Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2008 20:42 - Защо винаги крадецът вика "дръжте крадеца"?
Автор: thomas Категория: Политика   
Прочетен: 3220 Коментари: 7 Гласове:
0

Последна промяна: 17.04.2008 22:49


От няколко седмици из общественото (и най-вече из интернет пространството) се праща и препраща линкът на една петиция, най-общо казано, в подкрепа на запазване на важността на българския език в образователната ни система. Понеже и аз уважавам много езика, писмеността, писаното слово и грамотността, първата ми работа още първия път беше да отида на сайта, да прочета подробно за какво ще се подпиша, да се подпиша и да натисна бутона за потвърждение. Казах си, че помагам на едно добро дело и се успокоих. На всичко отгоре само след 1-2 минути получих мейл, в който ми благодаряха, че съм подисал петицията.

Всичко за мен можеше да приключи и дотук, но за беля се зачетох в мейла и само в няколкото му изречения намерих поне две грозни, ужасни и издаващи сериозна неграмотност грешки. Ясно, казах си, чисто по български добрата идея се унищожава от нечия мърлящина - умните хора, създали тази петиция, са се доверили на някакви недоучили програмистчета, които да им направят уеб реализацията, и заети с благородната си кауза, не са сметнали за нужно да проверят какво са им написали в мейла, който се изпраща на подписалите.

За да не ги оставя да се излагат, на секундата им отговорих, посочвайки така грозно излагащите ги грешки. Мислите, че някой ми е отговорил на мейла? Таратанци!

Инициаторите на подписката обаче са сериозни шила и продължават атаката. В най-различни форуми най-различни хора, попаднали на техния призив, се чувстват длъжни да призоват всеки, когото познават, да отиде и да подпише петицията. Ако ги питаш знаят ли за какво точно става дума, надали ще могат да ти обяснят, но по-добре и да не ги питаш, защото почти сигурно ще се разсърдят и ще те обявят за бездушен.

От няколко дена атаките са преминали и на мейла, като идват и от различни градове от мейловете на най-различни хора, които познавам по бизнес, които препращат свещения призив с ентусиазма, така характерен за разпространяването на фалшивата информация за всеки пореден компютърен вирус, опасен скайп потребител, който ще ти изтрие хард диска, или болно момиченце, нуждаещо се от животоспасяваща трансплантация. Имам предвид именно този ентусиазъм, който въобще не е като ентусиазма на хората, искащи да направят нещо значимо. При този конкретен хората предават нещото, което някой им е казал, че е важно, обикновено без дори да са прочели повече от първото изречение (в което обикновено се казва "предай това на всички, които познаваш"), на всички, които те познават, като си мислят, че по този начин с минимум усилия правят нечувана добрина за света. А всъщност единственото, което постигат, е да се покажат като празни и немислещи същества пред широка аудитория, и то предимно от хора, които ги познават.

В случая с призива за участие в петицията "за спасяване на българския език" има и една хем смешна, хем тъжна особеност - самата информация е много зле в граматическо отношение, освен че на места звучи като пълна безсмислица. Прилагам без промяна (включително и цветова) популярния текст, като съм маркирал някои от по-страшните грешки в него, а коментарите ми са в скоби в черно. И не мога да спра да се възмущавам от това, че в България толкова често крадецът вика "дръжте крадеца". Аналогично в случая хора, имащи сериозни проблеми със собствената си грамотност, ни карат да се противопоставяме на отмяната на задължителността на неговото изучаване в училище (като за по-сигурно го правят и на латиница). Далеч по-логично би било да приветстват една такава промяна, защото явно от това, че те някога са го учили, не е настъпила някаква положителна промяна!


Подписвам се срещу този закон   ВАЖНО!!!!! ИНТЕРНЕТ ИЗВАДКА (каквото и да значи това): Става въпрос, че искат да отменят Българския Език (за много патриотично се смята да го пишеш с главни букви, но граматически изобщо не е правилно) като задължителен, т.е. държавата ни няма да изисква от гражданите си да знаят граматични и пунктоационни (много... граматическа грешка, а?) правила. Той пак ще се изучава, но няма да се изисква. Няма държава, която да не изисква от гражданите си, които са минали българско обучение (а коя друга държава изисква българско обучение), да не знаят книжовен език. Няма значение турци, роми, африканци, араби. Щом са граждани не трябва да се съобразяват със законите и правилата на държавата, в която имат гражданство (ама наистина ли не трябва? и защо без запетайка пред "те", което трябваше да е на мястото на грешното "не"?). Това е предложено от председателя на Комисията по образованието и науката (е запетайка де, не е толкова сложно) господин Лютви Местан (по народност турчин) (народност, националност... объркахте ме вече)! На 20 март е прието на първо четене без възражение. Защо не е казано по новините (запетайкааааа) никой си няма и на представа (туй "на представа" малко просташко звучи, таковата...). Апелирам всички, които имат българско самосъзнание (и пак запетайка) да подпишат петицията, защото иначе от България скоро няма да остане и следа. Това е скандално и не бива да се остави така. Моля пишете мнения и тук, но е важно да се подпишете в петицията, като не забравяйте да потвърдите после, (не, тук пък не трябва да има запетайка - сори!) чрез е-мейла Ви.

http://www.bgpetition.com/knijoven-balgarski/index.html  
Нека да не позволяваме децата ни да не знаят книжовен български!

Изпратете e mail на повече приятели и познати.Нека подписката бъде подписана от повече хора и дано успеем да я подкрепим успешно. (след точката след първото изречение пък трябва интервал)
-------------------
(В транслитерираната версия нови грешки не са добавени, но самото използване на транслитерация, за да се разпространи призив за спасяване на българския език, ми се струва върховна гавра, сравнима с онова изписване - "az sam balgar4e, obi4am na6te planini zeleni")
VAZhNO!!!!! INTERNET IZVADKA: Stava vapros, che iskat da otmenyat Balgarskiya Ezik kato zadalzhitelen, t.e. darzhavata ni nyama da iziskva ot grazhdanite si da znayat gramatichni i punktoatsionni pravila. Toy pak shte se izuchava, no nyama da se iziskva. Nyama darzhava, koyato da ne iziskva ot grazhdanite si, koito sa minali balgarsko obuchenie, da ne znayat knizhoven ezik. Nyama znachenie turtsi, romi, afrikantsi, arabi. Shtom sa grazhdani ne tryabva da se saobrazyavat sas zakonite i pravilata na darzhavata, v koyato imat grazhdanstvo. Tova e predlozheno ot predsedatelya na Komisiyata po obrazovanieto i naukata gospodin Lyutvi Mestan (po narodnost turchin)! Na 20 mart e prieto na parvo  chetene bez vazrazhenie. Zashto ne e kazano po novinite nikoy si nyama i na predstava. Apeliram vsichki, koito imat balgarsko samosaznanie da podpishat petitsiyata, zashtoto inache ot Balgariya skoro nyama da ostane i sleda. Tova e skandalno i ne biva da se ostavi taka. Molya pishete mneniya i tuk, no e vazhno da se podpishete v petitsiyata, kato ne zabravyayte da potvardite posle, chrez e-meyla Vi.

http://www.bgpetition.com/knijoven-balgarski/index.html   Neka da ne pozvolyavame detsata ni da ne znayat knizhoven balgarski!
 
Izpratete_e_mail na poveche priyateli i poznati.Neka podpiskata bade podpisana ot poveche hora i dano uspeem da ya podkrepim uspeshno.

Ми... какво повече мога да кажа! :-)





Гласувай:
0



1. radost4e - :)
17.04.2008 22:27
Да, това за мен е поредния СПАМ, заедно с тия дето си изброил. Имах подобен постинг скоро, изнервящо е :)
цитирай
2. andreytcho - :)
18.04.2008 09:38
Аз не вярвам този закон да влезе сила с петиция или без. Пък и това което съм научил за политиката е че законите биват преправяни многократно когато са нескопосани. Спокойно български език ще има колкото и да не му се иска на Доган!?
цитирай
3. elensia - Аз подписах петицията
18.04.2008 10:59
Не съм се заглеждала много в текста, само защото бях чула някъде по новините за какво става въпрос. Но си абсолютно прав за правописните грешки. Едно е да си чатиш с приятели и да правиш някои грешки от недоглеждане, друго е да напишеш официален документ с правописни, стилистични и пунктуационни грешки. Ама какво да очакваш след като вестниците не пишат правилно :). Аз примерно всеки път се дразня от неправилно пренесена дума. Дано да те чуят и да си оправят грешките.
цитирай
4. mobo - ама защо бе, томасе?
21.04.2008 11:12
много си е логично даже точно хората, които искат да изучат нещо, да не го владеят в съвършенство. точно това им липсва на хората и затова се събират в групи и споделят общата идея, че трябва да се направи нещо по въпроса.
похвално е - явно осъзнават собствените си несъвършенства и желаят да ги отстранят.
цитирай
5. thomas - @mobo
21.04.2008 11:23
Случайно чуваш ли се какво говориш, или като е писмено, не го чуваш? ;-) Нали хората, инициирали тази петиция, вече са минали през образователната система и са ИЗЛЕЗЛИ безвъзвратно от нея. При това през ДОСЕГАШНАТА, която уж обръща внимание на българския език. Е за какво изобщо говорим? Това е поредната легенда за българите - че са готови на всичко, за да дадат образование на децата си. Само не и на личен пример, нали? ;-)
цитирай
6. mobo - неслучайно
21.04.2008 12:33
се чувам. често дори и мисля преди да говоря, а като пиша пък чета по няколко пъти к'во съм сътворил. в твоя случай по повече, за да си напляскам запетайките по местата, а за главните букви не ме заяждай - това е мой личен избор и вкус.

дори и предположението ти, че инициаторите и изпълнителите на спама, подбуждащ към подписването на петиция в интернет (едно много сериозно начинание със значителен импакт-фактор върху обществото ни), са минали през въпросния курс, да е вярно, то не е задължително да са го завършили успешно, камо ли отлично (абе тва "камо ли" как се пише и що ми изглежда куцо?). и защо да не осъзнават собствените си недостатъци и да не желаят поне техните деца да са по-съвършени, за което е нужно да бъдат определени стандарти и методи за постигането им. т.е. идеята им все още може да бъде определна като добра. желанието на родителите децата им да компенсират техните недостатъци все още не се разглежда като дефект из разните му там психиатрийни литератури си мисля аз.
а и само личния пример не помага - нали трябва да знаеш какъв точно трябва да бъде примерът. затова са нужни стандарти.
цитирай
7. thomas - :-)
21.04.2008 14:37
Камо ли се пише точно така. Няма да те заяждам за главните букви - и на мен често ми харесва да карам само с малки - някаква особена красота има в това.

В България всички завършват всички курсове успешно, не си ли забелязал? Някак си се смята за естествено, почти като при "плащаш и получаваш". Всеки, отишъл да учи нещо, получава диплома, диплом, тапия или каквото там се дава за съответното нещо. Също така, който и където и да е работил, винаги се е справял чудесно с работата си, ако му четеш препоръките. Защото също така тук не е прието в препоръките да се пише истината - приема се за ненужна злоба едно такова нещо.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thomas
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2156494
Постинги: 141
Коментари: 3067
Гласове: 4316
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031