Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.09.2009 09:33 - Само "Цената на истината" ще спре корупцията!
Автор: thomas Категория: Политика   
Прочетен: 5668 Коментари: 16 Гласове:
2



Днес ми хрумна едно радикално предложение за преборване на корупцията - веднъж и завинаги.

Вдъхновението ми дойде от възможностите на започналото наскоро ТВ шоу "Цената на истината". В него мощта на технологията за разпознаване на лъжата се прахосва, за да ни показват кирливите ризи на Сульо и Пульо - нещо, което наистина не интересува никого, освен малцината, които ги познават. А какво знаем, Сульо и Пульо затова се казват така - защото почти никой не ги познава, и защото си приличат - и помежду си, и с Кульо, Тульо и Шульо.

Така че това шоу не го чака особено бляскаво бъдеще - мога да го кажа още сега. Но нещата изобщо не са загубени и в него всъщност има много, много хляб. За да се постигне успех обаче, са необходими 5 промени.

1. Трябва да се смени профилът на участниците. Вместо Сульо и Пульо в шоуто трябва да бъдат поканени за участие министри, депутати, кметове, общинари и представители на полицията и съдебната система (сигурно пропускам и още някого, но списъкът винаги може да се допълни).

2. Трябва да се промени начинът, по който се прави кастинг. Както се сещате, това са много хора, така че задължително ще трябва да има кастинг. Само че той не може да бъде като другите кастинги. Не може да се чака кандидатите сами да дойдат и да искат да се включат в шоуъп - те трябва да бъдат номинирани и канени официално. За номинации може да се разчита на журналисти, на полиция, на разследващите органи и защо не - на препоръки от приятели и колеги.

3. Трябва да се направи една дребна законодателна промяна. Както се сещате, много е възможно поканените потенциални участници да нямат желание да играят в шоуто - примерно защото не им трябват 200,000 лева (даже е изключително вероятно да не им трябват). Затова е необходимо всеки, приел да бъде на длъжност, от която се управляват обществени средства, независимо дали избран или назначен, да подпише една декларация, според която от този момент до края на живота си няма право да откаже участие в шоуто.

4. Не е зле да се смени и продуцентът на шоуто. Не че нещо му има на сегашния, но все пак прокуратурата е най-логичният продуцент за този формат - в края на краищата резултатите от него могат да се използват директно за доказателство пред съда. Впрочем може да се направи и така, че съдът също да участва направо в шоуто, примерно в ролята на някакво жури. Лошото е само, че при него има известен конфликт на интереси, тъй като част от неговите представители спокойно биха могли да са участници в шоуто.

5. Задължително трябва да се смени профилът на въпросите. Вместо да надничат под чаршафите на случайните хора, трябва просто да надзърнат в папките, чекмеджетата и сейфовете на онези, които управляват държавата и се разпореждат с харченето на милиарди левове годишно.

Списъкът от възможни въпроси в новия формат на шоуто е неизчерпаем, а отговорите ще са далеч по-интересни за зрителите от това дали "разкрепостената" бивша военна е спала с 4-5 жени в армията, или не е. Благодарение на новия формат на шоуто ще можем да научим знаел ли е или не е знаел министър Свинаров с каква кола е била дъщеря му на абитуриентския бал, ще разберем колко точно честен политик е Иван Костов, с правилните въпроси може да се научи дори дали Жан Виденов е бил просто глупав, или злонамерен към държавата, която управлява. И това са само нищожна част от нещата, за които споровете ще секнат.

В подготовката на въпросите могат да се включат и разследващи журналисти, и и следователи, и обикновени граждани. Изпращането на въпроси може да става със SMS срещу скромна такса (дори само това ще осигури милиони левове приходи за продуцентите), а могат и да се раздават награди за най-интересните въпроси.

Разбира се, елементът с наградата за участниците в шоуто непременно трябва да се запази, и размерът й може да остане същият, или дори да се увеличи. Това само ще ги стимулира да казват истината, тъй като след като я кажат и станат обект на интерес от страна на прокуратурата, поне ще имат достатъчно пари, за да си платят за възможно най-добрата защита. Ако пък някой случайно се окаже честен и след всичко казано срещу него няма никакви обвинения, той очевидно заслужава да бъде награден за това, нали така?

Какво ще се постигне с предложената от мен промяна?

1. Българите вече ще имат телевизионно предаване, което наистина ги вълнува и забавлява - много повече от всички шоута и турски сериали, взети заедно :-)

2. Ползата от това шоу вече изобщо няма да се измерва само с рекламни приходи и приходи за SMS-и, ще има и много възможности за вторична печалба - разбира се, с помощта на наказания, наложени от съда.

3. Тези, които участват във властта, вече ще са принудени да поставят на първо място именно онова, за което за избрани/назначени - подобряване на живота на всички, а не само на себе си, роднините си и приятелите си.

4. Тъй като участието във властта вече няма да е толкова доходоносно, към нея най-после ще започнат да се стремят само хора, които наистина искат да направят нещо за страната си, а не онези, които знаят как да откраднат най-много. Иначе казано, политиката вече няма да бъде мръсна работа.

5. Най-после ще изпреварим по нещо развитите държави. А кой знае, по този начин може някой ден и наистина да ги настигнем.



Гласувай:
2



1. baletlnetpepas - чудесна идея
14.09.2009 09:41
а как да сме сигурни, че тези, които тълкуват резултатите на са корумпирани?
цитирай
2. thomas - @baletlnetpepas
14.09.2009 09:43
А може ли да се корумпира детектор на лъжата? Нали е уред? :-) И нямам предвид сегашния измислен вариант на шоуто, в който според мен спокойно може да се манипулират резултатите от детектора на воля.
цитирай
3. baletlnetpepas - хм
14.09.2009 09:55
доколкото уреда отчина единствено данни (някакви) и нищо повече винаги ще са необходими "специалисти-професионалисти", които да ни разкриват какво тези данни означават в същност!
цитирай
4. thomas - Доколкото знам, тълкуването на ...
14.09.2009 10:04
Доколкото знам, тълкуването на данните е доста еднозначно и грешки много трудно стават. Та питаш дали може да се намери и професионалист, който да не бъде купен? Винаги можем да си внесем, нали така? :-) Не забравяй, това шоу ще има достатъчен бюджет!
цитирай
5. dianatrg - По принцип тук, в блога се въздържам ...
14.09.2009 10:47
По принцип тук, в блога се въздържам от критики, но сега ще кажа, че не ми допада идеята... Първо-има ли нещо ново да ми кажат, което да не зная, за което да не предполагам, е, може би размерите на някои "вземания" ме впечатляват, но... Второ- съдебната система ще каже, че детектора не е определящ за издаване на присъда, че няма доказателства... и не на последно място - ще си останем без министри, администрации и ще минем на гражданско самооуправление, а това си е опасно, това е "неорганизирана" анархия. :)
Хубава седмица и много усмивки!!!
цитирай
6. thomas - @dianatrg
14.09.2009 11:13
Първо, в хубавите страни показанията на детектора се приемат за доказателство от съда. Значи имаме нужда и ние от подобна промяна в законодателството, съжалявам, че съм пропуснал да я добавя. Впрочем сигурен ли си, че у нас детекторът не се признава за доказателство?

Второ, въпросът не е да знаеш или предполагаш кой колко взима, въпросът е да не взима. Защото ако има подобно шоу (знам колко е невъзможно, знаааам), мислиш ли, че някой ще посмее да краде, та после да лежи в затвора?

И трето, наистина ли смяташ, че всички, които се занимават с политика, наистина го правят само с цел да крадат? Да, може би в момента е така. Да, може ти заради такива предизборната борба изглежда по този начин и гласовете се купуват. Но както казах, ако политиците стане възможно да разчитат само на заплатата и официалните си бонуси (заплатата задължително трябва да е хубава, за да иска все пак някой да се занимава с тази работа), със сигурност в политиката ще започнат да влизат хора, които имат и други идеи, освен за това как най-много да обогатят себе си и близкото си обкръжение.
цитирай
7. dianatrg - Относоно детектора - да признава ...
14.09.2009 12:06
Относоно детектора - да признава се, но по принцип. Пример - нашумялото убиство на жената с детето чрез взривяване на автомобила - задържаният се е провалил на детектора, но съдът го пуска въпреки това, защото преценява, че обвиняемият няма мотив да извърши престъплението, съответно и доказателства....
Относно второто - Кое е невъзможно - шоуто или да не се краде? :)
По трета точка - ако трябва сериозно да отговоря - не, не смятам, но на този етап всички стигат до там. Темата е много хубава, но трудно мога да я коментирам в този формат на комуникации тук... дискусиите тук са много тромави и доста ограничени :)
цитирай
8. thomas - @dianatrg
14.09.2009 12:33
Разбира се, че невъзможното е да има такова шоу. Впрочем мисля, че не само у нас. Защото лъжата си е част от човешката природа и хората в днешното общество правят всичко, за да си защитят правото да лъжат :-) Но не пречи да си помечтая, нали?
цитирай
9. baletlnetpepas - всъщност томас
14.09.2009 16:08
данните се тълкуват еднознначно само когато тълкувателя е един и всички от публиката му вярват. Появи ли се и втори тълкувател данните винаги стават двузначни, а публиката се разделя на отбори
цитирай
10. pitagorid - Страхотно предложение.
14.09.2009 17:22
Само че, това никога не може да се случи в България, а дори и в световен мащаб. По-скоро ще се закрие телевизията, отколкото да се допусни такова "своеволие". Та това си е чиста "научна" фантастика. Добре thomas, вместо да споделяш предложението си тук в блога, където ще го прочетат хора, такива като нас Сульовци и Пульовци, защо не изпратиш предложението си направо на Бойко Борисов или поне на Яне Янев. Опитай за да разберем, дали ще му обърнат необходимото внимание, ех тъй за майтап.
Та извинявай, ама ще гласувам за този постинг отрицателно, защото е нереалистичен :))))
Все пак С приятелски поздрави
Питагор
цитирай
11. thomas - @pitagoroid
14.09.2009 17:34
Първо, ако беше прочел не само постовете, но и коментарите, поне до номер 8, щеше да видиш, че и сам казвам, че това е невъзможно, и не само в България, но и в световен мащаб.

Второ, на Бойко Борисов може би не е грешка да му се покаже идеята, защото той точно сега си играе на един от добрите. Но аз се надявам, че този блог се следи достатъчно често от "който трябва", за да не се налага специално да му пиша :-)

И трето, убеден съм, че от тази идея не може да излезе нищо реално приложимо в политиката, но пък може да се направи един прекрасен филм (не български, разбира се).
цитирай
12. sowhat - чудесно предложение томас
14.09.2009 22:16
но се опасявам че БТП е прав :))
цитирай
13. nspirov - Не става точно така
15.09.2009 08:55
Аз въпросното шоу не съм гледал, но подозирам, че както всяко друго и това вероятно е нагласено. Кой знае каква измислена машина показват за "детектор".

Истината е, че полиграфът дава АНАЛОГОВ резултат, а не двоичен (да/не) и само опитен психолог може да докара надежден отговор, и то като манипулира въпросите многократно. Също така е известно, че човек може да се тренира да променя показанията на уреда.

Точно заради това никой сериозен специалист не го нарича "детектор на лъжата", това просто е един много полезен уред, но не е 100% верен.
цитирай
14. thomas - @nspirov
15.09.2009 09:10
За детектор показват един грамаден екран, на който се изписва ИСТИНА или ЛЪЖА. И това шоу много ясно, че може да бъде манипулирано колкото си иска, и сигурно точно това е идеята на продуцентите. Но надали нещо пречи за "истинското" шоу да се доведат трима добри (примерно американски) психолози, които да работят независимо и резултатите им да се отчитат на принципа на мнозинството. Тези хора няма да знаят нито кой е питаният, нито какъв е въпросът и колко години може да му докара, което гарантира автентични резултати :-)

Що се отнася до риска да се излъже уреда, чувал съм, че на това са способни само малцина специално обучени супер агенти на много, много специални служби. Не ми се вярва точно такива хора да станат политици в България.

Та ако има желание, начин резултатите да са истински ще се намери :-)
цитирай
15. jblog - Идеята е много добра! Разбира се, че ...
17.09.2009 12:46
Идеята е много добра! Разбира се, че е неприложима, но... де да знаеш! ;-)
цитирай
16. thomas - @jblog
17.09.2009 12:50
Наистина откъде да знаеш. Само вчера чух по телевизията как щели да я прилагат към всякакви шефове на митниците. Хората не спят. Четат блогове и прилагат наученото :-)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thomas
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2155954
Постинги: 141
Коментари: 3067
Гласове: 4316
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031