Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2007 08:34 - The Kennedy Experience
Автор: thomas Категория: Музика   
Прочетен: 5549 Коментари: 11 Гласове:
0

Последна промяна: 06.10.2007 08:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Не беше това името на концерта снощи, но точно този негов концерт за мен най-силно отговаряше на подобно заглавие.

Преди 2 години, когато свиреше с поляците от Кроке, доста хора от публиката едва го издържаха, а доста си и тръгнаха - беше се отвлякъл изцяло в дебрите на някаква музика на границата между психотропното въздействие и психическото отклонение. Но снощи, благодарение на невероятния си талант и с помощта на Бах, Моцарт, Бетовен и... Джими Хендрикс, той се показа в целия си блясък пред препълнената и възхитена зала 1 на НДК.

Когато Найджъл свири (иде ти съвсем естествено да го наричаш така, а не г-н Кенеди), човек не може да види в него никакво напрежение и никакво колебание как трябва да се изсвири нещо. Сигурен съм, че дори да му се случва да свири нещо за първи път, той ще изглежда точно толкова уверен, колкото и ако свири Четирите сезона на Вивалди.

Истинска радост е да гледаш някой на почти 51 години, на когото годините му личат единствено по бръчките на кожата на лицето, и то съвсем не като загрозяване, а като белег за преживяното. Но в поведението си и днес Найджъл прилича повече на 25-годишен младеж, пълен с енергия и желание да прави това, което умее.

Впрочем винаги ми е изглеждал по-млад, отколкото е, вероятно заради пънкарската прическа, небрежно облекло и още по-небрежно и веселяшко поведение. Едва снощи, и то точно заради тези бръчки, любопитството ми ме накара насред самия концерт да извадя телефона си и да попитам тихичко чичко Google за това кога е роден Найджъл Кенеди. Той веднага ми каза, че това е станало един ден след имения ми ден, 11 години преди моето раждане. А досега винаги съм го възприемал най-многото като връстник, ако не като по-млад от мен.

Освен предвидения час и половина, Найджъл изкара на сцената още поне 40 минути в бисове и се наслаждаваше искрено на всеки момент общуване с оркестъра и публиката. След като разбра цената на билетите (за Варна беше чул за 55 лева, а в София чу от седналите в оркестрината за цена от 90 лева - то добре, че не попита тези от най-хубавите редове, че тогава щеше да чуе и числото 100), той каза, че за толкова много пари се чувства длъжен да свири повече, отколкото е предвидено в програмата. И го направи.

Найджъл Кенеди е велик музикант, който не се срамува да говори открито, искрено и дори да е "цапнат в устата" (думички като shit и fucking в неговия речник вървят наравно с great и fantastic, но звучат естествено, а не позьорски). Акцентът му, определен от Уикипедия като mockney (дума, комбинираща mock и cockney - т.е. когато някой умишлено говори жаргонно на cockney, за да се хареса на обикновените хора), е много ясен и лесен за разбиране, за разлика от усукания неразбираем британски, който се среща при много англичани, и е истинско удоволствие за слушане.

Особено приятно е и да виждаш и отношението му към музикантите, с които работи - той непрекъснато се опитва да покаже на публиката, че те са също толкова важни, колкото и той самия, хвали ги, опитва се да насочи вниманието на зрителите към тях, а и прави всичко, за да ги накара да надминат себе си. И не пропуска да покаже колко е щастлив, че те успяват да го направят. Такъв беше преди години и с шантавите поляци (не отричам качествата им, а само музиката им), същия беше снощи и с оркестъра на Класик ФМ, който определено напредва много добре в развитието си с тези съвместни концерти с велики музиканти.

Организацията беше много добра въпреки "програмираното" закъснение от половин час, което напоследък редовно ни налагат, но мога да призная, че за него си е виновна самата публика, която в официалния начален час на концерта обикновено заема не повече от 2/3 от залата, а останалите се влачат още половин час, а и има и закъснели с повече от половин час! Зала 1 на НДК вече може да е доста уморена като обзавеждане, но все пак засега е най-доброто, с което разполагаме, а и все още умее да създава усещане за важността на това, което се случва в нея.

Приятно беше и това, че в публиката имаше доста хора на под 30 години, въпреки че обществото (а имам чувството, че и училището) прави всичко възможно да ги кара да мразят класиката. И все пак именно музиканти като Найджъл Кенеди, Ванеса Мей и Васко Василев, с по-свободното си поведение успяват да изтръгнат поне част от младите хора у нас от лапите на чалгата.

Изобщо, този концерт беше едно от най-големите събития в тази музикално наситена година.



Гласувай:
0



1. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
06.10.2007 13:52
Томас и си прав и не си ...И мен ме радва, че в публиката е имало зрители на под 30 години...но освен заради факта, който ти посочи- че явно все още има хора харесващи класиката, аз виждам също, че има млади хора способни да платят толкова скъп билет за да видят концерта наживо.
Може би да има и други млади хора желаещи това..но аз лично не бих дал толкова пари...кофти реалност. А музиката му ми харесва.
цитирай
2. thomas - Аз пък познавам други...
06.10.2007 14:14
Познавам млади хора, които с погнуса отказват да чуят подобна музика и не биха дошли и с безплатен билет. Парите нямат особено отношение, защото за пиене и/или перчене в чалга клуб същите ще ги дадат без много да му мислят. Впрочем, когато преди няколко месеца писах за шоуто на Албена и Максим, някой също с погнуса коментираше, че не понася фигурното пързаляне, защото то има общо с класическата музика, и даже, о, ужас - с цигулката на Васко Василев! Брррр. Гадост! ;-)

Но всъщност аз не пишех за това, а за особеностите на един велик музикант...
цитирай
3. outfaced - e 100лв. за билет мен лично ме отказаха ...
06.10.2007 14:36
не че ги нямам, но е неоправдано на фона на това, на колко други концерта мога да ида за тея пари или колко диска да си купя ...
цитирай
4. thomas - 100 лева...
06.10.2007 15:27
Това е цената на най-скъпите билети. Имаше ако не се лъжа от 30 или 40 лева. И на колко други концерти можеш да отидеш всъщност за тези пари? И какво са на фона на цените извън България? А на фона на Андреа Бочели преди година, където за 150 лева можеше да си вземеш само гадни билети, а за 300 - хубави? И още един джаз концерт наскоро си спомням, че беше с подобни билети... Така че за нивото, което предлага Найджъл Кенеди, това не са страшни пари. Само че, Outfaced, струва ми се, че ти точно заради вида музика слагаш този концерт в зоната на тези с евтини билети! ;-)
цитирай
5. aqualia - А на мен ми се струва, че...
06.10.2007 15:53
е хубаво към класиката в жанра да се подходи с по-голямо уважение. Моите адмирации към Найджъл Кенеди, но , снощи имах по-големи очаквания. В името, обаче, на борбата с чалгата такова поведение на сцената сигурно е оправдано. Да си виртуоз в пошлата реалност на една друга музика сигурно е голямо предизвикателство.
цитирай
6. thomas - Да, именно...
06.10.2007 15:58
Положението е като в оня виц за новата учителка по география, която се мъчила дълго да накара учениците да обърнат внимание на урока й за глобуса, и накрая, отчаяна и разплакана, отишла при директора, след като не успяла никак да им предизвика интереса. Директорът само й казал едно "спокойно, сега ще ти покажа как се прави", влязъл в класа заедно с нея и се обърнал към учениците:

- Пичове, вие можете ли да сложите презерватив на глобуса?
- А какво е това глобус?
- Е, това ще ви го обясни новата учителка по география!
цитирай
7. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
06.10.2007 18:31
Томас, напълно вярно, че има хора, които и с безплатен билет няма да отидат. Не ми е за тях думата. Но 100 лева са си сериозна сума за България, каквото и да си говорим. Все пак не ми сравнявай с европейските цени- заплатите все още не са европейски за мнозинството от хората.Но да, 40 лева лично аз бих дал.
цитирай
8. outfaced - @ 4. thomas -
07.10.2007 11:22
не съди толкова бързо ...
слушам Кенеди от над 10 години, още когато го имаше само на касетки. Знам какви са цените в Европа ... но тука е България. Че той е свирил и без пари на джемсешъни след концертите си ... останалото са алчни мениджъри. Но това е друга тема. Яд ме е и че с такива цени, на концертите публиката е в голяма част само от позьори ... а много истински фенове просто не могат да си го позволят (не става дума само за този концерт)

Също така не бих дал 40 лв. за да седя на последния ред ... Тази музика е аудиофилска - или ще съм на хубаво място за да и се насладя или ще си я пусна в къщи. Определено системата ми в къщи звучи по-добре от звука в по голямата част от зала 1.

Ама всеки с тертипа си :)
Жалко само, че аз поне не познавам много хора (да не кажа почти никой) да е под 30 години и да слуша такава музика (изключвам хората занимаващи се с нея). Но факт е, че това не е и "ефтина" музика ... не става да се слуша на малко касетофонче. За да чуеш красотата и трябва да си или на концерт или да вложиш доста в дмашно аудио-оборудване, което далеч не се изчерпва с купуването на една 5+1 система за кино.
цитирай
9. angelus - Моят отговор:
11.11.2007 16:18
http://www.slovesa.net/index.php?id=1463

Не е кой знае какво статията, но общо взето се добива представа за това какво беше. Днес го гледах за втори път и за втори път с епренесох в съвсем различен , изящен свят. Такива хора, като тях двамата , Найджъл Кенеди и други големи имена ( те не случайно са големи..) са нещо много ценно, особено ако имаш възможноста да се докоснеш до професионализма им... и любовта към това, което правят..
цитирай
10. thomas - @angelus
11.11.2007 16:53
Можеше поне да кажеш за кои музиканти става дума в твоята статия - така отидох с усещането, че ще чета алтернативно мнение за Найджъл Кенеди ;-) Иначе да, уважавам и Веско Ешкенази. Що се отнася до следващия концерт - на Светлин Русев, за него нищо не знам и нищо не мога да кажа все още, но със сигурност мога да кажа ужасни неща за фотографа и дизайнера, станали виновници за плаката, с който се рекламира концерта му. Направо не мога да повярвам, че МТел са се оставили логото им да се появи върху подобна дизайнерско-полиграфическа издънка! :-)
цитирай
11. angelus - thomas
11.11.2007 23:47
Прощавай, аз когато говоря за музика и забравям много съществени неща. Веднага попадам в друг свят. Иначе Мтел доста гафчета натрупаха, макар и малки. Информация за концертите и изпълнителите (ако те интересува ) има (поне това) на www.classicfmsofia.com :-)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thomas
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2156176
Постинги: 141
Коментари: 3067
Гласове: 4316
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031