Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.05.2012 10:32 - Отговор до г-н Андрей Слабаков от гаднярите от 3-ти клас, които му пречат да пуши
Автор: thomas Категория: Лични дневници   
Прочетен: 98823 Коментари: 113 Гласове:
23

Последна промяна: 16.05.2012 00:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Поводът за този пост е интервюто с Андрей Слабаков на две страници във вестник Новинар по въпроса за забраната за пушене на обществени места. За да разберете моя отговор, сигурно е добре първо да я прочетете. Само гледайте да не се дразните много! ;-)

Статията в Новинар

Г-н Слабаков,

Честно казано, това, че ни наричате "гаднярите от 3-ти клас", не просто не ме обижда, а даже леко ме радва. Разбира се, ние нямаме нищо против пушачите и не искаме те да страдат (въпреки че последното е много трудно предвид действието на тютюневия дим върху здравето им) - стига да си практикуват вредния и зловонен навик по начин, който не пречи на околните. Но точно Вие сте много далеч от разбирането ми за толерантен и разбран човек, който осъзнава зависимостта си и живее с нея в срам и с наведена глава. Вместо това размахвате гордо недостатъка си пред всички, представяте го за човешко право (явно неразбирайки, че не може да има право, което причинява вреди и вмирисва живота на другите хора), и без да се съобразявате с онова, което причинявате на хората около себе си, сеете смрад и отрова - все прегрешения, за които смятам, че е хубаво да бъдете потормозен малко от гадняри като нас - та дано все някога осъзнаете, че не сте прав.

Сериозно, наистина ли са Ви толкова слаби ангелите, та мислите, че като спрете да пушите, ще започнете да използвате наркотици!? Искрено се надявам да се придържате към плана си да се самоубиете по вече декларирания начин - с обикновени цигари. Напълно неверни са статистиките, които си съчинявате - за това, че където забранели пушенето, се увеличавала наркоманията. Явно това са от онези "факти", които Ви подшушва тютюневата индустрия, на която така вярно, но неефективно служите - волно или неволно. И впрочем, никой никъде все още не е въвел пълна забрана на пушенето в смисъл на ограничаване правото да се пуши - ограничават се само местата, на които това може да се прави, но самото пушене продължава да е легално. Т.е. няма нито една причина някой пушач да мине на по-тежка дрога, тъй като никой не му пречи да пуши по принцип.

Оборотите на заведенията ще паднат само в един случай - ако пушачите у нас наистина се окажат толкова твърдоглави, че не осъзнаят, че ходят на заведение заради храната, напитките, обстановката и общуването с други хора, а не заради едните цигари, които поне засега спокойно могат да си пушат и на улицата, в колата или у дома. Честно казано, ако сте прав за тези 10% намаление на посещаването на заведения, мен много повече ме притеснява това, че сега, когато вече е напълно забранено пушенето в офисите, ще намалее и ходенето на работа - и то с повече от 10% - защото на работа хората прекарват не по 1-2 часа, а по цели 8. Несериозно е да се твърди подобно нещо, нали? Пък и да не забравяме, че ако част от пушачите спрат да ходят по заведения, защото там вече не се пуши, то непушачите, които ще спрат да се гнусят да ходят в тях и ще почнат да ги посещават, ще бъдат поне толкова, а може би и доста повече.

Салоните за непушачи не са полупразни и Вие прекрасно знаете това. От влизането в силата на разделението, поне на местата, където то се спазва стриктно, салоните за непушачи са поне толкова пълни, колкото и тези за пушачи. Впрочем, явно не познавате добре сегашния закон, защото иначе нямаше да говорите за салони за непушачи - той изрично забранява да има такива. Позволено е да има единствено отделни помещения за ПУШАЧИ, заемащи не повече от 50% от търговската площ на заведенията. Да, това изкуствено разделение е вредно за заведенията - освен че им струваше луди пари, то им ограничава изкуствено капацитета - ако в един момент дойдат повече пушачи, за тях няма достатъчно места, ако дойдат повече непушачи - също. И няма как да варират в разпределението на двата обема. Но това също си беше техен избор - всеки ресторантьор имаше право да обяви заведението си за такова, в което не се пуши, и това нямаше да му струва и стотинка. И всички прекрасно знаеха, че тази "инвестиция" ще бъде за много кратко време. Фактът, че избраха да я направят, беше не защото са се надявали, че пушенето ще продължи вечно - а защото вярваха, че ще получат конкурентно предимство при привличането на пушачите, за да я избият за година. Което не се получи - и заради ниската платежоспособност, и заради надценяването на икономическата полза от пушачите. А сега ще трябва да платят и за махането на преградите!

Г-н Слабаков, ние нямаме никакво желание да посещаваме залите за пушачи. Но за съжаление досегашната практика показва, че пушачите имат много силно желание да седят в основния салон, и да пушат в него. Или техният салон да стои с отворена врата и да вмирисва нашата територия. Да не говорим за това колко заведения така и не се приведоха в съответствие с изискванията и явно с помощта на дребни рушвети успяха да изкарат като нарушители повече от година и половина. Половинчатите ограничения просто не работят. Не само в България - в същото се убедиха и испанците и приеха пълна забрана. Там, където има пълна забрана, хубавите заведения са пълни и всички са щастливи. Лошите са празни. Както и там, където може да се пуши. Казвам го от лични наблюдения в над 130 града на над 30 държави. Тенденцията е необратима, обхваща все повече държави и ние не можем да си мислим, че ще останем самотен остров на ориенталщината в Европейския съюз. Ние, гаднярите от 3-ти клас, няма да допуснем това да се случи - не и при положение, че нашите съседи, ориенталците от Турция, вече приеха пълната забрана, и я спазват.

Впрочем, не знам откъде измислихте това, че чак преди второ четене депутатите са се сетили, че трябва да добавят и детските градини като места, на които не трябва да се пуши. Пушенето там беше забранено и в предишния закон, и в още няколко преди него. А когато казвате, че "цигарите са най-малкия проблем на фона на чудовищните замърсители в световен мащаб" и "трябва да забранят и автомобилите, храната и въздуха, който дишаме", то аз почвам да си мисля, че и слуховете за интелекта, който иначе изглежда, че имате (под формата на реакции и обща култура), са силно преувеличени. Но да се надяваме, че е от зависимостта към цигарите и страха, че практикуването й ще стане по-трудно. Не се притеснявайте - онези, които вече го преживяха, се чувстват дори по-добре, отколкото преди. Добре дошъл в новия, по-малко смрадлив свят.

Стефан Янков,
България без дим.



Гласувай:
26



1. demonwind - Защо трябва да има забрана за
15.05.2012 10:47
пушене на обществени места (имам предвид кафенета, ресторанти и пр.) - от собственика трябва да се изисква просто да осигури мощни системи за изсмукване на дима. Например много бях учуден, когато през 2008 г. влязох в МОЛ-а на Стамболийски и вътре в едно открито кафе се пушеше. Нямаше и най-малката миризма на дим! Даже спорихме с жена ми пуши ли се или не се пуши.
За замърсителите Слабаков е прав. Само че аз (като пишман пушач, пушещ по 1 цигара най-много на ден, и то след работа вкъщи) смятам, че е крайно неприятно да влезеш в едно уютно ресторантче или бистро и да гониш вътре лисиците, да не говорим ако си с малко дете. Или ще има системи за отдимяване, или просто в това заведение няма да се пуши.
Иначе по въпроса за пушачите и непушачите и кой кога умира винаги си имам едно на ум - на жена ми дядо й имаше силикоза и гръдна жаба. Пушеше по 4 (да, четири) кутии Арда на ден. Почина на 84 години, като само последния си ден беше на легло. Мой съсед по къща не пушеше, нито пиеше. Никога не го беше правил. Имаше страхотно семейство, две деца и две прекрасни внучета. Миналата година почина на 50 г. за три месеца от скоротечен рак на белия дроб... Шуреят ми пуши (не като дядото, ама пуши) и пие нон-стоп от 15 годишен. Сега вече е на 45, подпухнал целия от черен дроб, инвалид (освидетелстван) на 95% от пиянство. Продължава да пуши и пие, заявил е че ще го прави докато пукне. Мой приятел, Бог да го прости, нито пушеше, нито пиеше, си отиде преди години само на 25 от тумор в мозъка...
Каквото ти е писано горе в дебелата книга, можеш само да му променяш посоката, но не и крайната точка...

Поздрави!
цитирай
2. thomas - Demonwind
15.05.2012 10:49
Разбира се, че е по-добре да има вентилация, отколкото да няма, но сигурно си забелязал как и на добре вентилирани места, като се върнеш у дома, чудесно разбираш дали си бил някъде, където се пуши, или не. Дрехите и косата ти веднага си признават всичко. Затова културните народи са го решили - не от невъзможност да си платят вентилациите, както се сещаш ;-)
цитирай
3. thomas - И още нещо...
15.05.2012 10:50
Не забравяй, че за много от заболелите от рак на белия дроб непушачи съвсем не може да се твърди, че са непушачи, ако са прекарвали време сред пушачи. Нали?
цитирай
4. miuenski - моят коментар по темата в снимки
15.05.2012 11:16
http://miuenski.blog.bg/drugi/2012/05/15/za-pusheneto-i-pusheka.954073

пушач съм
цитирай
5. demonwind - 3. thomas
15.05.2012 11:17
Напълно си прав - дишането на тютюнев дим е много по-вредно от самото пушене. Така бъзиках едно време един колега, че е по-добре да пропуши, отколкото да работи сред комини. А най-голямата тъпотия беше на шефовете, които сложиха горкото момче в една стая с най-закоравелите пушачи в отдела (на единия фаса му висеше на устата през целия ден, а другата (колежка) припалваше точно през десет минути (засичал съм по часовник)... Това за мен си е наистина жива болест, в стаята им дори стените миришеха на гаден застоял тютюнев дим...
цитирай
6. solinvictus - Ама кой му пречи на Слабаков да си ...
15.05.2012 11:44
Ама кой му пречи на Слабаков да си пуши ...да се навре у некоя тоалетна и да се осмърди на сиганин ...това си е негово право!Никой не му пречи да се трови ,пуши и т.н. може и да се дрогира ако иска ...това си е демокрацията!
цитирай
7. анонимен - да бе,да
15.05.2012 13:12
Това, непушачите, замязахте на гейовете!:))
цитирай
8. анонимен - Томас,
15.05.2012 13:14
то въздействието на пушенето за заболяване от рак на белия дроб,категорично не е доказано,а ти твърдиш,че непушачите за да заболеят от рак на белия дроб причината е вдишването на тютюневия дим от пушачите!Е,как ще стане това като "вредните вещества"остават в дробовете на пушача, а безвредния дим ги разболява?При това за да вдишат"отровния" дим, трябва непрекъснато да стоят срещу "миризливците"Преди няколко дни пак тук в блога четох,че в листата на марулите също се съдържа никотин,дори в по-големи количества, отколкото в тютюна.А какво да кажем за "безвредните продукти" натъпкани с кой знае какви химикали,или за зеленчуци ГМО? Така,че живота с дим от автомобили,заводи и пушачи си върви и близко бъдеще човек много рядко стига до 90-100 год.
цитирай
9. анонимен - Напротив,
15.05.2012 13:17
Доста интелигентно Слабаков казва, че не иска да се натрапва на непушачите, но и не иска същите да се натрапват на ВСИЧКИ.
Тук е интелигентната разлика.
Да уважаваш всяко мнение, не да насаждаш със закон комплексите си...
Да бе, аман от хуманисти-комунисти, размахващи партийната бухалка и определящи на другите, менталните си догми...
цитирай
10. thomas - @7
15.05.2012 13:22
Не мисля. Гейовете са толерантни, а ние не сме, нали така!? ;-)
цитирай
11. thomas - @8
15.05.2012 13:32
Категорично доказано е, че 90% от случаите на рак на белия дроб са причинени от тютюна. Категорично е доказано и за десетки други заболявания, които се причиняват изключително от него (много белодробни и сърдечни, да не говорим за увреждане на зъби, уста, нокти, крайници)... Списъкът е дълъг и доста противен за четене, и особено - за гледане. А това, че тютюневата индустрия си наема едни "учени" за много пари, които да продължават да се "съмняват", е само защото иначе пътят от забраната до пушене на обществени места до тотална забрана и на производството и разпространението, ще им се окаже много, много къс.

Говориш пълни небивалици, човеко.

Малки дози от тютюневия дим могат да ти причинят някои заболявания, да не говорим ако работиш непрекъснато в такава среда (а сервитьори и бармани примерно нямат избор, когато в заведенията се пуши)! Впрочем единственото безвредно нещо в цигарите е никотинът. Точно затова и електронните цигари са разрешени на много места, където пушенето е по принцип забранено.

Виж, за ГМО-то е наистина съмнително дали носи някаква вреда. Защото нали не си мислиш, че като ядеш пилешко, неговите гени се смесват с твоите :-)
цитирай
12. thomas - @9
15.05.2012 13:35
Ние не искаме Слабаков да не пуши. Въпросът е да не го прави там, където ИМАТ ПРАВО да ходят и други хора, т.е. на обществено място. Точно както ние не пикаем пред неговата маса, докато се храни, така не искаме той да пуши там, където ние се храним, забавляваме или работим. Дали е ясно? Пушенето не е право. Дишането е. А първото пречи на второто.
цитирай
13. анонимен - Томас,
15.05.2012 13:41
кака Пена,стрина Донка,леля Марийка цял живот са работели на полето,ядяли са само продукти собствено производство,тютюнев дим не са помирисвали,но рака ги е повалил!Е КАКВО ЩЕ КАЖЕ МЕДИЦИНАТА В ТЕЗИ СЛУЧАИ!?А,ако са вярващи ще кажат-така е наредил господ,което да мен е една смешка!Така ,че пушиш не пушиш все ще запълним трапа,ама на тези непушачи на гроба им ще пише ,че са умрели ЗДРАВИ,А НА ДРУГИТЕ-НЕ ИМ ПУКА!
цитирай
14. thomas - @10
15.05.2012 13:48
От всичко, което казваш, мога да се съглася само с това, че Слабаков е слаб актьор. Въпреки че не го казвам заради евентуални негови участия във филми (такива не съм гледал и не искам да гледам), а заради "актьорските" му опити да представи пушенето като положителен навик, като човешко право и т.н.

Що се отнася до връзката непушене - наркотици, хайде малко по-леко, а? :-) По принцип повечето наркомани си пушат и цигари. Освен тези от тях, които ги считат за несериозна работа и излишно харчене на пари, с които могат да си набавят нещо далеч по-ценно.

А италианците, ако не знаеш тази "дребна подробност", са една от първите нации, приела тотална забрана за пушене на обществени места. Още от 2006 година. Което им се отразява прекрасно на заведенията, на общуването между хората (включително и на пушачите), на здравеопазването и на туризма.
цитирай
15. thomas - @14
15.05.2012 13:51
Кака Пена, стрина Донка и леля Марийка като цяло много рядко ги поваля рака. Освен ако не ги е нацелил Чернобил примерно. Но иначе, същите тези много рядко имат и думата дали около тях да се пуши, или не. Та ако бай Илия или чичо Гошо, живеещи у тях, са пушачи, смятай, че колкото пушат мъжете, толкова пушат и те самите. Разбира се, никой не казва, че цигарите са единственият причинител на рак. Включително аз напълно подкрепям правото на всеки да си избере начина, по който се самоубива. Само че пушачите искат да избират и начина, по който ще умрат напълно невинни спрямо тях хора. Е, това няма как да продължи да се случва.
цитирай
16. thomas - @17
15.05.2012 14:04
Много просто - всички си признават (и в Италия, и във Великобритания, и в Швеция), че това да изпушат по една навън е чудесен начин да завържат нови познанства! А по-доброто здраве е факт във всички държави със забрана, и то почва да става видимо още след 2-3 години. Т.е. вече има предостатъчно доказателства.
цитирай
17. thomas - @19
15.05.2012 14:25
"Австриеца", законът при вас все още ти позволява да пушиш в офиса, ако са спазени следните 2 условия:
1. Работиш сам в стая
2. В тази стая не влизат клиенти и колеги
За пушенето на закрито в метрото - винаги ще се намери някой простак (клошар, турист от кофти страна или маргинал), който ще запали. Това не значи, че ако го спипат полицаите, няма да му се стъжни живота, нали?

А по въпроса защо това излиза СЕГА на дневен ред, отговорът ми е много прост. Защото на Брюксел му писна. Отсрочката от 2 години, която ни беше дал, изтече, и ако нашите марионетки не приемат това, ще им резнат нещо далеч по-важно за тях. Иначе конкретно ние от България без дим и през тези 2 години не сме бездействали, а сме правили всичко, за да се спазва ПОНЕ калпавият закон, който е в сила в момента - и честно да си призная, не ни се получаваше особено, защото съпротивата от неандерталци като Слабаков и желаещите да им правят кефа ресторантьори беше повече от упорита. Затова единственото спасение е в пълната забрана и в мощния и всеобхватен контрол.
цитирай
18. apostapostoloff - Никой никога не е ДОКАЗАЛ
15.05.2012 14:33
връзката между пушенето и здравето. Всичко това, което кръжи из публичното пространствао, почива на догадки и предположения. А от догадки и предположения през XXI век се ръководят само идиотите.

Затова аз смятам всеки НЕПУШАЧ за отрепка и старателно избягвам тази пасмина, защото е по- добре да общуваш с убийци, отколкото с идиоти!
цитирай
19. thomas - @21
15.05.2012 14:41
Bezmitove, ти имаш нужда от лекарство, човеко. Против параноя нещо на първо време... Какви са тези фармацевтични компании, каква е тая ДРОГА, която те правят!? Моля те, върви се прегледай, може да е в ранна фаза и да се излекуваш.
цитирай
20. thomas - @22
15.05.2012 14:42
А за гравитацията какво мислиш? Доказана ли е вече, или е плод на внушение!? ;-)
цитирай
21. thomas - @23
15.05.2012 14:44
Нещо си сбъркал таргета, който адресираш... Азис и Мара Отварачката са ми точно толкова противни, колкото и неандерталци като теб. Впрочем, по въпроса за е*ането, ако го правиш като дядо си, предполагам, че трябва да е голяма скука...
цитирай
22. thomas - @27
15.05.2012 14:45
Т.е. как да го разбирам? Някой ми е отказал да ми продаде цигари ли!? ;-)
цитирай
23. diso - Не споря дали пушенето е вредно или не
15.05.2012 14:47
Но мразя да се прибирам осмърдян на цигари. Затова през зимата не посещавам някои от любимите си заведения - малки са и са приели да се пуши. По-лошо стана след увеличението на акциза. Сега може да те осмърдят с некачествен тютюн и от 2-3 метра, даже извън помещението.
Пушенето на закрито трябва да се забрани, защото много пушачите са нагли и пушат даже в помещенията за непушачи, а никой не взема мерки да защити непушачите. Или персоналът пуши в помещението, "за да не спира да обслужва", или пушачи отиват да пушат при непушачите, защото "оттатък е лисичарник".

Масово се тръби, че забраната за пушене ще доведе до масови фалити на заведения, но от никого не съм чул да обясни КАКВО Е ОСНОВАНИЕТО за такова твърдение. Позовават се на "статистика" от държави, където забраната вече е въведена, но никой не привежда аргументи.

thomas, поздравления от мен! Ти си първият човек(от тези, които съм чул и чел), който споменава очевАдната истина - гените от ГМО-продуктите не се прехвърлят, когато ги ядем.

И накрая - за замърсителите. Да, цигарите не са най-големият световен замърсител, но все от някъде трябва да се почне. Водите вече масово се пречистват. Много от заводите замърсяват по-малко и рано или късно този процес ще достигне и до САЩ, Китай, Индия... Цигарите са малък глобален замърсител, но голям локален. Не са само катранът и СО2. А препаратите за изпиране на мръсните дрехи? А токът за пералнята и за климатизацията? А фреоните?
цитирай
24. thomas - @30
15.05.2012 14:54
Браво, diso! Не ми беше хрумвало за тези вторични вреди от цигарите! Що се отнася до аргументите за вредите върху заведенията, как да ги привеждат, като статистиката е ясна - в страните, които рано приеха пълната забрана, имаше около месец-два отлив на посетители, след което пушачите свикнаха с идеята, и се върнаха. В страните, които тръгнаха по-късно по този път, проблемният период е бил буквално дни. Даже в Македония собствениците бяха казали на премиера "Щом няма да се пуши - затваряме", той им беше отговорил "Ми затваряйте, заведенията са си ваши", и след 3 дни те бяха отворили отново. Страдащи реално няма никъде. Пушачите пак си пушат, само че навън, и да, наистина - по-малко. Което удря по милиардите на тютюневата индустрия, заради което пък тя организира всички тези "протести", манипулации и лъжи.
цитирай
25. penchoan - На Андрей Слабаков бих препоръчал ...
15.05.2012 15:05
На Андрей Слабаков бих препоръчал да си сложи комин около 1,5 метра и да си изкарва дима през него. Тогава няма да има гадняри, да се заяждат с него.
цитирай
26. demonwind - 32. thomas
15.05.2012 15:07
Чудно ми е обаче (и това го написах в мой постинг) защо се набляга само на вредители като цигарите, ГМО и др., а не се споменава и думичка за алкохола? Не че съм трезвеник, напротив - пия, понякога до посиране, с извинение ;), обаче не искам например децата ми да се наливат с огнена вода. Явно цигарите са удобни, защото не правят народа оскотяла маса, както пиячката. Дай на простака пиене и му гледай сеира. От контрабанда на цигари се правят милиони, много милиони. А колко ли се прави от фалшив алкохол, който в България дал Бог? И ако изпушиш една-две цигари и се качиш на колата си, ще убиеш ли някого, така както ако си гаврътнал сто-двеста грама скоросмъртница (освен ако не пушиш и караш едновременно, на което съм върл противник)?
Тук се прилага двоен стандарт, не усещаш ли? Реклами на цигари няма никъде от години, за сметка на това по телевизията реклами на алкохол - колкото ти душа иска. Като се почне от бира, та се стигне до прочутата водка "Спирт", дето изтрива спомените, а при закупуването на повече от една бутилка, получаваш бонус - черни очила, бастунче и куче-водач... ;)
цитирай
27. solinvictus - Това, непушачите, замязахте на ...
15.05.2012 15:11
анонимен написа:
Това, непушачите, замязахте на гейовете!:))


Да ,кат го гледам тоя слабакоф ми прилича на манафин.В хиспанско им забраниха на мачовците да пушат от 1,5 г. и да ви кажа никой не е умрял.
Примера с хотфердоните не показателен ,щото те са си най голЯмите отрепки... Не мога да стопля какъв е броблема ...жалите за ресторантьорите ,за хотелиерите или ...за всички лешояди, които ни ръфат? Аз съм си изпушил моите цигари и сега не ми дават вече ...:)))))
Ай ,давайте го по европейски стига с тея камунистически папагали дет да ви казват кое е нравствено и морално ....
цитирай
28. raders - Ти си намерил с кого да се заяждаш. ...
15.05.2012 15:12
Ти си намерил с кого да се заяждаш. Най-много да ти тегли пет-шест майни.
цитирай
29. thomas - @35
15.05.2012 15:28
За алкохола си има предостатъчно закони. Ако някой не ги спазва, или някой му помага да ги нарушава, можеш да си направиш организация за тази борба. Само ще те подкрепим! :-)
цитирай
30. thomas - @36
15.05.2012 15:31
Платената измама за милиарди са цигарите. Борбата с тях се води с пари, които си вадим от собствените джобове, плюс много ентусиазъм и упоритост. Казвам ти - говориш ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ! Никой не иска да премахва каквато и да е зависимост. Никой не забранява ПУШЕНЕТО. Забранява се само отравянето на въздуха на закрито. И не, махането на една зависимост никога не я сменя с нова. Точно обратното - наличието на една зависимост обикновено те води и към други. Предлагам ти да престанеш да се обаждаш, защото показваш само своята зависимост. Към теорията на конспирациите ;-)
цитирай
31. thomas - @43
15.05.2012 15:48
Прав си, не очаквам от него да ползва интернет, но и аз не го пиша за него, нали? ;-) Освен това спокойно, утре ще може да го прочете и от страниците на вестника, който публикува неговите лъжи...
цитирай
32. kostadin - Когато държавата продава нещо и ...
15.05.2012 15:59
Когато държавата продава нещо и използва не пазарни отношения за формаране на цената на продуктите трябва сериозно да се замислите.Няма такова държавно занимание ,ако то не носи печалба на държавата На всички е ясно ,че в момента могат да се забъркват евтини дроги и всяка нова се пуска като последен писък и на модата и на цената.Тютюна е нещо евтино ,а се добива много по трудно При това трябва да плащаш на селяни и работници преди да стигне до търговеца.
Проумейте всяко зелено растение съдържа никотинСалатите даже помвече от тютюна .Автомобил отделя вредни и токсични газове ,които не биха могли да изхвърлят и 1000 пушачи събрани в една точка -като асуспуха на колата .
Всичко друго е от лукавова
цитирай
33. kostadin - Ама кой му пречи на Слабаков да си ...
15.05.2012 16:07
solinvictus написа:
Ама кой му пречи на Слабаков да си пуши ...да се навре у некоя тоалетна и да се осмърди на сиганин ...това си е негово право!Никой не му пречи да се трови ,пуши и т.н. може и да се дрогира ако иска ...това си е демокрацията!

Ами защо ти не се завреш там където пращаш Слабаков и си дишай на воля
цитирай
34. thomas - @37
15.05.2012 16:09
Костадине, знаеш ли, 95% от хората грам не ги интересува какви дроги има, кои са хубави, кои са лоши, кои са евтини и кой колко печели от тях. Това е тема за НАРКОМАНИТЕ, и за органите, които трябва да се борят с разпространението. Това дали го разбираш? Тютюнът е вреден не заради никотина (въпреки че използва точно него, за да предизвика пристрастяване). И не, хората нямат НУЖДА да бъдат пристрастени към нещо - те просто стават такива, защото им го налага рекламата и личния пример - включително и на примат като Слабаков. Държавата печели много от пушачите - факт. Но и много й струва после лечението им - пак факт. Обаче живеят по-малко и не им плаща пенсии - трети факт. Каквото и да е, държавата НЕ ИСКА да не се пуши. Но е длъжна и да осигури безвредна среда на жителите си, защото иначе ще я шокат от Брюксел. Изобщо, много интереси, всеки дърпа нанякъде - важното е, че цивилизацията, към която сме си избрали да се прикачим в момента, ни тика в правилната посока поне по тази тема, и е крайно време да се възползваме. Дори и на жертвите на тютюна в началото това да им се стори като насилие срещу техните права. Права, ама друг път - правата свършват там, където с тях пречиш на останалите!
цитирай
35. thomas - @38
15.05.2012 16:11
Примерно защото един непушач няма как да пречи на един пушач с дъха си "на безсмъртие и ангели", по думите на самия Слабаков. И моля, без простотии, защото правото да трия принадлежи изцяло на мен.
цитирай
36. анонимен - Много мнения, много нещо - това е то ...
15.05.2012 16:18
Много мнения, много нещо - това е то ДЕМОКРАЦИЯТА. Но мен не ме интересува нито демокрацията, нито това колко си вредят пушачите с този навик и дали ще преминат към друга зависимост. Проблема си е техен! Ако искат да смъркат, ако искат да "се боцкат", ако искат да се гръмнат. За мен е важно, че като отида някъде да си направя кефа /нещо, което все по-малко българи си позволяват/, да се срещна с хора, да пия по едно питие, да хапна или да потанцувам, няма да се върна вмирисана, като пернишка печка. В цяла Европа от години човек може да се наслаждава на свободното си време и да не е зависим от "непреодолимите" желания на слабохарактерни и безмозъчни същества, които в детството си са страдали от комплекси и ,за да бъдат "вървелни" са стигнали до тютюнева зависимост. Да пушат в собствените си бърлоги и никъде извън тях! За първи път с този закон имам реалното чувство,че Държавата стои зад гърба ми и защитава правата ми, дано не се лъжа! Слава Богу, живея в цивилизована Европа, но ми се иска когато се върна в България, наистина да се наслаждавам на комфорт.
цитирай
37. diso - Едно интересно, поучително и приятно четиво
15.05.2012 16:28
http://www.webcafe.bg/id_541694025_Kompliment_za_pushachite_

Това за прехвърлянето на зависимостта от цигарите към хапчета или наркотици намирам за, меко казано, неоснователно. Виж, от пиячката човек може да се прехвърли към споменатите зависимости. Пушачът би се прехвърлил на храна, ядки, семки, близалки, гризане на разни предмети..., но не и към дрога. Двете усещания не са взаимозаменими.
цитирай
38. анонимен - Пушете, пушенето е здраве !!!
15.05.2012 16:32
Пушете, пушенето е здраве !!!
цитирай
39. анонимен - До 42 - Поздрави!
15.05.2012 16:37
До 42 - Поздрави!
цитирай
40. анонимен - Пушенето е полезно, казва свето...
15.05.2012 16:37
Пушенето е полезно, казва световноизвестният български астролог Апостол Апостолов. "Пуша от 50 години и се чувствам прекрасно. Ще продължа да пуша за добро здраве и свежест.", допълва той.
цитирай
41. thomas - @45
15.05.2012 16:39
Световноизвестен български АСТРОЛОГ!? То може ли да има изобщо нещо като световноизвестен астролог!? С какво да е известен? С лъжи? ;-)
цитирай
42. анонимен - Всички Слабаковисти
15.05.2012 16:41
...че Андрей Слабаков е олицетворение на воинстващата простащина отдавна на всички е ясно. Недейте да се превръщате в него. Толкова ли е трудно да разберат пушачите, че никой не им забранява да се тровят както пожелаят. Забранява им се да тровят мен и моето дете!!! Толкова ли е трудно да приемете този толкова ясен факт?? Трябва ли на Слабаков и всички подобни да бъде разрешено да тровят хората около себе си? Каква е вината на всички сервитьори, бармани и друг персонал в заведенията за да бъдат подлагани на подобен геноцит, да работят всеки ден в газова камера? Те дори и да са пушачи задължени ли са да дишат отровите на наглеците като Слабаков?? Наистина ли не разбирате???
цитирай
43. анонимен - @45
15.05.2012 16:43
Ако приемем, че Апостол е прав означава ли, че пушенето трябва да стане задължително?? Аз длъжен ли съм да дишам пушека на Апостол??
цитирай
44. thomas - @Bezmitove
15.05.2012 16:52
Така като трия коментарите ти, само показвам, че повече не те искам тук. Точно защото считам, че именно ти си платен (или тежко облъчен), но във всеки случай - сеещ заблуда и лъжи индивид.
цитирай
45. анонимен - Bezmitove - абсурдник!
15.05.2012 17:01

Не знам дали параноиден тип със склонност да драматизира и да търси навсякъде конспирацията, като теб заслужава изобщо отговор, но все пак ще ти кажа две думи.
Да предположим, че си прав - ограничаването на една зависимост, води до засилването на друга. Искам да имам правото аз да си избера тази моя зависимост, а не да споделям зависимостта на ближния пушач!
Ако зависимостта ми е към хапчета, произведени от злата фармацефтична индустрия, то си е за моя смета; ако е към хамбургерите на макдоналдс от които един ден ще получа инфаркт, то само моето здраве ще пострада; ако искам да пия по бутилка уиски на ден, то цирозата ще си е само моя, НО ако не искам да пуша, а трябва да дишам на Слабаков дима защото сме се случили на съседни места в бара (където няма зали за пушачи и непушачи, както знаеш) то ракът на белия дроб ще ми е натресен незаслужено!

Разбираш ли сега къде е разликата между това да имаш фармацевтична зависимост и това да дишаш дима на другите? Сега ако не си п.у.т.к.а просто ще си признаеш, че не си погледнал нещата от тази им страна, но тъй като съм сигурен, че си, очаквам поредното параноично излияние!
цитирай
46. анонимен - Извинявам се за фармацеФтична.
15.05.2012 17:03
Грешката е от отчаяние, като чета някои безумия и бързам да им отговоря!
цитирай
47. thomas - @bezmitove
15.05.2012 17:08
Твоето не са факти, а налудничава отровна дезинформация. Просто си се скрий с нея в твоя блог и не търси популярност на мой гръб! Окей?
цитирай
48. thomas - @bezmitove
15.05.2012 17:13
За момента не съм ти изтрил линка. Това не те ли устройва? Казах ти - повече безпочвени и недоказуеми небивалици тук няма да търпя!
цитирай
49. анонимен - Пенчо за Безмитове
15.05.2012 17:14
За да не ме бъркаш с някой друг анонимен, защото аз не съм анонимен, ще се обознача с Пенчо. Не виждам друга опция, чрез която мога да стана неанонимен. Предполагам, че трябва някаква регистрация, която нямам намерения да осъществя.

Та не знам какви факти си давал, но мога да ти гарантирам, че нищо не съм трил.
Каквито и факти да си дал и ако ще наистина всички борещи се за бездимна среда да са получили милиони от производителите на опиум в Авганистан, пак ти повтарям - ако някой иска да друса с хероин, то си е за негова сметка, ако иска да злоупотребява с алкохол то си е за негова сметка и само тези, които пушат, си натпрапват зловредния навик на останалите. Ти това схващаш ли го?

Ок, аз се съгласявам с теб, че някаква зверска конспирация работи срещу тютюнопушенето. Тази зверска машина има много пари и иска хората вместо да пушат да шмъркат кока. Работата е там, че е страшно лесно да се амонизираш срещу тази зловеща машина - ДОСТАТЪЧНО Е ДА РЕШИШ, ЧЕ НЯМА ДА ШМЪРКАШ КОКА! Докато това не е достатъчно ако РЕШИШ ДА НЕ ПУШИШ, ЗАЩОТО ЩЕ ТИ СЕ НАЛАГА ДА ДИШАШ ДИМА НА СЛАБАКОВ И КОМПАНИЯ!
Чат ли си пич или ще продължаваш да изпу.тяваш?
цитирай
50. анонимен - @bezmitove
15.05.2012 17:16
Не съм ти чел фактите, но съм сигурен, че няма нито един факт, който да подкрепя "правото" на Слабаков или твоето да ме тровите мене!!
цитирай
51. kostadin - Костадине, знаеш ли, 95% от хората ...
15.05.2012 17:17
thomas написа:
Костадине, знаеш ли, 95% от хората грам не ги интересува какви дроги има, кои са хубави, кои са лоши, кои са евтини и кой колко печели от тях. Това е тема за НАРКОМАНИТЕ, и за органите, които трябва да се борят с разпространението. Това дали го разбираш? Тютюнът е вреден не заради никотина (въпреки че използва точно него, за да предизвика пристрастяване). И не, хората нямат НУЖДА да бъдат пристрастени към нещо - те просто стават такива, защото им го налага рекламата и личния пример - включително и на примат като Слабаков. Държавата печели много от пушачите - факт. Но и много й струва после лечението им - пак факт. Обаче живеят по-малко и не им плаща пенсии - трети факт. Каквото и да е, държавата НЕ ИСКА да не се пуши. Но е длъжна и да осигури безвредна среда на жителите си, защото иначе ще я шокат от Брюксел. Изобщо, много интереси, всеки дърпа нанякъде - важното е, че цивилизацията, към която сме си избрали да се прикачим в момента, ни тика в правилната посока поне по тази тема, и е крайно време да се възползваме. Дори и на жертвите на тютюна в началото това да им се стори като насилие срещу техните права. Права, ама друг път - правата свършват там, където с тях пречиш на останалите!

По важно е не какво интересува хората ,а какво са им приготвили производителите на дрога и тяхните началници зад кулисите в държавата
Прав си ще свикнем Пита се струвало ли си еМисля ,че си е струвало но само за тези от запада
цитирай
52. анонимен - Пенчо за Безмитове
15.05.2012 17:19
За да започнеш да крадеш, защото си почнал да се друсаш, трябва първо да си решил да се друсаш и от там нататък вината за всички последствия си е твоя.
Но не може аз да не съм решил да пуша и да ми се налага да го правя! Много е ясно и просто!
Не ти трябват постовете, които са ти изтрили с доказателства - ако искаш направо аз самият в прав текст да ти кажа, че от една компания за никотинови лепенки ми плащат да боря тютюнопушенето. Какво от това - по-добре един, правейки свой собствен грешен избор да предруса с никотинови лепенки, отколоко 10 да се вмирисват и разболяват от чуждия грешен избор.
цитирай
53. thomas - @51
15.05.2012 17:36
Производителите на дрога нищо никому не готвят - идиотите сами си го търсят, за да си компенсират кухата същност и да се борят със скучното си ежедневие. Още по-малко пък им помага държавата. И ако в мафиотски държавици като нашата хора от властта наистина често гледат да се облажат и от подобни престъпници, то няма как да изкараш, че правителствата на ЕС, САЩ, Австралия, Хонконг, Сингапур, Китай и т.н. искат да продават наркотици и затова разкарват цигарите от терена. Подобни твърдения са толкова абсурдни, че изобщо не си струва да се оборват. Но колкото са абсурдни, толкова са и логични - като сметне човек какви милиарди годишно се печелят от цигари в света, и като се вземе предвид, че забраните наистина намаляват ефективно пушенето, защото на пушачите просто не им остава толкова време и място, че да пушат същия брой цигари, който са пушели и преди, няма да се учудя, ако тютюневите гиганти пуснат не само подобни безумни слухове, ами и реално започнат да ги изпълняват - купувайки фармацевтични компании, които да произвеждат следващата дрога, т.е. минат в нелегалност.
цитирай
54. thomas - Още @51
15.05.2012 17:37
И да, сега ми изкристализира една съвсем логична мисъл - не забраната на едната зависимост ще роди друга, а невъзможността на търговците с едната дрога да продължават да печелят като преди нищо чудно да ги изведе в нелегалност и да започнат да се занимават с другата дрога, чиято употреба не смърди толкова и е по-трудна за установяване, т.е. - е по-подходяща за условия на нелегалност! :-)
цитирай
55. анонимен - marcusjunius
15.05.2012 17:46
По принцип не подкрепям никоя тотална забрана, не желая да овластявам излишно държавата.

Но, както писах и другаде, г-н Слабаков има способността да отблъсне дори умерените и неопределилите се. Той е парадокс, доказателство, че човек може да изглежда като рокаджия, а да се държи като чалгаджия.

Съжалявам искрено, че си позволявам argumentum ad hominem...
цитирай
56. анонимен - сол
15.05.2012 18:28
raders написа:
Ти си намерил с кого да се заяждаш. Най-много да ти тегли пет-шест майни.

Да , тва ша им остане на такива папагали само майни да пращат хаха.

Бат Бойко е Велик,ако го приеме тоя закон!
И не само ...ами и да ги гонят като империалисти ...в хиспанско глобата е 300 евра ,ако почнеш да се прайш на умен може и повече! ...
така се постига съзнание в циментени тикви като на селянина "режисьор"- се съм си мислил как пък все на тия известни артисти отрочетата им и те станаха артисти ,режисьори и .... пияндурници,а?!!! :)))))
цитирай
57. solinvictus - Ама кой му пречи на Слабаков да си ...
15.05.2012 18:40
kostadin написа:
solinvictus написа:
Ама кой му пречи на Слабаков да си пуши ...да се навре у некоя тоалетна и да се осмърди на сиганин ...това си е негово право!Никой не му пречи да се трови ,пуши и т.н. може и да се дрогира ако иска ...това си е демокрацията!

Ами защо ти не се завреш там където пращаш Слабаков и си дишай на воля


Ама аз си дишам ,ве глупендер...не аз плача по вестниците!
Ако Бат Бойко го приеме този закон и стане така ,че го спазват и се контролира , пак ще го подкрепя!
Глупостите на такива слабакови ,че това било в полза на дрогате е може би само в такива болни глави ,като неговата!

цитирай
58. анонимен - Всеки има право на лична свобода на ...
15.05.2012 18:51
Всеки има право на лична свобода на действията си.
Но къде остава моята свобода, след като работя в стая с петима ( понякога и повече) пушачи и въпреки, че виждат как се измъчвам, като още с влизането ми започвам да кашлям, очите ми да сълзят, гърлото да ме боли - безцеремонно си издухват дима срещу мен. С нетърпение очаквам датата 01.06 с надеждата, че това мъчение ще спре. А ако не се случи ( имам такива подозрения) ще напусна работата, която харесвам и ще си търся по- поносимо място.
Може г-н Слабаков да ме нарича гаднярка, но аз на никого не навлизам в личното пространство за разлика от такива като него "интелигентни" личности.
цитирай
59. анонимен - Ако приемем, че Апостол е прав оз...
15.05.2012 19:19
анонимен написа:
Ако приемем, че Апостол е прав означава ли, че пушенето трябва да стане задължително?? Аз длъжен ли съм да дишам пушека на Апостол??


Ти винаги ще дишаш пушека на Апостолов, защото той е много над вас и напред.
цитирай
60. анонимен - Всеки има право на лична свобода на ...
15.05.2012 19:22
анонимен написа:
Всеки има право на лична свобода на действията си.
Но къде остава моята свобода, след като работя в стая с петима ( понякога и повече) пушачи и въпреки, че виждат как се измъчвам, като още с влизането ми започвам да кашлям, очите ми да сълзят, гърлото да ме боли - безцеремонно си издухват дима срещу мен. С нетърпение очаквам датата 01.06 с надеждата, че това мъчение ще спре. А ако не се случи ( имам такива подозрения) ще напусна работата, която харесвам и ще си търся по- поносимо място.
Може г-н Слабаков да ме нарича гаднярка, но аз на никого не навлизам в личното пространство за разлика от такива като него "интелигентни" личности.


Имате грип или синузит, лекувайте се с медикаменти, не обвинявайте безвредният пушек на колегите. Гадно е.
цитирай
61. анонимен - Апостол Апостолов е доказал, че ...
15.05.2012 19:25
Апостол Апостолов е доказал, че тютюнът е най-добрият антидепресант и пази от Алцхаймер. Апостолов е със свеж мозък, пазен от тютюна, а вие сте с болни мозъци.
цитирай
62. denijane - Много се надявам да въведат пълната ...
15.05.2012 19:43
Много се надявам да въведат пълната забрана. Макар че сега като непушачка, определено съм облагодетелствана от повечето места в салоните за непушачи. Много ми е смешно като видя огромна компания, чакаща за места за пушачи в пицария, все едно повече им се пуши отколкото им се яде.
Така или иначе, всичко е манипулация на бизнеса. В Испания като въведоха пълната забрана и какво, да не би заведенията да са празни? Знаят си хората, като им се допуши, излизат на улицата и пушат. И никой не страда особено от това. Даже се и социализират. Само родните пушачи изпадат в истерия при идеята, че някой може да им забрани да пушат на воля. Майка ми е страстен пушач и не ходи на кино, защото не може да пуши вътре. Самолетните полети я стресират по същата причина. Преди качване и след слизане от градския транспорт задължително се пали/свива цигара. Е нормално ли е това? Да си толкова зависим от цигарите, че да се лишаваш от всякакви неща само, за да можеш да пушиш. Ако питат мен, трябва да се забрани пушенето и по улиците, освен в специални зони. Не защото чак толкова мразя пушачите, а защото не виждам друг начин да я накарам да намали скапаните цигари.
цитирай
63. анонимен - Много се надявам да въведат пълната ...
15.05.2012 19:53
denijane написа:
Много се надявам да въведат пълната забрана. Макар че сега като непушачка, определено съм облагодетелствана от повечето места в салоните за непушачи. Много ми е смешно като видя огромна компания, чакаща за места за пушачи в пицария, все едно повече им се пуши отколкото им се яде.
Така или иначе, всичко е манипулация на бизнеса. В Испания като въведоха пълната забрана и какво, да не би заведенията да са празни? Знаят си хората, като им се допуши, излизат на улицата и пушат. И никой не страда особено от това. Даже се и социализират. Само родните пушачи изпадат в истерия при идеята, че някой може да им забрани да пушат на воля. Майка ми е страстен пушач и не ходи на кино, защото не може да пуши вътре. Самолетните полети я стресират по същата причина. Преди качване и след слизане от градския транспорт задължително се пали/свива цигара. Е нормално ли е това? Да си толкова зависим от цигарите, че да се лишаваш от всякакви неща само, за да можеш да пушиш. Ако питат мен, трябва да се забрани пушенето и по улиците, освен в специални зони. Не защото чак толкова мразя пушачите, а защото не виждам друг начин да я накарам да намали скапаните цигари.


майка ти е длъжна да защитава редовно мозъка си от алцхаймер.
цитирай
64. анонимен - Много се надявам да въведат пълната ...
15.05.2012 20:00
denijane написа:
Много се надявам да въведат пълната забрана. Макар че сега като непушачка, определено съм облагодетелствана от повечето места в салоните за непушачи. Много ми е смешно като видя огромна компания, чакаща за места за пушачи в пицария, все едно повече им се пуши отколкото им се яде.
Така или иначе, всичко е манипулация на бизнеса. В Испания като въведоха пълната забрана и какво, да не би заведенията да са празни? Знаят си хората, като им се допуши, излизат на улицата и пушат. И никой не страда особено от това. Даже се и социализират. Само родните пушачи изпадат в истерия при идеята, че някой може да им забрани да пушат на воля. Майка ми е страстен пушач и не ходи на кино, защото не може да пуши вътре. Самолетните полети я стресират по същата причина. Преди качване и след слизане от градския транспорт задължително се пали/свива цигара. Е нормално ли е това? Да си толкова зависим от цигарите, че да се лишаваш от всякакви неща само, за да можеш да пушиш. Ако питат мен, трябва да се забрани пушенето и по улиците, освен в специални зони. Не защото чак толкова мразя пушачите, а защото не виждам друг начин да я накарам да намали скапаните цигари.


скам да изпуша с майка ти по цигара. Има ли пушачески бръчки?
цитирай
65. noir - ~ N ~
15.05.2012 20:38
На г-н Слабаков проблемът се крие във фамилното име.

Радвам се, че отново чета твои неща!!!
цитирай
66. анонимен - Относно "Отговор на Андрей Слабакав..."
15.05.2012 20:39
Браво за точната и безкомпромисна статия- отговор! Много моля, интелигентни хора-непушачи, не стойте скромно свенливо пред наглеци като Слабаков! Те нямат спиране! И не са единици! Ако не в някоя медия, то поне във фейсбук, на приятели и познати, на колеги и т.н., говорете, пишете, отстоявайте правото ни да живеем, да дишаме, въпреки останалите несгоди! При всяка възможност се съпротивлявайте, правете забележки на всички обществени места на нахалните и несъобразяващи се с нищо пушачи! Включително и на безумните майки, които тровят малките си деца, включително и невръстните бебета, "имайки право" да правят с тях каквото си искат, защото си били техни !?!? Ужас! Вече ще сме закриляни от закона, така че- по-смело! А ако не беше отново международният натиск, със сигурност нашият Парламент щеше да си трае и узаконява всеобщата отрова! Просто защото ние непушачите сме по- добрата, по-възпитаната, по- търпеливата част от буйния български народ... Но- СТИГА! Борете се, иначе ни се качват на главите, вгорчават живота ни, убиват ни... Пишете, говорете, непрекъснато и навсякъде! Защото остава и непушещата младеж да тръгне да се изнася в чужбина, само защото у нас не може нормално да се диша!!!
цитирай
67. thomas - @61
15.05.2012 20:43
Е нали Апостол Апостолов беше астролог бре!? Как така е доказал ползата от тютюна? Или той е малко като "хидролога" Ахмед Доган? ;-)
цитирай
68. анонимен - anonimous
15.05.2012 21:14
ne ni trijte komentarite. move da sme petima, no komentarite sa si na[i))))))))))))))
taka è wi sywetwame da ne triete. ne stawa duma za zaka`ka ili [ega. wie ste obekt na na[iq interes. da izèznete ot liceto na zemqta))))))))))))))))))))))
wsi``ki. wkl\ìtelno i ewrejskata podloga slabakow i sin.
ne na t\]t\newiq dim.
i ne trijte komentara. àka wi wyzmezdie.
цитирай
69. анонимен - Байно, ти си за мойта клиника.
15.05.2012 21:18
apostapostoloff написа:
връзката между пушенето и здравето. Всичко това, което кръжи из публичното пространствао, почива на догадки и предположения. А от догадки и предположения през XXI век се ръководят само идиотите.

Затова аз смятам всеки НЕПУШАЧ за отрепка и старателно избягвам тази пасмина, защото е по- добре да общуваш с убийци, отколкото с идиоти!



Освен че това че пушенето не било вредно, е пълна идиотщина, да наричаш нормалните хора идиоти говори че ти си идиот.


Всеки пушач е по презумпция луд и то опасно луд.
Самоубива се с цигарите, съкращава си живота, и убива и другите - пасивните пушачи са изложени на по -голяма вреда от самите пушачи.

Всеки пушач е просто луд, идиот, кретен и трябва да се замеря с камъни като бясно куче.
цитирай
70. thomas - @68
15.05.2012 21:21
Ще трия всякакви неразчитаеми брътвежи на шльокавица, дори и да са в моя подкрепа. Окей?
цитирай
71. kostadin - Костадине, знаеш ли, 95% от хората ...
15.05.2012 21:45
thomas написа:
Костадине, знаеш ли, 95% от хората грам не ги интересува какви дроги има, кои са хубави, кои са лоши, кои са евтини и кой колко печели от тях. Това е тема за НАРКОМАНИТЕ, и за органите, които трябва да се борят с разпространението. Това дали го разбираш? Тютюнът е вреден не заради никотина (въпреки че използва точно него, за да предизвика пристрастяване). И не, хората нямат НУЖДА да бъдат пристрастени към нещо - те просто стават такива, защото им го налага рекламата и личния пример - включително и на примат като Слабаков. Държавата печели много от пушачите - факт. Но и много й струва после лечението им - пак факт. Обаче живеят по-малко и не им плаща пенсии - трети факт. Каквото и да е, държавата НЕ ИСКА да не се пуши. Но е длъжна и да осигури безвредна среда на жителите си, защото иначе ще я шокат от Брюксел. Изобщо, много интереси, всеки дърпа нанякъде - важното е, че цивилизацията, към която сме си избрали да се прикачим в момента, ни тика в правилната посока поне по тази тема, и е крайно време да се възползваме. Дори и на жертвите на тютюна в началото това да им се стори като насилие срещу техните права. Права, ама друг път - правата свършват там, където с тях пречиш на останалите!

Интересна статистика -от къде я извади Виж колко хора пушат у нас
Ами непушачите нарушават правата на пушачите Смотано нещо е тази демокрация измислена в робовладелска Гърция
Все пак този закон не ме засяга ,но си мисля за впримчването на младите в зарибяването им с все нови и нови дроги.Какво да се прави ,като от тях се печели повече и много бързо-особено когато сме на този хал безпереспективен.
Не разбирате ли ,че големият келепир за безотчетните пари в държавата идва от наркоманите.
цитирай
72. thomas - @71
15.05.2012 21:57
Не, тотално не го разбирам. Според мен си обсебен от идеята за дрогата - или сам имаш проблем с нея, или някой в семейството, знам ли! Но процентът хора, изобщо някога опитали дрога, не е повече от 5. Трайни наркомани... там не знам точно, но надали са повече от 1%, сигурно дори това е много. Да, вредят на обществото по някакъв начин, но далеч, далеч по-малко от пушачите, които са близо 40%. И количеството им няма абсолютно нищо общо с това дали някой пуши, или не пуши.
цитирай
73. diso - kostadin,
15.05.2012 22:02
не съм сигурен дали наркотиците или контрабандата осигуряват повече пари на партиите, но съм убеден, че акцизът на цигарите се вдигна, за да се стимулира търговията с контрабандни цигари.
За мен, цялото поведение на Андрей Слабаков се характеризира с една дума - ЧАЛГА. Да, чалгата не е някакъв музикален стил, а начин на живот и поведение. Неговото поведение е точно това - войнстваща простотия.
цитирай
74. анонимен - Цига(н)рияда
15.05.2012 22:05
Всъщност повечето от вас много добре осъзнават, че да се пуши е вид самоубийство. Ще споделя малко личен опит - на мен винаги той ми е най-силния аргумент. За разлика от хората, които отричат неща без дори да са ги докосвали.. Накратко - пушех марихуана от 15 годишен - всеки ден средно по 1 грам като бях спирал само за 2 месеца най-много. Преди около година когато бях на 25 години реших да се спра с този кофти навик понеже ми пречеше в ежедневието и не можех да си върша качествено работата, а не поради здравословни проблеми.. Взимал съм и други дроги в периоди от живота си - от хероин, амфетамини, кокаини, гъби и прочее.. Идеята ми е, че преди около 2 години пропуших цигари! И честно ви казвам хора по трудно отказване от това от цигарите (при положение, че съм минал през всичко) няма ! Познавам хора, които са спирали венозен хероин (понеже моя опит е с шмъркане :) и не могат все още да откажат тия лайна (цигарите). Аз самият не пуша цигари от 3 месеца и мога да отбележа някои неща, които ми правят впечатление - върна ми се обонянието, когато се качвам по стълбите не почервенявам и не се задъхвам общо взето само положителни неща :) Искам да добавя само, че според официалната статистика (сега не ми се търси) от 100 човека опитали даден наркотик (да - цигарите са наркотик), най-голям брой (средно около 80 от 100) на хора които са станали зависими от дадено вещество са точно от цигарите. От хероина бяха около 20 на 100.. Разбира се тук има и социални фактори ама няма какво да навлизаме в подробности :)
* С този си пост не искам да правя реклама на други видове наркотици - личното ми мнение е, че всякаква външна намеса в Съзнанието отклонява човек от Пътя ;)
цитирай
75. анонимен - връзката между пушенето и здрав...
15.05.2012 22:34
psihiatyrka написа:
apostapostoloff написа:
връзката между пушенето и здравето. Всичко това, което кръжи из публичното пространствао, почива на догадки и предположения. А от догадки и предположения през XXI век се ръководят само идиотите.

Затова аз смятам всеки НЕПУШАЧ за отрепка и старателно избягвам тази пасмина, защото е по- добре да общуваш с убийци, отколкото с идиоти!



Освен че това че пушенето не било вредно, е пълна идиотщина, да наричаш нормалните хора идиоти говори че ти си идиот.


Всеки пушач е по презумпция луд и то опасно луд.
Самоубива се с цигарите, съкращава си живота, и убива и другите - пасивните пушачи са изложени на по -голяма вреда от самите пушачи.

Всеки пушач е просто луд, идиот, кретен и трябва да се замеря с камъни като бясно куче.


Моля ви за хуманно отношение към помиярите с цигара в муцуна.
цитирай
76. hatanasov - Всички несъгласни...
15.05.2012 22:39
са свободни да отидат в държави, където всичко е разрешено.
цитирай
77. анонимен - Мръсни третокласни гаднярчета, ...
15.05.2012 22:40
Мръсни третокласни гаднярчета, оставете Андрей Слабаков да пуши !
цитирай
78. анонимен - са свободни да отидат в държави, ...
15.05.2012 22:42
hatanasov написа:
са свободни да отидат в държави, където всичко е разрешено.


Вие сте свободен да отидете в държави, където всичко е забранено.
цитирай
79. kostadin - връзката между пушенето и здрав...
15.05.2012 22:42
анонимен написа:
psihiatyrka написа:
apostapostoloff написа:
връзката между пушенето и здравето. Всичко това, което кръжи из публичното пространствао, почива на догадки и предположения. А от догадки и предположения през XXI век се ръководят само идиотите.

Затова аз смятам всеки НЕПУШАЧ за отрепка и старателно избягвам тази пасмина, защото е по- добре да общуваш с убийци, отколкото с идиоти!



Освен че това че пушенето не било вредно, е пълна идиотщина, да наричаш нормалните хора идиоти говори че ти си идиот.


Всеки пушач е по презумпция луд и то опасно луд.
Самоубива се с цигарите, съкращава си живота, и убива и другите - пасивните пушачи са изложени на по -голяма вреда от самите пушачи.

Всеки пушач е просто луд, идиот, кретен и трябва да се замеря с камъни като бясно куче.


Моля ви за хуманно отношение към помиярите с цигара в муцуна.

Атака де -изплюли демокрацията си.Ами какво да правим ,като лудите ги пускат по страната.Знаеш ли ,че Бат ти Бойко пуши пури и за него ли се отнася желанието ти?
Нямаме статистика за броя на убииците непушачи
цитирай
80. анонимен - Всеки е свободен да си упражнява ...
16.05.2012 00:49
Всеки е свободен да си упражнява пороците, стига с тях да не пречи на другите около себе си.

Не виждам смисъл от спора под темата
цитирай
81. krassimirgadjokov - На наглите "бичета" трябва да се отговаря не само с разум, но и със сила
16.05.2012 01:19
Свестните, добронамерени, културни хора в България трябва да спрат да се примиряват, да се свиват пред грубияните, нахалните и наглите.

Затова икономиката - а и политиката ни - се владее от използвачи и нагаждачи, които нагло налагат личните си интереси и прищевки на мнозинството.

Особено фрапиращ пример е Андрей Слабаков в позицията му в защита на пушенето.

Човек, който не е дорсъл - в началото на 21-век - до общоприетото цивилизационно разбиране, че няма такова чудо като "право" на някой да вреди на здравето и живота на другите, няма място в такъв дебат.

Да не бърка някой: уважавам всички пушачи, които уважават другите. Пушенето за някои хора наистина е наркотична зависимост, първосигнална система, и отказване с воля е невъзможно. И абсолютно категорично знам, че огромната част пушачи са такива - те ще те уважат, ако учтиво ги помолиш да не те тровят.

Но двамата Андрееевци - Слабаков и Райчев - предвождат комапания от изкопаеми, които само подчертават тази ретроградна тенденция в България: нахалните наглеци да налагат волята си с кресливост, обиди и заплахи.

Отдавна наблюдавам твърде интелигентната реакция на опонентите на пушенето на обществени места. Тя е спокойна, логична, аргументирана, основана на здравия разум, фактите, статистиката, опита - живота въобще.

Но тя звучи слабо срещу безцеремонните нападки на Андрей-Слабаковци и Андрей-Райчевци. Те не признават факти, логика, наука. Те дори не познават елементарната форма на уважение към другите. те не искат да чуват - искат да налагат нахалството си над другите.

Макар на пръв поглед да са далече в другия спектър на обществото, това е същата култура, която в ранните години след падането на комунизма създаде бандите от “борци”. Същата култура, която заграбва Алея първа; същата култура, която изпреварва насрещно във вашата лента с бясна скорост, очакваща да се отдръпнете.

(продължава)
цитирай
82. krassimirgadjokov - (продължение)
16.05.2012 01:20
В англоезичините държави има термин за училищните бандити, които тормозят другите деца: “bully”. Идва от “bull”, което означава “бик”. Тончо това е Андрей Слабаков и шайката гръмогласници защитници на нахалството да се пуши без да се съобразява с околните. Те са бичета, което блъскат и мачкат безцеремонно и безогледно, за да им е добре само на тях, да наложат “правата” на бияча.

Слабаков демонстира и друга типична за упадъка на културата и общестовото в България в последните две десетилетия черта: казаното от някой, стига да е в медия, се приема за вярно без проверка, без логика - просто защото е било казано. Обикновените хора бяха облъчени и зомбирани с тази зараза от безгръбначните, наричащи се журналисти. Вместо да оспорят твърденията на войнстващите нахалници в обществото, те просто преминават към “следващият въпрос”.

Защо въобще се хващаме на глупостите на Слабаков, който ни гледа в очите и ни лъже (от телевизонни екрнани и вестникарски страници)? Където забранявали пушенето - нараствала силно употребата на наркотици, падала икономиката …. Фактите, фактите, Слабаков!

Ама фактите не са изгодни. Затова се аргумнтират с повече викане, с повече нахалство, с вой за “правото” си да тровят безжалостно огромното мнозинство заради собствения си кеф.

Харесва ми как хората започват да се съпротивляват срещу тази простащина. Научават, че на безочливата наглост и егоизъм, които директно вредят на здравето на околните, човек трябва да се съпротивлява не само с доводите на здравия разум, логиката и дебата. Но и със сила, с воля, с инат, за да наврем Андрей-Слабаковци и тяхната “култура” там, където им е мястото - на бунището на обществото.
цитирай
83. анонимен - Динков
16.05.2012 02:27
Айде стига с тез пушачи. Аз предлагам да ги линчуваме защото пушат. Моята баба (бог да е прости, много умна жена беше) казваше - Прекален светец и богу не е драг. Това което бе досега (с двете зали, и за малките кафета)не бе толкова лошо. Тотална забрана ще доведе единствено до тотално нарушаване. Истината е в баланса. Стига с крайности.
цитирай
84. анонимен - @Динков
16.05.2012 06:37
тоталното нарушаване е ТОЧНО сега, когато има "уговорки"

сегашната наредба масово се нарушава, и то грубо - заведенеия от по 200 кв.м. изкарват пред проверяващите ДОКУМЕНТ, че са 50 кв.м. и готово - няма санкция; други номера са "без бара сме под 50 кв.м.", неизолирани помещения и т.н.

на www.bezdim.org се подават сигнали, които ние препращаме към РЗИ и получаваме обранто протоколите от проверките

когато има тотална забрана, няма да има измъкване с очевидно нагло фалшиви документи и др. подобни

да не говорим за всикчи други аргументи:
- защо непушачите ще плащат същите здравни осигуровки като пушачите, за да им плащат много по-скъпите лечения заради доказаните много по-сериозни и повече заболявания
- пушачите скатават от работа защото видите ли не можели да се въздържат да не излязат през половин час да пушат
- дрехите им миришат непроиятно в офиса - откъде накъде ще ги търпят останалите
- осират навсякъде безотоговрно с фасове
цитирай
85. анонимен - Бащата Петър Слабаков е личност. А ...
16.05.2012 08:20
Бащата Петър Слабаков е личност. А на тоя Андрей дори не трябва да му се обръща внимание...
цитирай
86. thomas - @84
16.05.2012 08:38
Всъщност сегашното е много лошо, по няколко причини:
1. Не работи. Всякакви хватки се правят, за да се направи едно заведение изцяло за пушачи и да получи нечестно предимство пред себеподобните. И повечето минават или заради слепотата на Темида, или с помощта на дребни рушвети.
2. Убива конкуренцията и влошава качеството - заведенията се състезават не по това кое ще предложи по-добра услуга, а по това кое да се възползва от зависимостта на наркоманите.
3. Поставя едни заведения в неравностойно положение с други (малките могат да се самоопределят изцяло за пушачи, големите трябва да строят стени, да инсталират вентилации, да си използват неефективно площта).
4. Предишното пък принуждава онеправданите от закона заведения да го нарушават - или лъжат с площите, или пускат пушачите в салона за непушачи.
5. Даже и при съвестно направено разделение, съобразено със закона, пак има недостатъци по чисто технологични причини: отворени врати към салоните за пушачи, смесване на въздуха чрез вентилацията, преминаване на храната и персонала през салоните на пушачите и т.н.
6. Ограничават се възможностите за общуване между пушачи и непушачи, или се принуждават непушачите, за да не бъдат изолирани, да седят при пушачите, тъй като те са непримирими и настояват на "правото" си да димят, докато се хранят или забавляват. Само пълната забрана може да коригира това.
7. Има категории заведения, които остават напълно недостъпни за непушачите - барове, музикални клубове, дискотеки.
цитирай
87. анонимен - Бегай бе! Педераси-непушачи! В ...
16.05.2012 08:45
Бегай бе! Педераси-непушачи! В отделенията за педераси в кафетата има 1-2 души, а в пушачите е пълно. Откъде-накъде ще ми забраняваш да си пафкам бре?
цитирай
88. thomas - @88
16.05.2012 09:06
Това във ваше село ли в кафето? ;-) Защото там, където аз ходя, винаги с радост забелязвам как при пушачите има по-малко хора, отколкото при непушачите...
цитирай
89. анонимен - 666! СУПЕР
16.05.2012 09:27
....ТОЯ СЛАБАКУФ Е ЕДНО ТЪПО ГОВЕДО...ВИЕ ТУКА МУ ДАДОХТЕ ПАМЕТНИКО НА

САВЕЦКАТА АРМИ...СА ТОИ Е НАИ ОТГОРЕ С ЦИГАРА АФТУМАТ У

РЪКА...ХАХАХАХА....!

...СЕКИ КОИ ПУШИ Е СМРЪДЛЬО...УУУУЕЕЕЕЕ....!
цитирай
90. анонимен - 666! СУПЕР
16.05.2012 09:30
....БАЦИ ТУ ЦИГАРУ ПРЕСТАНИ ДА ПУШИШ...!


...ПУШЕНЬЕ ЗАБРАНЕНО...!
цитирай
91. анонимен - Е па то си е така хората са или пушачи ...
16.05.2012 10:53
Е па то си е така хората са или пушачи или непушачи

Пушачите са кенефчиите, и мислещи се за мъжаги, а са слабия характер дето не може да се отърве от злото

Който е пропушил да си спомни първия път дали му е харесало, пушача се води по чуждия акъл отначало а после си е зависим индивид, кенефчия ... нищо повече

А Слабаков си е едно нагло копеле възпитано от "висшата категория" на социализма.
цитирай
92. анонимен - непушачка
16.05.2012 11:11
Проблема не е в забраните, а в налагането им. Както никой не контролира има ли вентилация и отделни салони сега, така и никой няма да контролира спазва ли се пълната забрана после. Тъй че е безсмислено да се налага, щото просто няма да се спазва. И всичките спорове по въпроса са празни упражнения по риторика.
цитирай
93. анонимен - Че Слабаков е срам, или по-точно ...
16.05.2012 11:18
Че Слабаков е срам, или по-точно олицетворение на БГ интелигенцията, това го знаем. Обаче и домакинът на тази дискусия е не по-малко агресивен и невъзпитан в някои от постовете си.
За пушенето - единствено в Германия е въведен напълно адекватен закон - навсякъде на закрито е забранено пушенето, освен в специални помещения, където обаче само се пуши - няма маси и не може да се консумира питие от заведението. Т.е. направено е както по летищата - вентилирани и напълно изолирани помещения.
Не знам защо никой не споменава този детайл - има разлика м/у тотална забрана на закрито и наличие на изолирани поещения, в които само се пуши.
За оборота на кръчмите - те само печелят от тази забрана, защото оттук нататък никой не може да ги задължи да плащат за вентилация, т.е. спестяват една огромна инвестиция и разход по поддръжката ѝ. Цигарената индустрия наистина намалява печалбите си, но с много малко, понеже откакто въведоха тези забрани започнаха да правят цигари от най-скапаните възможни тютюни и това до голяма степен компенсира свиването на пазара, а и всяка голяма корпорация предвижда бизнеса си поне 10 години напред и съответно инвестира в други дейности. Давидов например вече правят едни от най-лошите цигари в света, но марката ги продава достатъчно, а същата тази марка отдавна е водеща и в съвсем други браншове.
За никотинът - да, той е безвреден, но води до пристрастяване. Най-опасните неща са катранът, диоксидът и химическата реакция от запалването на самата цигара - ето защо пушенето на открито е добре и за самите пушачи. Едно е да пушиш, друго е да дишаш отровния дим.
Държавит епечелят луди пари от цигари, в т.ч. и контрабандните такива - Англия за м.г. е отчела по-голяма печалба от нелегален внос на цигари, отколкото от наркотици!Затова се вдигат и акцизите - печелят от легалните цигари, печелят и от контрабанда, защото навсякъде по света този бизнес се контролира от полицията и държавната администрация. Дне са луди да се откажат от огромните печалби?!
цитирай
94. анонимен - тоталното нарушаване е ТОЧНО сега, ...
16.05.2012 11:26
анонимен написа:
тоталното нарушаване е ТОЧНО сега, когато има "уговорки"

сегашната наредба масово се нарушава, и то грубо - заведенеия от по 200 кв.м. изкарват пред проверяващите ДОКУМЕНТ, че са 50 кв.м. и готово - няма санкция; други номера са "без бара сме под 50 кв.м.", неизолирани помещения и т.н.

на www.bezdim.org се подават сигнали, които ние препращаме към РЗИ и получаваме обранто протоколите от проверките

когато има тотална забрана, няма да има измъкване с очевидно нагло фалшиви документи и др. подобни

да не говорим за всикчи други аргументи:
- защо непушачите ще плащат същите здравни осигуровки като пушачите, за да им плащат много по-скъпите лечения заради доказаните много по-сериозни и повече заболявания
- пушачите скатават от работа защото видите ли не можели да се въздържат да не излязат през половин час да пушат
- дрехите им миришат непроиятно в офиса - откъде накъде ще ги търпят останалите
- осират навсякъде безотоговрно с фасове


Това което пишеш е чиста проба дискриминация - ти ли ще определяш кой какви осигуровки да плаща??? Подобен хитлеризъм е недопустим в 21 век. А за дрехите, би трябвало да те е срам ако не си переш дрехите всеки ден, както би трябвало да прави всеки нормален човек.
цитирай
95. thomas - @93
16.05.2012 11:39
Непушачка, да разбирам, че това ти харесва ли? И че не искаш да е различно? :-)
цитирай
96. thomas - @94
16.05.2012 12:08
Мога да се съглася с повечето. Държавите имат изгода да се пуши, защото и те участват в разпределението. Но точно затова те и не искат да забранят ПУШЕНЕТО - просто да ограничат местата, на които то да се случва. Така хем си намаляват разходите за здравеопазване, хем могат да се похвалят, че се борят да осигурят на гражданите си чиста среда, хем никотинът им гарантира, че парите от акцизи ще останат почти непроменени (а и акцизите непрекъснато растат, нали) ;-)
цитирай
97. thomas - @95
16.05.2012 12:11
Колкото и дим да ти гълтат дрехите всеки ден, не вярвам да си переш ежедневно панталоните, костюмите и връхните дрехи, нали? Що за глупости!? И точно пушач тръгнал да ми говори за дискриминация - при положение, че всеки, който трябва да стои около вас, вече е дискриминиран да ви диша кенефните миризми! :-)
цитирай
98. thomas - @94
16.05.2012 12:56
И още нещо - напълно подкрепям идеята за стаи за пушене - точно както има тоалетни. Помещения, в които влизаш, свършваш си "естествената нужда" и излизаш обратно. Виждал съм я и по летищата, виждал съм я и на етажа с тоалетните на суперлуксозен бар в хотел-небостъргач в Сингапур (там беше дори с комфортни тапицирани пейки, дебел килим на пода и мощна засмукваща вентилация, заради която в коридора отпред изобщо не миришеше на тютюнев дим). Да, такава грижа за пушачите за мен е съвсем нормална - те наистина трябва да имат правото да си вредят колкото си искат - въпросът е само да не вредят на останалите и да им вмирисват живота.
цитирай
99. penchoan - Андрей Слабаков е абониран за всяка ...
16.05.2012 13:17
Андрей Слабаков е абониран за всяка простотия по всички канали на телевизиите. Като се почне от Биг Брадър и се свърши със забраната за пушене.
цитирай
100. анонимен - Национална програма
16.05.2012 13:46
Тъпо се води тази Национална програма за ограничаване на тютюнопушенето.
Трябва един път, ясно и категорично да се изтъкне основната вреда от тютюнопушенето и да се предупредят пушачите.
ТЮТЮНОПУШЕНЕТО РЯЗКО НАМАЛЯВА БРОЯ НА ВАШИТЕ ЦИГАРИ.
цитирай
101. thomas - @101
16.05.2012 14:32
Пък и на парите, покрай това ;-) Шегата настрана, като се има предвид, че в бюджета влиза над милиард годишно от цигарите, та си мисля, че ако пушачите решат да свалят което и да е правителство, няма да им е много трудно - просто трябва да спрат да пушат за половин година. Ама не могат да изтраят - там е проблемът! :-)
цитирай
102. kostadin - Бащата Петър Слабаков е личност. А ...
17.05.2012 12:18
анонимен написа:
Бащата Петър Слабаков е личност. А на тоя Андрей дори не трябва да му се обръща внимание...
Слабаковото публично държане е само огледален отглас на невъздържаността на борците против пушенето.
цитирай
103. thomas - @103
17.05.2012 13:45
Ясно, тогава и агресивното и насилствено поведение на изнасилвачите сигурно е само огледален отглас на женската красота... ;-)
цитирай
104. georgealall - Дивотии...
18.05.2012 14:58
значи аз съм непушач, но ми се струва че можеше да се направи компромис и просот в всяко заведение да има и част която да е за пушачи - на някой като му се пуши да отиди в пушлнята, както е в цяла Европа. сега какво стана - миналат година една част от заведенията дадоха париха за да се престроят една не дадоха - сега труда на тези дето са дали пари се обезсмисля защото в заведенията няма да пуши - държават ще обзщети ли собственициет - ще ги обзщети дръжки.
това - първо.
Второ -Едни цигари българсик струват 4,50 едни цигари вносни - 4,60. Е кой ще купи български цигари. Водейки целенасочена пилитика срещу тютюна родните политици убиват отрасъла у нас - нещо което не знам да се прави другаде.
Трето - майка ми ходеше всяка събоат и неделя на планина здарав енергичан една цигара не е запалила - умра на 46 рак. в същото време познавам хора на по 80 години да пушат като комини и нищо им няма. А колко пияници познавам - трябваше да са отдаван мъртви. не мисля че това е показателно. Определящ според мен е стресъ-факторът, а не цигарите. В тоя смисъл ако има пушлян в вазедението или добир оддимтеил мисля, че не е редно да натрапваме своите продпоичтания на пушачите (така какот не е редно и те да ни се нарпават ако няма пушилня).
И освен това аз не мога да си представя как седнете на масата с приятели пушачи и понеже на тях ще им се пуши те през пет минути ще излизат навън а вие ще стоиет вътре да не ви откраднат храната.
цитирай
105. georgealall - абе извинявай ама ти броил ли си колко курви има в страната....
18.05.2012 15:03
извинявай ама като гледам колко много проститутки има в България, колок много чалгаджийки си показват циците и се събличат от екрана а посел се бумкат със силикон, появават се по плебой разин манекенки, губат титли и пак пак ги печелят...доста мъже биах сметнали такова поведение за провокация към оная ми ти работа. А ако една жена се е показвала по екрана гола, облича се к----ски ,посел почне да флиртуво с теб и като я притиснеш почни да вика "Не" няма да я вземеш насериозно нали. не че съм правил такива неща, ама те нещата са логичтни - като правиш демонстрации посел не можеш да се чудиш що другият има желание за секс пък ти нямаш.
цитирай
106. thomas - @georgegealall
18.05.2012 18:43
Ти кога последно си бил в Европа? И къде по-точно? Защото там, където аз гледам, с много малки изключения, няма къде да отидеш. Второ, защо държавата да обезщетява заведенията, след като те тръгнаха по пътя на привличане на зависимите, вместо да се борят за дела си с качествена услуга? Всички знаеха, че от 2012 вече няма да може да се пуши. Трето, за отрасъла изобщо не ми пука. Тютюнът е зло и всичко, което му пречи, е добро. Четвърто, никой не е казал, че цигарите са единственият причинител на рак. Нито че убиват 100% от хората. Но са доказан причинител на рак на белия дроб и много сърдечно-съдови заболявания. Но и да не бяха, пак смърдят, и то ужасно. И последно, изобщо не мога да си представя, че един непушач ще разсъждава по този робски начин. Впрочем, ако смяташ, че има по-сериозни проблеми от цигарите, никой не ти пречи да поведеш своята борба срещу тях. Приятели-пушачи отдавна почти нямам. Просто няма как да съжителстваме на едно и също място, ако те настояват на пушенето си. Културните от тях пушат, когато не пречат. За останалите е забранено.
цитирай
107. thomas - @106
18.05.2012 18:53
Е, значи схвана проблема. Поведението на един непушач, който търпи да му димят, за да не си загуби компанията на пушачите, е точно курвенско ;-)
цитирай
108. solinvictus - Проблема не е в забраните, а в нал...
18.05.2012 19:04
анонимен написа:
Проблема не е в забраните, а в налагането им. Както никой не контролира има ли вентилация и отделни салони сега, така и никой няма да контролира спазва ли се пълната забрана после. Тъй че е безсмислено да се налага, щото просто няма да се спазва. И всичките спорове по въпроса са празни упражнения по риторика.


Няма ли ...цъкаш ено фото с мобилния и го пращаш на на общинските където са монтирали ена частна фирма(както е с паяците) и там монтират фотото ,че е тяхно (слагат му една рамка само) и ...първа глоба 300 евро на пушача и 1000 на собственика! при рецидив х 3,14 ....
цитирай
109. georgealall - Много опростенческо мислене имаш
19.05.2012 12:33
това е много опростено мислене. Първо имам мноог приятелия които са културни хора с по няколко висши образования и работят в административната сфера или имат частен бизнес и са пушачи. Второ почти не познавам жена която да не пуши поне една цигара - ако ти не си виждал такава значи не го правят пред теб. Осеме от десет жени пушат( друг е въпросът дали по една цигара или по една кутия). Трето - зсега само седем-осем държави са въвели ПЪЛНА забра на пушене и веч половинат мислят как да я облекчат - ИСпания,литва, ЕСтония...
четвърто - не си прав боли те за бизнеса, а също и за отрасъла и от първото и втоор идват по-високи доходи за страната макар и по-различен начин. Ако намале доходността поради намалено произвоство на тютюн тогава ще трябва да сеповишат данъците за да изилиза бюджета. Ако на теб ит е кеф да плащаш по-високи данъци на мен не ми кеф, но ак те устройв предлагам да плащаш и мойти данъци, а аз ще се нагърбя личон със здачата да убеждавам хората да не пушат.
цитирай
110. georgealall - Значи ако ти кажа колко хора съм виждал по планините да пушат цигари и никой няма рак
19.05.2012 12:42
а по градовете често има мноог хора да не пушат и се разболяват.... Стресът е основинят фактор. А щом Цигарите не с ЕДИНСТЕВЕН фактор значи никой няма право да ги изземва. На теб и на мен не ни харесва тютюневия дим - е да ама има хора на които им харесва - те плащат за него (очевидно) сд титя тъпи решени з забрана само ще се засили контрабандатаот Египет о подобно африкансик репулбики нищо няма да се реши. половин милиард дорлара обикяла страната под формата на цигари без бандероли. Иди на илиенци и се огледай. Сега ще станат един. И после - що имаме сив сектор. Вместо да се легализира тютютюнопошенето при определени правила и в Бълагиря да влиза пари, ние се чудим как да загубил парите на данокпратците и да засилим контрабандата. Америка не успя със сухия режим ние ще успеем с нашия сух режим....Евала на Цветанов.
цитирай
111. thomas - @110
19.05.2012 18:16
Големи глупости си наредил вече, съжалявам да го кажа.

Примерно това за жените. Да, у нас доста от тях пушат. Примерно около 35%. Това не е осем от десет, а под половината - и много от тях трудно могат да бъдат наречени жени (доколкото жената все пак трябва да мирише добре, за да предизвиква интереса на мъжете). Много хора ще откажат цигарите, когато престане да е толкова комфортно да се пуши под път и над път.

Държавите съвсем не са 7, а 12 само в ЕС, и цели 21 в Европа изобщо, и само ще се увеличават, както и степента на обхват - паркове, плажове, лични автомобили, пространства около сградите, тротоари, и какво ли още не постепенно ще стават територии без дим. Това, че тютюневата индустрия мисли как да облекчи забраните, е съвсем отделна тема и изобщо не бива да се бърка с интереса на обществото.

Пълна глупост е и твърдението, че като няма приходи от цигари, ще се увеличат данъците. Ти какво си мислиш, че пушачите си имат бюджет за цигари и не биха го харчили за нищо друго!? Парите, които хората създават, са едни и същи и само зависимостта от никотина пренасочва част от тях в перо цигари. Ако се освободят от това перо, със сигурност ще се похарчат за нещо друго, от което в държавата пак ще постъпят данъци, да не говорим, че милиарди ще се влеят в истинската икономика, а не в търговията с легална дрога.
цитирай
112. thomas - @111
19.05.2012 18:24
Значи щом изнасилванията не са единствената форма на насилие над личността, никой няма право да ги забранява. Логично! ;-)

На никой не му ХАРЕСВА тютюневия дим. Поне не повече, отколкото на хероиновите наркомани им харесва хероинът. Просто не могат без дрогата си и едните, и другите. Ти май наистина не искаш да разбереш, че пушачът не разполага със свободна воля - той е РОБ на веществата, които му слагат в цигарите именно с цел да го поробят.

Причината за ръста на контрабандата не е в забраните за пушене, а във все по-високите акцизи. Просто и държавата се възползва от зависимите и ги ограбва - легално. Забраната само ще намали контрабандата, защото ще намали и консумацията. Още повече ще я намали някое управление, което е по-малко свързано с контрабандистите.

Сухият режим си е бил съвсем уместен и той е променил драстично начина, по който американците гледат на алкохола. Даже и 80 години по-късно там се пие много по-малко и в много по-малки дози, отколкото в Европа. Освен това двата режима нямат изобщо база за сравнение - с алкохола човек вреди само на себе си (е, освен ако не налети на бой де), докато с цигарите усмърдява въздуха на десетки и стотици хора, които са около него. Даже и да оставим настрана това, че може би ги и убива.
цитирай
113. анонимен - До теб от един непушач
01.06.2012 08:40
apostapostoloff написа:
връзката между пушенето и здравето. Всичко това, което кръжи из публичното пространствао, почива на догадки и предположения. А от догадки и предположения през XXI век се ръководят само идиотите.
Затова аз смятам всеки НЕПУШАЧ за отрепка и старателно избягвам тази пасмина, защото е по- добре да общуваш с убийци, отколкото с идиоти!


Така ли си мислиш... то за това се водят и съдебни дела против компаниите производителки на цигари и те плащат луди пари на на учени и адвокати да лъжат и да мажат как не били вредни. Но всички знаем, че са вредни и причиняват маса проблеми, като рак, белодробни проблеми, пожълтяване на зъбите и евентуалното им опадане и тн и тн.
Колкото до последното ти твърдение че : "Затова аз смятам всеки НЕПУШАЧ за отрепка и старателно избягвам тази пасмина, защото е по- добре да общуваш с убийци, отколкото с идиоти!" е само едно доказателство колко сте ограничени с интелекта ви.

НЕ съм видял до сега един непушач да не е бил нетолерантен към един пушач..аз лично имам много приятели които пушат и когато ме попитам просто им разрешавам ако искам, но много по-рядко съм виждал някой непушач особено в заведение да попита дали може да запали цигара някой от съседната маса особено, ако на нея седят непушачи! Това драги говори много за вас и вашия егоизъм и нетолерантност! Е вече това ще свърши.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thomas
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2150869
Постинги: 141
Коментари: 3067
Гласове: 4316
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031