Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.04.2008 22:24 - За бъдещия министър на вътрешните работи...
Автор: thomas Категория: Политика   
Прочетен: 1644 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 13.04.2008 23:31


Както бяха казали французите, кралят е мъртъв, да живее кралят - та и ние след броени дни ще си имаме нов вътрешен министър. Редно е обаче отсега да кажем какъв трябва да е, за да не се радваме после и при неговата оставка. Разбира се, надали можем да очакваме някоя изключителна кандидатура, защото стимулът му при влизане в играта толкова късно (на това правителство му остава едва година от мандата) е минимален, но все пак не е все едно с каква слава ще си тръгнеш - една може да те отведе и по-нависоко, а при друга хората ще се оглеждат да не им доближаваш фонтаните.

И така, по какво новият министър трябва да е различен от досегашния?

Трябва да е по-малко зависим от алкохола. И част от историите за подвизите на Румен Петков в тази област да са били украсени, дори и само това, което безспорно се е виждало по телевизията, е достатъчно да направи този човек несъвместим с подобна сериозна длъжност. Увлечението по алкохола може и да не е престъпление, но след като не е разрешено дори и за една проста дейност като шофирането, какво остава за ръководенето на едно силово министерство!

Трябва да е по-възпитан. Определено управлението на едно силово министерство отива най-малко от всичко на един хулиган, а Румен Петков редовно се държеше като такъв, вероятно и поради причината, описана в предишния параграф.

Трябва да е по-умен, а когато направи глупост, да намери сили ако не да я признае, поне да я поправи тихомълком. Като трън в очите през цялото време на управлението му ме бодяха ненужно включените сини лампи на полицейските коли, с които, ако не се лъжа за дефиницията, трябваше да се "респектират престъпниците". Че за това време не респектираха никого, е повече от ясно, но поне ясно ги предупреждаваха кога пристигат. Доведоха и до пълно девалвиране на понятието "движение със специален режим" - полицейските лампи са измислени именно за това да показват разликата между полицаи, отиващи да пазаруват в супермаркета, и такива, преследващи опасни престъпници.

Трябва да се грижи за интересите на обществото, а не на партийно-финансовите кръгове, които контролираха предишния (и много други преди него). Още по-важно е да не е зависим от организираната престъпност, което май също беше проблем при досегашния министър.

Да успее да втълпи най-после на служителите на полицията, че те не са противниковия отбор на организираната престъпност, с която играят в един и същи шампионат, като каквито се изживяват те напоследък, а служители на обществото. Това означава, че за нормалните граждани, които не правят нищо нередно, те трябва да са напълно незабележими, когато те сами не пожелаят да им обърнат внимание, а когато на гражданите им е нужна помощта на полицията (било за да им помогнат при сериозен проблем или за да ги упътят някъде), трябва да го правят с пълното съзнание, че това е единствената причина да има изобщо полиция, а те самите - да са назначени на работа. Подобно отношение между полиция и общество е факт във всички нормално развити държави, крайно време е да се осъзнае и при нас.

Дали това, което искам, е възможно? Съмнявам се. И не защото на власт са комунистите, а защото сме в България. Но не пречи да показваме какво искаме - като има търсене, все някога може да се появи и предлагане.


Тагове:   министър,


Гласувай:
0



1. gantree - @
14.04.2008 12:05
Ако оставят министерството без министър, пак няма да сбъркат. Не само че нямаше никаква полза, ами имаше и огромна вреда от това, че изобщо имаше министър в това министерство през последните три години. Така или иначе полза аз не очаквам, та ако комунистите го оставят без министър - поне на никого от нас няма да навредят.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thomas
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2158370
Постинги: 141
Коментари: 3067
Гласове: 4316
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930