Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2009 08:56 - Антипатриотична-4 или десет легенди за българите
Автор: thomas Категория: Лични дневници   
Прочетен: 38661 Коментари: 86 Гласове:
7

Последна промяна: 20.09.2013 11:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Една от причините България да тъпче на едно място, е в голямото разминаване между самочувствие и покритие при повечето българи. Освен че още от малки бълагрите знаят, че живеят в най-прекрасната страна с най-красивата природа, родителите и учителите упорито набиват в главите им и куп легенди за това какво представляват българите. Ето ви 10 от тези легенди, имащи главна вина за необоснованото ни самочувствие, което буди само смях, когато ни гледат отстрани.

image1. Българите са невероятно интелигентни.
Едва ли не - най-интелигентните в света. Само израелците ни пречат да сме номер едно. Всъщност тази легенда произлезе от първите тестове на Менса в края на 80-те години, когато (вероято благодарение и на мен, защото бях един от първите, които си измериха интелигентността и на прима виста, без дори да знам какво изобщо ще представлява теста, изкарах 98%), се оказа, че сме втората нация в света по резултати. Да, това би трябвало да значи, че сме интелигентни. А всъщност значеше, че тогава за нас образованието и науката значеха много и полагахме сериозни усилия да сме добри в тях, отделяхме им нужното време, а нямаше и много забавления, които да ни разсейват от тази целеустременост. Иначе хората навсякъде по света са еднакво интелигентни, само различният начин на живот стимулира или потиска нуждата да използват интелекта си.

2. Българите са добри хора.
Сигурно затова си имаме поговорката "Не е важно аз да съм добре, важно е Вуте да е зле", затова си имаме и вица за българския казан в ада. Всъщност прецакването на ближния е нашият национален спорт, а омразата - любимата ни емоция.

3. Българите са много талантливи.
Имаме талантливи музиканти, спортисти, учени... А какво, другите нямат ли? Всъщност повечето от най-добре реализиралите се с таланта си българи са го направили извън България. Напълно разбираемо е, че когато тръгваш от ниско (както е при повечето българи) и искаш да се наложиш в една качествена среда, ти полагаш много повече усилия, за да се усъвършенстваш и да бъдеш приет и харесан, отколкото онези, които са доволни от съдбата си. Така че не става дума за повече талант, а за повече мотивация. Талантът, както и интелектът, са разпределени равномерно по Земята - просто нуждата от разгръщането им на различните места е различна.

4. Българите са ученолюбиви.
В това твърдение има истина, само че тя вече е в минало време. Да, от втората половина на 19 век, та до края на 80-те години на 20 век, българите наистина са виждали зависимост между образованието и знанията си и успеха в живота. Само че демокрацията смени ценностите и заедно със свободата, която тя ни донесе, дойде и емпиричният опит, че успехът в живота има много малко общо с това колко си образован, знаещ и можещ, а много повече - с това кого познаваш, на колко богати господари служиш и доколко си готов да вървиш през трупове, за да се издигаш към върха. Ученолюбието загуби, днес на власт са безскрупулността и неграмотността.

5. Българите са трудолюбиви.
Българите всъщност са доста мързеливи и гледат как да получат най-много облаги с възможно най-малко усилия. Ако българите бяха трудолюбиви, от това трудолюбие щеше да има все някакви видими резултати. Всъщност основните усилия в областта на труда, които те полагат, са свързани с това да се наместят възможно най-добре на удобно и добре платено местенце, не в това да създават нещо на него.

6. Българите са предприемчиви.
Виж точка 5. Ако бяха предприемчиви, и от това щеше да има някакви видими резултати. Всички що-годе успешни начинания у нас са резултат от мащабни инвестиции и протекции, не от специален талант. А не една и две западни фирми, облегнали се на българския предприемачески талант за реализацията на своите проекти тук, са се оказвали затънали в блато, от което излизане няма. Българите са царе на разрушаването, не на съграждането.

7. Българите са прекрасен народ, но политиците им са скапани.
Да бе, да. А тези политици откъде се взимат? Вносни ли са? Е, един беше, но това като цяло е изключение...  Не, политиците са просто една статистическа извадка от целия народ. Щом те са корумпирани, значи и самият народ притежава ген за корупция - просто чак когато влязат в политиката, хората получават възможности да се разгърнат и истински да реализират корупционната си същност. И впрочем да не би корупцията да е само при политиците? Защо пренебрегваме съдии, полицаи, митничари, лекари, учители и всякакви чиновници?

8. Българите са гостоприемни.
Всъщност българите са гостоприемни само докато примамят туриста или чужденеца да дойде при тях. Падне ли им един път, след това само гледат как да го излъжат. "Фрешовете са по 4 лева. Вие сте българи, вас няма за какво да ви лъжа" - тази фраза, изречена към мен от сервитьорка на Слънчев бряг преди 4-5 години, характеризира най-точно нашето "гостоприемство". Гостоприемни са тайландците, сингапурците, хонконгците, германците, англичаните, дори и турците. Българите не са.

9. Българките са най-красивите жени.
ОК, не казвам, че са грозни. Но съм виждал също и много хубави германки, шведки, италианки, китайки, японки, ако щете - американки и австралийки, и при това много по-малко от тях имат облекло и излъчване на проститутки. Ама при нас процентът на красивите бил по-голям? Може и така да е - ама и това си има своята причина, или даже две. Първата е в това, че прекалено много жени у нас не виждат по-добра реализация за себе си от това да се "продадат" възможно най-скъпо като жени (т.е. да се преборят за възможно най-богат мъж). Докато в хубавите страни това е само част от личностната им реализация. Да не говорим, че много често у нас само фасадата е красива, а съдържанието е пълно менте. Точно като в туризма: лъскави фоайета и рецепции на хотелите, а вътре - лошо обзавеждане и ужасно обслужване. А втората причина е в това, че много от най-хубавите жени в развитите страни живеят доста по-затворен начин на живот в своя си социален кръг, така че случайният турист просто не може да ги види случайно на улицата.

10. Българските мъже са най-великите любовници.
Една от най-трайните легенди, възникнала по времето на гларусите през 60-те и 70-те години на миналия век. Покритие? Че на кой му трябва! Важното е тупането в косматите гърди, все някой може да ни повярва (фактът, че напоследък са по-малко космати, нищо не променя в смислов план). Лошото е, че шведките и полякините все по-малко се интересуват от нашите курорти, а и рускините, когато приритат за секс туризъм, предпочитат Турция, където мъжете имат същите претенции за секс машини, но за сметка на това луксът и обслужването са на доста по-високо ниво.




Гласувай:
8



1. анонимен - БРАВО...
20.07.2009 09:12
Колкото повече митове равенчаваме за себе си, надявам се по-бързо да се вглъбим като индивиди и нация, да се себеанализираме, самооценим и най-накрая да разберем, че сме просто част от цялото наречено СВЯТ...и с доброто и със злото, както на земята се ражда всяко живо същество...да намерим най-добрия начин (технологията) за развитие по посока очоловечаване и окултуразяване...щото комуничстическата идеология ни отне естественото човешко развитие...БРАВО...
цитирай
2. thomas - @1
20.07.2009 09:16
Да, точно това е моята теза. Че ние не сме с нищо по-различни от всички останали по генетични заложби. Но това, че се мислим за нещо повече, вече ни прави по-лоши от другите. Защото всъщност по постижения сме доста по-зле от развитите и това само отваря още по-широко ножицата между самочувствие и реалност, с което ставаме за смях.

Преди време си позволих да дам на някого китайците като пример за трудолюбие и упоритост. Отговорът беше расистко и погнусено "е ние какво, с тях ли трябва да се сравняваме". А всъщност можем само да си мечтаем да се сравняваме с тях, защото те са си седнали на задниците, работят здраво, развиват се и напредват много бързо. Даже вече пристигат, ако може така да се каже :-)
цитирай
3. boyanov - Според теб излиза, че няма нищо, с ...
20.07.2009 10:29
Според теб излиза, че няма нищо, с което българите да се гордеем, така ли? Знам, че националнихилизмън ни е много присъщ, но хайде да видим, дали пък наистина дяволът е толкова черен.
Според теб у българите няма нищо ценно. Те са прости, лоши, бездарни, мързеливи, деструктивни, корумпирани, негостоприемни, измамници, бездушни и масово импотентни. Направо тръпки да го побият човек като се замисли как са оцелели толкова векове.
Не ти ли се струва, че в стремежа на намериш златната среда отиваш в другата крайност? Доколкото знам няма народ, без своите бай Ганьо и добри герои. На единия се смее и отрича, другите сочи за пример на подражание. Бил съм в достатъчно много страни от Европа, за да установя, че хората си имат самочувствие въпреки многото недостатъци забелязани от "страничен" поглед. Но това, което никъде не съм видял е германец да каже германците са лоши, или французин да плюе французите, същото е при англичаните и т.н. Смеят се над недостатъците си, но са горди с народите си. Ти обаче Томас не се гордееш, ти си се захванал със сериен антипатриотизъм, да рушиш "митове", самочувствие, да променяш стереотипи. Много ми се иска да ти задам въпроса - каква е ползата. Бих приел старанието ти за положително, ако на мястото на разрушеното издигнеш нещо ново, откриеш у българите истински ценното (според теб), за което си заслужава да си кажем браво, но... не, Томас тука с чука - руши и заклеймява. :) След неговия сериал камък връз камък няма да остане. Дето се вика - пътя на китайците ще е разчистен.
И последно, като ти гледам ника се сетих за Тома Неверни - и той като теб все не вярвал в нищо.
цитирай
4. thomas - @boyanov
20.07.2009 10:55
Толкова думи, а не успя да кажеш и едно нещо, с което трябва да се гордеем... Целият съм слух. Надявам се сега да го чуя.

P.S. Гледай да не е компютъра, че там човекът така и не разбра сам, че е българин, докато не му построиха паметника в селото, от което родителите му са избягали и за което той не е и чувал...
цитирай
5. jones - Томас...
20.07.2009 11:29
... интересни разсъждения, но всякакви обобщения от типа "българите", "шведите", "японците" - според мен - са неудачни. Всеки има глава на раменете си и свое поведение. Когато някой каже "българите правят еди какво си", аз мисля че се се разбира това, което всъщност националната политика е дала като предпоставки да се прави или да не се прави. Защото българите в Швеция няма да правят същото сигурно, а ще правят каквото правят шведите. А те са такива, защото предпоставките, създадени от местната им политика са ги предразположили да бъдат "шведи" :)
цитирай
6. boyanov - Виж сега аз нямам намерение да те ...
20.07.2009 11:32
Виж сега аз нямам намерение да те разубеждавам. Като искаш - срамувай се че си българин, бъди китаец или какъвто там се чувстваш. Всеки сам намира основанията за гордоста си. Няма такава по предписание, рецепта или готов списък 1, 2, 3, 4...
Винаги ще има такива като теб, и такива като Паисий дето ще възкликват "О, неразумний и юроде...". Аз не съм Паисий, но не се и срамувам от рода и народа си. За теб не знам.
цитирай
7. thomas - @jones
20.07.2009 11:43
Има истина в думите ти, но имам и няколко забележки:

Българите са това, което правят, погледнати като цяло. Пример: България е мръсна, следователно българите са мърляв народ. Няма значение, че аз, ти или още хиляди не сме такива - важното е, че милиони други са. Няма значение и това, че единици българи, изолирани от средата си, се държат по различен начин. Те го правят не защото са се променили, а защото там, където са отишли, им харесва стандартът на живота, който получават, и са съгласни да плащат цената за него, приемайки някои от местните правила, без които онова общество ще ги сдъвче и изплюе. Точно затова и тези българи са такива патриоти. Защото на тях им липсва възможността да бъдат мърлячи, те страдат вътрешно от това, че трябва да се правят на добри, за да не ги изпъдят обратно. А тези правила, по които живеят хората в хубавите държави, обикновено са въпрос на култура и възпитание, не на политика. Политиката служи само за да пречи на злонамерените единици да съсипят хубавото, което е постигнато.

Иначе разбира се, че всеки има глава на раменете си. И даже аз твърдя, че в общия случай върху нея има едно и също. Различното е само това, което са те възпитали да правиш с нея, и това, което въпросната глава е видяла и разбрала за света около себе си.
цитирай
8. thomas - @boyanov
20.07.2009 11:46
Не изключвам вероятността през времето на Паисий да е бил нужен точно някой като него, за да събуди заспалия под чуждо робство народ и да му даде сили, за да се пребори с врага. Хайде сега ти ми кажи защо изключваш, че на днешното време може би му трябва точно някой като мене, който да приземява стигащите до небесата наши претенции? :-)
цитирай
9. boyanov - Защото Паисий след възклицанието ...
20.07.2009 12:05
Защото Паисий след възклицанието си е дал основания на неразумните и юродите дето са се срамили да се нарекат българи да бъдат горди с народа и историята си. Ти какво правиш? Взимаш, но не даваш. Играеш на ние-добрите и те-лошите. Кой си ти, кои са те? Ти си разбиращия, знаещия, можещия, пишещия. Те са гадния народ, от който се срамуваш защото бил намкъв си. Ми кво тогава дай да го изтрепем тоя недостоен народ и да настаним на опразнената територия трудолюбиви китайчета ли? И откъде бре Томас ти дойде на ум, че българите сме имали кой знае какви претенции, че и стигащи до небесата? М? За кои претенции говориш? За претенциите ни да живеем нормално? Или сега и дефиниция за нормалност трябва да ти давам. Кажи към кого и какво имаме претенции до небесата? Поставихме в ООН искане България да се мие на три морета ли? Тропаме по масата на сърбите да ни върнат Западните покрайнини ли? За какво самочувствие изобщо говориш, че нещо не ти схващам мисълта. Може би става дума за претенциите ни един към друг? Да се слушаме и да спорим с доводи и да се уважаваме. За тези претенции ли става дума? Или за претенциите на шивачките, които работят за износ по 12-14 часа на ден и получават 90-120 лв. заплати? За техните претенции до "небесата" ли.
Айде моля ти се...излез малко от книжните прокламации и слез на земята. Защото българите сме най-непретенциозния народ в момента. Което (впрочем) никак не е хубаво.
Аааа, сетих се. Сигурно говориш за претенциите на кандидатите за Мюзик Айдъл, мамините талантливковци, дето като ги отреже журито за некадърност отвън викат - баси тъпото и некадърно жури, те ще ми кажат на мен, че нямам талант....
цитирай
10. thomas - @boyanov
20.07.2009 12:10
Тази реторика ходи я продай на Волен Сидеров по-добре - аз няма да ти я купя :-)

Какви претенции ли? Та нали точно за тях съм писал в този пост. 10 на брой. Все лъжливи. Ако ти е интересно, прочети ги.

Какво предлагам на тяхно място ли? Вместо да се тупаме по гърдите колко сме велики, да си седнем на задниците и да свършим нещо, за което някой извън нас самите да каже, че е велико. Нещо различно от оня старозагорски електромобил, който прилича на кръстоска между перална машина и кабинков лифт.
цитирай
11. sowhat - една сладка история
20.07.2009 12:28
по принцип и де факто съм опонент на томас, не клакьор.., но този път е прав, така че, не смятам да опонирам.
срещу истината може да рита само слепия. а и после не съм нихилист, но не съм и шовинист, изобщо никакъв -ист не съм

та да се върна на историята :
преди пет години при мен в хотела пристига едно хамериканско средно семейство на хънимуун. до тук супер.
взехме, че дори се сприятелихме и лорейн ( бивша тираджийка, настояща шивачка на стрийптийз бельо от Омаха, ми казва :
абе Соу , много си готина.
ние знаем, че българките са стронг уомън, с бради и мустаци и носите по един палет тухли четворки.
това ми го каза жена, тежаща два пъти и половина повече от мен, но казах - Лори, митовете са за това, да бъдат развенчавани.

изводът го оставям за вас.

и после само една вметка, към г-н Боянов
г-не, вие може да се гордеете, безспорно, но когато на магистралата ми се залепи на предното стъкло торбичка с костилки от череши и прочие битови отпадъци, а скорстта е 130 и отзад са децата ми, аз изобщо не съм горда.

а бясна.

когато колегите ми си прехвърлят топката, само и само за да не си свършат работата, а аз влизам в ролята на звероукротител, пак не съм горда.

а вбесена.

когато трябва да взема от общината документ, за който съм платила за спешна поръчка, а се оказва, че изобщо не е пипнат и една служителка ми обясни, как не съм и само аз на главата ( мноооого интелигентно с достатъчната доза уф и ъъъъ) , няма как да съм горда.
бясна съм.

така че паралела паисий, и неразумний юроде, в случая няма отношение.
най малкото не е адекватен.
цитирай
12. lado - За съжаление всичко, с което можем ...
20.07.2009 12:29
За съжаление всичко , с което можем да се гордеем, са някои отрязъци от историята ни и отделни индивидуални постъпки на изключително достойни българи.Ако не притежаваме трезва самооценка и не можем да търпим критика, за нас няма бъдеще.Ако на една жаба ,поставена съд с вода , й загрявате бавно водата, в крайна сметка тя ще се свари, без да избяга, защото не може да отчете повишаването на температурата(никога не съм го правил - вярвам на учените), предпазният ни клапан - правилната самооценка - трябва да е в изправност, защото следва самоунищожение.На което сме свидетели.Липсата на търпимост към критиката е обратно пропорционална на компетентността на индивида или обществото като цяло.Томас е видял тези тенденции и ги споделя с нас , не за да изпитва нездраво чувство на превъзходство или задоволство.Но дори и да е така -( имагинерно е да си помислим,че обществото ще се стресне и ще тръгне по друг път,) но поне на някой индивидуално да му падне стотинката - един само дори си напрви точната самооценка, и това ще си е голяма човешка победа.Сериозен съм.
Мога да посоча един голям изобретател, но и той избяга, а сега вече машините ,наречени на измисленото му име, вече ни ги продават чужди компании(http://www.youtube.com/watch?v=NQ0yQKl6M-Q&eurl=http%3A%2F%2Fwww%2Ebeinsa%2Einfo%2Findex%2Ephp%3Foption%3Dcom%5Fcontent%26view%3Darticle%26id%3D15%26Itemid%3D13&feature=player_embedded)
цитирай
13. lado - Нещо различно от оня старозагорски ...
20.07.2009 12:35
Нещо различно от оня старозагорски електромобил, който прилича на кръстоска между перална машина и кабинков лифт - задължително трябва да е по-различно
цитирай
14. lado - или пък този юнак :Българин смая ...
20.07.2009 12:39
или пък този юнак :
Българин смая света с концепцията Audi A KIMONO LS2 (галерия)
Tеодор Кючуков съчета стандартни линии на Audi R8 и тези на традиционната японска носия кимоно

Ама пак не е в България и там ще си остане, защо ли?
цитирай
15. sowhat - хахаха
20.07.2009 12:44
lado написа:


Ама пак не е в България и там ще си остане, защо ли?


вероятно защото е " разумен йурод и очаква, да получи възнаграждение, според уменията и труда си :)
цитирай
16. thomas - @sowhat
20.07.2009 12:46
Това с торбичката костилки точно не съм го виждал (напълно го вярвам обаче), но за сметка на това съм виждал как пред мен се открехва вратата на едно прекрасно бяло Ауди на светофара при НДК и през нея се изхвърля разкъсан плик от голяма опаковка чипс, последван от един пълен пепелник със сигурно над 20 фаса.

Почти всяка седмица гледам и пред гаража си същите десетки фасове, само че гарнирани с руси детски къдрици, трици на хамстера и чат-пат - късове кухненски ролки с нещо кафяво по тях, което съм сигурен, че ще да е с животински, а не човешки произход, но от това изобщо не ми става по-хубаво, че живея в квартал, който се счита за доста престижен. А, и пликчета с гнили плодове или обелки от картофи също съм намирал там.

Та докато се случват такива неща, и то повсеместно, няма как да кажа, че сме много културни и готини като народ - сори!
цитирай
17. thomas - @lado (12)
20.07.2009 12:52
Индивидуални постъпки - ОК, колкото искаш такива. И талантливи българи - също. И в това няма нищо лошо - то само показва, че генетично с нищо не отстъпваме на другите :-) Но защо толкова често се заблуждаваме, че те ни отстъпват? Толкова често чуваме българи да казват "американците са тъпи" с такова чувство на превъзходство, все едно ние сме стъпили на Луната първи!
цитирай
18. thomas - @lado (14)
20.07.2009 12:53
Дай някакъв линк за този юнак с кимоното - пропуснал си го.
цитирай
19. lado - Честит нов световен рекорд на Ге...
20.07.2009 12:57
Честит нов световен рекорд на Георги Георгиев - един голям българин и пръв носител на наградата "Децимах" с невероятните 132.5 км/h!)

Скулптор и дизайнер , победил с интуицията си институти с милионен бюджет - в Австралия, няма да си дойде, там му е добре!

Виж за жените не си прав ,Томас, много са ни красиви жените!
цитирай
20. thomas - @lado (19)
20.07.2009 13:01
Красиви са, не съм казал, че не са. Просто и другаде има красиви жени. А и не си ли съгласен, че при красотата на жените има и елементи на локален вкус? Примерно тайландките или японките ни се струват доста грозни в лице, но това всъщност е въпрос на расови черти. Местните обаче сигурно си ги харесват точно такива. И може би не харесват българките, по които други народи пък се прехласват?
цитирай
21. sowhat - уф, най после
20.07.2009 13:02
lado написа:


Виж за жените не си прав ,Томас, много са ни красиви жените!


да се почувствам красива днес :)
ладо е прав томас, много сме си хубави
цитирай
22. thomas - @sowhat
20.07.2009 13:05
А случайно да гледа конкурса за плеймейтки снощи по Нова телевизия? Че аз малко трудно заспах после, ама не от възбуда, а от страх от кошмари :-) И като добавя и спомена за мис България, споменът за която още ми държи... Не, шегата настрана, но имаше няколко девойки с невероятно просто излъчване. Има ги и по улиците.
цитирай
23. sowhat - томас
20.07.2009 13:28
от 3-4 месеца съм наложила вето над телевизора. не гледам нищо, за да нямам кошмари , само нощем го пускам да ми изпълнява ролята на нощна лампа, за да не се претрепя ако река да стана, и то на хистъричанел, без звук :))
за мис българия , ноу комент.
ако тая е лицето на жената в бг, прав си , оттеглям си репликирането за жените :)
цитирай
24. lado - Красиви са, не съм казал, че не са. ...
20.07.2009 13:31
thomas написа:
Красиви са, не съм казал, че не са. Просто и другаде има красиви жени. А и не си ли съгласен, че при красотата на жените има и елементи на локален вкус? Примерно тайландките или японките ни се струват доста грозни в лице, но това всъщност е въпрос на расови черти. Местните обаче сигурно си ги харесват точно такива. И може би не харесват българките, по които други народи пък се прехласват?

Така де, ама пък ако харесвахме едно и също , локалните войни просто щаха да почват след закуска и да приключват до обяд.Ако си кажа какво мисля наистина ще прозвучи расистки и сексистки - сори!
цитирай
25. lado - Индивидуални постъпки - ОК, кол...
20.07.2009 13:33
thomas написа:
Индивидуални постъпки - ОК, колкото искаш такива. И талантливи българи - също. И в това няма нищо лошо - то само показва, че генетично с нищо не отстъпваме на другите :-) Но защо толкова често се заблуждаваме, че те ни отстъпват? Толкова често чуваме българи да казват "американците са тъпи" с такова чувство на превъзходство, все едно ние сме стъпили на Луната първи!

Имам известни съмнения за Луната - не,че ние сме стъпили - те май не са...
цитирай
26. thomas - @sowhat (11)
20.07.2009 13:34
Повечето митове са свързани с непознаването на другия. Ето, американската тираджийка сигурно не е виждала друго, освен себеподобни, и за да живее самата тя с нужното самочувствие, за нея е по-добре останалият свят да е населен с грозни и космати жени, тогава ще се чувства много по-поносима сама на себе си. Това го разбирам - то е вид защитна реакция.

Разбира се, не съм казал, че американците не живеят също с куп митове за себе си и за великата си страна и демокрация. Точно заради това им се и смеят на много места по света. И въпреки това, ако се поставим до тях, на нас ще ни се смеят още повече, защото при тях, въпреки недостатъците им, има и резултати, с които могат да се гордеят.
цитирай
27. lado - или пък този юнак : Българин смая ...
20.07.2009 13:35
lado написа:
или пък този юнак :
Българин смая света с концепцията Audi A KIMONO LS2 (галерия)
Tеодор Кючуков съчета стандартни линии на Audi R8 и тези на традиционната японска носия кимоно

Ама пак не е в България и там ще си остане, защо ли?

http://www.google.bg/search?hl=bg&rlz=1T4SKPB_enBG233BG244&ei=GEhkSqiVMJSGsAbmrejpDw&sa=X&oi=spell&resnum=0&ct=result&cd=1&q=%D0%B0%D1%83%D0%B4%D0%B8+%D0%BA%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%BE&spell=1
цитирай
28. thomas - @sowhat (23)
20.07.2009 13:37
Хм, странна работа. При мен нощем на мястото на хистъри ченъла яко се пъшка... Надявам се при теб да е по-различна ситуацията :-)
цитирай
29. thomas - @lado (25)
20.07.2009 13:39
Забележката ти за Луната беше уместна, приемам. Но както и сам казваш, ние даже не сме и опитали :-)
цитирай
30. thomas - @lado (27)
20.07.2009 13:45
Безспорно добро постижение е този дизайн. Само че, извинявай, но тук фактът, че дизайнерът е българин, играе твърде слаба роля - по-скоро чудесно показва докъде може да стигне глобализацията - българин да се харесва на германци, пробутвайки им японски мотиви. Друго щеше да е, ако човекът беше смаял света, съчетавайки автомобилния дизайн с елементи от някоя българска носия - примерно преден капак на Ауди с пендари :-)
цитирай
31. sowhat - хахаха, при мен е на
20.07.2009 13:47
холмарк, томас, но аз гледам да не осъмвам :)
цитирай
32. thomas - Едно допълнене по т. 3 от моя пост
20.07.2009 13:53
Сега се сещам за нещо, което видях снощи по бТВ, точно след новините в 19 часа. Това беше репортаж от една класна стая в час по английски, заснет със скрита камера. Сцената много приличаше на онзи култов филм - "Опасен ум".

Новопостъпил учител по английски опитваше да изпитва учениците, за да им оформи оценките за края а срока. В стаята се чуваха наравно поне още 10 гласа, освен неговия, т.е. учениците си говореха на поразия на висок глас и грам не се вълнуваха от това, което се случва на дъската, освен по отношение на това да подмятат разни коментари.

Изпитваните съответно не знаеха бъкел английски - една ученичка трябваше да напише thank you и успя да напише tenk. Друг знаеше какво значи I, сети се какво е You, но за We видимо не беше и чувал. За сметка на това тези ученици се бореха за някакви оценки. Един искаше 5, друг 6, въпреки че през срока имал само тройки.

Който много се гордее с това какво представляват българите (и най-вече - какво ще представляват само след няколко години), най-добре да гледа повече такива филми.
цитирай
33. thomas - @sowhat (31)
20.07.2009 13:56
Е то ако осъмнеш, отново ще си видиш hallmark :-)
цитирай
34. damnation - Отново браво. Съгласен съм по вс...
20.07.2009 14:26
Отново браво. Съгласен съм по всички точки, за съжаление.
цитирай
35. thomas - @damnation
20.07.2009 14:31
Ще се радвам и на още точки в допълнение, ако някой се сеща :-)
цитирай
36. simona34 - Доста обширно разсъждение, за съжаление
20.07.2009 14:43
вярно до последната буква. Дали сега е настанало време да се развенчават митове, създадени преди поколения, единствено за да повдигнат утрепаното ни самочувствие?! Тези легенди, вървящи от уста на уста- "ние сме такива... прекрасни" може да са били приемливи, тогава когато тук е имало пълно информационно затъмнение, за "тъпите американци" сме знаели само от добре подбраните филми (апропо, себеиронията е признак на интелигентност), но днес, когато светът е едно голямо село, да се робува на подобни твърдения е абсолютно нелепо.
Няма за какво да се гордеем чак толкова. И не е нужно да изпадаме в ситуацията на хипопотама- до ушите в ла.., ама с ей толкова зинала уста.

Първо, късчето земя, наречено България, може да разтуптява сърцето, когато кръвта заговори, но има и други красиви земи, където да се живее е значително по- лесно, приятно и комфортно.

Второ, кого сравняваме? Средният българин ли е по- трудолюбив от средния японец например? Или средният българин е по- грамотен от средния германец? Или средният българин е по-интелигентен от средния швейцарец? Ами попътувайте малко по широкия свят, за да се убедите, всички вие, радетели за българското, колко подобни твърдения са глупави и неуместни.

Подозирам себе си в параноични видения, но имам чувството, че нещата у нас се сгромолясват - от кухите митове, през преди добре организираната ни учебна система, до обществените моди. И това прилича на организирано. Народът изпростява все повече, неграмотността е повод за гордост, а силиконовите цици и курвенското излъчване - пример за подражание.

И ако трябва да перифразирам Паисий- "О, неразумни юроде, вземи се в ръце и вместо да се гмуркаш в ракийката със шопска салата, разсъждавайки колко сме велики, направи нещо, та подобно твърдение да стане истина. Спри да си заравяш главата в пясъка, защото простотията не е патриотизъм"

И, Боянов, не е въпросът в това да се срамуваш, че си българин. Просто, не бива гордостта и родолюбието ни да лежи на такива измислени колоси с глинени крака. Нито създателят на компютъра е българин (Джон Атанасов може да има български корен, но този, който е измислил основите на изчислителната машина се нарича Чарлз Бабидж -останалото е пропаганда), нито прословутата лактобациликус е открита в България, нито Плеймет оф дъ иър или мис България могат да се нарекат красиви жени.
Дори кашкавалът, с който толкова се тупаме в гърдите е реплика на италианското сирене "кашакавало".

Мисълта ми е, че единствено ако знаем точното си място можем да вървим напред и нагоре. Измислените ни върхове не ни носят ползи, а нанасят вреди на децата ни. Крайно време е да отворим очи. Вероятно тук е мястото да цитирам Ботевата проза. Но няма. Достатъчно сте грамотни, учили сте го в училище. Осмислете го.
цитирай
37. thomas - @simona34
20.07.2009 14:47
Толкова добре и аз не мога да го кажа, уви. Поклон! :-)
цитирай
38. lado - Значи така - по отношение на Луната. ...
20.07.2009 14:47
Значи така - по отношение на Луната .
Тука проличава истинския гений на българина, еманацията на човешкия гений изобщо - докато великите сили се изтрепаха да ходят или да не ходят там(буквално) - то ние си я използвахме по предназначение - да държи наклона на земната ос в тия граници, които са оптимални за живота на земята.В допълнение - на нейната романтична светлина се определят и едни други наклони, поддържащи същия този живот ,но тука ти не си съгласен .То и аз така - най-ниския прираст не се поддържа с много секс - щеше все пак да има и приятелски огън, и статистическа грешка , и грешка на растежа ...
цитирай
39. mitternacht - ...
20.07.2009 15:22
Малко пресилено написано, но да приемем, че е за майтапа и току някой се удари по челото да си каже "Въъъййй ама туй мене описва уа, 'шо не 'зема да стана по-добър!"

1.Наистина сме интелигентни.Че кой друг ще даваш за пример?Х'американите?Има си нации от дебили, има нации и с малко повечко обща култура.За жалост е истина, че все повече от младежта се поамериканчи (изключително на място използвана дума) и явно желае да прилича на тях.Та, ако действително общата култура на българите запада, ясно от какво.Чалгичка, алкохолче, марихуанка, тийн-филмче... сеш' се :)
2.Добри хора сме, топли.Всички го твърдят и ние си го знаем.Друг е въпроса, дали не ни е нужна малко студена жилка в кръвта, а не само... "комшу ела на по една ракия и да зяпаме цяла вечер мач".
3.Точно защото няма никаква мотивация повечето успяват да се развият едва като излязат в чужбина.Жалко.Ако тук се създаваха подходящи условия, пълния потенциал на нацията би се развил идеално.
4.Прав си за това.Ние действително обичаме да четем, интересуваме се от различни неща, но днешното положение убива все повече това наше желание.
5.Това е глупав довод.Колкото и българина да си скъса задника от бачкане, има търтеи които го крадат.Ако не живееш в друга Вселена, ще го знаеш.Тоест, ако всичките милиарди окрадени досега, ако НЕ БЯХА окрадени, то тогава тука инфраструктурата щеше да е... много много много по-добре.И да!Българина е трудолюбив!
6.Не разбирам трудни думички (мързи ме да пиша).Виж т.5.
7.Не е мит, че политиците ни са скапани.В случая-Турция, Русия, Испания.Сега е некъв' нов, но имам съмнения че и той е ръководен от нейде другаде.ЩЕ видим какво ще овапца той.
8.Виж т.2.
9.А, тука съм съгласен!Имаме супер красиви жени, но имаме и много саморазвалящи се!Еба*и кича!Явно точно тази мода не е засегнала другите държави в Европа, за което пък съм... почитател на... мии... жените им.
10.ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА що да е мит :))) Всъщност, не мога да твърдя.Раслите през социализЪма разбират тия работи, с рускините на море.... Сега... по морето никой не ходи.
7.
цитирай
40. damnation - митърнахт, малко ще те контрирам ...
20.07.2009 15:32
митърнахт, малко ще те контрирам този път.
1. Не са само младите. Толкова много, ама МНОГО българи има и на средна възраст, дето не просто не блестят с интелект, а са тотални примитиви, че свят да ти се завие.
2. Добри хора ? Човек, ние сме една от най-овълчилите се нации на света. КОЕ ни е доброто ?
3. Ам, повечето не значи нищо. Повечето ги мързи да си напрегнат малко задника - това че в чужбина е по-лесно да се "успее", не значи че не става и тук. Хъм, а какво се приема за успех ?
4. Тук до някъде се съгласих. Реалноста ни кара средния тийн да не може да проумее защо по дяволите да кисне в школото, а не да си вее задника някъде.
5.Не е глупав довод. Българина е МЪРЗЕЛИВ до скъсване. Позволи ми да имам наблюдение и над чужденци работещи тук, и над българи работещи в чужбина. Мързел.
6. Българина е способен с години да тъпче на едно място. Лишен е и от смелост, и от амбиция - ако предприемчивост ти е сложна дума :)
7. Какъвто народа, такива и политиците. Сега като си избрахме "цар Ивайло" това ще блесне с пълна сила.
8. Ти виж точка 2. Българина е далеч от гостоприемството. Пообикаляй малко, и пак ще говорим :)
9. Хъм хубави са, да. Като повечето жени в славянския свят. Освен ако не си падаш по азиатки, латино моми, африканки, нордически принцеси и тн...
10. Ем... до колкото съм го обсъждал с жени, пък аз съм, като цяло е мит, да :)
цитирай
41. potrebitelskoime - Абе, Томас... Стефане
20.07.2009 15:52
Що дириш ти тогава в тази "мърлява" държава на "малоумници", "мързеливци" и "грозници"?

Освен, ако и ти не си един от тях!?

Като толкова не ти харесва, ти предлагам на теб всички палачи на родината ни, да си хващате пътя и да се изнасяте!

Точно заради такива като вас, репутацията на страната ни е толкова жалка и това няма да се оправи, докато всички поплювковци не си изритате задниците далеч оттук. Бегайте в Турция, за да ви наебат едно хубаво и да сте доволни. Аман от такива "българи"
цитирай
42. lado - Що дириш ти тогава в тази "м...
20.07.2009 16:27
potrebitelskoime написа:
Що дириш ти тогава в тази "мърлява" държава на "малоумници", "мързеливци" и "грозници"?

Освен, ако и ти не си един от тях!?

Като толкова не ти харесва, ти предлагам на теб всички палачи на родината ни, да си хващате пътя и да се изнасяте!

Точно заради такива като вас, репутацията на страната ни е толкова жалка и това няма да се оправи, докато всички поплювковци не си изритате задниците далеч оттук. Бегайте в Турция, за да ви наебат едно хубаво и да сте доволни. Аман от такива "българи"


абе, хаджиИванчо Хаджипенчович, или там квотоскоиме, ти бая ти Васил обеси,щото ти каза кривиците,пфуууу ,робско племе
цитирай
43. damnation - Изисква много малко усилия да се ...
20.07.2009 17:11
Изисква много малко усилия да се вникне, че никой не нарича българите - малоумни, мързеливи и грозни.
Просто сме доста по-неинтелигентни, не-работливи и не-красиви ( така по-леко ли звучи ? ) от колкото ни се иска, и в момента в който спрем да се бием по гърдите и да лежим на митологична слава, и почнем да правим нещо с себе си, токувиж сме се измъкнали от тинята.
цитирай
44. thomas - @potrebitelskoime
20.07.2009 17:11
Една от следващите ми теми със сигурност ще бъде "Десет причини България да не върви напред". И определено някъде начело в списъка ще бъде това, че тук всички са толкова доволни. Доволни какво представлява страната им, доволни от това, което представляват те, доволни от това, което (не) правят. Благодаря ти за напомнянето.
цитирай
45. finbel - Привет
20.07.2009 17:15
Прекарах няколко дни на родното черноморие. Хора нямаше, лошо за туризма, но не и за бюджета и за мен, който винаги съм харесвал малките и спокойни селца, защото никога съм нямал такова. В събота и неделя плажа се понапълни, хора от големите близки градове. само като видиш тези хора каква физическа култура имат, как изглеждат, как се държат, как си хвърлят фасовете в морето .... ще спра дотук, смятам, че ме разбра. иначе странат ни е най-хубава и булгарите много добри и българите също. поздрави.
цитирай
46. thomas - @mitternacht
20.07.2009 17:15
Да, позна. Точно затова е написано. За да се плесне някой по челото, да осъзнае, че гледани отстрани, нещата изобщо не изглеждат толкова прекрасни, колкото му се струват вечер на ракийка и салатка, и да реши да направи нещо. Та един ден, защо пък не, да имаме и с какво да се похвалим.
цитирай
47. анонимен - ...и пак!Онази, нашата...
20.07.2009 17:30
Идеята за постинга е стара - може би на 10-ина годишна.Но фактите не са се променили, тъй че - поздравления!
Форума е страшен, но и смешен - толко възпитани и примерни българи на едно място - да не повярваш!
Аз самата си признавам, че понякога си хвърлям фаса през прозореца - но само понякога!
Гледам да кръшна от работа, ако мога/рядко ми се отдава/!Заплатата ми е като на всички осанали - без значение колко са кръшкали и дали работят нещо!
Не мисля, че съм тъпа и грозна, но знам, че не съм много умна, и най - вече - красива!
Преди всичко съм със самосъзнание на българка, и не ме е срам, макар че мога да потвърдя много от по-горе описаните случки.Но ме е яд!И на мене си - когато го правя!
Мисля, че трябва да се ядосваме повече!
То и без това здраве не ни е останало!
цитирай
48. plamenkost - За всички псевдопатриоти
20.07.2009 17:46
Българите не сме в никакъв случай нещо повече от другите народи. Няма как един народ да е нещо "по" от друг без да стигаме до арийската раса на Хитлер. Да се счита, че превъзхождаме по всички показатели другите нации е като да си мислим, че на всяко световно по футбол ще печелим и то без да допуснем гол. По коментарите ми изглежда, че хората, които защитават "реномето" ни на най във всичко са ходили в чужбина единствено на почивка и си мислят, че в Турция като не говорят български и са много глупави тия комшиии...
цитирай
49. thomas - @plamenkost
20.07.2009 18:24
Точно това и аз исках да кажа - не че ни има нещо, но просто сме като всички други. По заложби. Оттам нататък резултатите зависят от базата, от която тръгваме, и от усилията, които полагаме.

На богатите народи им е доста по-лесно. Тръгват от висока база и дори и с малко усилия (и повече пари) могат да правят нещата така, че резултатите да са великолепни. Ние обаче сме бедни и при нас основата не е изградена.

Вариантите са два: или приемаме, че животът е кратък и трябва да се живее във веселие и безгрижие, и го караме като кубинците и други весели и бедни островни народи, но спираме да мърморим за беднотията, или ако много искаме да се изкачим на друго ниво, си сядаме на задниците и започваме да работим здраво, докато създадем неща, за които някой е склонен да ни плаща и така постепенно ставаме богати, но междувременно забравяме за лайфа, щракането с пръсти и джиповете. По втория път са вървели японците, по-късно - южнокорейците, а сега - китайците, а от по-близките до нас народи за пример мога да дам поляците и донякъде - чехите. И другото особено важно, ако ще вървим по втория път, е непрекъснато да търсим оценки отвън и да се опитаме да се виждаме през очите на външния свят. Ако не направим така, че да започнем да му изглеждаме добре, нищо няма да му продадем.

Е, има и един трети вариант. Намираме несметни петролни залежи под България и започваме да ги експлоатираме, което ни прави богати, докато междувременно си седим и си щракаме с пръсти. Само че този май няма как да ни се случи.
цитирай
50. potrebitelskoime - Ех, Томас... ех, Стефане
20.07.2009 18:59
толкова си фиксирал вниманието върху твоята теза, че не можеш да прочетеш какво ти пиша. Акцентът ми пада върху обобщението, което си направил с поста си и с което си сложил всички под общ знаменател, което е меко казано глупаво и ограничено.

Разбира се, че трябва да се работи и недостатъците да се посочват, но да се вадят най-лошите черти и да се поставят като облик на цялата нация си е глупаво отвсякъде.

Нема да ти цитирам какви си ги сътворил - върни се и прочети поста си. Може и да разбереш за какво ти говоря.

Промяната става с изтъкване на доброто у хората и неговото утвърждаване, както естествено и със справедливото анализиране на недостатъците. А такива има у всеки народ, с малката разлика, че ние сме може би единствените, които сами си го начукваме с подобни приказки. Ти чул ли си американец да казва, че неговите сънародници са тъпи и дебели, въпреки ширещите се обществени мнения.

Помисли за това, преди да напишеш поредната глупост!
цитирай
51. simona34 - На богатите народи им е доста п...
20.07.2009 19:09
thomas написа:

На богатите народи им е доста по-лесно. Тръгват от висока база и дори и с малко усилия (и повече пари) могат да правят нещата така, че резултатите да са великолепни.


Тук малко ще поспоря с теб. Кои са тия "богати народи"? САЩ? (а Голямата депресия, когато са заплащари един работен час 2 цента) Швейцария, Холандия? (в началото на 20ти век са били под нивото на Русия по брутен вътрешен продукт, да не говорим че и до ден днешен нямат природни ресурси- никакви!) Германия? (през 30те години един хляб е струвал една количка пари) Франция? Австрия? (рачекнати от войни, революции и чужди териториални претенции миналия и по миналия век)
Може би говориш за нефтобогатите? ЧЕ там положението не е много цветущо. Т.е държавите са богати, ама народеца е беден... Дори в прехваления Кувейт. Русия, която със своите природни богатства може да издържа 2/3 от света въобще не искам да я споменавам.

Всички т.нар богати и благоденстващи народи са били бедни в един или дру момент от близката си история. Ама си седнали на трибуквието и са направили това което е било необходимо.
С което пак се връщаме към предидущата теза- ако само се надуваме колко сме велики ще си останем с празните претенции.
цитирай
52. cornflower - за втори и последен път
20.07.2009 19:12
влизам в профила ти.
първия път ти опонирах, а сега виждам, че няма смисъл...
съжалявам те!
цитирай
53. thomas - @potrebitelskoime
20.07.2009 19:22
Американците непрекъснато критикуват себе си, особено пък за това, че са дебели - дори и по международни канали като CNN, да не говорим там, по местните канали.

Не съм сложил всички под общ знаменател - разбира се, че има и изключения и те дори не са много малко в абсолютна стойност. Но както се казваше в оня виц, някакви си 98% от адвокатите донасят лошата слава на цялото съсловие.

Върнах се и си прочетох поста. Много ми харесва как съм го казал. И всичко ми се струва, че е точно, умерено и премерено. Ако някой вижда в това, че не сме по-добри от другите, някаква обида, значи има проблем със себе си.

Промяната може да става с изтъкване на доброто у хората тогава, когато те полагат усилия и едни неща стават добре, а други - не. Тогава ги хвалиш за тези, които са добре, и това ги стимулира. Но когато хората самодоволно си ръкопляскат на величието, докато всички отвън им се смеят и ги гледат с насмешка, е малко рано да изтъкваш доброто, което дори не е покълнало още.
цитирай
54. lado - , но междувременно забравяме за ...
20.07.2009 19:31
, но междувременно забравяме за лайфа, щракането с пръсти и джиповете" -НА тия специално ако се опиташ да им вземеш ЧАЛГАТА,ДЖИПА И ФЕШЪНА, трябва истинска война да водиш - те са изгубени за каузата.Хипотетично: ако принудително и безвъзвратно им бъде отнето - 50 % ЩЕ СЕ САМОУБИЯТ , а останалите ше маат като зомбита..
ипотетично-ше видим
цитирай
55. thomas - @simona34
20.07.2009 20:08
Е, имах предвид именно американците, швейцарците, британците, ако щеш - французите. Едните си имат днешните колонии, другите банките, третите - бившите колонии, четвъртите - културните паметници. Всяка от тези държави държи по нещо съществено за света, няма нужда да са природни ресурси. Дори и когато са в криза, там е много по-лесно нещо да се създаде. Особено днес. Не казвам, че и там става без труд - ни най-малко. Особено докато са намерили какво да е това, с което ще държат останалия свят в някакъв вид зависимост. Но все пак днес им е по-лесно, поне по мои наблюдения. Защото ние така и не сме си намерили това свое нещо, с което да сме нужни или неизбежни за останалите държави.
цитирай
56. thomas - @cornflower
20.07.2009 20:09
Ти се радвай, че съжаляваш мен. Че ако трябваше да мислиш и съжаляваш себе си, е много по-мъчително :-)
цитирай
57. thetrooper - Браво!
20.07.2009 20:26
За мен това не е нито нихилизъм, нито отрицание, а конструктивна критика и начин да се огледаме и да преценим реално нещата.
цитирай
58. mitternacht - ...
20.07.2009 21:04
Някой спомена за мацки и съответно-Плеймейт.Манете ги тия бе де'ба, тия не са изобщо критерий!Тия са некъв добитък за разплод, жалко за генетичния фонд после!Тия и за сапун не стават, тоя силикон само ще съсипе хубавия препарат.
Мисля, съвсем сериозно, голяма част от колежките блогърки кат' нищо могат да закопаят отвсякъде ония там плеймейтки ли са, какви са...

А, и още нещо-съвсем сериозно, американките и англичанките, доколкото впечатление може да е направи от нормални неща а не филми, действително са дундички.Нищо.Щом на тях им харесва :)) Нашите мадами и европейките обаче са си сексиии ;)
(да де, без добитъка от плеймейт и подобните там конкурси...)
цитирай
59. boyanov - thetrooper
20.07.2009 21:10
Браво на кое? На изцяло грешната предпоставка, че някой базира самочувствието си на горните 10 точки? И поради тях смята българите за висша нация? Глупости на търкалета. Опит да се направи на интересен с къснопуберско отричане на приказки за малки деца. Реших, че може да има някакви идеи и да изведе новите ценности и примери за подражание, ама... нъцки - Томас е решил друго. От една страна твърди, че нямаме основание за самочувствие, от друга - че с нищо не се различаваме от другите народи (освен че те били базово по-богати). Е, ама не иска да отговори защо те да имат своето национално самочувствие, а ние не? Много объркана теза. Напомня ми ревалюционния устрем преди 20 години да се разруши всичко старо и гнило. Пък после се оказа, че и в старото имало стойностни неща, които е трябвало да запазим. Та сега и той - рушителят на митове, от жълтите вестници (защото тия 10 точки аз май само там съм ги мяркал). И за да бъда още по конкретен ще му изброя моите 10 основания да съм горд:
1. Винаги съм обичал да чета и любопитството ми към света не ме е напускало никога.
2. Може да не съм всесилен, но съм помагал когато и както мога, без да карам да ме молят или да очаквам отплата. Зло никому не съм сторил, поне аз не знам за такова.
3. Не знам аз дали съм талантлив, но съм израснал сред талантливи хора и съм се възхищавал на това, което творят
4. Седем години след като завърших първото си висше усетих, че искам още и започнах второ. И двете ми носят невероятно удоволствие.
5. Откакто съм завършил средното си образование сам съм си вадил хляба. Като студент получавах стипендия за успех и ходех да мия вагони в депо "Надежда" за още някой и друг лев. Оттогава не съм разчитал на никой друг освен на себе си.
6. Всичко, което съм започвал съм го довеждал до добър край. Може би съм просто късметлия.
7. НИКОГА не съм давал подкуп, рушвет или нещо подобно, дори това да ми е струвало актове от катаджии, небрежно отношение на администратори и т.н. Даже не съм си го и представял. Не ми иде отвъртре.
8. Нямам хотели, но в къщата ми винаги е била отворена за приятели и близки. Нямам идея дали това е гостоприемство в твоя смисъл.
9. Аз харесвам българките, разбирам ги и те ме разбират. Проблеми с тях нямам.
10. По тази точка ми стига моята приятелка да е доволна от мен като мъж, а не цялото световно женство.
цитирай
60. thomas - @boyanov
20.07.2009 21:28
Е хубаво, значи си нормален човек. Поздравления! Защо обаче се заблуждаваш, че всички са такива?! И като ти не си сторил зло, можеш ли да кажеш, че и на теб не са ти сторвали? Като не си давал подкуп, можеш ли да кажеш, че у нас корупция няма? И какво общо има личната ти гордост с националната? Аз също нямам никакъв проблем с личната, но имам много против "особеното" отношение на чужденците, които цъкат със съжаление "ех, толкова свестен, пък живее сред ония...". И въпреки положителното отношение ги усещам как пак си имат едно на ум, че има нещо гнило в тая работа.

Питаш защо другите имат самочувствие? Виж, при тях е нормално - те са си го заслужили. Само че кой ти каза, че НИЕ НЯМАМЕ САМОЧУВСТВИЕ!? Напротив - имаме, и то в изобилие. И то именно там е проблемът. Искам да кажа, че като нация самочувствието сме си го взели на кредит. И е крайно време да почнем да го изплащаме. Т.е. да правим нещо, с което да се доближим поне малко до онова, за което се мислим.
цитирай
61. kass - Хубаво е да сме самокритични, де...
20.07.2009 21:28
Хубаво е да сме самокритични, действително гордостите ни са все в минало време. Сега няма нищо с което да се гордеем, добре е да се замислим. Да не забравяме, че лягането на стара слава не води до нищо. Само така ще можем да тръгнем отново напред, все пак имаме качества, не сме съвсем неудачници...
За гостоприемството - гостоприемни сме според мен...
цитирай
62. thomas - @59
20.07.2009 21:31
Ето пак... Как така плеймейтките да не са критерий!? Критерий са, разбира се - замисли се измежду колко подобни на тях са избрани, колко други са били като тях и колко още седят пред телевизорите и си мечтаят да са на тяхно място. Все едно да кажеш, че чалгата не е показателна за музикалния вкус на българите. ОК, аз никога не слушам чалга. Но смело мога да кажа, че ако трябва да се отговори само с една дума на това какво слушат българите, верният отговор е именно чалга.
цитирай
63. thomas - @kass
20.07.2009 21:34
Аз наричам гостоприемен онзи народ, в който ми поднасят с чувство за отговорност качествена услуга и не ме лъжат. Гостоприемството не се описва с това колко ще се усмихваш на госта на хотела или заведението си, а в това какво ще му говориш зад гърба и дали ще го излъжеш в сметката. Другото е селски тарикатлък, не гостоприемство.
цитирай
64. mitternacht - :)
20.07.2009 22:00
Плеймейтките са критерий за добри свирка-джийки (хехе какво цензуриране :) )
Нали знаеш как стават конкурсите?Изобщо тия не са най-красивите сред българките, може би са най-пропадналите морално.
Странно как тоя тип жена го има и нейде далеч на запад, в родината на Плейбой (нищо лично против Плейбой, Хефнър ще да е голям пич), като там няма чалга.Щото това е типичната чалга муцуна.

А ако някоя дама, съблогерка, каже че иска да е на тяхно място.. солидно бих се очудил.

Чалгата... я слуша... лошия материал пробъбли?Един вид, ако всички чалга-певици бъдат изтрити от лицето на земята, че вдигна тост в чест на това събитие! :)
цитирай
65. анонимен - .VASILISQNISGERMANIQ
20.07.2009 22:15
INTELIGENTNIQT BALGARIN SCHTE SI SLOJI RAKA NA SARCETO I SCHTE SI PRIZNAE CHE STE PRAV....NA DRUGITE ...GOSPOD DA GI PROSTI....
AZ SAM IZRASTNAL V BG I VAV MENE SE E
INFEKTIRAL..TOZI MANTALITET...NO AZ OBICHAM TAZI STRANA I NQMA DA OTIDQ V STRASBURG....NA SAD...CHE ME E ZOMBIRALA
цитирай
66. thomas - @mitternacht
20.07.2009 22:38
Ти шегуваш ли се!? Та онези не могат да пишат! Няма как някоя от тях да е блогърка. И друг път- Учудил (за де не си помисли някой, че и ти не можеш).
цитирай
67. raylight - Всички тези легенди
20.07.2009 22:42
са част от българската история като реалност, но не и от настоящето. Вододелът за мен е 1944
цитирай
68. thomas - @raylight
20.07.2009 22:48
Някои - може би. Други доживяха и до 1990 :-) Примерно онази с ученолюбието - и то не като легенда, а като реалност, да не говорим за тази за гларусите - мисля, че нея преди 1944 дори не я е имало ;-)
цитирай
69. eien - Томас, има и още, което може да се прибави,като:
21.07.2009 04:19
по-старата генерация български мъже били внимателни и кавалери /...а то, когато видиш мъж да отваря вратата на колата си на някоя жена, означава, че или жената е нова, или колата е нова/.
В обществените превозни средства се говори на изключително висок глас и още, и още.
Та в България и сега има професии като теляк, колач /който коли?!/..

Вярно е и това, че липсата на реална представа за света и хората около нас, ни обричат да сме ВЕЧНИТе ЛУЗЪРИ /от Искаро по-длъбоко нема/....

и въпреки написаните /зная, че не се кефите от изложените факти/ прозрения от Вас и добавените сполучливи коментари след постинга, едно е вярно:
когато сме по-дълго време извън България, всичко това се тушира, не изглежда толкова гротескно и сме склонни да отхвърляме ожесточено подхвърлената ни от чужденец една от тези "легенди" за нас като нация, като несъстоятелни, неистински, отживели, глупави и неточни съждения.
цитирай
70. sparhawk - знаете ли
21.07.2009 07:34
мен повечето недостатъци ме развеселяват, но 2 - 2 е голям проблем, наистина. Това ще ни изяде главата.
цитирай
71. thomas - @sparhawk
21.07.2009 07:42
Да, пък и от 2 следват примерно 7 и 8...
цитирай
72. kass - thomas
21.07.2009 07:53
Съгласна съм, но ти говориш за бизнес, хотели ресторанти, това струва ми се няма общо с гостоприемството, а с лошо управление и стремеж за бърза печалба. Странно, но и аз сега се замислих, като взеимаш парите на хората си един лош домакин, а като ги каниш в къщи на гости си щедър и гостоприемен. Мисля, че до голяма степен гостоприемството /домашното/ се е превърнало в показност...
цитирай
73. thomas - @eien (70)
21.07.2009 08:07
Спомена за шумното говорене, но забрави да кажеш как мирише в обществения транспорт :-) Ама пък и аз никъде не съм споменал легендата за това, че българинът е чист - но то е, защото поне такава не сме си измислили :-) Винаги съм се чудел как например в Германия, даже и когато някой клошар се вози в метрото, той пак не мирише (признавам и 1-2 изключения, но те всъщност бяха на силно пияни екземпляри, които по-скоро лъхаха на евтиния си алкохол).
цитирай
74. thomas - @kass
21.07.2009 08:11
Гостоприемството отдавна е бизнес. Легендата сигурно е останала от времето, когато то е било домашно явление. Всъщност ти говориш именно за него. Но може би не съобразяваш, че у нас и това гостоприемство не е безкористно. Ти приемаш някого на гости у дома и го храниш и поиш (всъщност тъпчеш и напиваш) с идеята, че после и той ще трябва да направи същото за теб. Особено силно важи това за канене на гости на чужденци или българи, които живеят в чужбина. Ама като му отида аз на гости, ще види той. Е, точно заради това напоследък толкова много от нашите сънародници, живеещи в чужбина, се крият от такива гостоприемни българи ;-)
цитирай
75. анонимен - 33 признака че си българин:)
21.07.2009 09:05
1. Москвичът е ценност, която се наследява от първородния син.

2. Родителите се грижат за детето си, докато навърши пълнолетие на 48 години.


3. Ядеш чесън докато ти изтръпне езикът и всички около тебе се разплачат. Нека мре мръсната гад!

5. Къпеш се рядко, но за сметка на това - кратко и без сапун.

6. Мислиш си, че като имаш бирено шкембе задължително разбираш и от футбол.

7. Софиянец си, но с нетърпение чакаш да дойдат празниците, за да си се прибереш във Вълчедръм.

8. Караш по-хубава кола от баща си (ако не си първороден син).
9. На 60 години жена ти има по-гъсти мустаци от теб.

10. На всеки виц отговаряш с "Аз тоя го знам, ама по друг начин".

11. Готов си с бой да чакаш на най-голямата опашка, без да знаеш за какво е, но само и само да не се минеш.

12. В заведение, в което е заета само една маса, задължително сядаш на съседната и вместо в менюто гледаш в чинията на другия.

13. Чаршафите се тупат най-вече през балкона към улицата, за предпочитане ако съседът е проснал прането си отдолу.

14. Като правиш запой чупиш сватбения сервиз, за да му падне полилея на съседа; а когато той прави парти - викаш полиция защото не те оставят да спиш.

15. На 15-и взимаш аванс, на 30-и заплата, а на 8-и идват бурканите - ти си осигурен човек!

16. Държавата винаги е виновна. Това е аксиома.

17. Каквото кажат по телевизора е вярно, с изключение на прогнозата за времето. Но пък иначе за какво ще си говорим, когато изчерпаме за какво е виновна държавата и какви лекарства пиеш?

18. Купуваш си пакета “Прима патриот” главно “заради знамето”, но съседите ти вече втора вечер не могат да спят заради надутата уредба...

19. В редките случаи, когато се къпеш, оставяш косми по сапуна.

20. Всичките ти приятели знаят, че снощи си таковал Мария...

21. Когато по телевизията пуснат материал, който засече, седиш пред екрана и с доволна усмивка казваш “Аааааа, глей ги тия как се прее...!”

22. Черпиш докторите, които са те лекували в болницата.

23. Когато някой познат каже, че отива за телешко месо, му казваш “Стой! Ти `найш ли аз к`ви познати месари имам!”

24. Отиваш на дискотека, за да се напиеш безпаметно, а не за да се веселиш.

25. Напоследък си захвърлил руската класика, понеже “ШОК” е по-интересен.

26. През август отиваш да вариш компоти зад блока

27. Правейки ремонт вкъщи пробиваш с бормашината дупка след дупка, забравяйки, че е добре от 2 до 4 да се пази тишина.

28. Ядосваш се, че в градския транспорт е мръсно, но отново не дупчиш билет.

29. Мъкнеш се с дънково яке и “долнище” с пет линии и надпис “Aadigasss”.

30. Българинът думи като "Моля", "Благодаря", "Извинете" и "Бихте ли" ги няма в речника си

31.българин си когато ако настъпиш или бутнеш некой на улицата казваш просто "опа"

32.българин си когато не пропускаш да минеш по мост без да се изплюеш

33.Вестникът е "предмет с двойна употреба". Минимум.

Тези изводи са направени в този линк :
http://www.sibir.bg/blog/jinajina/?blogPage=blogPreviewArticle&artID=352777
цитирай
76. анонимен - Съгласен съм с всяка една от избр...
22.07.2009 00:47
Съгласен съм с всяка една от изброените точки. Действително трябва да спрем да губим време и усилия в помпане на фалшиво самочувствие, базирано на подобни митове, ами един път завинаги да си седнем на мързеливите задници и да започнем да работим целеустремено за бъдещия си просперитет като нация и държава. Потенциал има. Огромен. Много повече отколкото в даваните за пример западни общества. Само трябва да се канализира и да се насочи в конструктивна посока. Твърдя, че обкръжаващата ни действителност е закалила у нас умението да се справяме по-лесно с трудностите. В резултат на това сме много по-конкурентноспособни и предразположени към творчество и иновации, в сравнение със средностатистическия, залинял от удобства и уреденост, западноевропеец. В това съм абсолютно убеден. Просто ни е кофти нагласата - деструктивна е. Нищо не правим по същество, а само се успокояваме с някакви лишени от смисъл и стойност митове, само колкото да си залъгваме утепаното самочувствие. Мисля, че разрушаването на митовете е една добра първа крачка към положителната промяна. Но по-важна е втората крачка - какво здраво и стабилно нещо ще съумеем да съградим на освободеното място. Поредната въздушна кула или една добре укрепена база за бъдещ просперитет...

-----
Тъй като знам, че държиш на правописа, да те поправя, ако позволиш: пише се "потискам" ;)
цитирай
77. thomas - @76
22.07.2009 11:57
Съгласих се за потискането. Човек се учи, докато е жив. До днес си мислех, че едни народи потискат други, а едно лекарство подтиска симптомите на определена болест. Оказа се обаче, че няма две думи, а всичко е потискане. Благодаря за урока :-)

Ноооо, нека сега и аз да върна топката с урок за една друга думичка - конкуренТОспособност. ;-)

А по коментара... опасявам се, че твърдението, че "обкръжаващата ни действителност е закалила у нас умението да се справяме по-лесно с трудностите", е вярно, но се отнася за времето на социализма. Тогава всеки мъж в държавата знаеше за какво служи всеки елемент в колата му и можеше само с клещи и чук да излезе от такива сложни ситуации, в каквито днес просто вдигаме ръце и викаме пътна помощ, за да ни откара до някой сервиз. Същото важеше и за домашните ремонти, и за женските умения в областта на шиене, плетене, готвене и какво ли още не.

За 20 години много успешно ни преместиха на релсите на консуматорското общество, само че са ни пуснали по тях без гориво и без да ни кажат как да си го произведем. Успокоението, ако има изобщо такова, е в това, че са ни пуснали по нанадолнището, проблемът - че сме без спирачки. :-)
цитирай
78. анонимен - @76
22.07.2009 23:57
Имах предвид друго - когато човек ежедневно се сблъсква с трудности от всякакъв характер, това, малко или много, развива умението му да се справя със ситуациите. В същото време един типичен представител на консуматорското общество, на който почти всичко в живота му е уредено, при първа трудност изпада в матова ситуация. Какво имам предвид - многото проблеми, с които се срещаме ежеднево в идиотската ни действителност, каляват психиката и уменията ни. Това е голям потенциал. За жалост, не умеем да го използваме в конструктивна посока и това ни е голямата драма. Предпочитаме да се утешаваме с комплексарщините, за които споменаваш в основното мнение.

Приемам поправката за конкурентоспособност ;)
цитирай
79. bamby13 - Българите много обичат децата
23.07.2009 13:58
като цяло, на само собствените си. Справка- домът в с. Могилино
цитирай
80. thomas - @bamby13
23.07.2009 14:24
Това ми напомни за онази обява във вестника: "Подарявам куче. Послушно, яде всичко, много обича деца" :-)
цитирай
81. loli - Тотално разместване на пластовете...
31.07.2009 12:02
Тотално разместване на пластовете в социален аспект, изплува болукът, красивото е скрито, покрито, и няма кой да го извади на фокус, защото чалгарският вкус е навсякъде, за съжаление!!!
Поздрав, за поста!
цитирай
82. tus2alas - би било добре да се осъзнаем
15.08.2009 03:21
Съгласна съм за рушенето на тези митове. Не разбирам защо българинът трябва да прави винаги сравнения с другите нации. Свидетел съм на българите в чужбина, които се смятат за по-интелигентни, по-способни, по-отговорни от местните хора. Имам роднини, които са неспособни да се погледнат отстрани и да видят, че самочувствието им е прекалено голямо. И може да се види колко сме добронамерени от самите българи в чужбина, които се крият един от друг именно поради стари номера.

Не разбирам защо хората се обиждат от този пост.
Естествено, че не става въпрос за отделни индивиди.

Самите митове звучат смешни и абсурдни.
цитирай
83. анонимен - евала
07.01.2010 00:46
Браво!!!!!! Поклон пред човека с правилната преценка на нещата!
1000 % подкрепям мнението на автора.
От нас нищо не става-това е истината. Може за някого с повече патриотизъм в сърцето да не е приятно,но проблема си е негов. Патриотизмът и гордостта от принадлежността към българския род са тежки диагнози, и такива хора трябва просто да си отворят очите.Само това! Ако успеят,много лесно могат да разберат колко истина има в това писание. Още веднъж - евала!!!!!
цитирай
84. thomas - @анонимен 83
07.01.2010 11:09
Какво да се прави, просто съм написал онова, което мисля по въпроса, което е резултат от много наблюдения и засечени сериозни пукнатини в нашата иначе бетонна теория за собственото ни величие.
цитирай
85. анонимен - Гостоприемни са тайландците, с...
28.03.2012 17:20
Гостоприемни са тайландците, сингапурците, хонконгците, германците, англичаните, дори и турците. Българите не са.

дори и турците? турците са на светлинни години по-гостоприемни от германците и англичаните. явно авторът е българин, или аз съм прекалено мнителен. но все пак и аз съм българин ;)
цитирай
86. thomas - @85
29.03.2012 11:33
Не разбрах какво от това, че авторът е българин. Турците са мазно-гостоприемни. По начин, подобен на нашия, но с различно качество на крайния резултат. Турците могат от гостоприемство да не те оставят да вземеш такси от хотела до летището, а да дойдат да те вземат с личната си кола, прекосявайки целия град след мач на Галатасарай предишната вечер. И да закъснеят, да те изправят на нокти, да ти обясняват 40 минути, че "ей сега идвам", накрая разтреперан да те изсипят на летището и с лудо препускане да успееш да се качиш на самолета с багажа в ръка, защото няма време да бъде чекиран, заради което да се лишиш от швейцарското си ножче. Личен случай ;-) Германците просто ще те оставят да си отидеш с метрото и дори няма да ти предложат подобно "гостоприемство". Но пък онова, за което си си платил, ще бъде перфектно в общия случай и дори ще ти надмине очакванията.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thomas
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2156106
Постинги: 141
Коментари: 3067
Гласове: 4316
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031