Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2008 12:09 - Време е Обама да премери пердетата!
Автор: thomas Категория: Политика   
Прочетен: 9560 Коментари: 21 Гласове:
0

Последна промяна: 05.11.2008 14:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Днес очакваното от милиарди хора по света най-после се случи. Барак Обама ще бъде следващият, 44-ти президент на САЩ. Какъв ще бъде и с какво ще бъде запомнен като президент, ще покаже бъдещето. Едно обаче е сигурно - ще трябва поне през следващите 4 години (а ако не направи нещо фатално, гарантирано ще има и още 4) да носи товара на очакванията и надеждите на онези над 100 милиона американци, които му се довериха и снощи му подариха най-разгромната победа в избори за американски президент от много десетилетия насам.

image

По време на кампанията Джон Маккейн няколко пъти обвини Барак Обама, че вече е почнал да мери пердетата в Белия дом. Сигурно тогава си мислеше, че е много духовит. Както и когато запя "Bomb, bomb, bomb, bomb, bomb Iran". Само че американците този път не се поддадоха, успяха да отделят развлечението от сериозните неща в живота и го наказаха. И то не "с малко, но завинаги", а разгромно. Че за него лично е завинаги - това за съжаление е ясно. Но най-вероятно и за партията му ще бъде за дълго.

Впрочем, чудя се само дали Маккейн нямаше начин да изиграе картите си по-добре? Дали трябваше през цялото време да се преструва, че е силен и че има всички шансове да победи, че е недооценен като съперник от медиите и социолозите (наричаше себе си непрекъснато underdog), вместо да се обърне към онези, които се страхуват да видят как в Белия дом влиза човек с черен цвят на кожата, и да им каже "Губя! Загивам! Спесете ме!". Дали не можеше да постигне повече, ако вместо комична героиня с чаровно квартално излъчване и локално влияние беше избрал някой сериозен и достоен човек за вицепрезидентския пост? Но може би и тогава, нямаше да успее. Защото каквото и да извадеше на масата в своя полза, то щеше да носи етикета на Джордж Буш, от който толкова му се искаше да може да се откъсне. "Наследството" на Буш може да съсипе кандидатурата на всеки, чието име може да се свърже с него.

Но точно в момента е безсмислено да анализираме какво е можело да бъде, защото новият президент вече е факт. Анализът ще си го направят републиканците, за да могат след около две години, когато започне следващата кампания, да са готови с някакво по-адекватно предложение. А сега само трябва да отбележим, че благодарение на победата на Обама само за една нощ името Америка отново получи положителен смисъл за милиарди хора по света, след като в последните години "благодарение" на управлението на Джордж Буш предизвикваше предимно погнуса. Разбира се, никой не се заблуждава, че сега тя ще се оправи с магическа пръчка. Най-малко самият Обама. И промяната, която ще трябва да донесе, няма да има нищо общо със смяната на пердетата на Белия дом (въпреки че явно и това трябва да направи, най-малкото за да не разочарова Маккейн, който позна, че именно той трябва да направи измерването им). Нито с новото кученце, което децата му ще получат като подарък сега, и което явно ще трябва да се нарича "Първото куче".

Промяната ще включва действия, които стотиците милиони американци очакват с нетърпение, за да заживеят по-добре и да си върнат самочувствието на велика нация, което напоследък определено им се губи, и то напълно заслужено.

Ето и един усмихнат поглед върху проблемите, с чието решаване ще трябва да се заеме съвсем скоро Барак Обама. Този клип-закачка е част от предизборната му кампания, за която съм разказал подробно в предишния си пост - Залагам на Барак Обама...




Гласувай:
0



1. sparhawk - страхотен коментар
05.11.2008 12:37
Надявам се наистина Обама да направи така, че името САЩ да предизвиква положителни, а не отрицателни емоции у хората. Встрани от това е прекрасно, че един човек с различен цвят на кожата може да стигне върха на света.
цитирай
2. watchtowerman - Америка сменя президентите си.
05.11.2008 12:43
Но това не означава, че президентите сменят политиката.
цитирай
3. thomas - @watchtowerman
05.11.2008 12:46
Затова и казах, че ще трябва да почакаме. Но този път мисля, че промяната си личи от пръв поглед. И вярвам, че ще се случи. Просто е дошъл моментът, в който и проблемите са много, а и неотложни, и има човек, който иска да ги реши.
цитирай
4. ahmeddogan - фантомас
05.11.2008 13:21
добре, че са тънките ти полит.анализи, за да се ситуираме в международните проблемации, хаха
цитирай
5. blagorodnik - Надявам се,
05.11.2008 13:39
изборът на Америка да е за добро за България.
цитирай
6. viovioi - очакванията са огроми.
05.11.2008 13:45
това е стресиращо за всеки човек, бил той и американски Президент. Слушах първото му обръщение към нацията тази стутрин по Коритаров със симултантен превод в ефир на Лора Крумова. Речта в началото е лигава по американски(благодаря на мама,баба,жената,децата ще получат ново куче). После продължи твърде реалистично и малко брутално. Речта в онзи момент в която казва"Ние можем" се прояви като твърд и неочаквано груб.Това мен лично ме изненада..като каза..че ще има трудни моменти, кризи и стремеж за големи промени.
цитирай
7. thomas - @viovioi
05.11.2008 13:49
СимултаНЕН. Но не се притеснявай - има и доста преводачи, които бъркат тази дума.

Иначе много ясно, че няма да му е лесно - никога не е твърдял друго. И все пак да видим колко ще го подкрепят и кои ще му пречат. Защото не може да има само печеливши и съвсем да няма губещи. И въпросът е колко силни ще са губещите, колко ще губят и ще искат ли да се примирят, че са такива.

А това, че децата ще получат ново куче чак сега... само го показа като нормален човек, който не прекалява с глезенето на децата си - не виждам нищо смущаващо в това.
цитирай
8. viovioi - Да, прав си!
05.11.2008 14:03
Обаче на Афганистанците от сега почват да им треперят гащите. А нашия Президент в поздравителната телеграма казва...." и света очаква огромни промени на политическата АРЕНА" Ех няма как да мине без гафче. Сефте.
цитирай
9. thomas - А къде е гафчето?
05.11.2008 14:07
Думата АРЕНА ли те притеснява нещо? Предпочиташ СЦЕНА? ;-) Все тая. Светът си е арена - нищо ново не е казал точно пък нашия президент... Не смея да прогнозирам за Афганистан, но според мен Обама го споменава само за да не загуби съвсем гласовете на онези американци, които си умират да има военни действия - не че нещо специално ще вземе да прави на това затънтено място без особено значение...
цитирай
10. meto76 - А, БЕ ХОРА! КАК МОЖЕ ДА ПИШЕТЕ НА ТОЗИ ...
05.11.2008 14:27
А, БЕ ХОРА! КАК МОЖЕ ДА ПИШЕТЕ НА ТОЗИ ДРЕБЕН ШРИФТ, НЕ МИСЛИТЕ ЗА ОЧИТЕ СИ! НЕ МОГА ДА ГО ПРОЧЕТА ВЪПРЕКИ ЧЕ ИСКАМ.
цитирай
11. thomas - @meto76
05.11.2008 14:33
Не пишем дребно. Имаш си една настройка в браузъра, с която можеш да си регулираш размера на шрифта, така че да отговаря на вкуса и състоянието на очите ти. Във FireFox увеличаването и намаляването на шрифта се прави с Ctrl-+ / Ctrl--, в Internet Explorer - с View / Text Size от менюто и там си избираш един от 5 възможни размера. Надявам се да ти върши работа.

Писането с главни букви, което ти практикуваш, не е решение. Освен че в интернет комуникацията то се нарича КРЕЩЕНЕ и се счита за обидно, освен че не е красиво, то и уморява мозъка доста повече.
цитирай
12. ahmeddogan - пишем дребно
05.11.2008 14:46
мислим дребно:)
цитирай
13. viovioi - Ето как Армията на САЩ със топовен залп поздрави Обама!!!
05.11.2008 15:06
Американска ракета почерни сватба
05.11.2008 14:16 0



Снимка: БГНЕС

Множество цивилни участници в сватбено шествие са били убити днес при американски ракетен удар в афганистанската провинция Кандахар, съобщи за АФП източник от местната власт.

Американската армия потвърди, че е имало "инцидент", при който "са били ранени, а вероятно и убити цивилни граждани".

"Цивилни, събрани в голяма група, за да участват в сватба в Шах Уали Кот в провинция Кандахар, бяха убити по време на въздушен удар на международните сили", каза пред АФП Уали Карзай, председател на провинциалния съвет и брат на афганистанския президент Хамид Карзай.

Той не уточни броя на жертвите
цитирай
14. thomas - @viovioi
05.11.2008 15:35
Надявам се не виниш Обама за това :-) След 20 януари, моля! Виж, друг е въпроса дали не намираш в случилото се умишлени действия на най-реакционните кръгове във Вашингтон, които искат да попречат на мира още отсега. :-)
цитирай
15. giorgiocbr - Очаквам Бойко Борисов да напише протестно писмо,
05.11.2008 16:28
И да посъветва Обама бързо да се прекръсти на Бари или Бърнард.

Какво е това име Барак? В Америка ли се намира този човек, или къде?

Сериозно: Мисля че е налице пренатоварване съ свръхочаквания, дано не последва и разочарование след предстоящото отрезвяване. Тази мега икономика и държава трудно може да бъде променена от един човек за един мандат.
цитирай
16. thomas - @giorgiocbr
05.11.2008 16:44
По принцип си прав за трудната промяна. И ако това беше една икономика от типа "the fundamentals of our economy are strong" (думи на Маккейн, над които Обама съвсем правилно се надсмива), наистина трудно нещо би я променило. Но когато тази икономика е почти на колене заради финансовата криза и спукания ипотечен балон, когато държавата има трилиони външен дълг и харчи по 10 милиарда долара месечно за малоумната война в Ирак, а междувременно американците страдат от също толкова малоумна система за здравеопазване, която им сваля и кожата от гърба, когато й попаднат в лапите, желанието за промяна вече със сигурност ще го има у почти всички, а поне донякъде сигурно и у тези, които са виновни за сегашното положение.
цитирай
17. lambo - giorgiocbr
05.11.2008 20:10
Барак е бил вече един път Бари - в Индонезия.
Там се е казвал Бари Суторо,
носейки фамилията на втория си баща.
цитирай
18. thomas - Все ми е тая къде е роден и как се е казвал.
05.11.2008 22:14
Хората не го избраха заради произхода или местата, на които е живял, а заради това, което е, което излъчва и което има намерение да направи.
Впрочем при целия демократизъм в политическата система на американците, който в много отношения признавам и оценявам (примерно забележете как там НЯМА ден за размисъл и забрана за агитация в деня на изборите, как има предварително гласуване и други подобни нечувани при нас фриволности), не мога да разбера как в 21 век, в този толкова глобализиран свят, може все още да съществува изискването президентът на САЩ да е роден на територията на страната. Да, другото изискване - за 14 години живот в страната - повече го разбирам: все пак това е начин да си опознал народа си. Въпреки че ако съдим по това как футболни треньори от противоположни краища на света издигат никому непознати отборчета до нивото на световни сили и получават обичта на народите, за които са направили това, не виждам защо същото да не може да се направи и по отношение на управлението на една държава, стига "управляващият" да познава нейните правила и особености и да има желание да я развие към по-добро.
цитирай
19. viovioi - да, това имах в предвид колко и нелепо да звучи.
06.11.2008 09:12
Обама ще е подложен на голям натиск от
" привържениците" на военни действия.
А също така и от страна на военно-промишления комплекс. 800 милиарда за въоръжаване??? Ако политиката на Обама( както той обеща) да бъде по-миролюбива, всеки би се досетил колко ще бъдат ощетени тези които са на противоположна позиция. По чисто икономически причини. Затова мисля, че това показно престъпление беше някакъв знак , че има интереси с които ще трябва да се съобразява.
цитирай
20. thomas - @viovioi
06.11.2008 09:27
Показно престъпление!? Не бъркай некадърността с показността. Та такива имаше още няколко за последните 8 години. Тогава кого са предупреждавали? Буш и Дик Чейни ли!? Просто в Афганистан, освен че не мога да ги разбера за какво изобщо се женят при живота, който водят, много често използват подобни "мероприятия" за прикриване на сбирки на терористи. Та недей и толкова смело да съдиш какво точно се е случило само по онова, което казват афганистанците.

И престани вече с това "в предвид". Думата е "предвид" и се употребява без каквито и да е предлози!
цитирай
21. sparhawk - Томас
06.11.2008 10:08
мен най ми допада - "напримерно" :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thomas
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2156171
Постинги: 141
Коментари: 3067
Гласове: 4316
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031