Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2009 09:27 - Пушенето забранено? Значи има шанс да се оправим!
Автор: thomas Категория: Политика   
Прочетен: 6990 Коментари: 12 Гласове:
0

Последна промяна: 25.05.2009 09:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Преди няколко дни българският парламент очаквано, но и поне малко изненадващо, прие параграф 22 от промените в Закона за здравето. Вярно, номерът на параграфа е многозначителен, но по-важното е да върши работа. Според този параграф от 1 юни 2010 година ще бъде забранено пушенето на всички обществени места в България. Най-после по нещо ще заприличаме на хубавите държави - като не по чистия въздух в градовете, задръстени от коли заради лошия обществен транспорт, то поне по чистия въздух в заведенията.

image

imageПо принцип в днешната ситуация почти няма сила, която може да ме накара да изляза и да гласувам на български избори, просто защото в "менюто" от бюлетини не виждам нищо, което бих си "поръчал" с желание. Обаче се замислих, че ако някой ми обещаеше, че ще се бори за тоталната забрана на пушенето на обществени места у нас, със сигурност щеше да ме убеди да отида до урните, за да го подкрепя, даже и ако трябва да се върна от другия край на света. Защото мразя тютюневата смрад (изобщо не ме интересува толкова вредното й влияние върху здравето, колкото тази противната, задушаваща и попиваща навсякъде миризма) повече от комунизма, ДПС и Иван Костов, взети заедно.

Само че вече е късно. Огромното и апетитно червейче, заради което бих налапал електоралната въдица, вече ми го подадоха, без да е закачено на кукичка. Може би няма да е толкова пресилено, ако кажа, че за мен този параграф 22 е най-смисленото парченце законодателен продукт, което нашият парламент е произвел през последните 20 години. Парченцето закон, което ще промени най-рязко живота в държавата ни след 1989 година (като изключим отмяната на чл. 1 на конституцията, разбира се). Една от толкова малкото промени, които ни придвижват в посока повече цивилизованост. Разбира се, малко преувеличавам. Но го правя само за да покажа, че не съм съгласен с теорията, че е безсмислено да се занимаваме с този проблем, при положение, че имаме да решаваме проблеми като корупция на всякакви нива, почти неработеща съдебна система, ниска производителност, ниски идеали, простотия, неграмотност и чалга. Но ако поне този проблем може да бъде решен, а останалите - не, защо трябва да се чака!?

Като човек, който обикаля доста по света, в последните няколко години имах възможността да видя как постепенно се променя отношението към пушенето в някои от най-цивилизованите държави. Първите, при които през февруари 2007 година видях на живо, че са приели забраната за пушене на обществени места, бяха италианците. Тогава дори ме изненадаха, защото ги познавам като едни от запалените фенове на този вреден навик, а до онзи момент знаех за приета забрана единствено при ирландците, въпреки всичките апокалиптични прогнози как тя щяла се отрази на ресторантския бизнес. Е, явно не се беше отразила, поне не и негативно, и вече и други се осмеляваха да ги последват.

Беше относително студена зимна вечер, навън беше около или дори малко под нулата, а ние бяхме в един ресторант в Болоня, разположен поне два етажа под земята. Не по-малко експресивните от нас италианци, намиращи се в заведението, плюс няколкото заклети пушачи от Швейцария, с които тогава бях в една компания, два или три пъти през вечерта се извиниха, че излизат навън за по цигара и след десетина минути се връщаха доволни, без да треперят от студ и възмущение колко са онеправдани с това, че трябва да пушат пред заведението и без да коментират, че ще е много по-добре да се направят концлагери, пардон, специални заведения, за непушачи, отколкото да се допуска да се съсипе целият ресторантски бизнес. Нещо повече, хората тази вечер пушиха значително по-малко, отколкото обикновено, но изобщо не ядоха по-малко, нито пък бързаха да си тръгнат от вечерята, защото като не могат да пушат непрекъснато, за какво изобщо са дошли  на ресторант. Както се и очакваше, изобщо не направиха и по-малка сметка, така че затварянето на заведението поради фалит се размина и тази вечер.

След тази първа приятна и толкова спокойна среща с прототипа на един бъдещ свят без тютюнев дим, аз разбрах, че е въпрос само на време това да се случи навсякъде, където хората използват главите си за мислене. Следващите ми срещи с държави, в които не се пуши, включваха Великобритания, Хонконг, Сингапур, после се включи и Германия (впрочем една от държавите, в които дори и когато се пушеше в заведенията, това не се усещаше толкова натрапчиво, колкото у нас - вероятно и заради по-доброто качество на цигарите, но най-вече заради това, че пушачите пушат в заведение само когато имат истинска нужда от това, а не защото там няма какво друго да се прави, както мислят мнозина у нас). Най-запомняща се беше първата ми среща с истински нощен клуб, в който не се пуши. Това стана в намиращия се на 72-ия етаж панорамен бар в кулата на хотел Swissotel в Сингапур. Там разбрах, че е напълно възможно цигарите да нямат нищо общо с хубавото настроение дори и в едно нощно заведение. Разбира се, за да се осигури не само чист въздух за всички, но и достатъчно комфорт на тези, които не са свикнали да изкарват прекалено много време без цигара, два етажа по-долу, докъдето се слизаше по стълби, облечени с мокет с дебелина сигурно поне два сантиметра, в близост до тоалетните, се намираше едно красиво оформено, изцяло остъклено и великолепно вентилирано помещение за пушене. Но тъй като и в това заведение хората бяха отишли, за да общуват помежду си, да се наслаждават на коктейлите и музиката, и изобщо - за да се грижат за доброто си настроение, те не прекараха цялата вечер в помещението за пушене, а точно както и в случая с италианците, може би не по-често от един път на час-два се отбиваха долу за по цигара.

Постепенно почти всички места, на които ходех, ме посрещаха с все повече ограничения за пушене, което ме изненадваше все по-приятно. Във Великобритания видях и първите хотели, в които пушенето е тотално забранено, въпреки че от години практически всички хотели в развитите страни имаха стаи или дори цели етажи за непушачи. Толкова се разглезих от този стандарт, че наскоро в Австралия даже се почувствах гадно, когато само за ведна вечер трябваше да ме настанят в стая за пушачи - вече бях приел липсата на миризма на цигари в хотелските стаи като единственото нормално състояние на нещата и сега остатъчната миризма, която се излъчваше от мебелите, стените и пода, направо ми бодеше носа.

Теорията, че забраната за пушене на обществени места щяла да съсипе бизнесите, които вече няма да имат право да разрешават на гостите си да пушат, е опровергана от много години от авиокомпаниите. Не мога да се сетя и за един човек, който ще се откаже от пътуване със самолет (включително и такова, което трае по 12-13 часа), само защото през това време, пък и поне по един час преди и след полета, ще се намира само на места, където пушенето е абсолютно забранено. Впрочем от детските си години, през 70-те и 80-те години, имам спомен как в самолетите можеше да се пуши съвсем легално (а явно така е било и по света, защото във филма "Има ли пилот в самолета" девойката на летището питаше героя какъв билет иска - smoking or non-smoking, той й казваше smoking  и тя му подаваше билет, от който излиза дим), но вече поне 15 години това не е разрешено в нито една авиокомпания.

Въпреки това всичките бизнес проблеми на авиокомпаниите са свързани с алчността на производителите на самолети, с цените на горивата, със сигурността и с рисковете от тероризъм, с липсата на удобни терени за разширение на летищата и строеж на нови писти, но не и с това, че пушенето в самолетите и на летищата е забранено. Абсолютно същото ще бъде положнието и със заведенията - нормално хората ходят в тях, за да ядат, пият, общуват и да се веселят, а пушенето им е точно толкова необходимо, колкото примерно ходенето в тоалетната (предвид това, че и двете са свързани с отделяне на неприятни миризми), за което никой няма претенции, че трябва да има право да го върши седнал на масата, на бара или на дансинга.

Много е интересна и другата теория, която се лансира напоследък от почитателите на пушенето, сред които и известни личности като историка Божидар Димитров, социолога Кънчо Стойчев, както и някои журналисти. Та според всички тях нямало нито едно доказателство, че пушенето причинява рак на белия дроб. При всичките статистически доказателства в подкрепа на обратното, при всичките други вреди на здравето, които пушенето доказано причинява, аз съм сигурен, че тези хора, дори и когато вече имат рак, ще обясняват, че той им е от Чернобил, а не от цигарите.

Но хубавото е, че в случая разумът надделя въпреки мощната съпротива и никой не послуша двата лагера "теоретици", въпреки че те бяха изключително гръмогласни, и след малко повече от година у нас пушенето ще се превърне в поредното "самотно занимание" - точно както са и всички останали, свързани с отделяне на неприятни за околните миризми.

Единственият въпрос, който засега остава без отговор, е доколко този закон ще се приеме и на практика у нас. Защото, нека си припомним, у нас е забранено и да се шофира без предпазен колан, и да се говори по мобилен телефон зад волана, а също и да се кара пиян. И въпреки че за тези нарушения има предвидени достатъчно сериозни наказания, не липсват нарушители. Дали и с прилагането на забраната за пушене няма да се случи нещо подобно? Дали полицията няма да си намери още един начин да изкарва нерегламентирани пари по време на смяна, като си затваря очите за заведения, които допускат нарушаването на закона? Това предстои да го разберем догодина. Във всеки случай, за да има успех тази промяна, обществото трябва да е узряло за нея. А ако съдя по коментарите на повечето пушачи - нашето още не е. Но дано не съм прав!
Гласувай:
0
01. flyco - ...
25.05.2009 09:42
"почти няма сила, която може да ме накара да изляза и да гласувам на български избори, просто защото в "менюто" от бюлетини не виждам нищо, което бих си "поръчал" с желание"
Значи си ги прочел всичките!?! Или си убеден, че няма връзка между обещано и изпълнено? Вероятно вторият въпрос ти звучи риторично. По-надолу казваш, че имаш опасения относно изпълнението на този закон...тогава защо го приветстваш? Ако това е само един формален акт, тогава какъв е смисълът от него - както гласуването, което също ти се струва формално, но пък него не го приветстваш.
цитирай
2. thomas - @flyco
25.05.2009 09:53
Защо го приветствам? Защото изразява едно страхотно желание за промяна - и то не просто някаква илюзорна, а такава, която съм виждал как действа другаде и как положително се отразява на местата, в които е осъществена.

А защо имам опасения? Ами защото си гледам какво пише на корицата на паспорта. И знам, че на това място и най-добрите намерения могат да бъдат прецакани. Защото живеем в страната, в която законите по принцип не се прилагат успешно.

А по първия ти въпрос, не е нужно да съм прочел всичките обещания. Достатъчно ми е да знам кой ги е писал. Хората си личат по делата, а не по обещанията, нали така? Е, почти всички вече имат някакви дела зад гърба си. Не съдебни, разбира се, не ме разбирай чак толкова погрешно...
цитирай
3. sis - със сигурност
25.05.2009 09:56
нема да стане при нас скоро. Даже още същия ден, когато приели закона, някой се изказал, да не се притесняват хората щото до 2010 имало време и щели да внесат някоя поправка. Ама сега видиш ли трябвало да го приемат заради ЕС.
Тука всичко е пародия. То нали вече заведенията са разделени за пушачи и непушачи - а какво е в действителност - маса за пушачи до маса за непушачи.
Иначе - аз съм пушачка и съм "ЗА" да не се пуши на обществени места. Но просто ще мине време да се случат при нас нещата.

:):):):)
цитирай
4. thomas - @sis
25.05.2009 10:07
Прекрасно знам, че това да си разумен няма много общо с това дали пушиш или не, а с това в среда с какви ценности си израснал и живееш. Разбира се, че има и хора като теб, които приемат, че е по-добре да не се пуши на обществено място, нищо че самите те пушат, но за съжаление у нас много повече са онези, за които с пушенето започват и свършват причините те да бъдат на обществено място изобщо. Именно заради тях имам все още някакви съмнения, че всичко това наистина ще се случи. А и слабото отразяване на приемането на параграф 22 също ми говори, че намеренията може и да не са толкова сериозни, колкото изглеждат, и че всичко се прави, за да се угоди на ЕС. Иначе защо точно представител на ДПС, които са основните заинтересовани тютюнопроизводството да бълва колкото се може повече продукция, защото трудовата заетост на техния електорат зависи от това, ще настоява влизането в сила на параграфа да стане още от 1 юни тази година? Дали всичко не е една специално организирана акция с цел намаляване на цената на Булгартабак, за чиято продажба точно днес пак се заговори, та да се заслужат съответните "комисиони", пък когато сделката вече е факт, да се тръгне към поправки, които да вдигнат цената на фирмата, която вече ще е станала собственост на който трябва?
цитирай
5. sis - може и заради Булгартабак да е
25.05.2009 10:33
а и самата държава няма никаква далавера да намалява пушенето, при положение, че акцизът на цигарите е доста висок и приходите от него са сериозна цифра.

:):):)
цитирай
6. thomas - @sis
25.05.2009 10:46
Не си права. Държавата може би харчи повече от общественото осигуряване и здравната каса за плащане на болнични и лечение на пушачи, отколкото изкарва от акциза на цигарите :-) Впрочем, мислиш ли, че в другите държави печалбата от акцизи е игнорирана? Според мен сметките са направени много добре - малко пушачи ще спрат да пушат заради забраните, просто обществените пространства ще станат по-чисти, приятни и атрактивни. Акцизите идват от продажби на цигари, не от това къде се пушат те :-)
цитирай
7. sis - Томас,
25.05.2009 11:14
и за болничните ми е ясно. Но честно казано, не вярвам, че чак толкова много пари се дават за лечение. Това е доста трудно да се сметне. А в последно време има доста храни, от който можеш да умреш по-бързо отколкото от цигарите. Ама тва е дълга и спорна тема.
Според мен печалбата от акцизите е доста по-голяма от тази на Булгатабак. Макар и да знам, че така или иначе - пушачите пак ще си пушат.

Знаеш ли, като разказваш за заведенията в държави, в които не се пуши - имах един доста интересен случай в Щатите. Там още от преди 4-5 години не се пушеше в дискотеки, ресторанти и други подобни. Но в Ню Йорк един приятел си ме заведе в заведение, където се пуши, със следната реплика - тук си имаме и лицензи за заведения, в които е разрешено пушенето, но са доста скъпи и за това ги няма много.
Струва ми се, че и тук парите ще си изиграят ролята и ще се прецака смисъла на закона. А приходите в хазната ще се увеличат. И така....
:):):):):)
цитирай
8. thomas - @sis
25.05.2009 11:36
О, няма лошо в това, което казваш за Ню Йорк! Нищо против нямам да има отделни, малко на брой (и очевидно много скъпи заради скъпия лиценз) заведения, които да експлоатират слабостта на тези, които не могат да се сдържат за няколко часа без цигара. Това, което обаче силно имам против, е да има "заведения за непушачи". Такива трябва да са всички заведения. И все пак аз вярвам, че при така приетия закон, те ще станат такива точно на 1 юни 2010 година.
цитирай
9. annanik - :))))
25.05.2009 12:56
Ни тъ й срам :(((
Какви са тия дискриминационни пледоарии?
Независимо, че съм пушач, нямам нищо против да пуша там, където е определено място за това.
Единственото, което ме натъжава е, че бутилка ракия струва колкото кутия цигари.
Не, не защото цигарите са скъпи, макар е и това го има. А алкохолът е твърд евтин и твърде достъпен за всеки.
Ти си умничък, предполагам разбираш мислата ми. :)))
цитирай
10. thomas - хм...
25.05.2009 13:06
Да не искаш да кажеш, че като не могат да пушат, със спестените пари ще почнат да пият повече? Че то накъде повече!? :-)
цитирай
11. sparhawk - аз пък съм против
30.05.2009 14:07
защото днес прецакваме пушачите, утре любителите на месото, алкохола, сладките неща, газираните напитки. Все за здраве.
Ама то човек веднъж живее - закога да се пази? Иначе аз самия НЕ пуша, тъй като опитах като малък и ми се стори отвратително.
цитирай
12. thomas - @sparhawk
30.05.2009 17:56
Аз искам забрана не заради здравето (казал съм го по-нагоре), а заради непоносимата смрад. В този смисъл месото, сладките неща и газираните напитки не ми пречат. Вярно, то няма и закон, който забранява да ходиш на обществени места некъпан и с непрани дрехи, но това хората като че ли повече се научиха да го спазват. Ама с цигарите не искат да го приемат! :-)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thomas
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1801609
Постинги: 141
Коментари: 3076
Гласове: 4314
Календар
«  Юни, 2020  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930