Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2009 23:25 - Антипатриотична или какво търси наш Дельо Хайдутин на Вояджър?
Автор: thomas Категория: Изкуство   
Прочетен: 33686 Коментари: 66 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Знам, че ще ви се стори негативно, но сега ще ви обясня какво според мен прави нашият иначе прекрасен Дельо Хайдутин на борда на Вояджър. Пропагандата от края на 70-те години побърза да ни каже (пък и до днес продължава да го твърди), че това е невероятно признание за нашата музика и култура, но всъщност положението е доста по-различно.

Наскоро се бях заинтересувал какво точно сме пратили на инопланетяните и успях някъде в интернет да намеря златната плоча на НАСА, издадена преди няколко години на 2 CD-та, и да разгледам и чуя съдържанието й. Честно казано, искат се здрави нерви, за да я издържиш цялата, дори и да не си извънземен.

image


И така, вътре има 4 категории записи:

1. Звуците на природата - океански прибой, ветрове, песента на китовете и други подобни
2. Класическа музика - тук всичко е ясно: Моцарт, Бетовен и подобни величия
3. Англо-американска съвременна музика: Елвис, Битълс и други от този калибър.
4. Онова, на което напоследък му казваме World Music - полинезийски сватбен танц, ритуални композиции с тарамбуки на африкански племена и ... Излел е Дельо Хайдутин.

Да, познахте - нашата песен е намерила място на тази плоча не защото американците много са я харесали, а защото им е точно толкова неразбираема, колкото и полинезийския сватбен танц. Т.е. нас са ни наместили сред аборигените. А ние се тупаме в гърдите като едни типични ганьовци.

Съвсем отделен е въпросът има ли изобщо някакъв смисъл от тази плоча. Само 30 години по-късно начинът на запис на звук върху плоча е исторически спомен (днес същата музика би могла да се събере на едно чипче милиметър на милиметър, каквото има във всяка флашка и вместо някакъв си допотопен грамофон на борда на Вояджър можеше да има един iPod, който да свърши същата работа).

Освен това изобщо не съм сигурен, че въпросният грамофон работи дори и днес, 32 години по-късно, а какво ли остава след 40,000 години, когато ще достигне до най-близката съседна звездна система и евентуално ще бъде намерен и прослушан от нейните обитатели. Нека сега си представим, че въпросните извънземни, при които един ден ще попадне Вояджър, са само с някакви си смешни за космическите мащаби 10 хиляди години по-напред от нас. Добавете и 40-те хиляди години, за които корабът ни ще достигне до тях. А сега можете ли да си представите колко различна може да е тяхната цивилизация от нашата, при положение, че нашата само за 2000 години се е придвижила от примитивно състояние до претенции да има потенциала за космически завоевания?! Даже и всички живи същества във вселената да са устроени на базата на едни и същи органични молекули, даже и да живеят при сходни на нашите условия на гравитация и други физически параметри, каква е вероятността, че изобщо ще знаят какво е музика и че тя и при тях ще има културна роля!? Според мен - кръгла нула.

 



Тагове:   Voyager,   извънземни,   наса,


Гласувай:
1



1. raylight - Тази песен
11.04.2009 23:31
е много далече от африканските и полнезийски обичаи, по - скоро тази група показва многообразието на етнокултурата на Земята, като са подбрани независими вектори, т.н. базис
цитирай
2. thomas - @raylight
11.04.2009 23:35
Тази песен е много далече и от Битълс и Елвис, и от Моцарт и Бетовен. И понеже не е и песен на китовете, остава да е представител на "world music" категорията. Което означава, че за хората от НАСА, които са избрали тя да е вътре, тя влиза в категорията на полинезийския сватбен танц и африканските тарамбуки. Не мисля, че греша. По-простичко казано, за тях ние сме пример за музикална екзотичност, но не и за музикална значимост.
цитирай
3. zezo - Песента доколкото знам я е избрал ...
12.04.2009 00:14
Песента доколкото знам я е избрал Карл Сейгън. Тя се е харесала на него, не на американците като цяло. Иначе фолклорът ни, че звучи екзотично на запад - така си е. А българинът, че се бие по гърдите за щяло и нещяло - нищо ново под слънцето. Преди тупането било пропаганда, а днес... еми не е пропаганда, щото сме демокрация :))))
цитирай
4. tera - А бе ти си пълен капут!
12.04.2009 00:23
Без всякакво извинение и ако ще да ме оплюе целият блог хич не ми дреме!

Какво си седнал да търсиш - под вола ли? Още като пуснах един постинг с какво можем да се гордеем като българи ги видях всичките тези записи. Мога да ги дам всичките поименно, а не обобщени като теб. Да, има записи всякакви и много екзотични и ти какво се опитваш да докажеш с това?

Че сме някакво етно като аборигените от Австралия примерно? Що не се засрамиш? Онова Паисий да не го е писал за тебе?
цитирай
5. thomas - :-)
12.04.2009 03:30
@zezo
Карл Сейгън, доколкото знам, е американец :-) Изключително много го уважавам като човек и учен (дори съм си купил и книгата, и колекцията му от DVD-та с филмите от поредицата Космос), но все пак не вярвам той да е правил селекцията лично. Всъщност точно това исках да кажа - че нашата песен е била избрана, за да отрази екзотичността и многообразието на фолклора. И да разберем, че сме избрани по съвсем различни причини от Моцарт например - не заради световно доказани достижения, а за цвят. Не пречи да го осъзнаем най-после.

@tera
Ами не ти ли хрумва, че може би точно заради Паисий днес сме там, където сме (т.е. последни във всичко)? Впрочем той само е поставил началото. След него други са продължили да ни убеждават, че сме трудолюбиви, гостоприемни, честни, красиви, потентни, че от Витоша по-високо нема и че киселото мляко става само у нас.
цитирай
6. belisima777 - Хубаво е на тебе да ти хрумне, че н...
12.04.2009 07:15
Хубаво е на тебе да ти хрумне, че никой не я е подреждал тази музика по значимост. Хората са я класифицирали по вид, така както те виждат удачна тази класификация. Те пускат Вояджър те "поръчват музиката". И по така направената класификация, нашата песен не е нито класическа нито музика от природата, нито т.н., просто не е. Тя е в раздела към който принадлежи. Мога да се съглася с тебе ако имаше раздел " Най-доброто от музиката на планетата" и там я нямаше. Такъв отделен раздел няма, а има различни такива, за които забележи обаче може да се каже категорично, че те всички заедно са - най-доброто от музиката на планетата и там я ИМА!
А иначе който иска да мисли негативно за какво ли не, ми прав му път, нек си мисли!
цитирай
7. gothic - thomas,
12.04.2009 08:14
и какво значение има каква е причината да присъства там? Факт ли е? Факт е, от който на мен не ми става нито по-зле, нито по-добре. А що се отнася до музиката - музиката не се дели на класическа, уърлд или каквата и да било друга, а на добра или лоша. С еднакво удоволствие слушам и Валя Балканска, и Моцарт, и Кайли Миноуг, и фпренските екстремисти Godjira. Ами да, абсолютно различни са един от друг. И бъдят различни чувства и усещания при слушането. Но удоволствието от добрата музика е еднакво....
цитирай
8. cornflower - НЕ СЪМ СЪГЛАСНА!
12.04.2009 08:32
Е, това е връх на комплесарщината ганьовска!
Прати ни при аборигените!
Валя Балканска е космически глас, а народната ни музика няма световен аналог!
Срам ме е от теб, задръстеняк такъв!
цитирай
9. bogolubie - thomas,
12.04.2009 08:41
Сега да седнем и да плачем ли, човече, ако си прав. Не си ли и ти суетен, като тези, които се хвалят,щом те интересува какво казал някой си там, пък какво щяло да стане...пък не е така, както ти се иска. Ти си жив и дано да си здрав, и това е най-важното. Всички сме различни и с различни предпочитания, и неможем да задължаваме никого да бъде точно с нашия вкус. А и никой не знае какво печели и какво губи. Това е тайна неразгадаема. Просто живей и цени това, което имаш . А днес е Вход Господен, влизането на Господ, Който е любов, в Ерусалим! Не ставай черноглед, а виж този пъстър свят и го обичай, и му се радвай, и бъди щастлив, и благословен! ЕСТИР
цитирай
10. feq - Не, драги thomas, НЕ СМЕ АБОРИГЕНИ!
12.04.2009 08:50
А ти със сигурност си ЧОВЕКЪТ- ОТРИЦАНИЕ!
цитирай
11. анонимен - Много ми хареса постинга ти не за...
12.04.2009 09:04
Много ми хареса постинга ти не затова, защото е кой знае какво прозрение, а защото провокира саморефлексия върху националните комплекси, манифестиращи се като мания за величие. Все пак всички ние сме убедени в собствената си значимост като мухи със самочувствието на аероплани. Знаем, че сме най-интелигентната нация след евреите (от къде ли го знаем...). А всеки румънец знае, че архитектът на Тадж Махал е румънец. И така нататък.

Песента е много въздействаща и е много хубаво, че е намерила място на тази плоча. Някъде бях чел, че преди да монтират плочата на Вояджър, американските учени са я изпратили на няколко национални разузнавания, за да изпробват дали информацията може да се декодира. Тъй като плочата съдържа информация как да бъде използвана, започвайки от концепция, проста като водородният атом. Единствените, които се били справили, били... Мосад.

Коментарът на боголюбие е много добър пример за това, доколко объркано може да бъде измерването на времето (част от инструкциите на плочата). Днес католическият и протестантският свят празнува възкресението на Христос, а не влизането му в Йерусалим. Какво всъщност се е случило на днешния ден?

Та така, драги комплексари, не нападайте приносителя на лошите вести! От дискредитирането му, те няма да се променят.
цитирай
12. belisima777 - аз така като чета думичката &quo...
12.04.2009 09:10
аз така като чета думичката "комплексари" се развява и в двете посоки
кеф!
цитирай
13. thomas - :-)
12.04.2009 09:34
@cornflower
Ти какво имаш против аборигените? Познаваш ли ги? Смяташ ли, че са направили по-малко от нас в културно отношение? Да не говорим колко по-стара култура са от нашата. А известно ли ти е, че са доста по-познати за света, отколкото ние? И с визията си, и с обичаите си, и с музиката си сигурно.

Освен това съм сигурен, че и аборигенската музика няма световен аналог. Нито пък тази на Моцарт и Битълс. Що за глупост се крие в израза "космически глас"?! Не се ли сещаш, че и него го измисли родната пропаганда, за да отрази събитието на качването на тази песен на плочата на НАСА? Да, песента е чудесна - и аз мисля така. Само че за развития свят тя е нещо точно толкова чудесно, колкото и полинезийският сватбен танц и аборигенското жужене с въртящо се въже.

@bogolubie
Днес, казваш, е влизането на Господ, който е Любов, в Йерусалим. Да речем, че е така, защото все пак при католиците това е станало по-рано. Това сигурно е нещо значимо. Но доколкото си спомням легендата, само след няколко дена ще го разпънат на кръст. Тъжно. Наистина никой не знае какво печели и какво губи.

@feq
И ти ли с расизма напред? Кажи ми, с какво аборигените са по-лоши от нас, та не искаш да ни сравняват с тях? И впрочем смяташ ли, че има значение за какви ние се мислим? В края на краищата важно е само как изглеждаме отстрани, нали?
цитирай
14. thomas - @belisima777
12.04.2009 09:43
Казваш "Мога да се съглася с тебе ако имаше раздел "Най-доброто от музиката на планетата" и там я нямаше."

Разделът не се казва "Най-доброто", а "Многообразието на музиката на планетата" и нашата песен се намира в точно този раздел. Ако не ми вярваш, чуй раздела, в който сме ние и виж дали нещо от останалите парчета там ще ти се стори достойно за израза "най-доброто от музиката на планетата". Сигурен съм, че няма да разбереш красотата на никое от останалите произведения. Тях си ги разбират и харесват съответните аборигени. Ние си разбираме нашето. Западняците пък не разбират нито едното, нито другото. Слагат ги само, за да покажат пъстротата на земната култура.

Разделите "най-доброто" са представени от класиците и Елвис, Битълс и сие. Поне според създателите на селекцията. Впрочем усещате ли колко елементарно са подходили към задачата селекционерите, като са избрали най-популярната музика от своето лично време, което е просто една секунда от историята на планетата? Предполагам, че днес щяха да сложат Майкъл Джексън и Мадона :-)
цитирай
15. thomas - @gothic
12.04.2009 09:45
Радвам се, че не ти става нито по-хубаво, нито по-лошо. Значи ти си един нормален реалист, каквито са малко. Значи не съм писал за теб. По въпроса "хубава и лоша музика", наистина чуй цялата селекция от world music в плочата на НАСА. Тогава ще ме разбереш напълно за подбудите на тези, които са ни сложили и нас там.
цитирай
16. gothic - thomas,
12.04.2009 09:55
точно там е лаботата, че съм я чул и я имам. Нито една песен там не е попаднала случайно. И като допълнение към предишния ми коментар, ще добавя че качествената музика няма националност, пак повтарям, без значение от стила. А "Излел е Дельо хайдутин" се отличава от всичко, намиращо се там по следното - изпята е от българка и в същото време аз също съм такъв. Това не я прави по-добра или лоша от останалите, но я отличава доволно. А подбудите да бъде включена в тази компилация, откровено казано, не ме вълнуват много....
цитирай
17. feq - Не ме познаваш, thomas!
12.04.2009 10:59
1. Преподавам еднакво на ромчета, турчета и българчета - но се гордея, че съм БЪЛГАРКА, че българска песен, та макар от Родопите /не от софийско, например;)))/ лети в Космоса, щом хората са я избрали!!!
2. Всичко има значение - както за какви се мислим, както и за какви ни възприемат...
3. Острани може да е скъп и лъскав един предмет, а отвътре кух. "По дрехите посрещат, по ума изпращат"- народна поговорка
4. Но ти, ... продължавай да пишеш, може и да стигнеш сам до тези ИСТИНИ!!!

Красиви са всички цветя на света, но най-красиви са цветята в България!
Цветен букет за всички тук четящи!
цитирай
18. thomas - @feq
12.04.2009 11:11
За нещо си права, за друго не си...

1. Националната гордост е хубаво нещо, но само ако има покритие. Нашата няма. Разходи се по света и ще разбереш защо.

2. За нас може би, но за света - не. Ако си бяхме самодостатъчни, щеше да има значение какво мислим ние. Ама като ни видиш търговския баланс, ще разбереш, че сами сме за никъде. Така че на първо време трябва да се заемем да станем приемливи за останалия свят.

3. Точно така. Права си. Е, аз твърдя, че ние сме от онези предмети, които само отвън са лъскави. При това и думата "отвън" в случая е относителна, защото става дума, че сме такива в собствените си очи, а не в очите на останалия свят. А ако бяхме добре с ума, да бяхме успели. Добри сме в това да направим първата бомбардировка с авиация. В градежа хич ни няма.

А ако искаш красиви цветя, ето ти няколко албума, които съм заснел... нищо че все не са в България.

http://www.yankov.info/gallery/v/Traveller/2006-10+Frankfurt+Palmengarten/

http://www.yankov.info/gallery/v/Traveller/2009-04C+Hyde+Park/

http://www.yankov.info/gallery/v/Traveller/2009-04F+Greenwich/?g2_page=2

Впрочем къде в България останаха цветя? :-)
цитирай
19. mitternacht - абе...
12.04.2009 11:15
всеки може да мисли к'вото си иска, ама на нашата песен, на майсторството и, малцина могат да стъпят.

http://goldenrecord.org/sounds.htm
ала го батко.
цитирай
20. thomas - @mitternacht
12.04.2009 11:26
Сигурен съм, че същото го казват полинезийците за техния сватбен танц, африканското племе - за своята композиция на ударни инструменти и австралийските аборигени - за своето произведение. За да харесваш една музика, трябва нейните ритми и хармония да са ти заложени. Песента е безспорно хубава, но ми се ще да престанем само да се тупаме в гърдите и да се правим на единствени и недостижими.
цитирай
21. gogo2208 - сигурен съм, че ако ритъма и харм...
12.04.2009 12:02
сигурен съм, че ако ритъма и хармонията са заложени в теб, и ако запишеш парче, и то "случайно" бъде избрано да пътува дори само с кола от софия до ботевград, ти също ще се изкефиш, макар и тайничко, въпреки че, доколкото схващам ще твърдиш, че това не е "голям успех"
хайде поздрави и да наснимаш още цветя, пък к'во като не са български, всеки който има нос и очи може да ги оцени, и стига сме задавали въпроси тук, ами дай с тебе да позасадим някое друго цвете, 'щото и аз искам цветя...
цитирай
22. cornflower - Не прави тук комунистическа про...
12.04.2009 12:06
Не прави тук комунистическа пропаганда!
Тъй никаква гордост българска да не ни остане!
И ти ли броеници редиш, и ти ли на чалга се кланяш!
Утре ще оплюеш Елица и Стунджи!
КОЛКО ПЛАЩАТ ЗА ПРЕДАТЕЛСТВО?!?
цитирай
23. thomas - :-)
12.04.2009 12:07
@gogo2208
Всъщност зад целия ми негативизъм, който всички забелязват, се крие само едно - желанието ми да спрем да се тупаме по гърдите колко сме велик, а да запретнем ръкави (или да си седнем на задниците - според призванието) и да направим така, че наистина да има с какво да се хвалим. Докато сме убедени, че сме най-великите и че достиженията ни нямат равни, нищо няма да направим.
цитирай
24. thomas - @cornflower
12.04.2009 12:10
Комунистическа!? Та нали точно тя започна с това да ни убеждава колко сме трудолюбиви, честни, гостоприемни, колко ни е красива природата, плодородна земята, колко са красиви българските, колко са ни добри музикантите, колко потентни са ни гларусите и каквото си поискаш още.

А пък точно мен да ме свързваш с броеници и чалга... страшно непознаване на материята показваш :-)
цитирай
25. gogo2208 - 1. томи, именно и аз това казвам, не ...
12.04.2009 12:25
1.томи, именно и аз това казвам, не си музикален капацитет, за да определяш кое какъв стил е, и какво значи слагането ни в раздел "world music". песента е именно за там, защото не фънк, джаз, рап, денс, рок, алтернатив...

дотук си съгласен, нали.

2.много по-заразително за мен, както и, предполагам, за още много хора ще е да видим някой, който сади цветя.

предполагам, че и тук си съгласен?

3. затова дай да садим, а да не приказваме много :)

съгласен ли си :)))


и без това Жени Калканджиева ни обяви за олигофрени, така че дай да и докажем обратното :)
цитирай
26. mitternacht - ...
12.04.2009 12:25
Вярно, доста неща от плочата са интересни, дори хубави.Ама нали знаеш къде е разликата?
Ако отидем в страната, родина на автора на тоя проект и вземем да чуем някаква тяхна музика, тъй като нямат традиционна, просто щото нямат традиции, камо ли история, да речем-кънтри.Та слушаме кънтрито и какви ще са нашите реакции:
-Ми не е лошо.Браво.Добре.
А каква е реакцията на всеки чужденец, който чуе нашата музика, музика на стотици години?
-УААААУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУ.
Ето това е нагледното обяснение, защо трябва да сме горди с нашето, с нашите неравноделни размери, традиции, фолклор.Пък и ако не се гордеем с него, наистина, ще ни остане да се гордеем с чалгата например.А хич не е хубаво това.
цитирай
27. thomas - @mitternacht
12.04.2009 12:43
Бъркаме реакциите. Реакцията на чужденците, предвид имиджа ни на проститутки, сводници, крадци, лъжци и тъпанари, е от типа "яяяя, ама тия могат и да пеят". Уаууууу-то е аналогично на това, което ти ще кажеш, ако чуеш куче да говори.

И не, не трябва да се гордеем. Трябва да ценим това, което правим, но за чуждата оценка е редно просто да я изчакаме, а не да я размахваме дори и когато тя отсъства. Другото е чалга.
цитирай
28. belisima777 - не е вярно че най-доброто е предс...
12.04.2009 12:58
не е вярно че най-доброто е представено от класиците и Елвис, те просто са един от разделите, всяка музика в съответния раздел е най-доброто от този раздел. Точно по тази причина отсъстват Росини и Чайковски, а ги има Моцарт и Бетовен, отсъстват други добри поп и рок изпълнители, а ги има най-добриите Елвис и Битълс (разбира се дебело трябва да се подчертае според субективната преценка на група хора). Точно по тази причина го има сватбения полинезийски танц а не сватбения танц от Тамбукту, затова я има Валя Балканска а не гръцка или македонска етно музика. Всеки раздел са се стремели да изберат най-доброто, разделите не се бият помежду си. Това ако не можеш да го проумееш, аз съм втрещена от ....айде че съм ти на гости! Чао!

И още нещо последно, когато хората ви правят такъв огромен комплимент и не искат да ви обидят, а вие се самообиждате...нека влязат психолозите!
цитирай
29. benoa - някои хора
12.04.2009 13:10
просто нямат животоспасяваща нужда от комплименти, още по-малко изсмукани или фалшиви - макар и по тяхно разбиране такива. Без да искам да ставам адвокат на Томас - написаното от него често цЕли едно друго ниво на проблема и не всеки трябва да го чете - за негово си добро, ще му спести смъртта на някой и друг неврон.
цитирай
30. belisima777 - дрън дрън комплиментите никога не ...
12.04.2009 13:15
дрън дрън комплиментите никога не са били животоспасяващи, що за безсмислена комбинация между думички
цитирай
31. feq - Томаш, заповядай при мен за цветно настроение!
12.04.2009 13:18
Това е България, природата в моят квартал...
цитирай
32. mitternacht - ...
12.04.2009 14:09
Това малко е изсмукано от пръстите и верно граничи с мазохизъм :)
Ми те и холандците, французите, италианците, американците, уругвайците са проститутки, тъпанари, крадци, лъжци.
Не, майтапа настрана.Имаме износ на проститутки, ама нали се сещаш кои са те?Циганките.Това че чужденците, ако реално имат такава представа за нас, означава че наистина са тъпи и незапознати, не е наш проблем и няма нищо общо с музиката.

Уау бих казал и ако видя прекрасна картина-природна или произведение на изкуството.Уау бих казал, като видя невероятно красива жена.Уау се казва в много случаи.

Човеко, точно чуждата оценка сме я видяли.Нали затова има и чужденци пеещи българска народна музика.Не че няма и българи изпълняващи кънтри, но все пак...

междо другото, нийде не видях Бийтълс и Елвис, може да съм ги пропуснал.
цитирай
33. thomas - @mitternacht
12.04.2009 15:19
Прав си. Конкретните представители ги описах по спомени. Наистина не са Битълс и Елвис (предполагам, че Битълс ги няма, защото не са американци, а Елвис - за да могат да отговорят на укора, че Битълс не са включени с "е какво искате, та ние и Елвис не включихме"). Всъщност са Чък Бери, Луис Армстронг и... Блайнд Уили Джонсън, дето дори не съм го чувал. И който звучи по-зле от "Призивна песен на пигмейските момичета" от Заир.

Ето го и целия списък. Като го прочете човек, изводите какво правим вътре, може и сам да си ги направи... ако смее.

1-01 Various Artists _ Greetings From The Secretary General Of The UN
1-02 Various Artists _ Greetings In 55 Languages
1-03 Various Artists _ Whales _ UN Greetings_Whale Greetings
1-04 Various Artists _ The Sounds Of Earth
1-05 Bach _ Brandenburg Concerto No. 2 In F, First Movement - Munich Bach Orchestra
1-06 Puspawarna (Java) _ Various _ Kinds Of Flowers
1-07 Charles Duvelle (Senegal) _ Various _ Tchenhoukoumen
1-08 Colin TurnBull (Zaire) _ Various _ Pygmy Girls' Initiation Song
1-09 Sandra LeBrun Holmes (Australia) _ Various _ Morning Star And Devil Bird
1-10 Lorenzo Barcelata And The Maraichi Mexico (Mexico) _ El Cascabel
1-11 Chuck Berry _ Johnny B. Goode
1-12 Robert Maclennan (New Guinea) _ Various _ Men's House Song
1-13 Goro Yamaguchi (Japan, shakuhachi) _ Tsuru No Sugomori _ Cranes In Their Nest
1-14 Bach _ Gavotte En Rondeaux From The Partita No. 3 In E Major For VI
1-15 Mozart _ The Magic Flute, Queen Of The Night Aria, No. 14 - Bavarian State Opera
2-01 Georgian S.S.R Chorus _ Tchakrulo
2-02 Casa de la Cultura, Lima (Peru) _ Panpipes And Drum Song
2-03 Louis Armstrong and his Hot Seven _ Melancholy Blues
2-04 Radio Moscow (Azerbaijan S.S.R) _ Various _ Ugam
2-05 Igor Stravinsky _ Rite Of Spring, Sacrificial Dance
2-06 Bach _ The Well-Tempered Clavier, Book 2, Prelude And Fugue In C, No. 1
2-07 Beethoven _ Symphony No. 5 In C Minor, First Movement
2-08 Valya Balkanska (Bulgaria) _ Izlel Je Delyo Hagdutin
2-09 Navajo _ Navajo Night Chant
2-10 Holborne _ _Fairie Round_ from Paueans, Galliards, Almains and Other Short Aeirs
2-11 Solomon Islands Broadcasting Service (Solomon Islands) _ Various _ Melanesian Panpipes
2-12 John Cohen (Peru) _ Wedding Song
2-13 Kuan P'ing-hu (China) _ Flowing Streams
2-14 Surshri Kesar Bai Kerkar (India) _ Jaat Kahan Ho
2-15 Blind Willie Johnson _ Dark Was The Night
2-16 Beethoven _ String Quartet No. 13 In B Flat, Opus 130, Cavatina
цитирай
34. thomas - @belisima777
12.04.2009 15:27
Да опитаме... Значи Бах, Моцарт и Бетовен са най-доброто от класиката - по това явно спор нямаме. Чък Бери и Луис Армстронг сигурно са сред добрите в съвременната музика, но чак пък най-доброто - надали. Обаче какъв трябва да си, за да решиш, че точно песента Излел е Дельо хайдутин е най-доброто от world music раздела, а не примерно Пъстри цветя от Ява, Угам от Азърбейджанската съветска социалистическа република или Нощните песнопения на индианците навахо. Според мен - силно облъчен от пропагандата за нашето величие.
цитирай
35. анонимен - STRAH
12.04.2009 15:39
DA POMISLIM MALKO , ZASHTO SRBINA TOHOMAS , IZVEDNASH STANA ZASHTITNIK NA BALGARSKATA MUZIKALNA KULTURA . TA TOI E SRBIN I KAKTO VSICHKI ZNAEM OT VSICHKI SRBI I V CHASTNOST OT SRBINA THOMAS , ZA BALGARIQ ILI NAI-LOSHO ILI NISHTO . TA VIDITE LI TITANICHNATA MISAL NA SRBINA THOMAS , NAPRAVI EDNO GRANDIOZNO PATESHESTVIE VAV VREMETO NAZAD I DORI USPQ DA PRONIKNE V MISLITE NA HORATA , PODBRALI KOLEKCIQTA ZA IZPRASHTANE VAV KOSMOSA I RAZBRA , CHE TE BILI SLOJILI BALBARSKATA V GRAFA ABORIGENI . NO AKO TAM FIGURIRASHE SRBSKA MUZIKA , NESHTATA , RAZBIRASE SHTQHA DA SA DRUGI . TOGAVA TOVA SHTQHA DA SA SVETOVNI MUZIKALNI SHEDIOVRI ,RAZBIRA SE . I ZASHTO TAZI NEISTOVA OMRAZA U SRBINA THOMAS KAM VSICHKO BALGARSKO . AMI OT STRAH , ELEMENTAREN SRBSKI STRAH OT BALGARSKATA , SILA , VOLQ , DUH , UMENIQ I TALANTI , VOAOBSHTE OT VSICHKO BALGARSKO , EDUIN IZPEPELQVASHT STRAH VKORENEN V ATOMITE NA MERSKATA SRBSKA DUSHICA OT VEKI VEKOV . STRAHA OT VELIKA BALGARIQ . I PROZRELI TOVA , KARTINKATA NI STAVA PREDELNO QSNA , RAZBIRA SE .
цитирай
36. ianchefff - thomas,
12.04.2009 15:45
според мен съмвсем си изпращял.
Смени си чипа.
цитирай
37. jones - Не бях чел....
12.04.2009 15:46
... по-голяма глупост, Томас. Изложил си се като кифладжия. Почети малко повече за Voyager и после говори глупости.
Само за едно си прав - песента е там, не защото е българска, а покрива определени критерии.
цитирай
38. анонимен - NE SE E IZLOJIL
12.04.2009 15:49
TOI PROSTO DO MOZAKA NA KOSTITE SI E PROPIT SAS SRBOMANIQ I OMRAZA KAK VSICHKO BALGARSKO .
цитирай
39. thomas - @belisima777 Сега видя ли кога ...
12.04.2009 15:55
@belisima777
Сега видя ли кога трябва да влязат психолозите... всъщност май даже не точно те...

@general...
Генерале, изкушавам се да кажа, че ви е време за хапчето, но не искам да бъда простак. Ако това изобщо те интересува, сърбите изобщо не са ми сред любимите народи, както и нямам нищо сръбско в по-близкия и по-далечния си произход. Явно нещо си направил сложна връзка от мнението ми за белоградчишките скали. Явно за теб всеки, който не иска българското да спечели, е сърбин. Е, извинявай, ама по-добре ме наричай американец, защото считам, че в тази категория най-доброто е Гранд каньон... Може и австралиец... нали се сещаш за оня камък? :-)

И две молби:

1. Като си толкова българин, пиши на кирилица
2. Не пиши само с главни букви, в интернет това се счита за крещене.
цитирай
40. анонимен - SASHTESTVO
12.04.2009 15:59
KOETO E OPISALO TAKA BLOGA SI :
Ще се оправим ли някога...
Приемането ни в ЕС не ни направи европейци - трябва сами да решим да станем...

NQMA KAK DA BADE NARECHENO OSVEM , KOMPLEKSIRAN OT BALGARSKITE USPEHI SRBIN .
цитирай
41. belisima777 - вече чувствам съжаление, че се н...
12.04.2009 16:12
вече чувствам съжаление, че се намесих в спора, защото ти правиш всичко друго но не и да следиш мисълта на гостите ти, които те посещават. Абе човеко, къде видя да сравнявам Валя Блаканска с пъстрите цветя от Ява, след като от списъка е видно, че тях ги има в съответния раздел. Аз я сравних с етно музика, която ЛИПСВА в плочката. Отново пояснявам за неразбралия. Подбрани са може би най-доброто от сътветните раздели, или това което насовци са решили, че е носител на някаква специфична, говореща за културата на Земята информация. Доколко е сполучливо от извънземна гледна точка идея си нямам, а от земна още по-малко, но чак пък да е обида и да не "смея" да се запозная със списъка....чак пък!
цитирай
42. thomas - :-)
12.04.2009 16:12
Генерале, българските успехи приключват през Балканската война. А и тогава са били доста цървулски, ще ме извиниш за израза. Но престани да размахваш тези сръбски мотиви, че си смешен. Просто и сърбите, и ние сме едно и също, да не казвам какво.
цитирай
43. boristodorov56 - Не разбирам какво не ти харесва
12.04.2009 16:20
Не можах да резбера защо все пак не си съгласен
песента "Дельо войвода" да бъде след 1 400 ооо години при някоя цивилизация.

Записа на песента ли е лош.
Носителя ли е неадекватен?
Затруднението на зелените човечета ли ти е дерт.
Май се опитваш да внушаваш,
че усилието е безмислено.

Не съм чел коментарите за да не се повлияя от тях,
но ако до сега не са ти задали въпроса:
- Ти наред ли си!
- Българин ли си! - нищо не може да оправдае факта, че не знаеш кой е Чък Бери и пълната ти неосведоменост и
тъпият ти нихилизъм.

Не ми отгоговаряй!
цитирай
44. thomas - @belisima777
12.04.2009 16:21
Май говорим едно и също. Само дето ти не искаш да сравняваш Валя Балканска с пъстрите цветя от Ява, а всъщност трябва. Защото те са в една и съща категория - етно (или уърлд) музика. Както и онези от Азърбейджан, Заир, Бразилия или някоя друга държава от третия свят.
цитирай
45. анонимен - NE SE I SAMNQVAM
12.04.2009 16:21
CHE EDNO SASHTESTVO OBQVILO SE ZA "BALGARIN" , NAREKLO SE " thomas " - TIPICHO BALGARSKO IME I OPISALO TAKA BLOGA SI :
Ще се оправим ли някога...
Приемането ни в ЕС не ни направи европейци - трябва сами да решим да станем...

SHTE IMA DRUGO MNENIE ZA BALGARSKITE USPEHI I MOJE DA BADE DRUGO , OSVEN KOMPLEKSIRAT NASRAL SE V GASHTITE SI SRBIN .
цитирай
46. анонимен - A SEGA E VREME SASHTESTVOTO
12.04.2009 17:03
OT ,OCHEVIDNO SRBSKI PROIZHOD DA OBQVI , CENORAZPISA PO KOITO MU SE PLASHTA OT SRBSKOTO POSOLSTVO ZA DA KLEPA I MASKARI BALGARIQ .
цитирай
47. thomas - @generala
12.04.2009 17:08
Приемам оферти. В края на краищата... защо да не ми плащат за нещо, което и без това правя с удоволствие без пари :-) А първия хонорар обещавам да го даря за твоето лечение.

Но сега е време за поразчистя блога си от всичко, написано с главни букви на латиница, защото малкото ми останал патриотизъм се простира поне до уважението към кирилицата. Тъй че ако много си държиш на коментарите, моля те в следващите 2-3 часа да си ги прибереш някъде - след това няма да ги има...
цитирай
48. анонимен - MALKOTO TI OSTANAL PATRIOTIZAM
12.04.2009 17:17
SIGURNO ZASHTOTO OT DESETINA GODINI , SRBIQ OBARNA ZA POREDEN PAT GAZA , SEGA KAM RUSIQ I PREMINA ZA POREDEN PAT NA KIRILICA . MA NE SE PRITESNQVAI IMA EDNI CHUDESNI KOMANDI NARECHENI COPY I PASTE , VSICHKO , OSTAVA , SRBSKIQ SI BOKLUK NE SHTE USPEESH DA IZHVARLISH .
цитирай
49. thomas - @boristodorov56
12.04.2009 17:19
Що пък да не ти отговарям, като си ми задал въпрос...

Нищо против нямам песента ни да достигне след 40 хиляди години (или 1 400 000, все ми е тая) до някоя цивилизация, въпреки че нашата собствена цивилизация тогава отдавна няма да я има, тъй че няма особена идея в цялото нещо... Записът не е лош, но честно казано, не вярвам грамофонът да работи след толкова време :-) Нито пък онези извънземни да знаят какво да правят с тези звуци. Усилието е напълно безсмислено и това е ясно на всички от доста години. Точно поради това и напоследък сондата рядко е в новините...

Много обичам въпроса "българин ли си". Той обикновено цели да обиди. Да, в паспорта ми пише, че съм българин. Но не виждам нищо особено хубаво или пък особено лошо в това. Просто човек все някъде трябва да си плаща данъците, нали така? Иначе аз съм просто един жител на планетата, като всеки от нас, който е успял да надникне вън от оградката си. В този смисъл отговорът ми е, че нямам нищо против и да не съм българин. Или че този въпрос всъщност изобщо няма смисъл, защото отговорът му не значи нищо. Дали ме разбра?

А къде видя, че не знам кой е Чък Бери? Би ли цитирал?
цитирай
50. анонимен - E SLED KATO STE TAKIVA VSELENSKI
12.04.2009 17:30
"nadniknali van ot ogradkata si sashtestva" VIQ srbite , ZASHTO DRAPATE SAS ZABI I NOKTI DA SI VARNETO KOSOVO , ZASHTO DARJITE POD ROBSTVO ZAPADNITE POKRAININI I MAKEDONIQ , MI OSVOBODETE GI I TE DA SE SLEQT S VSELENSKIQ RAZUM .
цитирай
51. thomas - Генерале, реших. Няма да те трия. ...
12.04.2009 17:37
Генерале, реших. Няма да те трия. Нищо не може да докаже по-добре от теб колко ужасно нещо е патриотизмът :-) Ако си ме разбрал правилно, сега сам ще се изтриеш.
цитирай
52. boristodorov56 - до 49. - thomas
12.04.2009 17:38
И аз бих отговорил по подобен начин,
ако ми зададеха по този начин въпроса.

Не те разбрах.

Въпросът, въпреки всичко, има смисъл,
но ти не си на същата планета.

Безмислени са и рисунките по едни скали в Африка -
отпреди 35-40000 години - на изчезнали животни.
На изчезнал свят.
Днес по-умни ли сме от авторите на тези рисунки?

Въобще - какво искаш да кажеш с този постинг -
признавам - имам за себе си доста варианти -
бъди любезен - обясни с по-прости думички.

Аз съм по-първичен и ограничен.

Но патриотар не съм.

А Чък Бери - е заигравка,
заради Елтън Джон.
Извинявай - Елвис Пресли.

Надявам се имаш чувство за хумор.

Все си мислех, че няма да ми отговориш.
цитирай
53. анонимен - I KAK E VAZMOJNO TAKOVA VELICHAVO
12.04.2009 17:43
TITANICHNO , VSELENSKO , " nadniknalo van ot gradinkata si " srbche DA SE ZANIMAVA S TAKOVA DREBNOTEMIE KATO " какво търси наш Дельо Хайдутин на Вояджър? "
цитирай
54. анонимен - NE SE I SAMNQVAM
12.04.2009 17:47
CHE ZA VAS srbskite podlogi V BLOG.BG , PATRIOTIZMA E NESHTO UJASNO KOETO , MNOGO PAGUBNO SHTE SE OTRAZI NA MIZERNITE SREBARNICI KOITO POLUCHAVATE OT SRBSKOTO POSOLSTVO .
цитирай
55. oliver - *
12.04.2009 21:08
не е негативно, а по-скоро смешно. смешен е особено пасажът за плочата. да бяха те качили тебе на кораба и да отпрашиш към някоя галактика да обясняваш как трябва да тече технологичния прогрес. явно си доста наясно с тези работи. и защо докато си бил ученик преди въпросните 30 години не си подшушнал на някого за идеята си с "чипчето" и "iPod"-а. и аз седя по цял ден и се чудя, защо Наполеон не е стрелял с шмайзер...
цитирай
56. анонимен - dvd - QSNO I TI
12.04.2009 21:16
PAPKASH OT MIZERNITE PARICI NA SRBSKOTO POSOLSTVO .
цитирай
57. анонимен - oliver - NE E PLOCHA A CD
12.04.2009 21:19
NO PONEJE AVTORA NA TOZI SRBSKI PASKVIL E ESTESTVENO SRBIN , TOI E CHUJD NA KAKVITO I DA E TEHNOLOGII , NAI-MALKO PAK NA DIGITALNITE .
цитирай
58. анонимен - TOVA LI VI E PROBLEMA
12.04.2009 21:47
NA VAS PLATENITE OT SRBSKOTO POSOLSTVO , DRSKACHI NA ANTIBALGARSKI PASKVILI , SRBSKI PODLOGI V BLOG.BG , CHE AZ , PISHA NA LATINICA . NE SE PRITESNQVAI , PISHA NA VSICHKITE TI POZNATI EZICI I NA DOSTA , ZA TEB NEPOZNATI .
цитирай
59. nakom - я напиши нещо на някой непознат език генерале
12.04.2009 22:25
да видим
цитирай
60. анонимен - TI LI SI
12.04.2009 22:42
POREDNOTO PREVAPLASHTENIE NA srbcheto - thomas .
цитирай
61. thomas - @generalvazov
12.04.2009 22:54
Дай някакви координати на това сръбско посолство, казах ти, заинтригуван съм, че някой може да плаща за нещата, които така или иначе пиша :-)
цитирай
62. анонимен - BREI DA NE POVQRVA CHOVEK
12.04.2009 23:04
E OT KOGA VIQ SRBITE BORAVITE S ELEKTRONNI RAZPLASHTANIQ .
цитирай
63. анонимен - Wow!
12.04.2009 23:24
Cool! :-D

\m/
//
цитирай
64. thomas - @boristodorov (52)
13.04.2009 08:19
Виж сега. Опитах да кажа няколко неща.

1. Не бива чак толкова да се гордеем, че са ни качили песента на Вояджър, защото селекцията на музиката върху онази златна плоча показва, че сме сложени в нея не заради велико постижение, а за да се покаже етническото многообразие на планетата. Разбира се, че песента ни е хубава, но тя е представена наравно с подобни творби от Заир, Перу, Мексико, Грузия, Азърбейджан, както и на африкански пигмеи и австралийски аборигени.

2. От висотата на 30 години по-късно (никой не е можел да го предвиди тогава) технологията дори само на музиката в кораба (не ми се навлиза в технологията на самия кораб изобщо) е толкова безнадеждно остаряла, че мога само да си представя как ще изглежда след... 40,000 години, когато ще достигне до най-близката съседна на нас звездна система, отдалечена на "кварталните" 4 светлинни години. Едно е да оставиш следи на същата планета и да очакваш бъдещи цивилизации да разберат нещо от тях - но това се все пак цивилизации с един и същи еволюционен произход. Личното ми мнение е, че една извънземна цивилизация (има или няма такава) няма дори да разбере, че онова парче желязо, което някога ще стигне до нея, не е с естествен произход. Да не говорим, че и нас самите по това време отдавна няма да ни има като цивилизация.
цитирай
65. tvmreja - Хм, какъв богат материал за книга!
19.04.2009 20:03
Хрумвало ли ти е да събереш провокираните от теб коментари между две корици? Би било невероятно интересно.
За "Излел е Дельо..." какво да кажем - това просто е една космическа песен, мястото й е в космоса на българската душа...
цитирай
66. thomas - :-)
19.04.2009 20:12
То и на българската душа мястото й е в космоса, ама за съжаление с покритието на претенциите си сме зле. :-)

Нищо лошо не мога да кажа за песента - и на мен самия ми харесва (обективно, не защото е българска). Разбира се, дефиниции като "космическа" ми се струват елементарна пропаганда, така че не мога да ги приема насериозно. Но исках да обърна внимание на това, че тя е просто една от многото песни, представящи музикалната култура на различните народи (и дори племена), населяващи нашата планета.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thomas
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2155936
Постинги: 141
Коментари: 3067
Гласове: 4316
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031