Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.11.2008 10:12 - Залагам на Барак Обама
Автор: thomas Категория: Политика   
Прочетен: 12985 Коментари: 16 Гласове:
0



Съвсем не от расизъм, но от това, че не познавах Барак Обама дори и по име, докато течеше кампанията за първичните избори в САЩ, бях на страната на Хилари Клинтън. Помня, че Бил Клинтън беше много добър президент, затова бях сигурен, че тя, която е била 8 години в Белия дом до един толкова успешен президент, няма начин да не е попила достатъчно, за да се представи също добре по време на своя мандат. Още повече и собственият й политически опит не е никак за пренебрегване, а пък фактът, че е жена, можеше да се окаже предимство в международната политика, в която жените са по-скоро изключение, но именно това им дава способността да постигат целите си по нестандартни начини, обикновено невъзможни за мъжете. Все пак, когато стана ясно, че Барак Обама е победител в борбата за номинацията на Демократическата партия,  изборът ми кого да предпочета за бъдещ президент на САЩ стана съвсем ограничен - трябваше да избирам между победителя, който не беше моя фаворит, и победилия републиканец Джон Маккейн, който пък, колкото и да се опитва да изглежда различен, видимо не може да предложи нищо различно от своя предшественик Джордж Буш (безспорно най-лошия президент в недългата история на тази страна), като на всичко отгоре Маккейн ми изглежда и още по-милитаристично настроен, а миналото му на военен и военопленник го е деформирало в опасна степен по отношение на употребата на сила. Пеенето пред широка аудитория на песнички като "Bomb, bomb, bomb, bomb, bomb Iran" (имитирайки "Bar Bar Bar Bar Barbara Ann" на The Beach Boys) само допълваха това, което може да се прочете и в очите му - че този човек може да донесе само неприятности на света, че може и да не доживее да види поразиите, които ще направи. И освен това, макар и в прилична за 72-те си години форма, той видимо изглежда прекалено стар и доста бавномислещ. При подобен избор аз считам, че просто нямам избор, а единствен вариант. И мога само да се надявам той да е добър, защото алтернативният съвсем сигурно не е добър. Затова започнах да наблюдавам по-внимателно Барак Обама.

Определено се справяше много добре. На срещи и когато изнася речи пред избиратели, при участието си в дебатите с Маккейн, в цялостното си медийно поведение той почти през цялото време беше на съвсем различно ниво от това на конкурента си. Особено силно беше интернет поведението му, включващо много премерени, премислени, умни и абсолютно нестандартни ходове. Личеше си, че зад неговото представяне стоят усилията на много хора, които му помагат не само защото това им носи добри пари (от липса на каквито кампанията му изобщо не страда, и то изцяло благодарение на милиони дребни дарители - пак заслуга на умелото боравене със средствата на интернет), а и защото тези хора вярват, че той е човекът, който може да върне доброто име и благоденствието на Америка. Не закъсня подкрепата за него от най-различни видни американци, а най-изненадващата подкрепа дойде от републиканеца Колин Пауъл (да, сега ви чувам да казвате "то е, защото и той е негър и за него явно това е по-важно от партийната принадлежност). Аз пък съм убеден, че това е можело да бъде само пречка, защото Колин Пауъл със сигурност не би искал никой да си обясни действията му с расови подбуди и изобщо не му е било лесно да обяви публично своята подкрепа точно по тази причина.

Особено ме впечатли разпространеният в интернет клип "Wassup - 8 years later", в който под формата на реплика на изключително успешната реклама на бирата Budweiser от 2000 година се показва практически всичко, което се е променило в живота на американците през последните 8 години, които съвпадат с времето на управление на Джордж Буш. Вижте сами за какво става дума. Подобна свежа идея не може да се роди по поръчка и само заради пари.



А ето го и оригиналният клип на Budweiser:



Нарастващата безработица, ипотечната криза, безсмислената война в Ирак, трагичното състояние на американската здравна система, финансовата криза на Уолстрийт, промените в климата - точно в две минути създателите на клипа са успели да "наместят" по чудесен начин всичко, което управлението на Буш е съсипало или оставило да се съсипе за само осем години и да превърне САЩ от еталон в посмешище за целия останал свят.

Но този клип, който надали е и получил сериозна публичност, макар и сам напълно достатъчен за всеки трезвомислещ избирател, за да изпрати републиканците в заслужена ваканция, изобщо не беше най-силният ход в кампанията на Обама. Неговите хора бяха оставили най-доброто за накрая. С един достоен за книгата на Гинес "рекламен клип" с продължителност почти 30 минути. Клип, излъчен едновременно от 7 от най-големите телевизионни мрежи в САЩ в най-гледаното им време, отказан само от CNN и ABC, които "не искали да развалят програмната си схема" и чието излъчване е струвало на кампанията почти 4 милиона долара. Клип, в който Обама казва наистина всичко. Впрочем, няколко дена след като го видях, считам, че не е лоша идея да задължат всеки кандидат за висок пост да си подготви по един такъв, ако ще и без да го излъчва за 4 милиона долара. Просто за да са наясно тези, които ще го избират какво трябва да очакват от него. И да могат да му търсят сметка, ако не прави това, което е декларирал и заради което са го избрали. Ето, ако Симеон беше длъжен да обясни малко по-подробно какво смята да прави, за да ни "оправи" за 800 дни, може би щяхме да си спестим няколко пропилени години. Да не говорим за Станишев или за Бойко Борисов. Но да се върнем на клипа на Обама. Само заради този клип за няколко часа медиите успяха да измислят нова дума - infomercial (комбинация от information и commercial, което означава реклама, т.е. информираща реклама).

В него Обама успява на няколко пъти да преплете историите на няколко обикновени американци, показващи днешното състояние на страната, да разкаже за себе си и да обясни на избирателите си какво ще направи, след като стане президент (умишлено не казвам "ако стане", защото не вярвам да се съмнява изобщо в успеха си на изборите). Първата силна мисъл в изложението му, с която Барак Обама недвусмислено  заявява намерението си за промяна, накратко звучи така: "Ние измерваме силата на нашата икономика не по броя на милиардерите, които имаме, а по възможността на някой с добра идея има възможността да поеме риск и да започне нов бизнес". След това разказва едно по едно за всичките действия, които смята да предприеме, за да направи живота в Америка по-добър. Някои от най-важните му намерения включват:

- намаляване на данъците за всички семейства с годишен доход под 200,000 долара (ако на някой му се струва, че  това значи социализъм, нека обърне внимание, че изобщо не става дума за бедни хора, а за всички нормални американци, чак до горния край на онзи сегмент от обществото, който се нарича средна класа)

- данъчен кредит за всяко ново работно място, открито в САЩ през следващите две години и спиране на данъчните преференции за фирмите, които изнасят работни места отвъд океана (подобна идея надали ще се хареса в Китай и много азиатци подкрепят Маккейн по този повод, но е много възможно да подобри положението с безработицата в САЩ)

- влагане на 15 милиарда долара годишно в енергийна ефективност и разработване на алтернативни енергийни източници - действие, което освен отговорно от екологична гледна точка, ще създаде за няколко години 5 милиона нови добре платени работни места в САЩ, които при това не могат да бъдат изнесени отвъд океана.

- подпомагане на автомобилостроителите в това да се преоборудват и да започнат да произвеждат енергийно ефективни автомобили, така че автомобилите на бъдещето да бъдат произвеждани в САЩ; данъчен кредит за всеки, който си купува такава кола, така че пътищата да се напълнят с тях възможно най-скоро и да се намали до минимум енергийната зависимост на Америка от близкоизточния петрол.

- Подпомагане на развитието на малките фирми вместо на петролните, фармацевтичните и застрахователните гиганти, които са достатъчно силни да се справят чудесно и без помощта на държавата. Това е може би една от най-силните страни на програмата на Барак Обама - той разбира важността на малкия и среден бизнес за доброто общо икономическо състояние на страната.

- Големи инвестиции в образованието, включително и ранното образование, назначаване на нови учители с много по-високо заплащане (интересно, излиза, че проблемът с нископлатените учители и лошото качество на образованието тормози не само България).

- Подобряване на организацията на здравеопазването (например в посока на по-добро информационно обслужване), което ще осигури същото ниво на услугата при намаляване на годишните разходи за здравеопазване с 2500 долара на семейство.

Всички пари, необходими за изпълнението на по-горните точки, са вече осигурени от Обама чрез оптимизиране на разходите на държавната администрация и от бързо прекратяване на войната в Ирак, която сама струва на САЩ по 10 милиарда долара месечно (последното само по себе си ще донесе и куп други позитиви на страната).

Всичко това звучи невероятно логично и абсолютно изпълнимо. Разбира се, винаги е по-лесно, когато планираш подобни действия, отколкото когато се стигне до това да ги реализираш успешно, но Обама звучи като някой, който знае какво може и не се страхува да направи това, което смята за правилно.

Обама говори така, че и скептиците ще му повярват. Защото и признава, че той няма да бъде идеален, както и никой на тази планета няма да бъде. Ненапразно професионалисти в политиката казват, че човек като него се появява веднъж на поколение и смело го сравняват с Джон Кенеди. Което пък налага да помислим и за още нещо в посока на този паралел. Естествено, в живота винаги, когато някой печели, трябва да има и някой, който губи. Лесно е да се предвиди кои биха били "губещите" в една бъдеща Америка, която се развива по плановете на Барак Обама. Всички знаем и че те са достатъчно силни, за да опитат да му попречат. И можем само да стискаме палци Америка да се покаже достатъчно силно демократична, за да наложи да се спази волята на американския народ и да се даде шанс на политиката, която той е избрал.

Ако имате 27 минути и 10 секунди, знаете добре английски и искате да чуете нещо, което надали ще излезе някога от устата на наш политик - приятно гледане!




Гласувай:
0



1. анонимен - Томас, Томас
03.11.2008 10:52
няма да те сложат на първа, не се пънкай. Ако не си чутовен писател от ранга на цефулето, нямаш шанс.
цитирай
2. andreytcho - :)
03.11.2008 11:25
Аз пък толкова искам това нещо да се приключи че забравих изборите са на 4ти, а не на 2ри :) ОБАМА 08!
цитирай
3. sis - аве,
03.11.2008 11:52
и аз залагам на Барак Обама, ама да видим "мъдрите" американци какво ще измислят.

:):):)
цитирай
4. thomas - @tlnet
03.11.2008 12:22
Абе забелязах... Понеже точно вчера четох обясненията какво влиза в избрани, изглежда, че това, което съм написал, или

А. Не вълнува достатъчно широк кръг от хора (но пък тогава казват, щяло да влезе в избран раздел, пък то и там не е)

Б. Не е по-дълго от две изречения. Ама като гледам, е доста по-дълго. Та може пък и това да е обратния проблем, за който обаче не са споменали.

В. Написано е на латиница... Не е, нали?

Г. В момента има много други, по-интересни постове... Учудващо малко излизат на първа, така че и това не ще да е.

Е, май остава модераторът да е републиканец, или не дай си боже, расист :-) Ще взема следобед да пробвам с един пост "Вярвам в Маккейн"... пък да видим :-)
цитирай
5. анонимен - И аз съм за Обама
03.11.2008 12:25
заслужават черният отзад, майка им дае***!!!

\m/
//

Поздрави

P.S. Е*е ги "Избрани". Ти пишеш за нас, твоите фенове, а не за пасмината, която чете "Избрани" :-Р
цитирай
6. darktales - и аз съм за обама
03.11.2008 16:00
Не знам какво значение има че е цветнокож, рано или късно и това трябваше да стане. Не е чак ФДР, но нищо, сега пък не е 33-та. Републиканците нека да почакат 1-2 мандата, не им е сега времето.
цитирай
7. nakom - Толкова се налапаха републиканците, че ми е жал за Обама
03.11.2008 20:24
Само да не се получи "черрната истина".
цитирай
8. thomas - @nakom
03.11.2008 20:34
Само да остане жив през двата си мандата (за здрав не виждам проблеми), та да завърши това, което има намерение да направи. Светът определено ще стане по-добър, когато броят на милиардерите понамалее, а по-дребни бизнеси получат шанса да рискуват и реализират своите по-дребни мечти... Че обратното поражда големи извращения.
цитирай
9. nakom - Недей така Томасе
04.11.2008 06:40
на време и политик надежди не се възлагат.
Днеска е един, утре може кой знае какви сили да го натиснат.
А за Хилъри не си прав, не вярвам да е поела нещо кой знае какво от Бил, за разлика от другите в бялата колиба.В реакции мязаше на наша Надка Михайлова, която е класичската тъпа политическа п.тка.
цитирай
10. elensia - На мен пък са ми подозрителни
04.11.2008 12:12
На мен пък са ми подозрителни и двамата.
Обама може би повече, защото нещата които обещава не зависят само от САЩ. Освен това мисля, че неговото обещание е изтегляне от Ирак и прехвърляне в Афганистан, поне до колкото го четох, ама може и да не съм разбрала правилно :)
Иначе това за преминаването на алтернативно гориво е много готино, но ще го видим през крив макарон.
цитирай
11. thomas - @elensia
04.11.2008 13:59
Не става дума толкова за алтернативно гориво (въпреки че един ден и такова може да се открие някак), колкото за алтернативни енергоизточници. Повечето от тях водят до производство на чиста електроенергия - вятър, слънце... Това има предвид Обама и съвсем ясно го казва. И наистина САЩ имат научния и технически ресурс да направят нещо съществено в тази област, ако се насочат натам.

Кое от нещата, които обещава, не зависи от САЩ, че не те разбрах? От всичко, което съм посочил като негов план, не виждам нищо, което да не зависи от тях. Не вярвам Саддам да тръгне да ги гони обратно до Америка, ако напуснат Ирак. По-скоро тероризмът може да изчезне в резултат на това.

Но виж, сутринта американската посланичка ми стана много подозрителна. По Нова телевизия имаше пространно интервю и по едно време я питаха за изборите, а тя каза "въпреки че различни проучвания дават преднина на единия или другия кандидат, според мен нищо не може да се знае предварително". Добре, аз съм съгласен, че тя е дипломат и не върви да каже "Обама ще му скъса гъза на изборите". Също така съм съгласен, че има право да е на страната на републиканците. Обаче и в дипломацията не бива да се лъже безочливо. А да твърдиш, че има проучвания, които дават преднина на Маккейн, си е нагла и безочлива лъжа. Сутринта по CNN последните прогнози сочеха като най-вероятни стойности от порядъка на 350-400 електорални гласа за Обама, като всъщност му трябват 270. Това ще е победа, каквато не е имало от много десетилетия.
цитирай
12. elensia - Не съм гледала посланичката
04.11.2008 14:33
затова не мога да я коментирам.
За горивата - да, прав си не са горива а са алтернативни енергоизточници. Също така не отричам, че американците имат ресурси да разработят нови технологии за алтернативно добиване на енергия. Само дето това не става за един ден. А докато това стане, от къде ще взимат енергията, която им трябва?
А дали арабите ще се съгласят да разположат скъпи слънчеви колектори из пустинните си територии, вместо да бълват евтин нефт. А даже и да ги разположат, кво от това, пак ще купуваш "енергия" от тях.
Това имах предвид като казах, че някои неща може би не зависят от Обама :) Но това е само мое предположение и сега само ми е интересно какъв ще е резултатът от изборите.
Иначе и аз съм радетелка за алтернативни енергийни източници. Обаче когато са намесени гоолеми пари, тогава положението става лайняно :) Пример: АЕЦ Козлодуй.
Та това става малко като "Как да нахраним Африка". Всички имат желание, събират пари, изпращат помощи, ама там продължават да си гладуват.
цитирай
13. elensia - И в добавка
04.11.2008 14:39
Хубаво е, че САЩ работят в посока за намаляване на енергийната си зависимост от Изтока.
Ама защо нашите политици не работят в подобна посока - запазване на нашата относително независима енергетика? Това определено ме вълнува повече.
цитирай
14. thomas - @elensia
04.11.2008 14:56
Е, добре, че не са те чули gantree & co. по въпроса за независимата ни енергетика... Май независима енергетика имат само суперсилите. При такива като нас боят е само дали да зависим от Русия или от Франция.

Що се отнася до слънчевите колектори на Обама, той определено няма предвид да ги сложи в Сахара или Персийския залив, а на собствена територия. Каквато САЩ си имат достатъчно със слънце (примерно в Невада) и още повече с вятър (примерно всичките централни щати). И кой казва, че това ще стане внезапно? И кой казва, че дотогава американците нямат от кого да си купуват петрол, независимо дали ще напуснат Ирак?

А идеята за арабите също не е лоша, но тя си е за тях - когато им свърши петрола например, което изобщо не е чак толкова далеч във времето. Но всъщност засега пренасянето на електроенергия през океана мисля, че е все още доста проблематично...
цитирай
15. elensia - Ами и да са ме чули все тая :)
04.11.2008 15:11
След като толкова години се работи в посока енергетиката ни да зависи от Русия, мога да се съглася с тях :) Просто все още смятам, че има възможност за спасение.
НО не виждам някой да работи по въпроса.
А САЩ да си слагат "вятърните мелници" където искат :)
цитирай
16. thomas - Казах ви :-)
05.11.2008 08:01
На позналите - честито! На останалите - също - все пак и те печелят шанс за един по-добър свят. Пък бъдещето ще покаже подробностите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thomas
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2156666
Постинги: 141
Коментари: 3067
Гласове: 4316
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031