Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.08.2007 12:16 - Кого мразят и кого обичат българите?
Автор: thomas Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 37960 Коментари: 120 Гласове:
0

Последна промяна: 07.08.2007 12:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Явно подсъзнателно българите мразят успелите хора, нищо че когато са на върха, им се възхищават съвсем открито и искрено. Страшното обаче идва, когато един такъв успял човек стъпи накриво. Тогава върху него се изсипва толкова много злоба, колкото преди това изобщо не е мислел, че някъде може да го очаква.

Защо ли е така? Най-вероятно защото макар и да му се прекланят, обикновените хора не разпознават в известната личност себе си. Те знаят, че каквото и да направят, никога няма да имат неговите успехи, било защото нямат неговите качества, било защото предпочитат да си лежат пред телевизора или да се забавляват, отколкото да си отдадат живота на някаква цел. И понеже той не е един от тях, мигът, в който този човек направи нещо лошо, е мигът, в който те могат да се му се нахвърлят и да му покажат, че той не е нищо повече от тях, ами даже е и по-малко, защото те поне не са направили нищо лошо.

Това се случва в момента на Максим Стависки - човек, който е направил толкова много за страната, чието гражданство е приел, колкото за 99% от българския народ е дори извън границата на мечтите за това какво биха могли да направят самите те. Обаче в първия момент, в който той стори  нещо лошо, всичко велико, с което ги е карал да са на седмото небе и да се гордеят, че са българи, е забравено. Единственото, което вече ги интересува, е бившият им герой да си получи възможно най-строгото наказание.

Да караш грамадния си джип пиян не е разумно, въпреки че не можем да знаем причините, поради които Максим Стависки го е направил - дали това е типичното му поведение, както казват някои хора, които го били виждали да кара хамъра си като луд из София, или е било резултат от нещо, заради което в момента не е бил в разумно състояние - нещо, което може да се случи наистина на всеки в някакъв момент от живота.

Но той надали с нещо е по-виновен от десетките подобни на него, които тероризират пътищата ни всеки ден, освен с това, че колата му е по-здрава, та сам не е пострадал. За безименните не се чува никога нищо, освен евентуално по една минута в новините, през която се разказва за произшествието, но дори не се споменават имена, пък и да се споменават, то името Иван Петров от Търговище не говори никому нищо.

От друга страна, явно че много голяма част от българите с лекота се идентифицира с осъдените ни медицински ни сестри в Либия - жени със съмнителен морал и още по-съмнителни професионални качества, доказано станали виновни за нещастието на стотици семейства, па макар и практикувайки иначе благородната си професия. Хора, които нямат никакво намерение да понесат отговорността за своя собствен избор и очакват държавата да ги спасява от кашите, в които сами са се забъркали, а после даже й се сърдят, че не ги била спасила бързо и безболезнено.

Такива хора се радват на народната любов. Не заради това, което са направили (защото те всъщност не са направили никога нищо за страната си), а заради неприятностите, което са преживели. Предполагам, че ужасно много българи се виждат на тяхното място и затова им симпатизират в тяхното нещастие. Те се радват, че подобни на самите тях хора получават внимание и скъпа подкрепа от държавата и се надяват, че един ден това може да се случи и на тях (подкрепата, не нещастието).

Но понеже никой не се вижда някога като световен шампион по фигурно пързаляне, то и никой не иска да осъзнае, че Максим не само е направил нещо много лошо, но и животът му вече никога няма да бъде същият, въпреки че се е измъкнал от ситуацията здрав. Не разбират, че той всъщност оттук нататък ще плаща скъпо и прескъпо за това, което е направил - и не толкова заради наказанието, което ще получи, колкото заради това, че ще знае какво е направил. При хората със сърце (което не мисля, че някой ще му оспори) истинското наказание идва от самия теб.

Нека не забравяме, че още не сме видели нито какво е решило следствието, още по-малко какво ще реши съда по случая на Максим Стависки. На всичко отгоре, даже и да реши нещо, което може на много хора да им се стори прекалено леко, пак няма да е ясно дали това е станало защото Максим е звезда (безспорна при това), или защото е имал пари за добри адвокати (а адвокатите могат да направят чудеса при нужната мотивация, защото те знаят най-добре как да манипулират закона, понякога и не по изричното желание на клиента си).

Смятам, че нашето общество наистина проявява двоен аршин, само че в точно обратната посока на тази, за която много хора си мислят. Именно обикновените хора с лекота осъждат идолите си, когато те стъпят накриво. Това е истинската проява на приказката за българския казан. Българите обичат да мачкат тези, които са над тях. Разбира се, не могат да го правят, когато те са в силата си - тогава предпочитат да им се кланят. Правят го именно когато са най-слаби. Това е техният начин да изпитат гордостта, че никой не е по-велик от тях. Достатъчно е да му се случи нещо лошо.


Тагове:   обичат,   мразят,


Гласувай:
0



1. анонимен - Пич
07.08.2007 12:38
в стремежа си да накараш блогерите да спорят с теб, не се усещаш какви небивалици пишеш.
цитирай
2. sladurana86 - Не бих споделила мнението, че се...
07.08.2007 12:38
Не бих споделила мнението, че сестрите се радват на народната любов. Според мен медиите се опитват да ги насаждат като народни любимци. И то не особено сполучливо. Максим и Албена наистина са народни любимци, прославят България, но не с позорната сянка на съмнението за смъртта на 400 невинни дечица, а с купчина медали. Безспорно България обича Мансим и Албена, но това не бива и не трябва да оневинява Максим. Участваха с Албена с кампания против карането в нетрезво състояние, апелираха срещу това и пр. Колкото и да страда в момента Максим, защото той е добър човек и несъмнено страда и горчиво разкайва, той е виновен за смъртта на един млад човек и трябва да си понесе последиците. Така както трябва да си ги понесе всеки един човек, пък ако ще и Първанов да е
цитирай
3. andreytcho - Преекспонирането е това което ще оправи нещата
07.08.2007 12:38
Когато един проблем не може да се реши с кампании за по разумно шофиране по пътищата, то когато някой известен прегази лука е нужно да се насити екрана и печата с това. Ако не друго поне да видят че КАКЪВТО И ДА МИСЛИШ ЧЕ СИ, ПАК КОГАТО СГАФИШ СИ ПЛАЩАШ.

Друг е проблема че май никой никога не си плаща колкото и да е в медиите.

А медиците както съм казал можеше да ги обесят преди години без никакъв протест от моя страна.
цитирай
4. alison - Не е така
07.08.2007 12:40
И, разбира се ,знаеш...
Тук не става въпрос за "велик",нито за "случайност".
Абсолютно всеки е застрашен да попадне в такава ситуация-на "лош"късмет ; в "лош"ден ;на "лошото"място...
Но единици са ,които по силата на своята популярност, дават лицето си в кампания ,в която всъщност, НЕ ВЯРВАТ!?
Ето ,това е! И аз също съжалявам,но ...великият си е велик,а Петър никога няма да бъде дори обикновен,жив...и дори не е разбрал тъпия фарс,че е убит от рекламното лице Ставински!?
Не намесвайте тук "световен шампион"-"простите хора " не са чак толкова елементарно прости...
цитирай
5. viovioi - *
07.08.2007 12:43
И Христос го е сполетяла същата участ. За една нощ от "О сана" до "Разпни го".Знаем и за масовите еуфорични настроения изобщо. За масовата психоза пак. Всички тези поведенчески наклонности на човека са цяла една наука.Нито е двоен стандарт, нито аршин. Даже много се чудя на коментарите по въпроса. И той е човек като всички.Няма де е лека неговата участ, както и никой неможе да върне времето и погубения млад живот.От тук нататък както и да протече живота на Ставиики ще бъде белязан и измъчван от чувство за вина.
цитирай
6. koker - Опа
07.08.2007 12:48
Така, чудесно! Следващия път като пресичаш, ако Лили Иванова ти мине през краката и те остави инвалид за цял живот, сигурно ще съжаляваш единствено, че повече няма да й ходиш на концертите, нали?! Освен това никой антиСПИН деец не се ебе безразборно в свободното си време- тогава защо Максим кара пил огромния си Хъмър, облепен с лепенки "Не пий, че стават бели"!!! Като си известен си плащаш цената да си такъв- щом си медийна личност с изразени приоритети, ще ги защитаваш (ама не от 7.00 до 9.00 в сутрешния блок, а през цялото време)!
цитирай
7. patilan - Шок и ужас!
07.08.2007 12:52
Човече опомни се!
Не става въпрос кой и какъв е Максим, защото той е чоевк като мене и тебе. Става въпрос дали Темида си държи очите затворени, или сме я превърнали в една курва, която намига на всеки с малко повече връзки, пари или власт!
'При хората със сърце ...' Не ме интересува дали има сърце, както и в НК няма разграничение на хора със сърце и без сърце! Това е прагматичен въпрос, с когото трябва да се знаимават криминалисти и сидии. Не можем да съдим емоционално, просто защото ВСИЧКИ СМЕ РАВНИ!!
И въпреки че това е химера, това съвсем не означава че трябва да преставаме да се БОРИМ.

Всичко което искат хората, не само в този случай, а жадуват всеки ден, е да видят че се правят опити поне козметични, привидни, да видят че въпреки всичко в тази страна има закони!!

А относно кометарът ти за медиците няма да коментирам. Мислех си че е ясно като бял ден, какво предствлява съдът в авторитарна/тоталитарна държава. Иронията е в това че допреди 17 години сме били имено такава държава THOMAS, и забравяш или си затваряш очите!!
Още едно доказателство че никога не сме имали образователна система!
цитирай
8. sladurana86 - "Моята стража е моят позор, ...
07.08.2007 12:54
"Моята стража е моят позор,
моята казън са дните предишни!" Този цитат от Дебелянов важи със страшна сила за Максим. Аз съм му голям фен и ми е гадно заради това, но той трябва да си изтърпи наказанието - и пред себе си и пред обществото, което го боготвореше. Сега поне показа нагледен пример, че не трябва да се кара в пияно състояние.
цитирай
9. thomas - Почна се :-)
07.08.2007 12:55
@bbbb
Разбира се, не съм написал поста си с надеждата, че ще се хареса на всички и ще имам 4 коментара, в които се казва "браво, пич, и аз точно така мисля". Не съм го написал и защото много държа останалите да спорят с мен, особено пък ако не могат да кажат нещо по-сериозно като коментар от това да нарекат написаното от мен "небивалици". Написал съм го само защото обичам да казвам това, което мисля.

@sladurana86
Може да не се радват на ВСЕнародната любов, но със сигурност се радват на народната. Видях много добре как бяхме наречени всички, дръзнали да кажат, че тези скъпи привилегии и всичките тези грижи просто не са заслужени, при положение че те са отишли там не за страната си, а за себе си, и на всичко отгоре, макар и да не е умишлено, със сигурност с действията си са причинили много нещастие. Тук, в блог.бг ни го каза именно Народът, а не медиите.

@andreeytcho
Както знаеш, с теб винаги се разбираме, освен когато става дума за презервативите :-) Няма лошо когато сгафиш, да плащаш. Само опитах да кажа, че се получава точно обратното - че най-известните може накрая да платят доста по-скъпо. Защото ако някоя безименна мутра беше направила същото, малко пачки можеха да оправят нещата и медиите да не се и обадят просто защото няма новина.

Но това, което искрено ме възмущава, е че сега хората масово започват да ругаят Максим по най-грозен начин (примерно в днес.бг видях, че по новината имаше над 650 коментара, повечето от които не биха минали никаква цензува, а много от тях дори трябва да са достатъчни да се самосезира някой орган, дето се занимава с дискриминацията).

@alison
Той вярва, че другите не трябва да карат пияни. Лошото е, че в България почти никой не вярва, че правилата трябва да важат и за него. Всички сме прекалено изключителни :-) Всъщност наистина нека не говорим само за това, че е карал пиян - понякога наистина има значение и защо е бил в това състояние. Не за оправдание, но поне за обяснение.
цитирай
10. fugitive - Реклама
07.08.2007 12:56
Снощи си зададох въпроса дали сега Рибател ще развалят рекламния си договор с "шампиона по мотоспорт" Максим Стависки? Много ми е интересно и дали въпросната кампания на бТВ и 24 Часа срещу пияните шофьори ще хване дикиш.
Нормално е хората да са подразнени, в това число и аз - имахме герои, на които се възхищавахме и радвахме. Сега се оказва, че "героят" е обикновен безотговорен идиот, който пие и после се качва на танка си да се прави на безсмъртен по пътищата. Отгоре на всичкото същият този индивид е лице на кампания именно срещу шофирането в нетрезво състояние.
Ако не беше пил (дали е пил боза, бира, водка или уиски аз не знам, но фактът 1.1 промила е неоспорим), едва ли обществената реакция щеше да е толкова остра като в случая.
Та хайде да не скачаме сега срещу народа, който бил еди-какъв-си и се държал с героите си еди-как-си. Или може би трябваше да кажем "Браво, Максим"?!
цитирай
11. thomas - @patilan
07.08.2007 12:58
А има ли някакви индикации, че Максим ще опита да избегне правосъдието? Или понеже се знае, че всички политици и мутри правят така, то сега следва, че и той ще го направи!? Ето срещу това протестирам - че масовото очакване е, че сега Максим Стависки ще избегне правосъдието!
цитирай
12. balaban - re
07.08.2007 13:04
Не съм напълно съгласен. Когато си обществена личност, наред с известността и славата, идва и отговорността. Това, че някой е постигнал нещо значимо, не го разтоварва от отговорност, ами точно напротив. Мен много повече ме дразни едно друго мислене - щом някой е постигнал нещо в своята област, дал е нещо на страната, станал е известен, то той може да си прави каквото иска, да се поставя над закона и да бъде оневиняван с лека ръка...

цитирай
13. thomas - и още @patilan
07.08.2007 13:14
Аз доста добре си спомням какво беше, докато бяхме тоталитарна държава. Въпросът е ти дали помниш достатъчно. Например тогава законът значеше много повече, отколкото сега. Освен това нямаме право да се бъркаме в това какви правила и закони имат другите страни, когато сме им на гости, ами трябва да ги спазваме. Те са ни поканили да бъдем професионалисти, а не мърлячи; да живеем по техните правила, а не да им ги нарушаваме, защото на нас така ни е кеф. И като не го правим, трябва да си плащаме. И лично, а не с парите на държавата, която е имала нещастието да ни издаде паспорта :-)
цитирай
14. furiika - Томас, всичко, което казваш е така!
07.08.2007 13:15
И все пак...
цитирай
15. thomas - @balaban
07.08.2007 13:16
Прав си да те дразни това, че "великите" понякога решават, че имат повече права от другите. Това не е редно. Но аз не мисля, че безименните пияници с джипове са по-малко от известните такива (дори и като процент).

Не казвам, че Максим трябва да се радва на специално отношение от страна на полицията или съда. Но той вече се радва на "специално" отношение от страна на довчерашните си фенове и това не мога да отрека, че много ме дразни.
цитирай
16. sladurana86 - Thomas
07.08.2007 13:20
В началото и аз си мислех, че народа обича медиците и си мислех, че само аз ги намирам за алчни, безкруполни и лицемерни. Но в блог.бг видях, че не съм единствената на това мнение, даже се изненадах и от големия брой на тези хора. Гледах и ТВ предавания за тях и окончателно се убедих - българинът вече гледа трезво за медиците. Тяхната алчност и дебелоочие ме кара да си мисля, че като нищо са заразили децата. Тези хора дойдаха в България и буквално забогтяха. Вместо по някакъв начин да се опитват да изплащат поне малко от пари, похарчени по г...вете им или поне да правят дарения за сирачета или болни хора, те най - безсрамно прибират парите и даже още искат!!! И филм ще снимат за тях и за правата са им исипали значителни суми пари, едната станала ПОЧЕТЕН гражданин на селището си и взела 2 бона. Синчето на другата най - нагло заяви в национален ефир, че държавата трябва да им дава още обещетения. И като за капак щели да емигрират във Франция, че в България им прилагали психотормоз. Аз толкова съм възмутена от тези хора, че просто думи нямам да се изразя!
цитирай
17. анонимен - thomas,
07.08.2007 13:24
евалата за коментара за медиците и спирам дотук, защото ще ме нападнат и за това.
Колкото до Максим - да, на всеки може да се случи такова нещастие предвид пътищата в страната, неопитността на шофьорите и т.н., но моля те не ми обяснявай какъв национален герой е поредния пиян руснак, който премазва хората на пътя и след това му намаляват алкохолната проба, за да не го вкарат в затвора, понеже е национален герой. Ако беше трезвен, щях да му съчувствам, честно.
цитирай
18. marchemence - тъжно...
07.08.2007 13:33
Цялата тази ситуация е много нелепа и тъжна... Всички са губещи.
Като цяло съм съгласен с мнението на автора, че не бива хората да се нахвърлят сега озлобени срещу Максим.
Но той наистина сам си е виновен, че е карал пил. Съдбата след това е решила да си поиграе с него. Колкото и да ми е неприятно и кофти, трябва да си понесе отговорността, именно защото е публична личност, че даже и в кампанията участва (с това не искам да противореча на думите, че тези, които не са публични личности, не по-малко трябва да им се търси отговорност). А каква точно ще е тая отговорност, има кой да решава.
Жалко и за него, и за Албена!
Жалко и за невинно (доколкото стана ясно) загиналото момче!
цитирай
19. marianami - Докато бяхме тоталитарна държава, ...
07.08.2007 13:40
Докато бяхме тоталитарна държава, законът значеше нещо и се прилагаше за масите, но не и за другарите от "партията-кърмилница". Същото е и сега, само силните на деня имат нови имена.
За разлика от тогава сега всеки има право да дава мнението си и да съди, без да се страхува, че ще осъмне в Белене например.
Спортните постижения на Максим Ставийски не са смекчаващи обстоятелства за престъплението, което е извършил. Работата е там, че да си публична личност, като всяко едно нещо, си има и положителни, и отрицателни страни. Положителните ги знаем. Една от отрицателните е, че когато сгафиш всички погледи са вперени в теб и ще бъдеш съден не от пет, а от пет милиона човека. Особено ако по магистралата има билбордове с твоя лик, приканящи шофьорите да карат внимателно.


цитирай
20. goryanin - ###
07.08.2007 14:02
Още не е заведено дело срещу него, а вече хората са сигурни,че ще го оправдаят, ще му подарят нов хумър с лепенка"Видиш ли ме бегай" и ще го пратят да трепе още."Посмали, Манго"-както се казва. Ще си покаже.
За кампанията " He карай пил" -Не "звездите" са тези, които трябва да ни превъзпитат а обществото като цяло трябва да свикне с идеята,че е абсурдно да се наливат с ментичка, ракийка, вино, водка и да седнеш зад волана. "Звездите" са просто рекламни лица. Може и Кейт Мос да е участвала в кампания протиж дрогата-кой знае?
Не оправдам Ставийски. Трябва да си носи последствията. Но ако Гошо от Петрич беше прегазил кякой(не дай Боже!), коментарите нямаше да будат така злобнички. Е,.. всеки е за сеира...

цитирай
21. margoto - Моите уважения
07.08.2007 14:06
към Максим и към всеки, който е допринесъл с нещо за България. Но съвсем нормално е, щом си на пиедестала и към теб гледат няколко милиона българи, пак толкова да гледат към теб когато си сгрешил.
цитирай
22. анонимен - Интересно
07.08.2007 14:49
Прочетох статията отзад-напред и не разбрах абсолютно нищо.
цитирай
23. ninav - по темата
07.08.2007 14:49
Вървиш си по улицата, някой ти прекъсва живота без да иска и после убиеца го съжаляват. абсурд!!!!
цитирай
24. thomas - ...
07.08.2007 14:52
@bale
Ами опитай отпред назад - обикновено помага.

@ninav
Не го съжалявам. И не призовавам да бъде оправдан. Само казвам, че не виждам причина да бъде съден по-строго от всички други, които направят същото. Както и че и с това, което е направил, не става грам по-малко велик в областта, в която е такъв. Само че хората предпочитат в този момент да му забият ножа, въпреки че нямат нищо общо със случилото се.
цитирай
25. buboleche - Не си прав ,Томас.
07.08.2007 15:26
Българите мразят за едно и също престъпление на известните да им се разминава , а на обикновените хора не. А нали уж всички сме равни пред закона..? Идеята е ,че като си известен трябва да си не по-малко отговорен от останалите хора ,а даже повече , защото известността те задължава да даваш личен пример , и то добър. Иначе всеки носи отговорност сам за своето решение- аз за себе си ,ако реша да пия и да шофирам, по същия начин и всички останали.
Кофти е ,че се случи това и то на човек , с който България се гордее, но само идва в подкрепа на тезата ми ,че известните трябва да са още по-отговорни за действията си ,защото са публични личности. Ако трябва да бъда честна ..мисля ,че ще му лепнат една условна присъда и някаква глоба, и да му вземат книжката пак ще си кара, но ...нищо не го оправдава.
цитирай
26. thomas - @buboleche
07.08.2007 15:33
Съгласен съм, че българите мразят на "специалните" да им се разминава. И са прави. Не са прави обаче в това, че много обичат на обикновените да им се разминава. Справка: едно време - данъчният престъпник Андрешко, днес - освободените след скъпа за държавата сделка осъдени наши медицински сестри.

Не искам да се ангажирам с прогноза каква присъда може да получи Максим - както казах, за мен най-голямата присъда той вече си я е получил от самия себе си, а ако още не е - ще си я получи.
цитирай
27. buboleche - ...по принцип е така ..
07.08.2007 15:37
"Не са прави обаче в това, че много обичат на обикновените да им се разминава."> за това казвам ,че е така. Обаче на обикновените им се разминава ако вдигнат повече скоростта и вместо да им пишат акт, бутнат някой лев на катаджията. ..Катастрофа с жертва ...няма как да се размине , освен ако не избягаш от местопрестъплението без никой да те е видял. Така мисля ,макар че историята сигурно познава и такива случаи.
цитирай
28. marianami - В новините всеки ден има съобщения ...
07.08.2007 15:37
В новините всеки ден има съобщения за катастрофи, причинени от пияни шофьори. Коментарите за тях не са по-меки или по-снизходителни от тези за Максим. За какъв двоен аршин става дума? Търсиш под вола теле според мен. Колкото и да съм се възхищавала и радвала на Максим Ставийски като български шампион, в тази ситуация го съдя като обикновен човек, защото аз също съм шофьор и ако утре бъда помляна на пътя, ще ми е все едно дали е някоя мутра, или някой, на който се възхищавам. Не може да караш такъв танк пил, с несъобразена скорост, да изпреварваш неправилно и когато непоправимото се случи, да очакваш разбиране от хората.
цитирай
29. thomas - @marianami
07.08.2007 15:41
Ами значи ти си от онези, за които не пиша :-) Аз пиша за тези, които написаха коментари в новинарските форуми от типа на "сега белия му татарски задник еди-какво-си в затвора", "пиян казак" или най-вече "Да му вземат всички български ордени,медали и титли. Българското му гражданство да отнемат и го изгонят от страната ни с черен печат в паспорта. Но първо 10-15 години затвор и после прав му път. Повече да не го виждаме". И това са само 3 случайно извадени примера от сигурно стотици.
цитирай
30. buboleche - E това са
07.08.2007 15:49
някакви екстремисти , бре Томас! Ние сме умерени , благоразумни и не толкова зелени, хора.:)))
цитирай
31. анонимен - Малеиий, колко емоционалности
07.08.2007 18:03
По сравнително "прозд" казус, както би се изразила доц. Нели Огнянова (Медийно право, СУ). Попада под чл. 31 и чл. 32 от Bg Конституцията.
По чл. 31 - Всеки обвинен в престъпление следва за бъде предаден на съдебната власт в законно определения срок
Престъпление има - следствие също.
Но според чл. 31 (3) Обвиняемият се смята за невинен до установяване на ВЛЯЗЛА В СИЛА ПРИСЪДА.
Ще изчакаме ли Съда или вече сме го осъдили? Ей, пък и медиите са голяма работа:))))) Как съ поти горкият лейтенант от КАТ снощи в 23 часа по Канала: ха, журналистката да му изтръгне съдебни самопризнания, че всечко е предрешено, пък той, нъц... като риба във вудъ:))

чл. 32 (1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу ПОСЕГАТЕЛСТВО ВЪРХУ НЕГОВАТА ЧЕСТ, ДОСТОЙНСТВО И ДОБРО ИМЕ.

Ей тук, българите, сме малко сбъркани. Ама и русо-българите, ако тъй го причислим Ставийския.

(1) Той е с нисък праг на защита: публична личност е.
(2) Двоен гаф: хем рекламно лице на "Не карай пил", хем - прай точно обратното. А бой де!!!

Тук се намесва съдбата и... Хамъра (мразя возилото от (само)рекламната кампания на един друг убавец, батко Славчо). Има невинно загинал. Друго дете (18-годишно), Мануела, бере душа.

Само че тук се наслагват две събития и трябва да сме много наясно какво се случва.
А. Човешката тъпота няма почивен ден. И да се гений, никой, а и самият ти, не мож се спаси от нея - собствената. Но... медиите раздухват случая и той от... специално обикновен (не забравяме, че Ставийски е звезда и с по-особен нископрагов статут на защита) се превръща в НЕОБИКНОВЕНО НЕОБИКНОВЕН. Ако не беше така, сега нямаше да си говорим "българите наказват, когото обичат" (също като архетипно Ботьовото "Бог не наказва, когото мрази":))))

Б. Всенародните любимци Албена и Максим имат добри съветници и адвокати. Но не и добри PR-и. Или последните са на Бахамските острови на почивка. Иначе нямаше да се стигне до абсурдното: "посъветван да не дава изявления", а Албена да ни говори от портрета на стената, пардон - от екрана, с вложени й от адвокат думи в устата.
Какво значи това? Избягване на чл. 31 (2), Вg К, Никой не може да бъде принуждаван да се признае за виновен (туй го пропускаме), НИТО ДА БЪДЕ ОСЪДЕН САМО ВЪЗ ОСНОВА НА НЕГОВОТО САМОПРИЗНАНИЕ.
Няма публично самопризнание, за да се избягнат по-сетнешни съдебни врътки, но има... публично бягане от отговорност или по-точно ОПИТ ТЯ ДА БЪДЕ ЗАМЕНЕНА С ХУМАНИТАРНА ПОМОЩ. (Максим в n-ската болница интересуващ се или претендиращ да плаща за лечението на пострадалите - поне според медиите:))
Този филм сме го играли вече, и тук е връзката, която вероятно подсъзнателно thomas прави с прословутите ни в цял свят "медици".

Казусът наистина е "прозд": про-задание. За размисъл към обществото ни, Максим и Албена и правораздавателната ни система.

"Шъ съ оправим ли"? Имаше една жулналистка някога, която ни показваше три вдигнати пръста за Ш - няма го в другите азбуки. Дано в тоз случай ни свърши работа:))))))))))))))
цитирай
32. gantree - странно на кого говориш за двоен аршин, Томас
07.08.2007 18:44
става дума за едно убито момче на 23, и за едно осемнайсетгодишно момиче в кома, а ти квалифицираш всичко това в постинга си просто като "стъпил накриво"?
не знам дали вече си разбрал, че алкохолната му проба слиза точно под границата от 1.2 промила, отвъд която наказанието е от три до десет години; под 1.2 промила - както е сега - наказанието му е административно;

според теб как би следвало да бъде наказан човек, причинил смъртта на друг и изкарал мозъка по стъклото на трети, независимо от това дали изобщо е пил или не е пил нито грам? питам това, защото може би още един орден "Стара планина" щяха да му дадат, ако по някакви незнайни пътища се беше оказал напълно трезвен;
не те ли смущава критерият с промилите спрямо онова, което му се полага като наказание по закон?
цитирай
33. thomas - @gantree
07.08.2007 19:00
Ще почна вече да се ядосвам...

1. Какво те кара да мислиш, че Максим е тръгнал към избягване на наказание? Мисля, че като говориш за тези граници от 1.1 или 1.2 промила, се има предвид ако те хванат без да си направил произшествие, а не когато си предизвикал тежка катастрофа, завършила със смърт. В последния случай сигурно и напълно трезвен да си, пак няма да ти се размине само с административно наказание.

Чух вече и гласове за това, как кръвната проба е нагласена, за да покаже само 1.1 вместо 1.2. Но първо разлика от 0.1 е напълно допустима между два уреда, още повече мерещи различни неща (единият мери издишвания въздух, а другия - директно съдържанието на алкохол в кръвта), а дори и да допуснем, че са идеално прецизни, то времето на пробата с дрегер и кръвната проба, дори и да е някакви си 30 минути, е напълно достатъчно, за да слезе нивото с 0.1. И след като законът повелява тези показания да се считат за официални, не виждам проблем това да се направи.

2. Всеки стъпва накриво по различен начин и с различни последствия. Максим не е тръгнал на лов за хора, а на път. В този смисъл случилото се е много сериозна грешка и ще доведе до тотална промяна на живота му, но това по никакъв начин не променя стойността на неговите досегашни постижения, а хората сега се опитват именно тях да оплюят, както сигурно и сам четеш!

3. Двойният аршин аз го виждам главно в отношението на хората: от една страна Максим Стависки убива неволно един човек и става някой, споменът за когото трябва да бъде заличен, всичките му постижения - отречени, самият той - натикан в затвора за колкото се може по-дълго, а после непременно екстрадиран, но преди това ако може да му се отнемат и всички награди, а от друга страна нашите "медици" заразяват над 400 деца и след 8 години неуспешна борба да се докаже тяхната невинност и една чисто бизнес сделка между Либия и Франция те се оказват на българска земя, президентът ни ги оправдава, всички ги засипват с привилегии, подаръци, пари и предложения, а целият народ ги счита за герои. И то при положение, че Максим е направил много за България, а те са направили само много разходи.
цитирай
34. gantree - до thomas
07.08.2007 19:21
не, само не се ядосвай, моля те - не е в това идеята;
какво ме кара да мисля това, което ти писах - ще ти го цитирам по-долу + линк, а пък ти ще си го прочетеш на спокойствие:

*****

"...
От 3 до 10 години затвор тегнат над главата на Максим Стависки, ако съдът го признае за виновен. Той може да отнесе наказание по чл. 343, ал. 3, а именно за причиняване на телесна повреда или смърт по непредпазливост на повече от едно лице в нетрезво състояние.

Стависки обаче може да отърве присъдата, ако не е станал причина за катастрофата, въпреки че е седнал зад волана с 1,10 промила алкохол в кръвта. В този случай той ще бъде санкциониран само по закона за движение по пътищата. Той предвижда световният шампион по фигурно пързаляне да стане пешеходец за година, както и да плати 500 лв. глоба. Ако Максим има вина за тежкия инцидент, то магистратите могат да вземат под внимание смекчаващите вината обстоятелства и да го осъдят условно. Фактите, които могат да отърват Стависки от затвора, са чистото му съдебно минало, това, че не е избягал от мястото на катастрофата и се е опитал да помогне на пострадалите.
..."

http://dnevnik.bg/show/?storyid=365990

*****

та така - какво се получава на практика? - пешеходец за една година + 500 лева глоба, тоест - административно наказание по закона за движение по пътищата, или точно това, за което ти писах по-горе; в най-лошият за него случай ще го осъдят условно;
ако Ставийски получи такова (административно) наказание само заради играта с промилите в кръвта, това ще означава ли справедливост, според теб? според мен - не, няма да означава;

сега нали разбираш, че ако нямаш късмета да излезеш срещу джипа на едно от лицата в кампанията "Не карай пил, стигни жив и прочие алабала", близките ти впоследствие ще бъдат реабилитирани с налагане на 500 лева глоба и една година книжка на трупчета?
те дали биха писали за нечий двоен аршин, както правиш в момента ти? едва ли;

поздрави, и не ми се сърди; ти си читав човек, и повечето от мненията ти заслужават уважение; с изключение на това, последното;
цитирай
35. thomas - Време е да дойдат адвокатите :-)
07.08.2007 20:02
Добре, как е възможно да лежиш в затвора само за това, че си карал с над 1.2 промила дори и без да направиш произшествие (според доста информации от вестници по новия закон това е предвидено); как е възможно да се полага такова наказание и ако трезвен като краставичка убиеш човек, само защото си нарушил правилата и си станал причина за произшествие, а сега да се оказва, че дори и с комбинацията от двете можеш да излезеш от ситуацията почти сух - с една година без книжка и 500 лева глоба!?

И какво би могло да значи "ако не е станал причина за катастрофата", след като е бил в насрещното платно? Даже и да е имал право да изпреварва на това място, сигурно има куп други неща, в които е сгрешил - несъобразена скорост, излизане при недостатъчна видимост, да не говорим за шофиране под въздействието на алкохол. Ако някой адвокат успее да убеди съда в това, че Максим няма вина, не мога да кажа, че за това ще е виновен някой друг, освен съдът, приел подобно обяснение.

Що се отнася до чистото съдебно минало на Максим, то сигурно е такова и не виждам нищо лошо в това съдебното минало да работи в полза на когото и да е, виновен за подобно нещастие, не само за Максим. В края на краищата ще бъдат ли с нещо родителите на убития младеж по-доволни, ако неволният виновник на смъртта на сина им стои зад решетките? Не мисля. И не ми казвай "не мислиш, защото не се е случвало в твоето семейство", защото ще сбъркаш.
цитирай
36. lemonpie - @ GanTree
07.08.2007 20:33
Събитията и случките никога не са черно-бели.

Ти не си от хората, които мерят с двоен аршин, съгласих се. Пил - трезвен, щом е сгазил човек - на въжето.

Твоя реплика е, че "да убиеш човек ... не е просто "лош късмет", и никакви извинения или алкохолни проби не могат да омаловажат това."

Само че защо всички не скачат по същия начин на ежедневната хроника от произшествия? Всеки ден има поне 2-3 загинали по пътищата.

Целта на поста не беше да се оправдае или осъди някой. Неслучайно има подчертани изречения. Но явно и по този начин е трудно да се проследи основната теза.

"Обикновените хора с лекота осъждат идолите си, когато те стъпят накриво... обичат да мачкат тези, които са над тях... Правят го именно когато [силните] са най-слаби. Това е техният начин да изпитат гордостта, че никой не е по-велик от тях."

Да, така е, ако има някой безгрешен, предлагам да започне да хвърля камъните пръв.

Иначе правим бури в чаша вода.
цитирай
37. gantree - не, мисля си, че нямаме нужда от адвокати
07.08.2007 20:35
да, възможно е това, за което питаш; България, както знаем, е страна, в която всичко е възможно;

ставаше дума обаче за друго - Максим Ставийски не е просто "стъпил накриво", както си го формулирал; да, не е тръгнал на лов за хора (и не си спомням да съм твърдял обратното), обаче волно или неволно е подредил собствената си ситуация така, че тя е довела до ужасната смърт на едно момче на 23, и до довеждането до границата на едно момиче на 18; аз лично изобщо не си правя илюзии за бъдещето на това момиче, на което черепът му е разбит;

няма никакво значение какво ще кажат или ще направят адвокатите на Максим Ставийски; аз писах за друго - за необяснимата според мен твоя реакция срещу казаното от повечето хора в мрежата; няма за какво да ги обвиняваш, повечето от тези хора чисто интуитивно разбират, че в крайна сметка всичко ще приключи "по живо, по здраво" за Ставийски, и затова реакцията им е такава - необуздана и почти екстремна; може би си спомняш онзи млад турчин - шофьор на камион, който преди няколко месеца обърна един автобус в дерето и уби осемнайсет души; осъдиха го на седем-осем години, ако не ме лъже паметта - има няма по няколко месеца за всеки един от починалите; та, затова масовата реакция е не толкова, защото този руснак е някаква си звезда, а защото всичко в това отношение вече е доведено до абсурд - до вчера си го гледал в кампания по bTV "Не карай пил, стигни жив", а днес го виждаш как си отива с административно наказание от петстотин лева за смъртта на, според мен, двама млади хора; момичето е само на осемнайсет, малко по-голяма от дъщеря ми;

а родителите на момчето никога и от нищо повече няма да бъдат доволни; дори и пет смъртни присъди да му наложат на Ставийски - все тая е за тях; общо взето, и те не са много за приказка - четох как майката на момчето пожелавала по медиите на Ставийски да бил изпитал същото като нея - няма що, браво; нищо човешко или поне малко християнско няма останало и в тази жена, но тя поне не бива да бъде съдена;

живеем в едни не кой знае колко сантиментални времена
цитирай
38. gantree - до lemonpie
07.08.2007 20:47
я виж ти, как си запомнила онова, което писах на нашия добър, но изключително тъп познайник, дето избяга като попарен от блог.бг ... е, поне не можеш да отречеш, че съм последователен;

кой за какво скача и за какво не скача всеки ден - не знам, и изобщо не ме интересува; хората си скачат за най-различни неща, и аз нямам никакво отношение по този въпрос, нищо не съм им направил и не мога да им държа сметка за какво скачат и за какво не скачат; ти, ако искаш, скарай им се, и да "влизат в пътя", но не мога да разбера защо ми го пишеш на мен - аз не съм отговорен за това какво пишат другите;

благодаря ти, че ми обясни каква е била "целта на поста" на thomas;
вероятно съм ти задължен по някакъв начин за това, не знам;
както кажеш
цитирай
39. thomas - @gantree
07.08.2007 20:51
Дай поне да му пишем името правилно, независимо колко е виновен - Стависки е :-)

Говорех за хората, които се държат, като че ли Максим е направил нещо на тях - напълно мога да разбера, ако го казват родителите на пострадалите, но ми се стори, че повечето бяха обидени за това, че Максим ги съветва да се откажат от любимия си порок, а сам си порка тайничко :-) Но не бих се ангажирал засега с прогнози и опасения какво ще е наказанието на Максим - предпочитам да коментираме, когато го научим.

Спомням си за онзи млад турчин, даже и името му помня - Синан Алиев мисля, че беше. Случаят е доста подобен (единият тръгнал пиян, другият претоварен - и двамата знаят, че това не е редно и носи опасност), само че жертвите са много повече. И това не може да няма значение. 12 години му е присъдата, след обжалването е намалаена на 10. Доколкото знам това значи, че след 5-6 години може и да е на свобода.

Що се отнася до реакцията на родителите - не мога нито да се учудвам, нито да я осъждам: поне за нашите ширини тя може да мине за напълно естествена и приемлива.

Всъщност все повече ми се струва, че нямаме истински спор.
цитирай
40. lemonpie - @ Gan
07.08.2007 20:54
Ето пак започна да класифицираш. Прочети пак репликата за безгрешните и камъните, пък тогава сложи и следващия етикет. Обичаш да ги лепиш напред-назад.

И още - знам, че не си отговорен за писанията на другите. И много се радвам за което. Това поне ни осигурява разнообразие от мнения. А не еднотипността, която постоянно наблюдаваме - щом е сгафил, да го смачкаме, докато можем. Ей сега ни е паднало да му покажем какво е да си малък човек.

Специално поясних не само за теб, а и за всички останали, защото реакциите са първични. И взрени в част от ситуацията, се губи поглед върху цялата картина.

Не се чувствай задължен за пояснението, но ако държиш... да е както кажеш. :-)
цитирай
41. gantree - до lemonpie (2)
07.08.2007 21:03
да, прочетох я, и дори мислех да добавя едни ненужни подробности от типа на това, че не пия алкохол и други такива, но си ги спестих, а очевидно не е трябвало; с това изобщо не искам да кажа, че съм безгрешен, а просто че никога няма да ми се случи да убия някого, тоест - радвайте се всички, има един потенциален убиец по-малко наоколо;

това, което е направил Ставийски не е "гаф", а е убийство; той не е "сгафил", а е убил - предполагам, че успяваш да направиш разликата;

сещам се и за още нещо - един приятел днес ми напомни новите изменения на закона в Гърция, някъде отпреди два месеца са; метни им един поглед, ако не знаеш за тях, тук - http://ide.li/article2328.html

и добре, няма да се чувствам задължен
цитирай
42. lemonpie - @ Gan
07.08.2007 21:11
Произшествията се случват независимо дали си пил или не, понякога и не по твоя вина. Затова в държавата са измислени законите, а на който и закона не му стига, всеки човек има съвест, пред която в крайна сметка отговаря. По-висши институции в случая е неуместно да намесваме.

Едно дребна забележка от мен - никога не казвай никога. Не знаеш какво може да ти се случи някога.

Поздрави,
цитирай
43. gantree - до thomas
07.08.2007 21:14
напротив - имаме спор, поне дотолкова, доколкото не сме на едно мнение относно масовата гневна реакция на повечето от хората, срещу която пишеш;
това, че Ставийски (в dnes.bg http://www.dnes.bg/article.php?id=20838 го пишат Ставийски, пък не знам, а и ми е все едно) е публична личност не го прави по-специален от другите или пък заслужаващ по-милосърдно отношение; отново ще припомня акцента, че той, а не аз, ти или лимончето, е лице на национална кампания против шофирането в нетрезво състояние;
та, затова хората в мнозинството си не "мерят с двоен аршин", а си реагират напълно нормално

поздрави
цитирай
44. thomas - @gantree по казаното на lemonpie
07.08.2007 21:18
1. Това, което е направил СтавИски, е гаф. Това, че гафът се е превърнал в убийство по непредпазливост, е нещастно стечение на обстоятелствата.

2. Единственият начин шансът да станеш неволен убиец с колата си да бъде нула, е ако никога не седнеш зад волана. Иначе може и да е 0.001%, но го има. И ти пожелавам късмета да не го реализираш, както и на всички останали.

3. Много ми харесват гръцките промени в закона. Няма лошо. Като гледам, точно мен няма да имат за какво да ме глобят - винаги съм с колан, bluetooth, не ползвам антирадар, не нарушавам с повече от няколко километра, особено в чужбина, където няма излишни ограничения, целта на които е само рекет.

Ако имат и само полицаи, които предпочитат заплатата си пред "хонорарите", цена няма да имат. Последното е факт в Германия, Швейцария, Белгия, Холандия или Австрия, но колкото повече отиваш на юг, толкова по-трудно става да се поддържат тези морални стандарти.
цитирай
45. gantree - до lemonpie (3)
07.08.2007 21:20
знам я тази "дребна забележка", чувал съм я, и въпреки това отново бих казал същото, споко;

относно произшествията - нека да не размиваме конкретния случай, за който става дума, в голямата маса от произшествия; не са чак толкова много онези, които се качват пияни на джиповете си малко след като са ти казали по телевизията да не го правиш, за да не убиеш някого.
цитирай
46. thomas - @gantree
07.08.2007 21:22
Често бъркат изписването на името му, защото другото звучи много по-логично, но все пак е Стависки - нищо че в случая не те интересува за добро...
цитирай
47. gantree - до thomas
07.08.2007 21:26
това, което е направил СтавИски, е убийство, а не гаф; и дай Боже да е само едно;
гафовете не са криминализирани деяния, а и аз предпочитам да се назовават нещата с истинските им имена - убийство, а не гаф, кражба, а не противозаконно отнемане, и т.н.

на СтавИски в крайна сметка ще му бъде наложено административно наказание с минимални, почти смешни размери, той няма да получи адекватно за деянието си наказание, а родителите и близките на убитото момче няма да получат справедливост;
това е
цитирай
48. thomas - @gantree
07.08.2007 21:29
Често гледам и пушещи лекари, които съветват пациентите си да не го правят. От телевизора виждам и всякакви рекламни лица да съветват зрителите да използват какви ли не боклуци, които сигурно сами не биха и докоснали. Също така преди няколко дена в шоуто на Лари Кинг гледах бивш рокер, престъпник и затворник да казва на зрителите колко е тъпо да правят това, на което той очевидно се е кефел дълги години, защото му личеше и на физиономията дори. А какво да кажем за католическата църква, която проповядва какви ли не добродетели, но сама е раздирана от секс скандали (че и хомосексуални такива) по целия свят, а наскоро в САЩ плати 650 милиона долара като извънсъдебни обезщетения на жертви, но не съм чул от това влиянието й да е пострадало особено силно. Така че да не абсолютизираме именно този дребен момент с участието в кампанията...
цитирай
49. gantree - до thomas
07.08.2007 21:36
напротив - трябва да се абсолютизира, и не само конкретния абсурд със СтавИски и неговата кампания, ами и всички останали подобни случаи, за които споменаваш; тези неща не бива да бъдат подминавани, тъй като са доста сериозни по смисъла си;
именно така Бог наказва мъдрите - чрез тяхното лукавство

поздрави, и приятна вечер
цитирай
50. thomas - Дай да не го намесваме...
07.08.2007 21:38
Че ако той наистина наказваше, нямаше да ти пука за наказанието на съда. Впрочем не намираш ли, че той вече е наказал Стависки именно с това да преживее такова ужасно нещо?
цитирай
51. sparhawk - Максим е
07.08.2007 22:20
- български фигурист. А наистина е добре да се изчака да се види дали наистина Стависки е виновен за катастрофата, преди да се нахвърляме върху него.
Иначе Бог да прости убития.
цитирай
52. thomas - @gantree
07.08.2007 22:46
Е този път вече ТИ стъпи накриво. Моля те да си редактираш последния коментар, така че от него да отпадне линкът към тази малоумна лъжлива помия, иначе ще бъда принуден да изтрия целия ти коментар. Без майтап! :-)
цитирай
53. gantree - до thomas
07.08.2007 23:07
не, извинявай, няма да го редактирам, защото наистина го мисля;
без майтап, също; и без смайли;

ако ти го намираш недопустимо - изтрий го, това си е твоя воля; темата и блогът също са твои, така че - ти го решаваш това;

иванко не лъже, пишейки за това как полицаите са го спрели преди катастрофата, проверили са го и са го пуснали - информация за това има достатъчно в медиите - мога да ти пратя и линк, ако държиш; да, те сигурно са били достатъчно тъпи, за да не видят, че е бил поркан? - възможно е, но - никой не знае това;
а какви са изводите му (на иванко) след такава като тази информация - аз не мога да го съдя; ти също;
но лъжа във фактите няма

поздрави
цитирай
54. thomas - Иванко е излъгал :-)
07.08.2007 23:12
Само че не сега, а когато са го изписвали. А сега не е казал НИЩО, което го няма в медиите, а твърди, че те не били казвали нищо.

Ти си избра сам изтриването - все пак засега ще изтрия само това, което наистина считам за обидно да присъства в моя блог- линкът с лъжите. Останалото го слагам тук:

"не, аз никого не намесвам, прекалено съм малък за такива неща;
Стависки само веднъж-два пъти е преживял това, случило му се е преди два дни; така че, струва ми се, че не, наказанието му тепърва предстои - цял живот да живееш с такова нещо, а и да си зачеркнат през лицето по този начин пред всички, пред цялата страна - това сигурно е ужасно;

наказанието на съда е нещо съвсем различно, но дори и при него би трябвало да става дума за справедливост"

Това е бивш коментар 52, сега да се чете между 51 и 52.
цитирай
55. marianami - Нека не спекулираме
07.08.2007 23:13
Да се качиш пийнал на джип Хамър и да го подкараш с 200 км в час не е нещо, което човек прави без да иска. Да изпреварваш неправомерно по завоите, навлизайки в насрещното движение, също не е нещо, което се случва случайно и на всеки. В този смисъл няма гаф, а престъпление и то умишлено. А това, че вследствие на това престъпление е убит човек, е второ престъпление. Щеше да бъде инцидент, злополука, трагедия, ако МАксим беше загубил управление на колата след ужилване на пчела или припадък, или пък някаква повреда. Така че да не спекулираме с това.

цитирай
56. gantree - не, не е излъгал иванко
07.08.2007 23:19
виж например ето тук

http://www.epochtimes-bg.com/2007-01/2007-08-07_04.htm

"Максим Стависки бил спрян от КАТ 500 м преди катастрофата

Полицейски патрул спрял Максим Стависки няколко минути преди шампионът да помете с хамъра си две коли. Максим летял със 100 км/ч зад бял микробус, карал на зигзаг и се опитвал да го изпревари. Катаджии с радар мерили скоростта в насрещното платно. Като видели криволиченето на шампиона, го спрели. Максим по нищо не показал, че е пил. Полицаите го предупредили да кара внимателно. Спортистът си побъбрил с тях и се заклел, че няма да натиска газта. Само 500 метра по-надолу обаче хамърът не успял да вземе остър десен завой и помел две коли.
..."

за триенето, мисля, че се разбрахме - не аз, а ти ги решаваш тези неща в твоя блог;
цитирай
57. thomas - @marianami
07.08.2007 23:21
1. 100 <> 200. И едното, и другото, са нарушения, а не престъпления. Само че и 100 надали е чак толкова голямо нарушение, ако разрешените са всъщност 90. Това 200 от интервюто, в което Максим казва, че е вдигал най-много 250 км/ч ли го извади? Може би смяташ, че това е признание за престъпление? А ако ги е вдигнал в Германия?

2. В насрещното се навлиза винаги, когато изпреварваш - не си ли го забелязала? Дори и ако го направиш където не е разрешено изпреварване, това е нарушение, а не престъпление.

Може в действията на Максим да има неуважение към закона за движение по пътищата, може да има пренебрежение към правилата за безопасност, но това още не е престъпление.

3. За умишлено престъпление можем да говорим, когато резултатът съвпада с целта. Това, че един човек кара бързо, не означава, че целта му е да се предизвиква чуждото или своето нещастие.

4. Още не знаеш (нито някой от нас знае) защо точно Максим е загубил управлението на колата си. Мисля, че за момента знае само той. Наличието на алкохол в кръвта ти може и да спомогне това да се случи, но изобщо не е задължително да е главната причина.
цитирай
58. gantree - до thomas
07.08.2007 23:26
по т.3 - мисля, че не бива да спекулираш, излишно е; никой не е обвинявал Стависки, че умишлено се е ударил в тази кола; умисъл може да бъде търсена по-нататък, при уточняването на промилите под границата от 1.2, защото над нея се лежи от три до десет;

отново за това, че иванко не е излъгал, а ти постъпи прибързано:

от Медияпул:

"... Директорът на бургаската полиция Павлин Димитров потвърди, че Стависки е бил спиран от автопатрул преди катастрофата, като е бил предупреден да кара по-внимателно. Пред БНР комисар Димитров обясни, че тогава проба за алкохол не му е била направена.

По повод неофициалните коментари, че Стависки е бил видимо пян, карал е с превишена скорост, както и че бургаските полицаи са били инструктирани да мълчат за случая, Димитров каза, че “на този етап имам информация единствено от автоконтрольорите, които твърдят, че са спирали водача на МПС и са го предупредили да кара по-внимателно, без да е имало конкретни нарушения на закона”."
цитирай
59. thomas - @gantree
07.08.2007 23:27
Не знам защо трябва все "медиите" на някакви болни антикомунисти трябва да ползваш за източник на информация - това, което ми пускаш от поредното линкче, днес вече съм го чел буква по буква същото в един от водещите информационни сайтове.

А информацията, че Максим е бил спрян 500 метра преди мястото на инцидента от полицията, още вчера беше казано и по всички водещи телевизии. Така че всичките страхотни псевдоконспирацийки, които твоите герои се опитват да изкарат, че само те знаят, са широко отразени от всички сериозни медии!
цитирай
60. thomas - @gantree
07.08.2007 23:30
Това, за което ти казах, че лъже Иванко, е че тази информация е негов приоритет, а се премълчава от другите. Нищо подобно - той казва само неща, които други вече са казали, но се опитва да ги изкара като нещо много тайно, което може да бъде чуто само от него. Дон Кихот поне се борше с вятърни мелници, а този още се бори с комунизма...
цитирай
61. gantree - до thomas
07.08.2007 23:34
е, тук вече излизаме от темата със замах, по твое желание;
живеем в различни светове ние с теб, очевидно; съжалявам, но няма начин да ти цитирам "Труд", "Дума" или пък "Нова зора" - просто не ги чета; вместо тях обикновено цитирам "Дневник", Mediapool, Еpochtimes или пък някоя от информационните агенции;

съжалявам, но Иванко не мисля да го обсъждам тук; така си решил ти - така си постъпил

мисля, че вече отидохме достатъчно далеч от темата; точка по нея от мен
цитирай
62. marianami - 200 км не е точно, обаче ако е карал ...
07.08.2007 23:37
200 км не е точно, обаче ако е карал със 100 км в час зад микробуса, който му се е пречкал, опитвайки се да го изпревари, това значи, че със сигурност е карал с доста повече при самото изпреварване или когато пътят му е бил чист. Да, знам, че се навлиза в насрещното платно при изпреварване, исках да подчертая, че едно е да изпреварваш по магистрала при свободна лява лента, друго е да изпреварваш, навлизайки в насрещното на завой.
Нарушение или престъпление - наричай го както искаш, престъпно е да караш пил, с пълно съзнание за възможните последици. Според мен не може да се говори за това, което наричаш "неуважение към закона за движение по пътищата" и "пренебрежение към правилата за безопасност" просто защото не става въпрос за концерт по желание, тези правила за безопасност и този закон са задължителни и са тук да бъдат спазвани, а не уважавани.

цитирай
63. thomas - @gantree
07.08.2007 23:40
Е точно тези и аз не ги чета (интересно, не знаех, че Труд е на немските комунисти, но въпреки това не го харесвам) ;-) Но все пак у нас има и сериозни издания. Номерът е да не им се привиждат призраци и най-вече да не се борят с тях. А всеки, който през 2007 се бори срещу комунизма, мисля, че трябва да се прегледа. Съвсем сериозно!
цитирай
64. thomas - @marianami
07.08.2007 23:43
Освен и на теб да пожелая да не ти се случва да видиш резултата от някое свое нарушение - примерно разговор по мобилен телефон или непоставен колан (любимите пътни грехове на всички дами в България), щом не превишаваш скоростта и не изпреварваш...
цитирай
65. gantree - до thomas
07.08.2007 23:48
мисля, че с последните си коментари обиждаш както мен, така и немалко хора тук, из блог.бг, които познавам; мисля си също, че правиш това незаслужено;
ако за теб комунизмът е само тема от вестниците, то не означава, че и за мен това е така; за "Труд" по-добре научи повече, преди да решиш, че имаш информирано мнение
цитирай
66. thomas - @gantree
07.08.2007 23:55
Мисля, че обидата е обида, когато не е истина. Иначе е просто истина, която не е удобна за обидения. Специално тук тази истина съм я казал доста пъти и все по някой се обижда - аз какво да направя, като има хора, които предпочитат да си живеят в измислен свят с въображаеми врагове?
цитирай
67. marianami - Всички нарушения зад волана са о...
07.08.2007 23:57
Всички нарушения зад волана са опасни, затова не правя такива, още повече, че возя сина си. Още повече, че стажът ми на шофьор все още е малък. Не случайно по задното стъкло на колата съм залепила сума ти предупредителни триъгълници. Обаче косата ми настръхва, когато някой, "неуважаващ закона" баровец, пердаши срещу мен, опитвайки се да осъществи някакво безумно изпреварване и се разминаваме буквално на косъм, само защото аз съм се дръпнала почти на банкета. Ами има си закони и правила, те са записани в една книжка, и си пише не карай пил, слагай колан и други неща, които ако не ги правиш, биваш наказан. В идеалния случай.
цитирай
68. gantree - до thomas
08.08.2007 00:03
а аз мисля, че ще бъде добре да си пооправиш понятията;
когато нещо не е истина, ние обикновено го наричаме лъжа, а не обида;
когато квалифицираш някой като "болен", който трябва "да се прегледа" само заради убежденията му - това обикновено го наричаме обида;
хората с антикомунистки убеждения у нас не живеят в измислен свят, а тъкмо напротив - живеят в един, според мен, доста по-различен свят от този, в който ти, съдейки по думите ти, живееш; освен това купищата комунисти у нас изобщо не са "въображаеми", както предполагам на теб ти се иска да си мислиш; напълно реални са
цитирай
69. marianami - Лека нощ
08.08.2007 00:07
ви пожелавам.

thomas, нали не мислиш сериозно, че някогашните "другари" просто са се изпарили. Голяма част от създадените по онова време връзки и афери със сигурност продължават и днес. Колко публични в момента лица, както и такива, които съзнателно остават в сянка, колко съвсем невъображаеми капитали идват от процесите в миналото. Но това е друга тема.

Благодаря ти, че отново заформи хубава дискусия в блога си.
цитирай
70. thomas - @gantree
08.08.2007 00:10
Когато някой вижда призраци, той трябва да се прегледа. Когато на някой през 2007 му се привиждат образи като Шесто, Белене и други подобни, имаме аналогична ситуация. Това не са убеждения, много моля да правиш разликата - това е виждане на нещо, което не съществува. Че и борба се води с това нещо. Пред нея борбата с вятърните мелници е направо чаровна!
цитирай
71. thomas - @marianami
08.08.2007 00:15
Не, изобщо не мисля, че са се изпарили или изчезнали. Но отказвам да мисля, че те са ВИНОВНИ за това, че са търсели определен път на обществено развитие, който се е оказал несполучлив, и че заради това сега трябва да бъдат изолирани от обществото и това, което се случва в него.

Впрочем, може би на твоите години все още мъничко го мислех. Но както казваше Богомил Райнов (а някой каза, че не била негова оригинална мисъл, но в случая това не е толкова важно), "който не е бил комунист на 18 години, няма сърце. който продължава да е комунист на 40 години, няма акъл.". Казал го е така, защото времето е било комунистическото. Мисля, че сега спокойно може да се адаптира тази мисъл и за антикомунизма.

Не ме интересува дали днес някакви хора, които са се борели за настъпването на комунизма (в училище ни го обещаваха до 1985 година да настъпи), сега се борят за развитието на капитализма. Достатъчно ми е, че вече не се борят за настъпването на комунизма! :-)
цитирай
72. gantree - до thomas
08.08.2007 00:23
а можеше просто да се извиниш
цитирай
73. thomas - @gantree
08.08.2007 00:27
Можеше, ако мислех, че има за какво. Не съм виновен, че вие не си адресирате правилно борбата - вместо да кажете, че се борите срещу хора, които са били в добри позиции по времето на комунизма и сега се възползват от тях, вие си измисляте някакъв въображаем враг, наречен комунизъм, и се борите срещу него. Ами много ясно, че за хората извън тази борба отстрани това прилича на нещо, което се нуждае от диагноза.

Впрочем на фона на това, за което трябваше да се борят всъщност "демократите", онова, за което се бореха комунистите, поне беше честно казано. Та в тоя смисъл на моменти дори са ми по-симпатични с наивната си вяра, отколкото вашите всеобщи любимци с тяхната отявлена демагогия.
цитирай
74. pakostinka - А аз искам просто да се изкажа по темата...
08.08.2007 01:20
Смятам, че ако фактите, които се изнасят от медиите са достоверни и не са манипулирани, то Максим ще си има доста разправии с българските съдилища.
Не искам да се изказвам и да обвинявам - за това има правосъдие, а ако исках да го правя щях да практикувам друга професия.
Това, с което се съгласявам, е че да - цял живот на този човек ще му тежи че е убил. Цял живот ще знае, че едно момче на 23, което можеше да бъде всичко го няма. Цял живот ще се пита как ли се чувстват родителите му и съм убедена, че си е пожелал немлко пъти да е бил на неговото място.

Искам да се обърна към всички - нека не се правим на псевдоморалисти и моля, хайде да спрем да плюем за момент, само заради спорта и да се замислим реално за нещата.
Тук никой не оправдава никого, но все пак - убийците на онези най-малко 999 българи годишно така ли ги оплюват? Има ли такива дискусии? Говори ли се за това, че трябва да им се вземат медалите - онези същите, заради които плакахме?
Къса ни е паметта и тук Thomas е прав, че сме и лицемерни на всичкото отгоре и сме страхливци - не смеем да си го признаем.
Да, става въпрос за човешки съдби, става въпрос за човешки животи, ама като сме толкова справедливи и като ни е еднакъв аршина, защото не говорим по този начин и за останалите? Защо не скчаме, като ущипани монахини всеки път, а само сега?
Защо ли? Защото не ни е удобно и защото сега ни е паднало да плюем ли плюем по някой, който е бил там някъде - високо, а сега е паднал и ние, понеже сме едни много морални и добронамерени хора, не спираме да го изкарваме по-черен от дявола. Айде, моля ви се...

Момчето е мъртво - факт, който няма как да се промени.
Това, което се е променило са хората, защото вие, мили ми дами и господа, които сега плюете по медиците скачахте преди три месеца. Вие, които сега наричате хора като Максим, престъпници, продажници и руски прасета, сте същите, които изпадахте в еуфория, при победата на световното. Вие, които сега пишете така и ако утре се окаже, че причината е била друга ще станете върли защитници на Максим.

Вие всички, заравяте дълбоко глави, оголвате задници и давате да ви е*ат всички, защото вашето мнение не е ваше, то е това което лицемерното ни общесто налага и приема.

Защото за вас, неизвестен убиец на много хора е по-малко опасен от известен убиец на един.
Не казвам, че не е загуба, но къде точно е еднаквият аршин ще ми обясните ли, че нещо съм много проста?
цитирай
75. marianami - Оф, толкова думи за нищо. Който се е ...
08.08.2007 08:08
Оф, толкова думи за нищо. Който се е радвал на титлата на Максим няма право да го съди сега, така ли? И стига с душевните му терзания. Честно казано, аз не съм срещала подобни съжалителни и оправдателни коментари, касаещи обикновени хора, причинили катастрофа под влиянието на алкохол. Ако това е двоен аршин, разбирам. А обидите са същите всеки път. Погледни само коментарите след някоя черна новина в днес.бг, за да се убедиш.
Лицемерното е, че всички се възмущават от броя на жертвите по пътищата, от безотговорното шофиране, но сега, когато шампионът наруши правилата, изведнъж започнаха уклончиво "Не се знае какво му е било на него онзи ден...", "Цял живот ще му тежи на него...", "На всеки може да се случи...".
Между другото този случай не е прецедент. Преди няколко години Кирил Маричков, който безкрайно уважавам като музикант, блъсна и уби жена. Същото се случи и с Калоянчев. Мислите ли, че някой от двамата е лежал в затвора? Е, те поне не са били пили.
цитирай
76. thomas - @marianami
08.08.2007 08:23
Знаеш ли защо съществува наказанието със затвор? Не се сещаш? Ами да ти кажа. За да може престъпникът да не продължи да извършва подобни престъпления или да продължи да тероризира тези, спрямо които е извършил престъпление, ако те са живи.

Когато нямаме такава ситуация, подобно наказание не носи добро на никого - нито на затворника, нито на жертвите, нито на обществото.

Е сега да попитам - мислиш ли, че при едно пътно произшествие имаме ситуация, в която "престъпникът" по нещастно стечение на обстоятелствата, ако бъде оставен на свобода, ще продължи да прави същото? Да? Ама сериозно ли го мислиш наистина!?

Донякъде е архаизъм, че това наказание все още се предвижда за толкова много от възможните подобни случаи. Но слава богу, то не се прилага винаги, а само когато става дума за особено безотговорно поведение. Та затова и в случаите, които описваш - на Кирил Маричков, Калоянчев, та и на хиляди безименни като тях, не се стига до затвор. Просто защото всички те са хора, които могат да осъзнаят какво се е случило и със сигурност в по-нататъшния си живот, ако изобщо шофират повече, ще бъдат 100 пъти по-внимателни или най-малкото с нищо няма да бъдат по-опасни от теб самата.

Злобно е да се търси сляпо наказание със затвор при неумишлено деяние. Не ти отива на милото лице :-)
цитирай
77. gantree - до thomas
08.08.2007 09:21
наказанието със затвор - особено в конкретният случай - се налага не с цел превенция, както си решил да убедиш другите, а се налага при показатели над 1.2 промила алкохол в кръвта - от три до десет години;
но тъй като уважаемият г-н натурализиран руснак е много готин и е шампион по едикаквоси, а освен това е и носител на орден "Стара планина" за намсикаквиси заслуги пред целия български народ, втч. и пред руския сигурно, та затова на съответния г-н му кацва една птичка на рамото, и промилите му падат току под фаталната граница от 1.2 промила;
затова, а не за друго той ще си плати петстотинте лева, и съвсем скоро всички ще го видим отново ухилен по някакъв повод из медиите; жалко само че няма да може повече да предлага красивото си лице в полза на разни каузи срещу заплащане, тъй като никой не е луд да сключи какъвто и да било рекламен договор повече с него;
"Не карай пил"? "Стигни жив"? - няма такава кауза, и е много тъпо да се твърди обратното - което, от своя страна изобщо не ти отива на загриженото лице

поздрави
цитирай
78. marianami - Доколкото разбрах от собствените ...
08.08.2007 09:48
Доколкото разбрах от собствените му думи, Максим Стависки е бил спиран и предупреждаван от пазителите на реда (дори си представям въпросните предупреждения и размяна на дружески усмивки и потупвания между него и последните) многократно в миналото. Обаче като един обикновен "нарушител" не си е взел бележка и е продължил да "нарушава". Ама айде, не е искало момчето, да не го вкарваме в затвора, той вече няма така, нека още веднъж да го предупредим, той като видя колко е страшно да убиеш човек, като се шокира, вече ще кара по-внимателно. Опасното шофиране не е ли рецидивизъм? Или трябва още веднъж "без да иска" да утрепе някой, за да го признаем за такъв. За Калоянчев и Маричков единственото, което знам, е че не е бил открит алкохол в кръвта им, което сигурно е оказало влияние.
Никак не искам милото ми лице да бъде рамазано на предното стъкло, само за да убедя някой, че опасното шофиране НАИСТИНА е опасно и статистиките, дето ги съобщават по новините, не са само цифри.
цитирай
79. thomas - @gantree
08.08.2007 09:50
Всъщност си заядлив :-)

1. Превенция на какво? Да не направи пак така? Е ти би ли направил пак така, ако само ти се случи такова нещо!?

2. Фаталната граница от 1.2 промила ти е ясно, че е само едно число. Надали има някаква разлика във физиологичното ти състояние между 1.1 и 1.2. Поне не е по-голяма, отколкото между 1.0 и 1.1. Освен това уредите бъркат, а и във времето между дрегера и кръвната проба има предостатъчно време, за да спадне нивото на алкохола с 0.1, та дори и с повече. И след като това е позволено от закона, не виждам никакъв проблем

3. Като ще си говорим за този алкохол, би ли погледнал за онези, дето от време на време ги пускат като шампиони по граус - при проверка хванати с 2.6, 3.5 или един беше май даже с 5.2. Да видиш колко от тях лежат в затвора?! Защото ако искаш за 1.2 да се лежи, мисля, че за 2.6 може да се помисли за пребиване с камъни, за 3.5 - за обесване, а за 5.2 не е зле изгаряне на клада да се направи!

4. Усещам, че си от онези, на които покрай комунистите са им виновни и всички руснаци, ама това си е чист расизъм, да знаеш!
цитирай
80. thomas - @marianami
08.08.2007 09:53
Опасявам се, че почвам и теб да те разбирам... Май ще излезеш от онези, които понеже сами не могат или не смеят, искат и другите да нямат право... Или дори може да опитам и един wild guess - понеже аз никога няма да съм звезда, искам и той да не е. Точно за което и написах поста си.
цитирай
81. marianami - Поздравления, правилно си ме ра...
08.08.2007 10:10
Поздравления, правилно си ме разкрил. Определено не мога и не си въобразявам, че мога, затова нито искам, нито смея да се кача зад волана след една ракия. И наистина предпочитам и останалите да нямат това право. Да бъда звезда не ме блазни, уважавам хората, които умеят нещо до съвършенство, какъвто е Максим, съжалявам, че съсипа кариерата си, която беше гордост за България. Но не виждам какво общо има това с терора по пътищата. Въздържай се от етикети по адрес на опонентите си, защото превръщаш дискусията в махленски спор и показваш безсилие.
цитирай
82. gantree - до thomas
08.08.2007 10:31
не, няма такова нещо; нямам никакво намерение да се заяждам с никого, особено в момента, което, разбира се, не ти пречи да опиташ да отместиш разговора в такава посока;

1. отново ще повторя, тъй като очевидно не си ме разбрал - наказанието със затвор се налага не с цел превенция, а при показатели над 1.2 промила алкохол в кръвта - от три до десет години;

2. границата от 1.2 промила безспорно формира една много голяма разлика във физиологичното ти състояние - на/над тази граница задникът ти просто ще се озове в затвора от три до десет, а под нея - ще се озове без никакво допълнително усилие навън, сред природата;
това ако не е разлика, според теб - здраве му кажи;

3. примерите с разни шампиони по градус, които ми даваш, нямат пряко отношение към темата; надявам се за такива хора както в миналото, така и в бъдещето законът да се прилага справедливо такъв, какъвто е; ако законът постановява такива само-мазо изпълнения като тези, за които ми пишеш - не, няма да съм съгласен; такива наказания следва да си останат в миналото, втч. и по време на комунисткия ни перид преди 1989, който най-вероятно визираш;
сега сме в 21-ви век, и би следвало да се отнасяме към провинилите се не по комунистически, а далеч по-хуманно - например, от три до десет, както е по закон и за всички онези, на които не им пипат услужливо промилите току под границата от 1.2

4. това, което вероятно имаш предвид, се нарича ксенофобия, а не расизъм - ако искаш отбележи си го някъде, за да не го бъркаш пак в бъдеще; отношението ми към руснаците е като това към тортите - ледено студени и със свещичка ги обичам най-много;

поздрави
цитирай
83. thomas - @marianami
08.08.2007 10:32
Много, ама наистина много ми се иска да ми се е сторило погрешно, че в това "съжалявам, че СЪСИПА кариерата си, която БЕШЕ гордост за България" усещам някаква нотка на задоволство от това, че не само жертвите страдат, но поне и този, който им го е причинил, е загубил почти всичко, за което е живял. А се надявам и че кариерата му ще остане гордост за България - защото евентуалният й край не е резултат от разкрития за употреба на допинг или подкупване на журито, а на нещастен случай от ежедневния живот. Надявам се и да не остане единствения БЪЛГАРИН, който ще успее някога по този път.
цитирай
84. thomas - @gantree
08.08.2007 10:45
Предлагам да е последното, защото нямам време...

1. Превенция не означава ли "за да не може да извършва други престъпления"? Или по-скоро държиш на принципа на изкупителната жертва? Да бъде наказан един, за да възпре други?

2. Това вече е чисто заяждане, и то нескопосано. Много добре знаеш какво исках да кажа - че между 1.1 и 1.2 има само юридическа, но не и физиологическа разлика. И освен това какво значение има дори и това, след като в случая имаме 1.1, доказано по най-прецизния начин?!

3. Примерите с тези шампиони имат много пряко отношение. Уверявам те, че никой от тях не е в затвора. А това желание да виждаш как някой лежи в затвора, хич не ми изглеждаш хуманен, да ти кажа! Само се мислиш за такъв! Всъщност си едно садо, дето не съм виждал много като него...

4. Ксенофобия е, когато мразиш чужденците, наводняващи твоята страна. Обикновено ксенофобията има културно-икономически причини - чужденците са по-мръсни, некултурни и/или заемат работни места, които са необходими на местните. Твоето си е чист расизъм, още повече, доколкото сам казваш, отношението ти към руснаците не е обвързано с това дали се намират в България или в Русия. На всичко отгоре в случая май изобщо забравяш, че говориш за БЪЛГАРСКИ гражданин.
цитирай
85. gantree - до thomas
08.08.2007 11:06
и аз нямам време, но не те товаря с това в разговора ни

1. не, наказанието със затвор не е с цел превенция на следващи провинения, а има пряка връзка с конкретното вече извършено престъпление; а Стависки не е никаква жертва, а е убиец; жертвата на неговото престъпление се казваше Петър Петров, ако не ме лъже паметта, а момичето в кома се казва Мануела; те са жертвите, а Стависки в случая е убиецът;

2. разбира се, че тази игра с промилите ще бъде "прецизно доказателство" в негова полза, аз още от вчера насам нямам никакви съмнения по този въпрос;

3. не, примерите ти с шампионите по градус нямат никакво пряко отношение към темата; дали някой от тях е в затвора или не - не бих се учудил, ако не са в затвора, както твърдиш; тези шампиони не са оставяли по един-два трупа след себе си, доколкото си спомням;

4. направих това пояснение за ксенофобията само с искреното намерение да ти бъда полезен, както и да не се объркват четящите поради неправилната употреба на разни понятия от твоя страна; с руснаците сме от една и съща раса, следователно е малко смешно да си говорим за расизъм; виж, ксенофобията е нещо далеч по-правилно като характеристика;
за наводняването си напълно прав - то вече е стигнало до такива внушителни размери, че чужденците съвсем спокойно могат да объркат София с някой от средно-провинциалните руски градове;
цитирай
86. thomas - @gantree
08.08.2007 11:21
1. ПРЕВЕНЦИЯ не значи ли да се приложи по-малко наказание ПРЕДИ нещо по-сериозно да се случи?! Май съвсем се/ме обърка. Ако ще употребяваш спрямо човек, който още не е съден, камо ли осъден, термини като убиец, да взема да употребя някой термин и за теб - уверявам те, също няма да е приятен!

2. Неудобна истина? Нали важното беше справедливостта!

3. Според теб самия труповете дори нямат отношение - ако си с над 1.2, трябва да си в затвора. Не каза ли така?

4. Добре че поне призна, че сме от една и съща раса. Но интересно тогава как ги разпознаваш в София? Може би има нещо... в миризмата?! :-) Все още се опитвам да се усмихвам.
цитирай
87. gantree - до thomas
08.08.2007 11:41
1. терминът ПРЕВЕНЦИЯ означава предотвратяване; остава да уточниш за предотвратяване на какво според теб може да става дума, при положение, че си говорим за наказание за ВЕЧЕ ИЗВЪРШЕНО престъпление;
за термина "убиец" - аз лично нямам никакви притеснения да употребявам този термин по адрес на хора, причинили волно или неволно смъртта на други хора; ако убиеш някого - тогава си убиец, а не жертва;

2. не, не е неудобна истина - факт е, че промилите му са точно премерени под границата от 1.2 промила; нещо повече - според някои руски медии алкохолната проба на Стависки е дори ОТРИЦАТЕЛНА, тоест - не е и помирисвал, камо ли да е пил;
справка тук:
http://www.rambler.ru/db/sport/msg.html?s=260005327&mid=10908309

цитирам:

"... Ставийский не пострадал, тест на алкоголь, который провели спортсмену представители дорожной полиции дал отрицательный результат."

браво на руснаците, и на техните толкова добре информирани читатели



3. не е вярно това, което твърдиш; още вчера съвсем добросъвестно ти цитирах чл. 343, ал. 3, а именно - за причиняване на телесна повреда или смърт по непредпазливост на повече от едно лице в нетрезво състояние.

4. това - за расата - си е факт, няма какво аз да го признавам или да не го признавам, тъй като ти говореше за расизъм, а не аз;
как ги разпознавам ли - ами лесно е, като ги видиш ухилени до ушите по ул. "Московска" - една от откровено българските улици в София, как завиват, и влизат в "Александър Невски" - църквата с руска архитектура, именувана на този виден и именит български светец :)

и аз също се опитвам да се усмихвам, споко
цитирай
88. thomas - @gantree
08.08.2007 12:04
1. Извинения - през цялото време ми се струваше, че казваш, че наказанието е затвор С ЦЕЛ превенция, а ти си пишел точно обратното. :-) Аз пък твърдях, че всяко наказание със затвор се налага не за друго, а за да няма възможност извършителят на престъплението да продължи да извършва още подобни престъпления. В този смисъл за нещастни случаи то ми се струва самоцелно и жестоко, защото предпазва обществото от хора, които не го заплашват. Именно затова и в много случаи ефективната присъда не се прилага, а се заменя с условна. И чак ако "героят" направи отново същото, се преминава към истинското наказание. Смятам, че това е разумно и хуманно. Не виждам никакъв смисъл и никаква справедливост в това след като някой е пострадал случайно, да страда излишно и безсмислено и неволния виновник за това страдание. Изглежда ми средновековно.

2. Ами трябва да има баланс - след като в български сайтове пише, че трябва "в затвора да му разработят белия татарски задник", защо пък в някой руски сайт да не напишат, че Хондата нагло му се е изпречила на пътя? Пак казвам - нека гледаме сериозни медии, когато се позоваваме на информация. rambler.ru не ми звучи като такава...

4. Ти май нещо бъркаш туризма с емиграцията - както бяха казали дяволите в онзи виц...
цитирай
89. marianami - Виждам, че предпочиташ да запазиш ...
08.08.2007 12:07
Виждам, че предпочиташ да запазиш по комсомолски назидателния тон и язвителни забележки. Твоя воля:)

Първо сме хора, после фенове. Да причиниш смъртта на човек (не съвсем неволно, защото не може да ме убедиш, че не е бил наясно с риска от такова шофиране на такава кола) няма как да не остави петно върху всички аспекти на личността и живота ти. Не мисля, че това радва някого, по-скоро плаши и разочарова.

Превенцията, както ти я разбираш, очевидно не е била от полза при него, след като се е стигнало до тази "злополука". Следва наказанието. Това не е садизъм, а правосъдие.
цитирай
90. thomas - @marianami
08.08.2007 12:22
Ти пък какво знаеш за комсомола и неговия назидателен тон!? ;-) Аз помня скука и досада, но ти преди 8-годишната си възраст не си могла сигурно дори и да видиш комсомолец на живо! :-)

Световен шампион по някой спорт била ли си?! Е как тогава можеш да ми кажеш, че той не е бил наясно с някакъв риск? Човек, който всеки ден подлага себе си на риск от потрошаване, разбира риска по съвсем различен начин. Замисли се малко! Не казвам, че е бил прав, казвам само, че има много разлика между това как виждаш света ти, и как - някой като него.

Разбира се, дали ти за себе си ще зачеркнеш една личност заради нещо, си е твоя работа. Аз обаче смятам, че обществото няма да го направи. Много от великите хора в различни епохи не са били стандартни и са правили много неприемливи за съответната епоха неща. Но днес никой не говори за тези неща, а само за техните постижения и това, което са оставили.
цитирай
91. gantree - до thomas
08.08.2007 12:58
1. какво съм писал и какво съм имал предвид може ясно да се прочете; не е моя отговорността за това, че на теб написаното ти се е струвало едикаквоси; нямам представа още колко хора според теб трябва да бъдат убити (случайно или не) от Стависки, за да успееш да доловиш неговите преки ползи от разликата между предостатъчно коментираните 1.1 и 1.2 промила алкохол в кръвта;

2. rambler.ru си е съвсем официална руска електронна медия, в чиито информации съвсем официално си е написано, че пробата на Стависки е била отрицателна; от друга страна няма нито една официална българска електронна медия, в чиито официални информации да пише каквото и да било за задника на Стависки, тоест - не спекулирай в полза на руските и за сметка на българските електронни медии;
виж, ако не можеш да опровергаеш по друг начин цитираното от мен - тогава ще те разбера;

3. Максим Стависки и величието, с което го накичваш в коментара си към Мариана (91), са абсолютно несъвместими, а и крайно неуместни, предвид извършеното от него в неделя; както се оказа - Бог да те пази от такива "величия" като него, защото полицията и съдът ще ги пуснат
цитирай
92. marianami - Ми на пътя няма абсолютно никакво ...
08.08.2007 13:07
Ми на пътя няма абсолютно никакво значение кой как вижда света. Рискът е оценен и преценен предварително от едни други хора, дето са написали правила, така че да го сведат до минимум. Едно от тях е "Не карай, ако си пил". Друго е "Изпреварването на завой е забранено". Рискът, който е поел Максим, предвид колата, която е карал, е бил свързан не със собственото му потрошаване, а с потрошаването на другите участници в движението.
Постиженията му остават, ама говорим за спорт все пак. И пет златни медала не струват колкото човешки живот. Кариерата му има общо със случая съвсем малко. Какво ще се случи с нея от тук нататък зависи не от мен, а от други хора и от самия Максим. Тя не е причина нито да му се размине, нито да бъде наказан по-тежко от "обикновените" хора. Случаят има толкова голям обществен отзвук, тъй като в него е замесена публична личност. Но реакцията, макар и стократно по-силна, не е различна от тази, която наблюдаваме при всяка подобна трагедия.
цитирай
93. marianami - И последно да отговоря на въпроса в ...
08.08.2007 13:26
И последно да отговоря на въпроса в заглавието ти (макар че допускам, че е риторичен), че не само българите, но и всички хора, обичат и се гордеят с шампионите си, но мразят хората, които ги тероризират от позицията на по-силни (независимо дали това е терорът на пътя с по-мощна и здрава кола, с власт и връзки в бизнеса или нещо друго).

Сега може да развееш байрака и да обявиш, че ето това е - слабият мрази силния, обикновеният мрази великия. Не, скъпи, това е инстинкт за самосъхранение:) Аз не злорадствам, но ще се зарадвам, ако Максим получи заслужено и регламентирано от закона наказание поне по три причини - 1. Един маниак по-малко на пътя. 2. Тази "случка" ще послужи за назидание. 3. Поне мъничко ще скочи доверието ми в следствието и правосъдието.
цитирай
94. sparhawk - За промилите
08.08.2007 20:23
при произшествие е 0.7 границата - така пишеше в "Монитор".
цитирай
95. thomas - @zemaria
08.08.2007 22:38
Аз пък теб те мислех за положителна личност. Ама явно никога не е късно да станеш за резил. Но поне бутончето Изтрий почисти срама ти... Надявам се да е от алкохол :-)

Всъщност защо ли не оставих това, което беше написал? Я го пусни още един път - обещавам да го запазя. Махнах го от чисто естетически съображения, не за да скрия мисълта ти...
цитирай
96. zemaria - който
08.08.2007 22:42
ме е изтрил, хаир не е видял, сбърканяко
цитирай
97. gantree - :))
08.08.2007 23:07
аз него не го трия, просто го предупреждавам най-приятелски;
като го изтрият отнякъде, човекът превърта тотално, доколкото съм забелязал; по отношение на триенето въобще - гледам да си го позволявам само при анонимни или супер-брутални коментари, пълни с цинизми;
към всички останали - с блага дума, или пък не чак толкова блага; как беше - "... железни врата отваря"
цитирай
98. thomas - Хм, беше подобен...
08.08.2007 23:30
Направо си беше точно като предишния му, само че много по-дълъг... :-)

Което ме подсеща за вица за Иванчо, който трябвало да разкаже на майка си какво е казал баща му, като се е прибрал от работа:
- Да пропусна ли ругатните и псувните? - попитал Иванчо
- Пропусни ги, разбира се.
- Ами тогава татко нищо не каза.
цитирай
99. zemaria - Томас,
09.08.2007 18:05
Ако изтриеш този постинг, ще го пусна като мой в моя блог, но ти обещавам да го преработя и направя порядъчно притеснителен за бон-тона.
Ачко,
Ти не съществуваш. Точка. Томас и още една кака, която стана евродепутатка и не й харесаха мислите ми, относно нея, са единствените, които са е ми трили по един коментар-това за статистиката. Имам хиляди коментари-знаеш къде, и не съм бил никога дори редактиран, камо ли трит и наказван, за разлика от теб, многократно банван и изхвърлен поради характера си от всички видове форуми. Ще си останеш като Адаша ти Грънчаров –дървения философ от твоята партия, станал като огледален образ на бай Чоли.

А ето го и Томас.

„Да караш грамадния си джип пиян не е разумно (въпреки че не можеш да знаеш причините, поради които Максим го е направил и дали това е типичното му поведение, както казват някои хора, които го били виждали да кара като луд из София, или резултат от нещо, заради което не е бил на себе си - нещо, което може да се случи наистина на всеки в някакъв момент от живота).
Само в това изречение има няколко неистини и манипулации.
Да караш пиян не е неразумно, драги ми Смехурко. Това се нарича престъпление-без значение дали караш мотопед, или танк.
Но да караш пиян кола с големина на танк по улиците е утежнено престъпление.Защото с мотопед ще убиеш най-много един, ще направиш по малки щети, отколкото ако си пиян на танк. Дори и трезв, карайки тази кола, трябва да си особено отговорен. Затова за по тежките возила законодателят е предвидил и допълнителни квалификации-т.н шофьорски категории.
МС редовно е карал така-има за това достатъчно свидетели. Но дори и той си го признава.

"Иначе съм се качвал на катамаран, на джет, шофирам много бързо. Полицаите знаят това, защото честичко ме спират. Най-много съм вдигал 250км/ч."

Ето върху това изречение си струва да се замислим. Човекът си признава. Спирали са го често. Никой обаче не му е правил никакви проблеми-и точно това го уби,както в конкретния случай.
Продължавам с цитат от интервюто, дадено за Космополитън през август и препечатано от монитор.

"Какво пиеш?
¬ Мога всичко да пия. По време на сезона спазвам пълно въздържание, защото все пак трябва да се поддържаме във форма, а това пречи. Позволяваме си само след състезания, когато се съберем на купон. Но иначе лятото предпочитам да пия Куба Либре ¬ бял ром Бакарди с кола и лайм ¬ много е добре за жегата."

Е, този път в жегата е пукал водка, шото е бил на гости . Извън сезона. Има ли логика, по която да допуснем, че след като досега не е санкциониран, и е катастрофирал днес пиян, да не пукал и карал и преди?
Този човек е карал с близо 250 км мощния си танк, спирали са го често, обичал е и да пие.
В този постинг, в коментар http://pongo.blog.bg/viewpost.php?id=97942 Томас продължава с абсурдите си в следващото изречение
"Но още по-неразумно е да подкараш претоварения си 20-тонен камион по нанадолнището към моста и да застрашиш живота на цял автобус хора, че и да лишиш от него 18 от тях. Поне за мен във втория случай изобщо не става дума за някакъв расизъм, а за едно доста меко наказание, наложено може би именно за да не бъде обвинен съда в расизъм. Т.е. това е една от ситуациите, които аз наричам антирасизъм - когато някой е толериран заради принадлежността си към някое малцинство."

Изписах десетки хиляди знаци точно по темата. Дори и тук имам най-малко два постинга.Този човек обаче не само не ги е чел-айде, това е допустимо, но той с лекота приема за вярна една абсурдна и невярна теза. Която е толкова лесноопровергаема и е очевидна за всеки, минавал през мястото. Той обаче не само че е на страната на неистината, но и крещи” Разпни го”
срещу невинния.
Ето колко лъжи и манипулации, каква крещяща вакханалия на антилогиката бълва само от две изречения. Даже не съм чел нито горния му постинг, нито нищо, извън един-два негови коментара. Как се нарича човек със сбъркана карта на реалността?


цитирай
100. thomas - Е, това беше направо културно! ;-)
09.08.2007 18:22
И все пак усещам в него някакъв бяс, от една страна, и тотално различен светоглед, от друга. Няма да се впускам да обяснявам дали от престоя в оназ империя, или по рождение...

Кон с капаци? Не вярвам. Мисля, че става дума за обикновена демагогия.

Къде Максим признава, че е карал с 250 км/ч по БЪЛГАРСКИ пътища? А ти не си ли карал никога с повече от 130 на магистрала, 90 на извънградски път и 50 в града? Ако не си, да ти поръчам едно ореолче! Защото иначе, знаеш ли, че ти си престъпник?!

И запомни едно. Хората не са еднакви. Нито като възможности, нито като права. Законът само дава рамка, по която да управлява мнозинството от тях. Единиците винаги ще бъдат вън от неговите капаци. Нали няма да кажеш, че охраната на Буш (или на нашия президент, защо не) се състои от престъпници? Защото забелязал ли си, и те карат с колкото си поискат и никаква полиция не смее да ги спре, даже път им прави. Нещо повече, сещаш ли се, че у нас е имало поне един-два случая, в които такива коли са ПРИЧИНИЛИ КАТАСТРОФИ, в които има и пострадали? Тях не ги интересува абсолютно нищо, за тях всеки, който им се изпречи, е просто една хлебарка, и те ще го смачкат. Знаеш ли обаче каква е разликата? Че те, за разлика от Максим, след това продължават, все едно че нищо не се е случило.

Тъй че, драги ми zemaria, светът не е само черен или само бял, както и всички хора в него. Това, което ти не можеш, други го могат - независимо дали става дума за способност да вземеш титла или смелост да погледнеш встрани от капаците си.

Що се отнася до катастрофата с автобуса, какво в това, което съм написал, те притеснява? Смяташ ли, че ако виновникът за нея не се казваше Синан Алиев, а Георги Петров, наказанието му щеше да е по-малко? Напротив - аз съм убеден, че щеше да е по-голямо. Ама сега... да не излезе, че наказваме някого, защото е турчин! Кое за теб е невярното и кое е лесно за опровергаване? И кой е невинния? Онзи, който тръгва с технически неизправен и претоварен камион? Че по-добре пиян, отколкото това, ако питаш мен!
цитирай
101. thomas - И още малко да си допиша...
09.08.2007 18:27
1. Какво беше това несвързаното за някой си Ачко в началото!? Нищо не разбрах...

2. Да караш с алкохол не е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, а нарушение. Може да е предпоставка за нещастие, но престъплението е друго нещо... Абе извинявай, ти да нямаш някакъв проблем с трудно отказване от алкохола, та толкова го заклеймяваш!? Недей така, нормалните хора могат да контролират консумацията си, това не е дрога!

3. Не съм чул досега някой да е осъден по "признания", дадени в интервю за светско списание. Така че нали не мислиш да ги сложиш към документацията по делото?
цитирай
102. zemaria - Май мисълта ти изостава
09.08.2007 19:51
от ръката, с която пишеш.Заеби тая работа с империите, ами вземи влез в час.
Максим признава тук, че обича да живее и да кара екстремно.
Максим Стависки: Всичко, свързано с риск, ме привлича*
­ Как разпускаш през лятото?
­ Екстремно. Не обичам да лежа на дивана, искам да правя нещо лудо."
http://www.monitor.bg/main/article?sid=&aid=128811&cid=1&eid=1131
ШОФИРАМ МНОГО БЪРЗО. Полицаите знаят това, защото честичко ме спират. Най-много съм вдигал 250км/ч."
Обяснявам ти с думи прости. Да, карал съм бързо. Докато веднъж катастрофирах жестоко. След това вече карам другояч. Мисля, че съм карал и пил, преди години, но почерпен карам два пъти по-внимателно.
Само че тук нещата не са така. Този човек постоянно е карал рисково-търсил си го е. Вероятно и често е карал хем рисково и бързо, хем и пил
ЗАЩОТО НА НЕГО ТОВА МУ Е БИЛО ПОЗВОЛЕНО. Спирали са го и са му вземали автографи.
Можем ли ние с теб да караме като него всеки ден, щото обичаме екстремното? Не можем-на нас това не ни е позволено, щото щяха да ни разсипят от глоби. Ами екстремно и пили-абсурд.
Ние с теб може и да искаме, но не ни е позволено да ни става това навик и така да утрепем някой. не, че сме застраховани, но ИМЕННО ПОЗВОЛЕНОТО МУ ОТ ВЛАСТТА ПОВЕДЕНИЕ го е карало да дърпа дявола за опашката постоянно. А като го дърпаш постоянно, все един ден му писва и така си отиват невинните.
Ето, затова хората с право негодуват. Защото тях ги разсипват от спирания, заяждания, жилетки, увеличаващи се до абсурд законови простотии и все по увеличаващи се глоби, а за НЯКОИ това не важи-те си карат пияни и диви и така ни убиват
Законът е правила. Именно неспазването им от всички и привилегированите дразнят.
По нататък продължаваш с антилогиката, която ме дразни изключително.
Разбира се, че охраните на президентите карат бързо. Но това го има в правилата-има го в закона. Даже не само трябва да им отбиеш, но и да спреш. Отпред върви пилотна кола. Колите с буркани на специален режим носят отговорност, ако причинят катастрофа. Така шофьорът на двете депутатки от БСП, който ги уби , отиде на съд. Не помня какво го осъдиха, но отиде на съд. Друг е въпросът, че винаги са гледали да ги оправят.
Хората са еднакви пред закона, де юре, но е вярно, че де факто не са. Ако твърдиш, че и де юре не са-това си е антиконституционално. И тогава защо се сърдиш, че обикновените , неравни де факто хора са гневни на другите, привилигировани?
За бяла, както винаги пак лъжеш и манипулираш, отделно, дето не си в час. Не си в час, защото при несъмнена огромна съвина, отговорността падна върху по малко виновния... На турчето прокурорът му искаше осем години, но го осъдиха на 12ТОВА СА ФАКТИТЕ.. Чуваш ли се какви глупости пишеш? Не е тръгнал с технически неизправен камион, но това е най-малката ти лъжа.
Да караш с алкохол над 1,2 е престъпление. Виж вземи правилника за движение по пътищата. Има писмени наредби, има и устни заповеди към дежурните полицейски патрули как да реагират при залавяне на нарушител с над 1.2 промила алкохол. Такава кола веднага се спира а водачът се арестува и подлежи на съдебно преследване. За теб, обаче няма значение очевидната истина, че хамърът е луксозна военна машина и трябва да бъде в друга категория за правоуправление. Това е все едно да караш БТР по шосетата на Левуново.Ако Стависки не е бил с хамър, а с обикновен автомобил, шофьорът на хондата най-вероятно щеше да остане жив, обясниха криминалисти след повторния оглед вчера. Джипът му тежи поне 3 тона, което почти удвоява силата на удара, допълниха експертите-пише Стандарт Но законът не прави такава разлика.
Но ние не сме закона-така че няма какво да се пениш доколко интервюто е доказателство Какво искаш да обясниш, не разбирам? Че е невинен? Че е прав? Тряя да си много сбъркан и болен от неистов стремеж към оригиналност, за да твърдиш такова нещо. Ние не сме съд, но можем да си дадем моралната оценка. За нея това интервю е категорично доказателство за вината на Стависки. Известните до факти в никакъв случай не са в полза на фигуриста, ако щеш да се насереш да пишеш откровени лъжи. Завоите били опасни. Ами още по-лошо за него, той не кара по това шосе за първи път. Като прибавим и участието му в кампанията срещу алкохола, моралната оценка на станалото е съвсем обяснимо негативна.А за тебе ясно-искаш да се правиш на интересен. Жалка работа...
цитирай
103. thomas - @zemaria
09.08.2007 20:06
Значи когато някои привилегировани успеят да си направят привилегиите закон, вече нямаш против, дори и с това да не са по-безопасни!? Аз тази привилегия за автомобилите на държавните глави просто не я приемам за нормална, но тя е факт.

От друга страна, това че Хамър-ът е лек автомобил, не искаш да го приемеш, нищо че също е закон.

Ако един камион не успее да спре стотици метри и при това без да се е движил с голяма скорост, можем ли да го считаме за технически изправен? Ако да, значи тогава е неправилно използван, защото не вярвам да е неправилно конструиран чак... Присъдата чух, че му я намалиха на 10 години. Но разбира се, нито аз, нито ти, имаме отоговр на въпроса колко щеше да бъде тя, ако се казваше Иван Илиев, а не Синан Алиев. Аз си мисля, че щеше да е повече, ти си мислиш, че щеше да е по-малко.

Значи казваш, че карането с над 1.2 промила е престъпление. Е добре, значи за това се разбрахме тогава - поне стана ясно, че с 1.1 не е.

Не казвам, че Максим е невинен или прав. Казвам две неща. Първо, че той не е като нас и това трябва да го осъзнаваме и когато плачем за медала му, и когато плачем за това, което е сторил на пътя. Колкото и да се пънем, нито ти, нито аз вероятно ще бъдем световни шампиони по нещо. А ако бъдем, то тогава вече няма да сме същите. И второ, че силно се надявам той да бъде третиран от закона, както би бил третиран всеки друг, обикновен човек, а не по-зле, към каквото призовава гражданското общество в момента.

И да ти кажа, като изключим изрази като "жалка работа", иначе спорът с теб дори ми харесва. За разлика от този, който беше опитал да подкараш снощи.
цитирай
104. zemaria - Ами боя се,
09.08.2007 20:41
че ще ти е трудно да изкажеш твърденията си, че Стависки не е кой да е, не е като нас, пред близките на убитото момче, или да убедиш тези, обезумели пред ВМА.
Или да ги повториш тук същите, ако ти мине през краката Лили Иванова-както току що видях, че е писал Кокър. Щото тя е Лили Иванова, нали, толкова поколения е радвала...заслужила е..
Защото ти не желаеш да примеш нещо, което е в основата на организацията на племето.
Законът е преди всичко морална норма!

За това Стависки е в утежнено положение, а не е в обикновено-известността е утежняваш вината фактор.
Ако не си съгласен с твърдението за закона-разговорът ни е безсмислен.
Ако си съгласен-то твърденията ти са...
цитирай
105. thomas - Съгласен съм с твърдението за закона.
09.08.2007 20:56
Само че в закона всичко си има от-до. И тези от-до се прилагат и в зависимост от това кой е отсреща, а не само какво, кога и как точно е направил. С две думи, всичко зависи и от съдията, и от адвокатите. Както каза съдийката на прокурора за героя на Антъни Хопкинс в Пропукване, "Той има същото право да манипулира закона, каквото и вие".

Явно че за едни хора шампион е облекчаващо, а за други утежняващо вината обстоятелство. Поне едно е сигурно - че законът не казва нищо за това коя от двете страни е по-права.

На мен не ми се налага да убеждавам родителите на загиналото момче, на Максим и на съда ще им се наложи. На всичко отгоре, ако си гледам миналото, би трябвало да съм на тяхна страна. Но какво да се прави, като убежденията ми за това какво движи света напред и че в него има важни и не толкова важни неща, ме карат да мисля така, както мисля. Не мисля, че ще те разубедя, не мисля, че и ти ще ме разубедиш. За мен тези, които са дали нещо на света, заслужават да им се прощават и особеностите в характера, а донякъде и грешките.

Разбира се, сега веднага ще изкрещиш вътре в себе си, че това не е грешка, а убийство. А пък аз ще отговоря, че убийство е примерно, ако някой ми дължи много пари, каже ми, че няма да ми ги върне, а аз извадя пистолет и го застрелям. Даже и това не е умишлено убийство, но поне е убийство. Другото е нещастие.

Само за кокерката - да знаеш, много се обижда като я мислиш за мъжка, а за Джо Кокър да я мислиш - само си представям колко е бясна ;-)
цитирай
106. zemaria - само че тук се
09.08.2007 21:13
изсулваш като мокра връв. Спорът е именно за това-каква трябва да е моралната оценка на станалото, а там няма от-до. А тя е несъмнено палец надолу -известността е утежняващо вината обстоятелство. А относно тези, които са дали нещо на света, отново си на грешна позиция. За да дадеш нещо на света и да получиш за това слава, трябва да си по добър от останалите в нещо. Всяка слава е резултат от някакво върховно, над възможностите на другите себеотричане, а всяка привилегия-егоизъм. А двете са взаимно изключващи се. Системното незачитането на правилата, важащи за останалите са си вид егоизъм. Нали си на ясно, че егоизмът е за предпочитане пред саможертвата. По лесно е.
И понеже лесното винаги е за предпочитане, всяка слава опива.
Въпросът обаче е в системата, която позволява това опиване. В Германия той не би карал така.
Определено станалото е повече нещастие. Само че, предопределено, поради системата и нейните крепители-всички ние-нещастие..
Колкото до закона и неговото приложение-вж статията на Спахийски в Сега вчера. Затова вината е и на всички. Но в случая е редно да го отнесе заради всички ни фигуриста. Защото той е субекта на вината.негов ред е.
цитирай
107. thomas - @zemaria
09.08.2007 21:24
За теб и доста други - несъмнено палец надолу, за мен и много други - обратното!

Точно така. За да получиш слава, трябва да си по-добър от останалите в нещо. Даже от всички останали. И това наистина не може да стане без "върховно, над възможностите на другите себеотричане". Както разбираш, при Максим това е факт.

Максим не е искал никаква привилегия. Карал си е както си иска, както правят всички други, може би само е плащал различна цена за него - другите дават задължително пари, а той понякога е можел да се размине и само с автограф.

В Германия, ако той би карал така, това би било законно - това е разликата. Нямам предвид алкохола, а скоростта. Пък и пътищата там са такива, че подобно нещо надали би могло да се случи. Изобщо в Германия с ограниченията се борави много внимателно и те са много по-малко, отколкото при нас. Може би И затова хората се отнасят към тях с много повече уважение и ги спазват. Там се отнасят и с много повече непоносимост към тези които не ги спазват, но тя дори не идва само от тези, които прилагат закона, а и от цялото общество.

Един ден изтърпях да гледам една моя позната, която живее в Щутгарт, как през цялото време докато шофира си говори по мобилния телефон, който на всичко отгоре отявлено й пречи да си управлява колата. След това й направих забележка. Не й подейства, докато не й казах "ако обичаш, само погледни как те гледат хората на кръстовищата, когато те виждат, че говориш - направо ще те убият с поглед!". Това я убеди, престана и обеща, че може би повече няма да прави така. За повече от 6 месеца, откак живееше там, не я беше спрял нито един полицай. Мен също никога не ме е спирал полицай там, то дори е трудно да намериш такъв!
цитирай
108. zemaria - не ми се пише повече,
09.08.2007 21:54
тук е написано всичко http://milenafuchedjieva.blogspot.com/2007/08/blog-post_2424.html
цитирай
109. thomas - Прекрасно написано!
09.08.2007 22:06
След това вече и на мен не ми се пише повече. Точно така мисля и аз, само че там е написано по-добре.
цитирай
110. narayana777 - ne za vsjka usta lajica
10.08.2007 01:28
tomas,za zajalenie narodopsihologiata na bulgarite ne ti se otdava.savsem ne na mjsto zamesva6 i maksim staviiski.kakvi uslojneni obstojtelstva mogat da go izvinjt,da kara pian i kato besen.nikoi ne otri4a hubavoto koeto e napravil za bulgaria,no jvno ne e dorasal za takova veli4ie i se e samozabravil.a 6to se otnasj do tebe po-dobre pi6i ako no dobre obmisleno,otkolkoto da sipe6 tolkova pljva i da pretendira6 da te 4etem.
цитирай
111. thomas - Плявата е в коментара...
10.08.2007 07:06
А кирилицата е въпрос на култура. Освен ако не си някъде, където не можеш да я практикуваш от години. Но тогава надали можеш да претендидаш да познаваш българите. Сигурно не си била и на пътя, за да знаеш като колко точно бесен е карал - аз поне не съм и чул някой, който да казва нещо съвсем точно по въпроса. Кой казва, че трябва да те извинява? Може поне да обяснява. Не може да те извини даже и това, че си доказал, че си някой, който е важен за света - нещо, което и без това важи за толкова малко хора. Тук съм у дома си, така да се каже. Ако не ти харесва какво пиша, не вярвам да имаш проблем да смениш страницата. И хич не приемам, че "претендирам да ме четете".
цитирай
112. banana - Браво, thomas
10.08.2007 14:52
Все повече се убеждавам, че кай каквото пише - себе си описва.
Случващото се тези дни по форуми и блогове по повод катастрофата вече е самостоятелно събитие. И безпощадно ясно е, че голяма част от хората трупат в себе си злоба и завист (осъзнато или не, но по-скоро второто) към постигналите нещо в живота. И само е нужен повод, без значение какъв, тия гноойни телесни сокове да избликнат наяве публично.
Защо бе, хора?!? Тия дни имаше още 2 поне подобни катастрофи, едната с ТИР помел цяло семейство; и колко още катастрофи подобни са ставали, но като не иде рече за някой който е някой, флейм в нета няма, нали?
Мисля вас няма нужда някой (пиян или не, известен или не) да ви сгази на пътя. Вие и така ката ден се ядете отвътре. Та замислете се за себе си първом. Това каква вина ще понесе Максим, отнют няма да ви реши личните проблеми и житейстата ви неудовлетвореност.
цитирай
113. gantree - :))
10.08.2007 19:50
абе, знаех си аз, че ще си допаднете :))))
цитирай
114. segmadis - Помислете сега...
26.09.2007 02:12
Айде сега малко да помислите преди да почнете да говорите пак против известните и че носели отговорност....това, че те носят отговорност означава ли, че ние обикновенните хора не носим такава или носим по - малка отговорност??? Означава ли това, че шофьора на камиона който вчера уби 5 човека и още 10 рани трябва да го съжаляваме, защото на всеки можело да се случи да му спрат спирачките? Или просто след 1 месец никой няма да помни какво се случи всера на Предела, а все още ще си чешете езиците с това дали да съдим Максим или не? Просто каквото и да е направил Максим знам че не е хубаво, но когато всички вие които карате автомобили (аз не карам за щастие), та когато всички вие започнете да карате наистина по правилата за движение тогава се обаждайте. Мен лично вече ме е страх до известна степен и с автобус да пътувам межуградски, а какво остава да изпитвам когато примерно пресичам всяка вечер в 20:00 часа Дондуков (на пешеходна пътека). Толкова злоба срещу един единствен човек наистина не бях виждал. Да той трябва да си понесе наказанието, както обаче и всички шофьори, които по един или друг начин не спазват Правилника за Движение по Пътищата. Когато видя, че на магистрала тракия максималната скорост наистина е 130км/ч, а не 260км/ч, може би тогава ще си кажа: "да оправяме се!"....преди това....бог или който там отговаря за това да ни е на помощ!!!
цитирай
115. presly - Стигнах до тук:
27.09.2007 10:37
-жени със съмнителен морал и още по-съмнителни професионални качества, доказано станали виновни за нещастието на стотици семейства-
и повече няма да чета...
цитирай
116. alison - да ,Преслава,точно така!
27.09.2007 23:15
Защо ,Томас,забърка и сестрите от Либия,заедно с Максим ,катастрофите ,прокуратурата...в едно кълбо....!?
Доста са различни нещата и не могат да се мерят с една мярка.
цитирай
117. thomas - ?!
28.09.2007 11:50
А вие виждате нещо различно ли!? Един неволно убива един-двама души, други (може би също неволно, но дори не е 100% сигурно) съсипват живота на 400 семейства... Вторите са национални герои, а първият - убиец?!

Защо хората реагират така? Защото в сестрите виждат себе си (невзрачни, посредствени, безлични, неморални, абе изобщо - незабележими). А в Максим виждат нещо, което никога няма да бъдат - шампион. И съответно им е много приятно, че онези като тях могат да отърват кожата, да престъпят и да не бъдат наказани. Но ако шампионът може да бъде катурнат от пиедестала - това вече е радост!
цитирай
118. alison - Томи,томи,
29.09.2007 13:32
Ама как само умееш да извърташ нещата,просто си цар!
Не можеш така да правиш салата от несъвместимости!
..........
Не е необходимо да се виждам като медсестра в Либия(и то - в затвор за недоказани престъпления!)....Не знам защо невзрачна(сякаш да седиш 8 години "на сянка",можеш да бъдеш взрачен,изобщо!?)...За да проявявам някакво съчувствие като човек към човека...Ми ,да, радвах им се ,като ги освободиха-особено ми хареса ,че стана "с гръм и трясък"!
А пък ,за Максим-виж, нали се сещаш ,че тук няма съмнение във вината му! И опасенията на обикновенния "невзрачен" българин,дето викаш ,никога няма да стане световен шампион...според мен са провокирани от непрекъснатото игнориране на закона от страна на политици,мутри,величия...Тоест,нищо лично ,против самия световен шампион! Опасенията са относно системата,че ще се "преплъзне " колелцето и ще подмине едно, наистина неумишлено престъпление,обаче завършващо с една смърт на едно "невзрачно "момче !
И тук ,даже няма никакво място за злорадство ,и знам ,че го разбираш.
цитирай
119. thomas - Защо така!?
29.09.2007 14:27
Сестрите... При сестрите единственото недоказано е дали са заразили тези 400 деца умишлено или от небрежност - а не дали изобщо са го направили. Впрочем, и да не ги бяха арестували никога, щяха да са все толкова невзрачни, колкото са и сега. А Максим и да попадне в затвора, все пак ще е единственият ни, и то двукратен, шампион (заедно с Албена) в един спорт, в който по принцип изобщо нямаме шансове.

За системата... Тя редовно "приплъзва" и пропуска купища "невзрачни" - и като извършители, и като жертви. Да не говорим, че пропуска и мнозина, които УМИШЛЕНО извършват най-различни престъпления. В повечето случаи ги пропуска също така умишлено. Та не жали толкова за още един случай, в който системата ще се движи според прецедентите - нищо че нашето правосъдие не ги уважава особено.
цитирай
120. alison - Железен си.
29.09.2007 16:42
Йезуит ,до мозъка на костите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thomas
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2156159
Постинги: 141
Коментари: 3067
Гласове: 4316
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031