Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2007 19:43 - Лекар наръгал с нож сина на пациент, не му е повдигнато обвинение.
Автор: thomas Категория: Новини   
Прочетен: 6495 Коментари: 23 Гласове:
0

Последна промяна: 24.04.2007 16:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
С такова заглавие изземвам временно функцията на dnes4o, да ме извини :-), но го чух преди малко и не мога да се въздържа.

Значи какво било станало: наръганият (заедно с жена си) бил довел своя баща при въпросния лекар в спешната помощ на 18-та поликлиника със собствената си кола, и то защото извиканата от тях бърза помощ не дошла доста време. Старият човек бил с инфаркт според бъдещата жертва (и явно наистина е бил, защото стана ясно, че е починал). Лекарят обаче говорел по мобилния си телефон и не искал да обърне внимание на пациента. Според мен съвсем разбираемо след известно време човекът не издържал и явно е потърсил сметка на лекаря (който, както после се оказва, е бил пиян на дежурството си). Отговорът бил наръгване с джобен нож в гърдите. При опита си да защити своя мъж е пострадала и неговата жена, която ножът е ранил в ръката, но пък може би това е спасило животът на сина.

Дотук всичко е ясно. Винаги съм знаел, че ужасно много лекари у нас са пълни изроди и че като съсловие, въпреки изискването за хуманност и интелект, българските лекари не стоят изобщо по-високо от нашите полицаи, митничари, адвокати или служители на съдебната система. Именно поради последното се стига дотам, че след като е първоначално арестуван, днес лекарят е пуснат на свобода без да му бъдат повдигнати обвинения.

Е това вече не го разбирам. Ние им плащаме, за да учат професията и да могат да спасяват нашия живот, в отговор те ни съдират от подкупи, за да си изпълняват задълженията, за които при това са дали хипократова клетва, защото здравната система не им била плащала достатъчно, накрая в някои случаи изобщо не си вършат работата както трябва, практически никога не носят отговорност за това, а на всичко отгоре когато някой опита да поиска от тях просто да си вършат работата, те опитват да го убият.

Вътрешното ми усещане в тази ситуация е, че този лекар наистина не заслужава да бъде изправен пред съд. Той заслужава да бъде вързан и пребит с камъни, както биха направили преди 2000 години - най-добре от неговите колеги, ако пък не - от пациенти-доброволци, каквито вероятно няма да липсват. Ако и такива все пак липсват, самата държава трябва да използва своите палачи, за да покаже ясно на цялото съсловие, че то е направило своя избор и има своите задължения.

Разбира се, това е първична реакция и сигурно няма да се радвам да я видя да се осъществи. Но още по-малко ще се радвам, ако този човек след временното му отстраняване от работа след месец-два се върне в своя кабинет.


Тагове:   нож,   МУ,   лекар,   наръгал,   пациент,   обвинение,


Гласувай:
0



1. monologa - Гледах репортажа
23.04.2007 19:59
по bTV относно случая. Не знам какво да кажа. За подобни деяния...и коментарът на лекаря е, че бил нанесъл "само леки телесни повреди" на момчето... Ако това, което видях на екрана е "лека телесна повреда", то не бих искала да знам какво е за него "тежка"...

И къде е справедливостта и правата на човека в България?
цитирай
2. анонимен - Имам гениална идея
23.04.2007 20:05
хайде да не правим генерални заключения по случая, основавайки се на репортажа на бтв.
цитирай
3. mobo - тежка телесна повреда е
23.04.2007 20:07
ако е засегнат жизненоважен орган и жертвата би умряла без навременна лекарска помощ.
така било по българския закон ми обясняваха преди време. счупените крайници са лека или средна телесна повреда.
колкото до самия случай - никой от нас не е бил там и не знае какво е било положението по време на инцидента. вие няма ли да се защитите с всички средства ако някой ви се нахвърли да ви "търси обяснения" докато говорите по телефона?
цитирай
4. monologa - нищо генерално
23.04.2007 20:18
Не съм правила генерални заключения. Чух, че и момчето каза, че са си разменили глубости, но не мога да не подкрепя постинга.

Подкрепям те, thomas!
цитирай
5. thomas - Лекарят е там, за да спасява хора.
23.04.2007 20:31
Не е в спешната помощ, за да си говори по мобилен телефон, когато в кабинета му има пациент с инфаркт. Боят по манерката от страна на роднината на пациента (ако допуснем, че това се е случило) е най-малкото, което заслужава в този момент. Уволнението също е задължително, но не пречи то да е после, след като спаси пациента!

Репортажът, който аз гледах, не беше по бТВ, а по Нова телевизия, но и той не остави много място за съмнения какво ли точно се е случило.

Случило се е следното: загинал е пациентът, докато лекарят е бил пиян и му е било по-интересно да си говори по телефона, отколкото да се опита да го спаси.

Проявената агресия от негова страна в момент, в който е явно ужасно виновен, е именно нещото, заради което той не заслужава изобщо някога повече да има нещо общо с професията, която представлява.
цитирай
6. nakom - сега е момента да се обадят разни олигофрени
23.04.2007 20:34
и да съобщят как нашите лекари не са нито корумпирани нито виновни за нищо.Виновни са комунистите, малките заплати и дупките по улиците.Сега етичната комисия ще го искара светец и велик професионалист тоя цървул и ще го защити.Крайно време е да се поизбият малко български лекари.
цитирай
7. анонимен - - Лекар наръгал с нож сина на пациент, не му е повдигнато
23.04.2007 20:35
taciva na besilo
цитирай
8. анонимен - точно така
23.04.2007 20:38
съжалявам ,че забравих, ние трябва да сме съдници на всичко и на всички.
цитирай
9. анонимен - klasika
23.04.2007 20:39
ubreeeeee evropeiski sauz!
цитирай
10. nakom - bbbbb нали не е умрял твоя баща
23.04.2007 20:57
какво се жалваш.
цитирай
11. анонимен - ок dudes
23.04.2007 21:05
Дълбоко в психиката на българина е залегнало чувството ,че той винаги е прав и винаги всичко му е ясно, независимо от това дали е запознат с фактите или не.
За вас е напълно достатъчно да кажат нещо по телевизията, за да приемете историята за чиста монета и хайде да бесим човека.
Аз не знам какво е станало? Ами ако на доктора точно в момента са му казвали,че неговия баща е починал? Или пък сина на загиналия преувеличава и безпричинно е нападнал доктора.Може би повлиян от състоянието на баща си? Не знам аз не казвам кой е крив и кой е прав. Всички сме хора и изпитваме различни емоции и чувства в различните моменти. Нещата не са чак толкова сложни.
Това е големия проблем на нашето "общество" , много ни е трудно да погледнем от чуждата гледна точка,да се поставим на мястото на другия.
Ако го правехме по-често сигурен съм ,че нямаше да бъдем съдници на всичко,което според нас е нередно.
Колко от вас мили палачи не са реагирали по подобен начин.Не говоря за наръгване с нож. Просто да се отнесете много грубо към даден човек? Отговорете си на този въпрос и може би ще разберете ,че нещата винаги имат повече от една гледна точка и нашата в повечето случай е грешната.
:)
цитирай
12. thomas - Sorry, dude :-)
23.04.2007 21:18
Тук няма място за две гледни точки. Има човек, на когото плащаме, за да се грижи за човешкия живот - човек, избрал и положил клетва да бъде СЛУГА НА ОБЩЕСТВОТО в този смисъл, човек с много важни задължения и отговорности; имаме и един ЗАГУБЕН човешки живот (не казвам, че е нямало да бъде загубен и ако лекарят опитваше да го спаси, но поне щеше да се е случило, докато ОПИТВА). Имаме и опит за саморазправа с човека, който се е опитал да направи нещо, за да принуди длъжностното лице да си гледа работата, реално имаме и опит за отнемане на неговия живот от въпросното длъжностно лице. Не мога да приема, че лекарят е нанесъл прецизно удара с ножа, за да обезвреди нападателя си - в края на краищата това е ЛЕКАР, а не професионален убиец, та да владее толкова добре оръжията, сред които и джобно ножче :-)
цитирай
13. nakom - ти цъфна и определи какъв е българина
23.04.2007 21:21
и какви са проблемите на обществото ни.ние си ги знаем.и безхаберието на лекарите е едно от тях.както и корупцията.скоро ми се наложи да мина през ракова болница.каквото видях там - не искам да го виждам отново.не е далеч времето когато някой полудял човек ще влезе с автомат в някоя болница и ще отнесе много боклуци с бели престилки и за съжаление - много свестни хора покрай тях.също може би - с бели престилки.
цитирай
14. анонимен - Thomas-s-s-s-s-s-s-s-s
23.04.2007 21:24
А на теб за какво ти плащат?Бил ли си там,за да знаеш какво точно е станало?Ами ако сина е налетял и е било самозащита???
Нека бъдем реалисти...всичко в България е достатъчно преовеличено,че да го поемаме като чиста монета!
цитирай
15. pav - :(
23.04.2007 21:24
Няма значение кой е бил изнервен и кой не, факт е че българси лекар си изтърва нервите и наръгва (какво от това, че е джобно ножче) човек.
цитирай
16. анонимен - Изобщо не
23.04.2007 21:25
става въпрос ,за това ,че той е доктор. Това няма никакво значение в случая.Стига с този bullshit за корупцията. Има я навсякъде. Тя не е фактор.
Още по-малко значение има това ,че доктора е положил клетва да бъде "СЛУГА НА ОБЩЕСТВОТО".
Няма такова животно.
Но аз лично отказвам да кажа кой е крив и кой е прав в случая базирайки се на репортаж по телевизията.
цитирай
17. thomas - bolka
23.04.2007 21:29
Ако синът на човек, получил инфаркт, е налетял на доктора, който не иска да му обърне внимание, бих казал, че това е самозащита.
цитирай
18. анонимен - Тhomas-s-s-s-s-s
23.04.2007 21:33
Ти как би реагирал?И двамата са реагирали импулсивно!на 100%!Бъди сигурен ,че и двамата не са планирали как да реагират един друг!Това просто се е получило!И толкова!
Още един живот е изгубен!Нека не дигаме кокалите на човека!?ОК?
цитирай
19. thomas - Не че и аз го приемам напълно
23.04.2007 21:35
Ама ти за "клиентът винаги има право" не си ли чувал!? :-)
цитирай
20. анонимен - T-h-o-m-a-s-s-s-s-s-s-s
23.04.2007 21:50
Тук не става въпрос кой крив,кой прав!Нещото е станало!Няма връщане назад за съжаление!
И аз искам машина на времето,ама НЪЦКИ!
Какво ще направим като кажем,че доктора е много лош о такива подобни?!
Помисли малко трезво!Започни от възпитанието на малките деца и тогава ще видиш от къде идва всичко!
цитирай
21. thomas - Във всяка нормална държава...
23.04.2007 21:55
на този лекар животът му вече щеше да изглежда така, че да съжалява, че се е родил. Въпреки, че ще е застрахован за грешките си, никога повече няма да види бяла престилка, освен когато сам е пациент. Ще бъде уволнен, съден от заведението, в което работи, заведението ще бъде съдено от роднините, и ще се размахват такива милиони, от които никога няма да успее да изплува повече. Точно затова там подобно нещо никога не може да се случи.

Разбери - НЯМА ПАЦИЕНТ, който ще нападне лекар, който съвестно си върши работата!
цитирай
22. artanis - @1
23.04.2007 21:57
monologa, Трябва да са гарантирани от конституцията, ама там подобни текстове нещо липсват.

Аз съм на страната на човека и съм съгласен с повечето писали (дори и идеологически врагове като nakom), че повечето лекари в България са пълни изроди.

Но всички знаят, че този случай ще отшуми, а агенцията за държавни вземания пак ще конфискува автомобила на този, който не си е платил здравните осигуровки.

поздрави:
цитирай
23. gadget - И аз си мисля...
06.05.2007 16:01
... че лекарите в България се възприемат като бизнесмени. И съд до дупка им е малко. Защо по дяволити ще ползва GSM, докато е на работното си място и с човек на масата? Защо ще е пиян (ако наистина е така)? Защо тръгва напред с джобно ножче, не може ли да извика за помощ? Стига защита за лекари, политици и разни други боклуци. И тъй като тоя няма да го изгонят, аз препоръчвам на жертвата да намери лекаря и да му счупи ръцете, с които вместо да спасява човешки живот, говорил по телефона... Като при Крум!!! Тъпанари!
Радвам се, че не опирам до тия. Когато се бях разболял преди няколко месеца лекарката ми препоръча няколко лекарства и едва когато ги спрях се оправих! Спомняте ли си човека, умрял до болницата преди месеци? За човека, дето му искали подкуп и сложили снимката за да си играят на дартс? И тези хора ли са добри професионалисти?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thomas
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2156239
Постинги: 141
Коментари: 3067
Гласове: 4316
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031