Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.11.2007 00:37 - На кого пречи комунизмът...
Автор: thomas Категория: Политика   
Прочетен: 69240 Коментари: 153 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
От вчера, 10 ноември, в блог.бг е много модерно да се пише против комунизма. С него се обясняват и миналите, и днешните ни неуспехи. Той продължава да пречи на разни хора, нищо че и през 1989 година от него почти нищо не беше останало и нищо че от тогава минаха още 18 години, през които животът ни се промени тотално. Само че неговият призрак не им дава мира и дори и днес той като че ли им пречи да дишат. Познавам доста такива хора, много от тях "живеят" по форуми и блогове и непрекъснато занимават останалите с този свой... не мога да го нарека другояче, освен проблем. Чудя се с какво им пречи това "умряло куче", което те наричат комунизъм, та продължават и днес да му вадят нож! И май не ми хрумва друго (въпреки че рискувам да ги вбеся), освен че сигурно не се справят достатъчно добре след него и имат крещяща нужда някой да е виновен за техните недостатъчни успехи. Ама не върви да е виновен някой днешен, защото може да се обади и да докаже, че е невинен. Затова най-добре да е някой, който не може да се защити, примерно Тодор Живков. Или защо не - самият комунизъм!

Нека поясня. Аз не съм комунист и никога няма да бъда. Нито пък някога съм бил или искал да бъда. Може би защото съм бил малко млад, за да имам време да се развия като такъв, а може би защото съм бил спиран от цивилни ченгета пред библиотеката на американското посолство, в която наивно бях отишъл да чета фантастичните романи на Айзък Азимов в оригинал, без да знам, че в очите на Партията това ще ме превърне в шпионин, за който "един ден, когато ми се отвори работа в чужбина, хората ще кажат, че не ставам, тъй като съм имал контакти с американското посолство и явно съм американски шпионин". А може би не са ми харесвали комсомолските събрания и не съм очаквал партийните да са по-интересни. Със сигурност помня, че слушах доста BBC и Свободна Европа, за да разбера как виждат другите нашия свят отвън. Не си спомням обаче някога да съм изпитвал някакъв страх от всичко това или да съм чувствал някаква заплаха или преследване заради тези си наклонности. Е, разбира се, признавам, че наученото от BBC и Свободна Европа не съм го публикувал в училищния вестник, но и за тогава, и за днес, с пълна сила важи правилото, че умният човек не казва всичко, което мисли.

И така, на мен комунизмът не ми попречи да трупам знания, да попивам култура и да се развивам в образованието си, и ако ме е лишил от нещо, то аз така и не съм го усетил. Нещо повече, не познавах и никой, за който да виждам, че е онеправдан или му се пречи на развитието. Съучениците ми бяха интелигентни, амбициозни, весели и повече или по-малко непокорни като всички млади хора. Може би някой и друг получаваше някакви привилегии или специално отношение, но съм сигурен, че днес подобни случаи в училище са много по-често срещани и по-драстични, като при това вече не става дума толкова за политика, колкото за най-груба проява на икономическо надмощие.

Освен, че не съм бил и не съм комунист, аз съм скачал наивно-искрено по митингите на СДС и съм мислел, че това, че Партийният дом гори, показва, че комунизмът си отива и че това е хубаво за всички нас. Помня и че плаках в нощта след изборите през 1991, убеден, че това, че комунистите си ги спечелиха по шампионски, е някаква мегафалшификация. Само че това си беше изборът на масата от българите, а даже и да е имало някакви нарушения, сигурно всички ще се съгласите, че те бледнеят пред днешното "демократично" пазаруване на гласове, на което стаханхме свидетели преди броени дни.

На моят дядо комунистите са му взели куп имоти и той е умрял беден и без да може да изпита никаква радост от това, което е създавал с десетилетия. Със сигурност те са виновни за неговия провален живот. Само че те надали са по-виновни с това, че са следвали разбирането на Партията за това кое е в интерес на народа, отколкото са виновни английските летци, които са разрушили къщата на другия ми дядо по време на Втората световна война, пък не се сещам някой днес да ги обвинява за тези "зверства". Просто в определени епохи хората вършат куп гадости срещу себеподобните си и това далеч не важи само за комунистите.

Всъщност комунизмът не е нищо повече от един неуспешен опит за развитие на обществото по различен от дотогавашния начин. Но изобщо не е най-неуспешният, който историята познава. И е просто част от нашето минало. Както всяка епоха, той е бил по-добър за едни и по-лош за други. Резултатите от него изобщо не са само негативни - да не забравяме, че количеството построени пътища през последните 18 години изобщо не може да се мери с това, което "комунистите" са построили за предишните 2 десетилетия, които искаме да запомним като толкова ужасни. Не може да се мери и качеството на образованието тогава и сега и все по-масовата неграмотност говори много в полза на комунизма и неговите ценности пред ценностите на консуматорското общество. Далеч по-зле сме сега и в областта на здравеопазването, културата и обществения транспорт. Освен това изобщо не бива да бъркаме обективния напредък на технологиите с "новия строй" като причина за подобряването на някои от аспектите на живота ни.

Това, което наистина пречи на развитието на ни и вчера, и днес, не е комунизмът. Пречат му самите българи. Българите, за които в училище ни надуват главата колко са трудолюбиви, а всъщност са много мързеливи и още по-крадливи. Българите, които държат не на това те да са добре, колкото на това останалите да не са по-добре от тях. Българите, които имат високи претенции към това, което получават, но не и към това, което правят за останалите. Българите, за които гостоприемството спрямо чужди и свои се състои главно в това да излъжат и прецакат "гостите" си. Българите, които и в елитни квартали на столицата през 2007 година продължават да си изхвърлят през балконите фасове, опаковки от вафли и всякакви дребни боклуци, защото улицата пред тях не е лично тяхна.

Ако наистина виновен беше комунизмът, 18 години щяха да ни стигнат да станем нещо съвсем различно. А то разликата днес е само в това, че сме малко по-богати, още по-мързеливи, много по-незнаещи и на всичко отгоре ако преди 20 години всеки мъж можеше да си оправи колата и всичко в къщи сам, то днес това е по-скоро изключение.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. jedi - Комунизмът е едно от многото лица на...
12.11.2007 03:15
Злото.

И може би най-устойчивото.

То е едно от онези лица на злото, които представляват най-удачния приемник на всички човешки злини и лоши черти на индивида.

"Всъщност комунизмът не е нищо повече от един неуспешен опит за развитие на обществото по различен от дотогавашния начин."

Ето тук силно грешите!
Комунизмът не е полит. система, нито строй - той е перфектната среда, където всички зли, прости и осакатени духовно хора виреят със завидна свобода.

Той се видоизменя и оцелява във времето, тъй-като е не-подвластен на ценностите на хуманното общество.
Не мисля, че някой здравомислещ и със всичкия си човек, би обвинил комунизма за собствените си провали сега. Но не забравяйте какви страхотни руини остави това "умряло куче" в духовно и културно отношение.
А че не е умряло - не е. Както вече споменах: видоизменило се е. Целият калейдоскоп от мутри, простотия, сенчест бизнес, канска и безочлива корупция и прочие, и прочие, и прочие - всичко това, господине, е резултат на нещо. А зародишът на това нещо е там, далеч назад. Белезите от него са дълбоки и пораженията - все още видими с просто око.
Никак не е мъртво това куче, ама никак. Само че сега е от друга порода, с нова козина и нов нашийник. Ще го познаете по лошия дъх.

И е мъдро да умеем да разчитаме грешките си от миналото, ако наистина държим на бъдещето. Много често в лабиринта на живота, ако не помниш откъде си минал, има голяма вероятност да минеш пак.

Успех.
цитирай
2. igwelgs - към промитите мозъци.
12.11.2007 05:39
Едно от важните качества на мозъчната дейност е проницателността, т.е. способността да се извърши дълбок анализ на проблема или системата, с която е свързан и ако е необходимо да се потърси на тази основа неговото решаване. Хората, у които е силно развита проницателността, трудно се поддават на промиване на мозъка и не се превръщат високоговорители на манипулативна пропаганда. Авторът на материала показва, че проницателността му не е за подценяване. Макар сега става ясно, колко справедливо би било скандирането "Кои не скача е червен, който скача е кретен!"
цитирай
3. nakom - Все ще се намери кой да каже
12.11.2007 07:53
това което мисля преди мен.И то къде-къде по-добре от мен.Браво Томасе.
А сега се дръж здраво че пещерните антикомунисти идат ;-)
цитирай
4. jones - А никой не се сети...
12.11.2007 08:32
... или почти никой, че на 10 ноември всъщност е била битката край Варна през 1444 година. Може би в някои събития довели до тази битка и в събития след нея трябва да търсите разни причини за нещо си...
цитирай
5. thomas - @jedi
12.11.2007 08:58
Не мога да се съглася, че комунизмът е оставил руини в духовно и културно отношение. Именно годините след него направиха от културата и духа руини. Не по времето на комунизма хората бяха неграмотни - сега са такива. Не по времето на комунизма ценностите включваха на първо място пари и секс - сега даже и в училищата за друго не става дума. По времето на комунизма може и да ти трябваше позната книжарка, за да имаш достъп до хубави книги, но за сметка на това днес, когато имаме достъп до всичко, вече никой не чете. И още много примери мога да ти дам, но мисля, че и от тези схващаш основната идея...
цитирай
6. sparhawk - комунизма
12.11.2007 09:40
е една просташка тирания от най-примитивен тип и е напълно нормално да остави своите последици дълги години след края си. А, че българите имат много вина за дереджето си, спор няма.
цитирай
7. july26 - Браво,Томас!!!
12.11.2007 09:46
Изключително добре казано!
И точно!
Може би малко се различаваме,щото аз не съм ходил в Библиотеката на Американското посолство и не съм скачал по митинги на СДС.
Даже имах желание да стана член на БКП по едно време,ама не стана...
И нее най-неуспешният опит,прав си...
Абе, всичко което пишеш е вярно...
За съжаление...
цитирай
8. pui - Поздравления!
12.11.2007 10:05
Добре написано и доволно обективно, според мен.
Поздрави!
цитирай
9. oda - браво Томас
12.11.2007 10:25
напълно съм съгласна с теб!!!
цитирай
10. viovioi - А някой чел ли е Капиталът на Маркс?
12.11.2007 10:54
Като идеология комунизма е много допирателен с демокрацията.Но идеолозите са извратили идеята.В това се състои проблема. Не ми се иска да давам пример, но Китай е с най-висок ръст на иконом.разстеж.Факт. Също така и политическата система на управление ни е известна. Горе-долу, защото там има соц.управление и частна собственост едновременно. Дали е утопия или не - не зная, но ежедневно най-голямото пристанище в света Шанхай бълва по 2000 конт.стоки за цял свят. Дори мисля че днес в БГ няма демокрация. Това е някаква квази пост-тоталитарна и елеитарна власт.Нали ги виждаме....
цитирай
11. marianami - Историята трябва да се помни, за да ...
12.11.2007 11:07
Историята трябва да се помни, за да не се повтаря...
цитирай
12. lemonpie - ~
12.11.2007 11:13
На никой не му пречи комунизма. Напротив. Точно тези, които реват срещу комунизма, използват призрака му най-активно, за да трупат гласове, дивиденти и какво ли още не.

Интересно ми е, ако в политически план се бяхме развивали по оста либерали-демократи, дали в момента "демокрацията" ни щеше да е такава, каквато е.

Не, разбира се. Защото всичките ни нови демократи използват страха от връщане на комунизма, за да се окопават все повече и повече в ешелоните на властта. И години наред имам чувството, че политическите платформи се основават единствено на противопоставянето и страха от другия и различния, а не на "какво" и "как" ще бъде направено. Затова и след 20 години ще търсим виновните в миналото, а не в настоящето. Да не говорим пък някой да си зададе въпроса - "А аз, аджеба, не мога ли да направя нещо?"

Всъщност важното е докато едните реват, че комунизма е виновен, другите да вървим напред. Защото не ни гонят призраци.
цитирай
13. prayer4eto - Комунизмът
12.11.2007 11:20
като идеология е префектна система.

Но като изпълнениее пълен отврат, защото предполага, че всички хора са оперирани от алчност, злоба и предразсъдъци...

А аз се чудя: Ние ли сме единствения народ, който си праща всички некадърници и неуспели в професията си - в парламента ??? Евтини на просото, скъпи на триците! Държим се назидателно във вътрешната политика (последният пример беше с учителите), а във външната се умилкваме, мазним и подлизурстваме !

То така и 50 години да минат, пак няма да се оправим...
цитирай
14. stone - браво томас
12.11.2007 11:30
добър анализ. но за някои неща не си прав. виновен си е комунизма, щото през 89 тръгнахме от една разбита и затънала в дългове икономика, и не 18, ами 80 години трудно ще ни стигнат да се оправим.
друг е въпросът, че не само българите са виновни, задето са търпели този строй. просто така са си поделили света през 1945 г. великите сили. ако се бяхме паднали не към русия, а към америка (както комшиите ни гърците) сега щяхме да сме доста по-напред. но какво да правиш - съдба.
цитирай
15. thomas - @prayer4eto
12.11.2007 11:41
Абе че не е перфектна система, не е. Първо, няма как хората да бъдат оперирани от описаните от теб недостатъци, защото те са си част от тях. И второ, нека не забравяме, в идеята на комунизма всеки да получава толкова, от колкото се нуждае, все пак е заложено едно ужасяващо неравенство, което отрежда на по-умните, по-работливите и по-креативните да носят на гърба си мързеливите и некадърните. Един такъв подход е най-малкото антиеволюционен!
цитирай
16. mirchev - ...
12.11.2007 11:47
@viovioi - подобно сравнение с Китай е некоректно.

@thomas - Хареса ми. Но в мнението си надявам се не визираш и поредицата за "Фалитите на комунизма" на Дневник?
цитирай
17. thomas - @mirchev
12.11.2007 12:19
Не съм запознат изобщо с поредицата, за която говориш, така че да, отговорът ми е, че не я визирам, но просто защото не я познавам ;-)
цитирай
18. mirchev - @ thomas
12.11.2007 12:20
Хвърли й едно око... :)
цитирай
19. madchemist - ПОЗДРАВЛЕНИЯ за постинга!!!
12.11.2007 12:32
Абсолютно съм съгласен. Стига с този комунизъм, еее! Проблемът не е бил толкова в системата, колкото в хората. Доказателство за това са многото, които бързо се пребоядисаха след 10 ноември и пак влезнаха във властта под някаква форма. Разбира се, че не искам пак комунизъм. Омръзна ми обаче лова на вещици. Задайте си въпроса какво стана с българското кино например? Защо тогава, при цялата диктатура и цензура се правеха хубави филми, доста от които критикуваха системата (не супер явно, с голяма доза хумор, но и достатъчно, така че всеки да се усети), а сега при цялата свобода :) отникъде нищо. Само напъни.
цитирай
20. patilan - Пояснения!!!!!
12.11.2007 12:39
Умряло Куче?

Или си крайно неимформиран, или говорим за различни държави!
За пояснение, в Р България има 100+ 'бивши' агенти на ДС, останалите са техни отрочета. Кое му умрялото на това не знам?

Нека и аз да ти кажа нещо за моя дядо. Един ден, когато бил едва 9 годишен едни 'чичковци' го 'отвели' до един хълм на няколко километра от селото му. Там му връчили 2 торби, тежки и подгизнали. Единствено което му казали е да отиде и да ги зарови. Дядо ми погледнал вътре ..... и разбрал че е сирак! Това не са били англичани, американци, руснаци или не знам си какви си! Това са били крадци, убиици, и изключително терористи. Те са били много добре организирани и финансирани ( финансирането за тези хора е било много важно). Както вече се досещаш по-късно тези хора се наричат партизани, борци против фашизма и т.н.
Иначе си прав, зверства са се вършили от всички и. Но едно е да бъдат извършвани от държавата, а съвсем друго е когато са извършвани касапи. С държавата може да се води диалог, да се постигне разбиране и въобще да връзката народ-държава да еволюира по мирен и естествен начин. Но с партизаните не е така, те идват влизат в къщата ти и те отвеждат, и никой не чува нищо повече за тебе. А съседите си мълчат, дали от страх, дали заради безразличното 'Сигурно има за какво', дали от опиянение от тази безкрайна власт и амбиции за такава....!

А това 'Далеч по-зле сме сега и в областта ...' просто изумява. Това е закономерен и естествено следствие от икономическата катастрофа на държавата в края 80те. Имено тази икономическа катастрофа е и причината за крахът на тази 'утопия'.

А властта, властта просто се трансформира от политическа в икономическа, според това и в каква политическа система сме се набутали. А хората са същите, ако не те, то техните деца. Но не си прави илюзии, престъмният ум създава и престъпно поколение.

За едно си прав обаче, единственото което пречи на България не са някакви си политици, дали комунисти или демократи няма значение, това са просто различни етикети на една и съща стока. Това което пречи са само и само българите. Но разбери че тези българи са резлутат от дългогодишно и целенасочено 'филтриране', на наши и ваши. Ако не си с нас, си за Белене, ако си с нас... ето ти партиината книжка и добре дошъл в 'клуба'. В крайна сметка остават само себеподобни, естествено за тях има по-добри гимназии, университети, а за другите ... ТКЗСто.

Така че кучета за което говориш е всичко друго но не и умряло!

А за това колко си предприемчив, успял и т.н. съвсем не му е тука мястото. Законите по които се развиват обществата са съвсем различни от тези на индивуалното развитие. Смесването им е не само неуместно, но е и белег за пристрастност. Като се вземе и в предвид колко често го правиш както в блоговете си, така и в отговорите си, не мога да не се сетя за един виц:

'Обява във вестник
Имам яхта, 3 коли за над 100 000 Евро
Голяма къща и 2 вили.
Не продавам нищо, просто искам да се изфукам.'

цитирай
21. thomas - @madchemist
12.11.2007 12:40
При цялата свобода на духа и технически възможности, надвишаващи в пъти възможностите на социалистическата държава, след 18 години демокрация утре в зала 1 на НДК е концертът на все още най-голямата ни музикална звезда - Лили Иванова... :-)
цитирай
22. thomas - @patilan
12.11.2007 12:52
Агенти на ДС може да има, не е ли по-важното, че го няма онова ДС?! Не ми пречат никакви агенти, влезли в бизнеса, стига да играят по неговите правила. Там всеки влиза със способностите и ресурсите си, нали така? Ако прави нещо полезно, пазарът го оставя, ако не - си отива, след като си понесе загубите. Е, има и изключения, но при тях почти винаги става дума за корупция, която не мисля, че е присъща само на комунистите...

Смяташ ли, че сегашното отношение на хората към науката, образованието и културата, както и нивото на тези и няколко други области, има нещо общо с икономическата катастрофа!? Защо през 80-те, когато всичко е отивало по дяволите, хората създаваха изкуство, живеейки в панелни апартаменти и построени със собствените им ръце вили и карайки лади и москвичи или дори просто возейки се в трамвая, а днес, когато и Сульо, и Пульо имат поне Голф, ако не Мерцедес или гигантски джип, върхът на културата ни са Руши, Азис и Лилана!? Днес няма и следа от икономическа катастрофа. Огромен брой ОБИКНОВЕНИ хора живеят не само в пъти по-охолно, отколкото са живели техните родители преди 30 години, имат достъп до толкова удобства и предмети на лукса, които техните родители не са и сънували, но това изобщо не ги прави по-добри или по-съзидателни. Днешното общество е 100% консуматорско и за това не са виновни никакви комунисти!
цитирай
23. thomas - @dedal27
12.11.2007 13:05
Съгласен съм с техническата подробност, че такова нещо като комунизъм реално още никъде не е имало. Но приемам опростяването не терминологията, за да говорим всички за едно и също - защото в момента не спорим за това дали онова, дето е било у нас през първите 45 от последните 63 години, е било лошо, защото е било ранна версия на комунизма с неизчистени бъгове, а само дали е негова вината за ДНЕШНОТО ни състояние. Иначе приемам всичките ти аргументи и коментарът ти ми харесва!
цитирай
24. lambo - Кучето не е умряло, сега то е в пълната си мощ
12.11.2007 13:23
Още на 11 ноември 1989г. е започнало раздаването на куфарчета и чували с пари,
на предварително подготвения списък от верни хора - активни борци и ченгета ...

След това ограбването на спестяванията при Виденов, масовата приватизaция, мениджърската приватизация, апортните вноски и т.н.

Сега кастата на "активните борци" е по-богата и по-силна от която и да било каста,
в което и да е било общество, вкл. и робовладелското
цитирай
25. zemaria - Томас,
12.11.2007 13:33
Верно, успя да ме вбесиш. Както успя да ме вбесиш и когато коментира сестрите, или пъс Стависки-забравих вече. Има нещо много характерно у тебе, което ми е любопитно. Има някаква хладна рационалност, като при сериал килър, смесена с ужасяющ цинизъм и пълна инфантилност. Очаквам следващата ти втрещяюша статия на тема”Бог, като универсална масова заблуда”, в която да обобщиш наивно „Да вярваме ли в нещо, което не пипаме”. Идва ред и да разнищеш електрическия ток, разбира се.
Сякаш не си живял сред нас, а в Суворовско училище в Сибир или в манастира „Шао Лин”
Ти си последното поколение, възпитано и оформено от соца. И тъй като декларираш, че не си лично заинтересован от написаното, не си бил комунист- а такъв текст просто нормален човек, живял тогава не може да напише, и то на осемнайстата година от слизането му като официална и единствена идеология- освен ако не иска да манипулира или си пише евтини точки-имам само един единствен въпрос, джъст уан куестчън, дет се вика:
Бил ли си сътрудник на тайните служби или техен кадрови служител?
Знам отговора, не се хаби да отговаряш. Пиша го за наивниците, които ръкоплещят на писанието ти, заблудени от стегнатото изложение и рационалните аргументи, за които формата е по важна от съдържанието.
Но как да отговориш на такова нещо? От само себе си се разбира, че не можеш да цитираш Хана Арент или Георги Марков, нито пък Бродски или Солженицин.
То е все едно да говориш на латински с фолкпевица или на някоя блогеса от първите в класацията
Как да опишеш ужасите на това време? Рационално или емоционално?
Представяте ли си на осемнайстата година от Плана Маршал, да се появи в немско списание такава статия, възхваляваща националсоциализма.В нея ще има много рационални неща-националсоциализма премахна напълно ужасяващата безработица, построи аутобани, каквито светът не беше виждал, построи фундаментални сгради, премахна детския труд, женския труд, даде почивки и отпуски, нормира работния ден и пр, и пр. Националсоциализмът не можеше да ти попречи да четеш Гьоте, Ницше и Шопенхауер и Хегел, нито пък да слушаш Вагнер до насита.
Да разбира се-на националсоциализма са служили беззаветно и до последния дъх всякакви хора- и много умни, и много учени, и са го правили с пълната убеденост, че служат на вярна кауза-ако сте гледали великолепния филм „Дер Унтерганг”, не може да не ви направи впечатления верността на немския народ към Вожда-стотици и хиляди се самоубиват в последните дни.
Тогава остава емоционалното описание. Но нали за това си има http://www.spomeniteni.org/ където всеки, живял социализма го описваше през собствената си житейска и съвсем обикновена история.
Ами не става и да пишеш на ниво-всеобщото опростачване, наложено от мъглата, която соца довлече-той, БТВ не си е отивал никога-няма да ти позволи да бъдеш разбран от широк кръг. Ето тук имам такъв опит http://zemaria.blog.bg/viewpost.php?id=81820
Но можеш ли с една история, с една случка да опишеш ужасът на онова време? Оня ежеминутен тих стрес да не кажеш нещо 4”пасно” онова постоянно седене нащрек и оня предварително начертан път, който произходът и сливането с фалша на масата ти оределяше
Можеш ли да разкажеш какво е затвор с една история. Примерно, как те чукат, или бият, защото не си можел да бъдеш адекватен на тартора на килията. Можеш ли да разкажеш с една история какво е соцказарма. Та нали имаше хора, за които казармата беше „най-хубавото време”-а и тя беше толкова различна, според мястото и хората, колкото бяха и хората в нея.
Можеш ли да разкажеш с една история тъгата в погледа на Ирина, която не играеше с другите деца ..
Господи…прости им.
Ще трябва да опъвам чаршафи-на осемнайстата година..
Но какъв е смисъла-кой ще ни предпази от забравилите, неразбралите, недочелите-та нали пак утре ще се намери някой, който да говори за онова време като за едема…
цитирай
26. thomas - @zemaria
12.11.2007 13:51
Бях забравил, че и теб очаквам да дойдеш и да повърнеш в моя блог... Пък ти си даже първият от тези, които трябваше да дойдат! ;-)

Да, сигурно съм те вбесил и с постовете си за медицинските сестри, и за Стависки, сигурно и с онзи за религията, ако го помниш. Сигурно ще го правя и с всички следващи, в които казвам това, което мисля, а не това, което трябва да мисли истинският православен десен гражданин. Не чувстваш ли, че социалистите бледнеят пред теб по налагане на ограничения в мисленето?!

Това, че някой е страдал тогава, изобщо не значи, че някой не страда сега. Това, че тогава не си имал право да кажеш какво мислиш, ако то противоречи на официалната линия, изобщо не значи, че сега е много по-различно - опитай да настъпиш някой силен и ще се увериш с колко механизми разполагат.

Това, че днес са изпълзяли тогавашните истории (а някои са и много украсени или изкривени така както преди това са били изкривявани историите, разказвани от партизаните и активните борци, с които обикновени престъпници са се обявили за герои), е само защото сега е времето на тези, чиято власт се подхранва от подобни истории, сеещи омраза.

Историите на днешните хора, също смачквани, когато мислят различно от тълпата, ще се разказват по-нататък. Но повярвай ми, ще ги има.

Не приемам да сравняваш нацизма със социализма. Но не приемам и да отричаш постиженията на нацизма, заради които той толкова години се радва на подкрепата на народа. Всъщност в това отношение изобщо не съм съгласен нито с американските, нито с европейските, нито с нашите закони, задължаващи хората да нямат различно от официалното мнение. Ограниченията в тази посока днес може да са различни, но определено не са изчезнали. Ще ти кажа няколко теми, по които никой в "демократичния" свят днес няма право на разсъждение или собствено мнение - нацизъм, расизъм, тероризъм, евреи. Пък ти ми кажи нормално ли ти се струва това и с какво тези ограничения са по-мили от онези, които налагаше комунизмът?!
цитирай
27. gantree - @ thomas
12.11.2007 13:59
Томас, ти очевидно не се изморяваш да занимаваш аудиторията си с твоя "екзистенциален" проблем, с това тотално раздвояване и разкрачване между духа и тялото - като материя не си комунист, но в чисто духовен план не преставаш да приплакваш по "светлите години" след девети септември. Сигурно ти е много тежък този проблем, мога само да предполагам какво ти е. Дори и Мирчев лекичко, по приятелски, се е опитал да ти подскаже да попрочетеш малко, и да си поприпомниш едно-друго, за което вече се пише открито в медиите.

А че не си вече комунист в чисто материалното му изражение - с това съм съгласен. Всички комунисти в днешно време с много голяма лекота преминават от Маркс към Вебер. От материализма към рационализма. Няма нищо лошо в това, поне до момента, в който отново осъзнаят, че са се объркали. Този момент идва различно при всички. При Лили Иванова, например, още не е дошъл, но - тя е вечна, времето е пред нея. Ще живее по-дълго и от призраците на Маркс, и от мумията на Тутанкамон.
цитирай
28. thomas - @gantree
12.11.2007 14:02
Не, не се прехласвам пред светлите години. Само се присмивам на мрачните днешни, които имат претенцията да са по-добри, а да не говорим, че притежават и условията да са наистина такива... Ама не им се получава!
цитирай
29. july26 - Ze Maria
12.11.2007 14:05
поред мен трябва да отидеш на преглед,ти реши къде...
Предполагам ,и ти в някаква степен си се формирал и в онова време...то сегашното какво толкова формира,че не мога да си спомня нещо ценно ей тъй на първо четене.....
Това че си имаш някаква истина,сигурно и имаш някакво основание да я защитаваш и смяташ за единстено меродавна и общовалидна,не означава,че тя е такава наистина...
И няма да задълбавам,защото ще ти вляза в тона,пък той не ми харесва и мирише...лошо.
Томас пише за неговата,а явно и на други хора истината,в голяма степен и потвърдена в практиката.
И не е нужно да отваряш очите на хората по тоя начин,тези неща минаваха,когато всички все още вярваха и в СДС, и във всичко останало,което се случваше в периода 1990-2007 г.
И...въпросът е алтернативата,който предлагаш ти и ли някой"изстрадал"като теб,за да се случат наистина значими неща,а не за пореден път да докарваме на власт Бойко Борисовци и Волен Сидеровци.
Че не усещам да предлагаш нещо,освен идеологеми и фрази от ранния следкомунизъм.
Още веднъж,Томас,много добро представяне на нещата,такива,каквито и аз ги разбирам.
С претенцията,че са в по-голяма степен правилните....
Поздрави!!
:)))
цитирай
30. zemaria - Томас,
12.11.2007 14:51
Бягаш ми по тъча. Дано си се засрамил малко, поне, вътрешно, че то, нали, ти сам казваше, че умният човек не пише и говори всичко, което мисли. Ето как си напипал нещо, без да искаш-като чехълчето. Нито комунизмът си е отивал, нито през неговото време можеше да казваш това, което мислиш
Чети ве, човек!
Чети Оруел. Чети Солженицин, чети Марков, Хана Арент, чети Ивайло Петров, дори, с Хайка за вълци.
Чети литература-нали тя е художествено отражение на действителността
Чети публицистика- и тогава мисли.
Връзката между социализма и националсоциализма е още от 68ма-Жельо Желев, „Фашизмът”
Не четеш, а се опитваш да разсъждаваш-без да имаш фундамент.. И имаш последователи-браво. Ура, другари! Назад, към първичността на разсъжденията, към проба-грешка, назад към чехълчето
И за всичко това, да знаеш, пак социализмът е виновен.
Защото той е инструмент, средство за опитомяване на масата-най-човеконенавистната идеология, в която под знамето за грижа за общото благо всъщност иде реч за благото на едни за сметка на други. А средството е страх, терор.
Колкото до демокрацията и теглилата на хората в наши дни-това го е казал Алекс дьо Токвил
„Душата на демокрацията е толкова добра или толкова лоша, колкото е лош или добър морала на нейните граждани”
Е, колко да е добра демокрацията на граждани със соца в главите?
цитирай
31. pui - Хм,
12.11.2007 14:54
Поне една от ужасяващите истории за издевателствата на комунизма, споменати по-горе, е физиологически невъзможна.
Извън това, всичките емоционални "антикомунистически" словоизстъпления ми напомнят на една тема във форума на Гардиън относно естетиката на нацизма. Познайте, Томас и Юли26, дали дискусията обсъждаше само и именно естетиката на, примерно, униформите на СС? Не, естествено! Веднага се започна мощна дефанзива на Холокоста, въпреки липсата на всякаква връзка.
Дано да съм се изразила ясно...
цитирай
32. zemaria - О, да
12.11.2007 15:06
Вие, разбира се, се вълнувате от естетиката на униформите от нацизма. Или от естетиката на свастиката с пречупения кръст-той, бтв е будистки символ. Колко интересно, колко вълнуващо.
Само че ние това сме го писали. И то на български, представете си. Хората отново почнаха да проявяват жив интерес към онова време. Носталгията стана вървежна, самото време на нацизма стана любопитно Просто защото страхът се е отделил от предмета. Не се учудвам, че са се намесили противници на Холокоста-защото историческия мит не познава противоречия.
И всяко съждение за онези времена не може да бъде отделяно от ужаса, който са предизвикали. Ужас и страх, кото вие не познавате и не искате да знаете.
Всъщност, историята вече е като последния брой на Космо-фън да стаа, забава...
цитирай
33. pui - Де го чукаш, де се пука...
12.11.2007 15:25
Каква носталгия, какъв вървежен нацизъм, леле...
Аз, разбира се, малко се вълнувам от естетиката на каквито и да било униформи (ударение на малко), а, вие, очевидно не сте в състояние да поемете нещо различно от хилядократно повтаряни 'разтвори', целящи да промият мозъка на податливите. Лошо.
цитирай
34. atanas1941 - комунизъма
12.11.2007 15:25
Лицето на това нещо наречено "комунизъм" беше правешкия селяндур. И като така, то беше достатъчно отвратително, но не бива да се заблуждаваме - това беше огледалния образ на 99% от населението на България, включително и по-голямата част от така наречените интелектуалци (с извинение). Така че за сегашната ни несрета не бива да се обяснява изключително и само с комунизма. Примери около нас колкото щеш, включително последните местни избори, учителската стачка и арогантното държане на управниците и безцеремонния наглец Доган.
цитирай
35. gantree - @ thomas
12.11.2007 15:34
Това, на което се присмиваш, е съществена част от проблема ти между духът и тялото, казано пак метафорично. Присмиваш се на нещото днес, защото то имало претенцията да е по-добро, а според теб не е по-добро - ето, ясно го казваш и аз ясно те разбирам. То обаче наистина е по-доброто, това "тялото" ти го казва и ти го доказва, сигурно в пъти на ден. Дори няма нужда открито да бъде афиширано това като претенция. Но "духът" ти го вижда така, и не е съгласен. Ето, именно затова Лили Иванова ще живее вечно :)) за хората като теб.
цитирай
36. thomas - @zemaria
12.11.2007 15:36
Чета бе, човек - чета! Защо мислиш, че не чета?! Само че пак в онази мисъл се казва, че умният човек и не вярва на всичко написано! И така - Оруел ми харесваше много, и продължава да ми харесва. Нещо повече, всеки ден, когато започне поредният безкраен рекламен блок, се сещам за него. Особено ако вземеш и прочетеш ДухLess на Сергей Минаев, ще разбереш какво имам предвид...

Георги Марков... забавно четиво! А ти да си гледал Маратонецът? Или филмите за Джеймс Бонд? Не виждам много разлика - само господарите са различни, методите са си едни и същи навсякъде.

Впрочем едно време ни обясняваха как нашите държавни глави не се ползвали с народната любов. Само дето имам спомен, че те изобщо не се страхуваха да се пуснат сред тълпата на масови събирания, а и блокадите на столицата заради тяхното преминаване изобщо не могат да се сравнят с това, което се прави днес, когато идва дори и някой много по-незначителен за света от Джордж Буш.

Солженицин? Много ми беше мрачно това, съжалявам - все пак литературата трябва да носи и естетическа наслада, другото е за учените и професионалистите! Според мен ти не четеш тази литература, за да научиш какво мислят хората, а за да изпитваш мазохистичната наслада, че много хора са страдали като теб (ако правилно схващам идеята). Това не е само твой проблем - много сте, имам и доста такива приятели. Хора, вкопчили се да търсят как някой им е виновен, вместо сами да направят нещо, за да си подобрят положението (да не говорим за това да направят и нещо за другите).

Не съм твърдял, че тогава съм говорел това, което мисля. Твърдя, че и сега не винаги е много здравословно да го правя. И не защото ще ми издърпа ушите някой като тебе... Позицията ми по отношение на рекламата ми донесе втори доживотен бан с оплюване в един водещ, но казионен форум по въпросите на рекламната комуникация. Но това, както разбираш, е дреболия.
цитирай
37. zemaria - О, да, да
12.11.2007 15:38
Разбира се, че Вие се интересувате само от естетиката.Колко вълнуващи са, примерно, Зиг-руните по петлиците? Само , че Вие се намесихте в разговора, за да подчертаете, че един, дори според вас, чисто естетически разговор за униформите се превръща в разговор за или против ужасите на нацизма. И то от противниците му-привържениците на теорията (какво изврашщение е тая дума-теорията) на Холокоста. Противниците на нацизма са толкова нетолерантни и не признаващи чуждото мнение,ах, Геновево, нали така...
цитирай
38. gantree - :))
12.11.2007 15:48
очаквам след малко да дадеш пример с "народната любов" в Северна Корея, един от последните останали бастиони на онези "светли години", Томас.
цитирай
39. thomas - @gantree
12.11.2007 15:54
Ако имаш предвид, че днес имам повече избор с какво да си храня, къде да си пека и къде да си разхождам тялото, то да - прав си. Но ако ти ми кажеш, че Руши, Азис и Нилана ти греят духа, че правописът на "младите" те кара да си горд, че си българин, и че това, че в училище се прекарват повече часове в сексуални и алкохолни мероприятия, отколкото в учене и спорт, аз пък си запазвам правото да не ти повярвам :-)
цитирай
40. zemaria - Е-еее,
12.11.2007 15:56
Георги Марков-забавно четиво! Ето тук настъпи мотиката. Изобщо не си го чел. Първата му книга я има в нета, а втората "Когато часовниците са спрели" я има по антиквариите. Впрочем, и това за Живков изобщо не е вярно. Имаше специална служба-УБО, която го охраняваше-ген Кашев, мисля, че беше нейн шеф. Няколко дена преди минаването му минаваха и нареждаха дори прозорците на сгради, намиращи се на стотици метри от улицата да се затварят. Имаше драконовски мерки за сигурност и блокадите си бяха баш същите. Още се говорят за двата "атентата", в кавички, срещу дядо Тодора-единият във Враца, другия май в Русе беше-за първия съм забравил подробностите, но втория беше, че някаква жена го замерила с буца пръст-по бронираната кола, не по него. Номенклатурата да се разхожда след народа-ХАХАХХАХА-това може да се види само във филма "Човекът от народа" Не само, че никога не са се разхождали, ами и живееха напълно кастово уединено.
Сега да те успокоя. Не съм страдал кой знае колко, не съм се чувствал кой знае колко репресиран, в прекия смисъл на думата. Не съм се бил в гърдите и не съм бил ни на йота облагодетелстван от това.
Колкото до това, дали сме си търсили причини и виновни за това, че сме сега лузъри...
Виж сега, тук темата е доста сериозна. Всяко общество се движи от лузърите, които пък са доста широки категории-нямаш си идея колко са много видовете им- и които се движат именно от желанието за промяна. От механизма на сливане в колективното цяло, с вожд начело, за да избягат от отговорността за собствения си провален живот.
Ние сме освободени от свободата -да мислим, да вземаме решения за съдбата си-това са думи на млад есесовец и същевременно думи на Петко от "Освобождението и свободата-от същия тоя нечетен от теб Георги Марков
Така, че движещите сили и мотиви и при социализма, и при нацизма и при демокрацията са едни и същи
Некоректно е да обвиняваш сегашното статукво за общи , характерни за всички строеве мотиви
Хайде, дай пак да почетем!
Напиши в нета "Истинският вярващ" Хофър
"И Тиня използваха те, вместо хоросан-Битие 2Човек би желал да бъде велик, но вижда, че е малък; би желал да е щастлив, но е нещастен; би искал да бъде съвършен, но вижда, че е изпълнен с недостатъци; би искал да е обект на любовта и уважението на хората, но вижда, че неговите прегрешения заслужават само омразата и презрението им. Объркаността, която намира у себе си, събужда у човека въображаемите най-несправедливи и престъпни страсти, защото той започва да питае смъртна омраза към истината, превърнала се в упрек и доказателство за неговите прегрешения.

Паскал, Мисли
цитирай
41. ianchefff - нека тези, които
12.11.2007 16:36
казват, че комунизмът е отживелица, че простотията му се е случвала преди време, че хората, които са страдали от него вече стават банални с повтарянето му, се запитат, как би реагирал 1 еврейн, ако му кажеш, че вече няма смисъл да се говори за Холокоста, щото било отдавна?...
Към 100 милиона са жертвите на комунизма в световен план. Статистика, пичове.
И след това, пак да ми обяснявате, че всичко било ОК, не, мерси.
Да, днес животът е труден, образованието е разбито, политическите партии спекулират с борбата против комунизма. Така е.
Трябва да минат години, за да се оправи всичко и да тръгнем по нормален път.
Някои казват, че в скандинавските страни имало социализъм. ОК, с известни уговорки е така. Но как са стигнали скандинавците до него и как се опитвахме ние?
Не отричам, че комунистическата идея е добра. Да, на 1во четене. Но на второ? Как се прилагаше? Какво причини на хората?
Кой научи българина да не работи, да е мързелив, неинициативен? Да не мисли за бъдещето си, защото държавата го храни, облича? Държавата му казваше как да мисли, как да говори...
Това ли е хубавото?
страхът от това да не казваш това, което мислиш, това ли е хубавото?
И не ми казвайте, че бай Тошо построил 2 Българии. Представяте ли си, ако нищо не беше построено??
Откъде тръгна Западна Европа след войната и докъде стигна, откъде тръгнахме ние и къде сме сега?
цитирай
42. thomas - @zemaria
12.11.2007 16:38
И двете му книги ги имам в библиотеката си и бяха едно от първите неща, които прочетох след 1989 година. И наистина ми беше интересно - престъпление ли е!? За разлика от Солженицин, както ти казах... Между другото, тези дни попаднах на MP3-ки с песните от двата албума на СДС от 1990, които тогава бях буквално изтъркал в касетофона си...

Не съм казал, че тогавашните държавници никой не ги е пазел. Казах, че западняците ни се присмиваха за това, както и първите "демократи", които се радваха за кратко на "уличната" любов и мислеха, че са нещо различно от онези преди тях.
цитирай
43. thomas - @iancheff
12.11.2007 16:51
Не повдигай, моля те, каквато и да е еврейска тема, че никак не е прието да се говори по такива теми - на петата дума някой читател ще скочи и ще каже, че говорим срещу тях, дори и само хубаво да говорим (между другото, казва се евреин, не еврейн). Просто не е разрешено да се говори за тях като за различни по какъвто и да е повод. С едно единствено изключение - ако става дума за холокоста.

Към 100 милиона са жертвите на комунизма в световен план... Мисля, че някой надписва сметката на комунистите здраво, а? Да не са им добавили вече и всичките 50 милиона жертви на Втората световна война, за да постигнат това число? Но надали ще стигнат, така че може и на Първата... Ама тогава те не са били изобщо на власт? Е какво от това! То и агнето пиело на по-ниско място от вълка, ама пак му мътело водата...

Изобщо не твърдя, че комунистическата идея е добра. Аз съм човек с идеи и сили и искам да получавам за тях отплата, различна от това да правя живота на по-мързеливите и по-глупавите хубав... Но в случая дори не говорим за идеята, а само за реализацията. Някой път ще взема специално да направя един паралел по колкото се може повече показатели между "тогава" и днес. Няма да подбирам само тези, по които "днес" губи, но знам, че има доста такива. Както и сам знаеш.

Страхът от това да не казваш всичко, което мислиш, го има и днес. Тук по-малко, в Щатите повече. И се очертава само да се увеличава. И тук, и там.
цитирай
44. ianchefff - тхомас,
12.11.2007 17:14
сори за "еврейн":)
А за страхът... не знам, всичко е относително.
Както и паралелите, които ще правиш.
И те ще са относителни;)
цитирай
45. madchemist - Battle
12.11.2007 17:14
Сериозен battle се заформи тук :)
Thomas е прав обаче за много неща. Не е ли вярно например, че доста от моралните ценности се позагубиха след 89-та? Не е ли вярно е, че сега младежта е "свободна" и в същото време необразована и безкултурна (в по-голямата си част)? Много вярно е също и заглавието на постинга "На кого пречи комунизмът?"
Добре, да приемем, че комунизмът е бил най-голямото зло, което ни е сполетяло. Нещо като армията на Саурон, идваща от Мордор :) Е хубаво, изгонихме ги преди близо 20 години! Ако нещо се осере обаче, винаги се оправдаваме с комунизма. Ако не с конкретни хора, то с неизлечимата рана, която е оставил в манталитета ни :) Ба! Поколения след поколения все ще ни трови. Това ми прилича повече на бягане от отговорност. Поне се поучете от светлия пример на САЩ. Сега вече е модерно да се бориш срещу тероризма :)
"Мръсни комунисти!!!" Еми, смешно е вече.


цитирай
46. ianchefff - мад,
12.11.2007 17:17
да, ще се оправдаваме.
Докато Дръжавна сигурност управлява България, ще се оправдаваме.
Т.е. не "оправдаваме", а ще се опитваме да разобличаваме.
Или ще ми кажеш, че България не се управлява, образно казано, от Държавна сигурност??
цитирай
47. july26 - Янчев,ще ти бъда благодарен,ако си в състояние да ми
12.11.2007 17:22
..посочиш "правилния път".
Като модел,като държава,дето "правилният път" е факт и всичко е точно и прекрасно.
И като критерии за правилност,както и кой ги определя.
Освен това защо ги определя и от каква позиция.
Няма такова понятие"правилен път"!
Защото правилен за САЩ е едно,същото тук у нас или в Русия работи различно!
Защото хората сме различни,ресурсите са различни и възможностите за осъществяване на едно или друго също!!!
Освен това и времената са различни,та едно нещо,действало някога,не е същото днес!!!
Много е просто!
И като говориш за Сандинавия,вземи и прочети в моя блог,понаписах нещо по въпроса тия дни,може и да ти е интересно...
Пак казвам,подкрепям Томас,защото мисли и опитва да бъде обективен!
Защото такова е и моето мнение!
И защото повече от половин България се е формирала като личност точно тогава!
И ако днес животът е труден,значи се сравнява с този преди1989 г,когато е бил по-лесен.
Както и образованието ако е разбито,то е разбито нещо,което е съществувало и е било по-добро!
Я се замисли върху всичко това,преди да разсъждаваш като квартален партиен секретар на БКП или СДС,както си решиш...:)))
Че рискуваш да се изложиш...и другите като теб....
Светът не е започнал от днес и от вчера,грешки е имало и ще има,политиците и те са хора като нас.
Каквито сме ние,такива са и те,защото от един народ излизаме всички!
Здраво бачкане и постоянно самообразоване,това е истината и не само за момента!
Че съм сигурен,че повечето пишещи тук го правят изключително в работно време...
Или греша...??
цитирай
48. ianchefff - july26,
12.11.2007 17:30
ще го кажа още един път, простичко, надявам се да разбереш:

След втората световна война европейските държави са разбити. Размазани.
А сега си направи труда да осъзнаеш докъде са стигнали в развитието си страните от т.нар. Западна Европа и докъде сме стигнали ние?
Надявам се, че е достатъчно елементарно обяснението ми, за да не ме питаш пак за глупости.

И без общи приказки, моля... като тези:
"Светът не е започнал от днес и от вчера,грешки е имало и ще има,политиците и те са хора като нас.
Каквито сме ние,такива са и те,защото от един народ излизаме всички!..."
цитирай
49. thomas - ех, ianchefff...
12.11.2007 17:31
Точно тази групова халюциназия за Държавна сигурност, дето била управлявала държавата и днес, спира толкова много свестни хора да опитват да направят нещо сами и им служи за оправдание за всеки провал...

Ами ако я караме по тая логика, не си ли чувал, че има едни хора, дето се говори, че управляват по същия начин целия свят? Според едни са масоните, според други евреите, има и други варианти. като според най-старата теория това го прави Бог, който от своя страна е представен в различните народи с различни лица...
цитирай
50. madchemist - Да, да! И аз това щях да питам :)
12.11.2007 17:36
@ianchefff
Добре де, хубаво, комунизъм, Държавна сигурност, Сатаната и т.н. Да чуем рецептата?

@july26
Тук с работното време ни спипа :) :) :)
В свое оправдание мога да кажа, че не съм в България и нарочно работя малко, за да унищожа отвътре немската икономика. Разяждам я като червей :)
цитирай
51. july26 - Янчев,Янчев....
12.11.2007 17:37
ами кажи ми тогава къде са страните от Африка преди и след войната..
Както и Китай и Тайланд...или Япония.
И ти благодаря,че опитваш да се изразяваш "простичко",иначе едва ли бих те разбрал...
Хехехеххе....
И ако смяташ горецитираното за общи приказки...
Ми май няма какво да ти обяснявам...
Той Томас ти ги обясни достатъчно...
Човек като не иска да види или разбере нещо,нищо не става!
Щом те топли този начин на разсъждение-ОК...
Пийс,брадър,живей в мир и мисли,както ти харесва!
Аз имам намерение да продължа да правя същото!
:)))
цитирай
52. thomas - @iancheff - за Втората световна...
12.11.2007 17:37
След Втората световна война най-размазана от всички е Германия, вярно, че и останалите са понесли щети, но все пак несравнимо по-малки. От друга страна, освен размазани, са и максимално мобилизирани и жадни за живот. Забравяш и още нещо - всичките тези държави, за които говориш, са били богати и преди войната. Разполагали са с култура, изкуство, история и най-обикновени богатства. Все ресурси, с чиято помощ може да се започне новия градеж. А ние тогава сме били едни пурковци, каквото и да си говорим. Така че не мисли, че сме имали равен старт с Германия с всикчите й инженерни възможности или с Франция с цялата й култура и история.
цитирай
53. ianchefff - thomas,
12.11.2007 17:40
донякъде съм съгласен с последния ти коментар.
Но само донякъде.
Приятна вечер.

july26,
говорех за Европа.
А ти ако искаш ме питай и къде са били марсианците и жителите на Нептун.
цитирай
54. cornflower - Комунизмът е ад
12.11.2007 17:59
и ако не си го живял, недей да имаш претенции да го анализираш.Всеки от нас носи в себе си един роман, който аз лично не искам да напиша, за да не го преживея отново.
цитирай
55. patilan - Реално погледнато Янчеф е прав!
12.11.2007 18:16


До 89 година, не само сме разорявани 3 пъти (както вече знаете от Разследването на Дневник), ами и икономиката е практически разрушена. Каквото и да е, след 2та Световна СМЕ ИМАЛИ някаква икономика.
Човек трябва да има значителни ментални увреждания за да не отчете факта че те са вървели напред, а ние назад!
Каквото и да казвате всичко са си дрънканици, защото ФАКТИТЕ говорят, а знаете, че те като говрят, и Бог мълчи.

цитирай
56. july26 - Ами попитах за правилния път,ама нещо не получих
12.11.2007 18:41
...отговор...
Защо така?
Защото не го знаеш или защото няма такъв...?
И за Европа като говорим..къде са Португалия и Гърция,къде беше Испания,преди да я налеят с пари от Евросъюза,за да стане европейският летен курорт....
А марсианците са си на Марс,пък Нептун е морски цар,а тези на Нептун планетата най-вероятно са паднали като жертва на комунистите,част от онези статистически доказани 100 000 000 ...
Хехехе...
Веселя ти се ,приятелю!
Толкова си искрен в това,което казваш и си вярваш,че е такова,че освен да ти се веселя друго не ми остава...
Пийс,брадър,за втори път....надявам се, не се нуждаеш от превод...?
:))
цитирай
57. prayer4eto - МНООООГООО се отплеснахте от темата ...
12.11.2007 18:47
... която НЕ БЕШЕ за това кой, как и защо е бил репресиран от една или друга система (нацизъм/комунизъм/псевдо-демокрация), а за това, че политическият ни "елит" доста взе да злоупотребява с този термин напоследък, при това с едничката цел - приспиване на вниманието към наболелите проблеми!!!

Например, замислете се за следното - http://lambo.blog.bg/viewpost.php?id=129052

Защо трябва да се вкопчвам в миналото като удавник за сламка, когато трябва да се грижа за бъдещето си ? Защо ???
цитирай
58. thomas - @borovski
12.11.2007 19:46
А пък един от предишните президенти на САЩ, Джордж Буш старши, преди това е бил даже не агент, ами чак директор на ЦРУ. Хайде сега ми кажи къде е разликата? Само в това, че понеже в САЩ все още същите хора са на власт, никой не е обявил ЦРУ за вредна и престъпна организация, нали?
цитирай
59. thomas - @borovski
12.11.2007 21:22
А аз трябва да съм съгласен с теб ли? И да махам доволно с опашка? По принцип това кое е законно и кое е престъпно, винаги са го определяли онези, които в момента контролират законите.
цитирай
60. thomas - Заради такива като тебе.
12.11.2007 21:30
Които виждат в това нещо нередно. Надъхани от такива, които искат да използват подобни факти за своето собствено издигане в политиката. Нормално ритане по кокалечтата, придружено от много ПР и пропаганда. Или имаш друга теория?
цитирай
61. ianchefff - thomas,
12.11.2007 21:35
значи, ако виждаме нещата такива каквито им се иска на тия от ДС, всичко ще е наред??
Ако казваме, че с агент Гоце всичко е окей, ако му ръкопляскаме за простотията и тогава всичко е цветя и рози???
Е, мерси.
Ти ме застреля с този коментар.
цитирай
62. marty - Толкова много неща са написани
12.11.2007 21:36
За съжаление повечето нападки и безмислени забележки. Жалко. Както написах в темата на Янчев, за мен темата "комунизъм" е в папка "Архив". Но архива се съхранява добре - в моят ум. /не в пещерата на антикомунизма/.

thomas, имам само един въпрос към теб.
Кога не си бил искрен - на митингите през зимата на 1989-1990 г. или в този постинг. Не ми отговаряй. Помисли си. Отговори си на ум.
Благодаря.
цитирай
63. thomas - @marty
12.11.2007 21:43
Питай ме кога съм бил по-наивен, не по-искрен. Мисля, че отговорът е ясен, нали? Тогава си мислех, че идват чисти хора, които ще променят живота ни към по-добро. Днес, когато вече съм видял, че единственото, което всеки дошъл на власт, иска да промени, е само собствения си живот, как искаш да съм ентусиазиран?!
цитирай
64. thomas - ...
12.11.2007 21:52
@ianchefff (68)
Както казах, не виждам нищо по-нередно в това, че Първанов е бил някога агент Гоце, отколкото в онова, че Джордж Буш старши е бил някога директор на ЦРУ. Все пак преди да стане директор, нали ти е ясно, че е бил и агент?!

@borovski
Не се надценявай. Не е за да се хареса на теб, а на голямата маса хора. Все пак популизмът е масово използван от политиците механизъм - на тях може и да не им пука за народа (важи за всичките), но със сигурност искат да се ползват колкото се може повече с неговото одобрение.
цитирай
65. divini - @томас
12.11.2007 21:58
ако сравняваш Буш с гоце и не виждаш нищо нередно ... то значи не виждаш нищо нередно и България да е 16 република...ДС няма нищо общо с ЦРУ, .. А ти, като гледам трябва да си я живял тази помия поне 10 - 15 години повече от мен... моето преимущество е, че не са ми ограбили душата...
цитирай
66. thomas - @divini
12.11.2007 22:12
И да не го съзнаваш, силите в света са разделени подобно на отборите в Шампионската лига. Всичките шпионски организации си приличат по структура, методи и задачи, но и враждуват помежду си, защото се борят за контрол над едни и същи ограничени ресурси.

Не ми говори за ограбена душа, защото ако мисля за комунистите просто като за представителите на единия отбор, за това са виновни не самите комунисти, ами "демократите", които показаха, че с нищо чак толкова не са по-различни.
цитирай
67. ianchefff - tomas,
12.11.2007 22:13
кажи все пак, на нас, кога не си бил искрен?
цитирай
68. thomas - @ianchefff
12.11.2007 22:19
Не ми разваляй впечатлението, че си много интелигентен - мисля, че разбра ясно, че и в двата случая съм бил еднакво искрен! Но от това да си искрен, до това да си се заблудил в миналото, има голяма разлика, нали?! ;-)
цитирай
69. ianchefff - томас,
12.11.2007 22:31
така е.
ОК:)
цитирай
70. lubimetz13 - thomas Не може да се даде
12.11.2007 22:36
еднозначен отговор. Държавата ни стана жертва на приоритети. И в момента приоритета се нарича САЩ. Непонятно ми е с какво толкова сме интересни на САЩ, защото ми е трудно да си мисля че ихме представлявали територия в техен интерес, след като си имат Турция.
Преди години приоритета беше СССР /забележете - все абревиатури /. Там нещата бяха понятни. Беше минало време, имаше практика и просто бяхме част от групата. Даже шестнадесета република на моменти. Но поне бяхме каймака на групата, защото Руснаците се чувстваха у нас като на Запад.. А Тато ? Тато беше според някои селянин, а според мен държавник. Защото за нищото което имаше завъртя сериозен оборот.. И ценното е - бяхме наясно с правилата..
Сега.. Правила сигурно има , но тълпата не ги разбира.., защото няма време за това, грижейки се за прехраната си. .. Ето това е нечовешкия елемент...
Темата ми хареса.. Поздрави !
цитирай
71. arnage - Томас,
13.11.2007 00:51
Съвременните автомобили НЕ понадлежат на ремонти от типа "Направи си сам", затова не може да се обвини безхаберието на българина и нежеланието му да се справя сам, ако ще се обвинява някой, то това трябва да бъде развитието на технологиите в автомобилния отрасъл :)
цитирай
72. thomas - @arnage
13.11.2007 01:00
И това, че автомобилите днес са по-сложни, е така, също и това, че днес българинът има по-малко свободно време заради темпото на живот, но все пак има и значително по-малко желание да научава как да се справя сам с различни проблеми в ежедневието си. Стана точно като западняците, на които се присмивахме едно време, че са като израснали в саксии - неспособни да се справят сами с неща, които всеки от нас можеше...
цитирай
73. july26 - Браво ,Любимец...!!!
13.11.2007 09:23
Кефиш ме за закуска със сутрешното кафе..
А Томас вече си го знае...
Хубаво е човек да види,че все още има хора,които освен че могат, и искат да мислят...
И не непременно единствено и само за себе си...
Ама това е защото можем да сравняваме..и защото според мен поне сме успели да се формираме във онова гадното време,когато имаше и образование и много други неща..
Вярно е че и много ги нямаше,но все повече се питам кое е по-важното и без което не можем...
И нямам еднозначен отговор..
Ама то е сигурно защото съм мъдър:)))))
цитирай
74. thomas - Пропуква ти се на теб...
13.11.2007 10:44
Ти за трансфери не си ли чувал? Някой футболист играе за един отбор, после от друг му платят повече, и премине към него. Понякога даже не на него, ами на отбора платят повече, и той вземе, че го продаде. Що се отнася до емиграцията... ми пак с футболния паралел можем да я обясним - по-богатите отбори имат повече фенове :-)

Не видях и противоречие между смяна на позициите, популизъм и укриване на факти от миналото - това са все прояви на едно и също нещо - желанието да си на власт. Популизмът е едно от оръжията да го постигаш законно.

А при президентите на САЩ, особено пък при последния, дай по-добре да не ровим, че ще се разсмърди прекалено яко, а може и да гръмне - прекалено много оръжие има там...
цитирай
75. kota - Комунизмът е виновен
13.11.2007 11:39
Виновен е и още как. Затова, че унищожи църквата и остави хората без вяра. Дори чикагските мафиоти, които са възпитани в християнски дух не убиват без причина и имат някаква си своя там ценностна система, защото знаят, че бог е някъде там горе и един ден ще отговарят за делата си. Може би това е причината у нас да се шири огромна престъпност на всички нива. Но да не обобщавам от имто на хората. На мен комунизмът ми е виновен. Виновен, защото в най-щастливите ми години ме лиши от безгрижието и ме караше да вдигам ръка и да казвам"Винаги готов!". Готов за война с капитализма и лошите капиталисти. Този комунизъм ме направи отряден председател и стовари в трети клас(девет годишен) на плещите ми отговорността за двойките на Мария П. и лошото поведение на Красимир К. за неприбраната реколта, а за бедстващите деца в Чили и Камбоджа пък да не говорим. Този комунизъм ме накара в края на осемдестте години да се срамувам от себе си, защото не дръзнах да се противопоставя на насилственото отнемане на имената на турците, а заедно с всички ги заклеймявах, като предатели, защото видите ли, зарад едни имена те оставят фабриките и заводите и неприбраната реколта и се изнасят към Турция. От този факт между другото се срамувам и до ден днешен. Разбира се никой от комунистите не се извини и до ден днешен. Вярно е, че такива бяха времената, но това не попречи на човека пуснал атомната бомба над Хирошима да преосмисли онова, което е направил и съвсем закономерно да полудее. Сигурен съм, че и английските летци не умират от кеф за разрушената къща на дядо ти. Въобще на другите не знам, но на мен още не ми е минало, когато през 1974(14 годишен) ме изгониха като куче с най обидни думи от една сладкарница, защото бях с дълга коса в края на лятото. Колко дълга беше знаят тези, които са носили безумно сини ученически униформи и за всяко излизане след осем вечерта из града са били наказвани в училище. Нещо повече: и до ден днешен няма да забрява унижението, което съм изпитвал като съм се молил на майсторите в единствения сервиз в града ми, за оправянето на моя Москвич - купен на старо естествено. Или пък като млад учител как търпях насмешките на вечерниците работници, на които преподавах, за да вземат осми клас:"А,бе даскале, що не станеш един работник при нас в ТЕЦ-а, за да взимаш 5-600 лв заплата и да видиш как се изкарва хляба?" Нещастният аз се мъчех в това време да ги науча малко на българска и стория. Заплатата ми беше 175 лева, чисто 150, а наемът за апартамента, беше също 150. Аз жена ми и малката ми дъщеричка живеехме със заплатата на жена ми - също 150. Но на същите тези работници комунистическата партия им беше внушила, че са цвета на обществото, двигател на прогреса и прочие дивотии, за кето получаваха съответната заплата. Кото такива тези от това поколение се изживяват и до ден днешен. не искат да работят, с гордост на устата произнасят понянието БЕЗРАБОТЕН и обвиняват за днешния си хал демокрацията. Обичат си комунизма. Нека си го обичат. Важното е, че аз него обичам. Защото комунизмът не е дали си богат или беден. Той е начин на мислене. Той налага своята идология със сила. С оръжие в ръка. С разстрели и с лагери. Друг е въпросът дали тези, които са разстрелвали са убедени в своята правота. И какво от това? Терористите от 11-ти септември също са имали велика кауза. Всеобщ мир и благоденствие под знамето на Аллаха. Това прави ли ги невинни. Но да се върнем на вината на комунизма. Освен 10 милиарда дългове и една полу разрушена икономика и едно плачевно селско стопанство комунизмът прокуди около един милион българи в чужбина, повечето от които цвета на нацията. те дават своите сили и възможности за чужди страни, които благодарение на това стават с частича по-богати. А тук продължаваме да се тюхкаме, вайкаме и да търсим виновни...
цитирай
76. ianchefff - kota,
13.11.2007 11:52
перфектно.
Респект, бро.
цитирай
77. pui - Това ми 'направи деня":))))
13.11.2007 11:53
"чикагските мафиоти, които са възпитани в християнски дух не убиват без причина", нереално направо!:))))))))))))))))
Но по темата, не разбрах напълно на ТЕБ, конкретно, за какво ти е виновен комунизма? Че си взимал малка заплата? Че не си имал смелостта да измърмориш срещу смяната на имената на българските турци? Че си бил отряден? Виж, за последното съм склонна да проявя малко съчувствие, тъй като ми е жив спомена за звеневата ми година. След нея обаче си направих "самоотвод" и никой не ме клейми...Та ми се струва, че на теб комунизма ти е виновен точно в смисъла, който е описал Томас.
цитирай
78. thomas - @Кота
13.11.2007 11:57
Има неща, за които си прав, и други, за които много грешиш. Борбата с църквата не са я започнали комунистите, а ренесансовите учени. На комунистите това им е може би най-големият и безспорен успех. Доколкото си спомням, детето, което казваше, че царят е гол, беше положителният герой на приказката, нали? Отнели на хората вярата... А защо не заблудата? Или един от начините да бъдат манипулирани? В края на краищата, те са си имали собствени планове за други методи на манипулиране, за които разказваш по-надолу и за които си напълно прав - примерно това, че работниците са господарите на обществото. Именно причината, заради която Пол Пот изби 2-3 милиона камбоджанци, представляващи интелектуално-научния цвят на нацията, та да установи веднъж завинаги диктурата на пролетариата.

Отговорността за двойките на Мария П... щеше да я носиш и в САЩ, само че като председател на скаутската организация - не се заблуждавай, че в това има нещо различно.

Що се отнася до турците, не е политически правилно да се говори така, ама не мислиш ли, че днешната ни поза в положение партер спрямо тях, която сме заели, ни носи някои рискове... отзад!?

За униформите в училище и правилата... по-добре съди по резултатите - сега да не би да ти харесва повече какви хора излизат от училище, отколкото тогава?

Комунистите излязоха виновни и за заплатите на учителите... Да ти кажа, същият ми дядо, на когото английските летци разрушиха къщата в Надежда, е бил беден учител по времето на капиталистите, преди още някой да си помисли за комунисти. Традицията учителите да са бедни у нас не е от времето на социализма. Всъщност в момента са дори относително доста по-бедни, отколкото бяха преди 20 години. И съществено по-малко уважавани като професионалисти.

Аз не обичам комунизма. Сигурно ще го повторя за стотен път. Нито теорията му, нито реализацията му. Но не мога да си затварям очите за нещата, които след него не са станали по-добри, само и само да го стъпча още малко и да се покефя на това, че се е провалил и изчезнал...

10-те милиарда дългове от края на социализма в момента с вещата намеса на Милен Велчев и на всички преди и след него са се превърнали в 18 милиарда евро. И ако някой твърди, че онова тогава е било пир по време на чума, то сегашното доволно грухтене и лудо консумиране на парите, които не сме изкарали, не знам как трябва да бъде наречено...
цитирай
79. ianchefff - пуи,
13.11.2007 11:58
не говори глупости.
достатъчно добре ти обясни човекът за какво му е виновен комунизмът!
ти си си направила самоотвод... браво.
Обаче в моето училище, когато ние децата от 3ти клас не искахме повече едно момиче за отряден председател, то излезе дружинната ръководителка на цявлото училище, фръцна се и каза: еми тогава, аз ще си я взема в дружинния съвет.
И къде отива тогава всичко?
В 10ти клас направихме събрание, ей така, по собствена инициатива, под наслов "мълчанието не е злато". Защото синът на зам шефката се беше поосрал.
И цялото ръководство на училището бяха там и ни се подхилкваха.
Половината после бяха с намалено поведение.
И други видове тормоз. По социалистически. Понеже имаше отлъчване от стадото, някой се бе опитал да вдигне глава над лайната.
Мерси за вниманието.
цитирай
80. dedal27 - На кого пречи комунизмът...
13.11.2007 12:13
От близо 100-те коментара не се получи отговор на въпроса на кого и в какво пречи комунизма. Това е още едно доказателство че не е той пречката.
Но не се получи и мнение, какво да се прави.
Опитът на нашия народ и на другите народи покзва че ако не си помигнеш сам и Господ неможе да ти помогне. Затова най важното е да се осигури не само демокрация и свободи но и народовластие. Това изисква от всички нас активно участие в изборите и в предизборните събития. Активна позиция и противидейстрвие на лошите неща и подкрепа на добрите независимо от къде идват те. Да не си хабим енергията с критики и оценки, кой какъв е бил а да гледаме зорко сега кой какво прави и на чии интереси служи. По това да си избираме коя партия и кой политик да подкрепяме.
[dedal27]
цитирай
81. madchemist - И аз това питам :)
13.11.2007 12:35
Как точно ви попречи комунизма? Или да кажем, че ви е пречил преди, хубаво. Как ви пречи сега, след близо 20 години "демокрация"? Омръзна ми, а и на доста други хора им омръзна негативизма и сляпото отричане. Дайте рецепта? Според мен комунизмът е удобно оправдание за бездействието и безинициативността и по някакъв начин въплъщение на вродения ви мазохизъм. Преди 89-та беше много лошо. След това пак беше и все още е лошо, защото пак комунистите, респ. ДС (под друго лице) са на власт. Кога ще стане хубаво? Ами никога, защото народът е глупав и пак си избира комунисти да го управляват?!? :)
цитирай
82. gothic - Много интересна дискусия!!!
13.11.2007 15:21
Със сигурност породена от постинга на ianchefff. Само че, Thomas и компания, дали обърнахте внимание, че там никой не се оплаква от нищо? Аз също не мисля, че комунизма не ми е попречил да се развия така, както съм искал, но...Няма да засягам политически или икономически теми. Направи ми впечатление нещо-до какво морално падение са довели тия пусти последни 18 години, а! Чалга, разврат, наркотици....ужас направо!!! Само че...ядрото на тази развала лежи някъде там, в "светлите" 45 години. Дали тогава боклуци не се изхвърляха през прозореца,а? Дали тогава учениците не пиеха? Дали тогава не се слушаше чалга? borovski казва, че комунизмът е манталитет. Факт! Нещото, в което аз обвинявам комунизма е подмяната на личните ценности и достойнства с общи такива. На личния морал с обществен морал. На личните качества-с качествата на колектива. На личната отговорност-с колективната безотговорност. Твърде малко са хората у нас, които и сега не спазват тази поведенчеста матрица. И това е много умело използвано от дадени среди...
цитирай
83. gantree - @ all
13.11.2007 15:31
Гледам, стигнали сте дотам в разговора "на кого и защо пречи комунизмът", че вече няма никакво значение кой какво е казал досега и кой какво ще казва оттам някъде, насетне. На мен комунизмът ми пречи и днес, в чисто личен план, само защото все още съм останал тук, и живея тук, в тази проста комунистка държава. Която е накрая, на опашката, че и зад опашката на целия цивилизован свят в Европа и Северна Америка. Вярно е, ограничил съм възможните поражения до минимум, и се справям завидно добре на фона на идиотските условия, в които живеят мнозинството от хората, които също като мен са останали тук. Направил съм това тъкмо защото виждам и знам какво е онова, което може ми навреди. Опитвам се да си опазя и семейството, това също го правя достатъчно добре, щом сме щастливи на общия фон от разбити хора с разбити семейства и разбити деца. Мисля, не пия, не катастрофирам постоянно и не газя по хората из улиците, чета много, избягвам дупките, продължавам да се уча, изкарвам повече от прилични пари, старая се и успявам да нямам дългове към никого, постоянно коментирам всичко с близкия си кръг хора, и споделям всеки успех където и с когото мога. Не е много, но е сравнително достатъчно.

А навремето, в училище, ме стрижеха като магаре, защото в къщи нямаше пари за сако и за вратовръзка. Червена, ученическа вратовръзка. Никой не се интересуваше защо нямам вратовръзка и сако. По-лесно е да те острижат. Това обаче директно ме освобождаваше от този проблем, поне за два месеца. Докато отново имаше какво да се стриже. Първите ми дънки също никога няма да ги забравя. Спряха ме на пъпа на града, до СУ. Прибраха ме, откараха ме в Първо районно - най-зловещото и до днес, биха ме малко, и ми нарязаха двата крачола. Посред бял ден, през есента на `86-та, без нищо да съм направил. Е, псувах ги много от началото до края, изобщо не ме беше страх и е ми пукаше от нищо. Ако си бях мълчал, сигурно ... не знам, съмнявам се. Като те лепнат един път, си оставаш лепнат :)
После отидох в Строителни войски, заради баща ми и заради другия ми дядо. При циганите и при турците. Седем българи от сто и петдесет човека батальон. Оттогава ги уважавам, особено от пролетта на 1989 - последната вълна на изселването. Такива сцени като онези не пожелавам и на враговете си.

Томас, не ги разбираш ти тези неща. За теб всичко е червено - сърпче, чукче и русенско варено. Няма и да ги разбереш. При някои от нас се получава така още от раждането - дори и до края си продължават да вярват, че са маймуни. В определен етап от своята еволюция.
цитирай
84. ianchefff - готик, гантрии,
13.11.2007 15:33
поздрави.
:)
цитирай
85. gothic - gantree,
13.11.2007 16:03
и аз съм бил в строителни войски. Точно по време на "възродителния" процес. Защо ли сме от тази страна на "барикадата" а?
цитирай
86. thomas - ...
13.11.2007 16:27
@borovski
Не бъркай богатството на империята с богатството на народа. Естествено, че слугите търсят по-богат господар, за да могат по-лесно да си чопнат малко от трохите. Това са повечето емигранти, които някой по-горе нарече "цветът на нацията", ако не ме лъже паметта... В случая силната империя все още се казва САЩ. Преди 1989 имаше и още една, след чието падане липсата на конкуренция доведе САЩ до състояние да няма с кого да се мери и оттам - до извращения, резултатите от които гледаме и в момента, и тепърва ще има да наблюдаваме, ако не са прекалено фатални за всички.

Опитах се да ти кажа, че нещо "демократичните" ни дългове ми се виждат доста големи на фона на комунистическите, но сега като че ли не виждаме проблем в тях?! Впрочем САЩ пък какъв дълг имат - не е истина... Но не усещаш ли, че и дългът може да се използва за политическо въздействие: стискаш длъжника за врата, той се задушава и пуска властта, на негово място слагаш свои, по-послушни хора, които вместо да върнат дълга, го правят още по-голям. Но ти на тях им позволяваш и даже не им се сърдиш...

Хиперинфлацията... хайде за нея да говорим друг път, а? Имам едно усещане, че тя беше заложена доста по-рано от момента, в който се случи. Още тогава, когато всеки нормален човек можеше да влезе в една банка, да си остави 10,000 долара и всеки месец да си прибира по 450 долара без онези 10,000 да му се докосват. Цялата държава беше станала един Лайфчойс и въпросът не е бил дали, а кога ще рухне обърнатата пирамида. Ако не се лъжа появата на тези лихви се свързва с името на бъдещия тогава Командир, който пък точно след хиперинфлацията някак си взе властта...

@gothic
Хвана ме. Точно след като прочетох поста на ianchefff, реших, че е крайно време да кажа нещо против тази надъхвана и безсмислена омраза, която прави практикуващите я да не са много по-различни от комунистите. Днес за тях, ако някой е успял, спечелил и има пари, той е комунист. Точно както едно време за комунистите такъв човек е бил народен враг. Противоположностите винаги си приличат...

Дали "тогава" учениците пиеха в двора на училището? Дали говореха по мобилни телефони в час (не че ги имаше де, ама нямаше да говорят)? Дали гледаха на учителите си с толкова уважение, с колкото и на чистачките!? И ако някой и тогава си е хвърлял боклука през прозореца, то това е било някъде по селата, а не в столицата.

Развитите държави ИМАТ общи ценности и общ морал. И в развитата част на Европа, и в САЩ дори, има правила, много по-строги от онези, които трябваше да спазваме при социализма.
цитирай
87. july26 - 1986 година срязани дънки и районно на МВР
13.11.2007 17:02
аз нося дънки и джинси Левис от 1974 година и никой никога нищо не ми е казвал по въпроса...!!!
Ей,репресираните,що не подадете една молба в някоя международна организация и да ви признаят за репресирани и да ви отпуснат една пенсия като част от 10000000 жертви на комунизма..??!!
Че явно нещо Ви пречи да сте успели сега,сигурно е така...
Ама дали точно това,за което говори Томас,или нещо друго?
И вчера повдигнах няколко въпроса:
Каква е рецептата?
Пишещите в това място в извънработно време ли го правят?
Здравата работа и самообразованието не са ли пове част от успешната рецепта за всеки един индивид,независимо от обществото,в което живее?
То и Томас за това говори,всъщност...
Някой ще отговори ли ,за да сме по-конструктивни някак...?
Божеее,боже,прости им ,те не знаят какво говорят
...С това последното просто Ви дразня,както Вие го правите с мен дотук!!
:)))
цитирай
88. gothic - Thomas,
13.11.2007 17:11
учениците тогава ПИЕХА в двора на училището. Не говореха по мобилни телефони просто защото НЯМАШЕ. И тогава се гледаше с уважение само на тези учители, които ЗАСЛУЖАВАХА, т.е. тези които не благоговееха пред родителите с положение(днес замени "положение" с "пари"-резултата е същия). И да, селяните изхвърляха боклука си през прозореца, само дето тези селяни бяха доведени от тогава съществуващите обстоятелства в големите градове и най-вече в София(бай дъ уей, има достатъчно филми, и то добри от онова време които третират тази тематика). Тогава живеех в Дружба, на първия етаж и знам какво измиташе майка ми от балкона ВСЯКА сутрин. И накрая, да ме прощаваш-общ морал няма, или ако има, той е сбор от морала на всички нас. Пак повтарям-факт е че моралната развала ни сполетя в последните 15-20 години, но причината за това се крие още 15-20 по рано. Бъди щастлив!!!
цитирай
89. gothic - july26,
13.11.2007 17:21
ти отговорил ли си си сам на тези въпроси или чакаш някой да ти подаде отговора? Нужно ли е да си бил репресиран, и да не харесваш соца? Ти със сигурност не си пострадал от преследванията на евреите през Втората световна, но одобряваш ли ги? Какво за теб значи да си успял? Защото аз съм успял, според моите разбирания за това. И аз теб ще те попитам за рецептата, защото аз имам такава за себе си, но тя явно е неприложима за теб. Ти откъде пишеш? Аз пиша от вкъщи, защото днес ми е почивен ден, а е такъв, защото в събота и неделя се скъсах от работа. По последната точка-това не съм спирал да го правя никога. А ти? И още нещо-не се ласкай, не ме дразниш!
цитирай
90. thomas - gothic...
13.11.2007 17:26
Набутваш ни пак в едни теми, дето рискуваме да кажем нещо политически некоректно. Зарежи ги сега евреите, ами кажи ти успяваше ли искрено да мразиш империалистите, след като от всички страни ти тръбяха колко са ужасни и какви неща искат да ни причинят? Предпочитам да одобрявам или не одобрявам само нещата, за които имам неоспорими данни - примерно от типа на това, че планетите са сферични и се въртят около осите си... За другото винаги има голяма доза риск да се окажеш жертва на пропаганда!
цитирай
91. gothic - Ей тука е майсторлъка
13.11.2007 17:49
да не се ловиш на пропагандата. Ама това означава да имаш пипе и да го ползваш, нали? А това кого мразя и кого обичам си е моя работа. Но ми се струва, че нещо отмяташ въпроса, а?
цитирай
92. lambo - Аз съм спорил с много бетонни глави ...
13.11.2007 17:57
които са ми казвали: "Вярно е че преди 10 ноември нашите крадяха. Но не можеш да отречеш, че сега се краде повече"

"Не отричам. Но ти я ми кажи кои са тези, които преди 10-ти крадяха по-малко, а след 10-ти започнаха да крадат повече. Защото това са едни и същи хора от едни и същи семейства"

Опонентите веднага млъкваха и започваха друга тема
цитирай
93. gothic - lambo,
13.11.2007 18:02
това със смяната на темата да ти е познато отнякъде ;)
цитирай
94. thomas - @gothic
13.11.2007 18:07
А какъв е въпроса? Дали селяните са си хвърляли боклука преди 10 ноември? Да, но са били доста по-малко, защото имаше нещо, неречено софийско жителство, което регулираше броя им така, както сега в САЩ регулират броя на имигрантите - приема се само бройка, нужна да слугува на богатите местни, плюс хора, близки до и полезни на управляващите.

Не, моите съученици не пиеха по двора, за наркотици само бяхме чували от филмите, и много повече се гордеехме с това кой какво знае и какво може да прави с него, отколкото с това на кой какви са му родителите и колко може да харчи. А костюмите бяха нещо, което на никого не пречеше, пък престилките на девойките си им стояха ужасно секси (особено на някои). Нещо друго? :-)
цитирай
95. lambo - Някой нагоре в спора писа:
13.11.2007 18:07
"Комунистите ни оставиха външен дълг от 10 млрд.$, но такива демократи като Милен Велчев го направиха 18 млрд. евро" - по памет

Пак поставям въпросите по схемата от предишния ми пост, а именно:
- кой натрупа външния дълг преди 10 ноември?
Помните ли СтенМарк (Стоян Марков) който отговаряше в ЦК за промишленоста. Именно той е основната фигура, генерирала огромния дълг и забележете - в последните 5 години преди 1989г.

- кой трансформира външния дълг от долари в евро, точно преди да падне долара и да се вдигне еврото - знам че всички в един глас ще отговорите: " Милен Велчев, Милен Велчев"
Стига де. Прави сте. Той е.
Но знаете ли кой е Милен Велчев. Ами той е зетят на СтенМарк ...
Нищо случайно няма ... нищо случайно ...
цитирай
96. thomas - @lambo
13.11.2007 18:11
Е нали това и аз ти казвам - че демократите с нищо не са по-добри от комунистите! :-)
цитирай
97. thomas - @lambo
13.11.2007 18:19
Не се сдържах и ти пуснах само възклицанието. А сега коментара... Разбирам, че искаш да кажеш, че всъщност и днес хората, създадени от комунизма, за да му служат, опитват (и успяват) да контролират икономиката и политиката на страната. А какво чудно има в това? Те най-добре са познавали механизмите, по които може да се манипулира и действа така, че да постигнеш своето. Те имат нужното образование и опит. И този опит дори го предават на децата си - наследство, какво да го правиш - имат право.

И сега слушам предложението. Трябва да ги бутнем, за да не могат да го правят?! Трябва да им попречим да продължат да са богати и да управляват богатството? Да? Нали така! Толкова е очевидно! Толкова е справедливо! Такова облекчение ще изпитаме, когато го направим! Йес! Най-после някой да го каже! ;-)

И? Каква тогава е разликата между вас и онези, които през 1917 щурмуваха Зимния дворец? Които откраднаха всичко, създадено от силните и богатите преди тях и го поругаха? Дааа. Е, какво да се прави - никой не е съвършен...
цитирай
98. gothic - А как София стигна един милион жи...
13.11.2007 18:23
А как София стигна един милион жители? Чрез естествен прираст ли? Lambo, моля те пусни тука линк към последния ти постинг. Защото първоначалната идея на ianchefff беше точно за това...
цитирай
99. lambo - до gothic: Последния ми постинг е за т.н."ВОСР"
13.11.2007 18:32
Адреса е: http://lambo.blog.bg/
Чакай. що за глупост правя. Кликнете върху "lambo" и сте на последния ми постинг. Ще научите неща, за които не сте подозирали досега ...
цитирай
100. thomas - Вече почва да става прекалено...
13.11.2007 18:43
Даже и за моите правила, според които почти всичко е позволено да се говори, термини като "юдо-хазарски преврат" ми идат малко прекалени... Така че който иска да чете, да си цъка на името на Ламбо, но моля да не ми ползвате блога за открита реклама на собствените си блогове...
цитирай
101. lambo - За само-рекламата съжалявам, но ...
13.11.2007 18:56
термина "юдо-хазарски" защо да не е разрешен ?
С какво термина "комунистически" е по приемлив?
цитирай
102. thomas - @lambo
13.11.2007 19:01
Ами примерно с това, че навяват расизъм, пък нали демократите са против расизма... Т.е. имам усещането, че се опитваш да обясниш това, че Ленин е повел революцията, с неговия етнически произход. А това, че имам някакъв спомен, че опитваш по тази линия да намериш връзка между ВОСР и сегашния и предишния ни премиер, може би даже ще е добре да се произнесе специалист по медицина...
цитирай
103. gantree - @
13.11.2007 19:49
Тъкмо за Левис става дума, july26. За първи път работих през лятото на 1986 година, сам си изкарах парите, и едно от първите неща, които си купих, бяха тези дънки. Ходих на море с тях, общо около двайсетина дни съм ги носил. Почти нови бяха. По подобен на твоя начин ми се беше присмял и един съученик тогава. Баща му беше полковник. Не ми пука от такива като вас. На всеки от нас по различен начин му се подреждат нещата.

Пиша в извънработно време. Нямам работно време. Имал съм работно време много отдавна, преди около петнайсетина години. Работя, когато имам работа - сутрин, следобяд или вечер. Включително в събота и неделя. Когато нямам работа, тогава съм свободен.

Томас беше писал и за морала - как се бил извратил от осемнайсет години насам, пък допреди 1989-та не бил такъв. Хората тогава не слушали чалга, а сега слушат. Истината и тук е съвсем различна, само че навремето чалгата беше преобладаващо сръбска и гръцка. Именно десетките и стотици работнически "банкети" - така ги наричаха тогава, сега ги наричат фирмено парти - именно онези работнически банкети и ресторантската музика бяха чистата еманация на цялата тази масова простащина, която е просто комерсиализирана в момента. Жълтите вестници също тръгнаха от тези пролетарски среди. "Труд" беше на профсъюзите. Кой е издателят на днешния "Уикенд", нали знаете? Ами че дори една от най-гнусните авторки на мръсни текстове за чалга-песни днес е заместник министър на културата. На културата. Хайде, министърът с неговото "Збогом" няма да го коментирам. Такива като него и заместничката му наистина са "на всеки километър".

И за Лили - писах по-горе, но пак се присетих - нали си спомняте коя сочна мацка беше на корицата на първия брой на българското издание на "Плейбой"? Даже се шегувахме с колеги тогава, как за втория брой сигурно са придумали Стефка Берова. Или Стоянка Мутафова. Какво повече има да се говори за онзи морал?

За образованието - ми самото присъствие на такива като професорът Вучков трябва да те накара да се замислиш, преди да пишеш, Томас. И Вучков, и Петканов с неговите намеци за порно-филми в онова провинциално училище (http://youtube.com/watch?v=KGxO89QClKM), и Пантев, и Б. Димитров. Виж ги и днес, на какво приличат. Същите са.

Всяка неделя, в едно кафене в центъра се събират пенсионирани професори от университета. Всяка неделя. Случва се понякога някой от компанията им да не дойде, но обикновено идват всички. Стоят по около два часа, и си говорят. Първите пъти, когато ги засякох, косата ми се изправи. Оттогава насам ги гледам предимно от веселата страна. Забавлява ме това, което представляват. Много жалка гледка са. Комунизъм в чист вид.

***

Сега видях коментарът ти (95), gothic :) На такива като нас не трябва да се поверява оръжие. Не сме "надеждни". Аз дословно знам защо съм бил там, войникът на ВКР ме беше пуснал една вечер да прочета написаното за мен. По това време, но за кратко, бях в телефонна централа, и му се отблагодарих подобаващо.
цитирай
104. thomas - @gantree
13.11.2007 21:07
За Фонтанов не ми говори, моля те. А когато ме видиш да го защитавам, използвай оръжието, което не трябва да ти се поверява ;-) И без това само като му чуя името, и ми се привиждат ненужно мигащи сини светлини...
цитирай
105. gothic - gantree,
13.11.2007 21:18
и аз знам-защото дядо ми е бил кулак и офицер, че и кмет, защото баща ми се е осмелил да нарече партийния секретар "мошеник" и защото аз съм свирел на електрическа китара. Познато ли ти е? На теб със сигурност, но на други вероятно не. Бай дъ уей, и аз разбрах по начин, сходен като твоя.
цитирай
106. gantree - @
13.11.2007 22:22
Не казвам, че го защитаваш, Томас. Този човек просто е пълно олицетворение на това, за което се чудиш на кого пречи и с какво. Само като го погледнеш него, и виждаш цялата мила картинка в пълнота. Иначе нямам нищо против, защитавай каквото си искаш. Няма да спра да ти се учудвам на противоречието, за което ти писах в началото.

***

Влизаш в блогрола ми, gothic. :)
Лично на мен ми бяха описали "агресивно и хулиганско поведение" спрямо "отговорни лица" от ДКМС, и едно прибиране в милицията (не това с дънките), заради участие в "групи" по едикоеси постановление на МВР през 1987-ма. Имаше приложени и цели два доклада, като цяло с положителни "препоръки", за тези седем-осем-девет месеца от влизането ми. За баща ми бяха писали съвсем накратко, предвид дългите му митарства, за дядо ми, и единия от чичовците ми. За родителите на майка ми нямаше нищо, при положение, че баща й е бил две години и половина в пловдивски затвор 1948-51, и след това е трябвало да се разписва всеки понеделник при отговорник, пак за горе-долу две години.

Напълнихме му темата на Томас с лични неща, аз спирам.
За финал само ще ти препоръчам (а и на всички, които четат) ето това
http://www.helikon.bg/?act=books&do=detailed&id=129079
излязла е от вчера в книжарниците на "Хеликон".
Премиерата й ще бъде на 28-ми ноември.
цитирай
107. marty - gantree,
13.11.2007 23:03
Започнем ли темата с лагерите след 9 септ.1944 г и след всичко, което thomas сподели с нас до тук, мисля най-логично би било да изтрие този постинг.
Ако е бил искрен с нас.
Жалко ако така се загубят и някои емблематични коментари.
Мислех си, надявах се, след 18 години нормален живот /за мен последните 18 години са именно нормални/ тези чогунени мозъци да не съществуват. Но уви. Има ги и тук с безумни мнения. Бих помолила хора, които не са били свидетели на коментираният период, а само са слушали за него, да не се излагат като излагат мненията си.
цитирай
108. ianchefff - марти,
13.11.2007 23:17
има ги такива, за съжаление.
И какво се оказва? Че всичко продължава да е забатачено и няма надежда да се оправи.
Кофти история.
цитирай
109. thomas - Marty!?
13.11.2007 23:18
Защо трябва да трия нещо!? Защото било имало лагери!? И някои хора не можели да правят каквото си искат? Ако изобщо си ми чел написаното преди всичките 117 коментара, в него аз твърдя, че не разбирам как някой може да твърди, че това, че някога комунистите са били на власт, може да му пречи СЕГА! Или пък че му е пречело през последните 18 години. Не вярвам тук да пише някой, който е бил в лагер или изобщо е пострадал ПРЯКО.

Че някой е бил дребно хулиганче с дънки, което се е правело на интересно и милиционерите са го поотупали, това не мисля, че може да се брои - както казах, и на мен са ми вдигали стойки, и то тайни ченгета пред американското посолство, но само заради това не се считам за репресиран. Не се считам за репресиран и заради имотите, които са взели на единия ми дядо и съсипания му вследствие на това живот, нито заради това, че моят баща години наред не е имал право да учи, защото е бил син на враг. Всичко това по никакъв начин не се е отразило на моето собствено развитие, защото в него съм разчитал само на едно единствено нещо - на себе си. Разбира се, и на гените си. Както знаем, и тях, и културата, никакви комунисти не са успявали да отнемат на какъвто и да е "народен изедник" и не са могли да му попречат да ги предаде на децата си. Какво би могло да е, ако комунистите не са били никога на власт, кой днес е щял да е по-успял, по-богат и по-добър - тези разсъждения нямат никакъв смисъл, както няма смисъл и да обсъждаме какво би било, ако Левски беше с ботуши и Ботев - с каска (сори за ученическия пример)...

И само нещо за финал - няма дума чОгунен... Не се оправдавай - не са съседни клавиши...
цитирай
110. thomas - @ianchefff
13.11.2007 23:24
Кофти история е да, но тя е в това, че куп хора се опитват да използват миналото за оправдание за всеки свой неуспех, вместо да правят нещо, за да променят настоящето си.
цитирай
111. ianchefff - томас,
13.11.2007 23:43
това, което казваш е доста грубо, не мислиш ли?
Да наричаш някой, който е искал да бъде с дънки "дребно хулиганче"... моля? Я, пак се пробвай!
Никой не казва, че е бил репресиран.
казват ти, че комунизмът пречи и сега по следния начин: ДС управлява тази държава? Или ще кажеш, че не е така?
Докато не се отворят всички, ама абсолютно всички досиета, така както направиха нормалните бивши соц. страни, няма да има реално измъкване.

И какво искаш да кажеш с това: "И някои хора не можели да правят каквото си искат?"
Пак много, ама много грубо изказване, томас.
Ужасно бих казал.
Явно не осъзнаваш хич за какво става дума.
Кофти.
цитирай
112. thomas - @ianchefff
13.11.2007 23:50
Нещо не усещаш шегата... Всички сме били в някаква степен такива. Едни повече, други - по-малко. Имах едни съученици, които един ден бяха излезли с шлифери, меки шапки и лули. Ами арестуваха ги - какво да ги правят! Нещо чудно има ли?! Все едно някой днес да тръгне да се разхожда по улицата пред Белия дом във Вашингтон с арабски дрехи и около кръста му да се вижда ясно широк пояс...
цитирай
113. thomas - @ianchefff
13.11.2007 23:52
Ще почнеш и да ме дразниш вече... Убеден съм, че по време на турското робство българите са имали далеч по-малко право да правят каквото си искат, отколкото по времето на социализма. Само че не чувам да имаш нещо против това, че турците днес са във властта, докато за комунистите си на съвсем друго мнение...
цитирай
114. marty - thomas,
14.11.2007 00:00
няма да се оправдавам за клавишите. Металургията не ми е специалност. Но все пак си схванал смисъла, за което се радвам. Сгреших, че написах думата мозъци.
Ако съдя по мненията на някои хора тук, този атрибут им липсва. Но това е според мен. Всеки има право да сподели тук мнението си, а ти да изтриеш онези, които не са в тона на постинга ти.
Не си ме разбрал относно темата за лагерите.
Далеч съм от мисълта, че някой от тези хора сега чете и пише тук. Но истината е, че там са съсипани много съдби. Не ми казвай, че в комунистическите лагери е имали само криминални.
За репресираните дума не съм казала, а има какво да се каже. Защо свързваш всичко с богатството?
Аз твърдя друго. Че тези 45 години социализъм, както се наричаше тогава са съсипали поне две поколения хора.
Знаеш ли, thomas, като за 121 коментар нещата май вече се повтарят.
Жалко, че не ме разбра.
И последно, относно отричането на комунизма или каквото там е било, за мен е знаков митинга на Орлов мост през лятото на 1990 г., мисля беше петъка, преди изборите за Велико Народно събрание. И не ми казвай че само от скука или зле преценена емоция на Орлов мост тогава се събраха около 1 милион. /На мен ми се видяха толкова/. Тези хора бяха там освен с надежда и с желание за промяна.
цитирай
115. gantree - @
14.11.2007 00:05
Има ги все още, да. Но няма смисъл да започваме такава тема с Томас, marty. Такива хора като него - такъв, какъвто го виждаме - те не са способни на съчувствие към тези неща. Такава тема не може да предизвика смущение у тях. Така е било и преди, така е и днес. Същите са си.

***

Томас, коментарът ти напълно съвпада с онова, което са ми говорили тогава. Много си приличат думите ти с техните думи. Изобщо не съм бил "дребно хулиганче с дънки", а тъкмо напротив, имах отлична диплома само с две петици. Винаги ще помня с добро учителите ми по български език и по математика, и с много лошо - онези по литература, история и по руски език. В никакъв случай не се смятам "репресиран", опазил ме Бог, но фамилията ми и от двете ми страни е била. И не са само те. Много, много хора са били репресирани, и то жестоко. Аз съм имал късмет, който те не са имали.

Виждам, че пишеш за баща си, който бил "син на враг". Хахаха. Дано баща ти и дядо ти не четат хвалебствията ти за комунизма и омаловажаването на комунистките престъпления. Сигурно биха останали много разочаровани.
цитирай
116. thomas - @marty
14.11.2007 00:12
Според едни милион (и аз бях там, и на мен ми се струваше така, и на мен ми се искаше да е така), според други - не повече от 120-150 хиляди (но и това не е никак малко, ако истината е такава). Ами да, получиха я промяната - не мислиш ли? Въпреки че само 2 дена след този митинг народът най-демократично си избра отново комунистите. Както писах вече, тогава, в нощта след изборите, не вярвах как е възможно това.

Не казвам, че комунистическите лагери са били само за криминални. Просто са били за непослушни. Т.е. имало си е много приличен начин да ги избегнеш - да не вириш много нос и да не се правиш на различен, дори и да си. Подобно поведение е помагало и в много други епохи - примерно това е било препоръчителното поведение векове наред, докато религията е колела и бесела (по-точно изгаряла) непослушните в цяла Европа. Който не е искал да го прави, трябва да е бил готов да си плати цената. И да не се сърди, че тя е висока, защото е била известна.
цитирай
117. gantree -
14.11.2007 01:12
Ти си много послушен човек, Томас. Дори и днес, осемнайсет години по-късно.

За първите избори по-добре не пиши тези глупости. И децата вече знаят за листчетата с процентите на Любен Гоцев.

Българите не получиха промяната, която искаха. Вече сме 2007-ма, а все още се фабрикуват изменения в закона за собствеността на зедемелските земи, които да спънат допълнително връщането й, и десетки хиляди хора - от същите тези "непослушни", за които ти пишеш с такъв цинизъм - още продължават да висят по съдилищата, за да си вземат своето от комунистката ни държава.
цитирай
118. nakom - gantree личи си че имаш пострадали близки
14.11.2007 08:11
само дето не си единствен.Но има хора които не продължават да съсипват нещо - например добрия тон в споровете, заради миналото.Но си е съдба - да не можеш да прескочиш афектите си, и да ги натрисаш в настоящия реален живот.Нарича се юдейски синдром, и с него се оправдават разстрели на палестинци заради холокоста.Ако ти се вижда прекалено далече или химерично - до преди няколко години сърбите трепаха мюсюлмани заради бившето си робство с подобни оправдания.
Интересно ако ти се даде власт кого ли ще съсипеш в името на демокрацията?
цитирай
119. thomas - @gantree
14.11.2007 10:47
То бива да си вярващ, ама чак пък толкова!? Няколко дни преди онези избори наетата от Запада социологическа агенция предричаше, че комунистите ще вземат 46-49%. На изборите, о, чудо, те взеха 48%. Невероятна изненада, невероятна фалшификация! Трябва човек да е бил много сляп, за да вярва, че може да се случи чудо при тези прогнози! Дори и тогава! А какво остава за сега!
цитирай
120. gothic - Томи,
14.11.2007 11:28
ти послушен ли си бил? А днес послушен ли си? А не ти ли се струва, че в историята остават обикновено "непослушните"? А за това, което казваш, че не се е отразило на твоето развитие се отрази на моето-направи ме боец...
цитирай
121. thomas - @gothic
14.11.2007 11:41
Първо малко Станислав Лец...

"Хората, изпреварили времето си, обикновено са принудени да го изчакват на не най-удобните за целта места".

Второ, да си забелязал, че в историята се записват и падналите в боя понякога, но за тях не остава нищо от радостта от победата?

И трето, между внимателен и послушен има доста, доста сериозна разлика...
цитирай
122. gothic - ОК, само че това, което ти описваш в ...
14.11.2007 11:55
ОК, само че това, което ти описваш в #126 са явни признаци не на внимание, а на послушание. Съжалявам, въпрос на принципи. Какво да се прави? А как мислиш, дали Ботев и Левски са мислели за радостта от победата? Или пък как да се възползват от нея?
цитирай
123. thomas - Не позна
14.11.2007 11:59
Това, което описвам в 126, е внимателно поведение и непарадиране, когато не си в позиция да контролираш нещата. Не е нужно да излизаш с платноходка при прогноза за буря, не е нужно да се разхождаш в саваната, когато наоколо ръмжи лъв. Друго е, ако си се въоръжил или ако знаеш, че лъвът е вързан.
цитирай
124. thomas - P.S.
14.11.2007 12:00
И все пак, ако на човек му иде отвътре, може да се държи и рисково и да прави неща, които знае, че няма да му се разминат, защото смята, че така е най-правилно. Само че тогава не бива да се оплаква за това, което му се е случило, не мислиш ли?
цитирай
125. gothic - Да знаеш, че много познавам. . . . и да ...
14.11.2007 12:15
Да знаеш, че много познавам....и да те допълня най-добре е когато с тебе има някой въоръжен или когато някой друг е завързал лъва...
цитирай
126. divini - @thomas
14.11.2007 13:43
Малко за лагерите...
"Не казвам, че комунистическите лагери са били само за криминални. Просто са били за непослушни. Т.е. имало си е много приличен начин да ги избегнеш - да не вириш много нос и да не се правиш на различен, дори и да си."

Имам много познати, които нито са вирили нос, нито са се правили на различни и въпреки това са били прибирани. За какво? Ето ти един пример, дядото на мой познат, втори секретар в българското посолство в ...няма значени къде, от края на 30-те до 1945, когато привикват всички дипломати, независимо на какво ниво в йерархията са, да се приберат в страната. Това са хора, които наистина са работили за България, хора - културни, шлифовани интелигентни. Идват си в родината .. още на границата, целия влак бива претърсен, мъжете разделени от жените, всчики принадлежности, дори и най-личните иззети в полза на държавата... стигат София, наблъскани като животни в един вагон...заварват новите управници, хора с начално образование, хора, които всчики до вчера са наричали "селския" пияница. И тази нова власт изема всичко на прибралите се дипломати, но не се ограничава с това - изселва ги от София, изема имущество на близки техни хора, не им позволява да почнат работа и още много подобни действия.

И дядото на моя приятел, без да вири нос и без да се прави на различен, този човек, който е четири езика, невероятна биография, безкрайно честен, почтен и кротък човек, заминава заедно с жена си там, където го изпраща партията. Преживяват някак си следващите 5 години, той успява да стане селски учител, ражда им се момченце, успяват някак да живеят нормално... и така до една нощ 1950 или 1951 , когато в къщата им нахлуват милиционери и го прибират направо по пижама. Карат го направо в лагер.. 6 месеца по-късно го връщат на жена му,... сакат, с един крак отрязан от коляното нагоре и без три пръста на ръката... Защо? Той е бил учител, не е вирил нос, живял е скромно и тихо... кажи ми с какво е заслужил тази съдба?
цитирай
127. thomas - @divini
14.11.2007 15:11
Ами не я е заслужил, разбира се. А ти знаеш ли, че почти аналогични истории в края на 70-те непрекъснато идваха да ни ги разказват в училище разни "активни борци" - за това как заради някой роднина-партизанин, невинни хора са били арестувани без причина, преследвани, бити и т.н.? Не мислиш ли, че все пак става дума за война и последствия от войната? Не мисля, че нещо подобно се е случвало на някого след 50-те години, защото враждите и омразата вече са били преминали. Изобщо не оправдавам извършителите на подобни неща - не ме разбирай погрешно. Но аз продължавам да питам - а с какво и на кого пречи това ДНЕС?! И дори с какво детето на някой, който е извършвал подобни безчинства, е виновно за това какво са правили родителите му, та трябва днес заради подобни неща да му отричаме равните права с останалите? Може би от морална гледна точка е редно да е точно така - обаче защо тогава никой не иска същото за децата и роднините на Илия Павлов, Иво Карамански, Васил Илиев, Георги Илиев, Иван Тодоров, Емил Кюлев и кой ли още не?
цитирай
128. gothic - Томас, Томас. . . а с кого воюваше ...
14.11.2007 16:00
Томас,Томас...а с кого воюваше България в края на 50-те год.? А защо си мислиш че пречи на някой ДНЕС?
цитирай
129. thomas - @gothic
14.11.2007 16:30
1. С класовия враг :-)
2. Ами аз точно заради тези, на които нещо все им пречи ДНЕС, написах този пост... И те са много.
цитирай
130. gothic - Хм, класовия враг. . . . не смяташ ли ...
14.11.2007 16:55
Хм, класовия враг....не смяташ ли че това е твърде широко понятие, което позволява покрай сухото да изгори и суровото. А и честно казано, май никой от коментиралите постинга ти май не спомена, че това му е пречело. Доколкото разбрах повечето от коментиралите са малко или много реализирали се хора. Дали благодарение или въпреки изминалите години е отделен въпрос, нали? А и честно казано, хората от моята среда не хленчеха преди, не хленчат и сега.
цитирай
131. dagma - ...
14.11.2007 16:58
Невероятно! Колко усилия трябва да се вложат, за да бъде обосновано очевидното - а именно, че комунистическо-олигархичните структури владеят днес държава и общество.
Открих защо излагането на простата истина е толкова трудоемко. В една своя книга Честъртън (здравей, gantree :)) пише: "Много е трудно да защитаваш нещо, в което си напълно убеден. Сравнително лесно е, ако си убеден отчасти. А се убеждаваш отчасти, след като си намерил няколко доказателства, които с леснина можеш да изложиш. Но човек започва да вярва в една теоргия едва когато установи, че всичко я потвърждава. Колкото повече доказателства намира, толкова по-объркан се чувства. Ако попитат, например някой интелигентен човек "Защо предпочитате цивилизацията пред дивачеството?", той би заоглеждал смутено предметите наоколо... Та цивилизацията е променила толкова неща. Именно множеството от факти и доказателства прави отговора не завладяващ с убедителността си, а чисто и просто невъзможен."

Срещу съмнението ти относно "вината" на комунизма (както я наричаш ти, аз бих избрала по-силна дума), не могат да се изтъкнат просто няколко аргумента. И причината е, че тезата ти за миналото е генерално погрешна. Фрапантните неистини не се оборват; в тях просто няма за какво да се захванеш.
цитирай
132. thomas - @gothic
14.11.2007 17:28
Това, че ти не познаваш, не значи, че блог.бг не е препълнен от тях и че не хленчат непрекъснато. Познавам такива и в реалния живот - също непрекъснато някой им е крив, някой взима по-сладките поръчки и печели, някой има пари и кара по-хубави коли, строи по-хубави офиси и т.н., и т.н. Освен това, не че е лесно да се минат отново 141 коментара, но и тук има доста хора, които явно или не толкова явно казват същото - ако не ми вярваш, чети и ще се увериш.

@dagma
Скоро не ми се беше случвало да прочета толкова много думи и да не разбера абсолютно нищо. Единствено диагоналния прочит може да помогне да се усети, че си от клуба на пещерните антикомунисти, но ако се задълбае човек, и в това няма да може да е сигурен...

И изобщо не разбрах откъде стана ясно, че "комунистическо-олигархичните структури владеят днес държава и общество". Може би медицината знае откъде ти става ясно такова нещо, но аз наистина не мога да стигна до него по логически път от написаното тук... Разбира се, че някакви хора имат повече власт и начини да контролират другите, но сигурно ако тръгнем да ги броим, "демократичната" олигархия ще има превес... Разбира се, аз знам вашите методи - всеки демократичен олигарх да бъде обявяван за комунист, но много внимавайте при тоя подход, че скоро-скоро ще вкарате там и идола си Костов! ;-)
цитирай
133. dagma - thomas
14.11.2007 17:43
В коментара си по никакъв начин не съм се опитвала да ти доказвам връзката комунизъм - настоящо управление. Ще я наречеш "халюцинация", подобно отговора до Янчев, така че губя мотивация.
Що се отнася до намесата на медицината, мисля че тя е необходима винаги, когато името на Костов бъде изречено изневиделица, както е в твоя случай (и в твоя контекст).
цитирай
134. divini - томас
14.11.2007 17:52
пречи, защото се връща, започнаха да се появяват и класови врагове, и милиционерщина и много от нещата, които са написани във вече 143 коментара след поста ти. Пречи ми, че такава цензура над медиите не е имало от 90-та година насам, пречи ми, че държавен глава на България е една марионетка на КГБ, пречи ми че забравяме липсата на свобода и избор от преди деветтдесете, пречи ми това, че се появи тенденцията за реабилитация на Тодор Живков и цялото ЦК на БКП, пречи ми това, че откоровени престъпници се обявяват за светци, пречи ми това, че по всякакъв начин, някакви хора са опитват да ми казват, как съм живяла тогава и как съм се чувствала, пречи ми това, че страхът в очите на хората, който го имаше тогава, започва да се връща, пречи ми....
цитирай
135. gothic - Костов, Костов. . . точно той е чо...
14.11.2007 17:53
Костов, Костов...точно той е човека, който Е.. .....А. на дясното като такова. А олигархията няма цвят, или се лъжа? Независимо дали се харесва или не предходния коментар е абсолютна истина... Пожелавам приятна вечер на всички!!!
цитирай
136. thomas - @divini
14.11.2007 18:00
Разходи се до САЩ и ще видиш какво значи да нямаш право да говориш каквото мислиш, и да усещаш страха на тези, с които говориш, да ти кажат това, което искат. Тук положението си е направо розово!

Впрочем, ако марионетката ни е на КГБ, защо е влюбена в НАТО? Не мислиш ли, че е кривнала и вече е от другата страна!? ;-)

За цензурата над медиите... не знам какво точно имаш предвид - мисля, че ако попиташ някой, който е бил в медиите тогава, ще може да ти каже повече по въпроса. Сега естествено, че пак има цензура, но тя е вече икономическа. Никой не може да каже гък срещу рекламодателите си или рекламата изобщо, нали така? За друга май не се сещам - всякакви представители на всякакви партии си говорят каквото искат и се псуват както си искат.

Реабилитацията на Тодор Живков я правят само тези, които управляват след него - никой друг! ;-) Както на Лили Иванова - тези, които пеят след нея :-) Чух, че снощи зала 1 на НДК се е пропукала по шевовете, защото желаещите да я чуят (срещу пари, не по заповед на низовата организация на БКП), са били повече от всички симпатизанти на ДСБ, взети заедно (да не споменавам Костов без причина, че явно е някакъв вид богохулство)...
цитирай
137. divini - @ томас
14.11.2007 18:26
само едно въпросче. А как така изведнъж Гоцко се оказва влюбен в НАТО, (а и да си имаш вътрешен човек, в структура, която ти е основен противник си е супер)?
цитирай
138. divini - пак аз
14.11.2007 18:29
http://divini.blog.bg/viewpost.php?id=132994
като хронология на любовта на пъравнов към нато
... 5 страници излезe и реших да не го слагам като коментар, виж го ако искаш за справка...
цитирай
139. gantree - @ dagma (141)
14.11.2007 22:01
"Ортодоксия", от "Парадоксите на християнството" стр.101 :))
Не че не го знам наизуст, просто този цитат е наистина феноменален. Запечатал ми се е толкова дълбоко, колкото и на теб.

Безспорна истина е, че невъобразимите лъжи просто не подлежат на оборване. При такива нормалните хора занемяват, и просто повдигат рамене в недоумение. Но проблемът е в липсата на съчувствие. Тя е основният проблем. Едни имат съчувствието всецяло, а други дори не знаят за какво става дума. Честъртън, разбира се, го е казал далеч по-простичко и ясно. Макар и по съвсем друга тема.

И друго бих допълнил, подобно от онези прости мисли, които ясно се запечатват. "Сигурен знак, че нещо не идва от Бога, е безпокойството", от "Монахът в мен" на Хайнц Нусбаумер. Става дума за онези неща, които иначе си изглеждат наред, но просто те притесняват и те безпокоят по някакъв начин - ей така, без да знаеш защо. Без да можеш да си обясниш защо. Едно от тези неща е тъкмо липсата на съчувствие, която срещаме постоянно, и най-вече по такива важни въпроси, които са многократно по-големи от нас.
цитирай
140. gantree - @ thomas
14.11.2007 22:09
Томас, за мен няма смисъл да продължавам по темата "на кого пречи комунизмът". Казал съм, каквото съм искал. Съжалявам много, че не си способен сам да си отговориш на толкова простичък въпрос.

През май 2000 година 38-то Народното Събрание прие един много специален за мен, и важен за всички нас закон, с който комунисткият режим в България бе обявен за ПРЕСТЪПЕН. В алинея 2 на чл. 1 ясно е описано за кого става дума, цитирам:
"(2) Българската комунистическа партия е отговорна за управлението на държавата във времето от 9 септември 1944 до 10 ноември 1989, довело страната до национална катастрофа.". Край на цитата.
Обърни много специално внимание на посочените дати и години, в рамките на които България е доведена до национална катастрофа. От комунистите и тяхното управление.

Алинеи (1) и (2) на чл. 2 подробно описват отговорностите на българския комунистки режим и неговите ръководители. Ти със сигурност знаеш за този закон, но просто си мислил, че ще се забрави във времето. Повече подробности можеш да си припомниш ето тук:

http://program.ciela.net/bin/c.exe?12+2134920192+1

или тук:

http://www.geocities.com/decommunization/Articles/BZ1.htm

Прочитайки го, можеш да се опиташ в неговия контекст да си поставиш отново въпроса "на кого пречи комунизмът". На кого пречи един престъпен режим. На кого пречат последователите на един престъпен режим, с престъпна идеологическа доктрина. БКП се преименува, и нейните питомци все още са сред нас, и ни управляват. Управляват ни тъкмо онези, чийто режим беше обявен за престъпен от 38-то Народно събрание. А ти се питаш на кого пречат те.
цитирай
141. thomas - Хитрец си ти, Андрешко...
14.11.2007 22:39
Обявен бил за престъпен. Ми много ясно - след като на власт тогава бяха тези, които винаги са искали да съборят конкурентите си. Между другото, с този закон, ако го прочетеш по-внимателно, ще видиш, че никой не позволява да обвинява комунизма, а само конкретното управление в България. От което в този момент вече никой не е бил на власт. Що се отнася до понятието "национална катастрофа", в него личи само някаква тъпа и упорита злоба. Катастрофа беше по-скоро онова през 1996, а и него го подготви СДС със съмнителни действия във финансовата политика и съвсем не без външна помощ... Мисля, че над много неща не си се замислял как и защо са били точно такива, каквито се случиха.

И дори и да приемем, че онзи комунистически режим е бил престъпен (а не просто тъп), това изобщо не обяснява как КОМУНИЗМЪТ пречи на някого ДНЕС. Знам, знам какво ще кажеш - те пак са на власт. Ама ТЕ не са ТЕ, защото не са същите хора. Това ясно ли е?! Или смяташ, че носят някаква наследствена вина? Ами ако е така - искам всички турци да са вън от България - по най-бързия начин! Защото те носят вина за цели 500 години национална катастрофа!

А впрочем ти проблеми с клавиатурата ли имаш, или се вживяваш в ролята на акад. Балан, като сътворяваш думата "комунистки"?! :-) Жалка работа - съжалявам, но друго не ми идва на ум, като ти чета последния коментар...
цитирай
142. dagma - @148
15.11.2007 11:07
Благодаря ти, gantree :). И за това, което си писал за съчувствието. Хора като thomas биха счели споменаването на съчувствието и безпокойството в обсъжданата тема за патетично, а всъщност осъзнаването на нещата е толкова просто...
Поздрави
цитирай
143. ianchefff - томас,
15.11.2007 11:37
искаш да кажеш, че Жан Виденов и цялата клика около него дойдоха на власт с помощта на СДС? Или по-точно с помощта на Иван Костов, щото той е най-лошия във вселената след Дж. Дабъл ю. Буш?
И не се ядосвай, плийз:)
цитирай
144. thomas - Няма да се ядосвам :-)
15.11.2007 12:04
Ами да, имам усещането, че СДС направи разни умишлени глупости, усещайки нагласите на хората, че са готови да се доверят пак на БСП, след което хитро ги остави на нацапания терен, за да се изложат яко. Разбира се, изключвам сами да са го измислили - по-скоро с презокеанска помощ, като част от плана за довършване на социалистическата идея (за която, пак да подчертая, изобщо не ми е жал).

Между другото, точно прочетох историята на "фалита" на държавата ни през 1990 (когато обявява, че не може да обслужва плащанията си по външния дълг). Каквото и да си говорим, това пак е станало, защото тези, които контролират кредиторите, са решили да стегнат примката на комунистите и така да ги извадят от играта. Хитро, признавам! И само да кажа, че сега имаме доста по-голям дълг, само че никой не мисли да ни закача... Е, вярно, има и една съществена разлика - тогава дългът е бил направен от хора, които не са готови да продават земя, имоти, предприятитя и т.н., докато сега, така да се каже, дългът ни е добре гарантиран, защото вече сме ги пуснали да си взимат спокойно каквото си поискат (срещу което също нямам нищо против, да кажа за онези, дето ще ме обвинят пак, че съм комунист) :-)
цитирай
145. gothic - Дискусията вече започва да зацикля....
15.11.2007 12:21
и на мен вече взе да ми писва. И смятам да сложа финал на участието си в нея. Направих си труда да прочета цялата дискусия. И отново впечатление ми направи следното нещо- при всяко споменаване на престъпленията на комунистическия режим като мантра се повдига въпроса-кому пречи това...Като във стария виц за логиката-като нямаш аквариум значи си педераст...Не, не ми пречи...но ози който забравя миналото е осъден да го преживее отново. Не ми пречеше на мен, явно не е пречило и на останалите, които ти опонират, Томас...но и не ни помагаше! Беше описал някъде по-горе възторга си от хората, които използвайки положението си от тогава, взеха бърз старт след 89-та. Само че, мен това е равен старт, при който някои участници тръгват 5-6 обиколки по-напред. И това, че днес съм наваксал тези обиколки се дължи на личните ми качества...

По въпроса за послушанието и вниманието. Да, по добре е да си внимателен...Но по-достойно е да имаш собствено мнение. Дали бих излязъл с ветроход в морето когато се задава буря? Да!!! Ако се наложи...Дали бих се отрекъл от нещо, което съм правил тогава? Не-по скоро не бих правил някои неща както тогава. Примерно не бих носил на ухото си безопасна игла вместо сребърната обица ръчна изработка, която нося днес(мразя злато). И понеже обичаш цитатите, ще ти цитирам Голди-един от бащите на стила дръмендбейс. Попитан, как се отнася към факта, че многото комерсиални артисти влизат в класациите, използвайки похватите на дръмендбейса, той отговаря..."Стаята която отключих, се препълни. Затова аз отворих нова, запалих огън, за да я стопля и чакам другите да дойдат". Без коментар... А що се отнася до секси изглеждащите в престилки съученички, те тогава си падаха повече по момчето със щръкнала коса, тесни панталони и обица. И днес го харесват...Само че то порасна и вместо да прави каквото си иска, прави каквото трябва :))) Впрочем, помисли пак по въпроса кой се опитва да реабилитира ТЖ и баба Лили...Впрочем, дреме ми че залата се е пукала по шевовете на концерта и. Аз смятам да отида на DJ шоуто на Анди Флетчър....

Последно-на няколко пъти споменаваш медицината-по добре не го прави. Защото в крайна сметка може да се окаже, че нормалните са точно тези, с които се занимава този дял на медицината. Пък и някак си не е готино да се занимаваш с личните качества на опонентите си. Пък и както е казала Елинор Рузвелт- "Великите умове коментират идеи, посредствените-събития, а низшите-хора". Ние велики умове не сме, но да не стигаме до нивото на жълтата преса.

И най-накрая...Томас, бъди здрав и щастлив!!! Ще продължавам да те следя...
цитирай
146. thomas - Thumbs up, gothic! ;-)
15.11.2007 12:59
Последното написано от теб много ми хареса и мисля, че вече можем да оставим темата да ходи в архив.

P.S. Нямам предвид само пожеланието ти към мен, а целия коментар ;-)
цитирай
147. ianchefff - има една мисъл:
15.11.2007 13:15
"Всичко, което ни се случва е просто провал в общуването."

Така че, темата да си ходи.
Поздрави на всички.
:)
цитирай
148. gantree - re: thomas
15.11.2007 13:23
Гледам, че си ми отговорил, Томас. Надявам се, от учтивост.
Не ми се ядосвай. Така ще ти се замъгли пред очите, и ще ти бъде много по-трудно да прочетеш това, което съм ти написал, както и онова, което са ти написали другите ти събеседници по темата - dagma, ianchefff, divini и gothic.

Разбирам, че се опитваш да предпоставиш приемането на този закон като едва ли не репресия на управляващото по време на приемането му мнозинство. Фактите по приемането му те оборват - имало е както гласували ЗА закона, така и ПРОТИВ него. Гласувалите ЗА са били мнозинство, и законът е бил приет. Точка. Чуто е било и другото мнение, от същата трибуна, на Народното събрание. Гласувалите ПРОТИВ обаче и днес са си живи и здрави, никой от тях не е преследван, затварян, подлаган на нечовешки мъчения или екзекутиран без съд и присъда. Нали разбираш защо ти припомням тези факти, фактите по приемането му и тези след него? Ако разбираш, тогава благодаря и спирам. Ако не разбираш - обещавам ти да запаля една свещ в неделя сутрин за твое здраве, и пак спирам.

Препоръчваш ми да го прочета по-внимателно. Прочетох го, и не съм съгласен с впечатлението и твърдението ти - че "... никой не позволява да обвинява комунизма, а само конкретното управление в България". Край на цитата. Не съм съгласен не защото не ме кефиш (казано по бойкоборисовски маниер), ами защото в чл.3 алинея (2) ясно е записано следното, цитирам:
"Чл.3
(1) ...
(2) Българската комунистическа партия е била престъпна организация , подобно на други организации, основаващи се на нейната идеология, които в дейността си са били насочени към потъпкване на човешките права и демократичната система."
Край на цитата.

Сега ти, на свой ред обърни внимание на това едно-единствено изречение, от което се състои алинея (2), и по конкретно на частта му между първата и втората запетая. По-ясно казано от това здраве му кажи. Напълно е нормално обаче ти да не разбираш написаното. Вече разбрах, че изпитваш затруднения в разбирането на определени текстове, и няма да настоявам от своя страна да ги четеш отново и отново до момента, в който ги разбереш. Ако искаш, ще ги разбереш. Ако не искаш - няма. Аз ясно разбирам написаното в чл.3 алинея (2), и нямам сходни проблеми.

Понятието "национална катастрофа" е изключително подходящо и уместно. В момента и ти, както и всички останали, имаш възможността да се запознаеш по-подробно с фактите по засекретеното през ония години дело номер 4, описани от Христо Христов в неговото разследване. Текстът на закона от 2000 година изцяло отговаря на фактите, и е лишен от всякакви емоции, вижда се с просто око.

Вметката ти за турците не ти прави чест. Никой уважаващ себе си демократ и почтен човек не би написал това, което си вметнал за турците. По отношение на тяхната "вина" ще ти препоръчам по-детайлно да се запознаеш с последните трийсетина години от историята на Османската империя, с биографията на Мустафа Кемал, и с фактите около младотурската революция. Това познание ще ти даде много отговори на въпроси, немалка част от които са все още актуални и се поставят открито днес.

За думата, за която се хващаш - "комунистки" - не виждам какъв е проблемът. Клавиатурата ми е наред. Думата "комунистИЧЕСки" е с руско окончание. В българският език има много думи с руско окончание. Аз гледам да го избягвам, тихо и кротко, без да натрапвам мнението си на другите. Като обобщение в кръга на шегата - чувал съм, че "ще ми изсъхне ръката", ако пиша български думи на руска клавиатура.

Точка на темата и от мен.
цитирай
149. thomas - :-)
15.11.2007 13:40
Да бе, ама жените-комунистки тогава как да ги наричаме, след като ти ги направи на прилагателно :-)

Вметката ми за турците мисля, че е изключително на място. Така както ти искаш наследниците на комунистите да не са на власт (политическа и икономическа), така и аз мога да искам турците да нямат право по закон да са на власт, и даже защо не, понеже за разлика от комунистите, не са и у дома си, то да вземат и да си отидат от страната, която 500 години са държали в робство. Поне по твоята логика мисля, че излиза, че точно така трябва да се направи!

Националната катастрофа от 1990 година е външно предизвикана с използване на финансови механизми - кредиторите спират кранчето и държавата ще или не - фалира. Както вече писах и по-горе, сега дължим много повече, но понеже сме по-удобни и сговорчиви - ни траят.

Законно или не, не смятам, че някой сериозно може да нарече комунистическата идеология, която се бори за равенство, братство и подобни ценности (които аз самия не споделям, защото се считам за над средно ниво и съответно бих бил от тези, които ще дават повече, отколкото ще получават), за престъпна. Това, че някой е успял да го направи и да го превърне в закон, не означава, че след години няма да предизвиква смях с подобно действие.
цитирай
150. madchemist - Поздрави и от мен :)
15.11.2007 13:43
Доволен съм, че основните действащи лица са решили да приключат с дискусията, защото бях отбелязал "e-mail при нов коментар" и пощата ми щеше да експлоадира :)
В края на краищата всеки си остава с неговите лични убеждения и това всъщност е хубавото. Истината е някъде там... :) Поздравления и за това, че приятелският тон се запази почти през цялото време, защото аз съм виждал хора да се бият заради политически разногласия. :)
цитирай
151. thomas - @madchemist
15.11.2007 13:46
Какво ти биене - аз вече се чудех дали не е редно да предложа да почерпя с по една бира героите, издържали да проследят всичките 160 коментара ;-)
цитирай
152. gantree - @ thomas
15.11.2007 14:11
Както искаш ги наричай жените - комунистки, Томас. Аз ги наричам патки. Не е прилагателно, а е съществително, с много ясен контекст.

Вметката ти за турците не е на място. Аз не искам "наследниците на комунистите" да са на власт по една проста причина - възпитани са изключително зле, не разбират и системно нарушават основни човешки права, не зачитат законите, не уважават собствеността извън собствения си контекст, политически са неграмотни и много крадат.

Да искаш едни хора "да не са на власт" заради етническият им произход означава, че имаш още много да учиш, да четеш и да мислиш. Никой, освен теб самият, не може да ти помогне в това. И много ще те помоля да не изопачаваш "логиката" на думите ми. Изопачаването не може да те снабди с аргументи. По-горе ти препоръчах да потърсиш повече знания за последните трийсетина години от историята на Османската империя, за биографията на Мустафа Кемал, и за фактите около младотурската революция. Ако го направиш, тогава с лекота ще видиш защо не бива да се отъждествява както днешна Турция с Османската империя, така и днешните турци с османлиите. Избягвай Божидар Димитров като източник на такава информация. Бих препоръчал Жорж Кастелан, Берндт Рил или Антъни Андерсън.

Не съм съгласен с мнението ти за "националната катастрофа от 1990 година". Предпочитам да вярвам на фактите, вместо на думите ти.
цитирай
153. gothic - Край, нали?
15.11.2007 17:40
Дали пък вярно всички спорещи тук да не отидем на по бира? Или едно малко...Защото отдавна съм казал-много световни конфликти биха се решили много по-лесно, ако опонентите преди да се сбият бяха седнали да пият по едно. А сега-на работа! Защото за момента България най-вече разчита на нашето поколение!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thomas
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2156069
Постинги: 141
Коментари: 3067
Гласове: 4316
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031