Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2008 09:25 - За несъвместимостта на правилата и българите
Автор: thomas Категория: Лични дневници   
Прочетен: 11364 Коментари: 38 Гласове:
0

Последна промяна: 02.07.2008 12:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Правилата не са създадени за българите. Разбира се, и българите също не са създадени за тях. Двете често изглеждат направо несъвместими.

Прекарах миналата седмица в Пловдив покрай едно участие на изложение. Разбира се, нищо против този град - даже си е чудесен - и с Античния театър, и с хубавите си заведения и пиано барове - просто за мен това означаваше малко повече време, прекарано извън обстановката на офиса, където всичко ми е познато и не ми прави впечатление, дори ако не е както трябва.

В панаира в последните години се провежда европеизация по отношение на пушенето: изложбените палати са обявени за зони без тютюнев дим (не че той може да конкурира миризмите от работещите вътре изложени голямоформатни принтери, но поне да не се смесват отровите), включително и зоните за хранене. Единствените регламентирани места за пушене са пред самите палати. Дотук - добре. Тези правила са в най-добрите традиции на немските изложения (а Германия е една държава, която още не е приела всеобщите забрани, характерни за Ирландия, Англия, Италия и няколко други европейски страни).

Оставаше обаче и хората да спазваха това, което са приели като правило, когато са сключили договорите си за участие. Впрочем да не си помислите, че посетителите са пушели и не са спазвали забраната? Не - правеха го много повече изложителите! За 5 дена видях поне на 20 щанда от общо 70 изложителите да си пушат най-спокойно. Нещо повече, имаха и пепелници по масите, канеха и гостите си да пушат на щандовете им. Тук като смекчаващо вината обстоятелство съм длъжен да спомена, че забраната за пушене в палатите беше указана само на входа, а не върху всеки щанд. Допускам, че за българи може би трябва да се направи по този изричен начин, включително със споменаване на точната глоба, за да проработи. Естествено, хубаво е и да се определи служебно лице, което да проверява и налага глобите. Впрочем дори и в една безкрайно уредена държава като Хонконг, където правилата масово се спазват, забраната за пушене и глобата за нарушаването й можеше да се прочете на хиляди места.

Само охраната като че ли не смееше да пуши вътре (или поне не ги хванах) - сигурно защото работата им все пак зависи от спазването на правилата. За сметка на това вчера доста потресен забелязах как един от охранителите пушеше в тясното преддверие на един от служебните входове, за който отговаряше. Не че не можеше да си го прави пред входа, където димът да се разсейва, но явно считаше, че така се губят ценни проценти от отровата...

Разбира се, имаше и кандидат, който очевидно превъзхождаше всички останали  в наглостта си. Сигурно не е бил единствен, даже съм сигурен, че е имало много като него, но него видях, така че той е моят победител. Дори не мога да кажа и дали беше изложител или гост. Трябва да спомена, че в зоната за хранене (едно отвратително барче, представляващо едно от малкото тъмни петна върху организацията) имаше 2 достатъчно големи надписа "Пушенето забранено", видими на практика от цялата му територия. Излишно е да казвам, че хората пушеха където им падне и добре че най-често бяха съвсем малко, но то не беше толкова заради пушенето, а заради това, което се предлага от заведението. Та моят победител пушеше на една маса точно под една от табелите, забраняващи пушенето. Беше си точно за снимка, но все пак ми беше неудобно да извадя апарата насред почти празното заведение, защото сигурно щях да го притесня или по-скоро вбеся.

Извън панаира обстановката не беше много по-различна. За едната вечер направих резервация за един прехвален от в. Капитал ресторант и попитах имат ли зона за непушачи, на което ми отговориха "няма проблем". Като думи ми се стори ОК за това, което искам, но нещо като интонация ми прозвуча прекалено заговорническо, та все пак поясних "ама ние сме непушачи!", на което вече ми казаха нещо от типа на "няма как да ви осигурим такова място". Та човекът явно с "няма проблем" ми беше казал, че можем да си пушим спокойно, нищо че по масите има табели "маса за непушачи" (да, имаше много такива маси, макар и неотделени с нищо от онези, на които може да се пуши), а не че няма да ни обгазяват.

Впрочем това, което се случваше в Панаира или в онзи ресторант, е просто част от онова, което се случва навсякъде в държавата. Хората са приели забраната за пушене като свой общ враг и правят всичко възможно, за да я неутрализират. Ресторантьори масово разрешават на клиентите си да пушат в зоните за напушачи или просто премахват тези зони от заведенията си, при това явно без да усещат в това риск като нарушители на закона - явно вече си познават и са корумпирали този, който би им направил проблем.

Нарушаването на правилата обаче изобщо не свършва само с пушенето.

Нагли таксиджии редовно не само си палят цигари пред клиентите без да ги питат дали са съгласни, но и смесват цигариения дим с аромат на евтино кафе, софт чалга и безкрайни разговори с "колегата" по мобилния без хендсфрий. Впрочем, това с разговорите по мобилния изобщо не се отнася само до таксиджиите, а и до много от останалите шофьори. При това всички сте забелязали, че ако някой шофьор се държи мудно, неадекватно и изобщо "не е в час", той винаги се оказва с телефон в ръката - следователно всички прекрасно знаем, че говоренето по време на шофиране е опасно.

Градски джигити ти святкат бясно в лявата лента на Цариградско шосе, в която караш дори малко над разрешените 80 км/час, а по магистралата те задминават все едно, че си спрял, докато се движиш със 140. За лудите мотористи пък точно днес не ми се говори, но само от уважение към творчеството на Дими от Сленг.

Дребни улични тарикати карат в забранената посока по еднопосочни улици из кварталите и спират нагло по спирките на обществения транспорт, в резултат на което улици като Раковски и Левски по цял ден са затапени от автобуси и тролейбуси, спиращи в единствената останала за движение вътрешна лента. Само това противно нарушение да се елиминира, и ще забравим за половината задръствания.

Маршрутките тъпчат пътниците си като сардели и ги возят като картофи в картофобелачка, а на градския транспорт засега му се повишава само качеството на билетите, но нищо около качеството на услугата.

Момичето от солариума гледа с досада чакащите я клиенти, докато си води протяжен разговор с приятелка по мобилния и когато един от тях след 5 минути чакане я поглежда малко по-нетърпеливо, с раздразнение казва на приятелката "хайде чао, че тука трябва нещо да работя". Все едно не е там, защото ги има клиентите. Впрочем последното е масово явление на всякакви места, където получаваме "обслужване".

Изобщо, у нас неспазването на правилата е по-разпространено и от киселото мляко. Можем дори да го включим като една от номинациите за символ на страната ни. А дори и да не се приеме за символ, със сигурност може да го използват от Министерството на туризма, за да се създадат на негова база един хубав рекламен девиз за страната, който да докарва тълпи от туристи у нас. Моето предложение за девиз на България е "Bulgaria: Beyond Rules". Няма да искам повече от милион евро, ако го харесат...



Гласувай:
0



1. gothic - "Нормални" явления в ...
30.06.2008 10:43
"Нормални" явления в страна, където на почит е шопския девиз "Законо е вратник у широко поле, само улавите минуват през него." Ако вместо "закони" сложим "правила" резултата неминуемо е същия, за съжаление....
цитирай
2. анонимен - Нема кво да си говорим
30.06.2008 10:45
Държава, в която всеки таксиджия е по-богат от всеки инженер, учител и почти всеки лекар!

И като им кажеш "помияри", се обиждат...

Поздрави
цитирай
3. viovioi - По принцип си прав !!
30.06.2008 10:58
Но нека не обобщаваме така. Правилата, законите трябва да се спазват!! Но това би довело до застой и безусловно подчинение . Ако вземем за пример Френската революция която повлече и свали куп мощни монархии в европа 18-19 в?? Там нали е имало правила? Верни на краля и държавата? По твоята логика свалянето на монархиите и обявяването на Френската Република е нарушение на правила и ред. Така е , но е за добро! Нали си демократ? Щом не ни харесват правилата, ще ги нарушваме. Съвсем безпринципно, безотговорно и тотално! Каквото ще да става.
цитирай
4. july26 - Прав си...то и затова ни етакава Държавата
30.06.2008 11:46
Щото...Държавата-това сме ние.Несеуправляява от марсианци или германци, а от нам подобни и с манталитет на папуаси или роби.Ама да не продължавам,щото само се ядосвам и толкова.Трудно мога да променя някой друг освен себе си. Даже и себе си е малко трудно...:))
цитирай
5. thomas - @viovioi
30.06.2008 11:57
По принцип си права. Но в случая революцията при нас трябва да е ИМЕННО в това да се накараме да спазваме правилата. Защото ако сравним местата, на които те се спазват (като например Френската република) с онези, на които не се спазват (като например у нас), ще видим, че неспазването не ни е извело някъде прекалено напред.
цитирай
6. chaosmaster - И не само
30.06.2008 12:02
Тези хора,които обобщи,са към групата на "Завърших даскало по чудо с 3". Проблемът е,че почти всички лекари(особено в Бургас) са абсолютно незаинтересовани от това,че имаш проблем,а напротив - даже с досада те гледат,че им разваляш рахата. Но мисля,че много правилно си го описал и няма какво повече да се добави,освен че и "ентелигентните" са пълни идиоти. Направо на моменти се чудя тази държава как издържа и се замислям над идеята за съществуването на Бог,който да ни управлява!
цитирай
7. patilan - @ viovioi
30.06.2008 12:08
За съжаление Това е само привидно коректен пример.

За революциите трябва:
1. Мнозинство. А в случая на с пушачите и нещушачите, нямаме. Когато се отчетат непушачите, децата и непушещите пенсионери, то пушачите са малцинство.
2. При Френската рев. МНОЗИНСТВОТО се опитва да въведе една нова система на управление която ще е за доброто на ЦЯЛОТО ОБЩЕСТВО. А пушачите, това малцинство, се опитва буквално да отрови мнозинството.

Както и да го погледнеш, съвремените общества ( или поне по-напредналите) са основани върху спазването на правила и закони, а не АНАРХИЯ.

Това че търсиш друга гледна точка е похвално. За съжаление обаче, едва ли ще убедиш някого в нея ( освен пушачите).
А случаят на Томас е една ежедневна проява на Бай Ганьовщина, на които за съжаление все по-често трябва да търпим.
цитирай
8. mitternacht - :)
30.06.2008 13:04
Нали има лаф, че правилата са за да се нарушават.
Ама не и тия, и по тоя скуууучен начин.
цитирай
9. viovioi - да, примера не е от най-коректните!
30.06.2008 13:19
Исках само да кажа, че съществува допирателна между"стриктното спазване на правила и ред" и "бездушното подчинение и смирение". И би трябвало да можем да разграничим в същото време нормативно наложените правила с общочовешки норми и морал. Когато има сблъсък на моята лична нравствена и ценностна система с тази нормативно уредената, аз автоматично я игнорирам. Нали и по Живково време имаше правила бе хора? Не ми харесват днешните управляващи и техните закони и правила. Точка.
цитирай
10. longrun - Аха
30.06.2008 15:00
Значи на повече хора взе да ни прави впечатление некоректността. Добре дошли в клуба...
цитирай
11. thomas - 'ма моля ти се! Казваш "на п...
30.06.2008 15:04
'ма моля ти се! Казваш "на повече хора ВЗЕ да ни прави впечатление". Тоя клуб аз съм го основал! ;-)
цитирай
12. thomas - @viovioi
30.06.2008 18:45
Първо, днес разбрахме, че пушиш - май не беше ставало дума :-)

Второ, изведнъж разбрах, че тези хора, които описвам по-горе като тъпи байганьовци, заради които България никога няма да заприлича на европейска държава, всъщност били революционери и борци за свобода от ограниченията и правилата, разбираш ли...

И трето, май ще излезе, че и като митнически агент ти не виждаш нищо нередно в това да не се спазват правилата.

P.S. Не намесвай нито бай Тошо, нито днешните управляващи. Според мен и те страдат от същото - че застават на позицията да управляват за едно, а после си правят каквото им харесва, защото да се придържат към задълженията си и към правилата е прекалено елементарно за тяхното голямо и силно сърце.

P.P.S. Забраните за пушене не идват от днешните управляващи, а от Европейския съюз, за съжаление. Ако бяха тяхна собствена инициатива, щеше да има поне нещо, за което истински заслужават уважение.
цитирай
13. vkolev22 - добре де!
30.06.2008 19:05
А вие държите ли да се спазват провилата около вас поне? Аз се опитвам и не ми е лесно...
цитирай
14. thomas - Да, много държим
30.06.2008 20:37
Ама трудно става и често предизвиква омраза.
цитирай
15. mapplethorpecala - SMOKING S-Kills
30.06.2008 20:53
thomas,човек да ти завиди на вярата в реалността...много й вярваш..много!

all comments moved
http://mapplethorpecala.blog.bg/viewpost.php?id=207183
цитирай
16. karanikolov - Работниците са еднакви навсякъде!
30.06.2008 22:44
Това го чух наскоро от българин,живеещ в Щатите от 1945г. и имащ фирми навсякъде: и там,и в България, и в Китай и т.н...
Може би проверките за спазването на закона, и санкциите - са различни.
Проблемите,които визираш в поста си Томас : от ресторанта нататък - могат да се решат с по-строг контрол.
А за пушенето в изложбените палати - още повече.

Не е проблема в подчинените,а в мениджърите!

Аз съм адвокат,забраниха пушенето в Съдебната палата - и по 3-4 часа съм изкарвал без цигара там,и всички така - в началото.
После спрях да пуша, обаче като се огледах след известно време - всеки пуши и изхвърля където му попадне.Щото пушенето забранено - ама никой не ти прави и забележка дори.
цитирай
17. thomas - @karanikolov
30.06.2008 23:51
Което не може с култура, може с контрол - така е. В Германия вече почти не се налага да се контролират хората - по улицата няма полиция, в града почти никъде не се мери скоростта, а шофьорите, макар и да не спазват винаги буквата на ограничението от 50 км/час, се държат отговорно, защото са осъзнали, че така е много по-добре и за самите тях - иначе освен нерви, се губи и време, а оттам - и пари. За пушенето и други подобни ограничения пък в културните народи са осъзнали, че не бива да правиш на другите това, което не искаш да ти правят на теб. Или както се казваше в онзи виц "не си изхвърляйте фасовете в нашите писоари, така както ние не пикаем във вашите пепелници". Освен това в по-добрите държави има и едно нещо, наречено гражданска съвест. И когато някой индивид започне много да нарушава общоприетите правила, останалите му правят забележка, а ако това не помага - го накисват. Защото там Андрешко не е положителен литературен герой и онези, които показват на полицията проблеми, с които трябва да се заеме, не се считат за клеветници и предатели.
цитирай
18. thomas - Чудя ти се...
01.07.2008 08:00
Много ми е интересно дали и сам ще се разбереш, ако си прочетеш написаното. И в тези два коментара тук, и във всички, които си пускал преди това... Скачаш от цвят на цвят, само мед не се вижда...

И между другото, ако мислиш, че като кажеш "либерал", това е обида, повярвай ми, само в твоите уши е, така че не се хаби...
цитирай
19. viovioi - Джулай морнинг честит!!
01.07.2008 09:46
И новия скок на цените да Ви е честит! При положение, че българина обеднява с всеки изминат ден и час, темата за правилата и реда звучи малко извратено. Скоро, много скоро въпрос е само някой да даде знак и ще настане пълен хаос. Какво ни чака, предстои да видим.
цитирай
20. thomas - ?!
01.07.2008 10:00
Революционна ситуация, викаш? Ама тая е обърната, мене ако питаш. В случая онези отдолу не могат повече да понасят повишенията на енергоизточниците, а онези отгоре просто не искат да си задържат повече печалбите. А нали се сещаш, че според Маркс беше обратното - революционната ситуация била като връзка между импотентен мъж и фригидна жена: онези отгоре не могат, а онези отдолу - не искат.

Впрочем, ако едно време Рейгън не беше виновен за това, което се случва у нас, то днес Буш определено е главен виновник с тези безумни петролни войни. Вчера са гласували поредни 160 милиарда долара за войната през следващата година. Дотук са похарчили над 500 милиарда. Все някой трябва да плати тези сметки, не мислиш ли?
цитирай
21. thomas - Ех...
01.07.2008 15:37
Ленин и Маркс съм сбъркал, викаш. Нищо. Ще си имам поне едно оправдание, когато gantree пак ме нарече комунист... Все пак по-добре е либерал. Още повече, нали ти казах - за пръв път чувам, че това може да бъде и обидно.
цитирай
22. karanikolov - Бизнеса налага правилата за поведение.
01.07.2008 22:01
В старите американски филми добрия винаги пушеше. И то постоянно.
После бизнеса направи следната аритметика:
20ц.Х 10 мин.= 200 минути не-работа в работно време. И
Повече пушене= повече болнични ,и по-бърза умора,и повече грешки,и брак и т.н...

Затова се забраниха цигарите на работното място. И затова тази забрана се спазва - там не само има глоби: има уволнения.

Казваш- Андрешко е прост. И ЧЪРЧИЛ ли е Андрешко?! И той ли не е културен?
И РЕЙГЪН ли?
Томас - напълно те подкрепям - Не трябва да се пуши никъде!
Но ми става гадно -като наричаш някой "Андрешко".
Всички сме българи.

А това е навик,от който се отвиква трудно. Както и от алкохола. Разбира се: чашката днес по-скоро се толерира - няколко питиета след работа не са проблем за работата.

И докато бизнеса не реши да забрани пушенето - то няма да спре.
цитирай
23. thomas - @karanikolov
02.07.2008 00:05
Кого нарекох Андрешко?! Казах, че в нашата литература Андрешко е положителен герой! Не е ли така?

Впрочем, не е нужно непременно да се отвиква от пушенето. То може да се практикува и по начин, който е по-малко вреден за всички - когато се набляга на удоволствието от него, а не на количеството му. Скоро бях в един невероятен хотел (Swissotel) в Сингапур. На 73-тия му етаж имаше прекрасен бар с най-разкошната гледка към нощен град, която някога съм виждал. В този бар имаше стотици хора, предимно богати, хубави, млади и доволни от живота. Доста по-богати от тези, които тук не могат да приемат някой да ги ограничава в нещо, които паркират по тротоарите, карат в насрещното и изобщо правят всичко, което не би трябвало. Та в този бар не се пушеше. Хич. Мястото за пушене се намираше близо до тоалетните, 3 етажа по-долу, които се слизаха по стълби. Самото помещение представляваше една разкошна остъклена климатизирана стая с прекрасно обзавеждане и стилни мебели, и най-вече - с нужната мощна вентилация. Хората, на които им се пуши, от време на време слизаха там за 5-10 минути и после се връщаха обратно горе. Впрочем, като се замисля, пушенето си е една най-нормална естествена нужда. Защо всички пушачи намират за напълно нормално да станат от масата, за да отидат до тоалетната, но не и за да отидат до мястото за пушене? В края на краищата, миризмата от двете дейности е доста сравнима по неприятност :-)
цитирай
24. thomas - @mapplethorpecala
02.07.2008 06:37
Виж, хайде да те помоля да си прибереш някъде дисертацията, че ще я изтрия след малко - толкова е объркана и несвързана с темата, че ще ми изпъди читателите :-) Другият вариант е да опиташ да оставиш само последния параграф (от "социалното пушене" натам) - той е съвсем в час... 2 часа?
цитирай
25. mapplethorpecala - oh dear, хайде не ме моли. . . (h...
02.07.2008 08:23
oh dear,хайде не ме моли ...(hahahaha!)
загрижения за читателите!
едва ли си загрижен за нещо освен за себе си в случая.
освен това,какво толкова даваш на читателите..дребнотемие ... либерал- безилие да ce произведе някаква тема.всичко писано (your last 5 threads) от теб e вариaция върху темата за това,колко скучeн може да бъде живота
цитирай
26. thomas - :-)
02.07.2008 08:42
Все пак имах предвид само последния ти коментар. Ама щом си решил да направиш цяло пролетно почистване... мерси!
цитирай
27. thomas - Новини
02.07.2008 08:49
От днес и в Холандия пушенето на всички обществени места е забранено. Отпразнуваха го. Всички заведения, пълни с пушачи, пушеха до 24 часа "като за последно". В полунощ, с веселост, подобна на тази, с която се посреща нова година, всички изгасиха и стъпкаха фасовете си и си казаха "наздраве". Никой не каза, че вече няма да ходи в заведение, щом не му дават да пуши, както би станало у нас.

Впрочем кое е забележителното, че това се случва точно в Холандия? Това, че там досега можеха да се пушат не само нормални цигари, но и такива с марихуана, зад вратите на така наречените "coffee shops", които официално дори са извън закона, но също така официално се толерират и не се пречи на дейността им. Сега всички се чудят как ще им се отрази забраната за пушене, но всеобщото мнение е, че зад техните врати всичко ще си остана както и преди и дори и там няма да могат да се пушат само обикновените цигари. Но никой не си и помисля да бойкотира забраната за пушене дори и в толкова либерална страна. Докато нашите ресторантьори буквално чакат човека на ХЕИ да излезе, и да поканят всички "да си пушат" на масите за непушачи.
цитирай
28. viovioi - ха така!
02.07.2008 09:33
Така им се пада на лалетата!! Много им развързаха крайщата.
цитирай
29. thomas - Пада!?
02.07.2008 10:58
Ти добре ли си!? Просто вече и те се уредиха, бих казал аз ;-) Все пак това е мярка, която се одобрява от по-голямата част от населението, а да не говорим, че е за доброто и на онази част, която не е доволна от въвеждането й... Както ти казах, събитието приличаше на посрещане на Новата година - с броене до нула и радостни възгласи. При това в него участваха ПУШАЧИ.
цитирай
30. mapplethorpecala - според мен е донякъде преднамерено ...
02.07.2008 15:30
според мен е донякъде преднамерено е това говрене:
у нас...в китай..в мозамбик.
нали не говорим за някакви мазета или гаражи.
в повечето кафетерии ,lounges, brasseries ,пицарии,сладкарници ,ресторанти по центъра това разделение се съблюдава.
не вярвам това да не ви е известно!

сега обаче искам да поставя на вниманието ви следващите няколко предложения!
става дума за мениджмънта на коментарите.
1.не веднъж съм споменвал,че е много неприятно да се види как нечии коментари са
значително по-дълги.или са си направо теми.
не мога да не се съглася,че това е неприятно.
хубаво би било да се направи така,че да може чрез линк към насрещната тема ,някъде във видимата част на темата ,преди да е още отворена ,а се вижда,че има насрещна тема или алтернативен възглед по темата!
или пък
когато модератора на блог.бг е сложил тема в избрани,по същия начин нека такава тема
да има по- различна възможност за допускане на коментари!
ако модератора е избрал темата нека да направи огледална такава,в която или той да избира коментарите или пък да не може пускалия темата да ги трие или подбира.
мисля че това е справедливо.
все пак модератора е избрал темата.нали не бива да избира заедно с това,начина ,по който всеки един от нас одобрява коментарите./обикновено темите,които влизат в избрано са там,защото касаят някакъв предполагаемо важен проблем(тематически) а друг път тема няма,но риторически написаното e вълнуващо,приятно,забавно./

3.всички знаем,как във форумите от няколко трийда на една и съща тема се прави една.
това също би било добре да може да се случва.
за да не става така,че по един и същ проблем да има 20 отделни теми.както много често се случва.
4.защо да не може да се направи така,че когато посетя страницата например на thomas , да може да се вижда къде е писал коментари.
понякога коментарите на даден блогър са по-интересното четиво.
така например няма да се налага да копирам коментарите ,които правя вътре в собствения ми блог,защото откъде например някой може да подозира,че мапл би решил да пише в тема на сефулестефан,за да ходи да търси дали не е писал там и да се окаже ,че не е писал,както правилно и се е предположило!

цитирай
31. thomas - @mapplethorpecala
03.07.2008 08:49
Известно ми е, че все още в 10-15% от заведенията разделението се спазва. Вярно, на повечето места прилича на разделянето на басейн на зони за пикаещи и зони за непикаещи, ама поне се показва някакво желание. От друга страна, не се сещам в София да има и една brasserie, пък и lounges доста куцат, най-вече откъм вентилация.

Въпросите за мениджмънта на коментарите е по-добре да го отправиш към онези, които решават политиката и софтуерните въпроси на блога. Но все пак да изкоментирам казаното от теб по въпроса.

1. Като изключим факта, че си изтри 3 от коментарите, всеки от които беше дълъг почти колкото моя пост, може да се каже, че си царят на дългите коментари, така че точно ти ли се намери да споменеш, че ти е неприятно, че се пишат дълги коментари!? ;-) И все пак това, което може да се направи по този проблем, е повече от елементарно от софтуерна гледна точка - с малко статистика собствениците на сайта могат да видят коя е разумната максимална дължина на един коментар и да я наложат като ограничение при самото му писане. Ако пък на някой все пак не му стигне, просто ще пусне два поредни коментара. Или пък ще се ограничи до по-важното.

Това, което говориш за "насрещни теми", си е повече от неприемливо - в края на краищата блоговете са в конкуренция и е нормално никой да не цели прехвърляне на читатели към друг блог чрез линкове. Предостатъчна е възможността да получиш възможност да отидеш в блога на коментиралия автор чрез линк върху името му.

2. Какво имаш предвид под "по-различна възможност за допускане на коментари" за тема, която е включена в избрани? Да не се спазва общата политика на блогъра за това кой може да коментира ли? Според мен избраните постове се поставят там заради интересността на самия пост, а какво ще се случи в коментарите, никой не може да предскаже и със сигурност никой от модераторите не следи тази част, особено при положение, че нови постове излизат почти всяка минута.

3. Очевидно е недопустимо да се "сглобяват" няколко поста в една тема. Все пак всеки пост е собственост на неговия автор и няма как да бъде смесван с други. Дори и по този начин понякога отделни теми се давят от много и безсмислени коментари. Какво ли ще стане и ако се съберат на едно място няколко противоречащи си позиции!? BTW thread не се чете трийд :-)

4. Чудесно предложение - и на мен това много пъти ми е липсвало. Надявам се да му обърнат внимание и да осигурят такава възможност.
цитирай
32. mapplethorpecala - томас, почвам да си мисля, че съм ...
03.07.2008 09:41
томас,почвам да си мисля,че съм те надценил.
ами разбира се,че имам предвид най-вече себе си.
и това май не е много трудно да се разбере.заради това прехвърлих коментарите си в
моя блог.на мен самия не ми е приятно да предизвиквам такава неелегантност във без
това неелагантия и дълбоко скучния тематически и риторически твой блог.
дори съм ти благодарен,че не изтри линка ,който окачих.не че произтече нещо кой знае
какво от това.
блоговете,които посещавам (не блог.бг) се различават значително тъкмо в това

отношение.но вероятно спецификата е такава,щото коментарите там са изключително dълги.но тук не е така вероятно защото не се случва да тече комуникация на тематически
единни хора или поне достатъчно заинтересовани.или подготвени.
но това е ясно!
тъкмо за да не се появяват такива нелегантни моменти поставиих тези въпроси,защото се
надявам,че педантически персонаж като теб няма как да пропусне да се закачи в една
такава дискусия ,а и още повече се надявам,да се опиташ да помислиш малко по-дълго от
обичайното ,за да схванеш,какво точно предлагам.
Когато спонеах "насрещна тема" и линк към нея ставаше дума за линк вътре в блог.бг
а не реадресиране към някакъв друг сайт.
просто.не съм сигурен,че това е лесно от гледна точка на дизайна и HTML .заради това предложих,това да става в заглавната страница,в която достъп до html-а имат
администриращите блога.например,ако си пуснал тема в подкрепа на стрикното спазване
на нормите по отношение регулирането на пушенето на цигари ,встрани от заглавието на
темата ти ,ако то е в синьо ,да се сложат в червено темите,които представляват
алтернативен възглед...или направо чрез <а hover> да може,ако задържа курсора върху
зоната на загалавието в синьо да се появявява информация за свързани с тази тема други пост-ове.
всеки може да дава заявка към администраторите,че това,което пуска може да бъде едит-нато или тагнато в близост до вече налична тема.
1.ще може всеки да пише в своя си блог без да се притеснява от това,че другите блогъри ,че равнището на техния ентусиазъм ще определя изготвянето на някаква средно-статистическа рамка ,която да урежда,колко трябва да е дълъг един коментар.
2.ще може да ползва хтмл си
3.тъкмо вече като има хтмл при себе си ,той би могъл highlight-ва пасажи от темата ,срещу която пише,да ги подчертава или болдва за да се разбира,че това е цитат и заедно с това,неговите читатели ще са в състояние,ако искат да се запознаят и с прелиминерната тема.както знаеш в коментара липсва възможността за отделяне на текста,който се цитира,от текста,който се пише по повод на цитата.има и други ползи!
цитирай
33. mapplethorpecala - по отношението на така наречното m e ...
03.07.2008 10:26
по отношението на така наречното m e r g e .ако темата е актуална тъкмо даването на възможност да се правят нещата в предложението за линк в тялото на прелиминерната тема ,ще помогне на много хора да се впишат в темата коментирайки ,а не пускайки нов Т Р Е Д.(колко по-добре звучи триийд..така също аз винаги пиша curriculum vitae витей ,вместо вайти)
няма как да не сме забелязали,че сме устроени така,че по-интересните неща ни хрумват в диалог!затуй ,аз съм много благодарен,че все пак имаме възможност за водене на такъв диалог.поради причини,които не ми се иска да излагам сега,се е случило така,че в моя блог не се случва диалог. има разлика дали ще казваме някакви неща на себе си
или ще обективираме себе си в хоризонта на другия.не виждам тогава,защо на коментарите да не се придаде знаимост като на постинг/тред.
що се отнася до т.4
в страницата на всеки един от нас,може да се появяват линкове "последни коментари,които този блогър е направил".слагаш курсора и виждаш адресите или по -точно темите и блоговете,където е коментирал!
само че за да става това,трябва да ни пуснат хтмл-а в заглавната страница на нашите блогове,а това стане ли ще се усложнят нещата,за да се сложат филтри ,какви точно кодове са допустими..единствено <a href> инак всеки от нас,само след два часа ще знае как да си сложи собствен банер и собствен лай аут на страницата.

не виждам защо да не се направи това да е възможно.

аз дори бих си платил за да може блога ми да изглежда по начин,който ми допада на мен..тезитемплейти са ужасяващи .обсъждам това с теб,понеже видях,че професионалния ти интерес е близък до тези неща.значи правя си лай аута показвам го на хората от блог бе и ако има нещо,което е в разрез с политиката им го отстранявам.
тъкмо ,ако ни позволят да си заплащаме някаква разумна сума ,бихме могли срещу това да искаме поне това,да има по малко техни банери.
имаш си фирма имаш си клиенти ,имаш приятели,на които искаш да дадеш PR рамо..така не само,че всеки от нас ще внимава какви ги дрънка в блога,както стана ясно капитала наистина има тази регулативна дарба...
но пък ,малко се съмнявам,дали тогава с такава лекота ще слагат темите ти в избрано,опасявайки се,че по този начин съдействат на твоята адвертайзинг концепция.
каква е разлиакта,ако в пост със 200 посетители на ден разкажа за това,колко готини са очилата на том форд,които съм си купил..или сложа банер за 5 дни в блога си.следващияпът може вместо за 480лв да ми ги продадат с отстъпка -за 478лв,например!
цитирай
34. thomas - @mapplethorpecala
03.07.2008 10:30
Не съм си помислил, че имаш предвид линк към друг блог портал, а именно към друг блог от блог.бг. Блоговете вътре в блог.бг са в конкуренция помеждуи си и всеки иска да има повече читатели, както и да не подарява читатели на останалите - мисля, че това е повече от естествено.

Съгласен съм, че модераторите, както се занимават с това да определят избрани теми в различните тематични раздели, биха могли да поработят и по въпроса да покажат и списъци от свързани постове по горещи теми за дадения момент. Но за това ще е нужно допълнително усилие, за което не съм сигурен дали имат време.

HTML или нещо подобно в коментарите - аз съм "за" - това ще даде възможност и в тях да се набляга на по-важните неща, да се отличават по-лесно цитатите, които се коментират и т.н. Предполагам, че не са го направили точно за да не могат да се пускат удобни и очевидни линкове, което може да се използва като платформа за това коментиращите да пренасочват читатели към собствените си блогове.

И само един въпрос - виждам, че имаш широк монитор, но не мога да се отърва от мисълта, че пишеш с навиците от пишещата машина - няма друга логика за тези символи за нов ред, които вкарваш след всеки два реда и малко...
цитирай
35. thomas - @mapplethorpecala
03.07.2008 10:40
Нито витей, нито вайти, ами вита.
И не лай аут, а лейаут. :-)

Що се отнася до рекламата в блога, за целта си имам личен блог, в личен домейн. Ако имам да казвам нещо рекламно, ще го кажа там. Считам, че тук е некоректно да го правя - все пак това е почти обществено пространство, или най-малкото не е моя собственост, освен правата върху това, което пиша (впрочем наскоро се потресох на колко много места е публикуван един от постовете ми - Информационен глад в информационен век, като в най-културните варианти все пак пишеха, че това е статия на някакъв си блогър на име thomas, а в една интернет медия даже се беше подписала "авторката" на статията).

Лично според мен е по-добре тук да се обсъждат неща от обществена значимост и да се избягва рекламата. Ако се допусне груба комерсиализация (не броя изобщо банер рекламите на "домакините" - те не произлизат от съдържанието на постовете), блог.бг ще стане едно много опорочено място и ще си загуби много от почитателите (и читателите).

P.S. Наскоро гледах как Ив Сен Лоран посмъртно погреба Том Форд, като го нарече посредствен и некадърен през устата на своя дългогодишен бизнес партньор. Та при такава препоръка засега мисля да не обръщам внимание на очилата му ;-)
цитирай
36. mapplethorpecala - ако целта е да се каже, че yves Saint ...
03.07.2008 12:17
ако целта е да се каже,че yves Saint laurent не понасяше том форд и това,което той

направи от претапортето на YSL
за това се говори много през 2001,когато ППР гучи груп купи pretaporter-то на ИСЛ.
парфюма на форд за есте лаудер и последните ,които носят негово име,най-вече мъжкия е съвсем достойно за парите си fragrance .
eyeswears ,които имах възможност да видя тук са 4-5 артикула.
дамските са too '70s , а мъжките не са нeщо особено.но един от тях(по-точно от

три,където другите две парчета ,дори не ги запомих) е изчистен ,и предствлява по категоричен начин парагона на 70'-те,точно
десeтилетието,когато ИвСенЛоран е неудържим.и значим!

не съм съгласен,че блога е място за обществено значими неща.
Au Contraire !блог трябва да резистира ,contrair-pa с всичка сила ежедневие,общество..достатъчно от тях имаме..както и пълно с лелки общественички,лоито само цементират реда на отегчителната безпомощност на живеенето да се измисли в малко "по-диви& cypoви" очертания
защо толкова е трудно да се схване,че тук няма как да става дума за реклама по начина по който я има на другите вече места.
тук става дума просто за един по- симпатичен ентусиазъм.извън всякаква логика е да се очаква,че някой през блог.бг ще рекламира том форд!!!hhahaha!както вече споменах предположението е,че така ще се вдигне равнището на формата ,чрез която се обсъжда,ще се въздържаме от глупости и в този смисъл ,най-голяма полза биха имали читателите,които ще получат заслужено уважение от тази стриктност на рестрикцията!
цитирай
37. 1441 - Все пак по темата
05.07.2008 07:15
Понякога проблема с неспазването на правилата е предварително заложен в абсурдността на последните.
Споменаваш Германия, където нещата вероятно са се променили, но преди 4 години, когато работех за Дюселдорфския Панаир, всеки пушеше навсякъде, законно, без да нарушава каквото и да било правило. В университета ми там, имаше пепелник пред буквално всяка аудитория!
Ако приемем, че непушачите са мнозинство, то правилата въведени по отношение на тютюнопушенето дискриминират "малцинството" пушачи. Защо в кавички? Защото в заведенията, те определено са мнозинство. Очевино бабите и малките деца не ги посещават толкова редовно.
И ако представата за справедливост е: на малцинството от 30% (пушачи, примерно) да се предотстъпят места за пушене заемащи 2% от дадено обществено съоръжение - то нарушаването на това абсурно правило е заложено в самото него. И понеже нарушаването му на територията на останалите 98% от помещението е еднакво забранена/наказуема - правилото спира да се спазва като цяло.
По отношение на неспазването на правилата за паркиране, които споменаваш, така е - няма добра инфраструктура, когато няма къде да паркираш законно - паркираш където и да е. Аз не го правя, но пък не живея в България. В момента си отварям бира и паля цигара на работното си място, незаконно, но позволено. Позволено от този който ми плаща, а аз като истински българин се съобразявам с него, а не с абсурдните правила.
Като например тези, които ми налагат ограничение на скороста от 50 км/ч, веднага след като навлизам в София от магистрала Тракия. На 4 лентов идеален път с добра видимост. Съжалявам господа катаджий, които ме спирате с 110 км/ч, но от мен левче няма да видите, а глобата, която ми написахте за 210 лв, скъсах още щом се качих в колата. Просто законът е такъв, смешен. Акт неможе да се напише на фирма, а само на лице с българска шофьорска книжка. А аз си карам легално с американската. Наздраве! Е не съм толкова лош човек... :)
цитирай
38. thomas - @1441
05.07.2008 08:59
Правата имат едно основно положение. Ако с използването на дадено право на една група (независимо дали мнозинство или малцинство) се нарушават права на останалите, а особено ако им се нанася вреда, то те могат да се отнемат и това не е никакво нарушение на права. Точно такъв е случаят с пушенето. Съгласи се, че и на други естествени нужди в заведенията е отделено много малко пространство, пък никой не протестира, че трябва да ходи за тях чак в тоалетните.

В Германия нещата постепенно се променят. В Дюселдорфския панаир вече не може да се пуши в палатите, както и във Франкфуртския, както и в останалите. Пуши се само на специално дефинирани места, до които човек иначе няма особена причина да се доближава. Впрочем, виждал съм и абсурдни решения, като например мястото за пушене на една от двуетажните палати във Франкфурт - то беше във фоайето с ескалаторите между двата етажа, през което минаваха много стотици хора на час и което приличаше на лисичарник. Но това явно негативно изключение е било направено от липса на по-подходящо пространство. А и сигурно след няколко оплаквания ще го променят с нещо по-разумно.

За университетите и аз бях потресен преди 2 години като видях каква е видимостта в някакво барче на университета в Щутгарт. И все пак, както и сам казваш, пепелници е имало ПРЕД аудиториите, не в тях ;-) Но вярвам, че и в Германия нещата ще се променят, и то скоро. Нещо повече, в нормалните страни, когато се въведат ограниченията, никой не говори за дискриминиране, а се радва, че обществото го предпазва от самия него по отношение на вредната му зависимост.

Не ми харесват разсъжденията ти и за обяснението защо се паркира навсякъде. С него ти показваш, че според теб правото на паркиране стои по-високо от правото на ходене по тротоара. Аз бих казал, че ако на едно място нямаш къде да паркираш, трябва да не ходиш там с колата. Струва ти се невъзможно ограничение? В Хонконг са отишли и по-далеч, даже немислимо далеч за нашите разбирания. На един от по-малките острови, известен с тесните си пътища, за правото да имаш кола се чака, докато някой друг си "пенсионира" неговата. По този начин се регулира броят на колите до такъв, при който те могат да се движат и паркират нормално.

За безсмислените ограничения на скоростта - по принцип съм изцяло с теб. Въпреки това, точно за мястото, което описваш, 110 км/час е очевидно нарушение, защото вече си в рамките на града, където скоростта няма как да е над 80 км/час (и то само по изключение от базовото правило в закона, което за цяла Европа гласи, че максималната скорост в градовете е 50 км/час). А в определени отсечки там скоростта е ограничена до 50, защото има пешеходни пътеки и спирки на обществения транспорт. А това, че можеш да си позволиш да скъсаш глобата, само означава, че полицията или не си е свършила работата, или направо някой й е вързал ръцете със закона, което изобщо не е чудно на фона на всичките глупости в държавата.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thomas
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2156130
Постинги: 141
Коментари: 3067
Гласове: 4316
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031