Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2007 08:04 - На кого са пешеходните пътеки
Автор: thomas Категория: Политика   
Прочетен: 7086 Коментари: 18 Гласове:
0

Последна промяна: 21.02.2007 08:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
След като бях набюдавал с години как се отнасят шофьорите с пешеходците в Германия, преди доста време реших да правя като тамошните шофьори и да спирам на пешеходна пътека, когато пред нея чака да пресече пешеходец. Ако не толкова за да спазвам закона, то поне за да гледам изненаданите им физиономии. Дълго време всичко вървеше като по вода. Спираш, виждаш учудените им погледи за секунда, после обикновено получаваш и някакъв жест на благодарност, след което те пресичат и видимо си казват "Лелеее, и такива ли имало".

Един ден обаче с това привидно богоугодно поведение за малко щях да предизвикам смъртта на едно момиче на около 20 години. Карах по бул. Андрей Ляпчев от Дървеница към Младост. На няколко места в тази отсечка има пешеходни пътеки. Движех се в лявата лента и когато наближих една от пътеките, на която чакаше да пресече въпросното момиче, намалих и спрях, а момичето започна да пресича. На някой от каращите зад мен обаче явно му се видя много нелогично, че аз спирам на пешеходна пътека и човекът рязко ме "изряза" отдясно с джипа си с мръсна газ, при което след секунда видя момичето, което вече пресичаше пред неговата кола и успя да набие спирачки на не повече от половин метър пред нея, а тя гледаше разбираемо ужасено, а след като тя все пак премина, на не повече от метър зад нея джипът отново даде вече познатата мръсна газ и полетя по пътя си.

Ставаше дума за пешеходна пътека тип "зебра", много ясно и прясно нарисувана, за прав път и за слънчево време, при това в час, в който слънцето не ти грее в очите. Какъв трябва да си, за да решиш да преминеш през пешеходната пътека с огромна скорост, при това след като виждаш вече спрели пред нея коли.

Отговорът е, че просто трябва да си като всички останали шофьори.

Откакто ми се случи това, пак спирам, но вече изобщо не се интересувам от реакциите на пешеходците, а само от това дали някой друг шофьор не иска да ги прегази, докато аз им давам правото да преминат.

Какво трявбва да се случи, за да стане МОДЕРНО да се спазва тази част от закона за движение по пътищата? Тази част, която ни разделя най-силно от Европа (може би по-лошо впечатление правим само с безпричинните спирания на колите, особено чуждестранните, от страна на катаджиите). В момента шофьорите не искат да спират, а пешеходците не смеят и да опитат да преминат преди да са минали всички коли.

Не смятам, че е невъзможно нещата да се променят. Само преди няколко години шофирането с колан беше също такова изключение като спирането на пешеходна пътека ;-) Но днес гледам, че повечето хора карат с колани. Значи нещо успя да ги промени. И не мисля, че бяха глобите. Защото ако бяха те, трябваше всички да са спрели да говорят и по мобилните телефони, за които също има глоби, пък всеки втори виждам, че говори непрекъснато, с което НАИСТИНА пречи на движението - ако не с истинска опасност за нечий живот, то поне подпомага задръстванията със забавените си реакции и затруднени от заетата ръка движения.

В следващия епизод ще поговорим за това как трябва да се тръгва от кръстовище, когато те пусне светофара, и най-вече за това как трябва да се прави завой след кръстовище. :-)



Гласувай:
0



1. krk1972 - тези с джиповете и скъпите коли м...
21.02.2007 09:37
тези с джиповете и скъпите коли минават на червено а ти искаш да спрат на пешеходна пътека явно имат чувство за безнаказаност лично аз невиждам скоро да се оправим скоро
цитирай
2. thomas - Чувството за безнаказаност не е просто чувство...
21.02.2007 09:52
Даже и тази сутрин видях по bTV, че безнаказаността си е съвсем реална - за прегазеното преди 32 дни на централно кръстовище 28-годишно момиче още няма никаква идея кой е извършителят, въпреки че там има десетки камери (трафик и охранителни), които сочат към мястото и всичко, което се иска от полицията, е да отиде и да поиска записите, но тя не го прави.

Преди повече от 10 години при несравним случай на нашата счетоводителка й бяха откраднали москвича пред една банка, точно пред окото на камерата, и следователят също така само трябваше да отиде до банката, за да изиска записа и да види кой е крадецът, но въпреки многократните молби той се беше съгласил да направи това едва след 2 седмици, а записите се пазели 1 седмица ;-)

А днес при случай на УБИЙСТВО те не потърсват записите от камерите повече от месец!

Но така де, мисълта ми е, че това с пешеходните пътеки изобщо не е хоби само на тези с джиповете. Със същата сила не отдават предимство на пешеходците и шофьори на 30-годишни лади! Както и при другите нарушения, и тук не мисля, че нещата ще се оправят с наказания. Без да стане част от добрия ти имидж да правиш път на пешеходците, така както сега е част от добрия имидж да си облечен в скъпи дрехи, нещата няма да се променят.
цитирай
3. анонимен - Безнаказаността е реална, защото ...
21.02.2007 10:20
Безнаказаността е реална, защото "наказанността" е абсурдна. Казвам го от позицията на човек, сблъскал се с абсурда причинител на много средни телесни повреди, т.е. престъпника, блъснал на пешеходна пътека тип "зебра" дъщеря ми и нейната приятелка, да получи административно наказание глоба в размер на 500 (ПЕТСТОТИН) лв. и понеже се е разкаял много горчиво, даже не му взеха и книжката. А децата се чудят защо да стоят тук да живеят и учат, като такива идиоти безнаказано ги блъскат по пешеходните пътеки. А за абсурдите в този Нак. кодекс просто не ми се мисли.
Горко ни на нас и на тези дето мислят да остават тук (имам предвид в България).
Роси
цитирай
4. анонимен - Честно казано, аз спирам само по...
21.02.2007 10:33
Честно казано, аз спирам само понякога, но намалявам на зебрите и се оглеждам. Един като теб спря веднъж в лявата лента на Г.М.-то и безкрайно ме учуди, но все пак реших да спра - и наистина имаше пешеходец. После доста време се радвах, че не съм се набутала в същата ситуация като "героя" от твоя разказ - а при мен за малко да стане от учудване и малко време за реакция.
А иначе - ако си мисля за същата зебра на Ляпчев (пред Лесото) - аз там живея, има светофар, но ме е страх и дори на зелено за пешеходци пресичам с подтичване, защото колите минават с около 100 км/ч на червено, това си е един вид местна традиция. Това е положението.
цитирай
5. анонимен - Много хубав въпрос - на кого са пе...
21.02.2007 11:15
Много хубав въпрос - на кого са пешеходните пътеки? Българинът не е толерантен по принцип, а пък на тези с големите и мощни коли тази дума липсва в речника им. От моя опит като пешеходец знам колко е неприятно да чакаш да пресечеш улицата, дори когато имаш право на това. За това, сега когато вече карам кола, винаги пускам хората да минат, без да се интересувам дали правя задръстване зад мен или пък ме "благославят"
цитирай
6. sis - :(
21.02.2007 11:32
Наскоро карах шофьорски курс. Много силно впечатление ми направи, че и инструктура и изпитващия на няколко пъти казаха: "хайде...минавай, не ги кани да минават". Ако са на пешеходната пътека - тогава. Да, така е, но когато има коли е нормално човека да стой на тротоара.
цитирай
7. patilan - Deja vu!!
21.02.2007 11:32
Случвало ми сее е абсолютно същотот, но аз бях в ролята на момичето, и успях да обърша страничната врата!!

Страшно си беше, дори не успях да реагирам, животът ми увисна буквално на опърлен косъм.

Така че действителността е найстина страшна, и за да оцелееш трябва да правиш като другите..
цитирай
8. fugitive - Случва се
21.02.2007 11:46
За това като ми спрат на пешеходна пътека да мина, се оглеждам и проточвам врат към следващите ленти, за да избегна фатален сблъсък с някой идиот с джип или голяма лъскава кола.
цитирай
9. анонимен - ZA PRAVATA I PRAVILATA
21.02.2007 12:00
Skoro vzeh listovkite za kormyvane i nay4ih ne6to novo za sebe si pe6ehodeca e vinagi s predimstvo. Na PE6EHODNATA PATEKA SAM 4AKALA MNOGO VREME ZAda PREMINA I SEGA se vazpolzvah ot predimstvoto si i za malko da ne mi stryva jivota.Istinata e4e ne si znaem pravata i kato pe6ehodci i kato hora. V darjava kato na6ta prava imat samo horata s jipove i te vinagi sa s pravo!!! ZA sajelenie
цитирай
10. baraboshi - ами докато чакаме да стане модерно, ...
21.02.2007 12:14
ами докато чакаме да стане модерно,те ще ни убият,претрепат,прегазят....Хайде докато чакаме тази мода ,на който му е работа да глобява, да почне да си я върши.Ама глас пустинен е моя..На съседната улица колите паркират по неописуем начин-нещо кошмарно.А преди две години като минаваха от КАТ всеки ден и ГЛОБЯВАХА малко шофьори смееха да паркират там.Сега като няма контрол паркират колите си " една върху друга".Така че глобите си вършат работа ама никой не я върши тази дейност.Защо ли?Стигна се дотам,че на същата тази улица един "богопомазан" шофьор ми се разкрещя,че му преча да си кара колата по...тротоара.Докато дочакаме да стане модерна толерантността към пешеходците доста жертви ще има.
цитирай
11. outfaced - даа, спирам си и аз ...
21.02.2007 12:41
и затва редовно отзад аха някой да се надъни в мен ... щот явно съм единствения, който смята за нужно да спре на пешеходна пътека.

Ама тва така отстрани да ме изрежат, не ми се беше случвало ...
без коментар просто.
цитирай
12. innkka - Съгласна съм с постинга, комент...
21.02.2007 12:43
Съгласна съм с постинга, коментарите и всичко това за пешеходните пътеки. Обаче: и пешеходците в BG са големи говеда! Е, не всички, но доста от тях. Вървят като гламави, зашеметени овце на всевъзможни места БЕЗ ПЕШЕХОДНИ ПЪТЕКИ, без грам мисъл в главата, че не са в правото си и какво би могло да се случи! Извинявайте, обаче никой не е длъжен да им спира и изчаква да си тътрят безмозъчно задниците, където им падне. Голяма част от този народ няма никаква култура на движение в частност и на поведение най-общо.
цитирай
13. baraboshi - innkka
21.02.2007 13:11
Напротив!!!! Длъжни сте да спирате!!!!!Щом караш в населено място,спираш.....Ти какво искаш?всички хора/вкл. и пешеходци/ да са умни и разумни.Няма такава "приказка".Има болни хора по улиците,има хора с психични увреждания и т.н и т.н..И преди да обиждаш хората,замисли се какво може да му е на този човек ,че пресича така и не трябва ли всъшност шофьорите да карат с така маречената съобразена скорост.....
цитирай
14. анонимен - Зебра
21.02.2007 13:35
Малко уточнение - видях, че си написал пешеходна пътека тип "Зебра". Вече (от 10-тина години) няма такова "животно". В закона за движение по пътищата има определение само за пешеходна пътека. Независимо дали е нарисувана като зебра или с две прекъснати линии. Не се прави разлика и правилата и за двете са както навремето за зебрите. Пешеходецът ВИНАГИ има право!
цитирай
15. анонимен - ами да
21.02.2007 13:47
проблема е, че сме свикнали дори и когато знаем, че грешим да не си признаваме. на всички шофьори са им виновни пешеходците, колоездачите и т.н. принципа е "който е с поголямо возило е по-важен и всички трябва да се съобразяват". какво тук значи някакъв си човечец...или пък малко дете или количка с бебе. Имам лични наблюдения върху състезателния булевард "П.Ю.Тодоров"(точно покрай южния парк" и чакащите майки с колички на пешеходната пътека, където никой, ама никой не спира, то как да спрат като хвърчат с 300...
цитирай
16. innkka - "Съобразена скорост" - ...
21.02.2007 13:52
"Съобразена скорост" - поредното разтегливо понятие! Кой както иска, така може да си го тълкува и прилага в дадените случаи. Както и става на практика! Каква е причината за МПС-то? - несъобразена скорост. А какво е несъобразена скорост? Един господ знае...

А тези, дето ги обиждам, не са болни, а са си точно малоумни, освен ако това не се се води в медицината за вид заболяване.

Например не съм видяла някой по европейските улици при свободен тротоар да върви по протежение на платното и да трябва колите да го заобикалят като цар. И изобщо, не ми се дават примери, защото те край нямат...

Мислъта ми с коментара беше, че общо взето каквито шофьорите, такива и пешеходците!
цитирай
17. copycat - ---
21.02.2007 16:26
Подкрепям Инка, културата и на пешеходците и под всякакви критика. Не веднъж и два пъти съм изтръпвала от хора, които изведнъж решавата да пресекат безобразно и буквално се хвърлят пред колата.

Друг момент - спираш, а те започват да те гледат и се чудях. Чакаш 20-тина секунди да решат дилемата си. Като виждаш, че не стига памет все пак тръгваш, щото то хубаво да ги изчакваш, ама да ги гледаш как се назландисват си е загуба на време. Разбира се те веднага решавата, че тамън като тръгнеш и те ще тръгнат и айде пак си отнасяш попържните.

Но това е нормално, все пак пешеходците са със същия манталитет като шофьорите и на лъскави коли и на скапани лади.

И още нещо не показвайте и вие типичната българска мисъл. Едва ли не твърдите, че проишествията се предизвикват от лъскави коли. Честно казано много катастрофи, се предизвикват от коли, чийто шофьори особено много искат да докажат, че може да са бедни, ама са бързи.
цитирай
18. geg - преди години мой познат взе шофьорска книжка
21.02.2007 17:01
след дълго пешеходно митарстване (на 26 год.) и първите му думи на тържествената вечеря сле първия шофьорски ден бяха:
- Еей, това животно пешеходеца не мога да го гледам...
Шофьорите и пешеходците сме едни и същи - разни. И аз имам няколко подобни сценки, с тънката разлика, че спирам, когато пешеходците са понечили поне да стъпят на пътеката и тези, които не спряха, а едва не отнесоха пешеходците, с едно изключение, не бяха "лъскарки", така че прав е copycat - да не бързаме с обобщенията.
Но освен с личен пример, сме в правото си КАТ да си върши работата. Не пречи като оная улица, за която споменава baraboshi, да следят едновременно и за неправилното паркиране, и за предимството на пешеходната пътека, и за неправилното пресичане на пешеходци. Даже са длъжни. А и така биха разсеяли съмненията за поредната кампания или акция "Хранилка". И като бонус няма да спират безпричинно чужденците.
ПП ВНИМАВАЙТЕ с похвалната практика на thomas.
Да не ви тежи на съвестта нечий живот. Следете и огледалото за обратно виждане ;)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thomas
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2156236
Постинги: 141
Коментари: 3067
Гласове: 4316
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031