Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2007 18:47 - Днешните митничари не са корумпирани...
Автор: thomas Категория: Политика   
Прочетен: 3303 Коментари: 7 Гласове:
0

Последна промяна: 06.02.2007 07:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Днешните митничари не взимат подкупи. Ама вчерашните как взимаха само...

Понеделник, 30 януари, вечерта. Наша фирмена кола се прибира с двама души и обзавеждането на щанда ни от едно изложение в Германия.

Два дена път (с конете на колата, не с камили), минаване през Германия, Австрия, Унгария, Сърбия и България. Хайде, до края на Унгария все е Европейски съюз.

Влизане в Сърбия. Никакви проблеми. Явно Европейския съюз действа заразно и граничните стават добронамерени.

Минаване през Сърбия - пак никакви проблеми, само както си му е реда, повишено внимание за пътна полиция по целия път. Всеки, дори и минимален повод за заяждане, се използва без милост. Успяват да се възползват от само един повод ;-). От друга страна, пътища като слънце, много по-добри от нашите и доста по-добри, отколкото бяха преди 2-3 години, дори и от миналата.

Излизане от Сърбия. Тук вече "замирисва на България" още от сръбска земя!

Сръбските митничари...

- Какво карате?
- Връщаме си разни неща от щанда на изложението.
- Нещо за нас имате ли?
Имаме си по традиция старателно подготвен кашон с дреболии за подаряване, главно календари, защото това ни е дейността на фирмата. Ония обаче вече са станали капризни... Календарът "Добре дошли в България" предизвиква реплика "Па зАщо ми е това?". Подобна идва и в отговор на един много красив календар с наши планини "Па що да ги правим тия вашите планини?!".
Накрая се стига до реплика от рода на:
- Е ти какво искаш, цици ли?
- Епа да
- Е нямаме цици. Само аз имам, ама не са за показване.
- Е заминавайте тогава.

След това - сръбските паспортни.

- Що ни носите?
Календарите пак не предизвикват особен интерес и се пита открито за химикалки - явно имат конкретна нужда в момента. :-) За беда в кашона с рушветите няма пишещи инструменти този път, та се стига до това нашият шофьор да си даде личната химикалка, с която си пише кога, откъде и колко гориво е купил.

Следват 20 МИНУТИ чакане на нашето гише. На него няма служител. Никой от чакащите не смее да се обади и оплаче, за да не си навлече проблеми (като примерно разтоварване и ново натоварване на багажа, защото е "бил много голям тарикат"). След 20 минути се появява някой, обслужва една кола от опашката и пак си затваря гишето и изчезва отново. Обръщам внимание, не става дума за часовете, в които има регламентирана почивка, а за такива, в които трябва да работят.

И тук се повтаря откритата просия на сувенири, дават се дребните подаръчета и получаваме правото да си влезем и подкараме по пътищата на това тъмно и мръсно нещо, наречено наша родина. :-)

Излишно е да казвам, че 10 дена по-рано, на излизане, нещата с искането на "подаръци" са изглеждали точно по същия начин.

Иначе сме големи европейци! От първия политик до последния митничар или полицай всички вече са граждани на страна от Европейския съюз.

Още ли мислите, че ни е ТАМ мястото!?


Тагове:   митничари,


Гласувай:
0



1. patilan - Темата
01.02.2007 22:34
Wse pak sme izminali polovinata pat!
Vleznahme v Evropa, sega triabva da izlezem ot Balkanite.
цитирай
2. framboise - ?
02.02.2007 10:39
А защо не минахте през Румъния? Понякога това удължава маршрута, но щяхте да си спестите митничарите.
цитирай
3. thomas - Никой не препоръчва такъв вариант...
02.02.2007 11:04
В Румъния пътищата са много по-лоши и от българските, няма изобщо магистрали, минава се през 23 града, никой от които няма околовръстно шосе, пътят до Виена се удължава с повече от 200 километра, а пътните знаци са трагични. Изобщо хората казват, че оттам за един ден трудно може да се премине, камо ли след това да ти остане време да прекосиш Унгария и Австрия. Може би след 10 години и да стават, но засега сърбите са единственото решение.
цитирай
4. sasso - и още нещо
04.02.2007 10:25
Румънските катаджии са като наште митничари, така че освен по дълъг път, пак щеше да се дават календари и химикалки.
Иначе поздрав за постинга. Прав си за съжаление, не че не се знаем какви сме. Балканска му работа, как да не я обичаш?:)))
цитирай
5. анонимен - Не че нещо... :]
05.02.2007 09:08
Ами аз тази година бях в Румъния, и пътищата им си бяха пътища, и и табелите им си бяха табели... Още от изхода на Констанца имаше две табели: за Добрич и Варна... И да исках, трудно можех да се изгубя :] А единствената дупка, за която си спомням, беше в стария град на Констанца, но тя си беше направо пропаст :]
Колкото до граничния контрол, само лична карта ми искаха... По-малко от 5 минути ми отне...
цитирай
6. bamby13 - Преди няколко години се връщахме така
05.02.2007 22:29
с едно приятелче с кола. Колата не беше с БГ регистрация и като за капак- фирмена, лизингова. И се започна една разправия...ама каква е тая фирма, то документите не са на български...от колко време сте там, какво правите там. Е на тоя въпрос не издържах и се озъбих, че правим там добро впечатление. Тази ми реплика ни струваше 40 минутно забавяне, показване на аптечка, амбу и...50 Евро...да се почерпят....
цитирай
7. dosheva - ми...не мисля, че сме за там...
06.02.2007 11:41
но...пък и никой не ме пита мен.
Референдуми се правят в Европа, но тук - хората не са дорасли....за да гласуват "за" или "против" ЕС - някой политик го беше казал.
И европейците /опс - западно-европейците/ знаят, че не сме за там....ама май им трябваме за нещо! :):):)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thomas
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2156216
Постинги: 141
Коментари: 3067
Гласове: 4316
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031