Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2007 00:04 - Неудобни истини около премиерата на "Неудобната истина"
Автор: thomas Категория: Изкуство   
Прочетен: 8538 Коментари: 25 Гласове:
0

Последна промяна: 12.03.2007 07:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Тази вечер беше официалната премиера на разтърсващия филм на Ал Гор, посветен на проблема с промените в климата, предизвикани от човешката дейност - "Неудобната истина". С този филм се закри официалната програма на поредния София филм фест.

За "Неудобната истина" ще кажа само това, че филмът е великолепен и трябва да бъде гледан - сериозен, убедителен, подробен и неочаквано увлекателен. Но сега няма да пиша за това - просто съветвам всеки да го види и ще се убеди сам. Ще пиша за ужасния начин, по който беше представен той в храма на културата - най-голямата зала на НДК.

За съжаление не съм присъствал на нито един от останалите филми, прожектирани в Зала 1 на НДК  на този филм фест, за да мога да кажа със сигурност, че цялото техническо ниво е било толкова трагично, но това, което видях, надминаваше всичките ми разбирания колко ужасно качество можем да видим в тази легендарна зала през 2007 година, 20 години след първата Световна кинопанорама, която узакони статута й като "най-хубавото кино в България".

Фестивалът, за който тогава се редяхме по цели нощи на опашки за билети, днес също не може да се оплаче от проблеми в селекцията на филмите, но определено има сериозни технически проблеми, за които предполагам, че вината е изцяло на НДК.

Какво видях тази вечер от едно от най-добрите и централни места в залата:

- Звукът идваше на практика само от едно централно озвучително тяло, което не възпроизвеждаше никакви баси и съвсем малко високи честоти, и дори и в предната централна част на залата се чуваше зле. Сякаш НДК не бяха разрешили на организаторите да им използват озвучителната система (или пък тя се е скапала драстично), а последните се бяха принудили да импровизират с нещо неподходящо в последния момент. Не ми се иска да мисля, че може това да е самата озвучителна система на залата днес, но със сигурност преди не беше такава!

- Отпред бяха опнали някакъв нов екран в най-предната част на сцената, който нямаше добра отразителна способност и съответно картината беше тъмна и неконтрастна. Ужасно усещане.

- Може би пак заради този толкова изнесен напред екран, изображението заемаше не повече от 60-65% от цялата му площ (в централната горна част), а останалото не се използваше. На всичко отгоре изображението нямаше остри контури в краищата си, а плавно преливаше в тъмнина.

- За капак в залата беше хладно, а с напредването на филма си стана направо студено, въпреки горещата тема за глобалното затопляне :-)

Дотук с качеството на МЯСТОТО, където се излъчва този велик филм.

Какво представляваше пък копието на филма, което гледахме?

Качеството му беше доста лошо - недостатъчно фокус (когато субтитрите са на фокус) и нещо, което не бях виждал, освен на някой много стар и издраскан филм от архива на Националната филмотека :-) - цялото изображение (само че без субтитрите) подскачаше по малко нагоре-надолу почти през целия филм. Подчертавам, тук не става дума за проблем на прожекционната машина, защото субтитрите си стояха стабилни на едно и също място, а останалото изображение беше нестабилно и се местеше спрямо тях. Не мога да си представя какъв гаф на копирането гледахме, но ако не беше цялата официалност на събитието, бих си казал, че някак си ни е попаднало пиратско копие :-) Понеже знам, че не е възможно, остава да е някое "взето с голяма отстъпка", тъй като е било технически брак.

Гарантирам, че не става дума за проблем на самия филм (ако някой си каже "ми то това е документален филм - сигурно такова си му е качеството"), защото преди месец ми беше попаднало негово пиратско копие на DVD, където всичко е перфектно - и стабилност на картината, и цветове, и звук. Филмът е направен с много пари и съвсем не случайно взе два Оскара.

Прибавете многобройни и сериозни грешки в превода (а субтитрите бяха в странен и не особено удобен за четене кондензиран шрифт) и разочарованието става пълно. За сравнение, преводът на пиратското DVD беше пълен с правописни грешки, но поне нямаше почти никакви смислови, които тук изобилстваха.

Докога ще продължаваме да правим неща по метода "хубава работа, ама българска"? Техническият провал беше резултат от съвместни усилия на НДК и на разпространителите на филма! И въпреки че не вярвам да му се обърне много внимание, беше много видим и много силен.



Гласувай:
0



1. andreytcho - SFF e пълен провал тази година
12.03.2007 00:30
Аз затова си гледам вкъщи и в киното. Поне така ще видиш и двете послания. Едното е грандиозно и с хубав звук, но с много тъпи хора наоколо. Другото е добър звук, добра картина, не толкова грандиозно и разбираш посланието. Е да за едното съм ПИРАТ, ама да го духат тия дето не знаят как се прави прожекция.

Филма не ми каза нищо ново, но наистина беше добър документален такъв.
цитирай
2. анонимен - защо не пробваш...
12.03.2007 01:15
да се утешиш с това,че не е имало излишен разход на енергия и съотвестващите там въглеродни емисии? "зелените" сте такива сноби и лицемери...
цитирай
3. thomas - Тук ме мислят за зелен, а за горичка.бг съм по-гаден от тукашните екстремцентристи ;-)
12.03.2007 08:23
Все пак ето какво написах вчера там по повод една статия за диодните осветителни тела. Струва ми се, че то хвърля светлина върху "зелените сноби и лицемери", които наистина съществуват.

"Горещ почитател на идеята съм и даже бих положил много усилия, за да постигнем един ден нещо съществено по този въпрос. Но успех ще има не ако просто се палим по всяка глупава идея, а ако предлагаме на хората РЕШЕНИЯ, които няма да им влошат живота. На обикновените българи не им пука грам за глобалното затопляне - повечето коментират, че то ги радва, защото ще им намалеят сметките за отопление! А преборването с него зависи от всеки един от тях. Докато им предлагаме решения да плащат десетки пъти повече и да живеят по-некомфортно, никой няма да си мръдне пръста, за да се съобрази с тези елитарни и неефективни предложения!"

Така че да, зелена демагогия има, хора, които искат да забогатеят от продажба на продукти на зелено настроени хора също има, но това не означава, че проблем няма и че той не се нуждае от внимание и намиране на решения...
цитирай
4. анонимен - А кой ви каза, че има изобщо такова ...
12.03.2007 08:34
А кой ви каза, че има изобщо такова нещо като "глобално затопляне?" И още повече, че е резултат от някаква човешка дейност? Журналята нали?
цитирай
5. thomas - Филмът се препоръчва и за щрауси! ;-)
12.03.2007 10:04
Ако журналята не могат да те убедят (те и мен не могат), може пък да повярваш на научните доводи, представени от Ал Гор, който всъщност не се е занимавал цял живот с една трагично завършила кандидат-президентска кампания. Ако пък и това не те убеди, погледни навън - там доказателствата са най-много.
цитирай
6. dinka - Снощи!
12.03.2007 10:18
Ходихме с младежа снощи за да гледаме филма. Наистина що се отнася до "техническата част на въпроса" има доста проблеми, но те не са от тази година.
Аз също не си давах сметка колко е сериозен проблема. Скоро имам намерения да ходя на работа с велосипед. Преди беше моя прищявка (това с велосипеда) но сега вече имам поне една причина повече за да го правя. :)
Замислих се и за електричеството. Следващата стъпка са крушките, които ще се сменят в цялата къща. Бойлера, пералната, компютъра, телевизора - имам друг поглед над тях след като гледах филма снощи. Има какво да се направи за да се опази природата. Във филма се казва, че скоро бъдещето на Земята няма да го има. Истината е, че няма да има бъдеще за ХОРАТА на Земята.
Но, ако схванем проблема по-рано ще имаме време да си помогнем за да живеем на тази земя.
Не е трудно. ;)
цитирай
7. thomas - Гео,
12.03.2007 10:33
не те знам кой си, но със сигурност личи, че не си син на Гея ;-)

За да не си губят читателите на моя блог времето да четат твоята "статия", ще им предложа този откъс, коментиращ полярните ледени шапки:

"Изглежда, че се смаляват, нали? Проблемът е, че това са снимки на ледените шапки на Марс. Да, те се смаляват, но едва ли някой ще спори, че това е заради някоя тлъста американка, караща своя SUV."

No comment... А адресът на твоя "източник" отива където му е мястото... Ако искаш - постни си го в твоя блог...
цитирай
8. angel - По мое мнение...
12.03.2007 10:37
Зала 1 вече не е зала за кино. Писал съм в моя блог за киноманията преди няколко месеца... Огромно разочарование, субтитрите бяха проектирани отделно, след което просто секнаха, публиката тропаше и крещеше, за да сигнализира за проблема, на два пъти спираха прожекцията и светкаха лампите.

Явно тази прожеция е минала добре в сравнение с нашето изживяване.
цитирай
9. angel - Кой е geo?
12.03.2007 10:39
thomas, провери на дъното на страницата на мястото за контакти кой имейл се показва... :)
цитирай
10. thomas - Това не ми беше хрумнало!
12.03.2007 10:40
Обаче очевидно точно това е бил случаят! Субтитрите са се прожектирали ОТДЕЛНО от самия филм. Затова и тяхната позиция върху екрана си седеше непроменена, докато картината трептеше. Което пък може да прехвърли обвинението към КОПИЕТО на филма обратно към НДК, чиято прожекционна машина е виновна за клатенето на картината: дали заради нестабилизирана машина, или пък заради проблем с транспорта на филма вътре! Но да, така всичко се връзва!

А пък и явно преводът за субтитрите е правен прибързано и затова е и пълен със смислови неточности!
цитирай
11. анонимен - "може пък да повярваш на на...
12.03.2007 10:51
"може пък да повярваш на научните доводи, представени" - аз мога да ти представя доста повече научни доводи, че въпросът е изключително спорен.
цитирай
12. andreytcho - не е ли смешно обаче че от техническия проблем
12.03.2007 10:54
се започна дискусията за филма? аз не знам каква ти беше точно целта но май точно това беше.

а то ясно за глобалното затопляне, има го , и може да се направи нещо. ти избираш какво.

Томас, може ли да не знаеш кой е Гео бре :)))

Той не е експерт или важен, псувай псувай !!!!!
цитирай
13. geo - Не че разбрах
12.03.2007 10:56
какво значение има кой съм, когато се говори за наука и за филми, ама нейсе...
цитирай
14. andreytcho - Geo сладур си :))
12.03.2007 11:03
не си ли гледал как се прави политика, има нападки на характерна основа. няма нищо общо с темата дискутирана.

а това което май разбрах срещу теб е че коментираш нещо което много ама много НЕ разбираш.

ПП: какво става с новите функции на блог.бг?
цитирай
15. thomas - Гео,
12.03.2007 11:38
Когато се говори за наука, е хубаво да се говори с научни доказателства. На линка, който даде, има точно обратното. Оборване на научни доказателства с недоказуеми твърдения. Примерно "няма глобално затопляне", "температурата не се е повишила" или "снимките са от Марс, а не от Земята". Сигурно и снимките ми от Банско през февруари са от някое Банско на Венера! :-) И какво още беше... "целта е да се подтисне развитието на развиващите се страни" - и то при положение, че САЩ признават сами, че именно те са най-големият замърсител.

Както каза и Ал Гор, една от целите на тези, за които не е добре да се спре глобалното затопляне, защото печелят добре от това, което го предизвиква, е да се отклони вниманието от проблема.
цитирай
16. thomas - Андрейчо,
12.03.2007 11:49
Аз като пиша, не си поставям предварително цели за това какво искам да се коментира, а просто споделям наблюдения и преживявания. Наистина темата за глобалното затопляне е много по-важна и заслужава повече внимание от темата за техническите проблеми при представянето на най-добрия филм за глобалното затопляне, правен до момента, но снощи това беше, което усетих - за мен филмът не е новост, въпреки че му се възхитих и при третото гледане. Но техническите проблеми бяха толкова ужасни, че сега, ако този филм стигне до някое от хубавите кина, непременно ще го гледам още един път и там, за да си оправя вкуса ;-)

Иначе темата за съсипването на планетата от нашата дейност и глобалното затопляне като едно от проявленията на това съсипване, ми е наистина близка до сърцето и вероятно и в бъдеще ще пиша много по нея.
цитирай
17. sis - аз...само да вметна...
12.03.2007 15:52
Ал Гор го харесах с предния му филм "9/11 по Фаренхайт", после....взеха че цензурираха филма и го спряха в Щатите. А сега...за компенсация тоя филм. Това с 2-та оскара ме кара да не му вярвам.
цитирай
18. geo - @thomas
12.03.2007 18:16
факти са посочени предоволно в статията. Не се отрича, че има глобално затопляне, даже се посочват точните температури, посочва се и че Земята е била много по-топла преди и това не са някакви исторически върхове. Също така се посочва ролята на човека в този процес - нищожна. Но щом си чел статията няма какво повече да ти обяснявам, нали?
цитирай
19. анонимен - A znaete li, che predi nqkolko se...
12.03.2007 18:58
A znaete li, che predi nqkolko sedmici amerikanski jurnalisti se domognali do smetkata za elektrichestvo na Al Gore, koqto bila dvojno po-golqma otkolkoto na edin srednostatisticheski amerikanec:) Ogromna kashta s mnogo el.uredi i basein, chiqto voda trqbva da se zatoplq, kakvo da se pravi. Dotolkova s iskrenite mu namerenia...
цитирай
20. thomas - Гео (19)
12.03.2007 20:09
Земята се била затоплила с 0.5 градуса - това пише в статията. Е добре, ние нали не сме слепи? След тази безочлива лъжа какво повече да гледам? На учените, чиито данни стоят зад филма на Ал Гор ли да вярвам, или на някой, дето видях, че се съмнява и в теорията на Дарвин за еволюцията? В края на краищата всеки от нас си има някакви основни теории, в които е бил убеден, и когато някой му ги погазва без доводи, съвсем естествено е да не слуша повече от тази посока...

Анонимен (20) Впрочем това си го помислих и очаквах журналисти-популисти да не пропуснат възможността да го гризнат. Ал Гор е прекалено богат, за да може наистина да живее по "средностатистическия" начин. Богатите никога не могат да си го позволят, дори и да искат. Въпросът обаче е в това да се промени именно средностатистическият начин, а богатите ще намерят как да компенсират останалите и да си платят за това, особено ако имат съзнание.

Без да съм от богатите, аз си сложих слънчеви колектори, така че за топлата вода вече почти не харча ток. Засега моят принос е само в това, плюс добра топлоизолация на апартамента. Но не можах да възприема да гледам у дома светлината на енергоспестяващите крушки и в това отношение имам грях ;-) За диодните дори направих едно усилие и сега единия кът на хола ми се осветява с тях, но съм ги оставил главно за демонстрация на това колко е ужасно с тях ;-)

Истината е, че Ал Гор надали е чак толкова бял, че да очакваме скоро да му поникнат крилца. Но това не пречи да му вярвам и да смятам, че е искрен в намеренията си да работи за решаването на проблема с глобалното затопляне, а не че си подготвя основите за една бъдеща по-успешна кандидат-президентска кампания.
цитирай
21. alex4o - Относно техническите
13.03.2007 23:13
гафове thomas те не се дължат на лоша воля. Оказа се, че Маги Малеева, която е инициатор тоя филм да влезе у нас, е траало да води сума ти преговори, щото филма е документален и в България този вид кино не е никак лукративно. Така че всичко е било ужасен зор, без никаква помощ - държавна или обществена или квато и да е.
Така че аз лично оправдавам проблемите около излъчването.
цитирай
22. thomas - Alex4o,
13.03.2007 23:41
Техническите проблеми се оказа, че не са били само на този филм, ами вече са си валидни за всичко, което се прожектира в зала 1 на НДК. Така че не става дума за лоша воля, а за "те толкова си могат". За нескопосания превод оправдание също няма, защото както казах, на пиратското DVD, което се върти от близо 2 месеца, преводът е по-добър и само трябваше да му се оправят правописните грешки и щяхме да имаме доста по-верен резултат. Или хайде, не е нужно да се преписва от анонимния преводач - но можеше поне официалният преводач да види какво е свършил този преди него.

Съгласен съм, че това не е комерсиално кино. Само че и там има изключения, особено когато става дума за филм с 2 награди Оскар. За Магдалена Малеева не ми се говори, защото ще се наложи да спекулирам. Но накратко, мисля, че тя по-скоро използва популярния вече филм, за да направи с него малко реклама на себе си и на своите действия в областта на екологията. Ама това е лично и неподплатено мнение, базирано само на интуиция.

Що се отнася до помощта, дето я нямало, хайде малко по-леко, а? Тоя фестивал да не разчита на Маги Малеева? Има си спонсори, много по-богати и щедри от нея, които са направили достатъчно за идването далеч не само на този филм.
Само не разбрах защо трябваше да се продават скапаните места в залата (при това всичките бяха продадени), а хубавите да се раздават от спонсорите на хора, които даже не благоволиха да дойдат (около 1/3 от местата в зоната на спонсорите останаха празни дори и след преливането на публиката, която си беше купила билети, към свободни места в тази зона). Така че спонсори не само е имало, но са и действали малко прахоснически. Дето се вика, по-добре да бяха на купили на НДК един по-хубав екран и свястно озвучаване с парите за поканите ;-)

Не липсваше никак и подкрепа от медиите, която продължава и днес, а спечелените Оскари мултиплицираха всякакви опити за популяризиране на заглавието.
цитирай
23. alex4o - може би си прав,
14.03.2007 11:28
аз понеже съм безкрайно оптимистичен и търся оправдание за всяко нещо, което изглежда като добро начинание.
Честно казано не съм ходил на кино-event в зала 1 от векове, сигурно е станало хипер зле. :)
цитирай
24. burda - An inconvenient truth
26.08.2007 11:34
До sis: "9/11 по Фаренхайт" не е На Ал Гор, а на Майкъл Мур.
До повечето коментатори: не знам защо се отплеснахте по техническата и организационната страна (макар че се разбра непряко злоумисъла на управляващите за лошото качество на филма и това, че е сложен като последен в програмата), а изпуснахте същността. Също - защо ли се изказват токова ненамясто тези, които никъде на никакво качество не са гледали филма?
Защо ли се внася извън всякаква научна логика, история и същност на въпроса съмнението, че 1. има глобално затопляне; 2. е в резултат на човешката дейност - парниковите газове?
Питам, и отговор не искам :)
Но все пак, за да пообразовам незрящото (филма)блогово братство, предлагам 2 текста: 1. субтитрите (извинявам се, че неса изчистени от техническия текст) и може би по-четивния текст (в руски превод) на Дунвало Мелхиседек, за който отскоро разбрах, че се занимава и с екологично алармиране (вторият текст препоръчвам за всички, за да няма толкова обидени):
{1470}{1496}Гледате реката,
{1524}{1566}как спокойно тече.
{1602}{1650}Забелязвате листата,
{1679}{1727}как шумят на вятъра.
{1740}{1782}Чувате птичките.
{1794}{1841}Чувате жабите.
{1844}{1900}В далечината чувате крава.
{1917}{1958}Усещате тревата.
{1979}{2058}Калта се отразява във водата.
{2082}{2148}Тихо е. Спокойно.
{2164}{2206}И изведнъж
{2223}{2278}превключвате на друга скорост.
{2300}{2370}Поемате дълбоко въздух|и си казвате:
{2404}{2460}"О, да, бях забравил за това."
{2654}{2742}Това е първата снимка на Земята,|заснета от космоса,
{2749}{2800}която някога сме виждали.
{2805}{2897}Заснета е на Бъдни вечер 1968 г.
{2904}{2965}по време на мисията на "Аполо 8".
{2967}{3030}{Y:i}...в сравнително приемливи граници.
{3039}{3155}{Y:i}Но ние замърсяваме тази|тънка атмосферна обвивка.
{3641}{3706}Дами и господа, г-н Ал Гор.
{3752}{3780}Аз съм Ал Гор.
{3783}{3864}Аз бях "следващия президент на САЩ".
{3930}{3992}Не го намирам за особено забавно.
{4602}{4654}Отдавна се опитвам|да разкажа тази история
{4656}{4742}и ми се струва, че не съм успял|да привлека достатъчно внимание.
{5277}{5371}Дълго време участвах в|политическия живот и се гордея с това.
{5527}{5599}{Y:i}Шегувате се.|Това е национално бедствие.
{5602}{5680}{Y:i}Съберете всички пътнически|автобуси в тази страна
{5683}{5727}{Y:i}и тръгвайте към Ню Орлиънс.
{5757}{5797}{Y:i}Мислят на дребно,
{5800}{5876}{Y:i}а това е голяма, голяма работа.
{5881}{5939}{Y:i}От какво имате нужда в момента?
{5941}{5973}Има добри хора,
{6017}{6085}сред политиците и от двете партии,
{6094}{6146}които пренебрегват този въпрос,
{6156}{6229}защото, ако го|признаят и потвърдят,
{6231}{6313}моралното задължение|за големи промени
{6315}{6351}неизбежно ще легне върху тях.
{6354}{6462}{Y:i}...освен ако не разрешите най-голямата|криза в историята на тази страна.
{6617}{6737}ЕДНА НЕУДОБНА ИСТИНА|/частичен превод: dimi123/завършен :aL`/
{6791}{6889}{Y:i}...търсели място за приземяване|и загубили радиовръзка,
{6891}{6963}{Y:i}когато се озовали от|тъмната страна на Луната.
{6967}{7026}{Y:i}Имало е неизбежно|напрегнато очакване.
{7028}{7096}Когато отново установили|радиовръзка,
{7107}{7138}те погледнали нагоре
{7142}{7227}и заснели тази снимка, която|получила името "Земен изгрев".
{7237}{7305}Тази снимка се вкорени
{7307}{7373}в съзнанието на цялото човечество.
{7375}{7426}И доведе до драматични промени.
{7428}{7470}През следващите 18 месеца
{7472}{7534}започна съвременното движение в|защита на околната среда.
{7547}{7636}Следващата снимка е била заснета|по време на последната мисия "Аполо",
{7639}{7675}тази на "Аполо 17".
{7678}{7770}Заснета е на 11-ти декември 1972 г.
{7775}{7874}и е най-често публикуваната снимка|за всички времена.
{7886}{7982}Това е единствената снимка на Земята,|с която разполагаме,
{7991}{8069}където Слънцето е точно|зад космическия кораб,
{8076}{8190}така че Земята да е напълно осветена,|а не частично в тъмнина.
{8216}{8302}Следващото изображение|не е виждано почти никъде.
{8305}{8414}Заснето е от космическия кораб|"Галилео",
{8417}{8476}който имаше за цел да изследва|Слънчевата система.
{8479}{8596}Когато е оставил зад себе си|земното притегляне, камерите му
{8604}{8702}са заснели на части|един цял ден от земното въртене.
{8709}{8766}Тук е сбито в 24 секунди.
{8815}{8858}Не е ли красиво?
{8867}{8933}Следващата снимка,|в известен смисъл, е магическа.
{8935}{8997}Направена е от един мой приятел,|Том Ван Сант.
{9007}{9093}Той взе 3,000 отделни|сателитни снимки,
{9095}{9202}направени в период от 3 г.,|и дигитално ги съедини.
{9205}{9293}Избра такива снимки, които|да дадат безпрепятствен поглед
{9296}{9358}към всеки квадратен сантиметър|от земната повърхност.
{9360}{9434}Всички земни маси|са изобразени точно.
{9461}{9558}Така се получава едно|уникално изображение.
{9564}{9681}Показвам ви го, защото искам да ви|разкажа за двама мои учители.
{9703}{9804}Единия не го обичах много,|а другият беше истински идол за мен.
{9813}{9898}В училище|имах един учител по география,
{9901}{9978}който използваше карта на света,|която разпъваше пред дъската.
{9988}{10074}Имах един съученик,|който веднъж протегна ръка,
{10076}{10191}посочвайки източния бряг|на Южна Америка
{10203}{10292}и западната част на Африка
{10295}{10375}и попита:|"Те някога били ли са прилепени?"
{10382}{10405}А учителят каза:
{10411}{10484}"Не, разбира се. Това е най-глупавото|нещо, което някога съм чувал."
{10500}{10577}Този ученик стана|наркоман и безделник.
{10595}{10658}Учителят стана научен съветник
{10661}{10710}в сегашната|американска администрация.
{10939}{11049}Изказването на учителя|всъщност отразяваше
{11051}{11145}заключението на научните среди|по това време.
{11147}{11264}Континентите са толкова големи,|че очевидно не могат да се движат.
{11278}{11365}Сега вече знаем,|че те наистина са се движели.
{11371}{11416}В противоположни посоки.
{11419}{11493}Но някога те наистина|са били прилепени.
{11498}{11625}В това мнение се крие и проблемът.|То потвърждава известната мъдрост,
{11627}{11702}че "това, което ни докарва бели,|не е това, което не знаем,"
{11709}{11796}"а това, че сме сигурни за неща,|които не отговарят на истината."
{11805}{11872}Това е важно, защото в момента|има друго подобно
{11875}{11964}общоразпространено мнение|относно глобалното затопляне,
{11971}{12045}което се споделя от|голямо мнозинство
{12053}{12092}и което просто|не отговаря на истината.
{12095}{12182}Мнението е следното:|Земята е толкова голяма,
{12185}{12269}че не можем да имаме|трайно и вредно въздействие
{12271}{12314}върху околната среда на Земята.
{12318}{12389}Това може някога да е било така,|но вече не е.
{12392}{12451}И една от причините за това
{12454}{12551}е най-уязвимата част на|екологическата система на Земята -
{12579}{12620}атмосферата.
{12631}{12697}Тя е уязвима,|защото е много тънка.
{12728}{12779}Приятелят ми, покойният Карл Сейгън,|обичаше да казва:
{12782}{12864}"Ако вземем един|голям лакиран глобус,"
{12867}{12938}"дебелината на лака|спрямо глобуса"
{12941}{12969}"е горе-долу същата,"
{12971}{13027}"колкото дебелината на|земната атмосфера"
{13037}{13095}"спрямо самата Земя."
{13110}{13154}Тя е толкова тънка,
{13157}{13245}че ние сме в състояние|да променим състава й.
{13254}{13315}Това ни води към определението|за глобалното затопляне.
{13318}{13406}Няма да говоря много за него,|защото добре го знаете.
{13409}{13496}Слънчевата радиация се излъчва|под формата на светлинни вълни,
{13499}{13532}които затоплят Земята.
{13535}{13646}След което част от радиацията,|която се поглъща и затопля Земята
{13649}{13710}се излъчва обратно в космоса
{13713}{13781}под формата|на инфрачервена радиация.
{13783}{13879}Част от отделящата се|инфрачервена радиация бива уловена
{13883}{13981}от този слой на атмосферата|и се задържа в нея.
{13983}{14073}Това е добре, защото задържа|температурата на Земята
{14075}{14121}в определени граници,
{14123}{14194}поддържа я сравнително|непроменлива и поносима за живот.
{14196}{14294}Проблемът е, че този тънък|атмосферен слой нараства
{14297}{14410}в резултат на|глобалното замърсяване.
{14419}{14530}Резултатът е,|че този атмосферен слой набъбва
{14532}{14610}и започва да задържа още повече|инфрачервена радиация.
{14621}{14697}Така атмосферата се затопля още повече.|Това е глобалното затопляне.
{14709}{14763}Това е традиционното обяснение.
{14766}{14825}Ето ви едно, според мен,|по-добро обяснение.
{14910}{15017}ГЛОБАЛНО ЗАТОПЛЯНЕ или:|НИКОЙ НЕ ГО ПРЕДПОЧИТА ГОРЕЩО!
{15231}{15309}Сигурно се чудиш|защо сладоледът ти изчезна.
{15311}{15378}Е, Сузи,|извършителите не са чужденците,
{15381}{15430}а Глобалното затопляне.
{15432}{15510}Глобално...|- Да.
{15543}{15583}Запознай се с г-н Слънчев лъч.
{15586}{15662}Той идва чак от Слънцето|на гости на Земята.
{15665}{15754}Здравей, Земя.|Идвам за да озаря деня ти.
{15818}{15874}А сега си тръгвам.
{15877}{15930}Не бързай, Слънчев лъч.
{15932}{16022}Ние сме парникови газове.|Никъде няма да ходиш.
{16139}{16180}О, господи, боли.
{16183}{16254}Много бързо Земята се напълва|със слънчеви лъчи.
{16256}{16336}Техните гниещи трупове|затоплят атмосферата ни.
{16380}{16460}Как да се отървем от|парниковите газове?
{16463}{16526}За щастие,|нашите добри политици
{16528}{16620}измислиха евтин и набързо скалъпен|начин за борба с глобалното затопляне.
{16625}{16671}От 2063 г. насам,
{16674}{16778}просто пускаме от време на време|огромно парче лед в океана.
{16831}{16909}Същото слага татко|всяка сутрин в напитката си.
{16911}{16954}И след това става ядосан.
{16961}{17046}Но след като парниковите газове|продължават да се увеличават,
{17049}{17120}всеки път трябва все повече лед.
{17149}{17217}Така решаваме проблема|веднъж завинаги.
{17219}{17253}Но...|- Веднъж завинаги!
{17450}{17521}Това изображение предизвика
{17524}{17586}интереса ми към този проблем.
{17588}{17643}Видях го, когато бях студент,
{17646}{17713}защото имах един професор|на име Роджър Равел,
{17715}{17802}който пръв предложи да бъде|измерен въглеродният диоксид
{17804}{17843}в земната атмосфера.
{17920}{17984}Той беше видял|накъде отиват нещата
{17998}{18065}още в началото.
{18067}{18131}Анализирайки информацията|от първите няколко години,
{18149}{18231}той интуитивно осъзна
{18246}{18310}какво предстои.
{18367}{18430}Започнали с експеримента|през 1957 г.
{18446}{18502}Той взел на работа|Чарлс Дейвид Кийлинг,
{18505}{18573}който бил известен с|голямата си точност
{18575}{18648}при измерването на тези стойности.
{18670}{18746}Започнали всеки ден|да изпращат тези балони
{18749}{18814}и избрали за точка|средата на Тихия океан,
{18819}{18925}защото това бил районът,|който бил най-отдалечен.
{18935}{18991}Той беше много упорит учен.
{18994}{19060}Наблягаше изцяло на|потвърдени данни.
{19124}{19175}За мен беше прекрасно време,
{19178}{19230}защото, както много|други млади хора,
{19233}{19325}влязох в допир с|интелектуалния кипеж,
{19327}{19405}с идеи, които дотогава|не ми бяха хрумвали
{19407}{19467}дори и в най-фантастичните|ми мечти.
{19496}{19554}Той показа на класа ни
{19568}{19675}резултатите от|първите няколко години.
{19677}{19722}За мен беше потресаващо.
{19739}{19794}И той беше изумен
{19815}{19864}и разясни на класа ни
{19867}{19935}какво според него|е значението на тези данни.
{19939}{20018}Аз попивах всичко като гъба.
{20038}{20078}Той направи заключенията
{20081}{20175}за връзката между големите|промени в цивилизацията ни
{20188}{20251}и тази ясно видима тенденция
{20266}{20317}в атмосферата на нашата планета.
{20319}{20405}И след това направи прогноза в|каква посока ще тръгне всичко това,
{20407}{20459}ако не направим някои промени.
{20462}{20536}Беше ясно като бял ден.
{20600}{20661}След първите седем, осем,|девет години,
{20663}{20717}се виждаше заформящата се|тенденция.
{20735}{20766}Аз зададох въпроса:
{20768}{20866}Защо всяка година първо се|покачва и след това пада?
{20869}{20952}И той обясни, че ако се|погледне земната маса на Земята,
{20955}{21016}се забелязва, че много малка част|от нея се намира на юг от екватора.
{21028}{21095}По-голямата част|е на север от екватора,
{21098}{21181}както и по-голямата част|от растителността.
{21187}{21282}Когато северното полукълбо|е обърнато към Слънцето,
{21284}{21346}както е по време на|нашата пролет и лято,
{21349}{21437}природата се разлиства и започва|да вдишва въглероден диоксид
{21439}{21497}и неговото количество|в атмосферата намалява.
{21499}{21580}Но когато северното полукълбо|е обърнато с гръб към Слънцето,
{21583}{21637}което е по време|на есента и зимата,
{21639}{21717}листата опадат и отделят|въглероден диоксид
{21719}{21799}и неговото количество в|атмосферата отново се покачва.
{21810}{21871}Тоест, все едно цялата планета
{21874}{21931}веднъж годишно вдишва и издишва.
{22000}{22111}Започнахме да измерваме|въглеродния диоксид през 1958 г.
{22124}{22162}И, както виждате,
{22181}{22266}в средата на 60-те г., тогава,|когато той ни показа таблицата,
{22268}{22325}вече беше ясно,|че въглеродният диоксид се покачва.
{22327}{22426}Уважавах го и научих много от него,|затова продължих да следя развитието.
{22431}{22508}И когато в средата на 70-те|отидох в американския Конгрес и
{22514}{22579}спомогнах за първите изслушвания|относно Глобалното затопляне,
{22582}{22666}помолих професора ми|да изнесе встъпителното слово.
{22669}{22717}Мислех, че това ще има|толкова голямо въздействие,
{22720}{22800}че ще тръгнем да се справим с|проблема, но не се получи така.
{22811}{22893}Продължих да участвам в изслушвания|и през 1984 г. отидох в Сената
{22896}{22971}и обсъдих наистина обстойно|този проблем
{22974}{23023}на кръгли маси и други подобни.
{23026}{23051}Написах книга за проблема,
{23058}{23131}участвах в надпреварата|за президент през 1988 г.,
{23138}{23190}отчасти за да привлека|внимание върху проблема.
{23193}{23316}Когато през 1992 г. влязох в|Белия дом, приехме редица мерки
{23323}{23354}за да преодолеем проблема.
{23357}{23451}Отидох в Киото през 1997 г.,|за да спомогна за договор,
{23453}{23526}който е много спорен,|поне в Съединените щати.
{23530}{23576}През 2000-та година,
{23579}{23675}опонентът ми обеща да регулира|въглеродния диоксид.
{23684}{23738}Обещание, което не беше спазено.
{23741}{23801}С всичко това искам да кажа,
{23810}{23936}че тук ясно се вижда това,|което съм наблюдавал през годините.
{23939}{24014}Нивото се покачва неумолимо.
{24023}{24108}И сега вече започваме да виждаме|въздействието му на практика.
{24111}{24201}Това е планината Килиманджаро|преди повече от 30 години
{24203}{24236}и напоследък.
{24239}{24312}Мой приятел наскоро се завърна|от Килиманджаро
{24315}{24382}със снимка, направена|преди няколко месеца.
{24384}{24457}Друг приятел, Лони Томпсън,|изследва глетчери.
{24460}{24572}Ето го Лони с последното късче|от някогашен огромен глетчер.
{24584}{24687}До края на десетилетието няма да|има повече сняг на Килиманджаро.
{24712}{24781}Същото се случва в|Националния парк на глетчерите.
{24786}{24874}Изкачих се на този връх през|1988 г. с една от дъщерите ми.
{24877}{24947}До 15 години, в този парк няма|да има вече глетчери.
{24977}{25078}Ето какво става от година на|година с глетчера "Колумбия".
{25080}{25152}Отстъпва с всяка изминала година.
{25161}{25234}И е много жалко, защото тези|глетчери са толкова красиви.
{25237}{25293}Но тези, които отиват да ги видят,
{25310}{25377}виждат следното всеки божи ден.
{25662}{25728}Хималаите представляват|особено голям проблем,
{25731}{25800}защото 40% от всички хора по света
{25811}{25889}получават питейна вода|от реки и извори,
{25891}{26021}които на свой ред се захранват|от водата, идваща от глетчерите там.
{26024}{26074}През следващия половин век,
{26079}{26206}тези 40% ще бъдат изправени|пред голям недостиг на вода
{26209}{26265}в резултат на това топене.
{26283}{26334}Италия, италианските Алпи.
{26343}{26380}Същата гледка в наше време.
{26387}{26435}Стара картичка от Швейцария.
{26463}{26536}Навсякъде в Алпите|виждаме едно и също.
{26539}{26590}Отнася се и за Южна Америка.
{26592}{26657}Това е Перу преди 15 години.
{26659}{26715}И същият глетчер днес.
{26718}{26817}Това е Аржентина преди 20 г.|Същият глетчер днес.
{26846}{26963}Преди 75 г. в Патагония|на върха на Южна Америка.
{26966}{27066}Тази огромна шир от лед|вече я няма.
{27095}{27143}В това има послание.
{27146}{27181}Случва се по целия свят.
{27197}{27257}И ледът може да ни|разкаже много неща.
{27260}{27343}Приятелят ми, Лони Томпсън,|дълбае в сърцевината на леда.
{27346}{27380}Те дълбаят надълбоко
{27383}{27502}и изваждат части от сърцевината|и след това анализират леда.
{27511}{27602}Когато снегът пада на земята,|той затиска малки мехурчета въздух
{27614}{27666}и те могат да анализират и измерят
{27668}{27771}колко CO2 е имало в атмосферата|в годината, когато е паднал снегът.
{27774}{27834}Още по-интересно е,
{27837}{27928}че те могат да измерят различните|изотопи на кислорода
{27931}{28010}и да създадат|много точен термометър,
{28012}{28070}който да ни каже каква е|била температурата
{28072}{28182}в годината, когато това мехурче|е било затрупано в снега.
{28198}{28274}Когато бях в Антарктика, видях|подобни ледени парчета.
{28276}{28333}Един човек тогава каза:
{28335}{28420}"Ето тук американският Конгрес|е приел Закона за чистия въздух."
{28423}{28454}Не можех да повярвам.
{28456}{28505}Но различията можеха|да се видят с просто око.
{28507}{28576}Само няколко години|след като е бил приет този закон.
{28579}{28633}Може да се различи много ясно.
{28635}{28709}Могат да преброят назад годините,
{28711}{28778}както лесничей може да определи|възрастта на дърветата.
{28780}{28879}Всеки годишен слой се вижда по|следите от стопяването и замръзването.
{28886}{28987}Така те могат да проследят историята|на тези глетчери за последните 1000 г.
{28993}{29074}Те създадоха термометър|за измерване на температурата.
{29083}{29174}Синьото е студът,|а червеното е топлината.
{29183}{29252}Показвам го поради две причини.
{29263}{29373}Първо,|така наречените скептици ще кажат:
{29377}{29459}"О, това е циклично явление."
{29462}{29533}"Имало е период на затопляне|и през Средновековието."
{29536}{29616}Да, имало е.|Ето, точно тук.
{29662}{29696}Имало е още два.
{29699}{29758}Но в сравнение с това,|което става в момента,
{29773}{29809}просто е несравнимо.
{29818}{29907}Ако погледнете стойностите на|температурата за последните 1000 г.
{29915}{29982}и ги сравните със стойностите на CO2
{29995}{30081}ще видите колко си приличат.
{30097}{30190}Да измериш въглеродния диоксид|в глетчер за последните 1000 г.
{30192}{30216}е едно.
{30219}{30333}Но в Антарктика, те могат да го|направят за последните 650,000 г.
{30392}{30456}С изключение на една|малка групичка учени,
{30459}{30569}никой досега не е виждал|това изображение.
{30599}{30666}Това е нашата ера,
{30672}{30723}а това е последната ледена епоха.
{30740}{30831}Тук се покачва.|Сега се връщаме 650,000 г. назад.
{30834}{30911}Това е периодът на затопляне|между последните две ледени епохи.
{30914}{30990}Това са втората и третата|ледена епоха отпред назад.
{30998}{31061}Четвърта, пета, шеста
{31071}{31122}и седма ледена епоха.
{31135}{31182}А сега, нещо важно.
{31194}{31303}През цялото това време,|650,000 години,
{31319}{31387}нивото на CO2 никога не се|е покачвало над
{31390}{31458}300 частици на милион.
{31464}{31517}Както вече казах,|те могат да измерят и температурата.
{31519}{31611}Ето каква е била температурата|на Земята.
{31653}{31721}Има едно нещо, което изпъква...
{31728}{31821}Нека го кажа по следния начин:|Ако съученикът ми,
{31823}{31886}който попита за Африка и|Южна Америка, беше тук в момента,
{31889}{31960}той би казал:|"Те някога били ли са прилепени?"
{31990}{32037}"Най-глупавото нещо,|което някога съм чувал."
{32058}{32101}Но те наистина са били.
{32103}{32183}Взаимозависимостта|е доста по-сложна,
{32193}{32274}но има една зависимост,|която е много по-красноречива
{32277}{32322}от всички останали|и тя е следната:
{32325}{32431}Когато има повече въглероден|диоксид, температурата се покачва,
{32440}{32517}защото се задържа|повече топлина от Слънцето.
{32527}{32619}В районите на Съединените щати,|където се намират модерните градове
{32625}{32720}като Кливлънд, Детройт, Ню Йорк,|в северната част,
{32732}{32849}това е разликата между това да|се наслаждаваш на един хубав ден
{32855}{32914}и това да си 1,6 км под леда.
{32934}{33013}Не забравяйте това, когато|разглеждате това обстоятелство.
{33035}{33075}Въглеродният диоксид,
{33084}{33174}който никога не се е покачвал|над 300 частици на милион -
{33177}{33238}ето къде е нивото му сега.
{33343}{33411}Далеч над това,
{33414}{33474}което някога е било измерено.
{33477}{33554}Имайте още малко търпение,|защото искам да наблегна на това.
{33556}{33605}Екипът тук
{33625}{33697}се опита да ме научи|как да използвам тази конструкция.
{33699}{33755}Така че, ако не се пребия...
{33947}{34010}Нивото вече е стигнало дотук.
{34047}{34136}Вижте колко над естествения цикъл е
{34139}{34181}и ние сме отговорни за това.
{34205}{34273}Но дами и господа,|през следващите 50 г.,
{34275}{34326}дори след по-малко от 50 г.,
{34340}{34391}то ще продължи да се покачва.
{34394}{34482}Когато някои от децата, които|днес са тук, достигнат моята възраст,
{34494}{34578}ето какво ще е нивото|след по-малко от 50 г.
{34747}{34804}Чували сте за|"Извън всякаква класация".
{34867}{34935}За по-малко от 50 г.,|ще е стигнало дотук.
{34972}{35048}Няма нито един факт|или дата, или цифра,
{35051}{35131}използвани тук,|които да са оспорими.
{35137}{35214}Когато така наречените скептици|видят тези данни казват:
{35229}{35317}"Е, и?|Изглежда ми напълно нормално."
{35471}{35501}Е...
{35531}{35618}Още веднъж,|от гледна точка на температурата:
{35626}{35744}щом от страната на студа това|са 1,6 км лед над главите ни,
{35776}{35876}Какво ли ще означава това|от страната на топлината?
{35917}{36030}В крайна сметка това не е|толкова политически въпрос
{36032}{36093}колкото въпрос на морал.
{36103}{36158}Ако позволим това да се случи,
{36167}{36236}ще е крайно неетично.
{36298}{36374}Имах такава вяра в нашата|демократична система
{36377}{36420}на самоуправление.
{36431}{36514}Аз наистина си мислех и вярвах,
{36530}{36637}че тази история ще е достатъчно|завладяваща, че да предизвика промяна
{36642}{36722}в отношението на Конгреса|към тази тематика.
{36724}{36787}Мислех, че и те ще са потресени.
{36807}{36848}А те не бяха.
{36941}{36976}Борбите,
{36991}{37099}победите, които всъщност не са победи,|загубите, които не са загуби.
{37122}{37221}Те могат да придадат|прекалено голямо значение
{37223}{37287}на някаква незначителна|крачка напред,
{37309}{37412}да преувеличат привидното значение
{37415}{37469}на някакъв голям личен неуспех.
{37571}{37630}3-ти април 1989 г.
{37667}{37732}Синът ми се отскубна от ръката ми
{37735}{37789}и побягна след свой приятел|по улицата.
{37853}{37896}Беше 6-годишен.
{37969}{38030}Уредът дишаше вместо него.
{38119}{38192}Имаше вероятност да го загубим.
{38300}{38374}Той най-сетне пое глътка въздух.
{38448}{38521}Останахме цял месец в болницата.
{38575}{38628}Беше все едно
{38659}{38733}гледаш календара и казваш:
{38751}{38808}Всичко престана да съществува.
{38815}{38870}Изглеждаше маловажно,|незначително.
{38911}{38960}Той беше толкова смел.|Беше...
{38970}{39046}Беше много смело момче.
{39110}{39179}Обърна света ми наопаки
{39182}{39258}и го раздруса,|докато не изпадна всичко от него.
{39299}{39414}Начинът ми на съществуване,|всичко се промени за мен.
{39426}{39494}Как да прекарам времето си|на този свят?
{39634}{39686}Потопих се дълбоко в нещата,
{39694}{39782}опитвайки се да се|задълбоча в проблематиката.
{39784}{39833}Отидох в Антарктика.
{39836}{39901}Отидох на Южния полюс,|на Северния полюс, реката Амазонка.
{39903}{40010}Отидох на места, където учени|биха могли да ми помогнат да разбера
{40023}{40073}части от проблема,
{40087}{40152}които не разбирах в детайл.
{40254}{40337}Възможността да загубя|най-ценното в живота си...
{40366}{40439}Придобих способност,
{40483}{40561}която може би|преди това не притежавах.
{40590}{40632}Но когато го почувствах,
{40637}{40733}почувствах, че наистина|може да го загубим,
{40789}{40894}че това, което приемаме за даденост,|може да го няма вече за децата ни.
{40961}{41026}Това са действителни данни|за атмосферната температура
{41028}{41070}от Гражданската война насам.
{41085}{41160}През която и да е година,|може да ви се стори, че се понижава,
{41163}{41228}но общата тенденция е ясна.
{41231}{41274}А през последните години,
{41276}{41362}тя е непрекъсната и се засилва.
{41387}{41483}Всъщност, ако погледнете|кои са 10-те най-горещи години
{41486}{41533}в тези официални данни,
{41535}{41602}ще видите, че всички те са се|случили през последните 14 г.
{41611}{41698}А най-горещата е била 2005 г.
{41722}{41823}Вече станахме свидетели на някои|горещи атмосферни фронтове,
{41826}{41895}за които учените казват,|че ще стават много по-чести.
{41898}{41983}Преди няколко години в Европа|имаха огромен горещ фронт,
{41986}{42046}който уби 35,000 души.
{42074}{42142}На Индия не се обърна|толкова внимание,
{42144}{42206}но в същата година|температурата там достигна
{42209}{42285}до 50 градуса по Целзий.
{42297}{42345}През изминалото лято|в западната част на САЩ,
{42347}{42439}имаше много градове|с рекордно високи температури
{42442}{42558}и множество последователни дни|с 38 градуса и повече.
{42573}{42678}Двеста градове и градчета в|западната част отчетоха рекорди.
{42687}{42786}На изток имаше много градове,|които отчетоха същото.
{42788}{42860}Включително и Ню Орлиънс.
{42878}{43015}Температурата се покачва по целия свят,|включително и тази на океаните.
{43022}{43123}Това е приетият обхват на променливост|за температурата в океаните.
{43127}{43166}Хората казват:|"О, това е естествено."
{43169}{43226}"Покачва се и се понижава,|не се тревожете."
{43228}{43329}Това е обхватът, който се очаква|за следващите 60 години,
{43334}{43423}но учените, които проучват Глобалното|затопляне, с помощта на компютри,
{43426}{43538}отдавна са предрекли|това покачване на температурата.
{43563}{43618}Сега ще ви покажа|наскоро публикувани,
{43621}{43698}действителни стойности|на температурата в океаните.
{43720}{43824}И разбира се, когато океаните се|затоплят причиняват по-силни бури.
{43835}{43944}През последните няколко години|видяхме много големи урагани.
{43947}{44050}Ураганите Джини и Франсис,|както и Айвън, бяха сред тях.
{44064}{44154}В същата година, когато имахме|тази поредица от урагани,
{44157}{44244}поставихме и рекорд по брой|на случаи на торнадо в САЩ.
{44251}{44347}На Япония също не бе отделено|голямо внимание в нашите медии,
{44350}{44418}но там поставиха рекорд|по брой на тайфуни.
{44421}{44451}Предишния рекорд е бил 7.
{44454}{44544}Ето ги всичките 10,|които са имали през 2004 г.
{44555}{44610}Научните доклади|трябва да бъдат пренаписани,
{44613}{44697}защото според тях не е възможно|да има ураган в Южния Атлантик.
{44699}{44767}Но през същата година|първият такъв удари Бразилия.
{44770}{44844}Лятото на 2005 г. беше|за книгата на Гинес.
{44852}{44931}Първият ураган беше Емили,|който опустоши полуострова Юкатан.
{44943}{45030}След това се появи ураганът Денис|и причини много щети,
{45032}{45076}включително и на|петролната индустрия.
{45079}{45185}Това е най-голямата платформа за добив|на нефт в света след преминаването му.
{45187}{45261}Тази е била забита в мост край|град Мобил в щата Алабама.
{45266}{45333}И след това, разбира се,|дойде Катрина.
{45354}{45458}Да си спомним, че когато той удари|Флорида, беше ураган от категория I.
{45470}{45557}Но уби много хора и причини|щети за милиарди долари.
{45559}{45605}И какво се случи след това?
{45616}{45662}Преди да удари Ню Орлиънс,
{45665}{45739}той премина над по-топли води.
{45742}{45810}С увеличаване на|температурата на водата,
{45820}{45878}скоростта на вятъра се усилва
{45880}{45951}и съдържанието на влагата|се увеличава.
{45962}{46036}Виждате как урагана Катрина|се формира над Флорида.
{46039}{46120}И когато навлиза в залива|над тази топла вода,
{46123}{46214}поема тази енергия и става|все по-силен и силен.
{46217}{46262}Погледнете окото на този ураган.
{46265}{46372}И разбира се, последиците|бяха толкова ужасяващи,
{46393}{46464}че няма думи с които да се опишат.
{47049}{47126}{Y:i}Получаваме сведения и обаждания,|от които ме заболява сърцето.
{47128}{47232}{Y:i}Хора, които казват: "Аз съм|на тавана. Не издържам повече."
{47235}{47334}{Y:i}"Водата ми стига до гушата.|Не мисля, че ще издържа."
{47345}{47399}{Y:i}И това се случва в този момент.
{47402}{47499}{Y:i}Казахме на всички колко е|належащ проблемът с канала.
{47504}{47569}{Y:i}Казахме: "Моля ви, умоляваме ви|да се погрижите за това.
{47571}{47674}{Y:i}"Не ни интересува какво ще|направите. Намерете начин."
{47811}{47866}Нещо невиждано за САЩ.
{47935}{48039}Но как е възможно|това да се случи тук?
{48105}{48194}Имаше предупреждения,|че ураганите ще стават по-силни.
{48217}{48286}Имаше предупреждения|за този ураган,
{48289}{48362}дни преди да удари,|че ще е опустошителен
{48365}{48458}и ще причини щетите,|които в крайна сметка нанесе.
{48470}{48565}И ние като нация трябва да решим
{48574}{48663}как да реагираме,|когато чуем предупрежденията
{48666}{48733}на водещите учени на този свят.
{48755}{48847}През 30-те години имаше друга|една буря от друго естество.
{48864}{48959}Ужасна, невиждана буря|в континенталната част на Европа
{48962}{49064}и тогава Уинстън Чърчил предупредил|народа на Великобритания,
{49104}{49190}че тази буря е различна|от всичко виждано дотогава
{49193}{49250}и че трябвало да|се подготвят за нея.
{49255}{49343}Много хора не са|искали да повярват.
{49346}{49415}И той загубил търпение|заради цялата колебливост.
{49419}{49444}И казал следното:
{49448}{49533}"Времето на отлагане, на|половинчати мерки, на успокоение,"
{49540}{49645}"на съмнителни изгоди,|на отсрочки, намира своя край."
{49652}{49756}"На негово място навлизаме в|период на последици."
{49852}{49946}Допуснатите досега грешки|на минали поколения
{49951}{50027}са имали последствия,|които сме могли да надмогнем.
{50055}{50113}Вече не можем да си|позволим този лукс.
{50118}{50163}Не сме го искали,
{50191}{50228}но вече е факт.
{50241}{50310}{Y:i}Ал Гор печели по брой на гласове,
{50312}{50416}{Y:i}но щата Флорида, който спечели там,|печели и Белия дом.
{50419}{50462}{Y:i}Обявяваме щата Флорида|за спечелен от Ал Гор...
{50465}{50555}{Y:i}Бюлетин: Щата Флорида все още|не е спечелен от никого.
{50558}{50629}Джордж Буш е новоизбрания|президент на САЩ.
{50631}{50711}{Y:i}Флорида избира Буш.|Буш печели президентското място.
{50714}{50779}{Y:i}В 2:18 ч. тази сутрин,|ние заявяваме...
{50788}{50881}{Y:i}Заявяваме, че щата Флорида|не може да бъде официално обявен.
{51479}{51547}Въпреки, че не споделям|решението на Върховния съд,
{51576}{51606}аз го приемам.
{51613}{51676}Приемам окончателно|този резултат.
{51892}{51919}{Y:i}...тържествено се заклевам...
{51922}{51975}Аз, Джордж Уокър Буш,|тържествено се заклевам...
{51978}{52042}{Y:i}...да изпълнявам вярно|длъжността на президент...
{52324}{52400}Това беше тежък удар, но...
{52464}{52515}Какво да правиш?
{52576}{52622}Взимаш си поука.
{52889}{52978}Тогава си припомних много ясно
{52981}{53085}мисията, която бях преследвал
{53087}{53137}през всичките тези години и
{53188}{53284}започнах отново|да изнасям тези лекции.
{53456}{53503}Един малко известен факт
{53506}{53579}за Глобалното затопляне е,|че предизвиква повече валежи,
{53582}{53661}но повечето под формата|на еднократни големи бури.
{53670}{53758}Тъй като изпаренията от океаните|обуславят влагата във въздуха,
{53761}{53843}когато валежите биват предизвикани|от бури, те са още по-проливни.
{53853}{53928}Застрахователната сфера|вече е забелязала това.
{53931}{53995}Възвърнатите им загуби|вече се покачват.
{53998}{54052}Виждате ли причинените щети?
{54055}{54129}А 2005-а г. дори не фигурира още.
{54143}{54219}Когато това стане, няма да|се побере на тази таблица.
{54229}{54333}В Европа имаха сходна година|на тази, която ние имахме,
{54335}{54409}когато казаха,|че природата се е побъркала.
{54412}{54474}Най-различни необичайни катастрофи,
{54481}{54553}като разходка из природата|след апокалипсиса.
{54576}{54616}Наводнения в Азия.
{54619}{54690}Мумбай в Индия,|през миналия юли.
{54692}{54768}940 милиметра валеж за 24 часа.
{54779}{54852}Това е далеч най-големия валеж,
{54855}{54922}който някой град в Индия|някога е понесъл.
{54944}{54999}Много наводнения и в Китай.
{55008}{55114}Глобалното затопляне, парадоксално,|причинява не само повече наводнения,
{55125}{55173}но и повече засушаване.
{55175}{55258}В съседната област,|съвсем наблизо
{55263}{55366}имаше тежка суша точно по|времето на тези наводнения.
{55387}{55456}Една от причините за това|се дължи на факта,
{55459}{55575}че Глобалното затопляне не само|увеличава валежите по целия свят,
{55578}{55654}но и ги пренася на други места.
{55659}{55751}Обърнете внимание на тази|част от Африка
{55754}{55811}точно на ръба на пустинята Сахара.
{55824}{55895}Невероятни трагедии|са се разиграли там
{55898}{55961}и има много причини за това.
{55971}{56088}Платата Дайфур и Нигер|са сред тези трагедии.
{56101}{56185}И един от факторите,|които ги утежняват,
{56188}{56264}е липсата на валежи|и увеличаващата се суша.
{56273}{56382}Това е езерото Чад, някога едно|от най-големите езера в света.
{56403}{56514}Пресъхнало е само за|последните няколко десетилетия,
{56521}{56610}усложнявайки в значителна степен|другите проблеми там.
{56623}{56666}Втората причина,
{56670}{56745}защо това е парадокс.
{56754}{56838}Глобалното затопляне причинява|повече изпарения от океаните,
{56841}{56877}които подхранват облаците,
{56880}{56957}но също така изсмуква|и влага от почвата.
{56974}{57065}Изпаренията на почвата|се увеличават драматично
{57067}{57113}при повишени температури.
{57119}{57221}И това има последствия|и за нас в Съединените щати.
{57249}{57307}Това е разклонът Картагена.
{57335}{57417}Когато бях 14-годишен,|катастрофирах със семейната кола.
{57457}{57490}Ето тук.
{57512}{57585}Излязох от ръба и се преобърнах.
{57608}{57682}Виждате ли този черен бивол?
{57695}{57749}Отглеждахме породата "черен ангус".
{57839}{57905}Баща ми е бил|"животновъд на месеца".
{57955}{58005}Израснал е във ферма.
{58050}{58117}По време на кариерата си в Сената
{58120}{58191}продължаваше да се връща тук|и да отглежда добитък.
{58213}{58304}Да се учиш от баща си на място,
{58367}{58422}е много ценно нещо.
{58463}{58574}Детството ми беше малко|необичайно, в смисъл
{58605}{58696}че прекарвах осем месеца|от годината във Вашингтон
{58699}{58773}в малък хотелски апартамент.
{58798}{58902}А другите 4 месеца прекарвах тук|на тази огромна, прекрасна ферма.
{58951}{58989}Тук имах куче.
{59016}{59056}Имах и пони.
{59076}{59125}Тук можех да стрелям с пушката си.
{59128}{59213}Можех да се къпя в реката.
{59227}{59307}Да лежа на тревата.
{59472}{59549}Като дете,|ми трябваше известно време
{59551}{59622}докато разбера разликата|между забава и работа.
{59776}{59842}Местата, където са се|заселвали хора, са избирани
{59855}{59914}заради специфичните им|климатични характеристики,
{59917}{60014}които са останали почти същите
{60017}{60104}от края на последната ледена|епоха преди 11,000 г.
{60149}{60233}Тук, на тази ферма, тези|характеристики се променят.
{60252}{60330}В сравнение с един човешки живот|промените изглеждат постепенни,
{60333}{60434}но от гледна точка на реката,
{60453}{60544}това се случва много,|много бързо.
{60604}{60645}Съществуват два проблема.
{60664}{60713}Първият е в Арктика.
{60715}{60794}Това, разбира се,|е Северният ледовит океан.
{60799}{60857}Гренландия, от другата страна.
{60870}{60904}Казвам го,
{60907}{60980}защото Арктика е единият|от двата региона в света,
{60983}{61110}на които Глобалното затопляне|въздейства по-бързо.
{61113}{61189}Това е най-голямата|ледена ивица в Арктика,
{61191}{61238}на името на Уорд Хънт.
{61240}{61285}Преди три години|той се разцепи на две.
{61287}{61337}Учените бяха изумени.
{61353}{61437}Това са така наречени|пияни дървета.
{61439}{61521}Това не е причинено от ветрове|или консумация на алкохол.
{61523}{61621}Дърветата пускат корените си във|най-горната част на земната кора,
{61626}{61711}наречена пермафрост - вечна|замръзналост, а тя се размразява.
{61718}{61766}И така те растат напосоки.
{61775}{61844}Тази сграда е построена|върху пермафрост
{61847}{61913}и се е срутила в резултат|на размразяването.
{61916}{61993}Тази къща е трябвало да|бъде изоставена.
{62007}{62103}Нефтопроводът е понесъл|голям брой структурни повреди.
{62113}{62223}Искат да добиват нефт в район,|обявен за под защита на природата,
{62228}{62288}в Северна Аляска.|Надявам се да не успеят.
{62290}{62377}Но те са зависими от камиони|за извозването му оттам,
{62379}{62452}а камионите се движат|по замръзналата земя.
{62465}{62569}Тук се вижда броят на дните в|годината, когато тундрата в Аляска
{62571}{62616}е достатъчно замръзнала,|за да може да се кара по нея.
{62619}{62728}Преди 35 г. това са били|225 дни в годината.
{62742}{62817}В момента са под|75 дена в годината,
{62828}{62925}защото пролетта идва по-рано,|а есента - по-късно
{62928}{62994}и температурата се покачва.
{63010}{63050}Отидох на Северния полюс.
{63056}{63131}Потопих се под леда|с атомна подводница,
{63139}{63209}която изплуваше изпод леда|по следния начин.
{63217}{63297}Откакто са започнали наблюдения|през 1957 г.,
{63299}{63357}те се потапят под леда
{63359}{63430}и измерват с насочен към|повърхността радар
{63438}{63508}дебелината му, защото могат|да изплуват на повърхността
{63513}{63592}само в райони, където дебелината му|е 1 метър или по-малко.
{63600}{63666}Така че са провели педантични|наблюдения
{63668}{63734}и не са оповестили резултатите,|защото са били строго секретни.
{63736}{63816}Отидох там, за да ги разубедя|и те наистина ги публикуваха.
{63819}{63876}И ето какво показват резултатите.
{63883}{63989}Започвайки от 1970 г.,|се наблюдава стремглав спад
{63991}{64089}на количеството и дебелината|на полярната ледена шапка.
{64098}{64187}намаляла е с 40% за 40 г.
{64202}{64259}И в момента има две сериозни|изследвания, които показват,
{64262}{64322}че в близките 50 до 70 г.,
{64325}{64388}през лятото нея вече|няма да я има.
{64403}{64466}Може да попитате:|"Защо това да е проблем?"
{64470}{64598}И: "Как би могла полярната ледена|шапка да се стопи толкова бързо?"
{64601}{64659}Когато слънчевите лъчи|падат върху леда,
{64664}{64767}повече от 90% от тях се отразяват|обратно в космоса, като от огледало.
{64770}{64865}Но когато падат върху повърхността на|океана, повече от 90% биват погълнати.
{64871}{64941}И така, със затоплянето|на обкръжаващата вода,
{64943}{65014}топенето на леда се ускорява.
{65031}{65119}В момента полярната ледена шапка|играе ролята на огромно огледало.
{65122}{65196}Отразява слънчевите лъчи,|повече от 90% от тях.
{65198}{65245}Охлажда Земята.
{65251}{65290}Но със стопяването й
{65294}{65377}океанът получава вместо това|енергия, излъчена от Слънцето
{65379}{65430}и поглъща повече от 90% от нея.
{65434}{65520}Така че там се натрупва|по-бързо топлина,
{65528}{65592}на Северния полярен полюс,|в Северния ледовит океан
{65595}{65681}и на самата Арктика, откъдето|и да било другаде на планетата.
{65719}{65824}Това не е хубаво за същества като|полярните мечки, които зависят от леда.
{65860}{65905}Ново научно изследване показва,
{65907}{66020}че за пръв път се срещат|полярни мечки, които са се удавили,
{66061}{66155}преплувайки големи разстояния,|до 100 км, за да намерят лед.
{66160}{66217}А преди не е било така.
{66226}{66275}Но какво означава това за нас?
{66279}{66358}Гледката на огромна шир|открита вода
{66360}{66445}на върха на света,|който някога е бил покрит с лед.
{66464}{66506}Трябва доста да ни е грижа,
{66510}{66577}защото това ще окаже въздействие|върху цялата планета.
{66586}{66667}Климатът на Земята|е като голям двигател,
{66672}{66744}който преразпределя топлина|от екватора към полюсите.
{66747}{66837}Това става с помощта на|океански и вятърни течения.
{66847}{66952}Учените ни казват, че климатът на|Земята е неправолинейна система.
{66954}{67029}Така искат да кажат,
{67033}{67114}че не всички промени са постепенни.
{67118}{67185}Някои настъпват изведнъж,|на големи скокове.
{67192}{67278}Приема се,|че средната годишна температура
{67281}{67350}е 15 градуса по Целзий.
{67352}{67437}Ако имаме 8,6% нарастване,
{67443}{67510}което е в долния край на прогнозите,
{67518}{67566}вижте как това ще се отрази глобално.
{67569}{67653}Това означава нарастване|от 1,7% при екватора,
{67656}{67727}но повече от 20% при полюса.
{67732}{67807}И така характерът на всички тези|вятърни и океански течения,
{67810}{67922}които са се формирали след последната|ледена епоха и са сравнително стабилни,
{67925}{67992}се променя изцяло.
{68012}{68058}Едно от нещата, за което|най-много се притесняват
{68061}{68153}и на което са обърнали доста|време за изследване на проблема,
{68155}{68202}е в Северния Атлантик,
{68206}{68279}там, където топлото течение на|Гълфстрийм среща студените ветрове
{68282}{68335}идващи от Арктика и над Гренландия.
{68333}{68419}Получават се изпарения и Гълфстрийм се затопля
{68422}{68471}Изпаренията се носят край Западна Европа
{68474}{68538}от местните ветрове|и земното въртене.
{68541}{68608}Не е ли интересно как|цялата система от океани
{68611}{68670}е свързана в тази въртележка?
{68673}{68729}Наричат го океански конвейер.
{68737}{68817}Червените линии са топлите течения,
{68819}{68871}а Гълфстрийм е най-известното от тях.
{68874}{68973}Сините линии показват студените течения,
{68975}{69011}движещи се в обратна посока
{69013}{69115}не ги виждаме, защото|те се движат по дъното на океана.
{69118}{69229}В Северния Атлантик,|след като топлината се отдръпне,
{69236}{69321}това, което остава, е по-студената|и по-солена вода
{69324}{69373}защото солта не отива никъде.
{69376}{69442}Това я прави по-плътна и с|по-голямо тегло.
{69447}{69523}Тази студена, плътна и по-тежка вода|потъва
{69526}{69621}с пет милиарда галона в секунда
{69640}{69723}И тогава течението се отдръпва|на юг.
{69737}{69793}В края на последната ледена епоха
{69795}{69874}когато се е оттеглял последният глетчер|от Северна Америка
{69895}{69987}ледът се стопява и се образува|гигантски басейн от прясна вода
{69990}{70030}в Северна Америка.
{70033}{70129}Големите Езера са остатък|от това огромно езеро
{70136}{70246}Леденият бент, който се формира|на източната граница, един ден се скъсва
{70265}{70340}и цялата тази прясна вода се разлива
{70343}{70398}през Св. Лоурънс ето тук.
{70409}{70491}Тя намалява солеността и плътността|на студената вода,
{70495}{70582}обезсолява я и я олекотява, така че тя спира да потъва
{70598}{70658}По този начин помпата спира.
{70677}{70730}Спира и топлинният обмен.
{70737}{70837}Европа се връща в ледената епоха|за още 900 до 1 000 години
{70840}{70940}Промяната от сегашните условия
{70954}{70993}към Ледената епоха
{70995}{71086}става за около 10 години.
{71101}{71154}Това е внезапен скок.
{71159}{71229}Сега, разбира се, това|няма да се случи отново,
{71231}{71308}защото глетчерите в Северна Америка|ги няма и ...
{71311}{71402}Някъде наблизо има ли|друг голям леден къс?
{71420}{71450}O, да.
{71475}{71525}После ще се върнем към този.
{72014}{72107}{Y:i}Изключително обезсърчаващо за мен
{72147}{72257}{Y:i}е да съобщавам информацията отново и отново,|колкото мога най-ясно.
{72370}{72438}{Y:i}Все още сме далеч,
{72440}{72503}{Y:i}от най-лошия изход на проблема.
{72616}{72655}{Y:i}Оглеждам се
{72658}{72746}{Y:i}и търся наистина значими проявления на проблема,
{72749}{72821}{Y:i}с които да можем да се справим.
{72875}{72922}{Y:i}В момента не виждам такива.
{72937}{73044}{Y:i}Много авторитетни учени смятат,|че един от причинителите на атмосферното замърсяване
{73047}{73131}{Y:i}е азотният оксид|от загниващите растения.
{73135}{73241}{Y:i}От тук произлиза името на |Големите Димящи Планини.
{73248}{73294}Много ви благодаря, ОК.
{73307}{73395}{Y:i}Този човек е толкова далеч|от проблемите на околната среда...
{73398}{73494}{Y:i}Ние ще се оглеждаме|и ще работим за всеки американец.
{73504}{73541}{Y:i}Този човек е луд.
{73551}{73664}{Y:i}Дори хората да причиняваха|глобалното затопляне, а ние не го правим,
{73667}{73749}{Y:i}това би било най-голямата лъжа,|казана някога
{73751}{73789}{Y:i}на американския народ.
{73791}{73863}{Y:i}Занимаваме се с нещо,|което е дълбоко емоционално.
{73890}{73961}{Y:i}Ако казването на истината не е
{73983}{74079}{Y:i}на върха на езиците им,
{74100}{74162}{Y:i}за тях е лесно да я пренебрегнат.
{74305}{74404}{Y:i}Да кажеш, "Добре, ще решим |това утре."
{74530}{74610}Всички тези феноменални промени
{74612}{74674}въздействат и на сезоните.
{74680}{74737}Ето едно холандско изследване.
{74740}{74824}Пиковата дата за завръщането на прелетните птици
{74827}{74894}преди 25 години е била 25 април,
{74897}{74965}техните малки се излюпват|на 3 юни
{74967}{75054}Точно когато се появяват гъсениците.
{75059}{75118}План на природата.
{75126}{75192}Вследствие на 20-годишното затопляне,
{75201}{75261}гъсениците излизат 2 седмици по-рано
{75263}{75358}и пиленцата се опитват да ги хванат,|но не могат.
{75378}{75417}Така че те са в беда.
{75420}{75493}Появяват се милиони екологични ниши
{75501}{75578}вследствие на глобалното затопляне.
{75588}{75687}Това е броят на студените дни|в Южна Швейцария
{75690}{75727}за последните 100години.
{75730}{75786}Те бързо намаляват.|Погледнете.
{75789}{75889}Това е броят на чуждите видове,
{75894}{76012}които запълват образувалите се|екологични ниши.
{76016}{76075}Това се случва и в Съединените американски щати.
{76078}{76140}Чували ли сте за проблема с бръмбарите по борчетата?
{76144}{76229}Тези буболечки би трябвало да бъдат убити|от студените зими
{76235}{76288}но има по-малко мразовити дни,
{76291}{76359}така че борчетата биват унищожени.
{76362}{76480}Това е част от 14 милиона акра|смърчови гори в Аляска.
{76492}{76582}Те са унищожени от буболечки под кората им.|Същия феномен.
{76587}{76646}Има градове, основани на места,
{76649}{76714}намиращи се над нивото,|където живеят комарите -
{76717}{76804}Найроби, Хараре и много други.
{76811}{76910}Със затоплянето тази линия се изкачва.
{76915}{77020}Тревожат ни много преносители|на заразни болести,
{77023}{77072}чиито райони на живеене се разширяват.
{77075}{77146}Не само на комарите, но и на всички други.
{77148}{77217}Има 30 така наречени „нови” заболявания,
{77219}{77299}които са се появили през|последния четвърт век.
{77307}{77398}Много от тях причиняват големи проблеми.
{77403}{77470}Устойчиви форми на туберкулоза.|Има и други.
{77472}{77530}Отново възниква заплаха от|някои заболявания,
{77532}{77584}които вече са били овладяни.
{77587}{77705}Птичият грип, както знаете,|беше от важно значение.
{77715}{77749}Западния Нилски вирус.
{77751}{77830}Той започва от източното крайбрежие|на Мериленд през 1999.
{77832}{77887}Две години по-късно преминава|Мисисипи.
{77890}{77980}Още две години след това|се разпространява по целия континент.
{77987}{78043}Това е много обезпокоително.
{78046}{78102}Кораловите рифове са по целия свят.
{78105}{78162}Поради глобалното затопляне|и други фактори,
{78164}{78237}те се обезцветяват и накрая заприличват на това.
{78243}{78313}Всички рибни видове,|които зависят от кораловите рифове,
{78315}{78377}също са в опасност.
{78379}{78456}Изчезнали са хиляди видове
{78459}{78524}от съществуващото природно|многообразие
{78575}{78637}Това ме подсеща за
{78639}{78670}Антарктида.
{78672}{78745}Отдавна, това е най-голямата ледена|маса на Земята.
{78752}{78820}През 1978г. мой приятел ми каза
{78825}{78910}"Ако виждаш разпадащия се шелф|на антарктическия полуостров,
{78913}{78947}внимавай,
{78950}{79053}защото това трябва да се приеме като|аларма за глобалното затопляне."
{79055}{79134}Всъщност, ако се вгледате по отблизо|в полуострова,
{79136}{79241}всяко от тези зелени блокчета тук
{79248}{79331}е шелф, по-голям от Роуд Айлънд,
{79334}{79422}който се е отделил за последните 15-20 години.
{79425}{79473}Искам да се фокусираме на един от тях.
{79476}{79512}Нарича се Larsen B.
{79515}{79598}Искам да гледате черните участъци тук.
{79615}{79696}Карат ни да се чувстваме все едно|че гледаме през леда
{79698}{79767}към океанското дъно. Но това е илюзия.
{79773}{79857}Това е разтопена вода, оформена в басейни
{79863}{79923}и ако прелитахме над нея с хеликоптер
{79926}{79986}бихме видели, че е с височина 700 стъпки
{79989}{80078}Те са толкова величествени, толкова масивни.
{80095}{80170}В далечината са планините|и точно преди тях
{80173}{80246}е континенталния шелф
{80276}{80321}Това е плаващ лед;
{80324}{80425}има и такъв, разположен|върху основите на планинските склонове.
{80436}{80550}Оттук до планините|са около 20-25 мили.
{80562}{80637}Бихте си помислили, че ще издържи|най-малко 100 години,
{80639}{80677}дори и при глобално затопляне.
{80687}{80758}Учените, които изследват тези|ледени шелфове,
{80786}{80833}бяха напълно изненадани,
{80836}{80880}когато видяха тези изображения
{80889}{80952}правени от 31 януари 2002г.
{80955}{81021}В продължение на 35 дни
{81023}{81073}леденият шелф напълно изчезва
{81111}{81224}Те не могат да си представят как това|се случва толкова бързо.
{81244}{81350}и се замислят къде са сгрешили,
{81362}{81456}след като се фокусират върху|тези басейни от разтопена вода.
{81477}{81549}Но още преди да си представят|какво става там,
{81551}{81610}нещо друго се обърква.
{81613}{81672}Когато плаващият лед се напука,
{81675}{81742}той вече не задържа този върху сушата
{81745}{81829}и ледът върху планинските склонове започва|да се свлича в океана.
{81832}{81885}Това е като вадене на коркова тапа.
{81887}{81976}Има разлика между плаващия лед|и леда върху сушата.
{81978}{82069}Това е като разликата между кубче лед,|плаващо в чаша вода,
{82071}{82158}което след като се разтопи не повишава|нивото на водата,
{82161}{82230}и кубче, стоящо върху купчина от ледчета,
{82232}{82292}които се разтапят и разливат над ръба
{82304}{82386}Поради това гражданите от Пасифика
{82389}{82449}трябваше да се евакуират в Нова Зеландия
{82479}{82538}Искам да се фокусираме върху Западна Антарктика,
{82541}{82657}защото изяснява два фактора относно|леда върху сушата и плаващия лед.
{82659}{82742}Тук има и от двата типа. Ледът|се крепи за повърхността на острова,
{82748}{82816}но океанът го подкопава.
{82827}{82892}Със затоплянето си океанът|влияе на леда.
{82912}{82964}Ако това стане,
{82970}{83034}световното морско равнище ще се покачи|с 6,5 метра.
{83054}{83158}Забелязват се обезпокоителни промени|по леглото на този леден шелф.
{83160}{83252}В крайна сметка той е по-стабилен
{83256}{83343}отколкото друго голямо парче лед,|което има приблизително същия размер.
{83359}{83464}Гренландия също би вдигнала|морското ниво с 6,5 метра,
{83466}{83499}ако се разтопи.
{83503}{83565}Мой приятел направи няколко снимки
{83567}{83634}на ставащото в Гренландия към момента.
{83640}{83734}Драматични промени.|Това са същите басейни,
{83744}{83821}които са се формирали тук,|на този леден шелф на Антарктида.
{83839}{83888}Учените си мислят,
{83891}{83993}че когато водата пропие в леда,|тя просто ще замръзне.
{84004}{84077}Откриват обаче, че в действителност
{84080}{84163}тя преминава през него и прокарва тунели към дъното -
{84168}{84228}прави го като швейцарско сирене,
{84231}{84267}също като термитите.
{84279}{84341}Тук виждаме какво става с ледените пукнатини -
{84343}{84453}когато се оформят езерата, се образуват и глетчерни пропасти
{84460}{84502}Водата се стича към дъното
{84504}{84589}и действа като смазка между леда и земята
{84596}{84650}За сравнение вижте тези хора.
{84656}{84756}Те не се намират в края на Гренландия, а някъде|във вътрешността й.
{84759}{84836}Това е голям спускащ се поток
{84842}{84891}от разтопена сладка вода,
{84894}{84976}който прокарва тунели през ледовете на Гренландия
{84978}{85022}към твърдата основа под тях.
{85027}{85141}Сега, за да сме наясно, винаги е имало|сезонно топене,
{85151}{85245}и преди са се образували пропасти,|но не както днес.
{85259}{85357}През 1992 измерванията показват тези размери на топене|в Гренландия.
{85367}{85427}10 години по-късно, те са ето такива.
{85434}{85496}А ето топенето през 2005.
{85530}{85604}Научните консултанти на Тони Блеър казват,
{85606}{85675}че поради случващото се в Гренландия,
{85678}{85746}световната карта ще трябва да се преначертае
{85756}{85817}Ако ледът на Гренландия се разтопи
{85835}{85929}или половината от Гренландия|и половината от Западна Антарктика
{85934}{85970}се разрушат и стопят,
{85973}{86054}ето това ще стане с морското равнище при Флорида.
{86182}{86246}Това ще стане със залива на Сан Франциско.
{86295}{86355}Много хора живеят в тези райони.
{86372}{86446}Холандия, една от най-ниско разположените страни,
{86491}{86542}ще се унищожи напълно
{86546}{86641}Районът около Пекин е дом за десетки милиони.
{86690}{86769}Положението около Шанхай е дори по-лошо.
{86771}{86824}Там живеят 40 милиона души.
{86874}{86979}Пораженията продължават.|Калкута и на изток от нея Бангладеш
{86982}{87049}включват на територията си 60 милиона души.
{87078}{87194}Помислете за последиците от няколко|стотици хиляди бежанци
{87203}{87270}прогонени от събитията в околната среда.
{87277}{87381}А сега си представете последиците|от стотици милиони или повече.
{87413}{87451}Това е Манхатън.
{87474}{87538}Това е мемориалът на Световния търговски център.
{87569}{87649}След ужасните събития на 9/11,
{87692}{87737}ние казахме "Никога повече".
{87762}{87825}Но ето какво ще се случи с Манхатън.
{87954}{88005}Това може точно да се определи,
{88008}{88079}както учените могат да определят
{88082}{88153}какво ще е нивото на водата при бреговете на Ню Орлиънс.
{88183}{88294}Районът, където се намира мемориалът на Световния търговски център,
{88301}{88346}ще бъде под вода.
{88375}{88494}Не трябва ли да сме подготвени и за други|заплахи освен терористичните?
{88508}{88596}Може би трябва да сме толкова|заинтересовани и от други проблеми.
{88774}{88828}{Y:i}1.3 милиарда души.
{88879}{88929}{Y:i}Развиваща се икономика.
{88985}{89033}{Y:i}Нужда от повече и повече енергия.
{89048}{89105}{Y:i}Огромни залежи от въглища.
{89131}{89211}Въглищен басейн в Северен Китай
{89243}{89286}Вътрешността на Монголия.|- Точно така.
{89290}{89359}Преди провинция Шанхай.
{89362}{89454}И също така най-голямата мина за въглища тук.|- Точно тук.
{89457}{89508}Да.|- Това открит рудник ли е?
{89511}{89550}Да.|- Да.
{89553}{89618}{Y:i}Всеки път, когато посетя Китай,
{89621}{89714}{Y:i}научавам от учените им,|че са точно на ръба.
{89716}{89781}Кажете какъв е броят
{89783}{89854}на новите топлоелектрически централи.
{89857}{89926}Ами, мога да кажа, че броят им е огромен,
{89928}{89971}защото са от полза.
{89979}{90091}{Y:i}Резултатът е еднакъв за Китай |и за Съединените щати.
{90123}{90230}{Y:i}Ние използваме и стари технологии,|които са вредни и замърсяващи околната среда.
{90232}{90268}{Y:i}...ще има повече наводнения, повече засушавания,
{90270}{90330}{Y:i}по-силни бури,
{90333}{90394}{Y:i}а глобалното затопляне е причинител|за това.
{90397}{90491}{Y:i}Ако можехте да дадете някакви|предложения на присъстващите тук
{90494}{90592}{Y:i}относно това, което можем да направим|в ситуацията.
{90594}{90677}{Y:i}Разграничаването на истината от измислицата
{90692}{90797}{Y:i}и точното свързване|с погрешните разбирания
{90805}{90863}{Y:i}е част от това, което ще научите тук.
{90883}{91001}{Y:i}Когато предупрежденията са верни|и основани на науката,
{91018}{91102}{Y:i}тогава като човешки същества,|независимо от страната, в която живеем,
{91105}{91158}{Y:i}Трябва да намерим начин и да се убедим,
{91161}{91252}{Y:i}че предупрежденията са чути|и намират своите отзиви.
{91432}{91542}{Y:i}Всички сме в труден момент,|който разклаща модела,
{91545}{91593}{Y:i}основан на миналото.
{91601}{91718}{Y:i}Всички се сблъскваме с напълно|неприемливи последствия.
{91986}{92059}Има три фактора, които са причина за проблема
{92062}{92106}и единият от тях е броя на населението.
{92113}{92221}Когато моето поколение (бум на раждаемостта)|се роди след Втората световна война,
{92223}{92290}населението тъкмо преминаваше границата от два милиарда.
{92332}{92389}Сега съм на 50,
{92391}{92475}а то е нараснало почти до 6 милиарда и половина.
{92498}{92612}Ако отново има бум на раждаемостта,
{92621}{92663}хората ще станат 9 милиарда.
{92679}{92792}Така че, ако са нужни 10,000 поколения|за достигането на 2 милиарда
{92795}{92869}а за един човешки живот
{92872}{92938}населението се увеличи от 2 на 9 милиарда,
{92952}{93028}то са неизбежни някои дълбоки промени.
{93032}{93094}Ние оказваме по-голямо влияние на Земята.
{93097}{93169}Най-вече в бедните райони на света
{93172}{93237}Увеличава се потреблението на храна.
{93239}{93294}Увеличава се потреблението на вода.
{93296}{93378}Увеличава се потреблението на невъзобновимите|природни ресурси.
{93380}{93415}Това влияние е една от причините
{93418}{93490}да виждаме масовото унищожение на горите,
{93493}{93542}не само тропическите, но и всички останали.
{93546}{93593}Това е политически въпрос.
{93596}{93703}Това е границата между Хаити|и Доминиканската република.
{93706}{93806}Тук е установена една политика,|тук - друга.
{93814}{93913}Много от пораженията са вследствие не само|на сечта, но и на пожарите.
{93918}{94003}Почти 30% от всичкия въглероден диоксид,|отделящ се всяка година в атмосферата,
{94006}{94065}е вследствие горските пожари.
{94071}{94169}Това е обща снимка на Земята, правена|последователно в продължение на 6 месеца
{94171}{94226}Тя ни показва светлините на градовете в бяло
{94229}{94289}и горящите гори в червено.
{94291}{94368}Жълтите области са пламъци от газ,|като тези в Сибир.
{94383}{94423}Това ме довежда до втория фактор,
{94426}{94492}който променя връзката ни със Земята.
{94494}{94598}Научната и технологичната революция|са голямо благо,
{94603}{94667}що се отнася до ползите, които получаваме
{94670}{94746}в области като медицината и комуникациите.
{94749}{94844}Но придобитата сила ни поставя задължението
{94846}{94883}да мислим за последствията.
{94890}{94919}Ето една формула, над която можем да помислим.
{94922}{95014}Стари навици плюс стари технологии|дават предвидими последствия.
{95031}{95130}Стари навици, които трудно се променят,|плюс нови технологии
{95136}{95206}дават драматични непридвидими последствия.
{95209}{95286}Воюването с копия, лъкове и стрели,
{95288}{95388}пушки и картечници са едно,
{95392}{95445}но навлизат нови технологии.
{95632}{95696}Трябва да гледаме по друг начин на войната,
{95717}{95812}защото новите технологии|така напълно променят
{95814}{95879}последствията от този стар навик,
{95882}{95987}че не можем и да си представим техните размери.
{96013}{96123}По същия начин, винаги сме експлоатирали земята|в търсене на препитание.
{96133}{96229}През по-голямата част от съществуването си|сме използвали сравнително прости сечива.
{96231}{96291}Плугът, тракторът.
{96305}{96373}Но дори и инструменти като лопатата|вече са различни.
{96386}{96424}Това би трябвало да е лопата.
{96437}{96479}Лопатите стават по-големи.
{96486}{96552}И всяка година те стават все по-мощни.
{96558}{96668}Нашите способности да влияем по този начин на земната повърхност,
{96670}{96713}са се променили напълно.
{96718}{96825}Може да кажете същото и за напояването,|което е велико нещо.
{96831}{96934}Но когато отклоняваме реките,|без да се замислим за последствията,
{96936}{97031}тогава понякога те вече не достигат морето.
{97045}{97083}Имаше две реки в Централна Азия
{97086}{97148}които бяха използвани от някогашния Съветски Съюз
{97151}{97188}за напояване на памучните полета.
{97191}{97265}Аралско море се подхранваше от тях.
{97268}{97334}То трябваше да е четвъртото по големина в света|вътрешно море.
{97337}{97412}Когато отидох там, видях тази странна гледка
{97415}{97514}на риболовни кораби, заседнали в пясъка.
{97528}{97643}Това е канал, който риболовната индустрия отчаяно|се е опитвала да прокопае
{97646}{97695}за движение при понижаващото се ниво.
{97702}{97770}Направените грешки при взаимоотношенията ни|с природата, сега могат да причинят
{97772}{97813}по-големи последствия,
{97815}{97910}защото технологиите ни често са по-силни|от възможностите ни.
{97917}{98007}Когато съберем всичко това,|те ни правят природна сила.
{98014}{98074}Това също е политически въпрос.
{98080}{98138}Това е компютърна карта на света,
{98141}{98249}която има за цел да покаже участниците|в глобалното затопляне.
{98261}{98350}Нашата държава носи по-голяма отговорност,|отколкото цяла Южна Америка,
{98353}{98413}цяла Африка, целия Близък Изток
{98415}{98487}и цяла Азия, взети заедно.
{98498}{98613}Това е персоналното въздействие на Африка,|Индия, Китай, Япония, ЕС, Русия.
{98615}{98693}Ето къде сме ние.|Преди всички други.
{98695}{98788}Ако отчетем и популацията,|разликата няма да е голяма.
{98791}{98864}Китай има голяма роля, както и Европа,
{98866}{98958}но ние пак сме най-големия участник.
{98963}{99048}Така че трябва да променим мисленето си|по този въпрос
{99050}{99114}защото начинът ни на мислене е третия и последен фактор,
{99117}{99179}който влияе на връзката ни със Земята
{99183}{99288}Ако една жаба скочи в кана с гореща вода,
{99290}{99372}тя отново ще излезе, защото усеща опасността.
{99374}{99428}Но ако същата жаба
{99430}{99511}скочи в кана с хладка вода,
{99514}{99570}която постепенно завира,
{99573}{99648}просто ще си седи там и няма да мръдне.
{99650}{99756}Тя просто ще си стои там, дори ако|температурата се покачва и покачва.
{99758}{99870}Тя ще стои там, докато...Докато не бъде спасена
{99894}{99950}Важно е тази жаба да бъде спасена.
{100041}{100079}Но акцентът е върху това.
{100095}{100181}Нашата обща нервна система е същата|като тази на жабата.
{100183}{100289}Понякога е нужно да се разтърсим,|преди да усетим опасността.
{100291}{100368}Ако нещо изглежда постепенно,|дори наистина да се случва бързо
{100370}{100480}ние можем просто да си стоим и да не правим нищо.
{100482}{100498}Да не реагираме.
{100646}{100713}{Y:i}Не помня по времето,|когато бях дете,
{100739}{100838}{Y:i}лятото да не значеше|работа при тютюна.
{100841}{100924}{Y:i}Просто... Обичах го.|Беше през онзи период,
{100926}{101017}{Y:i}когато работата с момчетата от фермата
{101020}{101064}{Y:i}ми изглеждаше забавна.
{101098}{101209}Започна през 1964 със Здравния доклад.
{101250}{101306}Данните се основаваха на връзката
{101309}{101408}между тютюнопушенето и рака на белия дроб.
{101490}{101536}{Y:i}Ние продължаваме да отглеждаме тютюн.
{101632}{101736}{Y:i}Нанси беше почти 10 години|по-голяма от мен
{101738}{101802}{Y:i}и бяхме само двамата.
{101850}{101906}{Y:i}Тя беше мой защитник
{101909}{101994}{Y:i}и приятел едновременно.
{102052}{102127}{Y:i}Започна да пуши,|когато беше тийнейджър
{102146}{102225}{Y:i}и никога не спря.
{102270}{102318}{Y:i}Умря от рак на белия дроб.
{102417}{102479}{Y:i}Това е един от начините,|по който не би искал да умреш.
{102557}{102635}{Y:i}Идеята, която имахме,
{102676}{102734}{Y:i}беше част от икономическата структура,
{102737}{102805}{Y:i}че производството на цигари,
{102808}{102879}{Y:i}образуването на рака
{102886}{102921}{Y:i}беше толкова...
{102955}{103025}{Y:i}Беше толкова болезнено в толкова много аспекти.
{103071}{103186}{Y:i}Моят баща отглеждаше тютюн|през целия си живот. Той престана да го прави.
{103249}{103329}{Y:i}Каквото и обяснение
{103345}{103433}{Y:i}да изглеждаше разумно в миналото,|за него вече не беше от значение.
{103474}{103510}{Y:i}Той престана.
{103692}{103802}{Y:i}В човешката природа е нуждата от време|за свързване на точките. Знам това.
{103831}{103949}{Y:i}Но също така знам, че може да има|ден за размисъл,
{103966}{104073}{Y:i}през който искаш да свържеш|точките по-бързо.
{104273}{104355}Има три погрешни схващания, които|тормозят нашите мисли.
{104358}{104401}Първо, няма ли несъгласие сред учените
{104404}{104462}относно това дали един проблем съществува или не?
{104466}{104518}Всъщност, не.
{104529}{104617}Имаше мащабно изследване над всяка научна статия
{104619}{104730}за последните 10 години, отнасяща се|за глобалното затопляне.
{104739}{104841}Взе се голям образец от 10% - 928 статии.
{104857}{104955}И знаете ли броя на учените, които не са съгласни|с общото научно мнение,
{104958}{105042}
цитирай
25. burda - Друнвало Мельхиседек
26.08.2007 11:37
То, что вы прочитаете, навсегда изменит ваш мир, это я вам обещаю. Я прошу прощения, что вынужден быть вестником этих тревожных новостей, но, если вы хотите выжить, вы должны знать, что нас ожидают либо ЗАСУХА и жара, либо ОБЛЕДЕНЕНИЕ и замерзание.

Больше 40 лет мы слышим в новостях о глобальном потеплении, и к настоящему времени мы стали довольно беспечными. Наши учёные пришли к единому мнению, что глобальное потепление станет причиной значительных изменений и проблем в мире, но, с их точки зрения, пройдёт ещё 50-100 лет, прежде чем нам придется реально иметь дело с этими последствиями.

Существует общепринятое мнение, что глобальное потепление будет происходить медленно, и что у мира будет время найти решение возникающих проблем.

Новые серьёзные доказательства говорят о том, что это представление попросту неверно, и что нам лучше подготовиться к другому, более стремительному развитию событий.


ЖУРНАЛ «ДИСКАВЕРИ»

Одно из первых указаний на то, что всё, возможно, не совсем так, как нам говорят (особенно в США), было опубликовано в журнале «Дискавери» (Discovery) в сентябре 2002 года, обложка которого гласила: «Сюрприз глобального потепления — новый ледниковый период», «океанографы обнаружили в Атлантике огромный поток пресной воды, формирующийся в результате таяния льдов на полюсе. Они предупреждают, что этот поток может вскоре разбить Гольфстрим и обречь Северную Америку и Европу на холодные зимы».

Это было почти два года назад, и никто к этому не прислушался. Жизнь идёт своим ходом, а на огромную надвигающуюся опасность не обращают никакого внимания.


АНГЛИЯ И СЭР ДЭВИД КИНГ

Затем, в январе 2004 года, на сцену выходит сэр Дэвид Кинг. Сэр Кинг является ведущим научным советником премьер-министра Великобритании. Сэр Кинг обратился к господину Блэру, сообщил ему о надвигающейся мировой катастрофе и сказал, что необходимо рассказать миру о том, что должно произойти.

Тони Блэр велел Дэвиду Кингу молчать и не разглашать эти сведения. Но господин Кинг считал, что эта информация слишком важна, чтобы молчать, поэтому в январе этого года он сознательно, в обход господина Блэра, обратился напрямую в американский журнал «Сайенс» (Science), где опубликовал свою информацию и поделился своей тревогой.

В этой статье сэр Дэвид Кинг пишет: «С моей точки зрения, изменение климата является самой большой проблемой, стоящей перед нами на сегодняшний день, более серьёзной, чем даже угроза международного терроризма».

В Англии сэру Дэвиду Кингу было приказано замолчать, и сейчас ему не разрешается даже публично высказываться на эту тему под угрозой тюремного заключения.


АМЕРИКА И ПЕНТАГОН

Месяц спустя, в феврале 2004 года, в дело включился Пентагон, что побудило мир к действиям.

Пентагон в течение многих лет изучал глобальное потепление в связи с проблемами национальной безопасности, которые могут возникнуть в результате изменений в мире, связанных с глобальным потеплением.

Одним из отделов Пентагона, Управлением суммарной оценки (Office of Net Assessment), было проведено специальное исследование. Во главе этого управления стоит 83-летний Эндрю В. Маршалл (Andrew W. Marshall), отвечающий за выявление угроз, которые могут ожидать Соединённые Штаты.

Господин Маршалл обратился к находящемуся в США объединению учёных, которое носит название «Глобальная сеть бизнеса» (Global Business Network), чтобы определить все вероятные следствия глобального потепления и выявить, какие из них скажутся на национальной безопасности. В октябре 2003 года было проведено исследование, в котором данная проблема рассматривалась с точки зрения наихудшего из того, что может произойти. Результаты исследования были переданы в Пентагон под заглавием «Сценарий резкого изменения климата и его последствия для национальной безопасности Соединённых Штатов». Выводы выходили далеко за рамки ожиданий большинства экспертов Пентагона.

Осознавая исключительную значимость данного исследования, г-н Маршалл решил представить эту и другую информацию вниманию американского народа. Возможно, по причине отношения президента Буша к вопросу глобального потепления (а оно более чем негативное) г-н Маршалл также решил действовать в обход президента и опубликовал имевшуюся у него информацию и выразил свою озабоченность в журнале «Форчун» (Fortune) за 9 февраля 2004 года.

В своей статье в этом журнале г-н Маршалл объясняет, что в результате таяния льдов Северного и Южного полюса и ледников по всему миру образуется пресная вода и этот факт лежит в основе угрожающей нам глобальной погодной катастрофы.

Гольфстрим, или, выражаясь научным языком, североатлантический термогалинный конвейер, — это поток тёплой воды, который идёт по поверхности океана из южного полушария в северное и благодаря которому Северная Америка, а также Северная и Западная Европа не замерзают. Он также поддерживает большинство погодных моделей в привычном нам состоянии.

Затем, когда Гольфстрим охлаждается, он опускается на дно океана и как океанический поток возвращается на юг, где он снова нагревается, поднимается к поверхности и в непрерывном конвекционном течении снова возвращается на север. Это гигантская трёхмерная восьмёрка.

Мотор, поддерживающий течение этой тёплой воды, находится на севере, там, где Гольфстрим опускается на дно океана. Концентрация соли в океане заставляет этот поток опускаться, она же поднимает тёплую воду с юга.

Теперь, когда лёд на полюсах тает и пресная вода вливается в Атлантический океан, концентрация соли в океане уменьшается, Гольфстрим опускается не настолько глубоко, и в результате течение замедляется. Значительное замедление Гольфстрима происходит уже по крайней мере десять лет.

Поскольку Гольфстрим замедляется, тепло не доносится до североатлантического региона, и начинают изменяться погодные модели, равновесие которых поддерживал этот поток тепла.


ТАЯНИЕ ПОЛЮСОВ

Период правления Буша

В период правления президента Буша, когда шло обсуждение таяния льдов на Северном и Южном полюсе, правительство и корпорации США в один голос утверждали, что мировые учёные совершенно не правы в своих выводах о существовании большой опасности. Это привело американскую общественность к убеждению, что никакой проблемы на самом деле нет.

Однако Джордж В. Буш подвергся критике в статье сэра Дэвида Кинга в журнале «Сайенс», поскольку величайшие научные умы мира, по крайней мере, одна тысяча семьсот из них, которые являются членами Союза обеспокоенных учёных, говорят, что г-н Буш по меньшей мере плохо информирован.

Поскольку на долю правительства США приходится 25% выбросов СО2, вызывающих глобальное потепление, обсуждение политики г-на Буша в отношении глобального потепления имеет первостепенную важность. Одну из лучших статей, обобщающих позицию г-на Буша, можно найти в журнале «Ролинг Стоунз» (Rolling Stones) от 19 мая 2004 года. Её автор — Тим Дикинсон (Tim Dickinson). Ниже выделен отрывок из этой статьи.

Принимая во внимание надвигающуюся опасность глобального потепления, даже от администрации Буша можно было бы ожидать, что она начнёт войну против жары. В конце концов, будучи кандидатом в президенты в 2000 году, Джордж В. Буш дал клятву «установить обязательные нормы по сокращению» выбросов двуокиси углерода, говоря, что эта проблема будет отнесена к высшим приоритетам.

Однако, когда Буш стал президентом, сокращение выбросов двуокиси углерода было первым обещанием, которое он нарушил, — и с этого момента список недостойных дел продолжал пополняться. Всего через два месяца после вступления в должность администрация вышла из Киотского протокола — международного договора, подписанного Соединёнными Штатами в 1997 году для установления жёстких ограничений выбросов, вызывающих парниковый эффект. Вместо этого Буш ввёл добровольный план сокращения выбросов, который позорно провалился: на настоящий момент только четырнадцать компаний обязались сократить свои выбросы СО2.

Кроме того, президент ввёл межведомственную группу, занимающуюся мониторингом изменений климата, в состав Департамента торговли, который возглавляет секретарь Дон Эванс, занимавшийся раньше нефтью и газом. Буш призвал провести дополнительные исследования климата, которые отодвинут принятие любых значимых законодательных актов ещё, по меньшей мере, на десять лет. «Мы не знаем, насколько климат может измениться или изменится в будущем», — заявил Буш в своей речи в Розовом саду. Такие заявления стали причиной открытого письма, подписанного двадцатью лауреатами Нобелевской премии, которые обрушились на администрацию с публичной критикой за «систематические попытки подорвать» понимание общественностью роли человека в глобальном потеплении. (Советник Буша по науке отказался дать интервью для написания настоящей статьи.)

Затем началась цензура. В сентябре 2002 года Управление по охране окружающей среды (Environmental Protection Agency — ЕПА) опубликовало отчёт о качестве воздуха, в котором (впервые с 1996 года) не упоминалось глобальное потепление. Через семь месяцев Белый Дом полностью переделал главу об изменении климата в составленном ЕПА «Отчёте о состоянии окружающей среды», преуменьшая влияние человека, удаляя указания на воздействие глобального потепления на здоровье и вставляя данные о климате, сбор которых частично финансировался Американским институтом нефти. ЕПА исключило изменённую главу, указав во внутренней служебной записке, что глава «более не соответствует общепринятой научной точке зрения на проблему изменения климата».

Даже некоторые республиканцы были потрясены вмешательством Буша в дела ЕПА. «Постоянно проводимая Джоржем В. Бушем линия, очевидно, свидетельствует об ожидании, что ЕПА будет следовать указаниям Белого Дома по вопросам правового регулирования, — говорит Рассел Трейн, возглавлявший Управление при Ричарде Никсоне и Джеральде Форде. — Когда я руководил управлением, ничего подобного не было. Ни разу». Трейн, получивший от старшего Буша Президентскую Медаль свободы, называет отношение администрации к проблеме глобального потепления «совершенно неправильным» и «безответственным».

Буш может положиться на основных республиканцев в конгрессе и заблокировать любые попытки по снижению загрязнений и предотвращению катастрофы. Сенатор Джеймс Инхоф, председатель Комитета по делам окружающей среды и общественности, отвергает глобальное потепление как «мистификацию». В своей речи в июле прошлого года Инхоф сравнил Межправительственную Комиссию по проблеме Изменения Климата (IPCC — Intergovernmental Panel on Climate Change) с Советским Союзом и превозносил достоинства мира, «развивающегося благодаря CO2». В заключение он сказал: «Я горячо надеюсь, что Конгресс ответит отказом тем, кто пророчит гибель и распространяет пропаганду, маскируясь под науку, ратующую за спасение планеты от катастрофы».

С другой точки зрения, в той же самой статье мы читаем: «У них (администрации Буша) нет заслуживающего доверия плана решения проблемы (глобального потепления) ни внутри США, ни на международном уровне, — говорит Майкл Оппенгеймер, климатолог из Принстонского университета. — Они (администрация Буша) апеллируют к тому, что они не хотят заниматься глобальным потеплением, потому что, как он говорит, 'точка зрения науки необоснована'. Но этот подход несостоятелен, потому что у позиции науки есть основания».


ТАЯНИЕ СЕВЕРНОГО ПОЛЮСА

Давайте обратимся к фактам. Два лета назад впервые в известной нам истории Северный полюс полностью растаял. Как частные, так и военные суда фактически плавали прямо над Северным полюсом, поскольку там была одна вода. В этом регионе никогда раньше не наблюдалось менее тридцати метров (десяти футов) твёрдого льда.

Несколько лет назад организация «Гринпис» объявила, что снежный пак (плавучий лёд) на Северном полюсе с зимы до лета уменьшился примерно на 480 километров (триста миль), но никто к этому не прислушался.

А сейчас, когда я пишу эту статью, на Аляске пылает пожар, уничтоживший свыше четырёхсот тысяч гектаров (одного миллиона акров) леса. Он пылает в районе, который до настоящего времени был постоянно влажным из-за дождя или снега. И этот пожар, как вы поймёте из настоящей статьи, напрямую связан с таянием полюсов и Гольфстримом.

Но в конце концов Пентагон благодаря Эндрю Маршаллу рассказал правду в журнале «Форчун» за 9 февраля 2004 года. Пентагон приводит спутниковые фотографии Северного полюса в 1970 году и в 2003 году, которые показывают, что, как утверждает Пентагон, всего за 33 года Северный полюс растаял на 40%. А сейчас он тает всё быстрее и быстрее. Теперь Пентагон доказал, что все заявления правительства о том, что полюса не тают, были попросту ложью. И эта ложь более вредоносна, чем всё, что могла принести Соединённым Штатам развязанная Бушем война с Ираком.


ТАЯНИЕ ЮЖНОГО ПОЛЮСА

На Южном полюсе несколько лет назад откололся ледник Ларсена А, что удивило многих учёных. В то время учёные круги говорили нам, что изучают это событие, и что здесь нет ничего особенно выдающегося, потому что этот шельфовый ледник был соединён с Южным полюсом только в течение последних десяти тысяч лет.

Те же самые учёные добавили, что ледник Ларсена Б, находящийся за ледником Ларсена А, никогда не растает, потому что он существовал на протяжении многих ледниковых периодов. Однако же в прошлом году ледниковый шельф Ларсена Б откололся и уплыл в океан. Те же учёные сказали, что он будет таять в течение шести месяцев, поскольку размеры его огромны, но они снова ошиблись. Он растаял всего лишь за 35 дней, и, что более важно, в результате этого уровень мирового океана поднялся почти на два с половиной сантиметра (дюйм).

Теперь, когда ледника Ларсена Б больше не существует, другой гигантский шельфовый ледник, ледник Росса, остался незащищённым. Единственным, что не давало леднику Росса уплыть в океан, был ледник Ларсена Б. Согласно информации из моих источников, в леднике Росса сейчас образуется трещина.

Если ледник Росса уйдёт в океан, то, по оценкам, уровень мирового океана поднимется на 5-6 метров (16-20 футов). А это, друзья мои, изменит мир, потому что почти все прибрежные города мира и многие острова, а также территория Голландии, окажутся под водой. Возможно, понадобится событие наподобие этого, чтобы мир очнулся и стал серьёзно относиться к глобальному потеплению.


ДАЛЁКОЕ ПРОШЛОЕ

1300 год н. э.

Пентагон в своём исследовании явлений, происходящих сейчас в северной части Атлантического океана, обратился в прошлое, чтобы посмотреть, когда раньше происходило замедление или остановка Гольфстрима и как менялась в то время погода на планете.

Фактически, такое замедление или остановка океанических течений в Северной Атлантике происходили сотни раз в прошлом на продолжении сотен миллионов лет, но в ближайшем для нас прошлом, за последние 10 тысяч лет, они имели место лишь дважды.

Последний раз это случилось в 1300 году н. э., и тогда это было лишь замедление. В тот раз течение так и не остановилось. Учёные не знают, почему произошло это замедление, и строят сейчас различные теории относительно его причин.

Результатами замедления стали резкие глобальные изменения климата и погоды, которые не могли войти в норму в течение последующих 550 лет. Этот период нашей истории получил название малого ледникового периода по причине его разрушительных последствий для погоды, а также сильного похолодания.

Пентагону стало ясно, что во время малого ледникового периода на восточном побережье Америки было чрезвычайно холодно, в то время как центральные и западные районы Соединённых Штатов стали настолько сухими, что Средний Запад превратился в регион пыльных бурь; горные леса полностью выгорели — так же, как они выгорают внаши дни, потому что замедление Гольфстрима продолжается на сегодняшний день уже около десяти лет. Влияние на Европу было также колоссальным, поскольку погода во время малого ледникового периода совершенно изменилась и там.

Интересную информацию можно почерпнуть из исследования, посвящённого индейцам анасази в XIV веке. В каньоне Чако в штате Нью-Мексико анасази полностью исчезли, а куда они отправились, никто точно не знает. Исследования окружающей среды Нью-Мексико показали, что одной из причин их ухода из этого района было то, что вскоре после начала XIV столетия в каньоне Чако началась засуха, и там за 47 лет не выпало ни капли дождя! 47 лет засухи заставят кого угодно сменить место жительства. Нет воды — нет жизни.

Археологи, проводившие это исследование, не знали, почему началась засуха, но её причины становятся ясны, если знать, что непосредственно перед этим периодом Гольфстрим замедлил своё течение. Именно это, по мнению Пентагона, грозит сейчас Америке, Канаде и Европе.

Мы можем думать, что нынешняя засуха на западе США скоро закончится, но история существования Гольфстрима на Земле склоняет к мнению, что она будет продолжаться ещё лет сорок, прежде чем равновесие начнёт восстанавливаться.


8200 ЛЕТ НАЗАД

Однако в отчёте Пентагона сказано, что имеющиеся факты говорят не просто о замедлении, а о предстоящей остановке Гольфстрима. В последний раз это течение остановилось 8200 лет назад.

Пентагон, основываясь на своих исследованиях, говорит, что этот сценарий гораздо более драматичен. Вскоре после того, как 8200 лет назад Гольфстрим остановился, Северная Европа оказалась под 800-метровым (полмили) слоем льда, а в Нью-Йорке и Англии быстро установилась погода, подобная сибирской.

А далее последовал настоящий ледниковый период, который продолжался около ста лет, так что становится понятным, почему Пентагон так обеспокоен. Подобно сэру Дэвиду Кингу, Эндрю Маршалл говорит, что проблема Гольфстрима представляет для национальной безопасности США (и других стран) большую угрозу, чем весь мировой терроризм вместе взятый. И действительно, если задуматься, терроризм ничто по сравнению с остановкой Гольфстрима. Он не идёт ни в какое сравнение.

Осознайте, что без стабильных погодных условий выращивание пищевых сельскохозяйственных культур станет почти невозможным и, как утверждает Пентагон, в ближайшем будущем это может стать настолько огромной проблемой в мире, что по всему миру начнутся войны не из-за нефти и электроэнергии, а из-за пищи и воды.

В случае такого развития событий, возникнет необходимость эвакуировать целые государства, такие как Финляндия, Швеция и Дания, которые окажутся подо льдом, а также другие государства по другим причинам, и эта колоссальная иммиграция создаст наибольшую угрозу для национальной безопасности — так говорится в отчёте Пентагона.

Вот почему Эндрю Маршалл и сэр Дэвид Кинг хотели, чтобы мир узнал о том, что произойдёт, — чтобы мир мог подготовиться к неизбежному.


СЕНАТ США

После этого, в марте 2004 года, сенат США наконец понял, что говорит Пентагон, и выделил 60 миллионов долларов на исследование РЕЗКИХ ГЛОБАЛЬНЫХ ИЗМЕНЕНИЙ КЛИМАТА. Это позволяет надеяться, что скоро сенат США начнёт рассказывать миру об этих предстоящих изменениях климата.


ООН

В июне 2004 года ООН провела встречу, посвящённую проблеме глобального потепления и Гольфстрима. В этой встрече, закончившейся 29 июня, приняло участие 154 страны, и они смогли найти единственную меру: как можно скорее отказаться от использования нефти и бензина.

Некоторые люди полагают, что дальнейшее сокращение выбросов двуокиси углерода, возможно, позволит замедлить развитие проблем. Кроме того, мы, разумеется, должны делать всё возможное. Это важно, поскольку в каждом океане существуют течения наподобие североатлантического, и если все они замедлятся или остановятся, на Земле, почти наверняка, начнётся настоящий ледниковый период. История показывает, что в этом случае следующий период тепла для нашей цивилизации начнётся через 90 тысяч лет.

Но на самом деле, изменить или ускорить течение во всём Атлантическом океане, чтобы вернуть его в «норму», не под силу человечеству со всеми его технологиями. По оценке большинства учёных мира, слишком поздно менять ход того, что должно произойти. Единственное, что мы можем сделать, — это подготовиться к потрясениям. Подготовка играет решающую роль — такова основная мысль как сэра Дэвида Кинга, так и Эндрю Маршалла.


НАСА ГОТОВИТСЯ

13 июля 2004 года НАСА запустило первый из трёх спутников, единственной целью которых будет изучение глобального потепления. Помимо исследований озонового слоя — ещё одной огромной проблемы, связанной с глобальным потеплением, — эти спутники будут проводить мониторинг температуры и концентрации соли в океанах. Может быть, мы сможем хотя бы отслеживать стремительные изменения и предсказывать, что будет дальше.


НЕКОТОРЫЕ НЕОБЫЧНЫЕ ИЗМЕНЕНИЯ В ПОГОДЕ, ПРОИЗОШЕДШИЕ ПОСЛЕ ЗАМЕДЛЕНИЯ ГОЛЬФСТРИМА

В марте 2004 года мир стал свидетелем того, как мощный ураган бушевал на побережье Бразилии. За всю историю это первый случай, когда ураган поразил сушу в Южной Америке.

В мае 2004 года всего за один месяц в США прошло 562 торнадо, что побило все рекорды. Некоторые из этих торнадо были зарегистрированы в Сиэтле, штат Вашингтон. В Сиэтле никогда не было торнадо.

Зима 2003-2004 года была одной из самых холодных за всю историю Восточной Канады.

По всему миру в течение нескольких лет горят лесные пожары. Их перечень очень велик. Горит север Австралии. Как уже было сказано, Аляска в огне. Это беспрецедентный случай!

Пожары охватили весь запад Соединённых Штатов, переходя из одного региона в другой, и власти США заявляют, что это самая сильная засуха за последние 500 лет. Действительно, пожары идут по всему миру.

В 2003 году по Франции и Европе прошла волна жары, в результате чего, просто от сильной жары, причины которой — глобальное потепление и Гольфстрим, умерло 15 тысяч человек во Франции и 30 тысяч во всей Европе.

В Аргентине в июле 2004 года был самый сильный шторм за всю историю страны.

В некоторых регионах Мексики погода настолько странная и влажная, что зерновые поражает плесень или грибок (а в других районах стоит засуха). Поскольку погодные модели будут меняться всё более и более резко, выращивание продуктов питания станет одной из самых больших проблем.

Из-за глобального потепления во всём мире гибнут коралловые рифы, что представляет угрозу для большинства островов в океанах, в том числе в Тихом. Вероятнее всего, населению большинства островов придётся рано или поздно покинуть свои места жительства, поскольку пресная вода там будет непригодна из-за её смешения с солёной океанической. И им совершенно точно придётся уехать, если поднимется уровень мирового океана.

16 июля 2004 года Национальное государственное радио США сообщило, что пятьдесят процентов двуокиси углерода, выброшенной в атмосферу нашим техногенным обществом, осело в океаны, и это снижает уровень pH до кислого. В результате этого коралловые рифы растворяются и погибают вместе с огромным числом других форм жизни в океанах.

И это только те проблемы, которые первыми пришли мне в голову. Если же подойти к делу серьёзно и действительно исследовать все странности погоды за последние десять лет (когда Гольфстрим замедлил своё течение), то мы получим картину предстоящих резких изменений климата, к которым все мы должны будем приспособиться, если человечество хочет продолжить существовать на Земле.


12-МЕТРОВАЯ СТЕНА

В отчёте Пентагона предлагается построить вдоль всей границы США 12-метровую стену, чтобы не впустить иммигрантов, пытающихся спастись от проблем с погодой во всём мире. Полагая, что самой большой проблемой будут пища и вода, Пентагон считает, что, поскольку у США есть деньги, чтобы покупать пищу, то Соединённые Штаты будут способны противостоять этой проблеме дольше большинства других стран. Люди будут стремиться приехать сюда просто чтобы получить пищу.

Это похоже на какой-то странный фильм, но на самом деле правительство Соединённых Штатов уже начало строительство этой стены между США и Мексикой.


ПРИМЕЧАНИЕ:

Если говорить о фильмах, то недавно вышедший на экраны фильм «Послезавтра» основан на информации об остановке Гольфстрима. Однако Голливуд настолько преувеличил последствия бурь, что большинство людей сочло это обычным вымыслом. Это не вымысел, это происходит в действительности, но будет ли это происходить так, как показано в фильме? А в фильме вы видели, как масса американцев бежала в Мексику от чрезвычайно холодной погоды.

Около двух недель назад я беседовал с американским военным, который занят в сооружении этой 12-метровой стены. Когда речь зашла о том, что происходит с Гольфстримом (военный об этом не знал), он воскликнул: «А, теперь я понимаю. Дело в том, что стена совершенно отвесная со стороны Мексики, но со стороны США есть ступени и лестницы, чтобы можно было перебраться через стену в Мексику. Я никак не мог понять, зачем власти это делают».


ИЗМЕНЕНИЕ ОЧЕРТАНИЙ ГОЛЬФСТРИМА

Как говорится в отчёте Пентагона, его специалисты полагают, что остановка Гольфстрима произойдёт в течение трёх-пяти лет, считая с октября 2003 года. Это было самое точное предположение, на которое они были способны и, говоря прямо, это было только предположение и теория.

Но они не знали об изменении очертаний Гольфстрима, которое начало происходить в момент распространения отчёта. Изменение очертаний Гольфстрима является началом разрушения и остановки этого тёплого течения, а также нашей цивилизации в известной нам форме.

Эта информация поступила ко мне из двух источников. Оба не хотят, чтобы их сейчас называли, но оба являются всемирно известными учёными.

Если это правда, то все последствия и временные рамки, о которых говорится в отчёте Пентагона, следует передвинуть ближе к настоящему времени на три-пять лет.

Не знаю, правда ли это, но, стремясь ничего не утаивать, я включил эту информацию в настоящую статью. Я представлю реальные доказательства, если получу их.


ОТ МОЕГО СЕРДЦА К ВАШИМ СЕРДЦАМ

Получив эту информацию, я не знал, что с ней делать, писать эту статью или нет. Однако поскольку я люблю человечество и верю в него, в конце концов я, подобно сэру Дэвиду Кингу и Эндрю Маршаллу, понял, что должен обнародовать эти данные, ибо знание — сила.

И я молюсь о том, чтобы, когда придёт время для нас всех принимать жизненно важные решения, все мы обратились внутрь себя, туда, где пребывает Бог, и слушали голос своего внутреннего Сердца. Если мы будем верить в себя и в присутствие Божественного Водительства, все мы будем точно знать, что делать и где находиться.



цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thomas
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2155903
Постинги: 141
Коментари: 3067
Гласове: 4316
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031