Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.09.2009 09:53 - Защо няма да ги стигнем или как се работи с Търговския регистър
Автор: thomas Категория: Бизнес   
Прочетен: 34216 Коментари: 33 Гласове:
6

Последна промяна: 11.09.2009 23:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Вчера ми потрябва удостоверение за актуално състояние на фирмата и се сетих, че е крайно време да имаме и някаква полза от това, че данните ни вече са в Търговския регистър.

На теория всичко трябваше да стане за няколко секунди.

И наистина така започна. Още в главното меню на регистъра (на адрес http://www.brra.bg) имаше удобен линк към страницата за заявяване на различни справки, а актуалното състояние беше още първата възможна в списъка.

Трябваше да напиша ЕИК на фирмата (бивш Булстат), да си дам мейла, на който искам да получа удостоверението, и да натисна Enter.

Брей - казах си - ама то вече било наистниа просто!

Да, ама не. Системата ми каза, че заявката ми е приета, а сега трябва да си платя 4 лева.

Е, с толкова няма да ме уплашат, въпреки че всъщност идеята на регистъра не беше ли друга?! Не аз да си искам удостоверение за собственото актуално състояние, а този, който иска да ми го провери, да може да влезе в регистъра и да си получи справката? Уви пак "да, ама не". Нещата си продължават по стария начин - отговорността за изваждане на удостоверението пак си остава на фирмата, която трябва да го докаже, а не на онази, която иска да се увери в него.

Хубаво, пак е нещо фактът, че получаването му ще е по-лесно. Или по-точно би било нещо, ако всъщност беше по-лесно.

И така, време беше да си платя четирите лева. Вече започнах да предчувствам някаква неприятна изненада, защото ми е известно, че у нас едно от многото неща, които не владеем, е умението как да приберем парите на някой, който иска да ни ги даде. Оказа се, че съм бил напълно прав.

Ако вляза да си купя нещо от amazon.com, от някоя резервационна система или от който и да е западен онлайн магазин, плащането отнема не повече от минута - времето, през което да въведеш данните на кредитната си карта и да потвърдиш транзакцията. У нас по принцип не е така, а в случая беше по-зле и от обикновено.

Оказа се, че първо трябва да се регистрирам като потребител на регистъра, искащ справки. Това беше относително лесно. Но всъщност защо изобщо ми позволихте в началото да поискам справка, без да съм се регистрирал - не разбирам. Очевидно след регистрацията всичко трябваше да започне отначало, така се и оказа.

След това трябваше да си избера начин на плащане. Както често става у нас, изборът ми беше между една единствена възможност. И както още по-често става, тя изобщо не беше най-популярната.

Най-популярната система за плащания от много години у нас се казва ePay.bg. Системата възникна и набра популярност благодарение на хилядите "интернет хора", които не обичат да се редят на опашки, за да си плащат тока, парното, водата и кабелната телевизия, по-късно към системата се включиха и много търговци и доставчици на услуги, а преди 2 години с нея стана възможно да се плащат данък сгради и такса смет, дори и личните данъци. Иначе казано, "електронното правителство" (ще го слагам в кавички, още не мога да го приема за нещо, отговарящо на името си) прегърна най-популярната система, за да бъде в услуга на гражданите.

Търговският регистър обаче явно не се чувства част от електронното правителство (или по-точно, явно е бил подвластен на друго лоби), защото беше решил да ни наложи друга система за плащания, за която, признавам си, чувах за пръв път. Тя се казва eBG.bg и прилича досущ на ePay.bg, само дето изисква същата тежка и бавна регистрация, каквато и ePay.bg. И сега аз трябваше да си направя задължително регистрация и в тази система.

В какво се състои регистрацията? Нищо чак толкова невъзможно, но все пак трудоемко и бавно. Първо, задължителното въвеждане на лични данни. Признавам, че системата много културно сама си намери инсталирания на компютъра ми електронен подпис и също така културно си взе много от моите данни директно от него. Но след това идваше далеч по-неприятното - регистрирането на платежни средства. В общия случай това са кредитни или дебитни карти. А проблемът при тях е, че за да се уверят платежните системи, че аз наистина имам контрол над тази карта, а не просто съм я взел за миг от портфейла на някого и в момента преписвам данните от нея, те извършват фалшива транзакция на стойност между 0.00 и 1.00 лева и след това искат да им потвърдя колко точно са ми взели. Последното може да се научи от месечното извлечение от банката, когато получаваш счетоводната справка за транзакциите през месеца, а ако си много нахален и отсреща имат добро сърце - може и след 3-4 дена да се обадиш в банката и да помолиш да ти кажат колко стотинки са ти изтеглени от картата, за да си завършиш регистрацията. Всъщност, като се замисля, фактът, че често се съгласяват да го правят, всъщност обезсмисля цялата система за верификация, защото точно това би направил и онзи, който ми е преписал данните на кредитната карта, нали? ;-)

За капак, след като ми прие данните на картата и каза, че е извършила транзакцията, eBG.bg ми каза и странното изречение, че "за момента системата може да работи само с кредитни карти в лева". Странно, защото моята беше в евро и ако има такова изискване, не беше лошо да бъда уведомен за него ПРЕДИ да съм направил регистрацията и те да са ми направили фалшивата транзакция.

Та както разбрахте, сега ще трябва да чакам минимум още 3 дни, за да мога да платя 4 лева на Търговския регистър. И то при положение, че имам регистрация в ePay.bg, PayPal и кредитни и дебитни карти, с които навсякъде по света мога да плащам директно и за секунди. При това през тези 3 дни така и няма да знам дали изобщо след тях ще имам валидна регистрация на платежно средство, или не (защото картата ми е в евро, а системата бегло спомена "след после", че всъщност работи само с карти в левове.

Явно името на системата, eBG, не трябва да се чете по български - ебъгъ, ами по другия начин - ебиги. Хубава работа, ама пак българска!

Историята има доста интересно продължение. Можете да го намерите в следващия ми постинг - http://thomas.blog.bg/biznes/2009/09/11/p-s-niakolko-dni-po-kysno-ili-kak-zavyrshi-istoriiata-s-tyrgovskiia-registyr.395592




Гласувай:
6



1. geo - Този проблем
08.09.2009 10:21
си го има от самото създаване и нищо не се прави. И аз тогава си направих регистрация в Ebg от немай къде, но уви, въпреки успешната регистрация и удостоверяване накрая се оказа, че реално електронните плащания не работят!!! Сега просто си ходя до регистъра като ми трябва ново актуално, кажи речи на 3 месеца...

Защо са избрали Ebg е въпрос, на който едва ли някога ще се намери смислен отговор. Много фирми реално нямат карти БОРИКА (и изобщо всякакви), а за да се регистрираш в Ebg е необходимо да имаш...
цитирай
2. dianatrg - Често съм правила справки от ТР, но ...
08.09.2009 10:26
Често съм правила справки от ТР, но никога не съм искала актуално състояние за собствената си фирма и то не защото ми е много приятно да ходя на място, а защото не съм убедена, че това което ще получа ще ми върши работа. Може и да не съм права, но знаейки как се "четат" документите от различните администрации как ли ще реагират, ако им занеса документ без т.н. мокър печат? Не зная и може да не съм права, но това беше една добра идея, опорочена в бг вариант...
цитирай
3. thomas - @dianatrq
08.09.2009 10:40
Честно казано, винаги съм си мислел, че идеята е въпросните, на които им трябва моето удостоверение, просто ще влязат в регистъра и ще си проверят всичко за мен, което ги интересува. Иначе за какво служи той? За да си проверявам сам себе си ли!? И вместо да ми искат тези глупави 4 лв., които прекрасно служат за оправдание защо аз трябва да си вадя справките, по-добре просто да бяха въвели една такса от примерно 10 или 20 лева годишно на фирма - лесно може да се сметне колко им трябват за издръжка на регистъра и да не ни занимават после с глупости, нито да издържат протежетата си от eBG. Тогава всякакво оправдание да се самооблсужваме при справките, ще отпадне. А за да не стават злоупотреби с изнасяне на данни, е хубаво онези, които ползват такива справки (примерно фирми, организиращи конкурси по ЗОП), да се регистрират и след това да ги получават безоблачно и безплатно.
цитирай
4. dianatrg - И в момента мога да проверя всяка ...
08.09.2009 11:06
И в момента мога да проверя всяка една фирма и то без да се регистрирам в системата, мога да разгледам досиетата, ГФО и какво ли още не, всичко е сканирано и достъпно, дори бих казала прекалено публично, но за да бъде използвана тази информация трябва да се променят и доста наредби където са визирани необходими документи за участие в нещо си, като конкурс по ЗОП или работа с банкови институции...
Много сме си умнички ние, умеем да копираме от напредналите, имаме хубави идеи, а сега остава да започнем да се учим и да ги реализираме не само на теория, а и на практика и тогава ще ги настигнем. :)
* За по-сигурно минете през банката, внесете си таксата /за 1-ви лист 5лв, а за всеки следващ по 2лв/ прескочете до ТР и ще се сдобиете със заветния документ
Хубав ден на всички усмихнати оптимисти!
цитирай
5. homonarkoman - thomas! ти си един много нагъл ...
08.09.2009 11:11
thomas!
ти си един много нагъл нарцистично-егоцентричен бастърд... как може въобще да си помисляш да мечтаеш за такива неща, след като на света има племена, които вчера са открили колелото...

(всъщност коментарът е шеговит и тайно се надявам да го пуснеш все пак)

та... аз като един виден невидим нестоличен money(к)юрист пък си позволявам да изразя следното... за прах в очите и пари при парите става въпрос в него...

защо, след като зтр те задължава да си публикуваш всички онези досадни детайли и последващите им промени под заплахата от глоба, като всеки път си плащаш като поп за това, пак остава твое задължението да платиш и да докажеш на съконтрагента си с "официално" удостоверение за актуално състояние всичко онова, което той свободно и безплатно може да провери на сайта...!?
ето тук е истинското безумие според мен... и какво пречеше в зтр да се вкара един голям еректирал член с примерно следното съдържание: "никой няма право да изисква от никого доказването с "официално" удостоверение за актуално състояние на информация, съдържаща се в тр към авп"...!?
та нали същият този закон прокламира онези кухи думички като публичност, доверие, общодостъпност и т.н.... аз лично не мога да си представя фирма без компютър с достъп до интернет... освен фантом може би... е, в момента този закон те кара да си плащаш два пъти (а може и три - ако примерно закъснееш да обявиш нещо и те глобят)... въпроси много... важното е къде отиват парите, които държавата граби от подчинените си субекти...
цитирай
6. анонимен - ндам...
08.09.2009 11:24
има и електронно банкиране, където може за секунди да провериш какво са ти дръпнали от картата))))
в по-големите банки в електронното банкиране има възможност да създадеш виртуална карта, тъкмо и само за такива плащания)))) (естествено, че може да превалутираш от евро в лева))))
иначе - един път и аз се съглас с теб - търговският регистър е доста малоумно построен, да не коментирам, че често го хващам в страшни издънки - пусни си справка например на "мобайлпеймънт" оод (сега вече еоод) и натисни линка на история на "документи" срещу "управител" - шегичкаааааа, излизат документи на емпорики банк))))
чиста малоумщина, ндам))))
цитирай
7. thomas - @alexalex
08.09.2009 12:10
И аз ползвам електронно банкиране, шъ знайш. Само че тези нещица, за които ти казвам, обикновено се появяват там като справки след няколко дена. Поне с двете банки, с които работя, пък и двете са от най-най-известните.
цитирай
8. thomas - @homonarkoman
08.09.2009 12:14
Трябва да ти кажа, че след първото изречение ми дигнА адреналина и вече ти мислех отговор, достоен за ПР на регистъра, на който за възложили задачата да опровергае "наглите ми твърдения", но после схванах иронията :-)

Да, всъщност от тази му страна не го бях поглеждал. Много, много си прав!
цитирай
9. анонимен - thomas
08.09.2009 12:14
правиш като мен - работиш с 4 банки))))
да не правя реклама, но поне в две от тях нещата са в онлайнрежим - демек веднага))))
и това с виртуалната карта е много приемливо, не държа в нея много пари, че хакери много)))))
а тези, дето ти отнемат два дни за справка - веднага си тегли кинтите от тях, несериозно е))))
цитирай
10. totoni - само да ви кажа, че в Закона за тър...
08.09.2009 12:52
само да ви кажа, че в Закона за търговския регистър изрично е записано, че ако посочиш ЕИК никой държавен, местен или друг орган няма право да ти иска каквито и да било документи за данни, вписани в Търговския регистър. Така че, идеята наистина е такава - който иска да влезе и да си провери. Но както винаги в БГ държавните органи не се съобразяват с това, а пък фирмите се страхуват да гонят правата си и ходят да висят по опашки. Добре е да знаете правата си. Ако искате ще ви кажа кой точно е текста от закона, ако не сте го знаели досега. Хайде да ги отучим и да се възползваме от удобството на ТР.
Поздрави!
цитирай
11. thomas - @totoni
08.09.2009 12:57
Ако някой ти запише в условията на конкурса, че трябва да му предоставиш удостоверение за актуално състояние, то какво трябва да направиш, според теб? Да му размахваш членове и алинеи и после гарантирано да не спечелиш? Или все пак да загубиш час-два и няколко лева, и да бъдеш един от онези, чието предложение ще се разгледа?

И ако казваш, че никой няма право да иска тези документи, то за какво изобщо е предвидена възможността (и определена цена) за това да си ги набавиш?
цитирай
12. totoni - Аз съм го правила! Съвсем честно ти ...
08.09.2009 13:03
Аз съм го правила! Съвсем честно ти го казвам и никой досега не е посмял да ни отстрани на това основание. Дори и за неюристите е ясно, че подобно нещо не може да се случи, защото в този случай те, а не участникът нарушава закона. Аз съм била и от страна на държавната администрация и може би затова с чиста съвест не прилагам актуално, когато ми го поискат. Прилагам лист с написан ЕИК и това е. Понякога им слагам бележка под черта с текста от закона, а понякога дори не си правя този труд.
цитирай
13. totoni - чл. 23, ал. 4 от ЗТР - пределно ясно е ...
08.09.2009 13:07
чл. 23, ал. 4 от ЗТР - пределно ясно е написано!
цитирай
14. totoni - Що се отнася до възможността - не ...
08.09.2009 13:11
Що се отнася до възможността - не казвам, че никога не се налага да удостовериш определени обстоятелства и да си извадиш удостоверение. Но това определено не важи за участието в обществени поръчки.
цитирай
15. totoni - Понеже видях по-нагоре твърдение, ...
08.09.2009 13:27
Понеже видях по-нагоре твърдение, че и ЗОП трябвало да се промени - той отдавна си е променен и е синхронизиран със ЗТР - чл. 47, ал. 10 от ЗОП, чл. 56, ал. 1 от ЗОП. Вярно, че правилника не са го променили още, но не е и нужно - когато нещо го пише в закон, ако правилникът му противоречи - прилага се законът. Таисках да кажа, че всичко отдавна си е написано. Вярно, че особено общините май нямат навик да си четат законите, но пък участниците могат да ги накарат да си го прочетат. Така си спестявам тези главоболия :))
цитирай
16. slancho - Честно казано толкова ми омръзна от ...
08.09.2009 13:36
Честно казано толкова ми омръзна от официален държавен рекет,че ми се изпарява желанието да го обсъждам.Дали тази псевдо държава е единствената ,в която не стига че си плащаш, но и времето и нервите ти губят?
Как да сме мотивирани да уважаваме БГдържавността?!
цитирай
17. homonarkoman - Като ще си вадим членовете. . . 3 (2) ...
08.09.2009 14:05
Като ще си вадим членовете...

3 (2) Търговският регистър се съхранява от агенцията по начин, който гарантира сигурността на съдържащата се в него информация.

10 (1) Трети добросъвестни лица могат да се позовават на вписването, както и на обявяването, дори ако вписаното обстоятелство, съответно обявеният акт, не съществува.

10 (2) Невписаните обстоятелства се смятат несъществуващи за третите добросъвестни лица.

11 (1) Търговският регистър е публичен. Всеки има право на свободен и безплатен достъп до него и до електронния образ на документите, въз основа на които са извършени вписванията, заличаванията и обявяванията, както и до електронния образ на фирмените дела на пререгистрираните търговци.

11 (2) Агенцията осигурява свободен и безплатен достъп и до съдържащите се в информационната система на търговския регистър заявления, електронния образ на приложените към тях документи и постановените откази.

23 (4) Ако е посочен ЕИК, съдът, държавните органи, органите на местното самоуправление и местната администрация и лицата, на които е възложено упражняването на публична функция, организации, предоставящи обществени услуги, включително банките, нямат право да изискват доказването на обстоятелства, вписани в търговския регистър, и представянето на актове, обявени в търговския регистър.

Е... в 23 (4) изреждахме, изреждахме и каква стана - една обикновена фирма, която ти е съконтрагент, има право да те накара да си платиш втори път, за да докажеш, че това, което го пише в тр наистина е така, въпреки цитираните по-горе членове... 'щото на практика така излиза заради "великия" 23 (4), в който (според мен съвсем умишлено) фл, юл, които не са банки или не изпълняват обществени функции се явяват изключения на 11 (1)...

А колко рационално би било всичко, ако 23 (4) беше просто "Ако е посочен ЕИК, НИКОЙ няма право да изисква доказването на обстоятелства, вписани в търговския регистър, и представянето на актове, обявени в търговския регистър.", с което елегантно с една-единствена думичка се постига синхрон с 11 (1)...
цитирай
18. totoni - в случая, обаче, говорехме за уч...
08.09.2009 14:11
в случая, обаче, говорехме за участие в процедури по зоп, където все още е масово явление да искат актуално. Що се отнася до фирмата - прав си, да! Но пък чистите търговски взаимоотношения са доста по-различни. И ми е трудно да повярвам, че със съконтрагента си не можеш да се разбереш. Нали все пак се твърди, че частният бизнес е доста по-напредничав :)))
И не съм искала да си ги "вадя" пред колега:))) Просто се опитах да отворя очите на хората, които не го знаят и чинно си вадят актуално за всяко участие в поръчка с мотива, че "така се иска в условията на процедурата". А това е абсурд, понеже във всички случаи това е въведено по инерция от някой експерт, който не е "вдянал", че има ЗТР.
Поздрави!
цитирай
19. thomas - ...
08.09.2009 14:15
@17
Т.е. излиза, че според недонаписания (за да не го нарека недо-нещо-друго) закон, няма нищо нередно в това да ни се искат удостоверения за актуално състояние при конкурси, когато възложителят не е един от изброените, които нямат право да искат :-) Просто прекрасно! :-)

@12
Кой ти казва, че ще ви отстранят на ТОВА основание!? Просто ще изберат друг, толкова е просто :-)
цитирай
20. totoni - @17 Т. е. излиза, че според нед...
08.09.2009 14:21
thomas написа:
@17
Т.е. излиза, че според недонаписания (за да не го нарека недо-нещо-друго) закон, няма нищо нередно в това да ни се искат удостоверения за актуално състояние при конкурси, когато възложителят не е един от изброените, които нямат право да искат :-) Просто прекрасно! :-)

@12
Кой ти казва, че ще ви отстранят на ТОВА основание!? Просто ще изберат друг, толкова е просто :-)

1. в момента не мога да се сетя за възложител, който не е един от изброените, но може и да не се сещам в момента. Всъщност, може би има опция по постановлението за евросредствата, но не съм сигурна дали и там няма подобен текст.
2. това за избора на друг е просто друго насадено клише. Изборът се мотивира и там основанията нямат общо с представените документи. Не казвам, че не се манипулира, но там мотивите са съвсем други от непредставянето на актуално, в изпълнение на текст от закона. Съгласи се, че НЕ ТОВА ще повлияе на избора, а други неща. :)))
цитирай
21. анонимен - Много хубав въпрос си задал ...
08.09.2009 14:29
А отговорът му се крие от лицата Иво Филипов (бивш и може би настоящ консултант в Агенцията по вписванията), Даниела Митева (сегашния директор) и Емил Станков (бившия директор), които скълъпиха далаверата. Всичките протежета на Милен Велчев и работщи по негови инструкции. Идеята беше да се вземат парите и да не се мисли как ще се направи регистъра да работи. И те ги взеха :) А после Тачева го отнесе да обяснява (не че и тя е цвете).
Изобщо, можеше просто да се вземе един модел на търговски регистър в света (има много) и да се реализира, но така цената щеше да е много ниска.
А там е нужно да се разрови, дори Яне се опита да пусне документите с далаверите, които няма дори да стигнат до съд, вероятно.
Bottomline, не се коси! До няколко години ще се оправят нещата, след кто обаче се изринат лайната на малкяи човек с голямата уста Ники Василев. Заради неговите глупости пък системата е направена уж да спазва удобни на него стандарти.
цитирай
22. thomas - @totoni
08.09.2009 14:29
1. За фирми-възложители не си ли чувала? И защо трябва да е само по ЗОП? Понякога достатъчно тежки набори от документи ни искат и за много по-прости и малки по обем конкурси.

2. Ти нещо се шегуваш. Въпреки строго написаните на пръв поглед критерии, реалността на избора е съвсем друго нещо и за това мога да ти говоря и като участник (почти отказал се заради тоталната необективност), и по разкази на приятел, който често е в разни комисии, макар и в съвсем различна област от тази, в която аз съм участвал, когато още вярвах в тези неща.
цитирай
23. totoni - абсолютно съм съгласна с теб за н...
08.09.2009 14:35
абсолютно съм съгласна с теб за необективността и манипулацията на избора-това казах. Това е една друга тема, която не ми се захваща, защото...Както и да е. Но мотивацията на комисията е съвсем различна. Това казвам - няма общо с това, за което говорим. Съгласи се, че ако си бил достатъчно "убедителен" в предварителната |"мотивация" на комисията, можеш да си позволиш почти всичко и пак да бъдеш избран. Както и обратното-да си изряден, с най-добрата оферта и пак да не си. Така че-не се шегувам и сме на едно мнение. Просто това няма нищо общо с удостоверението, повярвай ми!
Чувала съм за фирми-възложители. Но това е търг или конкурс по Търговския закон, предполагам за това говориш. И също има изход.
Но идеята ми не беше да провеждаме лекции по право, а да се опитаме да спрем тази порочна практика. Защото ТР може и да е доста недомислен (не споря), но все пак има своите предимства, които поне бихме могли да използваме.
цитирай
24. анонимен - eBg
08.09.2009 16:48
Просто фирмата която е направила софтуера за търговския регистър е направила eBG. eBG е много добър начин за разплащане, но въпроса е защо като има друг който е по често ползван (ePay) не се сложи възможност да се ползва и той? Ще ви кажа, защото са втори и никой потребител няма да ползва тяхната услуга ако не е принуден. А за на потребителите удобството никой не го е еня.
цитирай
25. thomas - @24
08.09.2009 16:58
Е точно това си мислех и аз - че не може да няма някаква топла връзка между eBG и регистъра. Но лошо няма, след като eBG всъщност е добре направена система. Дори, за да я стимулират, можеха да направят така, че при използване на други системи примерно да ти искат по още левче за транзакция, ако оправданието им е, че ePay са им искали много пари за плащанията. Обаче да ти слагат пистолета до главата и да те карат да се регистрираш зорлем в тяхната приближена система - това нито е честно, нито ще им донесе нашата любов.
цитирай
26. анонимен - Споко, ще ги стигнете...
08.09.2009 17:15
на хуйовден! :-D

\m/
//
цитирай
27. thomas - @zlika
08.09.2009 22:15
Е да де, то с еБиГи кога да ги стигнеш, освен на споменатия от теб ден?! :-)
цитирай
28. homonarkoman - Еми то май днес си е баш Хуйовден. . . ...
09.09.2009 08:53
Еми то май днес си е баш Хуйовден...
:-)
цитирай
29. thomas - @homonarkoman
09.09.2009 08:55
А, ако е така, то трябва да се каже, че няма да ги стигнем не на хуйовден, а заради него (преди 65 години) :-)
цитирай
30. thomas - Историята има доста интересно продължение...
11.09.2009 15:42
Можете да го намерите в следващия ми постинг - http://thomas.blog.bg/biznes/2009/09/11/p-s-niakolko-dni-po-kysno-ili-kak-zavyrshi-istoriiata-s-tyrgovskiia-registyr.395592
цитирай
31. drugi - Проблем в подхода
16.09.2009 16:20
Ако просто си бише разпечатал това, което ти излиза, след като въведеш ЕИК на фирмата, щеше да си спестиш енергия, негативни емоции и муза за писане на публикация.
Сигурно ще ти бъде интересно да разбереш, че ако подаваш документи в учреждение, е достатъчно да посочиш ЕИК и не е нужно да даваш каквото и да било удостоверение. Аз самият на няколко пъти се наложи да го обясня на служители по разни институции и за моя радост, те вникнаха и осъвремениха виждането си.
Ако пък ти е трябвало за взаимоотношения с друга фирма и те са предпочели хартиен носител, вместо справка онлайн, толкова по-зле за фирмата. Има много да страда във времена, когато промените излизат за 15 минути.....
цитирай
32. thomas - @drugi
16.09.2009 16:24
Беше ми за изваждане на пълномощно за митническо представителство от страна на спедитор. Т.е. фирма. Която очаквам да ми освободи един контейнер, когато той пристигне във Варна, че не ми се ходи там само заради това.

Всъщност предполагам, че онези, които са искали документа, дори не са самите спедитори, а митниците.
цитирай
33. drugi - Нотариусът
17.09.2009 09:31
Значи, в такъв случай, като отиваш при нотариуса, преди да си завъртял подпис, го молиш да погледне в интернет фирмата. И ако ти поиска хартията, го питаш как може да е сигурен, че вчера не си я продал на някой и актуалното да е старо.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thomas
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2156013
Постинги: 141
Коментари: 3067
Гласове: 4316
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031