Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2008 09:40 - Несравнима демагогия, бТВ!
Автор: thomas Категория: Политика   
Прочетен: 12753 Коментари: 34 Гласове:
0

Последна промяна: 01.03.2008 10:41


Нищо ново няма да кажа, ако изкажа мнението, че бТВ е една телевизия, чиято позиция е изтъкана от демагогия и е пълна с противоречия. Най-тъжното е, че ми се струва, че това не става просто по поръчка "отгоре" (или от запад), ами журналистите вътре са вече с толкова промити мозъци, че просто си вярват. Но така както си вярват, така предполагам и не си поглеждат в предаванията един на друг, от което пък вече лъсва цялата гнусота на несинхронизираните им опити да налагат своите позиции като официални и единствено правилни.

Да погледнем към три показателни предавания...

Великолепната шесторка. Много се изписа за нея. Някакви хора, на които не им е това работа, се мъчеха да пеят, карайки някакви други хора да плащат за SMS-и, за да гласуват кой най-малко не може да пее. Но както и да е - целта не е била състезание, ами да се съберат едни пари за едни деца, които имат нужда от тях. Хубаво - ама това си е чиста проба използване на чувствата на хоратар за да платят за нещо, за което всъщност вече са платили с данъците си (и които пари са си съвсем налични под формата на огромен бюджетен излишък). Както и да е - който поискал - дал. Оставям настрана и глупостта, дето мобилните оператори щели "да се откажат от печалбата си" - алооо, каква печалба бе, това да не е търговско начинание, та ще имате печалба, от която да се отказвате после? Или просто се издадохте, че всъщност е именно такова за много от участниците? Но така де, не са ми операторите темата сега... Накрая на Великолепната шесторка имаше много радост, сълзи от радост и пропаганда на великата телевизия и нейния принос за събирането на толкова много пари. С две думи, телевизията си направи един хубав помен (ПР) с чужда пита покрай правенето на добро.

Добре де, ама едни гадни българи после така да вземат така да турят прът в колелото на добрите намерения на Великата телевизия. Не искали били да гледат в квартала си нещастните деца, искали да ги пратят в планината/гората или където и да е, ама по-надалече. Ако всеки от нас си сложи ръка на сърцето, ще трябва да си признае, че и той не иска да живее в такъв квартал. Но обществената демагогия не позволява да си признаваме такива неща. Правят го само онези, на които им опре в кокала. Останалите пък ги хокат за това, че са нехуманни - главно защото всички знаят, че на чужд гръб и сто тояги са малко. Журналистите пък не само че ги хокат тройно, ами и специално на Николай Бареков и Анна Цолова в предаването "Тази сутрин" вчера, на 29 февруари, за малко да им излезе пяна от устата от възмущение. Добре че се удържаха само до малко викане и разтреперани гласове. Да ги пита човек какво ще говорят, ако някой предложи децата от Могилино да бъдат преместени в техния квартал. Много е лесно да пропагандираш, че трябва да бъдем добри и толерантни, когато не ти се налага на теб самия да участваш и когато не си лично засегнат от това да имаш ежедневен досег с подобно човешко нещастие.

Но да речем, че така мислят - така говорят. Въпреки че имам чувството, че са специално обучавани да мислят така, а не им иде отвътре. Приличат ми на един особен вид еничари на американската политическа коректност в толкова много случаи, сега просто беше върхът. Интересно ми е само защо не могат да приемат, че не всеки трябва да мисли като тях. Особено като гледам как иначе всеки ден понасят разни политици да ги лъжат в очите, да не им отговарят на въпросите или да пропагандират от собствената им трибуна неща, с които ясно се усеща, че те самите изобщо не са съгласни. Само че тогава се държат смирено, приемат да бъдат мачкани и изобщо не опитват така упорито да налагат своето мислене, за да не стане като с Иво Инджев. А сега, когато са се изправили срещу хора, които считат за по-низши от себе си и достатъчно безопасни, които имат различно от тяхното мнение (доколкото изобщо е различно от тяхното собствено, а не от официалната позиция, на която са длъжни да служат),  великите притежатели на единственото политически коректно мнение се чувстват длъжни да го налагат с викане и пяна на устата.

Какво обаче се случва с идеята, че трябва да приемаме различните и да сме толерантни към тях, когато дойде часът на Мюзик айдъл?! Ами стопява се като априлски сняг. Значи от една страна трябва да приемаме с любов в квартала си едни същества, които изобщо не знаят, не са знаели и никога няма да разберат защо са на този свят, както и няма да му дадат нищо, но от друга страна оплюването на някой, който си пее чудесно, но има няколко килца над чалга стандарта, отнася подигравки и бива изритан от великото шоу.

И така в един ден научаваме как всички, които не приемат различните (като в случая с децата от Могилино не става дума за хора с физически увреждания, които на мозъчно ниво са равни на останалите, а за нещо много по-страшно, което е тежко бреме за всяко общество), са фашисти или нацисти, а вечерта, когато Фънки или Чалгаджийката не искат да приемат в Мюзик айдъл някой, който не отговаря по визия на това, което те считат за идеал, те не са фашисти, а просто са куул.

Тръгнал Фънки да се присмива на кандидати за Мюзик айдъл, че са дебели, тръгнала фолк певица да им казва, че не могат да пеят, тръгнала бТВ да се кара на русенци, че са нетолерантни.

Двойни стандарти? Очевидно. В резултат за мен вече телевизия с името бТВ вече не съществува.



Гласувай:
0



1. buboleche - прав си.
01.03.2008 10:23
и аз мисля като теб ,но не го казвам ,защото ..кучетата си лая, кервана си върви..
цитирай
2. mitternacht - Направо им го каза :))
01.03.2008 10:27
Ама, мама му стара, що по теливизията, винаги "нацист" и "фашист" трябва да е лошо.
Ей, как бих се изкефил, ако примерно... в репортаж на оня БарАков:
"Вие не искате да приемете тези деца в квартала си?!?Вие сте против различните!Вие сте един мръсен, гаден, долен, ши*ан.... американец"(да речем) :))
цитирай
3. ssstto - целта на айдъла и "пей с мен"
01.03.2008 11:29
е да открият най-добрите певци, да им кажат, че за нищо не стават, да пуснат некви гарги за да няма конкуренция на Слави, Глория и Миро от Каризма
цитирай
4. thomas - :-)
01.03.2008 11:34
Той Слави за съжаление наистина няма конкуренция. Не като певец де :-) Ясно е, че целта е да бъдат смачкани десетките хиляди желаещи да правят кариера в музикалния бизнес и да им се покаже, че не стават за там. Но странно защо не им го казват с критериите на музиката - можеш или не можеш да пееш. Защо вместо това се набляга повече на други качества, нямащи нищо общо с гласа и музикалния усет? Нима така не им казват "вие не ставате, защото сте грозни (различни?!)". И защо после се учудват, че обществото отхвърля други различни, при това толкова по-различни, чак страшни и подтискащи...
цитирай
5. анонимен - \m/
01.03.2008 11:44
:-D

Поздрави
цитирай
6. gantree - @ thomas
01.03.2008 12:12
Да с`а `зема да с`а изкажа и аз, ако нямаш нищо против :)

bTV - почти не я гледам тази телевизия. Казвам "почти", защото ми се случва да я мерна само в случаите, когато някой друг в къщи е превключил на нейния канал. Това, което знам за нея е, че е българска телевизия. Купища неофициални коментари в медиите от години твърдят, че неин собственик е бивш служител на бившето комунистко УБО и сегашен рекламен и туристически бос. Българин, казано съвсем накратко.

Въпросната "великолепна шесторка" - не знам какво толкова много се е изписало за това. Съставена е от българи, доколкото знам. С изключение на онази сръбска домакиня - леличката Ани Салич. С изключение на нея - всички останали са българи. Гадни, глупави, чиста проба използване на едикаквоси - да, може. Българи, това е положението. С изключение на сръбкинята, или може би без.

Ани Цолова - нищо не знам за нея. Българка. Невзрачна, най-вероятно, тъй като иначе щеше да е впечатляваща. С нещо, каквото и да е то. Най-общо казано - българка, в най-масовия смисъл на думата.

Николай Бареков - впечатляващ, предимно с неща, дето не са за приказване. Бивш чалгар и простак, който е в състояние да се обръща на "ти" дори и към най-достолепните си гости. Кумец на Бойко Борисов. Българин, пловдивчанин. С вчерашна пяна по устата, ако може да се вярва на думите ти.

"Мюзик Айдъл" - някакво си едикаквоси предаване, с основно предназначение да накара хората да зяпат, вместо да мислят и да четат. Участниците в него са българи. Журито - също. Не го гледам, само го мяркам по гореспоменатите случайности. Предаването си има сайт, в поддомейн на btv.bg. От него се научава, че въпросният Фънки е Димитър Ковачев - управител на най-голямата промоутърска агенция в България, София мюзик ентърпрайзис. Българин. Голям, при това, ако се съди по снимката. С голяма обица на ухото. Нито го знам, нито някога ще го знам. Експертката им по чалга - също. Само Вили Казасян е известен. Доколко е компетентен, за да е в такова жури - това е друг въпрос.

И така. Българи, занимаващи се с български работи в България. За такива хора пишеш, и от такива хора си недоволен. Какво общо имат американците, или както се изразяваш ти - "Западът", не става ясно.

Поздрави.
цитирай
7. thomas - @gantree
01.03.2008 12:23
Вече стана ясно колко се засягаш, когато се говори против американците... Надявам се сега да не ме изпъдиш поне от моя блог, както изпъди сутринта някой друг от своя :-)

И така... бТВ, независимо на кого принадлежи финансово, е създадена и получила лиценз като "телевизията на Мърдок". Мърдок, който сам по себе си е австралиец, има много телевизии на разни места по света, но най-вече в САЩ. Програмната схема на бТВ бъка от американски бози, управлението й е от американски мениджър (дано не бъркам и да се окаже британски, ама и да е, това не е голяма разлика), сериалите й са все американски, всичките й побратимени телевизии, които са де факто на същия рекламен бос, са още по-американски и от нея. Изобщо - недей да спориш. Основата на тази телевизия е американска, интересите, които обслужва - също. И в това само по себе си няма нищо чак толкова лошо, ако поне го нямаше преструването, че всичко това е българско. Защото американската политическа коректност се забелязва и от спътник, ако ще да я облечеш с българска народна носия.

Мюзик айдъл, както личи от името, също не е твърде българско предаване. Формат, концепция, методи на отсяване, методи на привличане на публика и рекламодатели - в тях няма нищо българско. Пак не казвам, че това е непременно лошо, защото ако беше българско, сигурно нямаше да е печелившо. Но недей да казваш, че е българско само защото журито били българи (без Казасян и Киркоров, предполагам - единия етнически не е, а другия - по националност).

Какво общо има западът? Ами само това, че продължава да се занимава с износ на морал. Вместо да си гледа в собствената паничка, че май понякога всъщност бие негрите.
цитирай
8. gantree - @ thomas
01.03.2008 12:45
Това, за пъденето, е грозен удар под кръста. Типично за теб. Изпъдил съм от блога си някакъв си едикойси, който видимо се е объркал, влизайки там случайно. Ти самият си влизал в блога ми многократно, и никога не си бил пъден. Толкова за този крайно непочтен удар под кръста.

За лиценза на bTV - сори, не си запознат. Българската компания Balkan News Corporation е носител на лиценза. Няма Мърдок, няма дявол. Сега, ти ако искаш, може да се опиташ да ме убедиш, че един човек, дето кракът му никога не е стъпвал в България, ще си кръсти фирмата "Балкан Нюз тралала", а аз ще се направя, че ти вярвам. Че е австралиец - прави ти чест, че не спестяваш фактите. Австралия обаче е на югоизток, гледано оттук, и не на Запад.

Мюзик Айдъл си е чисто българско предаване - български организатори, български участници и българско жури. Какво небългарско има в това предаване? Програмната схема? Какво й е лошото на нея? Нищо. Лошото е другото, не и в схемата.
цитирай
9. thomas - Под кръста?!
01.03.2008 13:03
Този човек ти беше казал нещо, което и аз бих могъл да ти кажа, и тогава, предполагам, ще изгониш и мен. Впрочем в доста случаи съм бил и по-несъгласен с теб, отколкото е той.

Запознат съм с лиценза на бТВ. Така са преценили, че имат повече шанс - така са направили. Обикновена мимикрия с цел програмата да прилича максимално на българска, та да получи национален лиценз по време, когато обществото има остра нужда от частна БЪЛГАРСКА национална телевизия.

Австралия е на югоизток, ама е английска колония, а Англия е повече от съюзник на САЩ във всичко, съответно и Австралия слша (справка - войните - виж как трябваше да си сменят ръководството, за да имат шанс да се откачат от блатото в Ирак). Нали не смяташ, че Австралия е по-близка до Русия, защото е по-близо до нея, отколкото до Англия? Че ще излезе, че Аляска е по-логично да следва канадската политика тогава... Освен това няма особено значение какъв е Мърдок, а къде са му разположени най-важните телевизии. Не си мислиш, че в САЩ може да има успешна телевизионна мрежа, която не следва американската политика, нали? Това не е България!

Мюзик айдъл е толкова българско предаване, колкото е българска храната в ресторантите на Макдоналдс в България - то си е просто един франчайз, който следва написани от някой друг правила, и не може да мръдне на милиметър от тях.
цитирай
10. gantree - @ thomas
01.03.2008 13:18
Освен няколкото простотии човекът ми беше писал, че съм албанец. И ти ли това би могъл да ми напишеш? Или само простотиите, без забележката, че съм албанец?

Хайде сега, "мимикрия" ... защо на гръцката "Антена" не й се наложи да "мимикрира"? Май само на онзи, бившия служител на комунисткото УБО, му се налага да "мимикрира", скривайки финансовите си възможности. На гърците не им се налага, и не са ги крили.

За Австралия нямаме спор. Освен по отношение на посоките - Австралия е на югоизток, и не е американска колония. Телевизиите на Мърдок може би неслучайно са разположени в Америка. Това е най-свободната и най-проспериращата част от света. Да не очакваш да си ги разположи в Кения и Мадагаскар, независимо дали биха искали от него да следва кенийско-мадагаскарската политика? Разположил си ги е в САЩ, и за тези телевизии е повече от естествено да следват американска политика така, както българските - българска, извън случаите, в които следват руската политика.

Храната в Макдоналдсите е неуместен пример. Питките им, например, идват с камиони от Унгария. В Мюзик Айдъл няма никакъв "внос". Всичко си е българско, освен купената от чужбина програмна схема. Схемата е холандска, ако не се лъжа. Цялото предаване като съдържание си е чисто българско.
Безсмислено е да се отрича очевидното.
цитирай
11. thomas - Явно е въпрос на очи кое ще ти е очевидно...
01.03.2008 13:55
Австралия не е американска колония, а британска, Великобритания пък е американски съюзник. Но австралийската връзка тук тъй или иначе е в произхода. Ти се замисли повече над една друга връзка, от която може да ти замирише малко на сдъвкана мухлясала маслинка - тази между капиталите на комунистите и идеите на американците. Сети ли се? Парите не миришат... След като някой помага на американците да си вкарат техните идеи, няма проблем, че използва комунистически пари...

Именно за питките примерът ти е крайно неуместен. Глобализацията на производството гарантира, че едни и същи сладникави питки по американска рецепта могат да се направят идентични в САЩ, Китай, Унгария или България. Правят се в Унгария само защото там е излязло най-изгодно, тъй като ние сме цървули и когато опре до мащабно производство, издишаме - за каквото и да става дума. Та и в Чукотка да ги правят, пак ще са американски.

Същото е и с Мюзик айдъл. След като идеята е "холандска" (вярвам, че се сещаш какво стои зад кавичките, ако не - ще ти поясня отделно), и в Китай и Индия да го направиш, пак ще изглежда американско, какво остава за страна като нашата, дето ако изобщо има свое лице, то е чалгата...

А за най-свободната и най-просперираща част на света... абе ти сигурно и в Дядо Коледа вярваш бе, човек!? Ходил ли си в Америка, за да видиш колко свободен ще се почувстваш? Предполагам, че усещането в лагерите в Белене през 60-те е било много подобно! И в свободата, пък и в качеството на обслужването - също.
цитирай
12. gantree - @ thomas
01.03.2008 14:17
Великобритания е американски съюзник, така е. Австралия също е американски съюзник. И България е американски съюзник. Само че Рупърт Мърдок е австралиец, частен собственик и предприемач. И опозиционната грузинска телевизия "Имеди" е представяна като телевизия на Мърдок, наред с опонента им, Саакашвили, който пък обикновено е представян като "американски съюзник". И единият - съюзник, и другия. Но пък били опоненти - телевизията на единия, срещу другия. Изглежда, много сложна работа са това, съюзниците.

Да представяш Мърдок и нашенската бТВ, която отгоре на всичкото не е и негова, като проводници на каквото и да било американско, е преди всичко безсмислица. Да си представяш Мюзик Айдъл - жури, участници и организация - като американска "връзка" е вече близо до вица :))

Какво стои "зад кавичките" ти не знам. Сигурно ми пишеш "холандска", но имаш наум нещо американско, знам ли :))

Най-свободната е, разбира се. И най-проспериращата. Мен ме остави, аз не съм ходил, и имам само роднини и неколцина приятели там, но само за момент си представи ако си премахнат рестрикциите за достъп и си отворят границите дори и само за седмица - целият свят ще се изсипе там. В София сигурно само бабите ще останат :)))
цитирай
13. buboleche - тук някаква литературн дискусия се е
01.03.2008 15:57
завъдила между ,да кажем ..българофили и американофили . Интересно.:))
цитирай
14. ssstto - gantree ти ш'съ опраиш ли някога?
01.03.2008 17:34
"bTV е първата частна национална телевизия в България. Тя е 100% собственост на News Corporation" -http://btv.bg/content/?page_id=1.Keith Rupert Murdoch, AC, (born Melbourne, March 11, 1931), usually known as Rupert Murdoch, is an Australian-American global media tycoon. He is the major shareholder, chairman and managing director of News Corporation (News Corp)
цитирай
15. gantree - @ ssstto
01.03.2008 18:39
На цитата - с цитат:

***

Balkan News Corporation is a Bulgarian company owned by News Corporation. It currently runs bTV, Bulgaria's first private national TV station, FOXlife Bulgaria, FOX Serbia, FOX Turkey, GTV Bulgaria /comedy channel/ and FoxCrime Bulgaria - cable and satellite ...
Categories: Television companies | European company stubs | Bulgaria stubs

http://en.wikipedia.org/wiki/Balkan_News_Corporation

***
край на цитата. А тъй като ти ми цитираш информация от btv.bg - направи си тогава труда, и погледни копирайта долу вдясно на страницата, където пише:
© 2008 bTV - Balkan News Corporation. Всички права запазени
цитирай
16. ssstto - gantree, радвам се, че
01.03.2008 19:03
започваш да възприемаш, че Битиви не е на некой от УБО. Понеже Мърдок притежава НюзКорп, а НюзКорп Битиви, не следва ли че Мърдок притежава Битиви? Много изтърваш, че не гледаш Битиви. Малкият голям генерал на ДСБ Атанас Атансов всяка седмица дава отчет на Бареков.
цитирай
17. gantree - @ ssstto
01.03.2008 19:25
Не, не следва, поне докато не ми покажеш листа със собствениците. Официално Гергов е се води само консултант на Balkan News Corp, но пък за сметка на това е стопроцентов собственик на рекламната им компания News Outdoor Group (NOG). Самата NOG също се числи към групата компании на News Corp., а пък неясно как собственикът й не е Мърдок.
Повече инфо тук
http://www.capital.bg/show.php?storyid=228575
http://www.capital.bg/show.php?storyid=288534
http://forum.predavatel.com/viewtopic.php?p=21156&sid=042c0f4889f79418e7e19b3960b12faf#p21156

Приятно ти четене.
цитирай
18. thomas - ...
01.03.2008 20:04
Може би все пак да опитам да ви върна в темата, а? Исках да кажа, че бТВ иска да втълпи на хората, че е фашистко да не искаш в квартала ти да живеят монолитна група деца с умствени увреждания, а сама чрез предаването си Мюзик айдъл се държи по аналогичен начин, при това спрямо хора, които няма да "живеят" в телевизията им вечно, а само 2-3 месеца, а на всичко отгоре не допуска не само монолитна група, ами и отделни индивиди, които се отличават от идеала за съвършен айдъл...

На това аз викам най-обикновена демагогия.

А това телевизията да се твърди, че е на един, пък тя да е на друг - това е съвсем друг вид демагогия :-)
цитирай
19. gantree - @ thomas
01.03.2008 20:13
Честно казано, и аз не бих искал в махалата си да имам такава "монолитна" група деца, или въобще хора с увреждания. Разбирам ги тези хора от Русе, макар и само донякъде, тъй като всичко най-вече зависи от обективните обстоятелства. Ако за тях като условия ще е най-добре да бъдат именно там - тогава нека да бъдат, но ако някой просто ще се чуди къде да се разтовари от тях, и е решил да е там - тц, тъпо е.

Колкото до bTV, бих казал само едно - не гледайте тази телевизия.
цитирай
20. ssstto - За съжаление БайганювскатаТелеВизия
01.03.2008 20:20
показва неща с които всеки трябва да се съобразява и затова ще хвърлям по едно око на сутрешното шоу на политиците, вече не само в агенция фокус, а и на видео на сайта на бтв.
Бареков и Цолова не са СОФИЯНЦИ!!!
цитирай
21. анонимен - "Искрено си вярват"
01.03.2008 21:55
Смяташ, че "журналистите вътре са вече с толкова промити мозъци, че просто си вярват". Айде де де! Я погледни как целенасочено избират темите за демонстрация на "състрадателност". Аз съм се обаждал на същата тази Цолова за да искам публичност за убийството на баща ми. Нула внимание. Дали си вярват, когато казват: "наши зрители ни съобщават ...". Всъщност използват действителни факти за да прокарват лични и корпоративни интереси. Аз съм принуден да търся публичност, защото прокуратурата иска много пари, за да си свърши работата. Същата система е и в Нова телевизия. Даже са се изхитрили да го правят с директен телефон. Това се казва майстори!
цитирай
22. thomas - Не знам
01.03.2008 22:33
Поне ми създават усещането, че го правят искрено. Но тъй като не вярвам, ако им дойде до главата, да мислят пак така, затова ми остава единствено варианта да са успели да ги промият качествено. Лошото е, че някой ден може и наистина да им дойде до главата задължението да приемат "различните" и тогава много се съмнявам, че ще продължават да са така толерантни.
цитирай
23. анонимен - thomas, съгласна съм с всичко на...
02.03.2008 18:52
thomas, съгласна съм с всичко написано. Особено за простотията Мюзик Айдъл и подигравката им с хората. Относно децата с умствени увреждания и мнението ти, че те никога няма да знаят защо са на този свят и едва ли не тежат много на обществото, ще ти напомня само едно нещо - помисли, ако ти имаш подобно дете, как би искал да живее то. Не знам дали имаш деца, дали си чакал дете и дали сисе страхувал, че то може да се роди с увреждане. И то с увреждане, заради което иска медицински грижи в спец. заведение. Дали тогава ще мислиш, че това дете трябва да е скрито някъде далеч, защото то смущава нечий луксозен живот. Дали нямада те боли, че твоето дете разваля гледката от джипа на някой, който дори хал хабер си няма колко тежък е този живот. Не, защото детето страда толкова, а защото има хора, които предпочитат то да е умряло и да не съществува, защото им разваля гледката. Да,знам, че тези деца са ничии и са изоставени от безотговорни хора, но зрелостта на едно общество си личи по грижата за бедните, болните, старците и децата. Не ми отговаряй, просто се опитай да помислиш, като баща. Ако не си такъв, си дай малко повече време, не в мислене, а в опит да си представиш, че ти ще имаш такова дете. Не забравяй, че никой не е застрахован.
цитирай
24. thomas - Разбирам позицията...
02.03.2008 19:05
Имам и отговор. Не бих искал да живее, ако не може да бъде нормално и щастливо. Имам ли право на такова разбиране за света или ще подготвите кладата?
цитирай
25. анонимен - няма нужда от клада, всеки си има ...
02.03.2008 19:20
няма нужда от клада, всеки си има разбиране, когато няма такова дете. Но, когато е твърде късно то да бъде убито и трябва дасе роди, какво правим? Евтаназия? Имай предвид, че тогава думата ще имаш не само ти, но и майката на това дете. А, ако тя реши, че не може просто да го убие? Ще го скриеш в дом с решетки, някъде из България и ще го забравиш?! Едва ли...
цитирай
26. анонимен - Извинявам се, че пиша пак. Сетих се ...
02.03.2008 21:35
Извинявам се, че пиша пак. Сетих се просто за една проста ситуация, от която никой не е застрахован, но която малко хора могат да си представят, ако не са го преживели. Ти и твоята любима жена чакате бебе с огромна любов и желание. Твоята любима жена може да се разболее от простичък грип или да претърпи малък инцидент или просто изследвания да покажат, че носи болест или увреждане. Може да се наложи да решаваш в напреднала бременност дали това дете да се роди. В 4-5 месец, когато то вече е оформено и е човек, който диша и се храни. Не е просто шепа клетки. Не знам, ти си мъж, може и да решиш да се махне това дете, но жената да откаже. Ражда се детето. Какво правиш ти? Даваш го в дом и го забравяш? Бориш се за здравето и живота му? Приемаш стоически хорското съжаление, подмятания, откровени признания, че е по-добре да не се беше раждало? Обвиняваш се, къде сгреши, та стана така? Бягаш и зарязваш жената, която чудно защо, но го обича това дете, било то и завършен идиот и олигофрен /както всички ще го наричт/? И това нещо, може да се случи на всеки човек, който е решил да има дете... Представям ти тази мелодраматична картинка, не за да те трогна, а за да се опиташ за секунда да помислиш трезво, изхождайки не от празното философстване, какъв трябва да е животът, а изхождайки от мисълта, че това си ти и твоето дете...
цитирай
27. thomas - Всеки може да се издъни...
02.03.2008 23:01
Да, случва се. Всъщност не я знам коя ще е тази нормална майка, дето ще обича олигофренчето, което е имала нещастието да роди. За щастие не познавам лично хора, на които се е случило такова нещо, така че не мога да дам мнение от първа ръка за това как го преживяват и за какво живеят по-нататък. Гледано от по-далече, знам, че това просто означава, че си провалил собствения си живот. Е, някои хора не искат да признаят, че е така, примиряват се и продължават нататък. Всъщност проблемът е, че това нататък е към незабележимия си край, колкото и далечен да е той, но защо ли и често и това не искаме да си го признаем. Да бъдеш или не... на този класически въпрос днес е политически правилно да се отговаря само с "да бъдеш", или по-точно май изобщо не се приема да си го задаваш, защото човешкият живот бил свещен. За какво ни е този странен морал, при положение че популацията ни вече надхвърля 6.5 милиарда и последното, което я заплашва, е изчезване от недостатъчно раждаемост - трудно ми е да кажа. Важното е че аз нямам никакво намерение да се отказвам от мнението си и от вярата, че ако такова нещо ми се случи и няма смислено решение, то ще приема провала си и ще се оттегля с гордо вдигната глава, ако трябва и от живота, след като обществото не оправдава други варианти. Но няма да участвам. Нещо против!?

И все пак това май не беше темата на този пост...
цитирай
28. gantree - @ thomas
03.03.2008 09:39
"Нормална" е всяка майка, която обича рожбата си. Същото се отнася и за бащите, в същата степен. Ако не го обичат, тогава няма никакво значение дали то е увредено физически или психически, или е напълно здраво. Пълно е и със здрави деца, които не са обичани от родителите си.

Човешкият живот е свещен не за друго, а защото е дар Божи. Това е единственият ни дар, впрочем. Всичко останало е обикновена човещина.
цитирай
29. анонимен - evala
03.03.2008 19:13
gantree с последния си коментар ме спечели во веки веков...евала!
цитирай
30. ssstto - Знам какво правят битиви
03.03.2008 19:53
От снимал се в репортаж на битиви разбрах, че те са приели пари да снимат репортаж като скрита реклама. Трябвало да има един календар на стената, но аз не го забелязах. Човека който се е снимал беше представен от битиви като занимаващ се със съвсем друго нещо и без да се обяснява къде е сниман репортажа въображението на зрителите са останали със погрешно впечатление за мястото.
цитирай
31. анонимен - Прочетох написаното няколко пъти. ...
03.03.2008 20:15
Прочетох написаното няколко пъти. Накара ме да се усмихна, но тъжно. Имаш доста още да учиш за родителството и децата. Но, някой ден, като имаш дете... защото пишеш, като човек, който няма. Никой не те кара да се отказваш от нищо, нито от вярата си, нито от убежденията си. Просто един ден ще разбереш, че си говорил само празни приказки и си вдигал безсмислени лозунги. Казвам го, не защото искам да те обидя, а защото наистина не знаеш какво говориш, когато говориш за деца. Но, родителството един ден ще свърши своето, просто си дай време. А коя майка ще обича увреденото си дете... опитай се да намериш информация от първа ръка, пипни и виж такова дете някъде и тогава пак размишлявай за живота.
цитирай
32. thomas - Какво ли да кажа...
04.03.2008 09:21
Освен че не вярвам никой от нас да промени мнението на останалите. Вашият единствен довод е, че така трябва. Срещу него никакви други доводи не биха помогнали, той ви пречи и да се замислите защо ли пък точно така трябва и кой го е решил. Може би gantree си мисли, че знае кой го е решил, но всъщност и представа си няма кой и в какви ли мракобесни времена е решил, че така е по-добре за племето (защото надали тогава някой е можел да погледне по-надалеч и да мисли за популацията).
цитирай
33. american - Слави каза нещо "мъдро"
20.04.2008 15:39
Освен простащини понякога изтървт понякога и някое откровение при Слави. Веднъж разказа как в началото спорел и се горещял с разни хора дето мъ давали акъл как да води предаването, после разбрал, че няма никакъв смисъл защото не може на всички да угоди. И си води предаването както той намери за добре и то си върви.
Изглежда мъдро на пръв поглед, и май работи. Обаче факта е че от най-гледаното предаване затихна и запостя и сега едвам диша. Май от БНТ няма какво друго да сложат през това време. Бяха хъшеве, откриха чалгата, сваляха бравителства, докато Слави не се обръсна. А спомня ли си някой защо той се обръсна пред камерите? Сега за него мутри и мафия няма, има business. Изтегли се далеч от политическите теми и само пролайва с някоя беззъба "злобарка", най вече срещу Бойко. Зашо точно срещу Бойко - само той си знае. Май че е някаква мъжкарска ревност, демек "Само ние двамата у таа държава моем да си приказваме кво'т' ни хрумне". Само че единия вече може ида може, ама не му стиска.
цитирай
34. анонимен - глобално мислене?
04.10.2009 22:18
Абе кой ти мисли за Планетата; за популацията и тн...
Каквото се вижда около нослето това е.Живота е "свещен божи дар" и други такива глупости,а дори и за момент не се замислят дали искът да са на мястото на някое от тези дечица "олигофрени".А иначе ЛЮБОВТА е голяма работа-карате да вършиш какви ли не глупости :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thomas
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2156051
Постинги: 141
Коментари: 3067
Гласове: 4316
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031