Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.09.2009 15:41 - P.S. Няколко дни по-късно или как завърши историята с Търговския регистър
Автор: thomas Категория: Бизнес   
Прочетен: 4827 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 11.09.2009 15:47


Преди няколко дни описах приключенията си при опит да си извадя актуално състояние на фирмата с помощта на Търговския регистър. Началото на историята, заедно с доста интересни и полезни коментари на мои читатели, можете да намерите тук: http://thomas.blog.bg/biznes/2009/09/08/zashto-niama-da-gi-stignem-ili-kak-se-raboti-s-tyrgovskiia-r.393347

Днес от банката най-после успяха да ни дадат справка за фалшивата транзакция, която eBG трябваше да инициират, за да ни верифицират кредитната карта. Всъщност се оказа, че съм се объркал - не била една, ами били цели две транзакции, и двете между 0.01 и 1.00 лв. ОК, дотук добре, процесът на верификация мина успешно, като изключим това, че по време на процедурата системата каза "Натиснете бутона Верификация на кредитна карта", пък такъв бутон естествено нямаше, имаше само няколко бутона с картинки, чиито описания се показваха когато застанеш над тях, и единият от тях все пак беше с описание, съвпадащо по текст с написаното в инструкциите (т.е. инструкциите изобщо не бяха достатъчно прецизни).

Само че изненадите не свършиха. Оказа се, че заявката за плащане, която ни бяха издали от Търговския регистър, вече е изфирясала. Така че трябваше отново да влезем в него, отново да си поискаме актуално състояние (което става далеч по не най-удобния и логичен начин и включва писане на цели 2 captcha 6-знакови комбинации, натискане и преповтаряне на няколко абсолютно ненужни бутона за потвърждаване на вече уточнени неща), след което отново ни казаха, че ще трябва да платим 4 лева, и като вече регистрирани потребители с регистрирани платежни средства в eBG.bg този път успяхме без проблеми да извършим и плащането на въпросните 4 лева.

Е, не ми били 4 лева, най ми били 4 лева такса за регистъра плюс 2 лева такса за eBG.bg, с което въпросът дали хората от Търговския регистър са създали eBG.bg с доброто намерение да не товарят клиентите си с "безумните" такси на ePay.bg, отпадна окончателно. Доколкото си спомням, и в най-мрачните времена на електронните разплащания от ePay взимаха такса от 1 лев за транзакция, докато тези "герои" дори и във времена на конкуренция си позволяват да искат по 2 лева, и то изцяло от този, който плаща. Всъщност конкуренция ли казах? Естествено, че не може да става и дума за конкуренция, след като изборът ти на начини на плащане към Търговския регистър включва само един вариант, и той се казва eBG.bg. В този смисъл май вместо конкуренция трябваше да употребя думата КОРУПЦИЯ. Както и май е време да се сезира някоя комисия - не знам дали онази за защита на конкуренцията, дали онази за защита на потребителите, или може би направо някоя, дето се занимава с корупцията и далаверите на старата власт.

Всъщност в цялата история има все и нещо хубаво. Най-после си имам актуално състояние. Дойде по електронната поща само минута след като бях извършил плащането. Културно, на PDF. Е, и то не е без кусури - в края му има едни странни полета, в които пише "Име и фамилия" и "Подпис и печат". Както можете да се сетите, няма ни име и фамилия, ни подпис и печат. Вместо това ги има някъде горе вдясно на първа страница, в нещо странно, приличащо на печатче, и дори не се четат изцяло. Е, печат изобщо няма, разбира се. Та и това малко българска работа се оказа. Но дано поне свърши работа и да не се окаже, че без подпис и печат в оригинал няма да ни го признаят.



Гласувай:
2



1. dianatrg - "Борбата е безмилостно же...
11.09.2009 15:52
"Борбата е безмилостно жестока, борбата..." И все пак за финал очаквах едно победоносно "Ура" в чест на победата :)
Хубава и спокойна вечер
цитирай
2. анонимен - :-)
17.09.2009 14:17
За описанието 6+.
Нерви, време и допълнителни ресурси (колкото може повече) = "конкуретоспособност"!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thomas
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2160071
Постинги: 141
Коментари: 3067
Гласове: 4316
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930