Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2007 13:35 - Вече никак не е смешно...
Автор: thomas Категория: Изкуство   
Прочетен: 3705 Коментари: 11 Гласове:
0

Последна промяна: 07.12.2007 17:46


Някога "Господари на ефира" беше едно много забавно и смешно предаване, което се усмихваше на грешките, които се случват в телевизионното ежедневие. Гледах го с удоволствие и заради забележителните водещи (само че имам предвид Васил Василев - Зуека и Малин Кръстев), и заради наблюдателността и острия ум на тези, които откриват и комбинират гафовете. Сигурно, дори и да не си го признавам и на себе си, и заради чара на адреналинките (ама пак ония, предишните) и въпреки шизофреничната камера, която танцува много повече от тях.

С удоволствие гледах и техните критични забележки в най-различни области от живота - и там имат добри попадения. Признавам и постиженията им в решаването на различни проблеми в обществото, както и изобличаването на различни шарлатани или измамници, въпреки че там вече опасно доближават границата, след която започват да изземват функциите на полиция, прокуратура и съд.
Историите със скрита камера, макар и любопитни за публиката, според мен често нагазват във води, в които някои "по-обикновени" хора (примерно румънски журналисти) биха били арестувани и поне заплашвани със съд, ако не чак и осъдени. Много неприятно е и това, че не просто заснемат и показват на широката публика разобличаващи материали, но си позволяват и да се подиграват и да унижават онези, които са разобличили.

Това като действие само по себе си не е лошо нещо (въпреки че законността му е малко съмнителна), но крие съществена опасност от включване на лични разбирания и пристрастия към обективната истина, които могат да доведат до нейното изкривяване.

Ярък представител на необективното отразяване е винаги глупаво хилещият се журналист с "будна гражданска съвест", по-известен като "Приятно ми е Мавриков", който съвсем скоро показа, че е тотално лишен от такт и съчувствие при гаврата над колегата си Николай Колев. Нееднократно заради негови лични пристрастия или обикновен популизъм, предаването си позволява да обвинява хора, които може би не са толкова еднозначно виновни. Яркият пример от последно време в това отношение беше нескрито обидното му отношение към туристическата агенция Mondo, имала нещастието да се окаже агент на издънилата се нискобюджетна авиокомпания German Wings, заради чийто провал някакъв брой пътници все още си чакат парите за билетите. Въпросите "кога ще им върнете парите", отправени към представителя на тази агенция, бяха типично джафкане по грешното дърво - тъй като агенцията е просто агент на авиокомпанията и е достатъчно пострадала от това, че се е доверила на грешен партньор, за да й висят на врата и хората, чиито пари просто са минали през ръцете й.

Но в последните няколко дни капката наистина преля. Да правиш сеир (и то във формат сериал) от личните драми на една слаба и нередовна студентка, която иска да мине незаслужено напред, и преподавател-коцкар със слаби ангели, при това чрез умишлено провокиране, е не просто грозно и неморално, а би трябвало да е и забранено. Лошото е, че в хора вече се включиха не само "Господари на ефира", но някак си и цялата Нова телевизия, а високоморалната Лора Крумова дори възмутено попита няколко пъти преподавателя за годините му, вместо да си гледа нейните.

Нека оплюването ми започне сега...

Опс, само още секунда! :-) Не защитавам сексуалния тормоз, само оспорвам правото на една телевизия да решава дали има такъв. Защото тя може да има причини и интереси да го прави спрямо точно определени хора и да се превърне в класически ловец на вещици.


Тагове:   никак,


Гласувай:
0



1. estrella - Беше
07.12.2007 13:42
ми ужасно неприятно да гледам предаването сутринта. Мислех си същите неща като теб..
цитирай
2. анонимен - хаха
07.12.2007 14:20
Скандалите привличат хората, карат ги да гледат предаванията/телевизиата, да ги обсъждат по блогчетата си.
НТВ : Томас - 1 : 0
цитирай
3. sis - аз не съм гледала репортажа
07.12.2007 15:59
но нещо ме кара да се съмнявам в истинността му. Когато има камера има и монтажници зад нея. От Биг Брадър се разбра, че като се нагласят репликите може да се получи нещо много интересно и сбъркано.

Кофтито на телевизиите е, че те си позволяват да дават присъди без доказателства. Дори и след това да се извинят, че нищо не е доказано, не им пука.

Медиите са четвъртата власт!!! И стават все по-силни и по-силни.
цитирай
4. thomas - Не твърдя...
07.12.2007 16:08
Не твърдя нито че той е невинен, нито че монтажът е променил смисъла на видяното. Но дори и всичко да е точно такова, каквото го видяхме, това просто не бива да става достояние на милиони - може да е работа на прокуратурата, но не е нормално да е работа на медиите.

Нито преподавателят е ангелче, нито студентката. И тя иска да постигне нещо, което не й се полага, и той е готов да й го даде срещу нещо, което не му се полага, или поне не и без тя да го иска сама.

Но аз бих казал, че имам усещането, че за да подсили шоуто и да "влети" в журналистиката, тази студентка би стигнала и до леглото му, но ми се струва, че по-скоро той се е уплашил и е дал малко заден. Другият вариант е всичко да е направено със знанието и на двамата и това да е неговата услуга към нея (примерно негова любовница) при напускането му... Защо не!
цитирай
5. sis - хм.
07.12.2007 16:22
интересен вариант.
Разбрах, че не коментираш видеото и дали е монтирано.

Медиите имат власт, която дори не подозираме. Много хора плюят по Слави, ама едно време той им беше показал на целия народ каква е властта на медиите. /с аварията на АЕЦ/. Ама хората забравят
цитирай
6. thomas - Забравят, вярно...
07.12.2007 16:43
И ти забравяш, че тогава Слави още не беше от най-важните хора в Ку-ку - Петър Курумбашев и Любен Дилов - син бяха в дъното на цялата работа. И между другото, властта за малко щеше да им покаже коя поред власт са - вярно, не ги осъдиха, но доста съдебни заседания им се е наложило да гледат, и то не като зрители.

Видеото е монтирано - спор няма - и двете страни не твърдят нещо друго. Това, за което има спор, е дали този монтаж е променил смисъла, или не. И аз дори приемам, че не го е променил - не виждам как може да се кажат тези думи, които да значат нещо друго, освен това, което се чу. Но и така да е - това е недопустимо завиране в личния живот на хората. Незаконно било мобилния оператор да ми държи копие от личната карта, разбираш ли, ама Мавриков да се завира под завивките на хората било в реда на нещата!
цитирай
7. ianchefff - thomas,
15.12.2007 12:02
абсолютно съм съгласен с теб.
Само за адреналинките да ти кажа, че камерата е такава "шизофренично движеща се", защото самите те са едни истински дървета.
И ако не се вдижи камерата, те изглеждат като на снимка...
:))))))))))
цитирай
8. azi - казваш че,
15.12.2007 12:06
не трябва да се завират под завивките на хората но ако не беше излъчен репортажа този "преподавател"щеше да продължи да изпитва по същия начин както и до сега.
цитирай
9. thomas - @azi
15.12.2007 12:26
Ми той всъщност не изпитва... Той просто пуска напред студентки, които трябва да скъса, когато и те му пускат.

Това може и да не е най-чистичкия пример за сексуална връзка, но защо не се замислиш колко са примерите в днешното общество, които са много по-чисти? При повечето има някакъв вид използвачество. Ама Господарите са си избрали именно тоя - и ако им се поразрови някой в тяхната спалня, може и да се окаже, че изобщо не е толкова случайно, нито пък толкова чисто като замисъл.
цитирай
10. bovari - Върнахте ми вярата, че...
20.12.2007 21:47
има мислещи човеци!!! Благодаря за споделянето!!
цитирай
11. thomas - Хрумна ми една идея...
21.12.2007 00:36
Предлагам Господарите да си извадят от собствения архив кастингите за адреналинки, които проведоха, когато Теди и Ени си тръгваха. По мои спомени пред погледите и приказките, които Рачков подмяташе на кандидатките, поведението на преподавателя от журналистическия факултет е като игра с кукли в детската градина. А още по-интересно е как е изглеждало продължението на тези кастинги, когато не е пред камера. Може би Яна и Жана трябва да дадат някое интервю по въпроса?! ;-)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thomas
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2156116
Постинги: 141
Коментари: 3067
Гласове: 4316
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031