Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2008 16:16 - България еър: използвай при прилошаване...
Автор: thomas Категория: Лични дневници   
Прочетен: 11887 Коментари: 19 Гласове:
0

Последна промяна: 07.02.2008 21:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
На пръв поглед тя беше една съвсем обикновена торбичка за повръщане в самолет, брандирана от наивен дизайнер, който формално е изпълнил предполагаемото изискване на възложителя върху нея да са поставени логата на обединения превозвач България еър / Хемус еър, българското знаме и информация за какво служи торбичката (на 3 езика).

image

Дори на пръв поглед си е свършил работата, въпреки че лично аз имам известно съмнение дали като сложиш тези лога върху нещо, в което ще се повръща, не се получава така, че пътникът, на който случайно му е станало зле, не ти казва без да иска "да ви повръщам на авиокомпанията" (или може би направо "на държавата").

Но може да значи и друго - нашите самолети возят толкова добре, че никой няма да си използва пликчето по предназначение. То от возене наистина може би не, но като си сваля масичката пред себе си и намеря някоя добре залепена и размазана дъвка, непочистена преди следващия полет, може и да ми се случи.

Но сега не искам да плюя по България еър / Хемус еър - в края на краищата съм по-скоро доволен от услугата, която ми предлагат в повечето случаи и продължавам да си ги ползвам най-редовно.

Мисълта ми е по-различна. Че занимавайки се с баналното (да си маркират "територията", т.е. да си брандират всяка вещ на борда), хората от рекламата на авиокомпанията са изпуснали една златна възможност да придадат на своето послание съвсем различен смисъл. Възможност, която България, и в частност София, най-щедро им предоставя всеки ден. Какво ми се случва да видя при едно минаване през града?


image
Сутринта, когато си излизам от гаража в блока, пред него виждам това. Да поясня, че става дума за елитен нов квартал. В деня на тази снимка там имаше само кутии от цигари, опаковки от вафли и малко тоалетна хартия, но преди няколко дена видях много трици (използвани от нечий хамстер),  преди това бях срещал руси къдрици от домашното подстригване на нечие дългокосо хлапе, а след Нова година - и цели две елхи, изхвърлени направо от балкона.


image
Почти до НДК, докато си карам по бул. България, утринната свежест се допълва от този строен комин, който бълва незнайно какво в самия център на любимата ни столица. Разбира се, той ми прави впечатление само когато пред мен не се намира някой зле регулиран дизел, който да ми направи проблема с чистотата на въздуха далеч по-личен.


image
Ето така пък изглеждат от доста време насам шахтите на моста на влюбените. Да припомня, че този мост видя много украсяване, много осветяване, фотоизложба от световна величина и още не едно и две мероприятия. И при всичките изсипани пари за култура (и реклама), не се намериха стотина лева за няколко решетки. Докато си се разхождаш по него замечтан (евентуално влюбен), по едно време нещо в теб се пречупва. Най-вероятно е глезен.


image
Но да не се занимаваме само с обществената мръсотия. Ето и малко лична. Вярно, в случая - езикова, а това в днешно време не се счита за голям проблем, защото не мирише. Пак съвсем близо до НДК някой си е поставил на таблото на колата този документ, на който пише "ОригиналА е в мен, крадЪт се". Всъщност от правописните мръсотии мога да напълня цял отделен пост, но хайде - друг път.


image
Насред китния и аристократичен столичен квартал Лозенец, на ъгъла на емблематичните улици Лозенец и Развигор, пред една доста известна обществена сграда, пък ме очакваше гледката, която виждате на снимката над този текст. Предполагам, че тази инсталация символизира победата на социализма над капитализма. Творецът е изобразил социализма като Москвич, а капитализма - като БМВ, премазано под неговата тежест.


image
Вечерта отивам в Метро да напазарувам малко сирена за фондю. Там попадам на едно сирене, на вида на което някой клиент не е устоял и го е захапал още на място. Но явно не му е харесало, затова го е оставил - може пък на някой друг да му хареса и да си го вземе. Случката само ми напомни за една предишна, пак там, в която някой беше разрязал една тетрапак кутия с натурален сок от литър, беше забол една голяма сламка в нея, беше си пийнал, колкото му се е искало в момента, и беше оставил кутията със забитата отстрани сламка.

Ако след цялата тази серия от красоти, които всеки от нас може да наблюдава всеки ден, край пътя човек види един билборд, на който пише

"България еър - ползвай при прилошаване",

определено ще го засърби паспорта и ще се втурне за билети!

А вместо това какво? На билбордовете им някакви самолетчета излитат от монитора на един лаптоп, хванат от дъщерята на шефа на рекламата, която някой фотограф, на когото са платили много малко, за отмъщение я е снимал така, че да прилича на баба си.


Тагове:   България,


Гласувай:
0



1. анонимен - Хаха :)
07.02.2008 16:29
Ти си направил доста по-добра реклама на родната ни авиокомпания и особено на еднопосочните билети за далечни дестинации :)

Само да отбележа - почистването на и в самолетите е работа на летищен комплекс, а не на авиокомпаниите. Честно казано, не знам защо, не ми се струва много логично, особено когато нещо изчезне, а след това пътниците си го търсят от компанията превозвач.
цитирай
2. анонимен - Ха!
07.02.2008 16:42
Егати якото!!!!
Много ми хареса, да съжаление е пълната истина.
цитирай
3. thomas - Не ми се говореше точно за това...
07.02.2008 16:45
Нямам нищо против България еър и по-горе го казах ясно. Но ми е все тая на кой е задължение да е чист самолета - ако е на авиокомпанията, значи тя не си го изпълнява. Ако пък е на летището - значи вината на авиокомпанията е, че не проверява как тези, които извършват услугата за нея (предполагам платена), си вършат работата.

А ако тръгна да търся кусури в обслужването, просто никак няма да се затрудня. Не ме карай, че още ми е прясно как на 22 януари не можахме да излетим за Франкфурт заради мъглата. Не стига, че ни лъгаха, че "ей сега ще почнат да ни чекират", когато оставаше по-малко от час до излитането, а те изобщо нямаха самолет, който да е кацнал, че да може да излети; не стига, че анулираха полета (който си беше направо пълен и просто трябваше да направят нов на другата сутрин); не стига, че ни предложиха или да летим след ТРИ дена, или на другия, но за Берлин и да се оправяме както знаем с влак по-нататък (вероятно за да си напълнят празния полет за Берлин и да не се минат), ами и когато една моя колежка поиска да й променят връщането и то да е един ден по-късно, служителката на България еър каза "може, но ще ви струва 50 евро". Вярно, само се усмихнах по един специфичен начин (явно ми е личало, че с радост ще я запозная с малко журналисти покрай тези приказки) и тя веднага забрави за 50-те евро и го преиздаде безплатно. Та моля те, не ми напомняй колко неадекватни могат да са хората от България еър. Остави ме да им се радвам, че умеят да пилотират добре и че винаги се приземяват. Че като гледам техническото състояние на самолетите им в пътническата кабина, само се моля крилата и двигателя да се поддържат по-добре.
цитирай
4. maxfun - хаха
07.02.2008 16:46
мрънкало:)
цитирай
5. анонимен - И аз не харесвам България.
07.02.2008 16:52
Томас, ти какво ще се похвалиш? Какво вехто-ново около тебе?
цитирай
6. thomas - @pepas
07.02.2008 17:04
Познаваме ли се? Не се сещам...
цитирай
7. piccola - много добре представена информация Томас
07.02.2008 17:07
тъжна, част от ежедневието ни:(
цитирай
8. anlov - thomas,
07.02.2008 17:43
по всичко личи, че теб е трябвало да сложат за шеф на България-еър.
Просто те е грижа, човече.
цитирай
9. possible - Смях се от сърце. . . . Ама то не е за ...
07.02.2008 18:27
Смях се от сърце....Ама то не е за смях май...
цитирай
10. mirchev - :)
07.02.2008 18:31
Находка! :)
цитирай
11. thomas - :-)
07.02.2008 18:47
Разбира се, лъжа ви, че съм видял всичко това в един единствен ден. В продължение на повече от месец беше все пак. Но не беше невъзможно да се случи и в един-единствен ден. Да не говорим, че има и други неща, които просто не съм заснел и описал.
цитирай
12. jones - Поздравления...
07.02.2008 21:10
... за изложението! Добре сме изложени и сме се изложили! :)

За елитните квартали с долнопробно население по-добре да не говорим... да не говорим и за мръсните улици и цялата кочина.

За родния превозвач - аз и друг път съм се смял на брошурата им с инструктаж за безопасност, на която с големи букви пише - НЕ ИЗНАСЯЙ ОТ САМОЛЕТА!
Кое да не изнасям? Брошурата или разни други предмети? :))) И дума да не става - даже не смея да пипна гнусните масички...

Подобен надпис не съм виждал в други авиокомпании... Защо ли?... Хм! :)))
цитирай
13. thomas - :-)
07.02.2008 21:21
Не съм сигурен, че го няма и в другите авиокомпании, но обещавам да погледна и да кажа :-) Според мен идеята на този надпис е да покаже, че това не е още едно от нещата, които са "вашето персонално копие", като примерно бордното списание на авиокомпанията.

А като каза за това, че те е гнус, та се сетих за списанието :-) Да ме извиняват и издателите, и авиокомпанията, ама се излагат като кифладжии с това списание, и то не със съдържанието или качеството му, а с това, че в джоба пред теб, ако изобщо има копие от него, не става дума за списание, а за смачкан парцал. Ясно е, че не всеки иска да си вземе това списание. Ясно е и че трябва да пазим горите и да не го подменяме след всеки пътник. Но в свестните авиокомпании по тази причина са предвидили по един плътен полиетиленов плик, в който то да бъде поставено, за да му се пазят ъгълчетата. И все пак, ако някое копие бъде посмачкано, редно е да се смени. Издателят и без това лъже яко с тиража, когато си продава рекламните площи за луди пари, със сигурност успяват да реализират големи икономии и от хартията, ама това, което си позволяват да дават на пътниците, е просто обида за самите тях! Съжалявам, че не съм заснел парцалите, които са ми се падали последните няколко пъти - е няма друга авиокомпания, която да си позволява такова нещо.

А като казах "кифладжии", та се сетих, че всъщност няма и друга, която да прави сандвичите си с кроасан, което пък не е никаква икономия, а нечие фалшиво разбиране за лукс. Напомня ми само за Мария Антоанета и нейното "като нямат хляб, да ядат пасти".
цитирай
14. анонимен - mogat i da se podobriat
08.02.2008 02:02
napisanoto e tochno i viarno i nishto che bulgaria air plashta ludi pari za handlinga koito poluchava po drugite letishta v sveta, mogat malko da se postegnat otnosno hranata i sum napulno suglasen che za sandvich croasan ne stava!za cenite po koito prodavat mogat i malko poveche nacionalni delikatesi da slozhat, vse pak tova e imdga na stranata ni, a do kolko na plikovete triabva da ima loga na firmata, skupi sanurodnici ot bulgaria air dostatuchno e da go ima i to maluk..............a i bez tribagrenik toi e nacionalna sobstvenost ne vasha!!!!!!!
vizhte tezi na sky team ili star aliance
цитирай
15. анонимен - Absurdi_com
08.02.2008 08:37
Страхотна колекция от снимки! Обаче е доста тъжна :( Това го има почти във всеки град. Коминът рано сутрин също е класика!
цитирай
16. andreytcho - Нищо учудващо :)
08.02.2008 09:41
Много ми харесва когато в магазините има малки масички с любезни лелки които ти дават нещо на малки хапки да пробваш. Било то саламче, сирена или зелен кетчуп. Това въпреки че е предназначено за реклама може да помогне и да се намали пробването на продукти в магазините :)
цитирай
17. анонимен - българинът няма класа
10.02.2008 15:16
Томас интересно ми е за теб какво е елитен квартал? Защото според мен такова нещо няма в България. По скоро има елитни комплекси от затворен тип, но там пък трябва да си наистина богат, за да живееш защото всеки месец плащаш освен всичко друго и огромна сума за почистване и поддръжка.Няма елитни квартали в България, защото всички селяни, които имат малко повечко пари дойдоха в София в центъра, но селския манталитет не можеш да го изкорениш.За жалост парите не могат да ти купят класа.Елитните квартали по света се обитават от аристократи...тук се обитават от селяндури без възпитание, но с пари.
цитирай
18. thomas - :-)
10.02.2008 15:52
Не съм ли го сложил в кавички? Извинявам се! :-) Имам предвид квартал с чудесно местоположение, добра слава и достатъчно висока цена на квадратен метър жилищна площ.

А иначе да, май ще излезе, че наистина само кварталите от затворен тип са истинското решение. Само че предполагам, че за там онези, които ги поддържат, могат да кажат повече за нивото и навиците на обитателите им - защото не знам и в този тип квартали да има друг вид преграда пред типа обитатели, които ще живеят там, освен цената, която са готови да платят (за разлика от по света, където, доколкото съм чувал, трябва и съседите ти да са съгласни ти да живееш в подобен квартал). В този смисъл не виждам защо вътре отново да няма повечко селяни (по манталитет - произходът няма значение).

Честно казано, преди няколко години смятах, че когато на едно място се съберат хора, които са платили доста пари за НОВО жилище, те ще полагат усилия и след това, за да живеят на хубаво място. Дръжки. Оказа се, че е точно като във вица за гарджетата, дето се оплаквали на баща си, че това гнездо са го осрали и е време да се преместят в ново, а пък той им беше отговорил, че след като ще си вземат в новото същите задници, ще осерат и него.
цитирай
19. viovioi - Хубава статия си написал.
13.02.2008 20:19
Поздрави. Къде се губиш? Какво ново-вехто покрай тебе?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thomas
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2156155
Постинги: 141
Коментари: 3067
Гласове: 4316
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031