Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2008 17:01 - Открих защо не можем да преборим корупцията!
Автор: thomas Категория: Политика   
Прочетен: 3677 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 29.09.2015 14:39


В международния ден за борба с корупцията е време да покажа защо у нас тя все не може да се пребори (впрочем след като има международен ден за борбата с нея, явно на много места не успяват, иначе щеше да има само отделни национални дни).

Разбира се, откритието ми не може да обясни защо съществува всяка форма на корупция, а само онази в МВР, където разбират, че имат проблем, и са се заели да се борят с него. Ето как:

image

Извинявам се за качеството на снимката, но във фоайето на самото СДВР ми беше неудобно да искам да ми създадат специални условия, за да заснема този PR бисер (по-скоро мога да очаквам след този пост да сложат табели "снимането забранено").

Първият смислов пласт в този плакат е ясен - “Да спрем корупцията в МВР”. Лошо няма. Хубаво е, че това го иска и обществото, а вече, ето, и самото МВР. Даже са дали телефон и сайт, на който може да се подават сигнали. Похвално. Няма да се заяждам защо “Сигнали за корупция” е сложено в кавички. Ще кажа и още нещо хубаво за тази инициатива - плакатът беше там доста дни преди международния ден за борба с корупцията.

Само че цялото положително впечатление се изпарява, когато прочетеш какво пише в онази черна ивица долу вдясно:

“МВР - лидер в борбата срещу корупцията”

Моля? А като сте лидери, защо при самите вас има корупция (и то не според мен, а според вас самите, след като ни призовавате да я спрем)?! Какво излиза, че както винаги у нас, обущарят пак ходи бос?

Всъщност ако допуснем, че всичко в този плакат е истина и е казано искрено, то именно в това се крие и обяснението защо корупцията в МВР още не е преборена. Защото борбата с нея е оставена на самия й носител. Все едно да назначиш банков обирджия за охранител на банка и да чакаш обирите да спрат. Или да назначиш съдии от средите на рецидивистите и да чакаш да се ликвидира престъпността. А впрочем защо ли и с престъпността нещата са зле?



Тагове:   Открих,   можем,


Гласувай:
0



1. viovioi - поздрави томас!
09.12.2008 17:20
И аз имам позиция. Корупцията ли е по-голямото зло или узаконения държавен рекет (данъци, такси, лицензи и всякакви налози) ?? Няма да има корумпирани чиновници, ако те получават подобаващи заплати. Заплати от къде? От бюджета. С какво ще се пълни бюджета - с високи данъци. Това означава, че така или иначе плащаме рекет. Дали при възникване на необходимост от някаква услуга от държавната администрация, или текущо като данъчни задължения. Разликата е само в олекване на тежеста при заплащане от всички данъкоплатци на своите налози. И съответно пътя на парите. В първия случай имаме директно плащане(кешовица), във втория индиректно чрез данъците. Така или иначе държавния служител получава не заплата, а себестойността на неговия дял от участието му в схемата на доене на народа. Така че най-хубаво би било да не им се плащат заплати , а те сами да си ги заработват като в мафиотски клан, а ние да не плащаме данъци. Биха се уредили нещата правилно . Тогава няма какво да премахваме или да се борим с корупцията. Тя ще си е част от преразпледелението на благата.
цитирай
2. thomas - :-)
09.12.2008 17:35
Захващай се с роман - има хляб в този обществен модел, който си описала. Ако го напишеш добре, за Оруел ще остане пасти да яде :-)

Впрочем дребната улична корупция, в която някой полицай ти взима 10 лева за дребно и никому ненавредило нарушение, за да "не пишеме акт", е нещо, за което можем да скачаме от радост, ако беше само то. Истинските проблеми са когато се плащат съвсвем други суми, за да се избягва истинска отговорност и да се прецакват или дори да се наврежда на живи хора, и то сериозно.
цитирай
3. raylight - Много хубав пример
10.12.2008 20:57
за логически абсурд е този с МВР. Поздрави за него!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thomas
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2159926
Постинги: 141
Коментари: 3067
Гласове: 4316
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930