Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.03.2010 02:04 - Проблеми по райграса.
Автор: ozelenyavane Категория: Хоби   
Прочетен: 16058 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 21.02.2022 17:56


Съвети при поддръжка и изграждане на тревен чим . Възсатновяване на райграс.

Често при неправилна поддръжка и изграждане на тревните площи, състоянието на райграса се влошава. Проблеми по чима се появяват и при нападения на неприятели и гъбни  болести. Ето най - разпространените случаи:

 Неправилна поддръжка на тревен чим.

При поддръжката грешките, които се правят са неправилно торене, поливане, косене и допускане на заплевяване.

Торенето е особено важно, защото чрез косенето много интензивно се изнасят  хранителни вещества. Торовете възстановяват тези вещества, но тяхното използване може да навреди сериозно на тревния килим. Ако тревната площ не е равномерно наторена  се получават петна с  различно оцветяване. Там където има недостиг на хранителни вещества, тревата има жълт цвят. Ако на някои места сме хвърлили повече тор тревния чим може да загине или изгори повърхностно като придобива вид на слама. При повредена от торенето трева – почистете мъртвите растителни части, вертикулерайте и подсейте. При силен недостиг на азот целия тревен чим става жълт и не расте. Ако наторите равномерно с 30  - 40 кг комплексен тор на декар тревата ви ще стане отново зелена. Не забравяйте да торите редовно, като след всяко торене поливайте обилно. Препоръчваме ви да използвате специализирани торове за райграс и тревен чим с контролирано освобожадавне на хранителни вещества.

Основна грешка при косенето е изрязването на повече от една трета от височината на листата. Когато косите при влажно време остават сплъстени мокри  купчинки окосена трева, почистете ги, защото под тях до следващотокосене ще се образуват загнили петна.Настройката на височината на косене е друга важна подробност. При влажно време намалете височината до 3 - 4 см. При суша косете на височина 5 – 6 см. Препоръчително през активния период на поддръжка на зелените площи да се коси всяка седмица.

Поливането е ключа към перфектния тревен чим, но то трябва да е редовно, равномерно и правилно дозирано. И при суша и при преовлажняване може да се стигне до загиване на тревния килим. Моят съвет е изградете си поливна система. Обърнете към специалисти за настройката и поддръжката нанапоителните системи, защото макар и автоматизирани тези системи не могат да преценяват резултата от своята работа. Ако имате добре работеща поливна система ще имате и страхотен тревен чим.

При по слаба поддръжка се намалява чистотата на тревните площи. Често срещани широколистни плевели са  - глухарчето, жиловлека, детелината и др. За някого това са просто билки и тревички и не е необходима борба с тях. Ако държите на чистотата на чима, трябва редовно да пръскате със селективни препарати. Най – упорити са иглолистните плевели / примерно троскота и птичето просо /.За да ги унищожите трябва или да ги напръскате с големи дози тотален хербицид, при което ще загине цялататревна площ и след това трябва да посеете райграс или положите тревен чим отново.

Неправилно изграждане на тревен чим.

 Обикновено при озеленяването на градини, с оглед спестяване на средства, се изграждат тревни площи с плитък почвен хоризонт или с лош дренаж. Препоръчваме  ви при озеленяване да се осигурява поне 20 - 25 см подходящ почвен слой и където е необходимо да се прави добър дренаж.

В тези случаи се появяват мъхове и тревата изредява. Най - добия вариант е тези тревни площи да се изградят на ново като се осигурят необходимата почва и дренаж.  Други мерки които биха помотнали са аерирането и вдигането на височината на косене. При наличие на мъхове вертикулирйте  и напрашете  с железен сулфат от  30 кг на декар. На празните места подсейте / поръсвате със семена, върху тях почва, торф или пясък и накрая валирайте/ и поддържайте влажно до поникване на нова трева.

Друга грешка при изграждане на зелени площи е неправилния избор на тревна смеска. Това се получава, когато на сянка се засяват семена са слънце и обратно, или когато засятата тревната смеска не отговаря на начина на поддръжка на зелените площи и режим на поливане. Решението е да затревите или подсеете площта с тревна смеска съобразена с конкретните условия.

 Неприятели и болести по райграса.

Тревния чим основно се напада от гъби. При нападение обикновено най -често не  виждате плодни тела, а само кафяви, черни или  с друг цвят петна, понякога с налеп по тях. В такъв случай напръскайте с широкоспектърни фунгициди  - примерно тупсин и превикур. Други мероприятия, които ще помогнат са намаляване на влажността, вертикулирането и торенето. Най – добре е да поддържате имунитета на тревния чим чрез дозирано поливане и балансирано торене.

Други неприятели са къртиците и други гризачи. Те правят дупки, купчини пръст, а мишките оставят пътечки, по които са ходили под снега. Пробвайте да се борите срещу тях с ултразвукови устройства или отрова за гризачи.

В редки случаи тревата се унищожава и от някои бръмбари, чийто ларви прегризват корените и така остават празни петна.

Цени за затревяване с райграс.

източник ecodesign.bg



Тагове:   тревен чим,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ozelenyavane
Категория: Бизнес
Прочетен: 115333
Постинги: 13
Коментари: 0
Гласове: 4
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930