Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2007 16:43 - В кой век живеем всъщност?!
Автор: thomas Категория: Изкуство   
Прочетен: 13595 Коментари: 45 Гласове:
0

Последна промяна: 22.10.2007 16:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
С много възмущение след интервюто с режисьора Иван Добчев по БТВ тази сутрин.

Започвам с това, че може би всичко, което чух в телефонното интервю по БТВ (и после видях написано и в Стандарт), е само театър. Тъй като по принцип става дума за една пиеса... Но да допуснем, че е сериозно. Какво се е случило всъщност?

Пловдивският митрополит Николай е поискал (и постигнал) спирането на една още непоставена пиеса от афиша на Пловдивския театър. Пиесата е "Лазар и Исус", нейният автор е Емилиян Станев, а поставянето й на сцена е свързано и с честването на 100-годишнината на знаменития ни писател.

"Емилиян Станев е обсебен от Сатаната, неговите текстове са като отрова в чаша вода." - това е мнението на митрополит Николай.

Според същия пиесата е "безцеремонно поругаване на евангелския текст, свързан с праведния Лазар и сестрите му Марта и Мария"

И тук аз питам, без да се интересувам от това истина ли говори църковният властелин, И КАКВО ОТ ТОВА, дори и да е истина?!

Как може през 21 век на Църквата да се дава право да се държи като средновековната инквизиция?

Никой не им пречи да си разказват приказките, никой не пречи и на хората, които искат да ги слушат, да го правят. Нещо повече - Църквата се ползва с благоволението на държавата във всяко едно отношение - никой не им закача имотите и не ги търси за данъци, политиците им се подмазват отляво и отдясно, получават медийно внимание винаги когато си поискат и т.н., и т.н.

Само че според мен те изобщо не си знаят мярката и отново започват да се бъркат там, където не им е работа. Първата голяма грешка на държавата беше това, че допусна религиозното обучение да се върне в училищата ни. Пълно безумие! Вече искат да го направят и задължително. Ако и това им позволят, това ни връща поне 100 години назад и зачерква целия прогрес! Сега започват да командват какви филми и пиеси може да се гледат. Утре ще кажат и че Земята не е кръгла и тогава вече ще дойдат следващите "комунисти", които ще ги натикат пак в миша дупка.

Защо Далай Лама не пречи с действията си на никого (освен на китайците, но не с религията, на която служи), защо дори католиците вече не налагат (с малки изключения) на света около себе си своите разбирания, а нашите православни бабаити напоследък се държат все по-неадекватно?!

Когато някой е казал, че човек не трябва да е по-католик от Папата, може би е имал предвид точно хора като митрополит Николай?

Разбира се, има и друга версия... Митрополит Николай заедно с режисьора на пиесата използва описаните по-горе привилегии на Църквата, за да направи мощен PR на новата постановка, а после си споделят успеха и  ручат заедно в петък постна шунка (направена само от чисто месце).

И като така и така навлязох в рекламата, някой има ли идея защо Българската православна църква не скочи срещу тази реклама, която очевидно й се подиграва!? А доколкото пък тази реклама гребе с пълни шепи от творчеството на бъгларски класици като Елин Пелин, няма да е лоша идея да се заеме и с тяхното забраняване - защо да спира само до Емилиян Станев, като има на разположение цялата азбука (да не говорим, че Елин Пелин ще го намери още на същата буква)...


Тагове:   век,


Гласувай:
0



1. nakom - Абе има си и нещо друго
22.10.2007 17:01
църквата че е тъпа институция - тъпа е.Но за много хора тя олицетворява вярата колкото и да го смятам за неправилно.Така че от време на време и тя има право да прави реплики.Разбира се още по-смехотворно бе когато се опълчиха срещу Хари Потър, но ако има богохулни от каноническа гледна точка текстове в пиесата и аз съм ЗА тя да бъде спряна.Ако ли не - има си комисия която да прецени това и да даде зелена светлина на представлението.И така и трябва да бъде.Вярата е свещенно нещо и трябва да бъде уважавана колкото и атеисти да се множат.
Само за пример да ти посоча какво се случи след бъзиците с пророка Мохамед по западните вестници.Излиза че с мюсюлманската религия можем да се подиграваме и спираме само когато започнат да палят коли по улиците.А с християнската можем да се подиграваме колкото си искаме защото няма кой да излезе да запали нещо.Изказвам се отдалече защото нямам на идея какво е точно съдържанието на пиесата.
цитирай
2. zari - ОЧЕВИДНО
22.10.2007 17:14
авторът знае много думи, но трябваше ли да ни ги каже в един постинг?
цитирай
3. thomas - Е да
22.10.2007 17:23
Вярно за мюсюлманите. Ама нали точно затова те били лошите, а ние - добрите.

Що се отнася до ползата от религията, изглежда, че тя наистина е успявала в миналото да помага на хората, които й служат, да ограничават възможнстите на лошите и да ги плашат. Само че сега е 21 век. Кутията на Пандора е отворена и вече никога нещата, които са излезли от нея, не могат да се върнат обратно.

Може и да не знаем кой точно е създал вселената, но знаем, че всичките религии само разказват различни приказки и се самоподдържат чрез различни действия, осигуряващи издръжката (а на места и богатеенето) на своя пропаганден апарат. Също така религията умее да борави добре с произведения на изкуството, както и да ги съхранява и продава много успешно.

Но не виждам и една причина, поради която да има нещо лошо в това някой да се държи богохулно, ако така му харесва. Защо не мислиш така?
цитирай
4. viovioi - Аналогичен проблем имаше Ловешкия театър миналия сезон!!!
22.10.2007 17:59
Духовниците на БПЧ не знаят какво е чаша вода, защото поркат алкохол. И точно те за някакви морални ценности ще се застъпват. Разкол в черквата, пияни попове, манастири и метоси превърнати в кръчми и веретепи и не на последно място небесна алчност обсебила висшите духовници в БПЧ, които ламтят за земите и са се превърнали във феодал N 1 на България. Да сте чули за някаква благотворителност или кауза зад която да са застанали. Е няма и да чуете скоро. Сеща ли се някой за онази реклама на шунка"Блажиш ли дедо попе?".... Бе богохулно, Уф че ме ядосахте на края на работния ден. Пратете ги при мене>>>>>>>>
цитирай
5. thomas - viovioi
22.10.2007 18:09
Точно за онази реклама на шунка съм написал в края на поста си :-) Но за магерницата на един манастир някъде около Белоградчик, в която ни обслужваха сервитьори, а пред "хотелската" част на манастира имаше паркирани доста мерцедеси на гостите му, сега ме подсети :-)
цитирай
6. nakom - Единствената причина някой да не се държи богохулно
22.10.2007 18:58
ако така му харесва, е същата причина поради която не искаш да наричам майка ти с обидни имена.Защото засяга нечие чувство - за каквото искаш го наречи.И това че ти си си обяснил какви са религиите, каква им е била ползата за света и защо днес те са неприложими, не важи за някой който има необходимостта да вярва.Този човек не е непременно тъп или прост а има такива нужди.Всяко едно богохулство е неуважение към неговите възгледи, и директна обида към това което той смята за по-висше от голия си човешки живот.Което автоматично ни слага в торбата с мюсюлманите като търпимост.И всичко това без изобщо да споменавам прехвалените демократични и хуманни ценности.Говорим за просто уважение което бихме изискали ние към себе си може би.Иначе когато Камелия се загърна с българското знаме всички псевдонационалисти скачат че тя се била подигравала с българия.Смешно но факт - някои хора го възприемат за обида.Томасе - не мога да не се съглася че църквата е нещо крайно несъвършенно но точно религията ни е причината ти да не се казваш Ахмед а аз Хасан и да не папаме пилаф примерно.Така че едно задочно уважение към чувстата и вярата на хората никога не е излишно.все пак това ни прави наистина човеци.А свободата на изразяване може да е такава и без да обижда определени групи хора.
цитирай
7. maymi - Мисля, че е прав Томас
22.10.2007 20:10
до толкова, до колкото по цял свят църквата реагира и на Шифърът на Леонардо", и на Хари Потър, и Руската православна църква по повод екранизирането на „Вий” на Гогол - и нашата някак си постфактум, за да не остане по-назад сякаш подскочи при Шифъра или при "Страстите Христови" (създавайки впечатление, че реагира така, за да бъде забелязана, защото и други църкви реагират по същия начин, или защото така е редно да направи).
Представи си и другия вариант обаче - да няма реакция, когато регистрира хули срещу вярата и святото (не става дума само за това, че тогава реакцията ще бъде обратната - Нашата църква пак я няма никаква). Аз си мисля, че църквата трябва да бъде видима и авторитетна и да "посочва" това, което другите "не виждат" или "забравят".....Не става дума за Емилиян Станев. Става дума за разбирането за свобода, за принципи, за обществени казуси...
цитирай
8. анонимен - maymi
22.10.2007 20:29
съгласна съм с тебе - все пак трябва да се даде знак, че някой вижда, разбира и дори е чел Емилиян Станев;)Виж, за това, че църквата ТРЯБВА да бъде авторитетна и да дава посоки за гледане - не, благодаря, без мен :)))))
цитирай
9. maymi - Хей, защо не?!
22.10.2007 20:43
Всъщност, говорим за едно и също нещо нали - не за Църквата такава, каквато е, а каквато трябва да бъде....Дори един пример, който сега ми хрумва - във Франция, един от спорните законопроекти касаещи емиграцията и съобразяването с реакцията на Църквата (до колкото помня там тя взема отношение по всички въпроси, касаещи емиграцията)...не е само това.... Под "Църквата" имам предвид това, което е над времето и различните амплитуди през които преминава човечеството...(това пък да не стане смешно :)) но нещо такова е, как да го кажеш с малко думи :)
цитирай
10. sparhawk - конкретно
22.10.2007 23:15
за случая съм съгласен - такава пиеса засяга чувствата на 80% християни, което не е без значение. Но когато се тръгне вече срещу Хари Потър и фентъзитата, е доста нелепо.
цитирай
11. monnio - О, в 21 живеем, повярвай ми
23.10.2007 00:28
Ако живеехме в "мрачното" средновековие, владиката или дори енорийския свещеник щеше да те лиши от причастие. После навярно щеше да се влачиш по корем, за да ти дадат и не защото вчерашния мрачен безбожник изведнъж е прозрял истината, а защото и безбожницети трябва да ядат. Пък в мрачното средновековие понятието църква все още не е значело просто храм, а общност от вярващи. Вярващите пък са задружни и когато ти застанеш срещу общността - няма какво да хрупаш. Тъжно, много тъжно. Но, после се появили хуманистите.

Никога не съм харесвал Николай. Той е твърде себичен, а и е твърде краен във възгледите си за моя вкус. Грубо може да се каже, че е твърде монах, за да е адекватен на съвремието ни. В случая обаче се радвам, че се е разбрал с тези хора. Шапка долу за Николай и хората свързани с постановката.

Йерасите в БПЦ са далеч от някакъв образец за поведение, но те а не аз, ти, той или тя са хората които трябва да изразят мнението на общността. Ние вярващите сме достатъчно умни и добри за да се съобразяваме с безбожниците, но безбожниците обикновено са твърде нагли в мракобесието си.

Ето ви и другата буза - камбаните ви печат, нали? Все пак сме 21 век, хората в офисите трябва да се трудят!
цитирай
12. gantree - @ thomas
23.10.2007 01:15
не знам дали "чуваш" как дрънчат на кухо аргументите ти както по адрес на християнството, така и по адрес на "прогреса", който по твоето скромно мнение се зачерква, при това "целият", само с едното връщане на вероучението в училище;

що за прогрес е този, за който пишеш ти, щом такова полезно знание е в състояние да го "зачеркне"? ако зависеше от теб, досега сигурно и християнските храмове щеше да си изравнил със земята;

За Емилиян Станев е по-добре да си замълча; за мъртвите или добро, или нищо;
цитирай
13. thomas - @monnio?
23.10.2007 01:22
Чудя се дали работата не е за друг вид специалист, но хайде да опитам да отговоря...

И през Средновековието, и сега, църквата прави едно и също - мачка хората и се опитва да ги превърне в контролируеми нищожества. По принцип го прави с тези, които й вярват, но особено в миналото те не са й стигали за охолен живот и затова се е налагало да си набавя вярващи с насилие. Пък и шансовете й тогава са били доста по-големи, защото невежеството е превъзхождало даже днешното, да не говорим онова от 20 век.

Не искам изобщо да знам кой е Николай, камо ли да го наричам по малко име. Искам само да съм сигурен, че властта му (или трохите, които са останали от нея след развитието на накуката) няма да излезе и на милиметър извън юрисдикцията му, която би трябвало да се простира само в рамките на църквата.

Искам ако нещо не ми харесва, да мога да говоря и срещу него, и срещу "шефа" му, защото и той е бил само човек, нали така? Искам да имам право да се съмнявам в каквото си поискам, включително и в начина, по който те си представят легендата.

Митрополит Николай не се е разбрал с тези хора, а е успял да въздейства върху един слабохарактерен директор на театър. Постановката, доколкото разбрах от режисьора, ще бъде поставена в Театрална работилница Сфумато.

И много те моля, не наричайте хората на разума безбожници (или неверници, както го каза някой друг по-горе), така както те не ви наричат заблудени глупаци, става ли? Не отричам ничие право да си живее с легендите и вярванията, с които се чувства добре, искам само да не се опитва да ги превръща в държавна, общинска или каквато и да е политика. След като държавата се ползва от благините на науката и технологията, няма право да гледа на религията на нещо повече от част от културното и историческо минало и да я уважава в тази й роля.

А камбаните изобщо не ми пречат. Звукът им дори може да бъде красив. Пречи ми само това, че някои хора, на които те им звънтят непрекъснато в главата, искат да направят това чувство задължително за всички.
цитирай
14. thomas - @gantree
23.10.2007 01:31
Не мога да разбера това демагогия ли е, или искрена наивност, сравнима с онази да вярваш в честността на Иван Костов... Замислял ли си се дали има и един божи служител, който ВЯРВА в Бог?! Не вярвам! Всичките служат на една мултинационална корпорация, която от 2000 години носи добри печалби и доста власт на тези, които са свързани с нея. Това е всичко... Другото е за наивните и слабите духом.
цитирай
15. thomas - @nakom
23.10.2007 01:37
А според теб кое е причината, като сме толкова съвършени, Турция да е доста пред нас в трудолюбието и производителността на труда?

Както казах вече сигурно 5 пъти, не отричам ничие право да си вярва в каквото си иска, ако това го кара да се чувства добре. Но определено не искам да съм задължен да уважавам и да се прекланям пред символите на неговата вяра или да приемам всичко, което той е приел, за свято, висше и неоспоримо. В такава позиция няма нищо демократично!
цитирай
16. lisana - Хм, прочетох статията - интересни ...
23.10.2007 02:31
Хм, прочетох статията - интересни аргументи за спиране на пиеса. Може по-подходящата дума да е смешни или жалки. В кой век живеем? Ами, не е много ясно! Парадокси колкото искаш! Въпреки това и аз все още се учудвам на подобни "случки". Вярно, че владиката Николай е институция, ама да не зачете приноса на творец, дето и от ЮНЕСКО се зачита... /По случай 100 години от рождението на Ем. Станев ЮНЕСКО обяви за изключителен неговия принос към световното литературно и културно наследство./ Та, това ако не е парадокс - здраве му кажи! За да стане напълно ясно що за самочувствие има Митрополитът, ще припомня, че още при избирането му имаше нещо не съвсем редно и "чисто". Тогава на въпрос дали няма някакъв вид "подмяна" на гласове, той отговори: "Да - предопределеност има, но тя не е от човеците, а от Бог!" Е, съвсем в духа на предстоящите избори, а? :)) Ами, аз мога само да допълня: "Който има очи - да гледа, който има уши - да слуша!"
цитирай
17. gantree - @ thomas
23.10.2007 09:06
не е нито демагогия, опазил ме Бог, нито наивност; съдейки по начина, по който очевидно възприемаш Църквата - като корпорация - мисля, че ще е безпредметно да разговаряме за наивност или пък за духовна слабост;

казано е, че ако искаш да разбереш човека, попитай го в какво вярва; ти си представяш Бог по някакъв много странен за мен начин - може би нещо като изпълнителен директор на мултинационална корпорация, антична мултинационална корпорация, а пък Дарвин и Маркс - като едни от нейните възмутени до крайност бивши служители; сигурно и Мохамед си го преставяш като нещо подобно, респ. и Мустафа Кемал; но никой не е умрял като атеист, тъй като истината е съвсем друга, доста по-различна;
цитирай
18. monnio - @thomas
23.10.2007 09:41
Грубичко звучи, но хайде да се опитам да отвърна...

Стана досущ като на научна конференция. Нека изясним термините. Имаш бог, когото наричаш някак - вярващ; нямаш бог - безбожник. А кой в какво вярва - ти вярваш в науката - предай и моите почитания, моля. Пък след това поговори с наистина добри математици или физици. Едва ли това което ти наричаш църква им е промила мозъците. Навярно ще ти обяснят полезни за науката и живота неща. Едва ли всички са нищожества с промити умове, като мен навярно.

Второ, не знам откъде черпиш сведенията по история, но уви - изглеждат като заемка от средношколки учебник от времето на другаря Живков. До 6 в. сл. Хр. християнството става държавна религия в Римската империя и остава такава в източната, която някои наричат Византия още 1000 години. Християните не са воювали за да го постигнат, нито пък империята е налагала със сила християнството някому. Справка - идеологическия спор с юдеи и мюсюлмани за желаещия да приеме монотеизма Хазарски хаганат и покръстването на България. Колкото до нравите в "цивилизованата" западна Европа, те са тема на друг разговор. Спомни си Латинската империя и отношението и с местните християни, ако са споменати някога в учебниците де.

Николай в случая е изразител на мнението на вярващите в Пловдив. Добре е че не всички в обществото са с промити мозъци и признават правото на чест, инак обществото оскотява.

За едно си безспорно прав Иисус е бил човек, но не само.
цитирай
19. thomas - @gantree
23.10.2007 09:41
Мисля, че и ти не си умирал още, нали? Откъде толкова убеденост тогава? Впрочем все си мисля, че може би точно в последните секунди всеки става атеист, но просто няма как да го сподели. Иначе да, страхът от смъртта сигурно може да накара всеки да повярва в каквото и да му препоръчат, само и само тя да не е точно краят.

Що се отнася до Бог в мултинационалната корпорация, наречена Църква... не, той изобщо не е част от нея. Просто го използват като легенда, за да оправдаят собственото си съществуване.
цитирай
20. thomas - @monnio
23.10.2007 09:50
Невярващ или атеист някак си повече ти дават шанс в отговор да използвам вярващ вместо споменати по-горе думички. Безбожник определено цели да обиди. Нямам нищо против да го използвате вътре в общността си, когато никой не ви чува, но иначе не е прилично. Впрочем ние не използваме обидните квалификации за вас даже и помежду си, да не говорим, че и за общност не говорим, защото не виждам смисъл да се прави общност на онези, които мислят, че Слънцето е звезда, а Земята - кръгла. Вие си имате общност - като всички други хора с проблеми (алкохолизъм, болест, ориентация).
цитирай
21. drona - Тоя същия Николай
23.10.2007 11:47
беше заключил храм Ал. Невски да не би папата да влезе вътре и да го оскверни ....

Това са си руски влияния .... там църковниците са впрегнати за пореден път да работят за великоруската идея чрез едно фанатизиране на православието ...

Ако някой иска пример - моля - един московски поп отказал да опее зрител загинал в театъра, дето го превзеха чеченците защото бил постил небогоугодно заведение т.е. театрална постановка.

в църквата ни върви една невидима битка за влияние.... и аз не бих искала българското праволсавие да попада под руско влияние .... не заради друго - но фанатизма не ме кефи ....
цитирай
22. thomas - Ау, вярно ли беше същия тип!?
23.10.2007 11:59
Сега се сетих за тази жалка история.

Ето това е ужасното - нашата православна църква се фанатизира и се превръща в подобие на исляма. Вместо да се позиционира като малко по-бедната, но достойна и заслужаваща уважение алтернатива на много по-успешния и всеобхватен католицизъм, тя джафка като малко псе, което умира от страх, с което само показва на всички колко е незначителна. Папата - еретик. Това може да го каже само някой наистина жалък човечец.

Вместо да си лежи на лаврите на това, че е спасила народа ни от исляма по време на турското робство и да се радва на уважението, което всички храним към културното й наследство (религиозната живопис се харесва и уважава практически от всички българи), тя се опитва да налага своите догми на хората, които изобщо не са зависими от нея и да командва какво може и какво не може да се случва в обществото.

Че няма да успее, че повече от ясно. Въпросът е, че по този начин се самоунищожава.

Впрочем, малко встрани от темата, кой (про)даде на Слави Бинев титлата архонт?
цитирай
23. sparhawk - Тук съм съгласен
23.10.2007 12:31
"Ето това е ужасното - нашата православна църква се фанатизира и се превръща в подобие на исляма. "
И за съжаление за това убежденията на хора като вас, такива каквито са. Просто за съжаление БПЦ се превърна в ченгеджийница, продаваща църковни титли на мутри (Галактион продаде титлата на Бинев) и затова все повече хора или стават атеисти, или пък отиват към други църкви.
цитирай
24. monnio - @thomas
23.10.2007 12:50
Невярващ в какво? В в справедливостта на цените в магазина ли? Умен а и навярно образован човек си, преведи си моля атеист. Тази словесна еквилибристика в която навлизаш ми напомня напъните на циганите да обяснят, че са роми и на педерастиите да се нарекат с гордото гей.

Грубостите някак ти отиват, а и високомерието с което обявяваш себе си в стълб на рационализма и здравия разум. Останалите (всички други) са болни.

Тъй де, бъди здрав и щастлив, защото е любопитно да бъдат наблюдавани в храмовете разкаялите се безбожници в старостта им или след някоя семейна или лична драма.
цитирай
25. thomas - @monnio
23.10.2007 13:06
Е да, това й е останало на църквата като шанс - да използва човешките нещастия, за да прилъже по някой и друг ударен от съдбата и случайността.

Всички останали?! Та в България почти няма вярващи хора! И не е имало и от Възраждането още! Повечето, което виждаш, е чиста поза. Останалото - както ти казах по-горе - резултат от нещастие и безсилие.

Атеист си е енциклопедичен и научен термин, доколкото разбирам с латински произход. И сравнението с гейове или роми е меко казано неуместно, защото именно това да вярваш в някакви непознати висши сили, те поставя в подобно малцинство, а не това да вярваш в собствения си разум и в научно-технологичните достижения на своята раса.

Съвсем друг е въпросът дали самите ние сме на нивото на тези достижения и дали те ни правят по-щастливи. Тук за съжаление мога да кажа, че отговорът е НЕ.
цитирай
26. drona - Не бих правила
23.10.2007 13:15
кардинални обобщения за БПЦ. Обаче в медиите взе да се формира една тенденция да се дава трибуна на по-фанатизирани представители като този Николай и като едни свещеници, за които четох преди време по вестниците ....

Тенденция е и факта, че Николай е избран за владика на епархия като Пловдив - странно е най-малкото защото човекът заключил храма под носа на папата е изпратен в епархия, която съжителства с компактна група католици.

Странно е, че изобщо на човек с подобно поведение и мироглед се дава възможност да пребивава сред висшия клир .....

А колкото до Слави Бинев - всред църковните среди има достатъчно бандити в раса така че за мен лично неговото архонтство не е изненада.
цитирай
27. gantree - @ thomas
23.10.2007 14:51
вярата не е "убеденост", Томас; много обичаш да подменяш думите, знам това, но не бива да го правиш чак толкова много; все някъде би следвало да се спираш, поне следвайки думите по смисъла им; именно затова ще повторя - вярата не е "убеденост";

страхът от смъртта - това са глупости :) разбирам, че ти е трудно да проумееш светоусещането на християните, и вероятно стигаш само дотам - до страха, като основна според теб движеща сила, която "кара всеки да повярва в каквото му препоръчат"; от притчата за блудния син ти стигаш само до слугите от първия тип - до онези, които изпълняват Божиите заповеди с единственото намерение да избегнат Божия съд; дотам си само, а оттам насетне нищо друго няма за теб, освен мангизи, имоти, Дарвиновите маймуни, Маркс и мултинационални корпорации с произход някъде далеч из Античността :))

кратко уточнение за митрополит Николай - той не е заключвал "храма Ал. Невски"; беше заключил олтара, заедно с даровете, по споменатата причина; папа Йоан Павел Втори беше в храма, но не и в олтара; постъпката на о. Николай беше прекалена, и беше насочена не толкова към папизма въобще, а към конкретния папа Йоан Павел Втори, чиято е основната заслуга за срутването на любимата му Матушка :)
цитирай
28. gantree - @ thomas 20
23.10.2007 15:02
предпочиташ да се самоопределяш като атеист, и пишеш, че "безбожник определено цели да те обиди"; а безбожник всъщност не е обида; дори и в Уикипедия се намира коренът на думата - "от гръцки "атеос", което означава безбожен";

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%82%D0%B5%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC

безбожен - кратко и ясно;
не виждам защо ти е нужно да изглеждаш обиден;
цитирай
29. thomas - @gantree
23.10.2007 15:17
Наясно съм с твоето образование и знам, че по религиозните въпроси надали ще мога успешно да те "наддумам". Все пак ми е приятно, че правиш разумен анализ на това, което аз мисля, та чак ми помагаш и сам да се разбера :-) Явно си способен да видиш и "вражеската" гледна точка, а това е положително и го оценявам.

Казвам съвсем ясно, че според мен всеки, който нарича някого "безбожник", цели да го обиди. Точно както турците са ни обиждали с гяур. Докато атеист все пак е научно понятие, така че не може да е обида.

Мангизите, имотите, секс скандалите и пр. изобщо не съм ги измислил аз, още по-малко съм направил нещо, за да ги свържа с Църквата. Тя сама си го прави. На различни места по света се дъни непрекъснато, и то все в областта на 10-те божи заповеди, които толкова държи нейните последователи да не нарушават.

Православната църква може и да не е най-омърсената, но с такова поведение е обречена. Обявяването на Папата за еретик не мога да го сравня с нищо друго по глупост. Да отлагаш до безкрай приемането на грегорианския календар е само назадничавост, но да отричаш силата и върховенството на главната християнска религия е вече голяма глупост. Радвам се, че и ти не го одобряваш, въпреки че в това неодобрение виждам много повече политика в тъмно синьо, отколкото религия.
цитирай
30. monnio - @thomas
23.10.2007 15:37
Всъщност атеист е с гръцки корен и буквално означава без Бог. Безбожниците използват този и другия по популярен ефимизъм - съкращението пр./сл.н.е, което трябва да прогони от главите им ужасния факт че новата ера е раждането на Христос. Инак си прав, има го в енциклопедиите по научен атеизъм.

Разбира се тази дивна "наука" е създадена, защото в България вярващи хора няма, поне от възраждането. Може би и от покръстването. Или още от времето на Адам и Ева. Опс, ама то няма нито Адам нито Ева, камо ли Бог.

Да "вярваш в собствения си разум и в научно-техническите достижения на своята раса", потресен съм. Би ли ми обяснил какво точно представлява, изгарям от любопитство.

И да не забравя, църква е общност от вярващи хора, а не някакво юридическо лице (каквото е по силата на закона) с няколко там епископа, презвитера и други служебни лица, които ти виждаш и разпознаваш.

цитирай
31. gantree - @ thomas
23.10.2007 15:43
пак ще повторя - разбирам те, но не ми е ясно защо ти е нужно да се разглеждаш като обиден, когато някой ти каже "безбожник", вместо атеист; безбожник не е епитет с обиден подтекст; вероятно те притеснява леко назидателното звучене поради яснотата на израза, а точно това не бива да те притеснява в никакъв случай;
турското "гяур" е друго; то не изразява верска позиция, тъй като е известно, че мохамеданите почитат Иисус, макар и не като Син Божи;

за наддумване не може да се говори, поне от моя страна; не съм капацитет, а просто се опитвам да отговоря на позицията ти, като изтъквам моята; нямам за цел да наддумвам никого; безбожник и атеист на практика е едно и също, само дето едното не е на български;

не се притеснявай за Православната Църква; тя е надживяла много безбожници, които подобно на теб са я възприемали в един или друг момент като обречена;

Грегорианският календар няма да бъде приет по една простичка причина - според неговата пасхалия християнският Великден се пада понякога преди еврейската Пасха, или заедно с нея, с което се нарушават каноническите постановления за този празник; затова се стига и до решението за поправянето на юлианския календар на Цариградската конференция през 1923 година.

за папизма - останал съм неразбран, както изглежда; напълно споделям мнението на о.Николай, но не и методите;
цитирай
32. gantree - за календарната реформа
23.10.2007 15:47
за календарната реформа излезе едно доста изчерпателно пояснение - виж тук

http://www.pe-bg.com/?cid=9&pid=23132

само шест лева - няма и половинка сирене :)
цитирай
33. thomas - За реформата...
23.10.2007 15:51
Виж, аз не искам да ми обясняват защо не я правят. Аз искам да я направят. Иначе оправданието е като задника - всеки го има!
цитирай
34. thomas - @monnio
23.10.2007 15:58
Разбира се, че Църквата е юридическо лице. Онова, за което ти говориш, е фенската маса - нещо като онези, които обичат Кока кола, пък тя печели на техен гръб.

Наука атеизъм няма. Науките се казват физика, химия и билогия (сигурно и други помагат, но тези са основните).

Терминът е евфЕмизъм. А понятията преди Христа и след Христа са за фенската маса - нормално е останалите хора да имат също как да отбелязват годините преди нулата.
цитирай
35. drona - @gantree
23.10.2007 15:59
Обаче на мен не ми стана ясно каква е твоята позиция конкретно по случката с театралната пиеса ...
цитирай
36. gantree - @ thomas (33)
23.10.2007 16:04
няма място за оправдания, или за задници :)
календарната реформа всъщност е вече направена, така че аз не ти обяснявам "защо не я правят"; юлианският календар е изменен през 1923 година така, че ще даде разминаване от около денонощие с астрономическия чак след няколко десетки хиляди години;
цитирай
37. gantree - @ drona
23.10.2007 16:10
то няма случка; митрополит Николай е изказал мнението си - това ли е случката? ми дайте да му затворим устата, за да не си казва мнението и да му наритаме митрополитския задник до насиняване, а?
от друга страна театърът не е храм; всякакви глупости са поставяни като постановки на сцената на Пловдивския театър, а и не само на неговата; сигурно може да издържи и поставянето на още една
цитирай
38. monnio - @thomas
23.10.2007 17:20
Разбира се че църквата не е юридическо лице, освен чисто административно. Църква сме ние, без безбожниците, няма маси. Маси виждат само влюбените в париците, а ти ги крий.

Няма наука атеизъм, а научен атеизъм. Измислиха я едни други безбожници а в народната библиотека има множество чекмеджета с каталога от труда им.

Прости на бързите ми пръсти, както и на лошите сложили гласните тъй, че да са една до друга. А те годините се отбелязват според християнското летоброене, не според кръчмарското.
цитирай
39. nakom - @thomas
24.10.2007 02:21
пич - падаш ми в очите.Само с БВП ли ще се сравняваме с Турция.Ако е така дай да се сравняваме с Тайланд или Китай.Има си ценности които са присъщи на определени народи - вечната борба за шепата ориз е присъща за едни - място във вечно царство заслужено с доброта на този свят е присъщо за други.Радвам се че не съм част от борбата за шепата ориз.Никой не те кара да се кланяш на каквото и да е.Но ако си поне малко демократ ще уважаваш ако щеш го наречи лудост ако щеш -заблуждение - вярата на хората.Ако ли не - не си и на йота над средностатистическия ислямски фундаменталист.Никой не казва че сме съвършенни.Както вече казах - никой не те кара да се кланяш пред каквото и да е.Но не те карам да имаш уважение и към чувствата и вярванията на хората.То си е до личност.
цитирай
40. thomas - @nakom
24.10.2007 10:47
Виж сега, малко национално самочувствие не е излишно, но България в момента има нужда по-скоро от национална самокритика и себеотрицание, та в резултат да се стегне и да вземе да направи нещо.

Каквото и да си говорим, не виждам защо мислиш, че сравнението ни с Тайланд или Китай ще е в наша полза. Вярно, със сигурност има Китай и Китай, и Тайланд и Тайланд. Но от това, което съм виждал от двете, мисля, че доколкото има и България и България, то ние губим. За Турция да не говорим. Ако се подредим пред очите на света заедно с тези, които изброяваш, ще бъдем последни, и то далеч не само заради това, че ние сме няма 7 милиона, а те са между 65 милиона и милиард и половина всяка.

Впрочем поне в Хонконг не забелязах живота на хората да е борба за шепа ориз, а там се срещнах и с много хора от самия Китай, които също се борят не за храна, а за развитото си бъдеще и създават ли, създават. Но недей да си мислиш, че в България няма хора, чийто живот не е борба ако не чак за залъка хляб, то за дневната доза кебапчета, бира и ракия, което изобщо не е за завиждане пред варианта с ориза, поне от духовна и здравословна гледна точка.

И последно да питам, това място във вечното царство, заслужено с доброта на този свят, как точно ще го постигнат българите, главната цел на повечето от които е да излъжат, прецакат и откраднат, или ако нямат смелост за това, поне да убият ближния със завист?!
цитирай
41. gantree - @ thomas
24.10.2007 13:53
ти гледай за себе си, Томас, за твоето място; всеки трябва да вижда за себе си как да го постигне; другите ги остави сами да си го постигнат мястото, "заслужено с доброта"; то това не е като да идем всички в Добрич - "градът на Доброто", както мернах да го нарича един добричлия, и да ни отеснее изведнъж :)
цитирай
42. nakom - @thomas
25.10.2007 14:43
Българина не е виновен за жребия който му се е паднал.Националното самочувствие или се заслужава с действия или е балон пълен с въздух - може и с пръдни защото като се пукне се разсмърдява жестоко.Тук не говорим за стандарт или за кой за какво работи - говорим за чувства на хора които ги слагам много над тълпата - това са хората които вярват че трябва да правиш добро независимо какво ти струва.Не можеш да ги премериш по аршина на някой цървул по дискотеките или кръчмите.Именно те са обидени а не средностатистическия българин.
цитирай
43. thomas - @nakom
25.10.2007 15:27
А според теб средностатистическият българин не е в дискотеките и кръчмите ли!? Я помисли и поразгледай пак наоколо! :-) Та нали именно затова сме на подобно дередже. Тези неща, които ти рисуваш като портрет на средния българин, всъщност ще го накарат само да ти се изсмее. За съжаление, впрочем... А между другото, за да има чувства, стремежи и да се правят добрини, на добрите хора не им трябва религия. Тя е за по-лесно манипулиране на тъпите, които, както навсякъде, са мнозинство.
цитирай
44. nakom - Много си краен томасе
26.10.2007 15:33
изключваш възможността да има хора за каквито ти говоря.А ако попаднеш на такива може би ще се чувстваш като мен.Защото преди време и аз мислех като теб с леки разлики.
цитирай
45. анонимен - Tomas, моите поздравления
07.08.2009 14:10
Наистина въвеждането на религия в училищата по плановете на БПЦ предтсвавлява най-голямата глупост правена в родното ни образование.

Не стига, че простотията се вихри, както никога, но хайде да вземем да се оковем с християнски окови от невежество и суеверия, примесени с любов към православието и разбира се...Русия.

Няма да коментирам много неадекватните позиции на църковните власти, които след освещаване на...казино, мерцедес или пък някоя църква, построена с парите на някой вярващ "бизнесмен", се опитват да придобият монопол над понятието морал (и го имат)...което ме отвращава искрено (опита им, не самия морал...).

Този морал личи и в програмата предложена от БПЦ: да се изучава религия, забележете, не чрез изучаване на светите им текстове, Библия и жития /тоест автентичните документи, направо от извора/, а чрез филми с особено насърчаващи умственото развитие на младите заглавия като:

"Исус умря за теб"

"Христос ми помогна да откажа наркотиците. Братко, спри"

" Срещу абортите - смъртен грях за младата жена" (???)

Разбира се, има и друг вариант да се приеме плана, изготвен от Георги Бакалов, според който трябв ада се изучават всички религии, в културен и исторически , а не верски план...Разбира се, тва би смъкнало някои заблуди, пардон християнски истини, и като такова е твърде "модерно" и "релативно"....

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thomas
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2155919
Постинги: 141
Коментари: 3067
Гласове: 4316
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031