Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2007 20:47 - Смешният плач около спирането на тракерите
Автор: thomas Категория: Политика   
Прочетен: 7382 Коментари: 24 Гласове:
0

Последна промяна: 22.03.2007 08:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Първо искам да призная, че Dnes4o удари джакпота с пускането на темата за спирането на торент тракерите в България - такъв брой коментари не бях виждал по нито една друга тема.

Второ искам да кажа, че не пиша това, за да защитавам ГДБОП, а просто за да се противопоставя на немалкото лумпенизирани коментари, които прочетох в толкова успешния пост.

Всъщност кой го е еня за това колко получаваме и къде е казано, че ако нямаме достатъчно пари, за да си плащаме за филми и музика, то някой трябва непременно да ни ги дава за малко пари?! Нали не задаваме такива въпроси поради това, че пътуванията в чужбина или новите автомобили са несъобразно скъпи на фона на същите тези заплати?

Сомалийците като получават по 15 долара, какво да кажат - не пътуват в чужбина и нямат как да си изтеглят екскурзиите по мрежата, нали така? Не правят протести и да питат "защо ни искате билети при качване в самолета - ние как да си ги купим с тези заплати".

След като има закон, който е дал правото на едни хора да искат пари за всяко копие на данните, които са тяхна собственост, няма никакъв смисъл да питаме защо полицията си върши работата и им защитава правата! Просто в тях е силата, защото според закона те са прави. Да не говорим, че в тях е силата и защото в тях са и парите.

Това дали издателите на филмите и създателите на игрите и софтуера искат изобщо да продават у нас, си е лично тяхна работа. Ако направят добри цени, ще продават, ако не направят - няма да продават. Толкова просто и логично. Но никъде не е казано, че ако не продават, то трябва да имаме право да сваляме безплатно.

Това, над което наистина си струва да се мисли, е как тези права, които са дадени на онези хора, да бъдат малко ограничени, променени и изобщо как да стане така, че нещата да станат малко по-честни. Подобни промени са много дълбоки и ще станат много бавно.

Може пък именно затварянето на тракерите и спирането на "точенето" да бъде тази стъпка, която ще покаже на "онези", че от това печалбите им няма да се увеличат ни най-малко. Първо защото при неразумните им цени никой няма да почне да купува, понеже няма откъде да точи. Така техните местни протежета няма да почнат да печелят и ще видят, че никой не ги лишава от имагинерните им печалби.

Никой няма да започне да купува и от обида, че са му отнели "безплатния обяд". И няма да купува много дълго дори и ако няма вече какво да сваля.

В спирането на точенето няма нищо толкова страшно. В края на краищата, живеем във век на такова информационно преяждане, че малко информационна диета няма да ни дойде никак зле. За по 20 лева имаме по 80 канала телевизия, на сателита ни чакат още стотици, радиата само в София са над 30 и каквото и да ти се прислуша, с едно минаване през станциите ще го намериш.

За софтуера пък какво - редно ли е едни да го плащат и ползват, а други да го ползват без да плащат? Не е ли това нечестно предимство за вторите? Къде е казано, че тези, които не са платили, трябва да имат правото дори да се научат да използват това, за което не са дали пари? За някои може би ще бъде от полза за всички, други само ще си губят времето и дори няма да уважават това, което имат.

Хайде, пак ще пиша някога... А сега - можете вече да ме изядете ;-) Предупреждавам само, че за правописни грешки не спестявам коментари, а за използване на латиница за писане на български просто изтривам коментарите, освен ако не казват нещо особено важно и умно.


Тагове:   Около,


Гласувай:
0



1. alex4o - Напълно съм съгласен
19.03.2007 21:11
всичко си има цена и трябва да се плаща. Току виж цялата ни ентъртейнмент индустрия тръгнала да се развива в добра посока, защо не.
Новите условия плащаш-получаваш със сигурност няма да означават по-малко разнообразие - напротив, ще има качество, а цените няма да са високи. Боже мой, при положение че има толкова хора, които си дават парите за смахнати мелодии за телефони, защо не за музика и филми.
Един такъв сайт за продажба на музика тръгна скоро и се бори легално и законно да продава музика - www.mp3.bg - има и други бг онлайн магазини. Цените са повече от приемливи, а разнообразието с всеки ден става по-голямо.
Не мога да разбера, защо винаги траа да се защитава кражбата и се уважавт тези, които минават метър?
цитирай
2. ludomirce - Плач няма, има само смях...
19.03.2007 21:12
Защо да се плаче, не можах да разбера? Ама ако махната нашите тракъри, чуждестранните си остават и всички ще си изберат един и на него ще се накупчат българите. Тогава ми е любопитно какво ще правят полицаите? Ще отидат да атакуват в Тонго сървърите? И ще погазят правата на местното население за да спечелят 15 минути слава? Няма смисъл хора, дето не разбират от това, да се перчат и да показват как са преборили "престъпността". И още нещо смешно - чудя се на журналистите, отразяващи събитията около торентите. Написаха толкова глупости, че дори и третокласник би им се смял. А те журналисти... Напомня ми на едно предаване по Канал 1, в което на екрана показаха Пежо 406 и казаха ето вижте това Пежо 405! Една цифра само, ама става смешно в очите на хората...
цитирай
3. ludomirce - Четох предния ти постинг!
19.03.2007 21:30
Интересно ми стана какво би направил, ако си купиш кисело мляко от магазин. На етикета си пише в срок, на рекламата по телевизията казват че е здравословно... Даваш един лев, прибираш се, отваряш и те очаква изненада - мирише на леко кисело. Кой е виновен - магазина или производителя? Каква е твоята защита срещу това, което са ти продали като добър и здравословен продукт - да го върнеш(ако пазиш касова бележка) или да се оплачеш на федерацията на потребителите! Ако си по решителен ще пишеш на вестниците.
Сега ми кажи каква може да бъде твоята защита за неприемливите условията, при които си гледал филма на Ал Гор? Няма, нали? Аз ще ти кажа, че има, но малко са хората, които се замислят че е защита - това е да си дръпнеш филма от Интернет! Споделянето на интелектуални продукти в Интернет (музика, софтуер, филми) е новата Федерация за защита на потребителя за интелектуални продукти - действаща и плашеща всички малки и не толкова малки мошеници. Замисли се кой настоява толкова за забраната на споделянето...
цитирай
4. cooliest - ludomirce,според мен е прав/a,
19.03.2007 21:46
в крайна сметка остават външните сървъри. А и да не говорим за е- муле и подобните нему, които са много разпространени навън. А и каквото и да си говорим винаги ще има хакери и кракери. Винаги ще има алтернатива, щом се слагат забрани.
цитирай
5. dimitko - По принцип
19.03.2007 21:47
съм на мнение, че всеки труд трябва да се уважава и продуктът от този труд трябва да се заплаща адекватно и честно. Спирането на торент тракерите беше очаквано. Обаче...

Тракерите ли бяха кусура дето имаше да изкусурява тая държава?! По-голям трън в очите ми са примерно нацистките сайтове, които бълват отрова... Български такива има много, един прост ризърч в гугъл веднага ще ги покаже. За мен те трябва да бъдат затворени изтрити, блокирани или както там се нарича... а с торентите може по всяко време да се оправи ГДОП.
цитирай
6. ridiculous - По моему
19.03.2007 22:04
тезата ти е смислена, но и да се протестира трябва. Само че не по причините, които се посочват в повечето от форумите.

Цялата акция на ченгетата е смехотворна сама по себе си.

На първо място, в тази страна по отношение на защитата на законността няма никаква политика. Аз бих искала МВР да изработи такава и да бъде така добре да съобщи какви са приоритетите им и в каква последователност са подредени, а също и как ще бъдат преследвани (стратегия), някакъв план за действие и, ако обичат - бюджет. В качеството си на данъкоплатец, аз бих искала да знам за какво шибаните ченгета ми харчат парите. От постингите ти мога да допусна, че и те би искал да знаеш това.

Досадно е, че всеки път като кацне някой еврокомисар и всички се посират да се правят, че работят и да харчат моите пари за целта на безсмисления труд, който закипява в тасива моменти.

За мен това е един повод за протест. Аз искам МВР да обяви ясно приоритетите си и нека видим къде в списъка идва защитата на частната собственост и авторството (as such). Ако това е така, аз искам да видя какви мерки взимат въпросните организации за закрила на собствеността на всички нива и на всички собственици. Ако ще се защитава приоритетно само едрата собственост - да кажат, но да освободят дребните собственици от данъци.

На второ място, ако наистина пиратството е на прицел, да се затворят няколко тракера въобще не е смислена мярка. Аз, която не съм много светната в компютрите, вече можех да свалям от Арената на втория час, след като БТК ми ограничи достъпа. Просто от едното любопитство, нямам много време да гледам филми.

Държавните чиновници си присвояват функция, която изобщо не може да им принадлежи - тоталния контрол над капацитета на отделния индивид да взима етични решения и да си налага самоограничения. Този филм аз лично вече съм го гледала. Имаше едно такова време, когато имаше една такава партия, която си беше въобразила, че е въплъщение на доброто. След нейното оттегляне, никой в тази държава не беше развил способност да слага юзди на мераците си. Резултатът - вече около две десетилетия междуособици, защото честните мафиоти не могат да се успокоят, че другата групировка е откраднала повече от тях. Смешно, нали?

Действията на ГДБОП са тоталитални и не предвещават нищо добро, защото внушават, че някой ще дойде отвън и ще ни научи да уважаваме труда и инициативата на другарчето си. Е, няма да стане. Действия като тези на ченгетата само насърчават собствената ни безотговорност и в тези смисъл са вредни.

Демокрацията изисква човек да живее някак по-спокойно с тревогата, че някой може и да го прецака. Една от функциите на тоталитарните общности е да успокояват тревогите на отделните хора, а и на техните организации, че благините в света не са разпределени поравно и някои имат повече от други (повече пари, повече обич, повече творчески потенциал, списъкът е безкраен). Ако не можем да живеем с тази тревога, дайте да викаме Сталин и да се свърши с проблемите.

Това, което би помогнало много повече е всеки да си надвие над масрафа и да създаде за всеки друг повече възможности да се наслади и възползва от собствените си умения да твори. И после ще уважава труда и на другия. Е, това е бавен процес, но ако почнем днес, след 200 години ще е различно.

По въпроса, че ако правилата не ни устройват, те подлежат на дебат - съвсем подкрепям. Но опитът ме е научил, че хората се чувстват в силата си да променят само правила, над които имат преживяване за авторство (пак за авторство иде реч). Голямата част от българите не се чувстват автори на правилата, по които живеят. В разказите за България законотворците все идват отвън и противопоставянето на сътворените от тези външни законотворци правила е все в духа на Андрешко...

Ей такива мисли събуди в мен твоя постинг...
цитирай
7. ssstto - thomas, thomas, thomas
19.03.2007 22:29
Не ти ли е ясно,че това се прави по Нареждане на БАМП и други подобни местни феодали на американски кумпании,а ГДБОП гледа да се докара на Страшният министър,министър-председателя,Джордж Буш,Джордж Лукас и Станислава Армутлиева.Като е смешен плача що съдът отсъди,че доказателствата на ГДБОП срещу Гешев са СМЕШНИ?"Но никъде не е казано, че ако не продават, то трябва да имаме право да сваляме безплатно." -и-и-и-и thomas,нали сега е демокрация,нали каквото не е забранено е разрешено?
цитирай
8. andreytcho - абе съгласен то ясно
19.03.2007 23:04
само това ме притеснява "..няма никакъв смисъл да питаме защо полицията си върши работата и им защитава правата!"

ИМА СМИСЪЛ, защото тя полицията трябва да защитава РОДИНА,ГРАЖДАНИН И СЛЕД ТОВА КОРПОРАТИВНИТЕ ИНТЕРЕСИ.

Другите неща няма смисъл да се оспорват, в един идеален свят са наистина възможни.
цитирай
9. copycat - ---
19.03.2007 23:07
Томас доживях с тебе да сме на едно мнение. :-)
цитирай
10. thomas - ssstto
19.03.2007 23:08
Ами да, местни феодали са. Искат да се харесат на по-големите. И какво от това? Но законът защитава тях, а не нас. Може би защото му плащат, може би защото изобщо го притежават.

Заглавието ми "смешен плач" се отнасяше до изказвания като тези:

"puk i kvo o4akvat da pla6taame 100tici levove za igri,filmi muzika i software pri polojenie 4e edna sredna zaplata v bulgariq e 300 leva"

"Няма смисъл от Интернет без Free Download и аз мисля ако затворят тракерите които знам мисля направо да си спра интернета, защото няма смисъл от интернет ако мога да получавам единствено информация!!!"

"когато отпаднат 90% от обема на обмена доставчиците ще фалират и те 90% няма торенти няма клиенти"

"А всеки който има компютър значи е за ареста-то така излиза!!!Това са поредните глупости в ЕДНА МНОГО БЕДНА ДУХОВНО И ПРОПАДНАЛА СТРАНА/не държава/ като тази в която съществуваме и ЧОВЕК НЕ МОЖЕ СВОБОДНО ДА СИ ИЗТЕГЛИ НЕЩО ОТ ТОРЕНТИТЕ които в една правова държава трябва да е свободно...АЗ ПРОСТО НЯМАМ ДУМИ ЗА ТЕЗИ КОИТО СПРЯХА ТОРЕНТИТЕ!..."

Не ми се иска да пиша сега аналози на тези мнения от живота извън интернет... Защото според законите дали крадеш кола или гледаш пиратски филм на DVD, разлика няма. Така казват и "рекламите" в началото на DVD-тата напоследък.

Т.е. нека оспорваме дали законът е достатъчно справедлив, къде е границата на "ограбването" - защо не е ограбване да поканиш приятели на гости и да гледате филм, който си взел от видеотеката или магазина, а е ограбване да го изкопираш на същите тези свои приятели и те да си го гледат у дома. Но да се отрича това, че при тези закони ГДБОП просто си върши работата, е проява на нулево разбиране на устройството на демократичното общество.
цитирай
11. alex4o - Ега си!
19.03.2007 23:46
Стига вече с това мракобесие бе! ssstto:
"thomas, thomas, thomas
Не ти ли е ясно,че това се прави по Нареждане на БАМП и други подобни местни феодали на американски кумпании,а ГДБОП гледа да се докара на Страшният министър,министър-председателя,Джордж Буш,Джордж Лукас и Станислава Армутлиева."

Ега си и конспирациите. Всички са мафиоти, сички се докарват пред САЩ, пред Русия, пред баба ми. А тая Саня Армутлиева, горката, излезе най-долната пачавра и кучка и гробокопач на интернет! Чувате ли се кво говорите?

Факт е, че Бъллагрия е в челното място в списъците на страни, които толерират пиратството! А това няма нищо общо със свободната обмяна на файлове.
цитирай
12. thomas - Хм, това последното се оказа не чак толкова вярно...
19.03.2007 23:54
Или иначе казано, в "оня списък" сме в една група заедно с така наречения European Union, каквото и да значи това, след като ние стоим като отделно име, а нито една от другите страни в него не е спомената отделно ;-) Над нас пък се намира примерно Япония, което не звучи никак логично, и Русия, за която е съвсем логично, но на която не й пука изобщо от това и си се чувства прекрасно по този начин...
цитирай
13. cooliest - alex4o,
20.03.2007 00:51
то и в цивилизованите страни се тегли на поразия, но това не се казва на " бедните българчета", които ги представят за най- големите престъпници.
И още нещо този път към thomas, един пример ще ти дам само,
предполагам си чувал за Блу Рей технологията. Няма да споменавам колко кари струва един Блу Рей плеър. Предполагам знаеш, че се считаше, че е невъзможно кракването на филм в този формат. Може би знаеш, че вече има кракнат такъв и причината за това е, че човекът, който го е направил се вбесил, когато закупувайки го съвсем легално, филмът не тръгнал!!! Това пиратство ли е?
цитирай
14. noir - ~ N ~
20.03.2007 01:59
thomas, ще ти го кажа просто, братче - гледай си работата. Сомалия и околия не са нито членове на ЕС, нито имат някакви амбиции за световна хегемония, каквито имаме ние в някои Ентелектуални области. Ограничаването на разпространението на софтуерни продукти по този начин ще доведе до едно - много хора ще спрат да ползват най-модерните технологии, ще спрат да гледат последните филми и т.н., за които така или иначе не биха дали пари. Тъй че - ние губим, а разпространителите на софт няма да спечелят кой знае колко.
Надявам се, че не си от хората, дето имат следната логика: от вашия сайт е изтеглена нашата програма за 20 долара общо 10 пъти, затова са ни нанесени щети за 200 долара.
цитирай
15. анонимен - Евала за коментарите!!!
20.03.2007 06:58
Сърцето ми се свива, като чета "сърцераздирателните" пледоарии за варварското орабване на авторски права от "престъпните организации" на българските тийнейджърски среди! ЖЕСТОКО Е НАИСТИНА, ще им мръднат няколко от хилядните в седем-осем и нагоре цифрените банкови сметки и край със световната култура. Виждам наближаващия апокалипсис. Никой вече няма да иска да пее на този свят, в Холивуд си сменят професиите и вече не искат да снимат филми. Похвално е, че в България се виждат вече хора с такъв устойчив морал и стремеж към почитане на законността. Но като сме започнали тази тема, предлагам със същото пристрастие и ентусиазъм да продължим прочистването на нашата държава от вредни елементи и прояви въобще! Може би точно това е причината за "смешния плач" на много от блогърите - защо "КРАДЕЦЪТ ВИКА ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА" и го прави нагло и самодоволно, ние просто трябва да сме доволни! Ние не сме смешни, други ни правят за смях пред света, но слава Богу имат не толкова много подгласници!
цитирай
16. thomas - noir...
20.03.2007 07:34
Като гледам си режеш клона, на който седиш с това, че казваш "Сомалия и околия не са нито членове на ЕС, нито имат някакви амбиции за световна хегемония, каквито имаме ние в някои Ентелектуални области". Това ми звучи като "те са много зле и могат да крадат, въпросът е защо ние да можем, след като вече сме членове на ЕС и искаме по всичко да приличаме на добрите от тях".

Така че не разбрах защо с този довод мислиш, че защитаваш позицията си, която впрочем, не е много различна от моята. Защото аз мисля, че както ние трябва да станем "доста по-чистички", така и на Запад хората трябва да станат "малко по-мръсни", т.е. трябва да се измисли как потребителите да не покриват с толкова много злато развлекателната индустрия.

Изобщо не съм от хората, които оценяват пропуснатите ползи с броя безплатни сваляния. Не смятам, че и 10% от парите биха постъпили иначе.

Не съм съгласен обаче, че е голяма трагедия, че горките българи няма да гледат последните филми и да ползват най-новите технологии, за които не биха дали пари.

Първо, последните филми като цяло са боза, а и голяма част от тях ги дават по кината, които са пълни, така че не можем да кажем, че са недостъпни. Най-много да се прелеят малко пари от моловете, заведенията и цигарените компании към кината :-)

А за "новите технологии" вече казах. От това, че всеки тийнейджър си е свалил Maya, колко световни имена в 3D анимацията родихме? Използването на винаги най-новия нелицензиран софтуер не води до задълбочени знания, а точно обратното. Води до неуважение към използваните средства, оттам до неефективното им използване и до непрекъснато безотговорно сменяне на версиите, защото смяната не струва нищо.

Изобщо, ако масата от младежи, вместо да свалят и уж разучават стотици програми, от които накрая не знаят нищо, вложат това време в това да научат някъде две-три, но сериозно, някой ден биха могли да си намерят добре платена работа, защото ще бъдат полезни и ще притежават използваеми знания. Нещо, което сега някак не се получава - пълно е с хора, които твърдят, че познават един или друг софтуер (обикновено всичкия популярен), а на практика са ужасно зле...
цитирай
17. thomas - Анонимен 16
20.03.2007 07:45
Точно така, прав си. Нищо й няма на развлекателната индустрия от това, че българите си сваляли филмите без да плащат.

И без това тези, които могат да плащат, и сега дават пари за кино и гледат истинското нещо вместо нискокачествени подобия.

Вярно, от DVD-та определено губят някакви пари, но също не вярвам да са страшни (само видеотеките са наистина жертви). При цена от десетки левове за филм, и да нямат откъде да си го свалят, малцина ще си го купят. Ако не защото не могат да си го позволят, то защото в общия случай не си струва да го правят, след като за няколко лева месечно могат да гледат доста голямо разнообразие от филми по филмовите канали, пък и нормалните телевизии показват доста добро разнообразие. С две думи, никаква филмова диета не ни чака - всеки може да намери поне 2-3 филма седмично, които му се гледат, а повече тъй или иначе не е полезно за мозъка (все пак трябва време и за мислене и собствено развитие, нали?)

Нещо повече. Това, че от десетки години у нас има нелегално разпространение на музика, днес дава на въпросните музиканти късни, но смислени дивиденти: те са ни познати и когато дойдат на концерти тук, се радват на пълни зали или стадиони, както и на любовта на публиката.

И лично аз мисля, че цялата система в световен мащаб трябва да се движи в тази посока. Хората от развлекателната индустрия трябва да печелят от труда си, а не да лежат на лаврите си. Песните е най-добре да се разпространяват почти безплатно и да рекламират изпълнителите. А печалбите трябва да идват от живите изяви - тогава, когато те наистина правят нещо.

Но това, ако изобщо някога се случи, ще има да почака. А дотогава ще има две страни с противоположни интереси и подобни явления на това, което става сега у нас, ще се случват още много пъти.
цитирай
18. ssstto - 2 alex4o
20.03.2007 09:04
Точно заради безмозъчни типове като теб сме на тоя хал,заради хора които не могат да съберат две и две.Същото го пише в днешният брой на Сега-http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2592&sectionid=5&id=0001101
цитирай
19. анонимен - Авторските права
20.03.2007 09:13
Авторските права са нещо доста неопределено и трудно може да се сложи границата. Според вас законно ли е да се публикува една книга и след това студентите, които да си я раменят без да плащат за това. Защо издателите не закрият библиотеките? Доста ще им се увеличат приходите и ще могат да издават повече независими автори... Ами като запееш "Доко доко" дали Кондьо получава нещо от това както си стои в затвора? Ама сигурно е редно, щото човека си е автор. Аз дали не мога да откупя правата за теоремата на Питагор примерно и като я пишат на дъската учениците да плащат символично - по 10 ст. на утрок, за целия клас? Къде е границата?
Чуждите тракери винаги ги има, защо американците не ги закрият или шведите? Защото трафика в интернет по една случайност се заплаща и той също е бизнес. Не е ли лъжа да гледаш един трейлър и после да разбереш, че филма всъщност за нищо не става. И защо пак ние искаме да се изкараме по честни и от шведите и от американците...
цитирай
20. thomas - ssstto
20.03.2007 11:41
Комплименти за линка към статията на Емил Спахийски. Ето защо той е голям журналист, а аз - обикновен блогър ;-) Казал е всичко, което и аз мисля, само че доводите му защо нещата трябва да се преразгледат, са много по-стабилни.

А пък сравнението библиотека - торенти просто кърти мивки! По-сполучливо не съм срещал! Сега остава и да ни даде идея как да се връщат файловете в торентите, след като си ги използвал :-)
цитирай
21. alex4o - 2 ssstto
20.03.2007 19:47
Аз изобщо не коментирам акциите на ГДБОП или там на което и да е БОП.
Смятам че за продукт траа се плаща. Такива мутри като тебе дето траа да минат метър за 'сичко и да не се плаща, ме отвращават.
Така че не ми говори глупости. А статията на Спахийски доколкото виждам защитава мнението, че плащането е добра идея. Не си и прави и труда да ми отговаряш.
цитирай
22. aleksanderlevit - Няма абсолютно никаква възможност ...
29.06.2007 20:51
Няма абсолютно никаква възможност движението/споделянето/разпространението на файлове в мрежата да бъде ограничено. Освен това подобни действия са пряко нарушение на основни права и свободи, регламентирани в Конвенцията за защита правата на човека. на трето място, ако американската администрация вижда в торентите основна заплаха за авторските и сходните им права щяха да въведат подобна рестрикция и в САЩ. На четвърто място- множество компнаии, ползващи се с покровителството на американската администрация разпространяват свободно, пр. чрез Youtube, продукти обект на авторски права, в това число и български такива.
цитирай
23. thomas - Пич, не знам къде живееш...
29.06.2007 20:57
Не знам къде живееш, ама не ми се струва да си прав и за едно от тези неща, които казваш. Точно в САЩ музикални издатели плашиха със съд и показваха по телевизията разплакано момиченце, чиито родители бяха осъдени за това, че то имало някаква свалена музика. Чрез You Tube не може да се разпространява нищо без съгласието на носителите на авторските права. За сведение, когато един мой познат от България качи някакво телевизионно предаване, линкът му беше почти незабавно блокиран, докато не изпрати писменото съгласие на носителят на правото, който всъщност му беше поръчал това качване. Назови ми и един американски торент тракер. А когато пък свободите на едни носят щети на други, обикновено тези свободи подлежат на ограничение. Изобщо - май описваш някой остров, примерно Утопия, а не САЩ.
цитирай
24. aleksanderlevit - Няма нищо подобно- напиши в търс...
30.06.2007 00:51
Няма нищо подобно- напиши в търсачката на YouTube име на някой изпълнител и ще се увериш, че голяма част от произведенията му са качени без да е получил за това абсолютно нищо. ПП.Опитай с някой от българските чалгаджии, тъй като при тях поради липсата на елементарна техническа грамотност ще си сигурен , че не са получили нищо - обзалагам се , че 90% от тях няма и да разберат какво ги питаш.
За останалото казах - за а бъде "ограничено" ползването на опрделен софтуер трябва да бъдат наложени различни ограничения(като например филтриране на трафика и пак с многословни условности). Незнам да има някой арестуван или осъден за качване на клипове в YouTube, впрочем един от собствениците му все още притежава патент за скенер за мултимедиини формати. Действително няколко корпорации осъдиха YouTube за многомилиардни обезщетения, но "ъплоудер" досега не е бил съден и неможе да бъде съден, според щатското законодателство
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thomas
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2156155
Постинги: 141
Коментари: 3067
Гласове: 4316
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031