Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2008 09:59 - 25% Boney M не прави Boney M
Автор: thomas Категория: Изкуство   
Прочетен: 6443 Коментари: 14 Гласове:
0

Последна промяна: 02.12.2008 17:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Снощи имах рядко разочароващо музикално преживяване. Концерт на една от любимите ми групи от миналото, с чието име свързвам десетки безспорни хитове, които не само ние, които сме слушали при излизането им, но и младите хора на по 20 години знаят и днес. Една от двете емблеми на 70-те години - Boney M (по-твърдо настроените да не спорят - и те ги познават, даже и да не си го признават).

Дотук - добре. Хубавите очаквания са необходимо условие за един добър концерт. Но оттам нататък се почна с разочарованията.

Първо, когато се дръпнаха завесите, не видяхме никакви Boney M, ами Трамвай номер 5. Пяха малко кавъри на Boney M и малко свои песни. Не беше трагично, още повече ползваха собствените си гласове, които все още си стават, Петко изглеждаше малко уморен и смачкан и 1-2 пъти едва не се преби на сцената, спъвайки се в разни озвучителни уреди по пода, но все пак звучеше добре, а "девойките" изглеждаха направо перфектни, като се имат предвид годините им. Само липсата на мулатката правеше впечатление, но се преживяваше. И все пак седяха някак си евтино и жалко, особено когато заговореха в опит да надъхат публиката, дошла за съвсем друго, със собственото си величие.

Хубаво, попяха 20-25 минути и си отидоха.

Настана приятното неколкоминутно очакване на главните действащи лица. Те пък си бяха оставили включени микрофоните, така че докато се наместваха по сцената, се наслушахме на куп паразитни усилени звуци от местене на предмети, настройване на инструменти и разговори. Което обаче беше нищо на фона на 6-кратното поредно и досадно и със силен звук излъчване на рекламите на организаторите на концерта от БГ Арт, Фолксваген и Юнион Ивкони на екраните в залата, докато публиката заемаше местата си, придружено и от 6-кратна молба да изключим мобилните си телефони още в момент, в който това изобщо не беше необходимо, но организаторите просто бяха напъхали това послание в рекламата си. Явно не само ние не знаехме името им, но и те не знаеха още как се прави концерт.

Дойде моментът да видим и Boney M.

Тук в първите секунди не обърнахме внимание на смисъла на приветствието "посрещнете оригиналния член на Boney M - Мейзи Уилямс", но когато завесите се дръпнаха, разбрахме, че това е най-важното, което ще чуем тази вечер. Тя беше единствената останала от оригиналния състав на групата. На мястото на Боби Фарел беше някакво облечено в бял костюм лондонско денди с леко арабски вид, чието име няма как да запомня, пък и самото то говореше толкова лигав английски, че нито едно друго име не стана ясно, когато ги представяше, но по-лошото беше и че пеенето му не носеше нищо от духа на Boney M. Другите две вокалистки също бяха нови, горе-долу на възрастта, на която са били оригиналните вокалистки в края на 70-те, и въпреки че бяха достатъчно красиви и със същия цвят на кожата, в пеенето им също нямаше нищо бониемско - едната избиваше към госпъл, другата беше по-скоро безлична, а дендито пееше отявлен фънк.

Деветте музиканти бяха също чисто новички и специално ни се похвалиха, че осем от тях били от Лондон, а деветият, перкусионист на име Иво, бил дори от София. Разбира се, не бяха никак лоши музиканти - не ме разбирайте погрешно - смятам, че биха били достойни за произволна джаз или фънк формация. Но не и за Boney M. Даже нещо повече, не считам, че някой има право да използва името на тази легенда, особено ако ще се изгаври така грозно с тяхната музика. Но предполагам, че и на Мейзи Уилямс, и на пенсионираните членове все пак им е по-добре от финансова гледна точка легендата да продължава да се изявява на живо, а те да си прибират пари като собственици на марката. И все пак публиката не мислеше така.

Като изключим група младежи в публиката (доста от тях всъщност дори не бяха истински зрители, а пуснати в залата дейци на антиспин движението, облечени в червени тениски, показващи това), които сигурно само са чували за Boney M и щяха да скачат дори и ако им бяха пуснали само един ритъм бокс, останалите гледаха много скептично на всичко, което се случва на сцената, най-малко десетина души от седящите в нашия сектор дори си тръгнаха възмутено след по-малко от половин час, през който стана ясно, че всъщност няма да чуем това, за което сме дошли (нямах видимост какво става назад - може да е имало и други), комуникацията между групата и публиката беше гола вода, колкото и да се опитваха да ни надъхват и да ни карат да им отговаряме колко сме горещи и готови за парти или просто да пеем заедно с тях, а накрая им се наложи да си изпросят двата биса, защото иначе никой нямаше да ги извика за тях.

С менте биса само допълниха картинката на общото фалшиво приповдигнато настроение, което опитваха да създадат, като ни наричаха непрекъснато party people и ни призоваваха да съборим залата (bring the house down). Да не говорим колко пъти трябваше да чуем и лицемерието god bless you all.

Отврат. Подигравка. Срам. Така не се прави. Това е изкуство и то не е Макдоналдс, за да се дава на франчайз.



Гласувай:
0



1. rpatel - Пък аз толкова съжелявах, че не у...
02.12.2008 11:11
Пък аз толкова съжелявах, че не успях да си намерябилет за концерта. Явно нищо не съм пропуснала. Като искам да слушам Boney M ще си намеря някой техен запис в мрежата. Някои от песните им са ми прост любими. Rivers of Babilon, например. :-)
цитирай
2. thomas - Как можа да събереш толкова грешки в един коментар :-)
02.12.2008 11:25
Rivers of BabYlon снощи беше изпросеният от самата група бис. Но както и тази песен, така и всички останали, просто не звучаха като от Boney M, въпреки усилията на единствената оригинална вокалистка. Най-малкото защото мъжкият вокал нямаше нищо общо като глас, излъчване и поведение с оригиналния.
цитирай
3. анонимен - О, не!
02.12.2008 12:18
thomas, разочаровате ме :-(
цитирай
4. viovioi - томас какво очакваш от цигани?
02.12.2008 12:22
само мръсни цигански номера.
цитирай
5. thomas - @zlika
02.12.2008 12:35
Само описвам действителността... Не убивайте вестоносеца! ;-) Все пак аз имах щастието преди по-малко от 10 години в Банско да гледам истинския Boney M, може би само с една смяна тогава. Но явно е било за последно...
цитирай
6. ledzeppelin - ..
02.12.2008 13:32
Ужас.Добре,че не се прецаках да давам пари за билет.Не че съм скръндза,но все пак сме бедни студенти. :) Това като Любо от "Те" да пее Бийтълс.Ха. Благодарско за информацията. :Р
цитирай
7. spasunger - .
02.12.2008 13:41
Е, ти какво очакваше, селия състав на Boney M ли? То отдавна се знаеше, че само Мейзи ще дойде.

Boney M е първото нещо, което съм слушал през живота си - още пазя стария грамофон на баща ми и старите надраскани плочи с Boney M и Бийтълс...
цитирай
8. gantree - :))
02.12.2008 13:45
Томас, защо плюеш по негрите?
Расизмът вече е отживелица, както и Бони еМ.

А Петко го познавам лично, и още утре сутринта ще го спукам от майтап, ей заради тези неща, които си описал. Ако изобщо са верни.
цитирай
9. bqlaroza - haha
02.12.2008 14:52
samo pensionerite slushat bonbon m
цитирай
10. thomas - @spasunger (7)
02.12.2008 15:51
Ами какво да се прави - аз не само че не знаех отдавна кой точно ще идва, ами и случайно в неделя под душа чух, че по радиото казаха, че ще има концерт. А след като преди няколко години в Банско ги бях гледал и си бяха съвсем истински, не ми се вярваше, че за тези няколко години са се превърнали в макдоналдсоподобен франчайз...
цитирай
11. thomas - @gantree (8)
02.12.2008 15:54
Хайде, ако обичаш, с ръка на сърцето ми кажи къде в написаното по-горе съм казал нещо лошо за негрите?! Или ми посочи нещо, от което да ти се струва, че си го мисля?

И като се чуваш с Петко, обърни му внимание и на факта, че почти до самия край на изпълнението му, което се прожектираше и на видеостените, се създаваше впечатление, че той пее на плейбек. Добре, че в последната песен по едно време спря да пее и обърна микрофона към публиката (при което гласът му наистина изчезна), та разбрахме, че усещането за разминаването е дошло от техниката...
цитирай
12. thomas - @bglaroza
02.12.2008 15:58
Слатке (така поне си се кръстила в профила си), доколкото разгледах публиката, в нея поне 50% от хората бяха под 25 години. Ако това ти се струват пенсионери, явно на теб още ти сменят пелените, а и музикалната ти култура видимо е с отрицателен знак - сигурен съм, че не само Boney M, но и Моцарт ти предизвиква отвращение още от първия звук. Между другото Boney M в този им жалък вид бяха приети добре единствено от най-младата публика, защото тя никога не е виждала и чувала истинските.
цитирай
13. thomas - @viovioi
02.12.2008 16:16
Цигани? В такава светлина ли виждаш негрите? Ама то какво пък да чакаш от някой с твоите виждания за света...
цитирай
14. spasunger - 10.
02.12.2008 19:28
Рано или късно всичко се изражда в макдоналдоподобен франчайз.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thomas
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2156320
Постинги: 141
Коментари: 3067
Гласове: 4316
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031