Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2009 19:08 - Десет легенди за гласуването на всяка цена
Автор: thomas Категория: Политика   
Прочетен: 25134 Коментари: 80 Гласове:
0

Последна промяна: 04.07.2009 19:59


В последните дни буквално от всички страни в интернет ни заливат призиви за гласуване - блогове, форуми, facebook. Имам чувството, че особено днес в блог.бг на има-няма 2 минути излиза поредният умник, който счита, че е открил топлата вода и трябва да изкрещи пред всички своето откритие. Вече се плаша да отворя Google - страх ме е, че каквото и да търся, ще ми върне отговор daglasuvash.com. Призивът на всички е, меко казано, досаден, а доводите им - първично наивни. Вярно, методите им нямат нищо общо с купуването на гласове, така че сигурно са законни, но затова пък разчитат на сеенето на страх, което не бих казал, че е много по-коректен метод - защото при купуването поне нещо ти дават, а тези само те плашат.

И така, какви са основните доводи на привържениците на гласуването на всяка цена, с които искат да ни убедят, че непременно трябва да гласуваме (и какви са моите коментари по тях):

1. Гласувай, за да неутрализираш гласовете на турците.
Турците гласуват 100%, затова трябва и вие да гласувате 100%, за да ги неутрализирате и те да заемат само полагащите им се проценти. Това сигурно е вярно, но мирише на етническа нетърпимост и злоба. Утре ще почнат да ни казват и да раждаме по 4 деца, защото турците раждали по толкова, иначе ще ни намалее процентът в общия брой на населението. Е, и? А после по 8, защото циганите раждат по толкова? Не искам да правя нещо само защото други го правят.

2. Гласувай, за да неутрализираш купените цигански гласове.
Честно казано, купени или не, циганите ще гласуват винаги за този, за който им кажат техните племенни водачи. Така че това дали са купени или не, няма особено значение. Ама те не гласували с мисъл и не правели информиран избор? Ами нормално - въпрос на образование и култура. Дайте по-добре да измислим как да им забраним да гласуват (примерно като за гласуването се добави образователен ценз, вместо само възрастов). Или по-радикално, вместо само бюлетина, в която трябва да задраскаш избраната партия, най-добре да трябва и да решиш вярно и някакъв тест, с което да докажеш някакво ниво на интелигентност и познание за устройството на обществото, в което живееш, даващо ти право да избираш бъдещето на цялата нация.

3. Гласувай, за да неутрализираш останалите купени гласове.
Тук основните спрягани виновници са различните малки партии, използващи метода на корпоративния вот. Гласувайте за нас, за да си запазите работните места, казват най-често те на своите. Ами има логика, нали? Ако те са на власт, техните фирми ще имат повече и по-изгодни поръчки, ще "усвояват" повече европари и така на хората, работещи в тях, могат да им се разминат съкращенията. Звучи ми къде-къде по-реалистично от обещанието, че Синята коалиция ще оправи живота на всички с магическа пръчка (след като вече видяхме, че и СДС действа по корпоративния метод при предишното си управление).

4. Гласувай, за да неутрализираш гласовете на червените бабички.
Тук се визират онези неразумни и юроде, на които 45 години (и 20 след тях) не им стигнаха, а продължават да искат социална държава. На какви се правят тия, бе, на шведи ли!? Или на американци? Всъщност привържениците на дясната идея (сред които спадам и аз с всичка сила), ако се огледат внимателно, могат да видят един парадокс - "комунистите" въведоха най-дясното нещо в данъчната политика за последните 20 години - плоският данък, а онези, които наричат себе си десни, го размахват като голям грях на социалистите и обещават да го премахнат. Абе луда работа. Едно време, когато и аз ходех по митингите, бях искрено бесен, че БСП бяха обяснили съкращението СДС като Стани Да Седна. Сега разбирам, че са имали своите основания.

5. Гласувай, за да имаш право да критикуваш онези, които си избрал.
Да бе, да. И ако гласувам за едни, пък народът избере други, кои имам право да критикувам? Това е най-глупавият от всички доводи. Честно!

6. Гласувай, за да свалиш комунистите от власт.
Лошо няма. Наистина бих искал да ги сваля. Стига да знаех кого ще кача на тяхно място. От всички, които се кандидатират в момента, не виждам нито един, който да е по-различен от тях. Онези, наричащи себе си "добрите", се оакаха достатъчно здраво, когато имаха възможност да покажат колко са добри, и от тогава до сега почти не могат да вземат ръка. Нищо не ми подсказва, че ако им дам втори шанс, ще се представят по-добре.

7. Гласувай, за да покажеш гражданската си позиция.
Не напразно в нашата конституция се говори за право на глас, а не за задължение за глас. Даже и за граждански дълг не се споменава - излиза, че и него са го измислили партийните агитатори. Сигурно има някаква причина да е така. Правото е точно онова нещо, което имаш свободният избор да направиш или да не направиш. И по двата начина показваш еднакво силно своята гражданска позиция. Смятам, че като не виждам някой, за когото да изпитвам желание да гласувам, е много по-честно да не гласувам за никого. И за да покажа, че това няма нищо общо с мързела, бих приел една промяна, която ще направи гласуването задължително и тогава гласуването с празна бюлетина ще има вече съвсем различна стойност. Над 50% празни бюлетини - невалидни избори. Дайте ни нови кандидати, за които да имаме желание да си дадем гласа.

8. Гласувай, за да спасиш България от катастрофа.
За да спасиш България от катастрофа, трябва да избереш такива хора, които имат желание да работят за нейно добро. Ако не виждаш такива, и с гласуване, и без гласуване - все няма да я спасиш. Впрочем причините за перманентната катастрофа на България не са толкова конкретно в политиците, колкото в българите като цяло, а политиците са просто статистическо отражение на това, което представлява целият народ.

9. Гласувай, ако ще и само за да избереш по-малкото зло.
Не, благодаря. Искам да избера нещо добро. Ако не виждам такова, предпочитам да не избирам. Когато всички откажем да им купуваме малкото зло, може пък някой да се сети, че е време да пусне на политическия пазар и нещо наистина добро.

10. Ако не гласуваш, все едно гласуваш за комунистите (или турците, или и двете).
И с това не съм съгласен. Като не гласуваш, показваш своята позиция на нехаресване и на комунистите, и на тези, които искат да ги сменят в управлението. А техните проценти те могат да си ги вземат само от онези, които наистина гласуват за тях.

Изобщо, моят призив би звучал така - гласувай само ако наистина вярваш, че избираш нещо добро. И не си завирай главата в пясъка, отказвайки да чуеш доводите защо твоето добро всъщност не струва.




Гласувай:
0



1. анонимен - Ще гласувам
04.07.2009 19:15
ако искам! :@

\m/
//
цитирай
2. thomas - :-)
04.07.2009 19:23
И така става! :-)
цитирай
3. buket - Думи без покритие.
04.07.2009 19:24
Сякаш сме в напреднала демократична държава.
Но държявата ни е затънала в калта.
Това че на "някои" не им пука за гласуването говори също, че не им е грижа и за състоянието на собствената им държава, колкото и аргументирано да се опитват да докажат обратното.
цитирай
4. eleonoraknyazheva - Ами, хайде
04.07.2009 19:25
да викаме после руснаците да ни освобождават втори път, господине. Явно Вие не виждате нищо добро. Вгледайте се още веднъж и току сте видяли нещо добро в наистина по-малкото зло. Съжалявам за тона, но трудно се сдържам, когато става дума за страната ми, в която работя и живея, държа да подчертая. Също държа да подчертая, че не съм червена "лелка"...
цитирай
5. thomas - @buket
04.07.2009 19:27
Последно може ли да се разберем каква ни е държавата? Напреднала или не? Когато опитах да кажа, че работим много по-малко и по-зле от китайците, някой възмутено ми каза "с тия ли ще ни сравняваш!". Явно българите се мислят за много по-напреднали в общественото си устройство. А сега пък държавата ни не била демократична и била затънала в калта!? Не разбирам. Кое си избираш?
цитирай
6. thomas - @eleonoraknyazheva
04.07.2009 19:30
С това твое име бих предположил, че трябва да се радваш на руснаците :-) И впрочем кой от двата пъти, в които историята счита, че руснаците са ни "освобождавали", следва да се счита за по-истински? Аз пък продължавам да тъжа, че никой не е освободил византийците от нашето племе, когато сме им дошли в земите им през 7 век. По всичко личи, че са били по-напред с демокрацията.
цитирай
7. turboi4 - Разгеле и друг да го напише!
04.07.2009 19:37
Разгеле и друг да го напише!
цитирай
8. buket - Да емоционален бях
04.07.2009 20:23
Вече често чувам за това че работим малко а искаме повече. И това е така и доста несъвестно работим.
Но забравяте че това е навик и от минали години.
Много народ си клатеше краката под бюрата, а получаваха тлъстите заплати.
Сега ако това продължава, голям дял има отново държавата. Аз често обвинявам държавата, защото не виждам стремеж за подредба, а винаги се търси причина. Докога?
Държавата много хитро, често се оправдава с демокрацията. Много хора страдат, как да си спокоен и да си "живучкаш".
цитирай
9. thomas - @buket
04.07.2009 20:33
Виж, нещата не може да са лесни в една държава, в която Андрешко е положителен герой, а Бай Ганьо - национален символ. Но това не значи, че трябва да се преструваме, че промяната ще дойде просто с упражняване на правото на глас в изборите. Промяна ще има, когато наистина има нещо, достойно за избиране. А поведението на хората на сегашните избори ми прилича на онова в магазин по време на социализма, в който са "пуснали" нещо - чувстваш се длъжен да купиш нещо, защото днес са го пуснали, утре може и да го няма. Няма значение ще ти свърши ли работа.
цитирай
10. buket - На тези избори ми се ще да гласувам...
04.07.2009 20:52
Една разходка няма да навреди.
Където хората там и ние.
А и поговорка има...оная, за разпиляното стадо...
чакалите много го обичат.:)
Хайде, до утре!
цитирай
11. thomas - @buket
04.07.2009 20:55
Е, стадото определено е много разпиляно. То пък толкова предлагане никога не е имало. Дето се вика, бихме могли да се обединим само около това да не гласуваме, ама ние даже и това не искаме :-) Сигурно и аз ще гласувам. Но както и предишния път, за който писах - с отвращение.
цитирай
12. lemonpie - ~
04.07.2009 21:04
Над 50% празни бюлетини - невалидни избори. Дайте ни нови кандидати, за които да имаме желание да си дадем гласа.

Определено се съгласих, но няма да стане.
цитирай
13. thomas - @lemonpie
04.07.2009 21:36
А какво ще кажеш за образователния и най-вече интелектуален ценз за участие в избори? :-)
цитирай
14. lemonpie - ~
04.07.2009 21:43
Мисля си, че половината писали за изборите в блога няма да имат право да гласуват, хихи.
цитирай
15. valsodar - E, спести ми труда - имаш една бира от мене!
04.07.2009 22:30
Честно казано, писна ми да споря с хора малоумни цитиращи ми постоянно лозунгите на страха и митове предизборни разни, които много добре си ги изредил като примери.

Сега, определено се радвам, че някой друг за малко се бори с вятърните мелници, така че - бирата си я заслужи с честен труд :)))

И двамата сме с много близки гледни точки по въпроса, така че просто ще те цитирам :)))

"Изобщо, моят призив би звучал така - гласувай само ако наистина вярваш, че избираш нещо добро. И не си завирай главата в пясъка, отказвайки да чуеш доводите защо твоето добро всъщност не струва."
цитирай
16. zvetia - Предполагам, че трябва да се чув...
04.07.2009 23:20
Предполагам,че трябва да се чувствам по някакъв начин засегната,попадайки в категорията умник,който „който счита, че е открил топлата вода и трябва да изкрещи пред всички своето откритие”.
Принципно мога да се съглася с почти всичко от казаното,но като че ли ти игнорираш особеноста на ситуацията.
Знам,че е безсмислено да започвам какъвто и да е спор,особено в такава блогова форма.Но:
Ако в ретроспекция бяхме приложили почти нихилистичната ти теза за негласуване,най-малко нямаше да ги има снимките от пътешесвията ти(за усещанията ти нищо не мога да кажа),защото нямаше как да прекосиш границите дори,а пък ако се беше осмелил дори и една от „легендичките” някъде публично да оповестиш..знаеш къде щеше да съчиниш следващите.И понеже няколко пъти споменаваш СДС – вероятно имаш основание да си разочарован,вероятно можеше и трябваше да направят повече,но не забравяй,че те положиха основите на пазарната икономика,колкото и негативи да отнесоха заради приватизационните сделки.
Няма как в няколко изречения да изложа правилността от макроикономическа гледна точка,но сигурно ще се съгласиш,че един мандат изобщо не е достатъчен за да се реализират положителни икономически резултати,особено ако си стъпил на разбит бюджет,ограбени пенсионни и здравноосигурителни фондове.
Като че ли навсякъде по света в политиката има пошлост,лицемерие,некадърност дори и мине,не мине време лъсва по някой скандал.И все пак има някакъв морал.Това,което си позволи ,обаче последното правителство няма аналог като мащабност на корупция и аругантност.Бюджетът се планираше така,че в края на всяка година „изненадващо”завършваше с излишък ,който по закон се разпределя по осмотрение на Правителството,а не на Парламента и това ставаше в изключително кратки срокове.
Безпрецедентно ни спряха и европейските фондове,а същевременно загиват хора по пътищата и кризата оставя безработни потенциалните строители и други такива от свързаните съпътсващи дейности.
Аз лично познавам и свестни хорица,депутати,макар и да звучи като оксиморон.
Все някой трябва да се нагърби с тази професия,нали:)
Въпрос на лично убеждение и призвание е да работиш в полза на обществото.
Иначе е лесно само да критикуваме,особено виртуално.Следващия път опитай да се кандидатираш мажоритарно.Кой знае,може и да промениш закона за гласуване с тест за интелигентност,например.Най-малкото ще имаш форум и трибуна.
Засега,обаче единствения начин да продиводействаме на статуквото е като гласуваме масово,ако ще и за по-малкото зло да е:)

цитирай
17. thomas - @zvetia
04.07.2009 23:36
А защо пък да не кажем, че основите на пазарната икономика ги постави БСП, защото точно те спечелиха първите избори през 1990 година, нали така? Да не говорим, че първите фирми се бяха появили още през 1988-1989 :-) Нищо не е толкова еднозначно, колкото изглежда.

Дали днешното грабене няма аналог, това не мога да кажа. Смятам, че днешното правителство има сериозна конкуренция в лицето и на правителството на НДСВ, и в лицето на това на Костов. И при трите се грабеше много яко.

Ако пък ще разглеждаме европейските заслуги, там нещата също не са толкова еднозначни. ОК, СДС започнаха преговорите, НДСВ също имаха участие, а формално погледнато ще излезе, че доколкото подписването стана по времето на Станишев, значи той ни е вкарал в Европа. Поне формално.

За бюджета аз наистина не разбирам проблема с излишъка. Много ясно, че никой в началото на годината не е очаквал такъв ръст на икономиката и събираемостта на данъците, и то 2-3 години поред. Какво друго да остане в такъв случай, освен излишък? И какво лошо има в това? Растежът си върви с пълна сила, данъците се намаляват, а бюджетът се преизпълнява. Накрая остава резерв, с който може да се посрещне поне в началото кризата. Ако ми се случи на мен да разполагам с такъв излишък, само ще се радвам. Виж, ако има дефицит, това вече е лошо.

Какво се получава? Така наречените десни критикуват левите за това, че са приложили типично десни мерки, намалявайки данъците и въвеждайки плосък данък, критикуват ги и за това, че има излишък по време на растеж. Пълен абсурд, нали? Вместо да им намерят наистина слабите страни, те им се подиграват за нещо, за което би трябвало да мечтаят сами да го бяха свършили!

И щом смяташ, че един мандат не е достатъчен, за да се реализират положителни икономически резултати, защо всички днес съдят и НДСВ, и тройната коалиция?! Та и те са имали само по един мандат! :-) Шегата настрана, ако СДС правеше това, което трябва, вместо да гледа как да открадне повече от тези преди него, никой нямаше да го уволни след 4 години и вече 8 години да не го пуска да припари до властта.
цитирай
18. zvetia - Неравностойно ще да е, да говорим за ...
04.07.2009 23:58
Неравностойно ще да е,да говорим за икономически достижения,особено съизмерени с пропуснати ползи,просто защото нямаш нужното образование:)
Не случайно споменах макроикономическия аспект и предварително се застраховах,че ще е невъзможно в този форум да изложа сложни взаимовръзки.
Как така много ясно никой не е очаквал "такъв ръст на икономиката",та нали затова са експертите,има си и съответните сценарийни анализи-оптимистичен,реалистичен и т.н.това се прави в цял свят,но тук съзнателно се подценяваха очакванията,залагаха се ниски харчове,а "изненадващо"се оказваше,че сме направили излишък.И ако разходната част се дебатира надълго и широко в Парламента,докато се приеме един бюджет,то излишъка,както споменах се разпределя ударно почти при затворена врата от Правителството.Тук става въпрос за милиарди,драги Томас....
Пак съвсем изненадващо,световната икономическа криза взе да оказва влияние у нас,като само до преди няколко месеца ни беше обяснявано,че сме едва ли не недосегаеми,как в резултат на далновидната политика и частта от излишъците,които задължително се отнасяха в резерва щели да ни спасят.По същия, нереалистично, този път оптимистичен сценарий беше направен и последния бюджет-беше заложен ръст от 4,7 процента-брутално...,за да може да стъпят все пак на по-високи харчове предизборно, а какво ще е наследството...по-добре да замълча.
цитирай
19. thomas - @zvetia
05.07.2009 00:19
Въпросът е какво те кара да мислиш, че други на тяхно място щяха да се държат различно? Нима НДСВ не бяха също известни със своите чешми? Нима Велчев не обърна 285 милиона долара дълг в евро, точно когато доларът беше в зенита си? Загуба от има-няма 145 милиона долара за 3 години. Нима Костов не продаде Балкан за жълти стотинки (загуба от над 150 милиона долара) и нима не провали продажбата на БТК (загуба от има-няма 2 милиарда марки).

Ще кажеш обаче, че спадът на долара и спадът на стойността на традиционните телекоми не могат да бъдат предсказани. Е, и балонният икономически растеж, базиран главно на строителство в туризма и купуване на жилища от британски пенсионери също надали може да бъде предсказан. Така че според мен фалшивият икономически бум, или по-точно временната икономическа лудост у нас също не можеха да бъдат предсказани от разумно мислещите хора.

Що се отнася до глупостите, че кризата нямало да ни засегне... да съм казал, че Станишев е гений!? :-) Точно затова и следващото управление няма да е негово. Лошото е, че не виждам кой неизложил се до момента може да го смени! :-)
цитирай
20. zvetia - :), ти май не внимаваш, говоря за ...
05.07.2009 00:32
:),
ти май не внимаваш,говоря за милиарди потънали в свързани обръчи.Всъщност,има готини хорица във всички партии.Въпросът е в съотношението.
И май трябва да спрем този "разговор",защото вече сме 5-ти .
цитирай
21. thomas - Защо пък!?
05.07.2009 00:45
Разговорът ни надали може да бъде наречен агитация, та да трябва да го спираме. Просто двама избиратели си говорят за изборите - това е. Освен това вече нали няма ден за размисъл? Забранена ли е все още агитацията в самия ден на изборите? И ако да, защо не си разкарат и билбордовете? :-)

Но че трябва да спим вече, спор няма :-)
цитирай
22. zvetia - Надявам се, "утрото ще е по...
05.07.2009 00:53
Надявам се,"утрото ще е по-мъдро от вечерта" и ще гласуваш,все пак,а утре ще разкажеш защо(без да споменаваш за кого), защото тази забрана си е в сила,поне до 19 часа:)
цитирай
23. lado - Ние можем да си обясним, защо Бъл...
05.07.2009 08:50
Ние можем да си обясним, защо България е последната страна (при това засега само на думи!) която ще отвори досиетата на бившите комунистически тайни служби. Гражданският контрол над военните и полицията е необходим на сигурността, а не я разрушава, както се опитват успешно засега да ни убедят. Ако гражданите продължават да са подчинени на уж разградените бивши служби за сигурност, това не е в интерес на сигурността, а на службите! В интерес на националната сигурност е да има повече свобода и повече прозрачност, защото националната сигурност е сигурност на гражданите, а не на службите в държавата!

Вторият критерий - доминираща демократична политическа култура на теория съществува, също както и масовата убеденост на гражданите в предимствата на демокрацията. Но на практика не е ли подменена у нас гражданската култура с "културата" на поданика, на подчинения и затова изцяло разчиташ на държавата беззащитен раб божий?

По третия критерий - липса на силен външен натиск и контрол, който да се противопоставя на демократичните промени страната безспорно постигна огромен напредък, особено в годините 1997-2001, когато получи покани и заработи усилено за пълноправно членство в НАТО и ЕС, въпреки огромните трудности и предизвикателства на бившата метрополия. През последните една две години обаче се забелязва не просто връщане назад, но засилване на икономическата и особено енергийната зависимост на България от Русия, с което настоящето правителство нанася силен удар върху наскоро отвоюваната с толкова усилия национална независимост и евроатлантическа интеграция.

По четвъртия критерий - наличие на модерна пазарна икономика е ясно, че такава в момента няма. Тя не е само предмодерна, но и недостатъчно пазарна. Става дума за клиентелистко-корупционен модел, който продължава да господства в българската икономика. Доказателство за това на правителствено равнище е официално и открито обявения клиентелистки модел на получаване (разбирай партийно разграбване) на европейските фондове в съотношение 8:5:3 от управляващата трипартийна коалиция.

По отношение на последния критерий - развитие на гражданското общество, което позволява наличие на различни субкултури в него страната имаше значителен напредък до 2001 г. След това самото гражданско общество започна доброволно да се свива в полза на държавата. Що се отнася до търпимостта към различни субкултури и групи в България се проявява висока степен на нетолерантност към роми, бивши затворници, хомосексуалисти, болни от спин, различни нови религиозни секти и други малцинствени и в неравностойно положение групи. Поне в това отношение все пак сме малко по-толерантни в сравнение с балканските си съседи, ако това може да ни успокои.

И като заключение е ясно защо в България се наблюдава както "отвън", така и "отвътре" неустойчива, частична, дефектна, фасадна демокрация.

цитирай
24. eleonoraknyazheva - Когато аргументите са слаби,
05.07.2009 09:33
нападате лично противника си? Отказ от носене на отговорност, е тълкуването на постинга Ви. Сега за мен : името си нося с гордост - баща ми е руснак, майка ми - българка. И няма от какво да ми е неудобно. Даже напротив. Баща ми е спасил много животи на българи - един от най-добрите хирурзи в страната е. И винаги е бил безпартиен. Което не му е пречело да има мнение. Научил е и мен да имам собствено такова. А фамилията, която ми е дал, е рядка дори в Русия. Етимологията й е много интересна, но това едва ли Ви интересува, защото отказвате да виждате онова, което не Ви е изгодно.
Бъдете здрав все пак - здравето ще Ви е нужно, за да имате време да помъдреете.
цитирай
25. thomas - @lado
05.07.2009 09:46
Не разбрах дали този коментар има общо с написаното от мен, но във всеки случай е интересен. Да го коментирам, ако искаш?

И аз мога да ти обясня защо България не само ще е последната, която ще отвори досиетата, ами може и въобще да не ги отвори. Защото заинтересованите това да не се случи, са почти равномерно разпределени във всички партии. Ако смяташ, че има една партия, в която такива няма, мога да ти припомня, че тя два пъти беше на власт и двата пъти не направи нищо. Нещичко направиха именно онези, от които то най-малко се очакваше.

Културата на изцяло разчитащия на държавата беззащитен раб божий е много актуална за съвремието по принцип, далеч не само за България. Просто така е много удобно за всички по-слаби и неинициативни хора. Впрочем нима и много най-загрижените за бъдещето на България не показват същото - че очакват упраляващи, които да се грижат за техните интереси. Как само се възмущават, когато виждат как управляващите се грижат само за себе си :-)

Нека не се лъжем - страната ни беше включена в НАТО и ЕС не защото го е заслужила, а защото ще бъде по-безопасна и полезна, ако е на правилната страна. Да не говорим за безсмислените ниски поклони, които правехме толкова пъти по пътя към ЕС - спомнете си примерно колко пъти плащахме да ни сменят номерата на колите.

Модерна пазарна икономика нямахме в нито един момент от последните 20 години. И за миг не успяхме да се измъкнем от шуро-баджанащината и откритата корупция на всякакви нива в бизнеса. Не бих отличил по някакъв начин точно последните 4 години, не мисля, че и само от злонамереност на управляващите не проработват опитите за улесняване поне на административното обслужване на бизнеса - явно и фантазията на тези, които трябва да осъществят промяната, е бедна, а и самият бизнес използва всяко протягане на ръка не за да я стисне, а за да я отхапе.

Смятам, че отношението към турците у нас е най-яркият пример за нетолерантност. Не казвам, че и аз ги обичам особено, но все пак смятам, че и те са хора точно колкото и ние и имат абсолютно същите права да бъдат представлявани във властта, каквито и ние. Що се отнася до нетолерантността към роми или бивши затворници, не мислиш ли, че крушката си има опашка? И как можеш да я сравняваш с тази към болни от СПИН или хомосексуалисти?
цитирай
26. thomas - @eleonoraknyazheva
05.07.2009 09:49
А, сега разбрах. Не искате (щом държите, ще си говорим на Вие, колкото и да е необичайно това за един блог) да тормозим руснаците пак да ни освобождават, не че имате нещо против тяхното присъствие. Имате само против турското... Един съвет - вижте си календара. 2009 пише, нали? Светът не е същият. Светът е глобален, националността има все по-малко значение, а държавите служат за това да събират данъци.
цитирай
27. face - :)
05.07.2009 10:19
Поздравление за написаното!
цитирай
28. анонимен - ех, томас))) (или за комунягите ІІІ)
05.07.2009 10:22
целуни гоце с лимбата, прегърни станишката и се отдай на доган (леле колко съм нетолерантен, нали).
с тия лафове за нетърпимост - айде, стига. вдигни се малко и излез извън софия, например се разходи до кърджали или разградско и тогава говори за нетърпимост)))) ама с обратен знак, ндам))) ако те кефи коалиционният ти партньор да ти вика гяур - мен не ме, ндам)))) да, имам нетърпимост към комунисти, защото разплакват майката на държавата ми))) да, имам нетърпимост към ония с лимбата, защото е тъп и не става за нищо, да, не търпя твоя министър-предстедател (за щастие от днес бивш), защото няма един ден трудов стаж през живота си, ама ми дава акъл как да работя)))
а такива червени капиталисти като теб - дал господ, ама сте отживелица)))))
цитирай
29. lado - Томи, не прецезирах добре комен...
05.07.2009 10:32
Томи, не прецезирах добре коментара, той беше за zvetia и неиния коментар в частта за пазарното стопанство и други постижения на псевдо демокрацията у нас. Според задълбоченият анализ на състоянието на демокрацията по света, изготвен от Еconomist Intelligence Unit (Е IU ).Бързах и копирах част от един доклад, с изводите на който съм съгласен и който е поглед отстрани на положенито у нас
цитирай
30. thomas - @alexalex
05.07.2009 10:37
Червени капиталисти - дал бог. Както и сини, жълти и какъв там беше цветът на ДПС. Ама си сбъркал адреса точно с мен. И нищо от това, което ми приписваш, не ме кефи, но и не виждам нещо от онова, което би могло да го смени, което ще ме кефи много повече.

А в Кърджали просто нямам желание да ходя - защото там не ни обичат (и ти го знаеш). И няма да ни обичат независимо дали са във властта, или не. Трябва ли да съм мазохист и да се бутам насила някъде, където не ме искат, като по света има толкова места, на които ме посрещат с усмивка и желание?
цитирай
31. thomas - @lado
05.07.2009 10:39
В голяма степен съм съгласен с изводите на доклада, който цитираш. Само дето имам известни съмнения, че състоянието на демокрацията е много добро и при онези, които пишат доклада ;-) Но разбира се, това изобщо не трябва да ни успокоява.
цитирай
32. анонимен - томас, ех, томас))))
05.07.2009 10:49
чухче трябва и да чете, освен само да пише))) витка суворов го е обяснил доста отдавна, ама ти витка не четеш, така че ще се наложи да го цитирам - "животът не е борба между доброто и лошото, а между лошото и по-лошото..."
твоите изцепки, че всички са маскари са достатъчно добре известни като пропаганда, спок, нищо ново не си открил))))
а кърджали и разградско са си България, ндам))))
проблемът на такива като теб е само в едно - не ви стиска да си признаете, че сте комунисти по душа)))) а най-странното е,че не сте прочели нито маркс, нито енгелс, нито ленин, нито гошо тарабата, дето му викате герой от лайпциг. а аз съм ги прочел и поради тази причина не ги харесвам))))
странно е,че даже не ви плащат да заливате народеца с мъдри мисли, които са толкова несъстоятелни, че даже не подлежат на оспорване))))
отивам да гласувам, защото така трябва)))) лично аз съм избрал да живея в моята държава и няма как такива като теб и като любимата ти станишка да ме изгоните))))
цитирай
33. thomas - @alexalex
05.07.2009 11:05
Вижда се, че ти обичаш да правиш много неща, които не харесваш. Или ги правиш, за да не ги харесваш - знам ли! :-) Ходиш в Кърджали и Разград, за да усетиш омразата от първо лице, четеш комунистическа литература - пак с отвращение.

Утре сигурно няма да харесваш и това, че си гласувал - поне това е емпиричният ти опит досега ;-)

Все пак благодаря, че поне не предположи и че ми плащат, за да пиша :-)
цитирай
34. zvetia - lado,
05.07.2009 11:11
и аз като Томас се зачудих каква е връзката с постинга му,а то било свързано с моя коментар,но понеже блогът си е негов,реших да не се намесвам и вече съвсем се обърках.
Не разбрах какво трябва да значат някакви си чужди анализи,още повече като не познават народопсихологията ни и поне за себе си знам как никак не обичам някой да казва какво съм искала да кажа,още повече когато и аз самата не съм наясно(докато си го изясня):).
та какво произтича от един анализ и не видях предложение за изход от ситуацията:)
цитирай
35. thomas - @zvetia
05.07.2009 11:16
Ама моля ти се, блогът може да си е мой, ама зоната за коментари е ваша ;-)
цитирай
36. lado - С едно изречене - нямам никакви в...
05.07.2009 11:49
С едно изречене - нямам никакви възражения срещу аргументите на Стефан.Поздрави на всички коментиращи!Затова сме си направили блогове - за да компенсираме отчуждението и нека да няма конфронтоция на личностна основа, а само идейна!
цитирай
37. thomas - Ти пък развали спора ;-)
05.07.2009 12:25
Не искам съглашенци, искам опоненти! :-)
цитирай
38. damnation - Като почти никога съм напълно съ...
05.07.2009 12:28
Като почти никога съм напълно съгласен с теб :) Поздрави
цитирай
39. gauri98 - твоят пост напълно отразява моите ...
05.07.2009 13:15
твоят пост напълно отразява моите мисли и аргументи! Един от най-хубавите постинги свързани с изборите! Особено това: "Впрочем причините за перманентната катастрофа на България не са толкова конкретно в политиците, колкото в българите като цяло, а политиците са просто статистическо отражение на това, което представлява целият народ." - звучи безнадеждно но е истина ......за съжаление ..... и това е най-основната причина, поради която няма да гласувам и поради която не правя НИКАКВА разлика между партии, коалиции и партийки.

Поздрави и от мен!
цитирай
40. bubachko - Напълно...
05.07.2009 13:20
... съм съгласен с теб! Намерил си точните думи!
Поздрав... и дано намерим утрешният ден за "добър" !!!
цитирай
41. kasnaprolet9999 - Ако дойдеш в моя блог, ще
05.07.2009 13:50
видиш довод №11 и никакви заплахи, даже ако се възползваш от съветите ми ще се успокоиш, нещо много си се изнервил, ама това си има и своето обяснение.
цитирай
42. raders - още един гений
05.07.2009 14:14
И какво мислиш, че ще постигнеш като разубеждаваш хората? Някой ще каже, че разсъждаваш много умно ли? Твърде се съмнявам. Ще ти открия една тайна. Който е решил да гласува, ще го направи, който не - не... Само се хабиш.
цитирай
43. borsi - "Ако на злото отвръща с добро, с какво ще наградим приятелите си?"
05.07.2009 14:17
"Ако на злото отвръща с добро, с какво ще наградим приятелите си?"

Според мен човек добре е нужно да си направи преценката от кого е видял нещо свястно и кой му е сторил зло!
След като някой ме е мразил и ми направил проблеми, не съм видял никога и най-малката полза от него, а дори ми е създал разходи и ми е развалил спокойствието, не виждам причина да не му създам ако трябва и най-дребната неприятност и да му покажа, че той също не е в безопасност, дори с безобидното пускане на бюлетина.
Разбира се много повече бих се радвал да им пуснат по един куршум или да им метнат въжето вместо бюлетина, но всяка сграда се строи тухла по тухла.

Като безполезни и вредни лично за мен и обществото, плъховете не бива да бъдат спокойни. Ако някой ви мрази (както политиците мразят всеки извън мафията им), създавал ви е проблеми или ви е обирал парите, не му отвръщайте с добро, защото от ден на ден ще става все по-нагъл!
цитирай
44. анонимен - томас, трудно разбираш или просто да пиша по-бавно?)))
05.07.2009 14:42
ходя из държавата и из Европа, защото такава ми е работата - просто имаме офиси навсякъде, а хората ми са важни и трябва да ги виждам)))
прочел съм твоите "класици" на марскизма-ленинизма, защото враговете трябва да се познават, ама ти, мили ми комунисте, прочел ли си ги?))))
и библията съм прочел, че даже и корана, това за обща култура,не като вражеска литература))))
искрено ти препоръчвам да хвърлиш един поглед на произведението на другаря Енгелс "Държавата" и след това да останеш ляв))))
между другото, мечтаната от другаря Маркс и Енгелс държава е построена поне два пъти - единият път от другаря Сталин с ГУЛАГ, следващият път от другаря Хитлер в концлагерите)))))
хайде, мила ми опозицио, опровергай ме)))))
цитирай
45. ran - легенды становяться явью
05.07.2009 15:06
просто виж какво става в секцията ти.

thomas написа:
... Сигурно и аз ще гласувам. Но както и предишния път, за който писах - с отвращение.


винаги познавам членовете на майката-кърмилница - след дълги цитати от вестниците, "не съм от тях..."
цитирай
46. thomas - @alexalex
05.07.2009 15:17
Да де, това беше съветски принцип - да се учи примерно езикът на врага. Явно си от тая школа, нищо че не си го признаваш. А и без подобна школа не виждм защо някой би се самобичувал с това да чете скучна теория, която при това се е провалила вече като практика. Така че недей, моля ти се, да ме наричаш "комунисте", защото все повече добивам усещането, че крадецът вика "дръжте крадеца".

Между другото, мечтаната от Маркс и Енгелс държава е построена няколко пъти в някои от добре развитите държави - много добре знаеш, че и в Скандинавия, и в Холандия, можеш да си живееш направо като в комунизма и без особени усилия (доколкото идеята на комунизма е била за всички да има колкото им душа иска и да не се напъват много-много) и не е построена нито един път в местата, за които това твърди уж антикомунистическата пропаганда.

Аз изобщо не съм ляв, така че няма как да оставам ляв. И изобщо нямам проблеми с ориентацията, така че не ми се и налага да търся в литературата причини да се ориентирам наляво или надясно. Но това, че аз не съм ляв, изобщо не може да промени факта, че мнозинството от хората в света, пък у нас да не говорим, СА ЛЕВИ по душа и това определя еднозначно начина, по който ще се развива нашето общество. Нещата са толкова очевидни, че и на най-десните партии им се налага да дават леви обещания на едро, за да имат шанс да се доберат до властта.

Но колкото и да съм десен, това не ми пречи да виждам как сегашните кандидати за дясно управление няма да донесат нищо особено дясно на държавата.
цитирай
47. thomas - @45
05.07.2009 15:21
Видях какво става в секцията ми. Хората се държаха като на пазар при социализма - обикаляш магазина, но не намираш нищо, което да ти привлече окото. Забелязах, че много хора стояха пред секциите и дълго и напоително четяха бюлетините с надеждата да намерят някой, който да им се стори достатъчно малко зло, та да гласуват за него. И честно казано, от всички имена, които прочетох върху бюлетините (изключвам основния претендент за номер едно в тези избори), единственото познато ми име, непредизвикващо негативни реакции, беше на един бивш волейболен национал.
цитирай
48. thomas - @kasnaprolet9999 (41)
05.07.2009 15:23
Не разбрах защо реши, че съм се изнервил само?!
цитирай
49. анонимен - ех, крадлив дедо шанс май няма))))
05.07.2009 15:24
ако бяха издигнали за кандидат мара общата, дето прави свирки на околовръсното за 3 лева за нея ли ще гласуваш))))) защото е известна, ндам))))
по отношение на това защо чета -ами защото мога, познавам вече буквите...
а това, че комунизъм в скандинавия няма - ми разходи се и виж, там леви идеалисти с меки китки не управляват)))))
не се измъквай като станишката от предизборен дебат, кажи чел ли си или само си левееш))))
защото, ако е второто, има определение и то е ясно)))))
цитирай
50. thomas - @raders (42)
05.07.2009 16:22
Нещо не ми се връзва това, което казваш. Ако който е решил да гласува, ще гласува, а който е решил да не гласува - няма да гласува, то защо са тези хиляди истерични крясъци "гласувайте"!?

А какво си мисля, че ще постигна ли? Ами например това, че ще накарам хората да мислят ЗАЩО всъщност гласуват и ако гласуват - защо точно за "когото трябва". Защото обяснението "защото така трябва" и "той е по-малкото зло" просто не ме устройва и не виждам защо трябва да устройва и останалите.
цитирай
51. lado - един трактат за borsi - "Ако на злото отвръща с добро, с какво ще наградим приятелите си?"
05.07.2009 16:27
Този, който отвръща с най-хубавото за полученото по-малко хубаво, е добър човек.
Този, който отвръща с по-лошо за полученото по-добро, е егоистичен.
Този, който се опитва дори при размяната да бъде добър, е практичен.
Този, който отвръща с добро за злото, е свят.
Този, който отвръща с по-малко зло на по-голямо зло, е обикновен.
Този, който дори когато връща, се опитва да бъде зъл, е злобен.
Този, който отвръща с по-голямо зло за по-малко зло, е дявол.
Този, който отвръща със зло на доброто - за него няма име.
Този, който се пази да не прави някого на глупак, е умен.
Този, който не позволява на другите да го правят на глупак, е мъдър.
Този, когото другите правят на глупак, е простак.
Но този, който съзнателно си позволява да го правят на глупак, показва нрав на свят човек.

Инайят Хан


Автор: silviang Категория: Други
цитирай
52. borsi - Re: 51. lado
05.07.2009 16:35
На мен моята си сентенция повече ми харесва.
Щом цитираме, още нека добавим и библията където пише - Око за око, зъб за зъб
цитирай
53. kasnaprolet9999 - е, може пък така да ми се е сторило,
05.07.2009 17:11
само това ли можеш да ми кажеш?
цитирай
54. thomas - @54
05.07.2009 17:17
Ами не съм билкар, така че друго не видях смисъл да ти казвам...
цитирай
55. artanis - Аз съм против
05.07.2009 17:34
образователния или интелектуален ценз. Интелектуалното развитие няма как да бъде измерено, а образователният ценз би създал условия за грандиозни измами. Пък и нещо не ми харесва идеята определени групи да бъдат лишавани от правото им на глас.
цитирай
56. thomas - @artanis
05.07.2009 17:45
Интелектуалният ценз може да бъде решен много просто - тестовете за интелигентност в някаква много опростена форма са идеално средство за проверка, прости логически задачки - също. Ти сериозно ли мислиш, че хората, които не могат да разсъждават, са способни да изберат добро управление?

Между другото, проверката на способността да мислиш, автоматично ще елиминира онази група, която е толкова голям трън в очите на десните и се ползва за обяснение за всичките им изборни провали - а именно така наречените червени бабички (или поне тази част от тях, които вече почти не са на този свят, но все още гласуват).

Образователният ценз и сега го има - не можеш да вземеш шофьорска книжка, ако нямаш диплома поне за завършен 8 клас, нали така? Е, ок, нека приложим същото и за изборите - в края на краищата за шофирането двигателната култура и рефлексите са много по-достатъчни, отколкото за избирането на хората, които ще управляват държавата.
цитирай
57. artanis - thomas
05.07.2009 17:56
Само си представи как твоето бъдеще избират някакви свръх интелигентни канибали, а ти не си допуснат до избори, защото примерно IQ-то ти не е по-високо от границата от 140 (едно доста високо IQ). А и има доста проблеми с психометриката като наука и тези тестове за интелигентност.

Добре, представи си, че в българските училища се преподават само глупости, а повечето ученици ги изключват за лошо поведение. Как тогава някакви зомбита, които са завършили 8ми клас ще решават по-добре от човек, който официално няма завършен 8ми клас, но се е учил при най-добрите частни учители?

Въведе ли се ценз, управлението вече няма да бъде демократично. Такова управление се нарича олигархия. Остава да се отнеме правото на глас на старците, жените, евреите, и българските граждани със славянски произход.
цитирай
58. thomas - @artanis
05.07.2009 18:13
Изобщо не си прав. Кой ти каза, че границата трябва да е 140? Доколкото знам, 100 е напълно приемлива граница, под която определено не ставаш за вземане на решения, а дето се вика - и за самостоятелен живот. А участието в избори е точно това.

За образованието - знаеш, че в момента ти говориш пълни глупости, а не там да се преподават такива. :-) Много ясно, че неуспелият да завърши осми клас просто сам не е искал това, и също толкова ясно той не е пригоден за почти нищо в нашето общество. Защо трябва да бъде допускан да взима толкова важни решения като управлението на страната?

Олигархията е съвсем друго нещо. Нея си я имаме и сега, при напълно демократично провеждане на изборния процес :-) И точно тя много добре успява да използва неграмотните и немислещите, за да си гарантира властта. А за отнемането на гласа на другите групи, които ми цитираш, много те моля да не ми ги слагаш в устата, защото не са мои. Напротив - замисли се, че аз съм един от много малкото, които не са поискали да се отнеме правото на българите от турски произход да гласуват :-)
цитирай
59. mdanevasl - Ами стой си тогава у дома...
05.07.2009 18:33
...и си 4акай тези хорица да ти съсздадат цивилизовани условия за живот...и на мен не ми харесва да правя не6та, които правят другите, но винаги има такива моменти които ти налагат да надхварлиш егото си...
цитирай
60. thomas - @mdanevasl
05.07.2009 18:36
Аха. И какво точно си мислиш, че променяш, като гласуваш? Впрочем и аз гласувах, но без илюзии, че това може да промени нещо - просто от симпатии към конкретен човек.
цитирай
61. artanis - thomas
05.07.2009 18:42
Тези с IQ 140 биха имали същите доводи като твоите. Биха смятали, че знаят най-добре какво е добре за всички. Но човекът, който знае какво е най-добре за теб си ти, а не някой друг. По принцип IQ под 80 се счита за патология. Как избра 100, защото е кратно на 10?

За образованието - до 8ми клас се преподават интересни неща, но също и пълни глупости. Често учебниците се ползват и за политическа агитация, особено тези по история. Знам също случаи на хора, които не са умеели да пишат, но са плащали заплати на 10 работници завършили 8ми клас. Защо те да нямат право на глас?

За демокрацията. Демокрация значи управление на мнозинството. Ако с цензове се ограничи правото на определени групи и се стигне до управление на малка група от обществото, то това е олигархия.
цитирай
62. анонимен - томас))))
05.07.2009 18:43
крадлив дедо не влиза))))
да ти имам монархо-комунистическите симпатии)))
кеффффффффффф)))))))
цитирай
63. thomas - @artanis
05.07.2009 18:57
Границата от 100 не съм я измислил аз, тя се счита за някакъв минимум, за да може човек да живее самостоятелен живот. А под 80 предполагам вече трябва да си в саксия. Но ако държиш на 80 и смяташ, че именно тя е признатата от науката граница, под която вече не си човек, а растение, нямам нищо против!

Впрочем даваш ми една хубава идея - може към ценза за право на глас да добавим и един за право да бъдеш избиран. И там вече не виждам никакъв проблем да заложим граница от 140. Надявам се, че си съгласен, че е редно най-интелигентните да управляват, нали? Не казвам най-образованите, това често е въпрос на желание да отделиш време, не на липса на интелект. Пък и проф. Вучков е класически пример за това как образованието не ти пречи да бъдеш кретен.

Демокрацията е управление на мнозинството. Нямам нищо против. 85% мнозинство ли са? Ако моята идея отсее 15-те процента, които просто не могат да взимат самостоятелни решения, това какво ще промени? В края на краищата някакви групи и сега са лишени от право на глас и срещу това никой не рита. Кой казва, че един затворник не е достатъчно интелигентен, за да вземе решение кой да управлява страната му. Ама не може. Защото се приема, че е лош и е възможно да вземе умишлено лошо решение. Е, аз пък искам само тези, които не могат да вземат никакво решение, да бъдат извън играта. Повярвай ми, те даже няма да се почувстват онеправдани - особено ако коефициентът им за интелигентност е под 80 :-)

А за олигархия, понеже вече трети път ми даваш грешна дефиниция, вземи си провери в енциклопедията! :-)
цитирай
64. thomas - @alexalex
05.07.2009 18:59
Не само, че в този час няма как да имаш каквато и да е информация за изборните резултати, но даже и да я имаш, е незаконно да я разпространяваш :-) Ако пък си се подлъгал от класацията на Дарик, доколкото видях, тази година я правят не по реални резултати от гласуването, а по гласуване на слушателите с SMS-и и по интернет. Което естествено изкривява доста резултатите. Бъркам ли?
цитирай
65. kasnaprolet9999 - в моят постинг не се говореше само за билки,
05.07.2009 19:00
но проблема си е твой, за това, че не разбра моето послание и причина за гласуване №11.Последното ме изречение е за такива ката теб.
цитирай
66. thomas - @66
05.07.2009 19:08
Не искам да те обиждам, но и само по типографски причини се наложи да избягам от твоя пост още на първите 3 изречения (14 пункта получер текст може да служи за заглавие, но не и за тялото на публикацията), да не говорим за това колко ми беше интересна тематиката му.
цитирай
67. kasnaprolet9999 - Щом като наблягаш на формата, а не на съдържаниетно,
05.07.2009 20:48
пак ще кажа, проблема си е твой, за това, че не разбра моето послание и причина за гласуване №11.Последното ме изречение е за такива ката теб.
Бъди здрав и дано цвета на моя текст не ти се отрази на психическото състояние, ще запаля една свещичка за теб и ще се помоля!
цитирай
68. thomas - @68
05.07.2009 23:28
Явно ти не разбра, че при мен имаше 10 причини да НЕ СЕ ГЛАСУВА, така че не може при теб да има 11-та за да се гласува, може да има само първа. А по въпроса за формата и съдържанието, когато се държиш типографски обидно с тези, които искаш да те четат, не се учудвай, че те се обиждат. Все пак за писмено слово без букви още не съм чувал, а буквите, колкото и да ти е неприятно, имат форма.
цитирай
69. artanis - thomas
06.07.2009 00:45
Дори и с IQ под 80, човек пак си човек. Това се опитвам да ти обясня. Няма призната от "науката" граница. А и "науката" има своите сериозни недостатъци в опитите си да измери интелигентността. Най-накрая най-много власт ще имат тези, които измислят мерките за интелигентност.

IQ-то на Мадона е 140. Познавам едно момиче със 160, която не е добра в някои области на знанието, както и един евреин със 160, който си беше жива трагедия. Същевременно, човек със висока емоционална интелигентност (още по-спорна мярка от IQ) може да бъде много добър в управлението.

За дефиницията, позлвам: http://bg.wikipedia.org/wiki/Олигархия Разбира се, трябва да се ограничи правото на глас на доста групи, за да се стигне до достатъчно малко малцинство за олигархия, но според мен винаги има опасност от това, започне ли се един път.
цитирай
70. kasnaprolet9999 - Ти си направо умопомрачителен,
06.07.2009 00:45
в твоя постинг има 10 причини за да се гласува, но това, че ти не ги признаваш за такива си е само твое виждане, което аз и много други както се видя не споделят.Причината №11, която твърдиш, че е написана с безоформени букви,можеш да си я прибавиш към твоите десет и да я обориш, както направи с тях, аз повече тук няма да влизам и да чета небивалиците ти.
цитирай
71. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
06.07.2009 04:59
№70 и слава богу. Така и на нас няма да ни се налага да четем твоите.
"...Дрогата от мащерка ..." - без коментар.
А аз бих ти препоръчал да пийнеш чайче от липа- успокоява нервите. Току виж те е успокоило достатъчно и за да почнеш да пишеш нормално. Между другото не е лошо да се научиш да пишеш нормално. Начина, по който си оформила постинга ти е груба обида към читателя, натякване на висок глас как само ти си права и всеки е длъжен да бъде съгласен с теб. Научи поне малко за етикецията и начина на изразяване в интернет, защото само с чайчета...
цитирай
72. ianchefff - thomas,
06.07.2009 18:28
след като не си могъл да избереш за кого да гласуваш (при такъв наплив от партии и мажоритарни кандидати), предлагам ти следващия път ти да се кандидатираш.
Понеже всички са маскари или глупаци. Или крадци.
Или и 3-те заедно.
Та, ако ти се кандидатираш (като нещо различно), може и да бъдеш избран и всичко да си дойде на мястото.
Понеже ти явно си много по-нагоре от сегашните кандидати.
Просто опитай следващия път.
цитирай
73. thomas - @ianchefff
06.07.2009 18:51
Ами аз освен да почвам да се готвя вече... То няма да има много време сигурно. Уф, дано не съм прав де :-)
цитирай
74. анонимен - Браво, Томас, винаги си ми радвал ...
09.07.2009 16:18
Браво, Томас, винаги си ми радвал как критично и интелигентно громиш пошлите явления в обществото ни :)))

Напълно заставам зад 10-те точки. Обаче за образователния ценз съм малко скептично настроен. Да се забранява на определени групи правото на мнение ми се струва много крайно и хич не е демократично. Но може да се въведе тежест на гласа в зависимост от показаните резултати в своеобразния тест. Например:
- thomas, като интелигентен и критичен гражданин, с богата обща култура и собствено мнение по широк спектър от въпроси, има право да гласува с 5 единици.
- alexalex безспорно разполагащ със знания и обща култура, прочел е много книги, но нищо не е разбрал от тях - гласува с 3 единици.
- моя милост нито е чел книги, нито има култура за пет стинки - гласува с 1 единица.
И така - всички имат право да гласуват, но с различна тежест :)) Но проблемът с универасалния начин на оценяване, който посочи artanis, остава.
цитирай
75. thomas - @74
09.07.2009 16:26
Не бих казал, че и аз раглеждам това с образователно-интелектуалния ценз като нещо неспоримо, но все пак в обществото ни има много подобни прецеденти. Както казах, най-очевидният от тях е изискването за завършен 8 клас за получаване на шофьорска книжка, при положение, че е пределно ясно, че един циганин, който не е стъпвал в училище, с лекота може да управлява голям камион, че и нерядко го прави, и то - успешно. С какво участието във вземането на колективното решение кой да управлява страната е по-безотговорно, че трябва да се разрешава без никакви условия!? :-)

А тръгне ли се по тая плоскост с теглото на гласа, нещата стават страшни. Веднага ми хрумват и други идеи - гласът да зависи от личния доход на човека за последните 4 години според данъчната му декларация. Кажи пък, че не е справедливо. Колкото повече пари си декларирал, толкова повече си допринесъл за развитието на обществото, чието управление ще решаваш. Който се прави на тарикат и не декларира нищо, няма право на глас.
цитирай
76. mapplethorpecala - -respond 1
17.07.2009 10:14
Споделям изцяло тонът на този пост.
адмирирам го ,заставам зад него.
даже искам да разглеждаме малко по-детайлно всяка една точка.
но propter hoc
ще кажа ,че пиша това след като вота се е състоял и то по един напълно оприроднен начин.тоест-изцяло срещу същността на самия вот.

още на 6 юли,когато всички започнаха да се питат "защо борисов спечели" аз имах своя хегелиански отговор.(прочее алекс алекс наистина ли смяташ,че може така лесно да ни се пробуташ,като познавач на маркс ,енгелс ленин,димитров.не ставай смешен ,братовчеде ,! защото веднага имам марксическа реплика към теб...
още по-лошо че си ги чел..защото нищо не си разбрал..колкото повече някой навлиза в същността на марксизма,тоолкова повече разбира,че е в началото,че все още дори не е започнал...)
цитирай
77. mapplethorpecala - respon2d
17.07.2009 10:36
когато задават въпроса "защо борисов спечели на тези избори" аз разбирам това буквално:било е напълно нередно да стане така,как така се естигнало до това.
на такъв въпрос имам съответния отговор.единствения отговор:
- борисов спечели ,защото имаше избори.

В ЦЯЛАТА ТАЗИ ПРЕДИЗБОРНА ПРОПАГАНДА ИМАШЕ ЕДНО АДСКИ НЕДЕМОКРАТИЧНО ПОСЛАНИЕ:

- ТИ НЯМАШ ЗА КОГО ДА ГЛАСУВАШ ,СРЕД ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ ЛИПСВА ТВОЯ ПОЛИТИЧЕСКИ /ИДЕЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ ,НО ТИ TРЯБВА ДА ГЛАСУВАШ ! ! !

ето това е фашистко.
самото гласуване или негласуване вече е един вид заставане зад определена политика.
ГЛАСУВАШ ЗА НИЩОТО ,но поради самия акт ,че гласуваш ,то от нищо автоматично се превръща в нещо.
така ФоРМаТА става отсамосебеси С Ъ Д Ъ Р Ж А Т Е Л Н А.......

проблема е,че самото съдържание вече не е демократическо.

в същото време ти набиват с чук,че тъкмо в това е демокрацията.
да избираш//да си част от статуквото.да си съгласен.
да си agree. това скъпи българе, се нарича Р Е З И Г Н А Ц И Я.
същата в Германия от 1933,в условия на икономическа криза.При все по-силно придобиващ очертания враг.който не само че трябва да бъде спрян в зародиш..не-не..този враг вече действа.той е съставил своя заговор.и тихо-мълком ни управлява.и ни краде.чукат дъщерите и жените ни.и на всичкото отгоре се хвалят в предизборните си речи с това.

цитирай
78. thomas - @mapplethorpecala (77)
17.07.2009 10:46
Ето тук вече напълно се съгласих с тебе :-)
цитирай
79. mapplethorpecala - искам да обърна внимание на нещо, ...
17.07.2009 14:42
искам да обърна внимание на нещо,което беше страшно съществено.

мнозина не успяха може би да разберат ,че борисов схвана много добре,че вота за Атака ще отиде при него.
защото след 2001 БСП започна да се пречиства.
на практика
БСП - герб и атака = СДС (от 1990 -1997..имам предвид ентусиазма и идеите,които нямат нищо общо с това,което е сдс днес..легалистка партия..която за да не изчезне е готова да се съюзи с един генерал..откога българия не е имала полицай за премиер.някой знае ли...)
в крайна сметка ако обърнете нещата
ще получите
СДС + герб и атака = бсп (от най-мъчителния периодднес БСП се изчисти от репресивния апарат,който се насочи към партии,които му гарантират про-репресивна легалистка риторика.

няма друга партия в последните години,която постъпи смело,честно и здравословно.те ли не знаеха,че близостта с ДПС ще прогони тъкмо половината от най-верния електорат.
БСП плати огромна идентификационна цена.за това й помогна Атака.така да се каже,Атака и Герб свършиха мръсната работа..

онова,което беше адски гадно,че Борисов ,който се самолансира като демократ нито веднъж не заяви пред българите,че не е съгласен с тези
извънредно истерически проточвания на шията изпълнени от янев,сидеров.
как може в началото на 21 век ,когато вече се смятаме,че сме в европа да има партия,на чиито плакати да има зачертнати лица на български граждани,всеки един от тях дълбоко уважаван в европа..

показването на зачертнати лица на хора не е никак безопасно.така се дава преобърнат кураж (страхът е именно това - аз съм толкова уплашен,че не ми пука от нищо,от никой!) и резултатите не закъсняват.
не мога да не съм изпълнен с презрение към хора,които вместо да активизират доброто в хората ,са готови да го пожертват.
да всяват страх и да изпращат мерзки послания ,

забележете,кое беше острието на борисов.бои-дар димитров и рашидов.толкова ясни послания.толкова про-националистически,в същото време,когато се има за прагматик.-дрън дрън ярина!
цитирай
80. mapplethorpecala - и с оглед на това, питам, защо никой ...
17.07.2009 15:34
и с оглед на това ,питам ,защо никой от така наречените демократични сили ,либерал-демократи,защо никой от тях не заяви:
- записа от предизборната обиколка на дпс -и по-конкретно на Ахмед Доган в Сатовча не съдържа нищо обезспокоително.
да!изнесен така пред вас ,насочен към вашите най- фини емоции той има някаква проблематичност,но не за това,което се казва,а за този,който иска да го употреби!
така наречените демократи
ПЛЮЯ ВЪРХУ ТЯХ заради това,че мълчаха...не може да се мълчи,когато се манипулира народа..нали заради това сте политическото представителство..
дори татяна дончева..как не я е срам.
какво успя да каже..като сте му дали власт ,що да не го каже/за нея проблема е в това,че това се казвало.
каква мизерия..защо да не се обяснява на хората технологията на властта.
доган обясняваше смисъла на това как стават реформите,как се гради една идея.че самия парламент не е чст от това.че политическата воля е важна..и че той е това,политическия представител
КОЙТО МОЖЕ ДА ТРАНСДОРМИРА СУХИЯ ИЗРАЗ НА ВОТА В ЦИФРИ В ПОЛИТИКИ !

защо нито един от СДС,апостолите на демокрацията,защо не чух някой да застане до доган ,като политик
а всички ,като курветини се възползваха от нагнетеното от месеци от янев напрежение..


в резултат на това днес нашия народ пак е тласнат към несъщественото.
опищяха орталъка че някакво момче с артистично име маняка влязло в парламента.
момент..може неговото изкуство да не е от най-успешните,худож му средства да не са от най-силната му част,а и е ъзможно дори самия борисов да не е вярвал,че боидарите ще съберат толкова голям вот и че ще му се наложи на този младеж да влиза в парламента.

колкото и да е несъстоятелен този прякор за депутат,маняка е напълно случаен там..щеше да е теляка,мастурберняка...нали си имат политическа същност..не е страшно...все пак ,като си имаш адженда ,възможността някой да сбърка фатално е много по-малка..
(разбира се,че такава адженда,програма няма.въобще няма го и политическото..вечерта,когато видях резултатте казах на моята приятелка и на майка.
Няма го вече доброто!
и въобще аз нямам нужда да ми се приказват такива безсмислици-дахте да дадем 3 месеца,6 месеца...не..не..!аз не приемам това положение.аз съм философ и знам много добре какво значи реалност и какво значи фикция.но това е друга тема..
сега за мен е далеч по важно,че
хората опищяха че се е появил някакъв маняка.,докато в същото време им пробутаха 20 тина военни.
и хора на службите.европа ни кара да ги пенсионираме,да ги демилитаризираме,ние напротив..ги варваме в сената.ами като няма кой друг!??
кой ще върши политиките,ако не повинните,свикналите с подчинението,хората за които да се подчиняваш на вишестоящ е въпрос на чест..и на умение!

всичко това е адски неприемливо.
по какво са експерти тези хора..ОК .онзи бил несъстоятелен щото бил рап(какъв рапър е,не е известно нам)
странното е,че никой не задава тези въпроси.всичко е в такава резигнация,потълало в такъв пас..
но в същто време е приканвано да гласува..резигнараата същата тази асивна маса..това е пасивно упражнен вот..това е фалшификация на политическа активност.
всички ние,които имаме политическо cogito трябва да се противопоставим на тези реакционни сили.
защото ок..на мен ми е ясно.
най-лесно се пробутва страха..
за да могат да се сложат после стикерите.тези хора са добри в това..
в тази двойка..страх-власт!

но тя е адски опасна.
адски е несъстоятелно някой да апелира непрекъснато за сигурност.
е добре.какво правим,след като получим тази сигурнст!
-добиваме още сигурност..
а след това.
още повече сигурност..ставаме оазис на сигурността...(със изплашени и резигнирани хора)

гадното е,че винаги,когато видите някой с тениска,да ви казва "аз съм като вас" неговата цел е точна обратната!

не..ти не си като нас..разликата между мен и теб е ,че ти искаш да управляваш.
искаш да си на власт..ти не си като мен!

при все ,че си с тениска ,не можеш да ни излъжеш!

винаги когато някой ви казва
Повече законност..
целта е да може да мине извън закона.
(както бяха муртите,борците,тигрите,висаджиите)
Аз съм застъпник за закона..
с каква цел..за да може да не важи за мен!

знаете ли например,че точно срещу президенството на България си имаме
действащ народен парламент

това е един фургон с постер изобразил лицето на сидеров..
народен парламент.
аз защо си мисля,че РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ СИ ИМА ПАРЛАМЕНТ!
това е модела..винаги това е целтта.да се постигне мета власт,да се "вземе закона в свои ръце"!!!!.

винаги такива формирования правят това с цел да си узаконят позиция извън закона!(не става дума за привилегии,те са нещо съвсем различно и често са напълно в рамките на закона)
.да не се спазва закона.
гадното е,че ние позволяваме този напълно незаконен фургон да е там..
същите хора,които позволяват този парламент да е там във фургона парламента на сидеров ,позволяват и другия да изглежда така,
това е смисъла на
"БОРИСОВ ГО ИЗБРАХА-защото имаше избори."
разбира се ,в прекалената очевидност на това има нещо страшно ненормално да е така!
знаете ли също така,какво означава лозунгът,апелът,каузата,ракетата,която те изстрелва във властта и вдига твоя изборен резултат:
"П О В Е Ч Е_ З А К О Н Н О С Т !!!"
два месеца преди вота по канал едно в сутрешния блок са поканени представители на Герб,СДС, Ред Законост и изстрел в тъмното..
(между дръгото никак не се лъжа,като казаваме,че РЗС са новите хора със стикерите в държавата.
знаете ли кой е киро параходакасиера на ВИС-2.същият е на 3 то място в листата за депутати в софия на ред законност и...сигурност...(ок..знам че е р.з и справедливост,но винаги когато някой наблуска на едно място три думи,които звучат сякаш си озаглавил отдел във вътрешното министерство,аз изпитвам сериозни съмения за справедливостта
знаете ли какво се обсъждаше ?
как да се направи така,че да не се купуват гласове.
от демократичната тогава опозиция- герб,сдс ,рзс настояваха,че БСП и тройната коалиция не си свършили работата,че трябвало да гласуват закони,които дават възможност да се проследяват такива действия чрез спец разузнавателни средства -СРС

всиките тези искаха да се разрешат "сересетата"(колко зловещо) в изборния ден..

е,,знаете ли какво означава това..
репресивния апарат би могъл да предреши изборите.
ако вкараш подслуватели в денят,когато волята на хората трябва да бъде пазена чиста,когато съзнанието трябва да е напълно спокойно и свободно...да искаш да се ползват специални разузнавателни средства е начин да озаконишдиктатура,
демокрациите имат един изборен ден,когато ако недай си боже някаквиподтисници опитат да завоюват властта именно изборния ден е този,който може да гарантира,че народа ще ги спре..но ..дали няма да стане обратното.милитари апарата да иска да спре народа.

НА МЕН МИ БЕШЕ МНОГО СТРАННО,как тъкмо партии,които ако докопат влатта биха забранили и самите избори
най-силно призоваваха и разчитаха на изборите..гласувайте..излезте да упражните демократичното си право..
съмнявам се,че буха били толкова настоятелни при други условия.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thomas
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2156200
Постинги: 141
Коментари: 3067
Гласове: 4316
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031