурно, че знае как ще ги върне. Потребителят, освен че много често не си задоволява нуждите, а си чеше крастата да живее като богатите, също така много често не може да си прецени силите да обслужва взетите кредити и после плаче. А когато пък се съберат много такива, плачат цели икономики и държави.
цитирай
11. elensia - Обаче е комично
02.10.2008 11:37
че една и съща история се повтаря от векове. Аз се сещам за историята с лалетата в Холандия преди няколко века. Независимо от безумната терминология, с която икономистите се опитват да замъглят всичко, което правят, това си остава хазарт. Ако обикновените хората осъзнаваха, че играят хазарт през цялото време, може би нямаше да се стигне до това положение. Само дето елементът на пристрастяване е доста силен :)
цитирай
12. thomas - @elensia
02.10.2008 12:14
Може и да не се сещаш защо, но споменаването на Холандия е учудващо уместно, когато говорим за днешната финансова криза в Америка... А каква е тази история с лалетата?
цитирай
13. darktales - Краят на голямото лъготене
02.10.2008 13:09
Чудна страна е България. В последните две-три години преди кризата от '96/97 сума хора работеха в неработещи големи предприятия, вземаха професорски заплати, по цял ден не вършеха почти нищо, и в същото време виждаха как учители и инженери карат таксита или мръзнат по сергиите, но това им се струваше в реда на нещата. Сега пак почти същите хора - не само като нагласа, но в много случаи и физически същите - гледат по купените си на кредит плазмени телевизори как брокери с по четвърт милион годишна заплата си изпразват чекмеджетата, и пак им се струва, че това е в реда на нещата и тях не ги касае. Разбира се, и управляващите постоянно ги успокояват - те пък по стара традиция докрай пазят конспирация.
Българинът си помисли, че като получава няколкостотин недекларирани лева под масата, вече е хванал Господ за шлифера. Купи си кола като по-миналогодишната на шефа, куче като на Бойко Борисов, жена му си направи цици като на Глория, отиде два пъти на екскурзия в Италия и вече си мисли, че е настигнал европейците, а от банките успяха да му набият в главата, че всичко това е О.К.
Мисля, че този път ще ни удари много по-внезапно. Може би някъде по средата на декември.

цитирай
14. thomas - very dark tales :-)
02.10.2008 13:38
Не забравяй какво имаше през 1996 година - лихви от по 55-65% по депозитите и 70-80% по кредитите. Като го погледна сега - това си е било яка предпоставка за голям гърмеж.

Този път е малко по-различно. Ето защо:

1. Лихвите, макар и малко по-високи от тези в Европа, са все пак на що-годе нормални нива

2. Основната маса от кредити са раздадени за жилища, които дори и в момента да са надценени, все пак са нещо материално, което има някаква стойност.

3. Повечето кредити са раздадени от чужди банки, за които една криза в България ще е като буря в чаша вода.

Да, твърде е възможно да ни чака икономическа криза, но тя няма да е толкова защото в Америка има такава, а защото самите ние почти нищо не произвеждаме. Не защото няма да има кой да ни го купува, а защото ние не сме способни да го направим дори и когато има. Така че нашата криза определено няма да има много общо с тяхната.
цитирай
15. gantree - @ thomas
02.10.2008 13:39
Томас, мисля си, че не успяваш да направиш разлика между икономическа и финансова криза. А коментара ти като цяло е развеселяващ. На човек почти да му се прииска да е "роб в Америка", като те чете.

Поздрави.
цитирай
16. thomas - @gantree
02.10.2008 13:40
Уверявам те, че на всеки, на който това му се иска, вече го е направил - поне сред моите съученици има доста такива :-) Само на тебе ти се чудя защо си пропуснал...
цитирай
17. pui - Добре написано
02.10.2008 13:46
и съвсем вярно.
Бих искала обаче да напомня, че има трезвомислещи хора, за които апартаментът с кредит е единствения вариант да имат самостоятелно жилище, знам, че и ти го знаеш, Томас. :)
Относно лизинга - нашата семейна кола взехме на лизинг по две взаимосвързани причини: 1. Беше ни писнало от гадни международни влакове (който не е пътувал в това, той не знае какво е гадост). 2. Би се наложило да спестяваме 3-4-5 години за да си купим кола без лизинг.
Премислили сме решението си обстойно и съвсем нямаме намерение да сменим колата след 2 години, напротив.
Признавам, обаче, че колата е съвсем единственото нещо, което бих приела да взема на изплащане и то заради горепосочената втора причина.

Поздрави
цитирай
18. gantree - @ thomas
02.10.2008 13:50
Уверяваш ме сега в някакви глупости, само и само да иде встрани онова, което ти писах по същество. Твоя воля, разбира се. Само не наричай ипотечната и финансовата криза на Уолстрийт "икономическа", тъй като хората се объркват от такова невежество.

Колкото до мен лично - аз съм си тук, в България, по ред лични причини, които не са тема за разговор с непознати. Живея и се оправям забележително добре, слава на Бога, така че, благодаря ти за грижата.
цитирай
19. thomas - @pui
02.10.2008 13:56
Напълно си права и ти. За разумните хора всичко това е ОК. Ако си и купуват нещата, от които хем имат нужда, хем са им по възможностите за обслужване, проблеми нямаше да има нито в Щатите, нито у нас. Само че и ти знаеш за какво говоря аз:

- познавам хора, които си купиха джипове за по над 100 хиляди лева само и само защото в момента изкарват такива пари, с които могат да ги изплатят за 3-4 години. Но не неусетно, а там ще им отива забележима част от дохода. И този джип не им дава нищо повече от една кола за 30 хиляди, освен че има 3-4 пъти по-високи лизингови вноски, по-високи данъци, още по-високи застраховки и най-вече - далеч по-високи сметки за гориво. А единствената полза от нея е, че могат да се пъчат повече пред околните с това колко са велики.

- познавам и хора, които не просто са си купили апартамент с ипотека (наистина това е решение, когато нямаш парите), но и напълно непропорционално на социалното им положение и доходите им луксозно обзавеждане в него, също на изплащане.

- разходете се из някой Техномаркет и вижте колко роми пазаруват 42-инчови LCD-та и плазми, DVD-та и други подобни уреди. Само защото Jet Credit и подобни кожодери им раздават супер лесни и ужасно неизгодни кредити, с които да ги платят.
цитирай
20. анонимен - за пророците, пророчествата, балоните, кредитите и т.н.
02.10.2008 13:58
като изключим, че сметките са направо лаишки /да ме прощаваш, ама съм в бизнеса от почти 15 години/ този пост е чисто и просто повторение на подобни безумства в коментарите на инвестора.
само малко цитати и обяснения, за да не изглеждам голословен:
"А всъщност къщата им излиза няколко пъти по-скъпа заради лихвите и още с поне 50-60% - заради строителите, които могат да си позволят да продават с повече печалба, понеже хората фактически не плащат със свои пари, а с парите на банките"
ако си взел 100 лева и ги изплащаш 20 години при сегашните нива на лихви на банките - ще платиш около 200 лева.
НО - ако оставиш 100 лева за 20 години на влог при сегашните нива на лихвите - ще получиш около 192 лева.
Парите са стока и имат цена, не ми говорете за това,че ще изплащаш дълго - ми да, плащаш цената. И уискито не струва 50 лева на производителя, ама си го пия))))
цитат "това повиши цените на земите над 10 пъти и на жилищата - около и над 3 пъти (предимно спекулативно), " - поскъпването дойде и от повишената покупателна способност - я се сети колко ти беше заплатата преди 3-5 години - 3 до 5 пъти по-ниска. ако не е мръднала оттогава - ужассссс))))
и въобще - коментарът е безмислен, да ме прощаваш. може и да ме редактираш, ама това са фактите.
цитирай
21. thomas - @gantree
02.10.2008 13:58
Икономическата си я имат така или иначе от няколко години. Другата дойде просто като следствие от това, че хората, с вече намалените си доходи, не могат да си обслужват кредитите. Надявам се, че не си толкова тъп да не го разбираш.
цитирай
22. thomas - @alexalex
02.10.2008 14:08
За какво да те редактирам?! Прав си за почти всичко (а на всичко отгоре и не виждам да твърдиш нещо, различно от мен в повечето позиции)!

Но когато ми кажеш, че едни цени са се повишили ЗАРАДИ ПОВИШЕНАТА ПОКУПАТЕЛНА СПОСОБНОСТ (а не заради променено качество на стоката), то значи говорим за спекулативно повишение. Което и казах в поста си.

Много ясно и че няма нищо ненормално в това като изплащаш жилище на кредит, то да ти излиза по-скъпо. Това е съвсем естествено, след като има лихви. Не казвам нищо против това. Само че съм против два други елемента на същия процес:

1. Цените се надуват заради лекотата, с която се получават парите (не се налага да ги изкараш, а ще ги мислиш после - за масата от хора това е страшно променящо нагласата за харчене)

2. От лекотата на харчене се възползват и обогатяват и самите "доставчици", в случая на жилищата - строителите.

А уискито... не го купуваш на лизинг, нали? Нито взимаш кредит, за да ходиш на почивка? :-) (ако помниш, преди 2-3 години рекламираха и такива кредити).
цитирай
23. gantree - @ thomas
02.10.2008 14:09
Каква икономическа криза има в САЩ, ти чуваш ли се?
И в кой сектор на икономиката е кризата, по-точно, че не се сещам?
Недей писа такива неща, моля ти се. Ще ти се смеят хората.

Виж, прочети и коментара на alexalex, съвземи се и се осъзнай малко.

Поздрави.
цитирай
24. thomas - @gantree
02.10.2008 14:10
От години говорят за нея всеки ден и само се чудят дали е рецесия или още не, а ти ми казваш, че няма икономическа криза! Добре ли си?!
цитирай
25. анонимен - ох
02.10.2008 14:14
1. изкравам си парите с работааа, засега не съм намерил друг начин.
2. строителите също имат по-високи разходи - не съм им защтитник, ама го зная - сравни цени на работна ръка , бетон, тухли или каквото искаш от 5 години насам - да ти ги пусна на графика, лошо ще ит стане.
3. уискито си го плащам с кредитна карта, че ползвам бонуси при пазаруване))))
цитирай
26. pui - @gantree
02.10.2008 14:16
на прима виста се сещам за два сектора в дълбока, ама дълбока криза:

- автомобилостроене (преди 2-3 седмици Дженерал Мотърс беше пред фалит, не знам дали следиш западната икономическа преса, оттам ми е информацията)

- въздушен транспорт (втурнали са се като бесни авиолиниите в САЩ, и не само, да се обединяват, окрупняват и т.н. за да оцелеят изобщо. Някои въпреки всичко фалираха, ако искаш конкретни имена мога и тях да ти дам)
цитирай
27. elensia - thomas
02.10.2008 14:24
Ето тука можеш да прочетеш подробности.

http://en.wikipedia.org/wiki/Tulip_mania

С две думи тогава холандците са направили абсолютно същотото, но стоката е била една - лалета. До колко знам, тогава са изобретени фючърсните сделки - търгували са с бъдеща продукция от лалета, която още не е била поникнала :)
Интересното е, че скъпите лалета (едни такива шарени) се получават в следствие на заразяване на луковичката с някаква болест, пренасяна от насекомите, които опрашват цветовете. Заради това търговията с бъдеща продукция се превръща в хазарт, защото никога не знаеш какво ще излезе от това което си посял. Но по-добре прочети историята :)
Така че, аз бих нарекла сегашната криза - "кредитомания" :)
цитирай
28. анонимен - съжалявам, че се включвам оффтопик,
02.10.2008 14:25
но само да отбележа, че гантри е адски глупав.
цитирай
29. анонимен - tlnet
02.10.2008 14:30
и аз малко оф))))
не бих бил толкова категоричен в оценките си))))
най-малко, защото постингът е почти като "теория на конспирацията" - събрали се лоши банкери, подли строители и всякакви чорбаджии -изедници и подлъгали добрия работен народец, та чак го заробили.
пейте, робини, тез тъжни песни за софикс под 750, както очаквам в понеделник))))
не е препоръка за покупко-продажби на фондовата борса.
и още нещо - има криза, но това си е като ваксина срещу грип - ще се преболедува. до 6 месеца - оптимистично - до 18, песимистично.
цитирай
30. thomas - @alexalex
02.10.2008 14:41
Имам идея за разходите на строителите, а съм доста добър и в това да си направя графиката.

Надуването на цените беше първо, а чак после почнаха да се повишават и разходите. Като изключим обективната енергийна компонента, много от тях - пак спекулативно (защото и тези, от които строителите купуват, използват също да се облагодетелстват).

Аз пък залагам на грип, и то от лошите. И той се преболедува, разбира се, поне от по-силните... Иначе ваксината се преболедува за една нощ :-)
цитирай
31. biznesat - Поздравления за коментара
02.10.2008 14:48
32 млрд. евро външен дълг за държава без износ и въобще с отрицателно търговско салдо
ехо народе
пак ли искаш 1996 г.?
цитирай
32. gantree - @ pui 26
02.10.2008 14:50
Какво му е на автомобилостроенето? GM пред фалит - няма такъв виц, просто. Такива коментари имаше не преди 2-3 седмици, а около пика на петролния пазар в средата на юли т.г., а вече сме октомври, и фалит - тю да му се не види - няма и няма. Само преди два дни автомобилните компании получиха 25 млрд долара от федералния резерв - кой дава нисколихвени стабилизационни кредити на неблагонадеждни закъсали сектори?

За авиокомпаниите - не виждам нищо лошо в това да фалира една авиокомпания, а други две-три да се обединят. Това са абсолютно нормални единични действия в свободна пазарна среда. Говорехме за икономическа криза, а такава в сектора няма. Конкретни имена и примери приемам веднага. Опровергай ме. Дай ми пример за поне една фалирала авиокомпания, или производител на автомобили през последните шест месеца.
цитирай
33. анонимен - томас
02.10.2008 14:51
понеже стана диалог - нека да го продължа, защото не ми се пише в инвестора, прекалено много идиоти има)))
1.спекулативните цени - да, имаше ги - сл. бряг и банско. основни опарили се - чужденци, предимно англичани и ирландци, които искаха да направят "естонския бум". ми не стана.
2. цените в софия и варна - основно, тъй като другите градове са доста по-специфични - сделки в ценови нива около 1000 евро/квадрат - ще има, няма да спре пазара. сделки около 2-3 и нагоре - по-скоро не. основно опарили се от този пазар - български хитреци, купуващи в "престижните южни райони" / апропо, северен склон на витоша какво престижно видяха, че и канализация няма, ама нейсе/.
нормалните спекуланти, към които се опитвам да се причислявам и аз - до момента - работя почти на печалба, е, не огромна, но прилична. купувам на зелено на 600 евро, продавам на акт 14-15 на 750 евро - върви като топъл хляб))))
грип - при това с усложнение - БФБ - не ми се мисли за приятелите ,набълбукали се с топливо, ПИБ, БАКБ и май всичко там... - основно опарили се - леко тъповати спекуланти, опитващи се да стават милионери за дни - много прилича на финансовите пирамиди от преди години.
не е препоръка за покупко-продажби.
и последно - защо винаги ми се струва, че изпитваме страшен кеф да кажем - казах ли ви какво лошо предстои.
аз пък искам да е хубаво)))))
цитирай
34. bnight - Кризата
02.10.2008 14:54
Мисля си че много бързо забравяте:

Цитирам някой неща за да изкажа своето мнение:

Не забравяй какво имаше през 1996 година - лихви от по 55-65% по депозитите и 70-80% по кредитите. Като го погледна сега - това си е било яка предпоставка за голям гърмеж.

В момента такава предпоставка за голям гърмеж в БГ се явява инфлацията която ако погледнете е доста голяма. За съжеление все още инлфацията ръсте по-бързо от заплатите което е сериозен проблем.

Този път е малко по-различно. Ето защо:

1. Лихвите, макар и малко по-високи от тези в Европа, са все пак на що-годе нормални нива

Незнам как прецени че лихви на някой потребителски кредити от 10-15% годишно са нормални.

2. Основната маса от кредити са раздадени за жилища, които дори и в момента да са надценени, все пак са нещо материално, което има някаква стойност.

Те и в Щатите точно така си мислеха и сега се стига до абсурди като двустаен апартамен на стойноста на една месечна заплата. Много големи играчи в недвижимите имоти бяха предвидили тази криза. И една много известна поговорка: "Когато и таксиметровият шофьор почне да ти казва кой акции да копуваш значи е време да продаваш" Именно това се случва в БГ с недвижимите имоти в момента повечето ни брокери недвижими имоти са ниско образовани без идея какво точно става но продават защото там са големите пари. Но това е до време и това време е много близко. Когато този балон се спука кризата ще е страшна.

3. Повечето кредити са раздадени от чужди банки, за които една криза в България ще е като буря в чаша вода.

Това е така но проблема е че повечето чужди банки в момента страдат от кризи на вън. Unicredit - с 20% акциите им надоло снощи. Други големи инвестициони банки направо потънаха. Другият момент е че има и някой типично български банки който са на границата - Първа инвестициона банка от началото на миналата седмица акциите с 20% надоло. Мисля че няма какво да говорим по темата че евентуална криза тук ще е голям проблем.

Друго във Щатите в момента стана точно това което ставаше тук 97-ма година. И проблема е че нашият народ много малко се учи от грешките си.

И сега относно БГ:

Наистина доходите тук през последните години много се повишиха. Но се повишиха и разходите. Ето гледам че пак искат да вдигат парното с някакви си 30% и после нямало инфлация. Само за последните три месеца примерно авто гаста също се повиши с 30% и тези увеличения се появават навсякъде в цените. Това е реалният проблем. Хората имат Фиксирани високи заплати с който плащат вноските си по кредитите (също фиксирани) и разходите за живот ( който ежедневно нарастват) Именно така в един момент спират да си плащат вноските по кредитите не защото заплатите им стават по-малки в абсолутна стойност а защото разходите им стават по-високи в абсолутна стойност. Горе-доло това. И някой горе спомена репликата: "Човек трябва да се простира според чергата си."
цитирай
35. blast - 33/33/33%
02.10.2008 14:57
Който е наясно знае златното правило, който не е вече го шибат!!!
цитирай
36. todortk - За кредитите
02.10.2008 14:58
Самия аз си взех преди 4 години апартамент с ипотечен кредит. И още тогава имах избор какво да правя от тук нататък.
Вариант 1 : плащам си вноските 20 години и си живея живота иначе.
Вариант 2 : плащам колкото мога (а мога повече) и приключвам кредита за 5-6-7 години. Но живея на възможния за мене минимум.

Аз избрах втория вариант. Резултатът за мен е следния :
Тъй като не се разтягам в разходите си, когато ми вдигнат лихвите по кредита просто плащам малко по-малко допълнително, но няма вариант да фалирам. Когато ми се наложи да дам извънредно пари за нещо имам откъде да ги дам (парите за допълнителни вноски в този случай отиват по друго перо) без това да ме събори финансово. Недостатъка е, че живея малко стиснато. Но пък е за кратко. Догодина кредитът ми ще е изплатен, ще имам апартамент и ще съм само на 30 години.
цитирай
37. blast - Ай земи...
02.10.2008 15:01
"Дружбата със Съветския Съюз ни е необходима както слънцето и въздуха за всяко живо същество" - това заклинание на вожда и учителя на българския народ, съветския гражданин Г. Димитров, продължава да кънти заедно със халостния залп на крайцера "Аврора" в чугунените глави на плеядата руски възпитаници, под чието крило се е сгушил и кротува пасивний българский народец, упоен от ракийка, чалга и кабеларки...
Честито бръснене!
цитирай
38. анонимен - бласт))))
02.10.2008 15:03
смени си дилъра, пробутал ти е нещо долнокачествено))))
а за златното правило - който има златото, той определя правилата))))
и честита баня))))
цитирай
39. pui - gantree
02.10.2008 15:24
Фразата "стабилизационен кредит" нме ти ли подсказва нещо? А да знаеш колко се бориха да го получат Рик Уагънър и компания?
За теб не знам, но на мен ми се налага всеки ден да чета Financial Times, ако ще го оспорваш като източник, нямам какво повече да ти кажа.
Всъщност...и така няма какво да говоря повече.

ПП Съжалявам, наистина нямам време да ровя за конкретните фалирали авиолинии.
цитирай
40. razcvetnikov - ;)
02.10.2008 15:25
Всеки един човек иска да живее качествено, но за целата са необходими пари.
Парите от своя страна са нещо, което се изкарва и спестява много трудно.
Банките от своя страна се интересуват само ниско рискова печалба.
Поради гореизброените причини се сещам за една знаменателна реплика в един известен филм:
- Никога не подценявай алчността на другите !
цитирай
41. blast - На ти малко дрога и на тебе...
02.10.2008 15:27
"Когато през юни Дж. Буш за ВТОРИ ПЪТ В РАМКИТЕ НА 6 МЕСЕЦА посети Сауд. Арабия (ПРЕЦЕДЕНТ В АМЕРИКАНСКАТА ИСТОРИЯ!!!) на всички стана ъасно, че ПЕТРОЛЪТ ЩЕ ПАДА!!!
Саудитска Арабия обяви през ЮНИ, че след 15 ЮЛИ ЩЕ ПОВИШИ ДОБИВА НА НЕФТ!
Същото сториха Емиратите, Кувейт и Катар!
Целта беше чрез ПОВИШЕНО ПРЕДЛАГАНЕ да се "изчисти" пазара от "дребните спекуланти" - по едно време капитаните на танкери КУПУВАХА ПЕТРОЛА ЗА ДА РЕАЛИЗИРАТ ПЕЧАЛБА от продажбата му след седмица!!!
Но стана ГОЛЯМА ИЗНЕНАДА!!!
Оказа се, че РУСНАЦИТЕ ИЗКУПУВАТ ПЕТРОЛА МАСОВО и след това госъхраняват в продължение на 2 седмици, след което го продават на по-високите цени! Става въпрос за търговия с оборот от около 400 милиарда долара!
Руските "експерти" ТВЪРДО ДЪРЖАХА, ЧЕ ЦЕНАТА ЩЕ НАДМИНЕ 200 долара за барел!??
И когато петролът в рамките на седмица падна с 20 долара - същите "експерти" твърдяха: "СПАДЪТ Е ВРЕМЕНЕН - ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА КУПУВАТЕ НА КАКВИТО И ДА Е ЦЕНИ!
На около 120 долара за барел петролът се "задържа" около 2 седмици - достатъчно време за "УМНИТЕ" бизнесмени да го реализират, макар и с минимална загуба! Така направиха в целия свят.
Но руснаците и този път оцениха ситуацията погрешно - КУПУВАХА НА ЦЕНА 120 долара за барел, въпреки, че имаха "запаси" отпочти МИЛИАРД БАРЕЛА на цена 140 долара!!!
Така Руснаците отново се "запасиха" с още един МИЛИАРД БАРЕЛА!!!
След това цената на петрола се срина до 90 долара!!!
Общата загуба на Руснаците до момента се изчислява като МИНИМУМ за 100 - 120 милиарда долара!!!
Експертите на Блумбърг пък категорично твърдят, че Руснаците са се "МИНАЛИ' с над 250 милиарда долара!!!
В същото време в Русия се СЪБРА "РЕКОРДНИЯ" УРОЖАЙ от зърно на около 100 милиона тона! Което при население от 140 милиона души означава ГЛАД ДО ДУПКА!!!
Т.е. Русия ТРЯБВАШЕ СПЕШНО ДА ВНЕСЕ 100 милиона тона зърно и то още през септември, когато цените по света са най-евтини (разбира се цените са най евтини през юли, август, но политиката на русите е: ДАЙ ПЪРВО ДА ВИДИМ КАКВА РЕКОЛТА ЩЕ ИМАМЕ - края на август И ЕДВА ТОГАВА ДА УТОЧНИМ КАКВО КОЛИЧЕСТВО И АСОРТИМЕНТ ЩЕ ВНАСЯМЕ!)
И така през септември на руснаците изведнъж им дотрябваха приблизително около 250 милиарда долара за зърно, увеличение (планирано и обещано още през април-май) на заплати в БЮДЖЕТНАТА СФЕРА и ПЕНСИИ !
Като се добавят и разходите, които спешно се правят във връзка с превъоръжаването, като ОТГОВОР НА АМЕРИКАНО-НАТОВСКАТА ЗАПЛАХА сумата, която спешно беше необходима на Русия през септември набъбва до над 300 милиарда долара!
И парите БЯХА ИЗТЕГЛЕНИ ОТ ЗАПАДНИТЕ БАНКИ!!! (Не знам защо ама РУСКАТА ДЪРЖАВА НЕ СИ ДЪРЖИ ПАРИТЕ В РУСИЯ, А В ЗАПАДНИ БАНКИ - навярно така е по-сигурно за нея!?!)
На такава финансова "офанзива" не може да устои нито една банкова система. Така се и случи - банките ИЗПЛАТИХА ПАРИТЕ НА РУСИЯ, но останаха без текущи пари!!!
От тук нататък БЕШЕ НЕИЗБЕЖНО НЯКОЯ БАНКА "ДА ГРЪМНЕ"!!!
По ирония на съдбата "гръмна" банката, която винаги се е обявявала за "МИР НА ВСЯКА ЦЕНА С РУСИЯ" - Лийман Брадърс!
Какво следва:
1. Отново глупави опити на Русите да "напомпат" цените на нефта! В това "мероприятие" те ще бъдат спомогнати от "късите" капитали. (В америка вече се забрани "късите продажби" на акции от американски банки - значи инвеститорите ще търсят нещо друго бързооборотно за влагане на капиталите си!!!)
2. Петролът твърдо ще пада под 90 долара!
3. Ще падат цените на имоти в цяла европа и америка!
4. Цените на храните ще растат - На русия ще са й нужни общо над 300 милиона тона зърно - засега има 200. В Етиопия 10 милиона души са заплашени от ГЛАДНА СМЪРТ! Проблеми с храните има и в Китай, Пакистан, Индия, Бангладеш!
5. Повишените цени на храните ще отприщят инфлация в еврозоната, която съчетана с ОБЕЗПОКОИТЕЛНО ВИСОКАТА БЕЗРАБОТИЦА ще доведе до взимането на ДЪРЖАВНИ КРЕДИТИ за социялни плащания и пенсии!
6. ЕДИНСТВЕНИТЕ БАНКИ В СВЕТА, КОИТО ЩЕ СА В СЪСТОЯНИЕ ДА ОТПУЩАТ КРЕДИТИ ще бъдат американските + 2-3 японски!
7. Настъпват годините на американска ИКОНОМИЧЕСКА ИНВАЗИЯ, съчетана с банково (американско) "извиване на ръцете"!
Къде е България в случая? Този път имаме ГОЛЯМ ШАНС защото кризата при нас ще се развихри НЕПОСРЕДСТВЕНО ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ!!! А за новото правителство остава само да осъществи израелското мото - ВИНАГИ С АМЕРИКА!!!
Или да се "опъне" на америка, като се "побратими" с евро-руските "настроения"!
Дай боже да сме в американската зона! Защото: НА ИЗТОЧНИЯ ФРОНТ - НИЩО НОВО!!! "
цитирай
42. анонимен - бласт
02.10.2008 15:38
хайде да анализираме гореказаното:
съгласия - петролът ще пада, най-малко защото тази криза се отразява и на производството, а ивеститорите са предпазливи, да не кажа страхливи. очаквам цена, която се колебае между 80 и 90 долара за барел. което, ако се замислиш, е хубаво, тъй като колата ми гори 10 на 100 градско /мамка им и 2700 кубици, пък и автоматик/.
несъгласия - що пък да падат имотите????? не виждам пряка корелация между храна-петрол-имоти. ей тоя триъгълник някак ми е непонятен. да, ще се замразят някои големи проекти - вече е факт, ама да си купиш апартамент в центъра на цената на голф, както коментират многознайковци в инвестора - айде стига, просто няма начин, даже ме е срам да обяснявам защо.
относно зърното - може и да си прав, ама да е жива и здрава канада, че рекотата е добра и ще направят кинти хорицата - пак ще има пари за българчета в квебек, лошо няма))))
относно безработицата - цяла европа реве като бясна от липса на работна ръка, къде видя безработица?????? аааа, вярно , малко колеги-банкери ще пострадат, брокери и ще показъсат инвестиционните фондове, но споко - скъсват се в момента да търсят счетита и търговски агенти, няма да умрат от глад.
не ползвам наркотици извън общоприетите - цигари, пури и уиски. класицистичен съм)))))
цитирай
43. gantree - @ pui 39
02.10.2008 16:00
Не, не ми подсказва това, което ти имаш предвид. Този кредит в размер на 25 млрд беше предоставен от Федералния резерв преди два дни и беше определен от самите тях като стабилизационен, само че аз лично повече вярвам на онези мнения от страна на някои от основните производители, които благодариха, но ясно заявиха в медиите, че към настоящия момент суми по ликвидността не са им необходими, и кредитът ще остане неоползотворен поне докато не се реши въпроса с основното предложение на финансовия министър Поулсън.

И извинявай, но Financial Times не са писали нищо от това, което ти твърдиш.
Благодаря ти за конкретните "фалирали авиокомпании". Не се притеснявай, че нямаш време да ми кажеш поне за една такава. Времето наистина не стига.

Поздрави.
цитирай
44. santov - Пролетарии от всички страни....
02.10.2008 16:15
Томас, нещата които пишеш очевидно фундаментално не разбираш. Първото, което ме навежда на тази мисъл е левичарско мрънкане в поста ти и една очевидна сигурност, че не самият ти, примерно, а все някой друг нещо ти е причинил, заробил или лишил от някакви блага. Същото вайкане се носи от хората, които все смятат, че случващите им се беди са не заради нечии техни грешки, а са причинени обикновено от някакви “американци”, “евреи” или пък двете едновременно. Но все нещо извън тяхните отговорности. Томас, за да съм ясен, ще ти кажа, че този, който е взел кредит, го е взел защото той е пожелал. Никой не е опрял ножа на гърлото му с думите “тегли или режа!”. Може да се е заблудил, може да се е надценил, може да не е разбрал съвсем точно последствията, но е ясно едно – решението е било негово. Нито мое, нито на банката, нито на държавата. И ако утре се окаже, че не може да обслужва дълга си – в някакъв смисъл е роб, но роб на собствената си глупост. И отговорността не е моя, не е на американците, не е и на руснаците (споменавам ги, за да разбереш, че мога да изреждам до утре), а негова.
Да, случващото се на американския пазар, на руския и може би скоро и на европейския не е съвсем приятно и би могло да бъде окачествено като сериозна криза. Но икономиката е подчинена на закони, които за съжаление не са в никакъв случай съвсем ясни. Дори икономистите не случайно боравят с понятия като теории и схващания. Освен това, ако ти смяташ, че в България ще се разрази същата криза, то явно любимото на теб правителство не го е и еня. Виж само как се харчи бюджетния излишък и ще разбереш, че тук по-скоро празнуват, отколкото да се готвят за някаква криза.
И изобщо какви роби, какви пет лева се мотаят в мислите ти, не е много ясно.
цитирай
45. todortk - За зърното
02.10.2008 16:19
Абе това нещо не го разбрах :
100 милиона тона зърно разделени на 140 милиона руснаци прави по 710кг. зърно на човек до следващата година. Или грубо по 2кг зърно на човек на ден. това пак ми се вижда повече отколкото аз бих могъл да изям. А доколкото си спомням за житото има пролетна и есенна реколта (не съм сигурен де, просто ми се върти нещо из главата такова) тоест по 4кг зърно на ден трябва да ядат. Не го разбирам като глад до дупка това. По скоро като преяждане с хляб.
цитирай
46. thomas - @bnight (34)
02.10.2008 16:22
Какво лошо виждаш в лихви по жилищен кредит от 7-8 процента (повечето са такива) и по дребни потребителски кредити - от 11-12%? Ако са за разумни срокове, и едните, и другите не са непосилни, стига човек да взима толкова, колкото може да обслужва. Положението от гледна точна на месечна вноска ще се различава в по една вечеря в ресторант месечно, ако са с 1-2% по-ниски.

Да, много от брокерите се тъпи, необразовани, некомпетентни и алчни - факт. То в коя ли област у нас не е така, но тук боде очите, вярно е. И все пак, както казва и alexalex, един апартамент трудно ще почне да струва колкото една средна кола на старо. Колкото и да се срине пазарът, все пак съществена част от финансовия риск ще може да бъде покрита за банките - защото и никой длъжник няма да им виси с цялата сума на имота си, ако рухне пазара, нали?

Вдигането на парното, тока и другите енергийни източници е факт, но не бих нарекъл него инфлация - по-скоро то е предпоставка за поскъпване на много други неща, което вече е истинската инфлация. И между другото, освен че го има обективно, често се използва за повишаване на различни цени. Както и за натиск за по-високи доходи. Които пък, напълно прахоснически, най-често се превръщат в мобилни телефони, дизайнерски вещи, плащане на безумни сметки в дискотеки и чалготеки и т.н.
цитирай
47. анонимен - за да приключим
02.10.2008 16:31
за да затворя темата, че се разводнява, а пък ще бързам за мача, че само Левскииии)))))
1. Някой знае ли колко са апартаментите в София и колко са броя семейства - ще се изненадате, има още за строеж и продаване, спокойно - към 30 септември имаше нужда от поне 80 000 апартамента - освен, ако не искате да живеете в дядовата ръкавичка де.
2.Инфлацията може да има и здравословен ефект, ако е съпътстваща от повишение на доходите - хайде стига сме били супермаркет на братята румънци.
3. Нося айфон, ходя на пиано-барове, плащам сметките и гледам, когато е възможно да се кача на по-нова и по-красива кола.
4. все ми се струва, че тези, дето очакват да паднат цените на имотите не са купили и панелна гарсониерка през живота си))))
5. животът е твърде кратък, за да глобализираме.
6. Само Левски!))))
и късмет)))))
цитирай
48. thomas - @santov
02.10.2008 16:32
Време беше да влезе някой и от отбора на gantree, че човечеца съвсем го закърши.

Не говорим за мен. Аз кредит за потребление не съм взимал, не съм взел в момента и не мисля някога да взимам. Говорим за манипулирането на масата, която наистина няма друг избор. Не е нужно някой да застане с пистолет до главата на един 25-годишен младеж, за да го убеди, че трябва да си купи на лизинг джип за 100,000 лева или най-новия мобилен телефон. Напротив, той ще го направи с цел достъп до по-качествена женска плът, тъй като обикновеният му среден мозък не може да му измисли други пътища да го постигне. Защото жените налитат на онези, които виждат, че харчат (значи ще харчат и за тях). Е, това не е поробване, нали? Всеки сам си го избира? Не. Просто хората нямат друг избор, освен да си следват нагона. По същата логика и онези с дрогата не те карат да си я купуваш, а ти сам си правиш избора.

Нямам нищо против да ме считаш за ляв, ако мислиш, че антиконсуматорството е левичарство. Ама то не е. За доказателство някои от най-богатите хора на планетата не са тъпи консуматори - собственикът на Икеа си пазарува зеленчуците от пазара сам, и то привечер, защото тогава цената им пада. А нашите лекета си сменят мобилните телефони на 3 месеца и после трябва правят обири, за да имат с какво да си ги плащат.

Не е съвсем приятно? Ах, какъв евфемизъм за провала на един цял икономически модел... Това, момчета, е началото на края на една епоха.
цитирай
49. todortk - до santov
02.10.2008 16:33
В случая мисля, че това си е казано в статията. Проблемът не е че някой ти е виновен.
Проблемът е, че хората не внимават какви ги вършат.
А не внимават какви ги вършат, защото ги учат да харчат все повече за все по-големи глупости и по възможност на кредит.
Аз внимавам -> добре за мен.
ако ти внимаваш - добре за теб.
Но тези които не внимават си патят.

Ще кажеш, че никой не ги учи. Учат ги. По телевизията и билбирдовете пускат реклами за всякакви кредити, ниски лихви, скъпи играчки, коли и така нататък.
В магазините за техника като им видиш листовките навсякъде пишат - лизинг за 12 месеца еди колко си.
Човек като види, че нещо струва 3000 лева няма да си го купи. Но като види, че струва 200 лева на месец ще си каже "е какво му плащаш?!".
цитирай
50. анонимен - todortk - не можах да се сдържа
02.10.2008 16:46
абе те по телевизията рекламират и превръзки с крилца и без крилца, ама не си купувам, щото не ми трябват))))
цитирай
51. thomas - @alexalex
02.10.2008 16:48
Повярвай ми, не е защото не ти трябват, а защото ЗНАЕШ, че не ти трябват! :-)
цитирай
52. анонимен - thomas - не можах да се сдържа ІІ
02.10.2008 16:49
ако беше прочел витка суворов, любимия ми витка, щеше да знаеш,че антиконсуматорството не винаги е левичарство.обратното също е вярно.
а това, че не взимаш кредити - въпрос на личен избор, аз мастика не пия, ама не разказвам колко е гадна, щото не мисля,че е правилно.
а това с икеата и зеленчуците...
виж му колата и после говори как купува евтинко...
аман от популизъм, да не си фен на премиера )))
цитирай
53. darktales - thomas 14.
02.10.2008 17:10
Не споря, защото и не бих могъл. Коментарът ми беше по-скоро екзистенциален, отколкото икономически.
цитирай
54. thomas - @gantree (18)
02.10.2008 17:36
Подсети ме за един евреин, наш гид в Израел преди няколко години, който ни беше казал така за евреите: "ние сме западни хора, принудени да живеят в изтока". Та и ти ми приличаш на един американец, принуден да живее в България. Не е чак тук да не ти харесва - както казваш, справяш се забележително добре (в което виждам признание, че обстановката изобщо не го предполага, с което съм напълно съгласен), но все пак го има и онова усещане, че там, в Америка, е толкова прекрасно... и затова не даваш дума да се издума против нея. Това щеше да е обикновен патриотизъм, ако в теб наистина имаше нещо американско. Но усещането ми е, че единственото американско в теб може да са някои необърнати още в евро долари.
цитирай
55. usandthem - кроманьонци хвърлят камъни срещу луната......
02.10.2008 18:00
неужели дочакахме загниването на капитализма,камаради?! Жалко за другарите,които не дочакаха....Томчо,анализаторе с каскет,танцувай на гроба на смъртния враг! И ако си прочел за лалетата(недопустим междувпрочем за претенциите ти пропуск),че въпреки всички кризи холандските лалета са по-скъпи от руските.....ъъъъ,а сега де,(квас?,самогон?,валенки?!),както потребителската способност на малка Холандия,която няма да потъне въпреки смешните ти намеци,е по-голяма от тази на "великата" Русия,която имала по четири килограма зърно на човек за една година-удивително е как сформираш отбор от малоумници за толкова кратко време!
цитирай
56. thomas - @usandthem
02.10.2008 18:10
разсмя ме! или по-точно, щеше да ме разсмееш, ако не си вярваше искрено. А това, че има такива хора, които вярват, че някой може да държи на комунизма, си е само по себе си тъжно. А още по-лошото от тази вяра е това, че ти вярваш в уравнението "американски консуматорски модел = капитализъм". Не, нищо му няма на самия капитализъм - спокойно. Само на една самозабравила се империя.
цитирай
57. piere - Българя=фалит
02.10.2008 18:56
Прав си за едно,нищо не произвеждаме а консумираме-на кредит.Но има нещо,за което никой не говори,преживяваме с парите,които работещите в чужбина пращат.Но... сега е криза,пари няма,миналия месец си купих апартамент(75кв.м. чиста застр.площ!) в Чикаго за 100 хиляди лева и взимам 1150 лева наем.Живея си в софия,плащам 600 лева наем за апартамент който тъпия собственик е купил за 200 хиляди лева(щото гледал по телевизията че квадрата струвал 1400 евро).На практика срещу 100 хиляди лева инвестиция си имам апартамент в софия и 600лв.на месец за джобни.И тъй като неговата инвестиция му носи 3%!!!,в банките дават 8%) и никой не иска да му го купи за повече от сто,човека е вътре 100000,ха честито.Имайки в предвид кризата,която няма да ни подмине,АДСИЦ-те които надуваха балона с парите на наивните "инвеститори",сега всички ще си загубят паритеее..и банките ще се превърнат в агенции за имоти(една австрииска вече стана).По отворените вече си изтеглиха парите в чужбина,събират си наеми(защото там хората изкарват пари) и си живеят спокойно.А сега ще си купя още два апартамента за общо 100 хиляди лева и ще се прибера да послушам с колко ще се покачат цените в България.Иначе истината е друга-дори да се опитате в момента да си продадете апартаментчето без канализация и на половин цена,не можете(питайте "инвеститора"в Лозенец,който от една година мечтае за 1400 евро на квадрат(реално 1800 за чиста застр.площ).
И така драги ми сънародници подгответе се за трудна зима,а като свърши апартаменчетата няма да ви струват нищо,защото вече и в европа се купува за 1400,но наемите са други(с нашите заплати,никога няма да имаме такива наеми,така че не мечтайте ами поговорете с тези на борсата,които си изгубиха апартаментите,мислейки си,че има една посока-нагоре,ХИ ХИ ХИ.Хайде че утре заминавам за ривиерата във Франция за да си купя апартамент с парите от ипотеката,на имота на баба ми(честито на банката следващата година,ще си имат още един имот,ако не са фалирали до тогава.
цитирай
58. thomas - кефиш :-)
02.10.2008 19:02
дори и в историята ти да има и литературни елементи... :-) А що се отнася до парите, идващи от работещите в чужбина - да, има го и този елемент за много хора. И за съжаление много често тези пари се използват само за да се налива масло в огъня на консумацията. Впрочем подобна структура на приходите имат турци и мексиканци. Само че в Турция парите се ползват много повече за задоволяване на нужди. А за Мексико сутринта имаше репортаж по CNN - че заради големия спад на икономиката в САЩ в страната ще влязат много по-малко пари по този канал и това ще бъде сериозен проблем за жителите, които разчитат на тях.
цитирай
59. pui - gantree 43
02.10.2008 19:07
Бях на път да се ядосам, но това: "И извинявай, но Financial Times не са писали нищо от това, което ти твърдиш." вече ме развесели :))))))
А ето това: "аз лично повече вярвам на онези мнения от страна на някои от основните производители" наистина пресича всякакви спорове. Винаги е важно да вярваш на производителите! Ех, как не са се сетили да те привлекат за инвеститор, ех!

Относно иронията по повод конкретните авиокомпании - вече освен време нямам и желание.

Със здраве

@Thomas, много естествено антиконсуматорството ще го хулят като комунизъм, защо се занимаваш да обясняваш :)

цитирай
60. анонимен - piere
02.10.2008 19:27
гении си)))
кажи къде да дойда да ти целуна ръка, о, учителю финансов на целия свят))))
това, че си прост като цървул не го оспорвам, но че имаш хапартаментче в щатите, дето го даваш за толкоз пари, а си го купил за това, което пишеш - е, не вярвам. очевидно си селско чедо, бегай при кравите, там е еФтинко.
и само левски, че почва)))
цитирай
61. alex4o - незнам дали е въпрос на консумат...
02.10.2008 19:36
незнам дали е въпрос на консуматорство или на възможност. Всеки от нас иска разни хубави и нови неща и то много - никой не може да го отрече, а и отвсякъде те подтикват да купуваш.

По скоро проблема е културен и в устоите на обществото. Просто трябва добре да си дадеш сметка какво наистина ти е нужно и да го купиш. Аз също прекалявам, понякога направо освирепявам в магазин и купувам разни глупости, дето се чудя за какво са ми. Всичко е въпрос на преценка, смятам че никой не иска да живее на кредит. Вчера се засякох с един приятел и той дори нямаше кредитна карта, нито пък кредит за каквото и да е. Щастливец.
цитирай
62. santov - -thomas
02.10.2008 21:04
Томас, това че не говориш за себе си не е важно. Освен това аз смятам, че да не вземеш кредит, когато имаш необходимост от нещо и можеш да си го позволиш чрез банка, е проява на нездрав разум.. И в коментар 36 това е добре аргументирано. Пък това, че някой си е сложил чифте пищови на гол тумбак или джип пред панелката, не е аргумент за фундаментални съждения, повярвай ми. Споменаването на женска плът – не го разбрах и считам за крайно неуместно, прощавай! Но нека да подчертая, че “консуматорство” и “антиконсуматорство”, не е идеята на поста ти, Томас. Идеята ти е, тя е очевидна, за някакво заробване и това заробване ти се опитваш да го обвържеш с западния начин на живот, индентифицирайки го, точно като арабите, с американското общество и случващото се там. Но не забравяй, че това общество е преживяло вече своята “голяма депресия”. Ще преживее и тази. И ако потърсиш по библиотеките ще видиш, че се е леело същото в левия печат тогава, каквото и сега в поста ти. Но накрая ще ти кажа, че този пример със собственика на Икеа е потвърждение на моите думи, не на твоя постинг – човек е отговорен за себе си. Този очевидно даже прекалява .
Поздрави!
цитирай
63. thomas - @santov
02.10.2008 21:41
Какво ли да ти кажа след това, което си написал? Явно дори не знаеш какво мислиш по въпроса... Що се обаждаш тогава?
цитирай
64. gantree - @
02.10.2008 21:53
@ alexalex 47
Въпросът ти за броя на жилищата в София - аз лично имам достоверна информация само до края на 2002-а година, тоест - отпреди шест години, и то активни в строителството години. Към края на 2002-а година жилищните имоти в София бяха около 420 - 425 хиляди. Мога да проверя, и да ти дам напълно достоверна информация за броя в момента, ако наистина те интересува.

@ thomas
Какъв провал на модели ти се привижда, само не мога да разбера? Винаги ще има свободен пазар в САЩ, не се съмнявай в това. Смешните левичарски злорадства за едва ли не "провал" на "рейгънова" и "тачъристка" икономика са толкова смешни и неуместни, че дори не си струва да бъдат опровергавани. Просто една голяма група борсови спекуланти в момента губят всичко, което имат, това е. И обърни внимание - въпросните спекуланти са до един поддръжници на Барак Обама - най-глупавия негър в историята на Америка до момента.

Това, последното, което писах - преди да тръгнеш да ме опровергаваш, виж тук
http://www.bulfax.com/?q=node/298521
"Уолстрийт застана зад Обама", и други такива простотии от лятото. Защо не го подкрепят сега, а? Хайде де. Толкова им е ценна подкрепата на тези хора. Какво ще прави сега Обама без тях? Те изведнъж изчезнаха, и се продадоха на Фед за пет, до десет процента от стойността си. Хахах

Колкото до мен лично, дето само ме описваш, без да се познаваме - аз не съм американец, живеещ в България. Аз съм си стопроцентов етнически българин, който по най-обикновения начин живее и ще умре там, където се е родил. Доволен съм от живота си тук, справям се прекрасно, имам стабилно семейство и много приятели, и единственият ми проблем са тъпите комунисти и техните наследници, които правят всичко по силите си да попречат на мнозинството от хората да живеят нормално.

За евреите - много правилно ти го е казал онзи евреин. Те са наистина такива в Близкия Изток. Това е единствената държава в това черно място, в която няма смъртно наказание.

Хайде, и умната.


@ pui 59
Не се притеснявай. Вече не настоявам да си потвърдиш думите с факти. Важното е да си жива и здрава.
цитирай
65. patilan - Ехх този капитализъм !!!!
02.10.2008 22:07
Каквото и да идва за Америка, колкото и голяма да е кризата - няма значение. Имали са много кризи, научават си урока, изправят се на крака и ПРОДЪЛЖАВАТ.

А България е в криза от 100 години, и няма изглед да се отлепи от дъното.

Имено в това е разликата м/у нас и хамериканците, те еволюират, а ние ще си живеем на компоти.

А спорът с Томас е безмислен, той е откърмен и грубовато шлифован комунист. Досега няма случай на конструктивна, полезна и дори приятна дискусия с таквиа хора. Те си чакат от 90 години капитализма да падне, и изглежда няма да го дочакат.

Иронията е в това, че всички комунистически режими по света се крепят на долари. Това е интересен феномен, които си заслужава да се проучи.
цитирай
66. thomas - @gancho
02.10.2008 22:53
Пак се изложи... Не се ли сети, че в САЩ има смъртно наказание? Ха сега де? Това черно място ли ги прави? Нали твърдеше обратното - че са много светли? И впрочем ти определено се шегуваш, че в Израел няма смъртно наказание - при тия специални служби на кой му трябва смъртните наказания да ги налага някакъв си съд?!

А за мен забрави ли, че не съм наследник на комунисти, а точно обратното - на пострадали от комунизма капиталисти. Но това не ме е заслепило или затъпило.

Не се гордей толкова, че ще умреш там, където си се родил - никак не е американско, нито пък е модерно - американско е да се преместиш поне няколко пъти в живота си, да сменяш работата си на всеки 2-3 години и кариерата си - на всеки десет. Щом не правиш така - значи си комунист.

Впрочем няма по-жалка гледка от някой, на който му пречат комунистите. Все едно да ми кажеш, че ти пречат динозаврите. С това се обяснява всяка неспособност да се пребориш и да направиш нещо значимо, за да настигнеш и евентуално изпревариш онези, които вече са постигнали повече от теб. Колко удобно е да има виновни за нашата собствена посредственост, а?

А най-тъпия негър след два месеца ще се наложи да го наричаш "президентът на Съединените американски щати". И дано да съм прав, защото оная изкуфяла пенсия-побойник може да съсипе не само САЩ, ами и целия свят в частта, в която Буш не успя да го направи.

И кой изобщо ти е говорил за свободния пазар и за това, че той е заплашен? Говоря само за онова, за което пее лауреатката на фестивала Ален мак, другарката Шаная Туейн в песента си Ka-Ching:

We live in a greedy little world
That teaches every little boy and girl
To earn as much as they can possibly
Then turn around and spend it foolishly.

We've created us a credit card mess
We spend the money that we don't possess
Our religion is to go and blow it all
So it's shopping every Sunday at the mall.
цитирай
67. gantree - @ thomas
02.10.2008 23:22
Томас, не знам на какви хора си наследник, но знам едно - дървото по плода си се познава. Ти си човек с типично комунистко античовешко мислене. Ти си човек, който възприема напълно доброволните и свободни финансово-кредитни отношения между хората като "робство", като "заробване". Ти си марксист и в червата. Не знам какви са родителите ти, но ти не си плод от такова дърво, което описваш.

В САЩ има смъртно наказание в част от щатите, в друга част - няма. Виждам, че и липсата на централизация е нещо напълно неразбираемо за теб.

Близкият Изток е черно място по много, много причини. Смъртното, и по същество нечовешкото отношение в страните от Близкия Изток е само една от тези причини.

Не се гордея с това, което ми приписваш. Общо взето, гордостта ми е чужда.

За Барак Обама - виждам, че си негов поддръжник. Финансистите, банкерите и спекулантите от Уолстрийт, които "заробват" според теб, и които очевидно ненавиждаш, също като теб са негови поддръжници. Попаднал си в "лоша компания", или просто кашата в убежденията ти е пълна? Не ми отговаряй, ако не искаш. Дали Обама ще стане президент, това предстои да видим. Аз лично мисля, че пропагандата му няма да успее, въпреки резултатите от последните проучвания и песимизма на мои приятели, които отблизо следят кампаниите. В четири часа сутринта, българско време, започва дебатът между вицепрезидентите. Той би трябвало да обърне нещата в немалка степен. Гледай го.

Приятна вечер.
цитирай
68. thomas - @gantree
03.10.2008 00:27
Ех, ех. Че сигурно си и вярваш...

Я да поразсъждаваме малко. Дали това, че в някои от щатите има смъртно наказание, може да бъде повод да кажа "в САЩ има смъртно наказание"? Доколкото са ми ясни математиката и логиката, точно така е редно да кажа, нали не спориш по този въпрос?

Не виждам нищо нередно в това да не харесвам липсата на централизация, когато става дума за закони, нито в това да харесвам смъртното наказание, когато става дума за престъпност. Или сега и за това ще спорим?

Не съм поддръжник на Обама (или поне не бях, докато конкурент за номинацията му беше Хилари Клинтън). Но сега, когато тъй или иначе той е представителят на Демократическата партия, а срещу него седи онзи изкуфял мъжкар-ветеран, съм склонен да приема по-малкото зло. Точно както приемам да виждам който и да е на власт у нас, само и само да не е Костов, ако ме разбираш :-)

Надявам се американците да не са чак толкова тъпи, че да чакат да чуят какво ще каже майката на бременната ученичка, за да решат за кого ще гласуват - още повече прекрасно знаят, че вицепрезидентският пост в страната им е чиста формалност. Техният избор тази година е доста прост - трябва им някой, който поне да спре да съсипва образа на САЩ пред останалия свят, ако не може да направи нещо за подобряването му. Минута гледане на изявите на двамата кандидати е прекалено много, за да се разбере кой не става за тази работа.
цитирай
69. анонимен - Какви роби, какви сравнения със САЩ?
03.10.2008 00:53
Ти полуде ли? :-Р
цитирай
70. thomas - @gantree
03.10.2008 10:12
Да не питам за дебата сутринта, нали? Какво значение имат някакви си американци, които с 51:36% решиха, че Пейлин го е загубила...
цитирай
71. todortk - за какво робсво иде реч
03.10.2008 10:16
За да е ясно какво аз разбирам под заробване :
Заробване е средствата от работата ти да отиват не за теб самия, а за някой друг. В случая този някой друг са банките. Заробване е да не можеш да гъкнеш и да поискаш нещо по-добро в работата си, защото ако те уволнят и не си намериш бързо работа, оставаш без дом, без кола и така нататъка.
Та по въпроса за банките :
при 9% лихва и равни месечни вноски лихвата ти е 2/5 от цялата вноска (10г). Дори да приемем, че вноската ти е за собствените си нужди, лихвата си е печалба на банката. При кредитните карти нещата са по-зле защото там лихвите са 14%, а не 9%. още повече, че по кредитните карти можеш "да не се притесняваш и да погасяваш само лихвите и 5% от главницата", тоест банката печели почти 100% от вноската за себе си, защото кредита ти се увеличава непрекъснато, а ти плащаш почти само лихви. Тоест отново работиш за банката, а не за себе си.
Отделно необмисленото купуване на нови и не особенно необходими предмети, само защото са модни и рекламирани, отново работи в полза на банката.
Освен това работи в полза на производителите и търговците на въпросните джаджи. Но не и в твоя полза.
Та затова говорим за заробване - защото печалбата от твоя труд отива при някой друг.
И отново - никой не ти е виновен, че си позволил на нещата да стигнат до там. Но това не значи че е добре.
По себе си и по познатите си съдя, че е трудна човек да не се поддава на рекламите. Аз го постигам като почти не гледам телевизия и като не си оставям пари за безмислено харчене в наличност. Но съм виждал хора, които казват "А, камера? Супер! 600 лева? Ми що не това са по 70лева на месец на лизинг. Дай тука да подписвам и да върви. А че не ти трябва особенно кво ти пука. Една такава камера бях взел назаем и няколко месеца стоя вкъщи, защото човека все нямаше възможност да се видим да си я прибере. Което значи, че не му е трябвала през това време.
цитирай
72. thomas - @todortk
03.10.2008 10:20
Ето затова говоря и аз през цялото време. Сега обаче ще гракнат, че ако не се дава възможност на всеки да си купи всичко, което поиска, се ограничава свободата на пазара и това е комунизъм. И от такива повторени 100 пъти глупости накрая комунистите ще почнат наистина да ни харесват :-)
цитирай
73. sis - Todortk е абсолютно прав!
03.10.2008 10:53
от вчера съм се зачела в този спор, но нямах време.....

Заробването работи в голямата си част в полза на работодателите! Защото ако имаш спестени пари си свободен да си тръгнеш и да си позволиш 2-3 месеца да си търсиш по-добра работа. А ако си с 3 лизинга ще си работиш като роб, защото 2, 3 месеца без работа ще те докарат до самоубийство.

Другият абсурд при повечето заеми е, че банките са се застраховали и могат да увеличават вноските, след като те уведомят?! И идиотското е, че има и хора, които не си четат договорите в банките?!

Определено обаче нито банките, нито държавата е виновна, че хората са ограничени!!!

Такъв е живота!

:):):):)
цитирай
74. thomas - @sis
03.10.2008 10:57
В този смисъл обаче заробването си има и хубави страни. И те личат именно в САЩ. Там хората са много по-послушни и дисциплинирани в работата си, и то именно защото ги е страх, че могат да я загубят, а след нея - колата, къщата и след това - жената :-) Тук обаче процесът на заробване е в самото начало и затова още ги няма пострадалите, от чиято съдба останалите да се уплашат и също да станат съвестни и защо не - компетентни и отговорни...
цитирай
75. анонимен - Направо ще прочета "Грозд...
03.10.2008 11:39
Направо ще прочета "Гроздовете на гнева" и социалните романи на Дикенс - просто не се издържа.
Тодор и Томас, момчета, да ви изпратя по куриер "Капиталът", за да го допишете - другарят Маркс, пиейки парите на другарят Енгелс, който пък, апропо, е експлоатирал деца във фабриките си, та другарят Маркс е манипулирал фактите също като вас))) вярно, че един призрак пообиколи из Европа, разплака майката на доста държави, включително и на нас и накрая си отиде. Това, което сега наблюдаваме е "предсмъртното му жилене", ако изпловзваме цитат от един любим ваш поет, виден революционер.
Светът продължава да се развива, въпреки левичарството и ще преболедува и него))))
а относно Обама - много сладък виц :
Умрял Обама и отишъл на небето. Свети Петър попитал:
-Ти кой си?
- Как кой, аз съм американския президент.
- А??? Кога те избраха???
- Как кога, преди 10 минути.

цитирай
76. sis - Томас,
03.10.2008 11:49
Според мен хората на първо място трябва да са свободни!
За мен СВОБОДАТА е най-важно в живота! Това е и което ме дразни най-много на щатите.



А като сме подванали вицовете, ето една свежа историйка, която прочетох вчера в един блог:

Лежи си един грък в своята лодка, съвсем близо до брега на морето. Водата е кристална и невероятно красива, небето е по-синьо, отколкото е възможно, а слънцето е точно толкова силно, колкото трябва.
С небрежно и много мързеливо движение, той протяга ръка, за да вземе цигара, без дори да отваря очите си.
В същото време от брега забързан турист снима без паузи, за да запечата точно сега и точно завинаги красотата, на която е свидетел.
- Какво правиш? - пита той излегналия се грък.
- Бездействам. Днес хванах два омара и осигурих прехраната си за два дни поред. Ето защо сега просто си лежа.
- О, не е трябвало да постъпваш така. Трябваше да хванеш четири омара, да ги продадеш и да припечелиш малко пари. След това още четири омара, после осем. След време ще си купиш нова лодка, по-голяма от тази. Ще я продадеш, ще си купиш корабче, ще продадеш и него и ще имаш вертолет. Тогава ще летиш и от високо ще виждаш цялата тази красота, като междувременно вече ще си спечелил много пари.
- А после? - пита гъркът.
- После просто ще си лежиш.
- Аз какво правя в момента?!

:)

Автор: november

:):):)
цитирай
77. gantree - @ thomas
03.10.2008 12:12
Питай ме, Томас, питай ме. :))
Не съм видял пуловете, но в известна степен ме обнадеждаваш с това 51:36 в полза на Байдън. Това показва, че малко повече от половината американци предпочитат да се доверят на стар и опитен вицепрезидент, отколкото на млад и неопитен. Дай Боже, тези 51% да продължат по същият този път, и да предпочетат да имат стар и опитен демократ - какъвто без съмнение е Маккейн - и за президентския пост, който е далеч по-важен от вицепрезидентския.
цитирай
78. thomas - :-)
03.10.2008 12:19
Абе Маккейн не беше ли републиканец?! Явно не е демократ тогава... :-) Във всеки случай мисля, че вече глътна вода де - неговите проценти също са гола вода на първия дебат, пък и по принцип оттук нататък при това развитие на кризата шансовете му ще намаляват с всеки изминал ден, а Буш ще му е като вързан за краката огромен камък, който няма да му позволи да изплува.
цитирай
79. gantree - @ thomas
03.10.2008 12:36
Разбира се, че Маккейн е републиканец. Струва ми се, че ти нямаш дори капка въображение, щом си склонен да мислиш, че някой трябва задължително да е член на лявата Демократическа партия в САЩ, за да е демократ.

Какво мислиш върху казуса, който все по-ясно се оформя след този вицепрезидентски дебат - защо повече от половината анкетирани американци предпочитат стар и опитен политик за вицепрезидент, вместо стар и опитен политик за президентския пост?
цитирай
80. thomas - Нищо подобно...
03.10.2008 12:38
Просто повече от половината американци са sick and tired от управлението на републиканците и искат ДЕМОКРАТ. Не е даже толкова до възраст (Байдън все пак е с всичкия си за разлика от Маккейн), колкото до идеи, които им харесват.
цитирай
81. gantree - @ thomas
03.10.2008 12:50
Нищо подобно ли? Не е даже толкова до възраст, колкото до идеи, които им харесват?! Така ли?! Я да видим какво е изразил Байдън като идеи:

"... Байдън защити плановете на кандидат-президента на демократите Барак Обама да вдигне данъците на американците ..."

и т.н. И ти какво искаш да ми кажеш сега, че 51% от американците са изпаднали във възторг от левичарските планове на тези хора за вдигане на данъците? Ти би ли гласувал за човек, който ти обещава по-високи данъци? Що за тъпотия е да ми твърдиш, че са харесали идеите му, вместо профила му на стар и опитен политик?
цитирай
82. анонимен - томас, томас, ех, ти, томас...
03.10.2008 13:10
основните ти аргументи досега:
общи
1.капиталистите са лоши
2.американците са изроди - мамка им републиканска
3.банкери и работодатели - робовладелци мръсни
частни
1.аз не съм консуматор
2.аз кредити не взимам
3.всички сте глупави

извод
1. ако наистина си от капиталистическо семейство - освен наследствения си имот, купили ли си жилище сам, с твои спестявания? - не си, една тухличка не си изкарал, ама умреш да даваш акъл.
аз съм купил поне 5 имота с кредити, продал съм два - на не лоша печалба и продължавам да си изкарвам сам парите.
2.мразиш лошите работодатели, понеже си ниско платен наемен работник - всички левичари сте такива.
3. кредити не взимаш, защото няма как да ги плащаш
4.вещаеш крах и разрушения, ама другарят смирненски го е направил по-добре от теб, при това с рима.
5. харесваш негрилата, защото според теб той олицетворява твоето лично малко отмъщение към тъпите американци, дето толкова пъти им пуска документи за зелена карта пък те, изродите републикански, не те взимат.
6.подозирам ,че и на такси не се возиш, защото кожедерите-бакшиши са мръсни капиталисти.


я напиши един манифест, като гледам има и други като теб, ще си спретнете партийка, макар че ти препоръчвам да се присъединиш към офицера Енчев и неговите пенсионери - същите идеи като теб имат.

цитирай
83. анонимен - П.С.
03.10.2008 13:13
Може да си горд от себе си - направихме те известен като ти отговаряме. Оцени го и купи бутилка гадно капиталистическо уиски. Аз пия "Бушмилс", да ме извинявате за просташкия вкус.
ама и това няма да направиш))))
цитирай
84. thomas - ех, alexalex...
03.10.2008 13:22
А вчера изглеждаше толкова обнадеждаващо интелигентен...

1. Купил съм си забележително жилище, и то не с кредит. Ипотекирал съм си го в полза на бизнеса, който имам и управлявам. Мога ли да давам акъл тогава?

2. Не съм нископлатен и съм работодател на около 25 души - може и да не е велико, но все пак втори изстрел далеч от целта.

3. Кредити не взимам, защото не обичам да ползвам авансови благини - искам това, което имам, вече да съм го изработил и заслужил.

4. Крахът и разрушенията си ги виждаш всеки ден по телевизията - какво има да вещая?!

5. Не харесвам Обама, казвах вече. Не знам дали защото е негър, а по-скоро защото като такъв е по-трудно избираем, пък и защото неминуемо ще се засили и без това доста развитият в САЩ обратен расизъм. Но все пак се надявам да успее, защото представлява партията, която ще нанесе по-малко злини на света.
Документи за зелена карта съм пускал само един път, когато съм бил зелен и преди да посетя САЩ първия път. Оттогава насам не бих приел зелена карта, ако ще и да ми я дадат заедно с добре заредена банкова сметка и къща без ипотека. Продължавам да ходя там, но не ми е приятно като атмосфера. Въпрос на вкус, предполагам. Предпочитам Европа и Далечния Изток.

6. Не обичам да се возя на такси, защото пролетариите-бакшиши не си поддържат колите чисти, пушат и слушат чалга.

Още някой въпрос, на който да мога да ти отговоря?
цитирай
85. анонимен - лелееее
03.10.2008 13:34
да ме прощаваш, ама нещо не разбирам - как се купува забележително жилище без кредит, че някак досега не съм видял това да се прави, с изключение на митничари, шефове на пътния фонд, депутати и прочие паплач))))
това, че даваш работа на 25 човека - браво, дано да им плащаш пълни осигуровки и голяма заплата, че да могат да си купят поне панелки))))
точка 1 и 3 твърде си противоречат - ако жилището е ипотекирано, то това е кредит, даже да си го взел от заложна къща))))
крах и разрушения видях в обичаната от теб Русия, дето падна училище и погреба деца, а иначе - моите приятели в америката, преди малко ги подгоних по скайпа - викат - разрушения и крах, никакви не виждат от прозореца. единият е преподавател в пен, другият живее на 5-то авеню, дишай спокойно, там сега нищо не е паднало.
браво,че пътуваш, похвално е,макар че ако другарят ленин беше на власт щеше да ти е по-трудничко))))
не наричай стиснатостта по този начин, моля те - аз не харесвам чалга и винаги избирам такситата, в които сядам.
и за бушмилса нищо не каза, така и предположих, че ще стане.
наистина спирам с тоя оффтопик, че вече не е и забавно.
забавлявай се, левичарю, няма да се пречкам повече)))))
цитирай
86. gantree - @ thomas
03.10.2008 13:35
След всичките ти противоречия само уискито на човека забрави.
Това, от коментар 83 имам предвид.

Извън темата - мислех, че сте седем човека, а не 25.
Трябва да се преименувате тогава, на "В *** л 25".

Ако искаш, не ми отговаряй на предпоследния коментар.
Темата и без това се изчерпа.

Поздрави.
цитирай
87. thomas - @alexalex
03.10.2008 15:07
Как се прави ли? Работиш като луд 12 години и точно преди да вдигнат цените - купуваш (може би късмет). После работиш още 3-4 години и събираш пари и за обзавеждане. Поне така стана при мен. Не казвам, че е единствения нормален начин, но все пак е начин.

Чел си ме по диагонал, щом твърдиш, че отричам кредитите по принцип. Отричам онези, свързани с потребление (а най-вече коментирам ролята им като генератор на инфлация). Тези за бизнеса са очевидно необходими, иначе просто няма как да растеш с нужната скорост.

P.S. Как точно си избираш такситата? Че и аз уж обикновено така правя, но ако отивам за летището и дойде не такова, каквото съм очаквал, какво трябва да направя? Да му кажа да си ходи и да изпусна самолета ли? :-)

@gantree
Били сме 7 човека, или по-точно съдружника, при създаването на фирмата. Но това беше в далечната 1992 година...
цитирай
88. gantree - @ thomas
03.10.2008 15:33
Само споменах какво съм си мислел, подробности не ме интересуват.
Това са си твои лични неща, все пак.

Според Ройтерс руската борса RTS спряла на два пъти днес, след като основният й индекс падна до тригодишно дъно. Първото спиране е било за час след 14 часа българско време.
http://pazari.dnevnik.bg/show/559370/

Как мислиш, дали Джордж Буш е виновен за този руски резил?
Или вината е в Путин и в руската агресия в Грузия?
цитирай
89. thomas - @gantree
03.10.2008 15:42
Не, обаче много ми хареса вчерашната история с петрола, руснаците и зърното, в която ако има някаква истина в това, че били изтеглили 300 милиарда от Лийман и така фалирали банката, ще вземе да се окаже, че руснаците са виновни за обезценката на американските фирми, листнати на нюйоркската борса, с повече от 1.3 трилиона долара... А това само по себе си е постижение, не мислиш ли? Легендарният Осама пасти да яде пред такова действие.
цитирай
90. gantree - @ thomas
03.10.2008 15:54
Да бе, то така се изтеглят 300 млрд от евреи :))) Остави тая работа.
Не забравяй, че руснаците са в ролята на безпомощен наблюдател, а не пряк участник в случващото се. Китайците също. Единствено европейците и японците не са.

Тепърва има сюжети да излизат, книги и филми да се правят.
цитирай
91. bnight - alexalex
03.10.2008 18:51
Абе аз на последък от ирландските наблягам на Jameson . Но нещо гледам много се отдалечихте от темата а именно ще има ли криза в България. Днес гледам акциите на ПИБ пак с 10% надоло и се обадих на Мая Георгиева да видя кво ще правим тя вика спокойно ве няма да фалираме. Ама нещо не и вярвам много много. Та ако нещата продължават така да се развиват работата не е на добре. И все пак в България се живее много трудно в момента. И за в бъдеще май ще става по-зле. За цените на имотите си много прав и аз четох такива изследвания на някакви чужденци как едва 5-10% от жителите на столицата имали собствени жилища и че било нормално цените да вървят нагоре. Но пак питам защо си мислите че криза която събори почти всички глобални икономики ще пропусне нашата любима държава. Защото интересно е че американските граждани не усещат кризата. Докато тук аз кризата я виждам всяка сутрин като се качвам в градският транспорт всеки път като влеза в магазина да си купя хляб и маргарин и всеки път като влизам заведение. За мен кризата е в инфлацията която то 2-3 години реално е към 30% годишно където цените на храната и транспорта се покачват с часове. Еми не е нормално килограм сиране да е 9 лв а кило кашкавал 15 лв. като цяло винаги съм си мислел че млякото е по-ефтино от месото но явно това си е била моя логика. В крайна сметка пак казвам проблема не е във вземането на кредитите проблема е в инфлацията.
цитирай
92. thomas - @bnight
03.10.2008 19:03
Несериозно е да говориш за инфлация от 30% годишно, дори и само за храни да става дума. 3 години по 30% годишно значи 2.2 пъти повишение на цените. Нали не твърдиш, че храната е поскъпнала чак с толкова? Даже и горивата не са, може би само парното и тока :-). Отделно за 3 години заплатите са вече почти двойни, но това изобщо не значи, че са достатъчни. А кризата си я има, но тя се дължи главно на това, че повечето хора искат (и получават) все по-висока заплата, но всъщност срещу нея не правят нищо повече от преди. Както и аз, и други отбелязаха, като цяло в България не произвеждаме почти нищо, което да е интересно за останалия свят. Разбира се, има изключения, но те не са достатъчни, за да можем да твърдим, че имаме икономика. А като нямаме работеща икономика, няма как хората да печелят добре и да живеят доволни и щастливи.

А американските граждани си я усещат кризата - тези необслужваеми ипотеки не са станали, защото американците подобно на цигани от Столипиново са решили да не си плащат вноските - просто вноските вече не са им по силите, тъй като доходите им не растат от доста време и дори намаляват, а бензинът и останалите разходи растат ли, растат. Далеч съм от мисълта, че там е по-зле от тук, дори и сега, или че скоро ще стане. Но определено вече не е толкова добре, колкото е било преди 10 години.
цитирай
93. gantree - @ thomas
03.10.2008 22:39
Защо са станали "необслужваеми" тези ипотеки, Томас?
Кажи ми, любопитен съм да науча.
И още едно питане - защо "необслужваемите" ипотеки на американците сриват в момента руската икономика, от която вече са изтеглени над 120 млрд щатски долара? Нали става дума за американски ипотеки в крайна сметка?
Интересно ми е да ми обясниш защо става така?
цитирай
94. thomas - @gantree
04.10.2008 10:16
Защо всичко трябва да ти се обяснява по няколко пъти? Защо могат да станат необслужваеми едни ипотеки? Защото доходите на хората са се оказали далеч от очакванията им, когато са ги сключвали. Защото икономиката е тръгнала надолу и вместо ръст на доходите много хора са получили кой задържане, кой намаляване, кой - направо загуба на работата си.

Изобщо не е само руската, но ако наистина питаш "защо руската", то обяснението е много просто. Колкото и да не ти харесва (и да не го знаеш), руснаците по душа в някои неща страшно приличат на американците. И у едните, и у другите "все большое", поради което и руснаците налитат на кредитите дори с по-голямата страст на невидели, а да не говорим, че поради това, че стоката кредит е все още много нова и привлекателна за всички, условията са доста по-неизгодни за получателя на кредита. Е логично е, че като съчетаем тази позиция на очакване за движение само нагоре с едни сгромолясали се цени на петрола, от който иначе Русия печели прекрасно, ще дойде и момент на обръщане на тенденцията към яко надолу.
цитирай
95. plamendimitrov - Може би защото...
04.10.2008 11:29
...потребителят и в САЩ, и в България, и да иска не би могъл да е рационален в изборите и поведението си - действа Общия закон за беззащитността на потребителя, на който се основава системата! Психология!

Виж тук -> http://plamendimitrov.blog.bg/viewpost.php?id=240329
цитирай
96. dyshco - ЗАЩО, ПО ДЯВОЛИТЕ,ДА НЕ СИ КУПЯ ЖИЛИЩЕ С КРЕДИТ?
04.10.2008 19:23
Майчице.В какво сте го превърнали този блог!!!!! Ето ви моя случай: Нямам жилище. Женен съм с дете. До преди три години живеехме под наем,като се задържахме на едно място не повече от две години.До сега добре,но дъщеря ми щеше вече да е в първи клас и ако до този момент я местехме от градина на градина,то за училището това е немислимо. Наемите тръгнаха нагоре. Е писна ми. Купих апартамент за 56000лв. Сега пазарната му цена е двойна. Вноската ми в банката е 510лв. на месец, а наема за такъв тип апартамент е около 400-500лв. Е, да ви питам: ЗАЩО, ПО ДЯВОЛИТЕ,ДА НЕ СИ КУПЯ ЖИЛИЩЕ С КРЕДИТ?
цитирай
97. thomas - Ами чудесна сметка!
04.10.2008 20:29
Щом аритметиката ти излиза такава, защо да не си купиш!? Въпросът е, че не си си купил жилище за 200,000 лева само защото банката ти дава и после да се чудиш как да го обслужваш. И освен това явно си пазарувал преди поскъпването - сега вноската щеше да ти е точно двойна и щеше да ти е два пъти по-скъпо от наема.
цитирай
98. todortk - жилищата
05.10.2008 12:20
жилищата са единствения според мен актив, който е относително изгодно да се вземе на кредит. Просто защото с времето цената не пада (в повечето случаи се покачва дори). Например един компютър само след година вече е морално остарял и не струва и половината от парите си. За една кола този период е около 4-5 години. За да почне цената на жилището ти да пада, трябва да е поне на 30-40 години и да е в окаяно състояние. Но дори за жилищата важи консуматорската идея - простирай се според чергата си. Ако нямаш доходи с които да си позволиш жилище за 200000, по-добре купи по-евтино, отколкото да плащаш кредити 30 години. Зависи и какви са ти очакванията за доходите. Аз например знам, че ще имам ръст поне 5% годишно, а средно е 10% някъде. При това положение мога да си позволя да тегля кредит за 20 години с идеята, че след 5 години ще съм го върнал.
цитирай
99. thomas - @todortk
05.10.2008 12:45
Да, поскъпват. Или поне досега поскъпваха. Те и в САЩ са поскъпвали. Ще видим какво ще следва оттук нататък... Но истината е, че в много случаи в купуването на жилище на кредит има разум: преставаш да инвестираш в подобрения и поддръжка на място, което някой ден няма да е твое; започваш да живееш на място, което ти подобрява качеството на живота и оттам - и ефективността на онова, което вършиш; освен това лихвите по жилищните кредити (тъй като това са типично големи и дългогодишни сделки и за самите банки) са едни от най-добрите, така че и оскъпяването от лихви не е чак чудовищно.
цитирай
100. todortk - @thomas
05.10.2008 17:06
Поне според мен, дори и в краткосрочен план недвижимите имоти да паднат, в дългосрочен си остават най-стабилната възможна инвестиция. Според мен и в България в момента са леко надценени, но бих заложил по-скоро на няколко годишно задържане на цените или съвсем лек спад, отколкото на силна корекция надолу още в момента. Все пак зависи от банките много. Ако лихвите продължат да растат, е много възможно корекцията да е по голяма. (хората няма да могат да си позволят големи кредити). Естествено 4 годишно задържане на цените например, при инфлация около 10% годишно означава приблизително 40% реално поевтиняване.
цитирай
101. gantree - @ thomas
13.10.2008 13:14
Виж това, ако си го пропуснал

http://gantree.blog.bg/viewpost.php?id=243110
цитирай
102. анонимен - thomas, Радвам се че намерих път към блога Ви
12.02.2009 15:05
Благодаря за пътешествието .
---
Благодаря Ви за позицията.
Кредит може да ползва само този , който има !
Кредит не трябва да има право да ползва беден и немощен умствено човек.
И това скоро ще стане правило.
---
Кризата в родината ще е в пъти по-страшна от краха на банките по виденово време.
---
Бедните хора се чувстват малоценни и затова не искат да живеят под наем. Искат да " съществуват" в собствено жилище.
Скоро пропастта между имащи - можещи и нямащи - немощни ще е много голяма.
Интернет ще обърка нещата. Няма само работническо дело.
О, Гуугле, Гуугле ще се пее вместо О, Тигре, Тигре.

цитирай
103. thomas - :-)
12.02.2009 15:22
Леко объркано звучи, но да, мисля, че принципно казаното е съвсем вярно. Една от тъжните истини е, че прекалено много хора не знаят защо изобщо живеят - малко могат, малко правят и не дават нищо на обществото (имам предвид на останалите хора извън роднинския си кръг, а не на държавата). Навсякъде има такива и при определен достатъчно нисък процент обществото си живее ОК и с тях, но у нас първо са прекалено много в проценти, което му тежи, още повече и обществото ни не е прекалено развито и силно, а за капак имаме и още една солидна категория, която като че ли не съществува и при развитите, и при много бедните - онези, дето се отличават от въпросните "бедни и немощни умствено" само по претенциите си, че са нещо.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thomas
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2156146
Постинги: 141
Коментари: 3067
Гласове: 4316
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031