Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2007 20:31 - Разместени празници - разстроен ритъм.
Автор: thomas Категория: Политика   
Прочетен: 4835 Коментари: 10 Гласове:
0

Последна промяна: 26.02.2007 21:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Тази година ни сервираха следните промени в официалните празници с решение на Министерския съвет:

1. 30 април (понеделник) става почивен ден, а вместо него ще се работи на 21 април (събота).
2. 25 май (петък) става почивен ден, а вместо него се работи на 19 май (събота)
3. 7 септември (петък) става почивен ден, а вместо това се работи на 15 септември (събота)
4. 31 декември (понеделник) става почивен ден, а 15 декември (събота) става работен.

Голяма каша, нали?

В първите два случая дните се отработват преди самите празници  - може би е добра идея: работиш една събота, но следващата седмица те чакат 4 дена почивка вместо 2. Само че го има и другия момент - че хората не обичат първо да дават, а после да получават компенсация. Да не говорим в колко фирми може да забравят да си отработят бъдещия почивен ден...

В третия обаче - изненадаааа! - ще се работи в съботата СЛЕД седмицата с Деня на Съединението, при това точно на 15 септември, което се пада в съботата преди първия учебен ден. Сещайте се каква работа ще падне за всички родители, които в понеделника след тази събота ще трябва да изпращат учениците си на училище. Те какво да правят в тази събота по-напред? Последни покупки на неща, нужни на учениците си, или да си стоят на работните места? И колко пълноценни ще са, ако са на работа при всичките си мисли и грижи?

Що се отнася до 31 декември, просто нямам думи. Тези хора за толкова години не разбраха ли, че този ден просто НЯМА КАК да бъде работен, каквото и да разпореждат?! Просто трябваше най-после да го обявят официално за почивен ден и готово - за какво сега е тази събота, 15 декември, на която да се отработва 31 декември!? И на всичко отгоре тук вече имаме ден, който отстои на цели 16 дена от празника, чийто съседен ден трябва да се компенсира!

Според мен всичките тези промени в празниците се отразяват негативно на икономиката на страната. 4 поредни почивни дни действат разлагащо на настроението за труд на всички нас. А и колко фирми се чувстват добре, ако в 4 поредни дни в касите им не влезе нито лев? Не по-добре действа и наличието на само един почивен ден в също толкова случаи, благодарение на тези 4 работни съботи.

Тези решения трябваше да бъдат оставени на бизнеса. Той е достатъчно зрял и отговорен, за да прецени за себе си подобни промени. Ако някоя фирма е наясно с това как й вървят нещата, тя може да реши да даде на служителите си (или примерно само на тази част от тях, които смятат да пътуват някъде в конкретния случай) този допълнителен ден. При това изобщо не е необходимо да се компенсира този допълнителен почивен ден с работна събота, защото по този начин никой не е доволен - нито бизнесът от гърчавата компенсация (една работна събота никога не прилича на един работен ден, колкото и подписа на Кабинета да са я провъзгласили за такъв), нито работещите от това, че трябва да се претоварват, лишавайки се от нормалните два почивни дни в седмицата.

На всичко отгоре, разбирам това да се случваше ЕДИН ПЪТ в годината, ами то се случва цели ЧЕТИРИ! Това е ужасно много и ужасно вредно!


Тагове:   празници,


Гласувай:
0



1. анонимен - vapros
26.02.2007 22:49
не ми се пише - но сметнато, от повечето почивни дни държавата пести сериозни суми :) а частния бизнес ...негова грижа, тва е България, не САЩ... :) Впрочем - за 3 март няма ли някой почивен понеделник ;(
цитирай
2. thomas - Ми няма...
27.02.2007 08:08
За куц късмет 3 март този път си се пада в събота и съответно не дава нито един почивен ден.

И всъщност, ако забелязваш, с рокадите държавата не прави почивните дни нито повече, нито по-малко. Така че единствената обяснима цел е да се групират повече почивни дни, с което се получават 4 пъти по 4 дни. Впрочем, без никакви рокади на Коледа има една група от 5 дни. Абе изобщо - това не е година! ;-)
цитирай
3. innkka - Абе, thomas, ти си. . . баси човека. . ...
27.02.2007 11:59
Абе, thomas, ти си... баси човека... просто нямам думи...

Като какъв по-точно го изразяваш това мнение? - работодател или наемен работник. Поне аз съм останала с впечатлението, че е второто. Може и да греша, но ако е така - от какво всъщност си разстроен?

Всеки нормален наемен работник би казал в случая: да го духат работодателите!
Те тяхното винаги си го вземат така или иначе в крайна сметка, със или без разни почивни и/или отработени дни.

Отразявало се негативно на икономиката. Тя, икономиката в БГ е такъв батак, че едва ли точно тези разместени дни са причина за разстройването й.

Тези решения да бъдели оставени на бизнеса, щото той бил достатъчно зрял и отговорен да прецени. Дааа, толкова е зрял и отговорен, колкото е едно 5-6 месечно бебе. Ако зависеше от бизнеса само, само неделя след обед щеше да е свободен, за празници и дума да не става.

И не ми излизай с разни доводи като какво е например на запад, точно на мене, щото до болка ми е познато какво е. Още преди много години, когато започнах да работя там, някои понятия ми се "обърнаха" доста, но ми се проясниха, щото ги мислех, подобно на теб и на мнозина, за много по-идеални или по-различни. Например се чудех в началото, защо на всички служители сърцата им се разтапят от кеф, когато на шефа му излизат доста парици от джоба за техните безумни разходи, които правят и за които самите те са наясно, че са прескъпи и безсмислени. По-късно разбрах, че каквото и да се прави, както и да се погледне, това са винаги две различни страни, диаметрално противоположни, които винаги, ама винаги ще стоят една срещу друга.

Твъде дълго би било и не му е мястото тук да дискутираме труда и капитала в тази категория "Лични дневници" :-)

Така че, по-добре, когато се работи да се работи, а когато се почива да се почива, това по принцип е "здравословно" и за бизнеса и за наетите, и за самонаетите, а не да мислим какво е пагубно за бизнеса или ние колко ще сме пълноценни за него, ако еди какво си... Ами това е негова грижа, не на наетите.

thomas, нали знаеш, че и най-големият светец не е угоден богу :-)
цитирай
4. thomas - Никак не позна. Работодател.
27.02.2007 12:35
"Отразявало се негативно на икономиката. Тя, икономиката в БГ е такъв батак, че едва ли точно тези разместени дни са причина за разстройването й."

И какво? Дай да я съсипваме допълнително и с това. Ако на някой му е счупен крака, дай да го бутнем по стълбите - той и без това не може да слезе нормално! ;-)

"Ако зависеше от бизнеса само, само неделя след обед щеше да е свободен, за празници и дума да не става."

Глупости. Както виждаш, аз защитавам точно обратната теза - че дори една работна СЪБОТА е НЕДОПУСТИМА, защото хората имат нужда от 2 ДНИ ПОЧИВКА. А това, че заради ниската производителност у нас работодателите се чудят откъде да излязат поне малко над нулата, това няма никога да го разбереш, защото просто си "от другата страна".

Блогът ми може да е в Лични дневници, но темата ми е в Политика.

"...а не да мислим какво е пагубно за бизнеса или ние колко ще сме пълноценни за него, ако еди какво си... Ами това е негова грижа, не на наетите."

Ами да, точно затова и мисля над него - защото от мен се очаква утре да осигуря парите за вас, "наетите". И никак не обичам, когато някой ме саботира в това, защото в резултат всички са нещастни.
цитирай
5. innkka - Ей заради такива като тебе написах ...
27.02.2007 13:33
Ей заради такива като тебе написах коментара в полза на наетите, макар че самата аз не съм в това число, но съм била дълго време. Самонаета съм понастоящем.
Радвам се, че се изяснихме :-). Не бих могла да кажа нищо повече освен отново онова от третия абзац от предния коментар...
цитирай
6. fugitive - Тая дивотия
27.02.2007 21:35
с тия празници се прави, за да могат "софиянци" да се приберат по родните си места. Истинските софиянци пак ще го дух@ме.
цитирай
7. thomas - Ако някой не е обърнал внимание...
27.02.2007 21:50
на това кой точно е ТРЕТИЯТ ПАРАГРАФ на Innkka, то той е това:

"Всеки нормален наемен работник би казал в случая: да го духат работодателите! Те тяхното винаги си го вземат така или иначе в крайна сметка, със или без разни почивни и/или отработени дни."

Мисля, че разбирам защо си "самонаета" - предполагам, че никой нормален работодател не би те издържал "наета". Може би в зората на развитието на капитализма щеше да си член на движението на лудитите, които чупят машините (само дето там целта е била, за да не се закриват работни места).

Едно е сигурно - че развитият свят не е станал такъв благодарение на умни "мисли" като тази по-горе.

За какво и на кого си толкова обидена не ми е ясно, ясно ми е обаче, че и представа си нямаш, че може и да си права за това, че "те тяхното винаги си го вземат така или иначе в крайна сметка". И няма как иначе да бъде, защото именно те си залагат живота и всичко, което имат, за да направят това, за което мечтаят. Въпросът обаче е в това да има достатъчно и за тези, които работят за тях, защото това пък е единственият начин те да се доближат до своите мечти или дори да ги достигнат. Защото ако можеха БЕЗ нас, щяха да са го направили, нали? Ама обикновено просто нямат дупе за това.
цитирай
8. innkka - "Защото ако можеха БЕЗ нас, ...
28.02.2007 17:02
"Защото ако можеха БЕЗ нас, щяха да са го направили, нали? Ама обикновено просто нямат дупе за това."

Да бе, аз все забравям колко сте велики - тукашните работодатели. Само че БЕЗ ТЯХ, тези дето ви бачкат на нивата, ще си дъвчете ташаците само! И дупе да ви е яко, ако решат повечето да се изнесат нанякъде!
цитирай
9. thomas - Е те и това щяха да са направили.
28.02.2007 17:57
Или мислиш, че за това се иска по-малко дупе и способности, отколкото за бизнес? Вярно, позициите за домашни помощници, строителни работници и шофьори сигурно са широко отворени! ;-)

P.S. И с някой толкова вулгарен като теб повече не ми се спори, впрочем. Така че ако кажеш още някоя простотия, няма и да си я намериш след това.
цитирай
10. innkka - Да живее 1-ви май! :-))))))))))
01.03.2007 14:57
Да живее 1-ви май! :-))))))))))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thomas
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2156592
Постинги: 141
Коментари: 3067
Гласове: 4316
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031