Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.05.2007 12:17 - Ползата от стачката на градския транспорт
Автор: thomas Категория: Политика   
Прочетен: 7780 Коментари: 18 Гласове:
0

Последна промяна: 10.05.2007 12:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Преди малко пуснах това списъче като коментар по един пост на copycat. Стори ми се, че се получи много стройно и изчерпателно и смятам да го отделя в самостоятелен пост ;-)

Спирането на градския транспорт поради предстоящата стачка ще бъде сериозен проблем за целия ни град, по това спор не може да има. И все пак почти нищо на този свят не е само черно или само бяло, та така е и с тази неприятност. Или както е казал народът, всяко зло за добро. Ето един кратък списък от добрини, за които се сетих, че ще ни донесе липсата на градски транспорт:

1. Като ги няма автобусите и тролейбусите, които да спират във втората лента (защото първата е заета от неправомерно паркирани точно на спирката коли), ще намалеят ужасните запушвания на иначе нормално широки улици, по които няма никаква смислена причина движението да е с 3 км/ч.

2. Пешеходците няма да могат да се стрелкат пред спрелите автобуси и тролейбуси, след като слязат от тях, и с това да изненадват шофьорите на колите, които в този момент минават от лявата им страна...

3. Възможно е броят на пресичащите да намалее, защото голяма част от пресичанията се дължат на градския транспорт, с чиито маршрути пътниците са длъжни да се съобразяват, а той не винаги ги оставя от тази страна на улицата, която им трябва.

4. Ще има по-малко скучаещи таксита, които от липса на работа и скука да ходят на летището и да причакват наивни чужденци, като дори са готови да плащат по 10 лева на тези, които вече са заели позиция там, за да им я отстъпят.

5. Ще има по-малко сърдечни заболявания, защото ходенето пеша е полезно, а всички, дето се качват иначе за по 2-3 спирки, сега ще си ги ходят пеша, тъй като никое такси няма да ги вземе за такова разстояние; ще се подобри и физическата форма на всички граждани, които ползват градски транспорт.

6. Ще спрат всички оплаквания от това колко е нередовен, некомфортен, претоварен и вмирисан на некъпани пътници и разстроени двигатели целият ни обществен транспорт.

Сигурен съм, че списъкът може да се допълни. С радост ще гледам и на оформянето на един контрасписък :-)


Тагове:   транспорт,


Гласувай:
0



1. andreytcho - хаха :))
10.05.2007 12:42
Всяко зло за добро!

PS: Личи тена който си направил докато из странство :)
цитирай
2. анонимен - браво
10.05.2007 12:48
чудесно изказване-за човек с личен автомобил.....
цитирай
3. thomas - Не отричам...
10.05.2007 12:52
Не отричам, че съм човек с личен автомобил. Обаче с радост не бих го ползвал в града, АКО имахме нещо, което да прилича поне малко на транспортните системи на градовете по света, в които съм бил. Разбира се, най-добре нашата транспортна система да беше като тази в немските градове, но и много други заслужават уважение, включително тази на Прага (пък чехите не би трябвало да са толкова различни от нас по възможности)...
цитирай
4. naina - :)
10.05.2007 12:55
А аз трябва някак си от Студентски град да стигна до Университете, че имам изпит, ама на кой му пука!
цитирай
5. breathe - Най-кофти ще е за работещите на д...
10.05.2007 13:00
Най-кофти ще е за работещите на другия край на града. Иначе облаги от стачката ще имат маршрутките и такситата. Ах, защо не съм бакшиш сега, да осъществя българската мечта - ден година храни.
цитирай
6. thomas - През 1992...
10.05.2007 13:02
През 1992 беше първата транспортна стачка. Някой искаше да разклати комунистите чрез нея. Беше голям купон.

Спомням си, че точно се бях сдобил с първата си полска Фиат-ка на много старо, отскоро имах книжка и на всичко отгоре точно й се беше спукало гърнето отдолу, та при ускоряване вътре звучеше като Боинг 747 преди излитане, ама слушан отвън ;-)

Но както и да е, за няколкото дни поне 10 пъти спирах на различни спирки по пътя за работа и взимах хора, чакащи там, които махаха на стоп.

Ако и сега се стигне дотам, с удоволствие пак бих взимал. Ето че дойдохме и до точка 7:

7. Уплътняване на местата в частните автомобили, които иначе пътуват предимно с по един човек, което е вредно и за задръстванията, и за замърсяването на въздуха, и за глобалното затопляне. ;-)
цитирай
7. marty - thomas
10.05.2007 13:09
Аз пък мисля, че това е рекет относно пътниците, ползващи градски транспорт.
Т.е. те стават заложници в един трудово-правен спор, в който те не само не са страна, а бих казала -
са жертвите.
Но-
изход винаги ще се намери.
Дано тези притеснения имат резултат-
някакви постигнати резултати от стачката,
а не след около месец на участниците в тази стачка да се раздадат уведомления за прекратяване на трудовите договори...
Не съм фен на стачки и др. подобни мероприятия.

цитирай
8. morgana - Така си е
10.05.2007 13:49
Thomas, дали случайно маршрутът ти не е по Цариградско шосе покрай Плиска накъмто Патриарха и Витоша? Щом си решил да качваш по пътя закъсняващите за работа на 15ти.....
цитирай
9. thomas - Marty
10.05.2007 13:55
Мога да споря по няколко неща в твоя коментар:
1. Не си фен на стачки - то и аз не съм. А фен ли си да работиш за под 400 лева на месец?
2. Това е рекет спрямо работодателите (общината, кмета и политиците изобщо). Пътниците са само неволни жертви. Но за заложници и дума не може да става, защото транспортът е повече бизнес, отколкото задължение.
3. Абсурд е вместо повишение на заплатите шофьорите да получат заповеди за уволнение. Кой ще ги замести? При това ниско ниво на безработица и при тези заплати общината ще трябва да внесе не китайци, ами виетнамци или камбоджанци, за да работят доволни за такива пари. И то ще са доволни 3-4 месеца, защото после ще трябва да си платят сметките за тока и парното и ще видят, че по-добре да работят за 20 долара там, отколкото за 200 евро тук.
цитирай
10. marty - thomas,
10.05.2007 15:14
по написаното от теб в т. 2 и 3 и аз имам несъгласия с теб.
Мисля, че не е рекет спрямо работодателя-
това са загуби за дружеството.
Пътуващите са заложници , защото за мен и теб не е проблем- но я си помисли за възрастни хора- тръгнали на лекар или...
За миг си спомних как през далечната 1997 г ходех пеша през целия град за да ида на работа...
Не е абсурд, ако дружеството реши да се оттърве от неудобните си работници...
И въпреки 2% безработица в София, мисля, има доста хора от провинцията с ниска квалификация, които биха били "послушните" и биха работили и за по-малко от 200Е.
Дано аз не съм права...
Но живота ми в Бг ме е научил много да внимавам.
Поздрави.
цитирай
11. stranger - Тъй и тъй си започнал
10.05.2007 16:24
Thomas, както си подкарал списъка на положителните резултати, трябва да продължиш. Да го генерализираш, казано на "български".
Ето пример зарадикален подход:
Няма коли - няма замърсяване и задръствания. Ergo, да забраним използването на такива.
Няма хора в София - чисто, цените на имотите ще паднат, ще ги изкупят едни благообразни англофони и други галфони. ...Земята ще стане рай.
Няма българи - България се превръща в райско кътче. /Вж. написаното отгоре за англофоните и пр./
Той и Русо е писал за връщането към природата, но май не си е представял животът в сламена колибка.
И така нататък, все в същия дух....
цитирай
12. gantree -
10.05.2007 21:12
лично за мен спирането на градският транспорт във вторник ще бъде един истински, неподправен keyif (<удоволствие>тур.) :)))))))) много драго ще ми стане по ред причини, нямащи нищо общо с изброените по-горе, и ще ми стане още по-драго, ако софиянци решат да си върнат рестото на съответния ustunbay :) няколко (май се падат пет) дни по-късно;
цитирай
13. thomas - А кой каза, че е за ден!?
10.05.2007 22:45
По идея просто е от 15-ти. Крайна дата има ли, освен тази, в която ще им вдигнат заплатите!? ;-)
цитирай
14. анонимен - Да на стачката
11.05.2007 01:02
Най-сетне народът прояви малко характер, макар че както винаги със закъснение. Но нищо! Работещите от всички сфери трябва да се надигнат и да си искат това което им се полага и трябваше да го направят много отдавна! Ние обаче много трудно се обединяваме. Може би сега като влязохме в ЕС добихме малко самочувствие. Хората почнаха да искат европейски заплати и така трябва да е!
цитирай
15. breathe - Нямаме никакво самочувствие ние ...
11.05.2007 05:20
Нямаме никакво самочувствие ние българите! Вижте какво правят гърци, италианци и т.н. когато са недоволни - пазализират цялата страна със стачките си! Така трябва да постъпваме и ние винаги, когато има несправедливост. Най-лошото е, че точно когато дадена група се надигне да си търси правата, недоразвитото ни общество започва да бълва огън и жупел и да излива жлъчна злоба по техен адрес! Това сме ние, в по-голямата си част можем само да псуваме вкъщи пред телевизорите, да вдигаме семейни скандали "щото сме зле", и да пием до безсъзнание.

Не, мерси!

Аз искам да живея в държава, която уважава и се грижи за подобряване труда, здравето, образованието и културата на своите граждани! Как държавата ще разбере, че ние не сме доволни от нея в някое отношение, ако не го заявим недвусмислено? Така че който има основание да бъде недоволен трябва да протестира, и то възможно най-дълго и осезаемо. А ние няма да умрем, ако повървим малко повече от 250 метра на ден.
цитирай
16. анонимен - Аз го казах вече:
12.05.2007 10:52
Не да псуваме и да се чудим как да идем на работа... Няма да ходим! И нашето място е на улицата! Гърци,италианци,чехи-абсолютно всички цивилизовани общества настръхват и скачат да си търсят правата в мига,в който усетят,че покупателната им способност е паднала с 0,1 % ! А тук ако ти обещаят 50 лева повишение,ще предадеш не само колегата и ближния,ами и децата си! А лично на теб marty какво да ти кажа?... Нека спомена,че не съм от най-грозния град,но с най-големите претенции. Ама ти явно още живееш през 70-те. Внушаваш страх у хората,че ще си загубят работата ли? Е то пък една работа... И така-ако трябва да стачкуват и 3 месеца! На кой гражданин му пука за шофьорите? Май точно на никой... А защо тогава трябва да им пука за някой псевдоработен мърморещ субект? Помните ли ученическите години,когато се случваше класа да организира масово бягство от час? 25 човека избягали и... двама-трима отишли! Няма данни в новата и най-новата българска история,когато всички българи да са единни. Вместо да се съберем и пометем ония безродници и мошеници,които ни управляват,за да дойдат хора наистина от народа и МИСЛЕЩИ за народа. Като дойдат пак мошеници,хващаме сопите и пак нови - докато дойдат истинските! Ама нали ние българите измислихме това понятие "мирен преход"! А кажете ми къде другаде е имало мирен преход и всичко е наред? Не гръмне ли пушка,няма да стане... Хората правят революции,преди 50,преди 100 години,че и много повече. И точно с толкова ние изоставаме от тях в развитието си-странно или...по-скоро логично! А тук оправяме политиката на масата. Караме се и злобеем как така Пешо ще взима 50 лева повече от мен,а аз върша повече работа... Е кажете ми,българите не сме ли си още роби,ама на собственити си миши души?...
цитирай
17. breathe - Роби
13.05.2007 20:53
Цитат:
"Е кажете ми,българите не сме ли си още роби,ама на собственити си миши души?..."
Ми да, точно в това ни е проблема! Дори аз, ти, Тошо, Пешо и Гошо да не са, кво от това? Винаги ще има двама-трима, които ще предпочетат да "влязат в час". Е да де, ама почно тия мухльовци, както се е случвало, случва и ще се случва в България, ще ни управляват утре!
цитирай
18. thomas - Е, стачка няма да има...
15.05.2007 07:49
Сега шофьорите и ватманите ще имат една от добре платените професии в държавата. Не е лошо да е така. Обаче наистина е обидно за толкова други като (колкото и да е клиширано) учители, лекари,полицаи, пожарникари, митничари или данъчни служители, поради което корупцията ще продължва да се вихри при тези професии с пълна сила.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thomas
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2155962
Постинги: 141
Коментари: 3067
Гласове: 4316
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031