Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.05.2007 18:48 - България = Европа. А не можеше ли да почнем с нещо по-простичко?
Автор: thomas Категория: Политика   
Прочетен: 4135 Коментари: 12 Гласове:
0

Последна промяна: 08.05.2007 13:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Всеки път като пътувам до други страни, в главата ми се върти една и съща мисъл: "А защо не можем и ние така". Става дума за най-различни неща: чистота, хигиена, ред, организация на обществените пространства или транспорта, добронамереност към непознатите и чужденците...

Но тъй като в повечето случаи, когато ме е спохождала тази мисъл, е ставало дума за развити европейски държави, съм си отговарял, че е защото те са по-богати, по-задоволени и си нямат други, по-належащи проблеми. В общи линии, ако се сравняваме с по-изостанали държави (примерно Турция или Египет), техните предимства пред нас или хич ги няма, или са доста по-слабо изразени (примерно Египет май ни превъзхожда само по това, че там нямат дупки по пътищата и имат пирамиди, които са по-известни дори и само от името България).

Но сега пътищата (или по-точно въздушните трасета) ме отведоха в много кратък период от време до две държави, които не са нито европейски, нито много богати (особено едната), нито имат нашите претенции. Двете са доста различни и помежду си, въпреки че се намират не много далеч една от друга. Но и двете мисля, че ни превъзхождат с много. Без да са членки на ЕС, без да са дори кандидат-членки на ЕС и без да имат някога изобщо шанс да станат такива и някой да почне да им дава пари, за да се "оправят". Става дума за Тайланд и Хонконг.
Няма да описвам пътуването си сега, ще говоря само за неща, в които тези страни са ми направили впечатление заради разликата им с България. И понеже двете държави са наистина доста различни и помежду си, през повечето време ще говоря за тях една по една.

Тайланд. Известна като "страната на усмивките", и то не без основание. Държава с над 60 милиона население, известна като бедна страна. Държава, в която усещането, че хората са бедни и нещастни, е поне 5 пъти по-слабо, отколкото в България, въпреки че там бедните са доста по-бедни от тукашните, "средните" също са по-бедни от нас, а малкото богати много трудно изобщо можеш да ги разпознаеш, защото тукашното позиране на тамошните хора е чуждо. Но да речем, че това е въпрос на народопсихология или на това, че още не са се научили колко е хубаво да се пъчиш с новото си кабрио в някоя забранена за влизане улица с надута до дупка аудиоуредба.

Сигурно обаче и работят много, защото още не са се научили, че да се мързелува е по-приятно. И не само че работят много, ами и резултатите си личат.

В Банкок кипи такова строителство, каквото и в София, само че има и една разлика - ако там задръстванията са били факт преди 10 години (и то УЖАСЯВАЩ факт), то днес от тях е останало много малко, въпреки че градът сега е с повече от 6 милиона жители. Причините? Две са. Express ways и Sky Train.

Първото са платени градски магистрали "на втория етаж". Искаш да отидеш в друга част на града? Плащаш нещо от типа на 2-3 лева на тол пункт и се качваш на магистралата горе, където без никакво задръстване си караш до желаната част от града.

Второто е нещо като добре познатото метро, само че също е качено "на втория етаж". За няма и 10 години вече имат добре развита система от поне 4 линии, с които за отрицателно време можеш да се придвижиш из целия град. Освен тази система има и истинско подземно метро, което покрива други части на града.

А ние какво? За 30 години сме направили половинката от една линия на метрото си. Трагично!

Банкок превъзхожда София в още много неща:
- цени на горивата
- цени на таксиметровите услуги
- неимоверно по-развити търговски центрове (десетки молове, най-големият е 250 хиляди квадратни метра срещу 22 хиляди за Mall of Sofia)
- изключително разнообразие от заведения - от подвиждни улични сергии, ня които се пекат плодове или месо, до най-класни ресторанти
- забележимо по-евтини от нашите хотели, при това с огромни по размер стаи (поне за нашите разбирания)
- огромно международно летище (нищо общо с нашия нов и празен терминал, в който въпреки това на багажните ленти 3 полета бяха обявени на една и съща лента едновременно)

Но впечатленията ми от Тайланд като страна, която изглежда доста по-добре организирана от нашата, нямат нищо общо с това, което ме очакваше като гледка в Хонконг.

Всичко, което казах за Тайланд, може да беше хубаво, но си представете, че то е леко под сурдинка. Но това, което видях в Хонконг, просто крещи.

Ред. Организация. Чистота. Мащаб. Щедрост. Добронамереност.

Това са главните епитети, с които мога да опиша тази малка страна. Страна с 1/10 от нашата територия и с население, равно на нашето. Страна, която въпреки това не изглежда претъпкана, за разлика от България на определени места като София, Банско или Слънчев бряг ;-)

Летище? Перфектно.
Обществен транспорт? Метро, което покрива всички централни и важни територии, още една, влакова система, която покрива останалите части и купища автобуси, маршрутни минибуси, двуетажни трамваи, въжен трамвай и въжена линия. Плюс достъпни таксита и комфортен експресен влак до летището, фериботи и какво ли още не.

Хотели? Повече, отколкото изобщо съм очаквал да видя в една държава, собственост на Китай. Бяхме в нов 3-звезден хотел на 42 етажа, който изглеждаше не по-зле от повечето 5-звездни, които съм виждал, и от всичките в България. Фоайе, високо поне 8 метра и с площ от порядъка на най-малко 5 декара. И това изобщо не беше най-големият или най-хубавият хотел на острова.

Жилища? Понеже територията е малка и земята е скъпа, хората живеят предимно в апартаменти в много високи блокове. Но изглеждащи много по-прилично в архитектурно отношение от нашите панелки, изцяло климатизирани още по време на строителството и почти без изключение с фасади, поддържани в изрядно съсрояние. Включително и когато става дума за общински жилища.

Автомобилен транспорт? Чудесни пътища, инженерни чудеса (като например най-дългия висящ мост в света между два от островите), и само 360,000 частни автомобила в 7.3-милионната държава. Как е възможно това? Ами предполагам, че е смесица от малко регулация (на единия от островите се получава доста трудно разрешение за автомобил, тъй като пътищата му са много тесни и стръмни) и много добро наличие на алтернативи на личното возило - най-вече описаната по-горе великолепна система на обществения транспорт.

Задръствания? Такова нещо изобщо няма.

Култура и развлечения? Колкото си искаш, и то на ниво. Дисниленд, океанариум, музей на мадам Тюсо, филхармония, кина и много други.

Заведения? Сигурно най-космополитната смесица от всякакви кухни, представени в най-различни като ценови нива заведения, чудесни музикални барове с жива музика и (ще се повторя) какво ли още не ;-)

Прекарах там 5 дена, мога да разказвам горе-долу толкова, но се надявам, че схванахте основната идея.

Въпросът е защо те могат, а ние - не. Отговорът? Или защото сме били под грешното робство (те под английско, ние под турско), или просто защото ние сме си такива (лоши), а те - добри. Последното не ми се иска да го вярвам, но нека все пак спомена, че тайландците никога не са били под никакво робство, и все пак днес се справят по-добре от нас.

В заключение ми се иска да кажа, че все повече се чудя кога ли Бъглария ще заприлича с нещо на европейска държава. И дали изобщо. И дали това с присъединяването към Европейския съюз не дойде малко прибързано и не ни е прекалено голям залък. Във всеки случай засега етикетът "европейска държава" ни стои като на свинче - звънче. Докога - не смея да давам прогнози...


Тагове:   България,   можеше,


Гласувай:
0



1. estrella - Томас
07.05.2007 21:12
да мерим западноевропейските или азиатските държави с нашата мила рОдина е като да мерим чушките в домати.
Справедливото сравнение трябва да е между страни, които са със сходно историческо минало - бивши комунистически държави, тежко наследство от края на 19 век и т.н. Иначе е все едно да пуснеш в състезание мене и Ивет Лалова.;)
И да, ние ще станем като тях, знам го:)
цитирай
2. andreytcho - Малко оптимизъм е добре, estrella
07.05.2007 22:33
и аз го знам, но кога? е това което не знам :)
цитирай
3. estrella - Аз знам:)
07.05.2007 22:45
След време.
цитирай
4. thomas - Много е оптимистично, няма що! ;-)
07.05.2007 23:44
Това "след време" ми се стори много оптимистично. Проблемът е, че тук продължава с пълна сила да се прилага методът "и така става"... И в строителствто, и в градоустройство, и в транспорта, и в политиката, и в отношенията между непознати, и у дома на почти всеки българин. Гарантирам, че докато това не се промени, нищо няма да се промени към по-добро.

@estrella
Сходно историческо минало? А с какво историческото настояще на Хонконг (част от Китайската народна република) е по-светло от нашето настояще като членове на ЕС!? :-) Или ще кажеш, че миналото им все още е в тяхна полза, а нашето - в наша вреда...
цитирай
5. ridiculous - estrella,
08.05.2007 00:11
още по-точно - когато му дойде времето...
цитирай
6. estrella - Не,
08.05.2007 07:55
ще кажа, че все не можем да сравнянваме хора от различни раси, с различни ценности.
Не ме разбирайте погрешно. Аз съм се питала също защо ние не можем като тях. Ето за това не можем - защото не е минало достатъчно дълго време.
А това за "след време" го казах с лека горчивина. Моят оптимизъм също не е бездънен.
цитирай
7. patilan - Томас Томас!!
08.05.2007 08:37
Ехх Томас, какво да ти кажа, за начало Хонконг не е държава, а област със специален административен статут. Второ, estrella е тварде добронамерена и тасктична с това 'чушки и домати', чушки и домати е това да наречеш небостъргачът много висок блок...Иначе могат да се сравняват само сходни, и особено близки в географско и историческо положение държави. Така че това със чушките и доматите е дори на квадрат.
Не е трудно също така да видиш че Азиатците са твърде различни като култура и историческо развитие, така че могат да се сравняват единствено на расово ниво, както и културните антрополози правят.

Много се радвам че противопостави нашето 'робство' с тяхното. Въпреки че едва ли ще намериш и един китаец които да се самоопредели като живял под англииско робство. Първо защото Хонконг е била просто една скала, с нула жители. Така че всички китаици са доброволно ' поробени'. Въпросът които съм сигурен че искаше по-добре да формулираш е какво наследство им оставя чуждата култура и дори може да се каже съжителството на предствители на различни цивилизации. Ето това вече е много обширна тема!
Защото ние сме били 'поробени' от империя със по-ниско обществено развитие, докато в Хонконг се създава КОЛОНИЯ със доста по различна цел. Да и тука идва забележка номер 3. Хонконг е създаден като търговски порт през които минават повечето стоки от и за Китай. Най-близкият за Б-я аналог е Истанбул в миналото, които е играл много сходна роля - като пропускателен пункт на търговките стоки за Европа. И за това е разбира се ИСтабул да бъде това което е.

Така че като заключение ще кажа единствено това, че да сравняваш Б-я с Хонконг е като да сравняваш самолет с чушкопек!
цитирай
8. thomas - Знам, че Хонконг не е точно държава...
08.05.2007 11:31
Даже дотолкова явно не е държава, че паспортната полицайка на нашето летище, след като ми прерови три пъти целия паспорт страница по страница, накрая почти изплака "ама къде Ви е визата!?", защото тя си знае, че Хонконг е част от Китай и че за Китай трябва виза. :-)

Но все пак в Хонконг се влиза като в отделна държава и никъде в паспорта ти не записват, че си влязъл в Китай. Освен това "специалният икономически район" Хонконг си има собствени закони, собствено управление, собствени авиокомпании, собствени банки и какво ли още не.

И да, хонконгците са от различна раса. Всъщност болшинството от тях, защото е пълно и с хора от нашата раса, които живеят там временно или постоянно. А по въпроса защо да не можем да се сравняваме с тяхната раса, бих се съгласил, че не можем, ако можехме да се сравняваме с "расата" на германците, австрийците, англичаните или поне италианците...

Иначе приемам, че сравнявайки България с Хонконг, може би сравнявам самолет с чушкопек, но мисля, че си разменил местата на самолета и чушкопека...

И още нещо за поредната легенда... На вас кой ви каза, че ние сме били поробени от империя с "по-ниско обществено развитие"? По-ниско от кое? От нашето собствено ли?! Или от това на Британската империя? Ако е от нашето собствено, тогава как са успели да ни поробят? Успели са, защото и тогава, както и в много други периоди в историята, сме били раздирани от вътрешни вражди, скандали, омраза и желание за взаимно унищожение.
цитирай
9. sis - :):):)
08.05.2007 15:14
Томас - ти сам го казваш - това е държава или не, но "специалният икономически район". Все едно да ми сравняваш Швейцария с България. По-богати са хората. Тва е.
И стига сме се сравнявали, нека са радваме на това, което имаме.

:):):):)
цитирай
10. patilan - Обществено развитие!
08.05.2007 15:26
От въпросът ви "На вас кой ви каза, че ние сме били поробени от империя с "по-ниско обществено развитие"?" рабирам че бъркате стадии на обществено развитие с военна сила или нещо подобно.
Османската империя по това време е била в първо в феодален разцвета, подпомаган от новите завоювани територии. Докато ние сме били в начален стадий на пост феодално общество - основано не на аграрният си сектор а на търговия, занаятчииство които са се извършвали с парични средства, а не в натура. Както много добре отбелязахте сме били раздирани от вражди отчасти защото сме си такива, отчасти защото новото социално положение не е било утвърдено.
Разбира се всичко това няма абсолютно никакво значение, просто защото по численост са ни превъзхождали десетки пъти, така че обединени или не, осъдени сме си били.
Ако все още не сте съгласен, припомнете си кой е завладял и сложил една от най-великите империи - Римската. Имено един незнаен хун, варварин по какъвто и да е критерии.
цитирай
11. анонимен - napisanoto e prekrasen analiz i ne ...
08.05.2007 15:48
napisanoto e prekrasen analiz i ne razbiram zashto ima napadki i opravdaniq. az samata ot godina jiveq v angliq i vapreki vsichki problemi tuk- horata znaqt che za da imash trqbva da rabotish, a ne kato v bg- da mrankash, da se oplakvash i opravdavash. iskam da se varna v bg i da moga da rabotq, da vodq podreden jivot, da ne se nalaga da se opravdavam, ako sam srednostatisticheski grajdanin, a instituciite da me tretirat kato chovek, a ne kato poredniq problem, koito im prechi da si piqt kafe i da si mrankat. Za sravnenie shte kaja, che Home Office v UK rabotqt dva pati po-barzo ot MVR primerno, koito mi izdavat lichnata karta, nesravnimo po-uctivi i znaeshti sa,a dori nqmam UK grajdanstvo!
цитирай
12. thomas - Патилан...
08.05.2007 22:44
Малко ми е объркано написаното от теб (нека си говорим на ти, моля те, тук това не е проява на лошо възпитание), но схващам повечето...

Не бъркам фаза на обществено развитие с военна мощ. Казвам само, че едно съвършено устроено общество много трудно може да бъде завладяно от едно по-низше, дори и последното да има физическо превъзходство. Българската армия през онези векове никога не е страдала от слабост и ако не сме имали вътрешните си вражди, може би сме щели да устоим на нашествието.

Едва забележимите в сравнение с Римската империя хуни са я превзели не защото е била малка или слаба, а защото е била изхабена и раздирана от вътрешни проблеми.

Впрочем не знам колко лоши са били тези жестоки и варварски племена, но техните наследници днес съставляват населението на най-развитите и успешни държави в Европа...

Абе по-сложно е според мен, отколкото ни го показва историята. Тя показва само това, което е изгодно на тези, които я пишат (и редактират)! :-)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thomas
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2156048
Постинги: 141
Коментари: 3067
Гласове: 4316
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031