Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.08.2008 08:40 - В Пекин световните сили си показаха... силите
Автор: thomas Категория: Политика   
Прочетен: 5147 Коментари: 12 Гласове:
0

Последна промяна: 25.08.2008 19:32


Днес, точно в края на Олимпиадата, погледнах таблицата с окончателната класация по медали на участвалите страни. Тук можете да видите първите й 10 реда. Общо редовете са 81 (т.е. толкова са страните, спечелили медали), а общо страните-участнички в Пекин 2008 са 204.

image
Източник: http://www.olympics.com

Направи ми прави впечатление, че първите три места са заети от трите главни световни сили, като ако вярваме на тази класация, китайците правят заявка скоро да са номер едно не само по население и икономически ръст, а да заемат първата позиция и във всяко отношение (по красота на шоуто по откриването вече тъй или иначе я заеха). Разбира се, не може да не отдадем тяхната първа позиция донякъде на домакинство на игрите и на повече - на успешно приложената "Директива 119" (за който не е запознат, това е планът на Китай за спечелване на 119 медала, като в него се избират умишлено спортовете, от които могат да се спечелят най-голям брой медали). Но като цяло, първата тройка в класацията на игрите съвпада достатъчно точно с първата тройка по сила, важност и влияние в света.

Какво се случва след номер 3? До края на челната десятка имаме още няколко бивши мощни империи: Великобритания, Япония, Франция - все страни, известни с могъщество и колонизаторско минало. Ако запишем италианците като наследници на римляните - ето ви и още една империя. Но подозирам, че в случая по-голямо значение има ролята й на съвременна империя на дизайна и модата. Германия не е била класическа империя в ранната индустриална епоха, но със закъснение е опитала да стане такава (макар и по доста катастрофален и за самата нея начин). И все пак, никой не може да оспори нейната сила и важност за света. Малко нелогично изглежда присъствието на шесто място на Австралия, която е бивша колония на Великобритания (т.е. няма си славно минало, само славни връзки), но при нея явно от значение е настоящето, а то е на държава-континент със сериозни ресурси и голямо влияние в азиатско-тихоокеанския регион. Единственият истински "навляк" в тази класация изглежда Корея, но с малко повече замисляне ще забележим, че това е една енергична и амбициозна в икономическо отношение страна, което явно дава отражение и на спортните терени. Разбира се, сигурно не е без значение за класирането на Австралия и Корея и фактът, че за тях тази олимпиада е почти "в квартала".

Къде сме ние? С 42-рото си място България се намира едва след първата половина на таблицата на страните, спечелили медали, и се нареждаме между държави като Зимбабве, Азербайджан, Узбекистан и Словения (пред нас) и Индонезия, Финландия, Латвия и Белгия (след нас). На пръв поглед - доста разнородна и объркана "компания" - от африкански отявлено диктаторски режим и не особено развити бивши съветски републики в Азия, та до центровете на Европейската демокрация и световните мобилни комуникации. Какво е същественото за тези страни? Че едни от тях се напъвт неистово в опит за себедоказване, но просто повече не могат, а на другите слабото представяне на Олимпиадата е нещо ще им накриви шапките. А ние? Мечтая си да бяхме от вторите, но всъщност сме от първите. Това, че говорим за провала си малко под сурдинка, или дори се оптиваме да го представим като успех, само показва, че на нас ни пука, че не сме това, което сме били преди време (петнадесети преди 4 години и трети - преди 28, ама по време на бойкота на игрите от целия западен свят). А всъщност би трябвало да ни пука много повече, че не напредваме в икономиката, науката, културата и качеството на живота си. Ако чувстваха нещата като нас, класиралите се далеч след нас Австрия, Швеция, Ирландия, Сингапур и Израел в момента трябваше да скубят коси от мъка, а жителите на 123-те страни, които не са спечелили и по един медал дори, би трябвало да се самоубият ритуално.

Олимпиадата е едно много добро поле за мирна демонстрация на сила, но това важи само за най-могъщите страни - с нея те печелят и взаимното си уважение, и респекта на останалите. За малките тя трябва да бъде просто един красив празник. Най-интересното е, че китайците, макар и заредени с толкова амбиции и очаквания, успяха и да създадат, и да се насладят на този празник. Което ги поставя на първо място и в това отношение.


Тагове:   Пекин,   сили,


Гласувай:
0



1. анонимен - Интересна гледна точка.
25.08.2008 08:58
За първи път чувам за директива 119, но това което ми направи впечатление (мога да кажа че съм гледал поне 90% от спортните състезания на тази олимипада) е изключителното разнообразие в спортовете, в които китайците взеха златото.
Освен спортната гимнастика, вдигането на тежести и тениса на маса аз не мога да се сетя други спортове, в които китайците да са взели повече от 2-3 медала в дисциплина.
Не съм смятал но сигурно поне 30-40% от медалите на САЩ са от плуването и атлетиката.
При Австралииците - плуването, при GB - колоезденето.
Изумен съм от това, което направиха китайците на тази олимпиада.
цитирай
2. gantree - @ thomas
25.08.2008 14:46
Класацията е много показателна. В първата десятка, освен САЩ са и четири държави, които са били победени и окупирани от САЩ след Втората световна война. Имам предвид Япония, Германия, Италия и Южна Корея. Днес тези четири страни са и водещи световни сили. В същото това време нито една от окупираните от съветския комунизъм страни не е сред водещите в света. Напротив, на дъното са. В компанията на страни от Третия свят.
цитирай
3. thomas - @gantree
25.08.2008 14:56
Може би защото в момента САЩ са "на власт"? Защото имам един друг спомен - как през 70-те и 80-те години страните, "окупирани" от СССР (или по-точно намиращи се в зоната му на влияние), се справяха доста добре на олимпиадите, и то не далеч не само на онази в Москва ;-)

Също така замисли се дали Германия и Италия са това, което са, защото са били окупирани от САЩ и нямаше ли да им е много по-добре, ако не бяха окупирани от никого (знам, че ще отговориш, че със сигурност са щели да са по-зле, ако са били окупирани от СССР - няма нужда да ми го казваш)! Да не говорим за Япония, при която сигурно ще ми кажеш, че атомните бомби са стимулирали цяла вълна от положителни еволюционни процеси и са довели до невероятния й икономически разцвет :-)
цитирай
4. gantree - @ thomas
25.08.2008 15:26
Само обърни внимание на факта - общо 235 медала имат САЩ и четирите окупирани от САЩ държави след Втората световна война. Само три медала не им достигат, за да се изпълни в двоен размер китайската "Директива 119". От гледна точка на фактите китайците, със своите 100 медала, са доста зле. А пък руснаците, с техните мижави 72 медала според мен остават доста назад в класациите. Три пъти по-назад.

п.п. Представи си, след примерно две-три десетилетия свобода как Ирак влиза в първата десятка. А може и да не влезе - ако Обама, фаворитът на Хамас, Иран и европейските комунисти стане президент.
цитирай
5. thomas - Голям си смешник :-)
25.08.2008 15:50
Че си и вярваш сигурно... Почти като онзи съветски поет, дето някога беше написал "я другой такой страны не знаю / где так вольно дышит человек"...

Благотворното въздействие на САЩ ти го виждаш като наторяване на домати с естествен тор ли? Където те се изсерат, порастват демокрация, велики икономики и медали? Е хайде малко по-леко, а? Не ти ли хрумва, че просто като един типичен хищник, те налитат именно там, където има какво да вземат, където има ресурси - може природни, може технологични, може човешки.

А където ги има тези неща, развитието ще си дойде и без намесата на окупатора. Вярно, може и да се окаже, че борбата с окупатора е също нещо, което стимулира развитието и дори и след приключването на борбата инерцията остава. Ама да окачествяваме окупацията като положителна промяна... просто е гнусно!

Впрочем имаш късмет, че няма как да те чуят германци, японци, италианци и корейци, та да разберат защо така необяснимо са успели в днешния свят (а защо не и иракчаните, на които предсказваш светло американско бъдеще). Мисля, че ако им го кажеш лично, до минути ще имам един опонент по-малко в живота... Даже няма да имат търпение да те умъртвят бавно и мъчително (което си е късмет за тебе).
цитирай
6. gantree - @ thomas
25.08.2008 19:50
Виждам, че пак те обзема онази вече позната ярост, която обикновено туря перде пред очите ти, и ти пречи да видиш крайните резултати. Затрудняваш се - вероятно заради тази ярост - да видиш дори и текущото сравнение между двете Кореи, все още разделени по 38-мия паралел, едната от които е в световния топ 10, а другата дори не е в класацията.

Не искам да те ядосвам, и заради това ще спра с тези откровености.
Като ти отмине яростта, можем (ако искаш) да продължим този разговор.
цитирай
7. thomas - Да ти кажа, предпочитам да съм яростен :-)
25.08.2008 20:28
Ако това ми гарантира да слушам по-малко сляпа пропаганда... Иначе виж, нямаме спор по това дали в Северна или Южна Корея е по-добре, дори и по това дали е по-добре да те окупират САЩ или СССР! И аз съм напълно убеден, че е по-добре да са американците. Само че ти едно нещо не можеш да разбереш - че е още по-добре никой. И че за целия свят ще е по-добре, ако американците си стоят в Америка, и когато се нуждаем от туристическата атракция американец, да ходим там и да си ги гледаме. Тогава ще са ни много по-мили.
цитирай
8. nakom - Гентри пак го хвана антикомунистическата диария
25.08.2008 20:38
Сега на фона на всичко, ще ми е любопитно да ми обясни как само от Сеул имаме 10 златни, 12 сребърни и 13 бронзови.Това е защото, комунистите са пращали семействата на спортистите в Белене и Скравена ако не вземат медал.Мамичку им йебем комунистичку ;-).Или може би тогава сме имали пазарна икономика.С прословутото 41во постановление вероятно ;-).
Скъпи гентри, иди да се прегледаш.Не знам какво са сторили "комунистите" с теб, но имаш нужда от сериозна терапевтика на психиката.Има едно правило - че омразата е много силно чувство, за да го изпитваш постоянно.Дори и под формата на неприязън.
Ако се взрем в челната 20ка има и я Румъния, и Украйна и Беларус и Полша, страни с демокрация и непомирисвали комунизъм.А също така им и други процъфтяващи демокрации като Кения например.Всички знаем за Кенийското икономическо чудо - слонски бивни от Серенгети за хляб.Или Етиопия - и там е икономическо чудо, от много време насам.
Изобщо наистина си голям смешник, като цялата партия която лаеш да защитаваш, барабар с лидера и.
цитирай
9. gantree - @ thomas
25.08.2008 20:39
Сега пък някакви утопии те обземат. Нищо, по-добре те, отколкото яростта. Все пак, радвам се да прочета, че и според теб е "по-добре да са американците".

Поздрави.
цитирай
10. interesen - Томас..
25.08.2008 22:11
забравил си да споменеш Гърция и Сърбия. И двете страни се представиха много по трагично от нас. Ако сърбите никога не са били силни в индивидуалните спортове, откъдето се взимат най-много медали, то гърците в момента са на дъното. Родината на олимпийските игри няма златен медал, защото беше прецакана като нас от допинг скандали.

И още нещо - таблицата с медалите няма значение. Едва ли на свръхбогатите белгийци ги притеснява факта, че имат само два медала.. А в тази страна се спортува 100 пъти повече от нашата родина

Това май нямаше връзка с постинга ти, но исках да си излея душата :)
цитирай
11. thomas - Излей си я :-)
25.08.2008 22:16
Забравил съм да ги спомена, защото не ги смятам за особено съществени. Гърция е малко по-особен случай, защото на миналите игри се беше напънала здраво за повече медали като домакин и сега съвсем обяснимо е уморена и си почива :-) Сърбия... още не е усетила тя колко е хубаво да те нападнат американците, дето вика gantree, ама усети ли го, ще мачка наред и Германия, и Япония, и Корея, че и Италия. А за белгийците - казал съм го. Както и за финландците, шведите, ирландците, сингапурците, израелците... ох, да продължавам ли? :-) Има връзка с постинга ми, разбира се. В него всъщност казвам, че можеш да си богат и значим и без изяви в спорта - доказателства за това има много. Но ако искаш да имаш и голямо, глобално влияние, явно е важно да си покажеш силата.
цитирай
12. gantree - @ thomas
26.08.2008 21:08
Честно да си призная, почти не съм гледал олимпиадата.
А ти помисли ли върху сравнение между двете Кореи? Гледай какво нещо е - един и същ народ, едни и същи хора, само дето едните имаха щастието да бъдат окупирани от американците, да извоюват свободата си от комунизма и сега са в световния топ 10.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thomas
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2155973
Постинги: 141
Коментари: 3067
Гласове: 4316
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031